zaterdag 26 november 2011

Levensverzekeringen deel 2

Eerder heb ik geschreven over onze levensverzekeringen, die nog gekoppeld waren aan onze hypotheek. Het ging er toen om, dat ze door de bank eerst 'abgetreten' moesten worden, zodat wij ze kunnen opzeggen. Toen hadden we dus alleen nog maar van één van de beide een 'Abtretung' ontvangen en van de andere nog niets. Ik ben toen bij onze huidige bank geweest om me te laten helpen om van die beide verzekeringen af te kunnen komen, de meneer heeft toen een brief namens ons gemaakt, om in ieder geval de boel in gang te zetten en die levensverzekeringen op te kunnen zeggen. Zonder 'Abtretung' van de andere verzekering zal dat niet gaan lukken.

Vandaar dat ik de dag erna met de DB (Deutsche Bank) contact heb opgenomen, om te vragen hoe het zit met de 'Abtretung' van de tweede verzekering. Ik heb toen meerdere keren gebeld, zonder resultaat, ik moest een bepaalde persoon hebben, maar die nam zijn telefoon blijkbaar niet op. Het gaat hier om de meneer die ons ruim 10 jaar geleden aan de toenmalige hypotheek en levensverzekeringen heeft geholpen...we kennen hem dus best goed en hij weet, na een bezoekje van mij een paar jaar geleden, dat wij niet bepaald tevreden waren met hoe het er toen voor stond, zeg maar. In onze ogen heeft hij toen een 'beetje' gebruik gemaakt van onze onwetendheid in zowel de hypotheekwereld als de toen nog taalbarriere. Het leek toen allemaal heel erg mooi en een geweldige hypotheek, maar later kwamen we erachter dat het allemaal niet zo mooi was. Diezelfde meneer is dus nog steeds onze contactpersoon en ik had via de brief een rechtstreeks nummer van hem, in Osnabrück inmiddels. Aangezien hij daar dus zijn telefoon niet opnam, heb ik gewoon de vestiging in Nordhorn gebeld, waar hij toen werkzaam was. De mevrouw deed heel onwetend en zei dat 'volgens' haar hij toch echt in Osnabrück werkt...maar omdat ik door bleef zeuren, was ze bereid om een mailtje naar de persoon te sturen met de vraag mij terug te bellen. En weet je wat? Hij belde dezelfde middag nog terug...vanuit Nordhorn!! Hoezo vaag.

Ik confronteerde hem met de 'Abtretung' die nog ontbrak van de tweede verzekering. Het bleek dat hij die naar de Notaris had gestuurd!? Tja, volgens hem was dat gebruikelijk. Maar het ging mij erom, er was in ieder geval een 'Abtretung' gegeven.
Ik heb dus de notaris gebeld, hij keek alles even na en zei dus: ''ja, inderdaad, ik heb die gegevens hier liggen, maar waarom?? Wij hebben er hier niets aan!''
De notaris was zo net om de boel naar ons te sturen en nu heb ik dus inmiddels de gegevens die ik moet hebben...eindelijk!!
Een reactie op de brief naar de DB heb ik inmiddels ook en laat ik daar maar niet teveel over uitwijken, want dan komt er geen eind aan deze blog...het komt erop neer dat een zeer onwetend persoon mij opbelde vanuit de DB en aan mij vroeg hoe het nu zat met die levensverzekeringen....aaarrrggh!!!

Ben benieuwd hoe het nu verder gaat en of het nu dan misschien onverhoopt goed gaat.

vrijdag 25 november 2011

Sinterklaas, Nicolaus en de Weihnachtsmann

Jordy heeft zometeen een uitje met de voetbal, ze gaan eerst naar een Soccerhalle en daarna naar de Mac...ben blij dat ik niet mee hoef... . Morgen slapen de kids bij mijn ouders, Erik en ik hebben dan verjaardag van onze 'oude' buurtjes!! Leuk even weer bijkletsen!! We brengen de kids net na de middag, zodat wij nog even inkopen kunnen doen...voor de 5e...daar kunnen we natuurlijk geen nieuwgierige aagjes bij gebruiken! Dit jaar wordt het voor ons trouwens de laatste keer dat we die dag (Sinterklaas) zullen gaan vieren. Nu wonen we dicht bij de grens en zijn we dan ook nog vaak in Nederland te vinden en gaan de kids ook veel om met neefjes en nichtjes die natuurlijk ook de schoen zetten e.d., maar volgend jaar, als we in Oostenrijk wonen, dan passen we ons aan het Oostenrijkse aan... We hebben al aan de kids verteld, dat Oostenrijk voor Sinterklaas te ver weg is en dat hij daar dus niet naar toe kan komen.... we zullen tegen die tijd zien hoe dit uitpakt. Op dit moment is het eigenlijk voor de kids (misschien eerder voor ons) ook al niet te doen...ze ZIEN bijna alleen nog maar cadeaus in die hele maand! De Nederlandse Sinterklaas, de Duitse Nicolaus en dan ook nog de Weihnachtsmann...en aan het einde van de decembermaand is Thijs ook nog jarig...

Zondagochtend moeten Luuk en Thijs alleen alweer op tijd in de kerk zijn voor de Adventviering....Luuk speelt mee in een stuk wat opgevoerd wordt, dus we kunnen er ook niet onderuit. Mijn ouders nemen de kids dus alweer op tijd mee naar de kerk! Voor Thijs is het de eerste keer dat hij samen met alle kindjes van de Kiga voorin de kerk mag gaan zitten...alle kindjes lopen ook als laatste de kerk binnen met een eigengeknutseld glas, beplakt met doorschijnend papier en een Teelicht erin...ben benieuwd of Thijs dit überhaupt wel wil!! Haha, vooral omdat opa en oma er ook zijn, dan is het natuurlijk gezelliger om daar bij te gaan zitten...

donderdag 24 november 2011

Totensonntag

Al een aantal jaar zat ik mezelf af te vragen of er voor het 'schmucken' voor kerst een bepaalde dag is of een bepaalde datum waarop je er mee gaat/mag/kan beginnen. Nooit heb ik er dus de moeite voor genomen om er achter te komen, maar nu weet ik het doordat ik gisteren de moeder van een vriendje van Luuk sprak. Ze zei dat ze inmiddels begonnen waren voor het versieren (schmucken) voor de kerst. Ik vroeg het haar dus, waarom nu? Het blijkt dus dat dit gaat om de dag 'Totensonntag' en die was dus afgelopen zondag. Ze wist verder niet wat dat inhield, maar ik heb dus net even gekeken en inderdaad, die Totensonntag is een vastgestelde zondag in november en er hangt een heel geschiedenisverhaal aan vast. Als je erin geinteresseerd bent, je kunt het zo googlen. Vandaar dus dat ze deze week ook begonnen zijn om in het dorp alles te versieren en dat we zo links en rechts de eerste versieringen weer in de tuinen en huizen tegenkomen.
De kerstboom opzetten daarentegen is dan weer een ander verhaal. Een ècht Duits gezin (waar er hier veel van zijn...), die zet pas de kerstboom op 'Heiligabend', gezellig met het hele gezin. Dat wist ik dan wel weer. Alleen om dan echt pas de avond voor kerst de boom op te tuigen...pfff, wij doen niet aan een nepper en wij hebben nogal euh...veeeeeeellll lampjes en kerstballen en.....daar heb ik dus echt geen zin aan! De boom bij ons in huis staat niet met een uurtje...wat dat betreft ben ik dus niet echt 'verduitst'.

Haha, dat van die nepper (kunstboom) blijft hopelijk buiten de deur...alleen ik ben benieuwd wat Luuk dit jaar doet...de laatste (in ieder geval) twee jaar is Luuk plots verkouden, snotterig en benauwd rond de tijd dat de boom in de kamer staat...ik heb gezegd, dat ik het dit jaar nog wil proberen om er achter te komen of het echt van die boom komt en anders...tja, steeds met kerst de medicijnen voor je kind uit de kast trekken is natuurlijk ook niet de bedoeling!! Ik ben dus heel benieuwd...gelukkig zijn wij nooit heel vroeg met het opzetten van een boom (ongeveer een week voor kerst), maar ja....misschien dan toch met Heiligabend? Om het zo laat mogelijk in de kamer te zetten? Ik denk het niet, Erik heeft al gezegd, als Luuk er last van heeft, zetten we het raam open en schuiven we de boom zo naar buiten door de tuindeur...dat zal een fraai gezicht zijn!! Hihi.

woensdag 23 november 2011

Familienkasse

Zo, daar ben ik weer! Het gaat gelukkig de goede kant op...dat dacht ik gisterochtend eerst ook, totdat ik dus iets in het huishouden deed...ik knapte bij de enkels af!! Bah, gisteren was geen fijne dag, een zere keel die over leek te zijn, kwam gisteren in alle hevigheid terug, alsof ik een rasp had ingeslikt! Verder gewoon vooral moe...dat gaat nu gelukkig alweer wat beter, ik heb vandaag weer heel wat meer energie!!

Vandaar dat ik vanmorgen het papierwerk eens in ben gedoken. Wij hadden begin oktober een brief gekregen van de Familienkasse, de instantie waar wij het Kindergeld van ontvangen. Ze meldden doodleuk, dat ze het kindgebonden budget ook als een soort Kindergeld zijn gaan zien....dus vanaf 2008 hebben ze de boel nagekeken en het is gebleken dat wij nu teveel hebben ontvangen...
Aangezien wij begin oktober druk genoeg waren, heb ik dit even aan de kant geschoven. Ik heb al eens eerder verteld dat wij kinderbijslag uit Nederland ontvangen (omdat wij nog Nederlands belastingplichtig zijn) en dat wordt dan in Duitsland aangevuld tot het bedrag waar ieder Duits gezin met kinderen recht op heeft. Dat houdt in, dat als in Nederland (sporadisch) de kinderbijslag veranderd, dit ook doorgegeven moet worden in Duitsland, want dan gaan ze het daar in mindering brengen...ik ben niet het type dat afwacht totdat die instantie eindelijk er een keer achterkomt dat er bijvoorbeeld een verhoging is geweest en dat wij dus vanuit Duitsland minder moeten ontvangen, want dat kan betekenen dat je dus na een aantal JAAR pas een brief krijgt met de melding dat je een heel flink bedrag moet gaan betalen. Daar heb ik geen zin aan, ze komen er toch wel achter, dus dan maar beter direct eerlijk zijn!
Maar dit was dus nieuw!! De belastingdienst in Nederland heeft er sinds 2008 voor gekozen, om een (toen nog) kindertoeslag in te voeren. Dus niet meer met de jaarlijkse aangifte dit te gaan verrekenen, maar het gezin maandelijks tegemoet te komen. Met de jaarlijkse afrekening hebben we dus ook niets van doen gehad, maar de Familienkasse in Duitsland ziet, sinds de kindertoeslag/kingebonden budget maandelijks wordt uitgekeerd, opeens letterlijk dat dit voor de kinderen bedoelt is en daarmee vatten zij het op als Kindergeld!! KASSA!! Ik hou hier dus niet van, het gaat er niet eens om, dat ze nu flink wat geld 'tegoed' hebben van ons, maar dit hadden ze dus ook wel een paar jaar eerder kunnen melden!! We praten over het jaar 2008!!!!! Dus ze hebben vier jaar de tijd gehad om er iets aan te doen!! Maar ze komen er nu dus mee....vanmorgen heb ik de Familienkasse al aan de telefoon gehad, maar ze vroeg nu om een brief, waarin ik alles zou uitleggen. Ik heb namelijk geen zin in het idee, dat als wij volgend jaar naar Oostenrijk gaan, de Familienkasse opeens met een eindafrekening komt, met nog meer verrassingen! Dit soort geintjes kunnen namelijk flink in de papieren lopen en op dit moment hebben ze alleen nog maar 2008 en 2009 nagekeken...er wacht ons dus nog 2010 en een deel van 2011...in die brief heb ik dus nu heel duidelijk gevraagd of ze ALLES na willen kijken, wat er bij ons niet klopt en dat ze dat dan ook tijdig melden, ivm onze plannen om naar Oostenrijk te emigreren.

dinsdag 22 november 2011

Inspiratie...

Ik zal eerlijk zijn: ik heb nu op dit moment geen inspiratie voor een blog...ik heb stofgezogen en ik voel me euh...brak. Ik wilde eigenlijk emailadressen opzoeken van Tourismusburo's en gemeentes in de omgeving van onze toekomstige woonplek in Oostenrijk, maar ik heb er nu echt de zin en de energie niet voor...misschien morgen, ik ga nu even plat.

maandag 21 november 2011

Maandagmorgen en generale repetitie!

Een echte maandagmorgen...de bedden verschonen, de derde wasmaschine draait, de tweede droger, het eerste strijkwerk is al weg, maar ik ben echt niet lekker in orde!! Niet echt ziek, zeg maar, maar al een paar dagen heb ik last van mijn keel en sinds gisteren ben ik er verkouden bij geworden, vannacht had ik het warm, koud, warm, koud, ik heb hoofdpijn en toen stond opeens Jordy naast het bed om 03.00u: ''snif snif MAMA!! Ik heb een hele zere keel!!'' Met een slok water en een hoestdrankje heeft hij weer lekker verder kunnen slapen, maar mijn probleem is, dat als ik één keer goed wakker ben, ik niet meer lekker in slaap val...vanmorgen had Jordy zelf maar bedacht dat het beter was, dat hij niet naar school zou gaan...hij is verder, op een zere keel na, wel goed te pas, dus ik heb hem wel weggebracht, met een hoestdrankje op en een paar 'Salbei-bonbons' (soort keelpastilles) in zijn tas. Als hij echt ziek wordt, dan blijft hij natuurlijk thuis, maar aangezien ze hier elke dag huiswerk hebben (als je ziek bent, wordt het door een klasgenootje gebracht) en je ook echt dingen moet gaan inhalen als je er niet bent, leek het mij verstandig dat hij gewoon gaat. We zullen zien hoe het hem verder vergaat.

Afgelopen vrijdag zijn Mieke en Tim (heb ik al eens eerder iets over geschreven) dan echt geemigreerd! Ze woonden niet al te ver bij ons vandaan en we hebben elkaar inmiddels een paar keer opgezocht en we Skypen, maar nu zijn ze dan echt vertrokken!! Ik vind dit zo....zo apart! Het voelt echt voor mij als een generale repetitie aan, terwijl ik dat helemaal niet verwacht had! Zij maken nu alles mee, wat wij volgend jaar zullen gaan beleven, van het regelen van een huis, werk en het inpakken van de HELE inboedel, tot de vrachtwagen volladen, het naar Oostenrijk toe rijden...definitief en niet voor een vakantie...het gevoel dat het met zich mee brengt...het fijne en leuke is, dat we hen via Facebook kunnen volgen, omdat ze daar geregeld een stukje schrijven: @Mieke: blijven doen hoor!!!