vrijdag 8 november 2013

Dag 4: KLAAR!

En de zoveelste lading steentjes die gebracht werd...en tevens net zoveel zand weer afgevoerd!

Tjonge wat hebben de mensen er hard aan gewerkt zeg! Er moest nog heel wat met de enorme drilboor losgebikt worden, maar de meneer wilde het echt helemaal zoals hij het in zijn hoofd had zitten en tot de laatste centimeters moest er gebikt worden, zodat de drainage helemaal goed kon komen te liggen.... De riolering is inmiddels helemaal aangelegd met de nieuwe buizen, ook de doorvoer naar binnen, wat een heerlijk gevoel zeg!
Ze hebben het helemaal alweer dicht zitten!! Morgen wordt het laatste materiaal opgehaald en zal de meneer zich de tuin uitwerken en mijn waslijnpaal weer terugplaatsen!


De oude strontput is gebruikt en daar is de drainage en het hemelwater op aangesloten, maar de put is niet heel erg groot volgens de meneer en er moet altijd een soort overloop zijn, dat noemen ze een 'Sickerschacht'. Er zat wel een Sickerschacht, maar heel klein, met een paar stenen en klaar...dat moest natuurlijk ook anders volgens de meneer, dus er is een flink gat gegraven, de overloop van de put hangt erin en onderin de Schacht ligt nog weer een drainagebuis en toen nog weer een hele lading stenen erin:

De jongens hebben het goed in de gaten gehouden, of de Sickerschacht wel weer goed glad gemaakt zou worden :-)

donderdag 7 november 2013

Dag 3: Krapfen, riool en flits!!


Zo, wat een dagje weer! Nadat ik Thijs weg heb gebracht, snel even naar de winkel en bij thuiskomst waren de arbeiders alweer bezig! Nog even weer bijgekletst en toen heb ik de eerste kan koffie maar eens gezet, ik had Krapfen (voor de nederlanders beter bekend als Berliner...) meegenomen dit keer, dus netjes erbij gedaan. We hebben de houten tuinset in de garage gezet, zodat ze daar de pauze's kunnen houden... De werktijden zijn in Oostenrijk nogal verschillend, de ene neemt een uur pauze in de middag en verder niet en de ander drinkt tussendoor steeds een bak. Ik zorg gewoon steeds voor koffie, water en wat lekkers erbij, vanmiddag heb ik nog wat tosti's gebakken...

Wij zijn nog steeds heel tevreden over de mensen, echt waar! Ze hadden het bijltje erbij neer kunnen gooien, na het tegenkomen van zoveel rotsen...maar in plaats daarvan was het wel even gemopper op de bouwers van het huis, maar de schouders eronder en verder! Ze hebben vreselijk veel rots weggebikt, net zolang totdat ze een strakke keldermuur overhielden. Even voor de duidelijkheid, de keldermuur is een gewoon gemetstelde muur uit betonblokken, maar deels tegen de rots aangezet... gelukkig is de muur van buiten helemaal gaaf, maar die rotsen zorgden er wel voor, dat het water 365 dagen in het jaar tegen de keldermuur aan bleef staan... nu hebben ze dus helemaal een soort gracht vrijgemaakt tot op de fundering! Deels ligt er op dit moment zelfs de drainage al in en ook een gedeelte van de keldermuur is al geisoleerd met isolatieplaten en daarna het noppenfolie er tegenaan!

Het is vandaag wel heerlijk weer geweest, het zonnetje heeft zich goed laten zien! En ondanks de puinhoop rond het huis, levert het toch wel weer heerlijke plaatjes op:


Het riool...we hadden erbij ingecalculeerd dat het riool vernieuwd zou gaan worden, het is natuurlijk erg dom om alles uit te laten graven en zo'n oude betonbuis te laten zitten! Gisteren was er tijdens de werkzaamheden al een ongelukje gebeurd, het oude riool zakte, ondanks meerdere stutten, toch een stukje in en brak....toevallig stond ik net buiten en kwam de meneer naar mij toe, hij verontschuldigde zich zelfs! Hahaha, ik zei: ''oh, geen probleem, ik zet een emmer in de badkamer en we redden ons wel even!'' De meneer was opgelucht en vroeg om een paar dingen en heeft binnen een kwartier een noodreparatie gemaakt, zodat we het riool gewoon weer konden gebruiken! Nou ja zeg!
Maar goed, vanmorgen gaven de heren al aan, dat het vandaag ietsje langer zou gaan duren want nu zou alles vervangen gaan worden. Erik doet zelf de doorgang van het huis naar buiten, dat is zo afgesproken, want dat kost de mensen ook nog weer flink tijd, Erik had alles wel zelf willen doen, maar dan houdt hij de mensen van het werk, dus dat kon niet/was niet handig. Vanaf een halve meter buiten het huis is tot de aansluiting op het gemeentegebeuren nu alles nieuw!! We kunnen het ook nu gewoon weer gebruiken en Erik doet zelf vanavond de doorgang van het huis en dan kunnen ze daar morgen de boel weer dicht maken...maar ook daar moeten ze nog eerst meer rots wegbikken...

onderop de foto zie je het oude riool, al afgekapt, rechts de regenpijp en rechts van het midden
de aansluiting van de gemeente (in de grond)


Op de foto hieronder zie je dus al een deel wat dicht gestort is, je ziet de isolatieplaten en het noppenfolie, evenals een deel nieuw riool en net de doorgang het huis binnen is het nog het oude.
Inmiddels zijn de mensen er volgens mij wel aan gewend, dat bij mij standaard de camera om de nek hangt...hahaha, het is voor onszelf en dan ook vooral voor Erik, die heel veel anders niet kan zien. Hij komt namelijk terug in het donker..., voor jullie natuurlijk :-) maar ook voor de technische dingen in de grond...want als het weer dicht zit, weet je niet meer exact waar de rioolbuis ligt, of de stroomkabel of waar de afvoer van de twee keukens het huis uit komt...was ook zo handig. Erik zei al in het begin, dat hij alle afvoeren kan plaatsen en terugvinden binnen het huis, alleen van de keukens niet...die afvoer verdween ergens door de muur en verder? Die blijkt dus onder de Heizraum uit het huis te komen...ook dat is gelijk vervangen! Maar nu weten we in elk geval waar deze ligt!

Hihihi, gisteren heb ik de mensen alleen nog even aan het schrikken gemaakt, terwijl het niet eens mijn bedoeling was!! Ik maakte van boven uit het slaapkamerraam, aan het einde van de middag een foto, die ging met flits...en dat terwijl dus de graafmachine net bovenop de stroomkabel stond te werken...de meneer stopte gelijk en keek geschrokken het raampje uit! Ik begreep gelijk waar hij van schrok, hij keek omhoog en zag mij dus...ik lachte mijn liefste glimlach en zwaaide netjes...hihihi, gelukkig kon hij erom lachen!

Oja...vanmiddag wilde ik de Etagenheizung weer aansteken. Die staat nu natuurlijk voor ons een verdieping lager, dus je moet af en toe even een blok hout erop doen en niet vergeten, anders wordt het na een paar uurtjes vanzelf fris in huis! De eerste keer opwarmen, dan moet je het altijd in de gaten houden, zodat je zeker weet dat alles goed rondpompt en niet weer een oververhitte Heizung in de keuken hebben staan...Ik was aan het opstoken en kwam weer even kijken bij de Heizung, een temperatuur van boven de 90 graden...hmmmm, normaal had ie al moeten rondpompen! Ik de kelder in, alle hendels en knoppen stonden goed! Ik weet inmiddels redelijk hoe het werkt, dus ik wilde dan de pomp maar even handmatig rond laten pompen (een ingebouwd foefje van Erik, na die toestand vorig jaar), maar de pomp reageerde niet!! Hmmmm, vooral rustig blijven en nadenken...ik keek om mij heen en kreeg een helder moment: de Fluchtschalter!!!! Er is een meneer van één van de vele gebrachte ladingen steentjes de garage in geweest, die heeft vast de lampschakelaar gezocht en gewoon maar even over de sticker ''Fluchtschalter'' gekeken....ik heb de schakelaar omgezet en gelukkig, de boel ging pompen!! Zo zie je maar weer, altijd alert blijven!!!

woensdag 6 november 2013

Dag 2: Grof geschut!

En we gaan weer verder! Het grof geschut is vanmorgen meegenomen en volgens de heren gaat het prima! De rots wordt verpulverd en een soort goot gecreëerd:

Gisteren had ik tussen al het uitgegraven zand wel heel veel mooie stenen gezien...en dan zie ik gelijk een toekomstige rotstuin in mijn hoofd! Ik had het er met Erik over en Erik is zo lief geweest om gisterenavond in het pikkedonker een 'paar steentjes' te verzamelen:


De werkzaamheden zijn dus in volle gang en ik heb vanmorgen nog even een werkoverleg gepleegd met de chef. Ik wil graag weten waar we aan toe zijn en zit niet te wachten op een buitensporige rekening achteraf, dus ik heb gevraagd of hij met zijn offerte nog wegkomt en dat lukt tot op heden... het was namelijk voor hem ook lastig inschatten, want hij wist niet van te voren hoe de keldermuur eruit zou zien bijvoorbeeld en of er daardoor nog extra werkzaamheden verricht zouden moeten worden. Hetgeen waar ze nu mee bezig zijn, is natuurlijk ook al niet helemaal ingepland. We gaan meemaken hoe het de komende dagen verloopt! Tot nu toe zijn wij in elk geval tevreden!

Oja, gisteren tussendoor heb ik het eerste speelgoed van de jongens ook nog even verkocht! De mevrouw heeft woord gehouden en is gisteren langsgeweest. Het eerste geld voor de jongens is dus de spaarpot ingegaan!

dinsdag 5 november 2013

De eerste dag...

De eerste dag van een flinke bouwput:
 Het leek redelijk voorspoedig te gaan, tot ze bij een meter diepte toch op rots stuiten...
je kunt hier zien dat de man op een rots staat

de toeschouwers

 
De riolering is ook zoiets, maar gelukkig gaan de mensen er voorzichtig mee om, zodat we ook de wc nog gewoon kunnen blijven gebruiken...al is het wel de bedoeling, dat de riolering in de komende dagen vervangen gaat worden!
Bij de foto hieronder kun je het probleem goed zien, het water sijpelt de grond uit!! En alles kwam gewoon rechtstreeks tegen het huis aan...en de keldermuur van het huis is in de grond een betonsteen, niet met folie of een speciale pap behandeld, met andere woorden, de hele muur is gewoon een grote spons!!
 
De eerste werkdag zat er opeens vlot op. De eerste delen rots konden ze redelijk met de graafbak van de graafmachine vergruizen en weghalen, in elk geval ver genoeg, zodat de muur goed vrij gekomen is. Nu zijn ze bij de hoek van het huis en daar gaat de rots weer de hoogte in en daar kunnen ze niet zo makkelijk verder. Morgen nemen de heren een speciaal apparaat mee om bij de hoek de rots weg te halen, want anders kunnen ze het alsnog niet waterdicht maken.... ik ben erg blij, dat we voor het bedrijf gekozen hebben en er niet zelf aan begonnen zijn!

maandag 4 november 2013

Gezellig en zenuwachtig

De zondag was gezellig! Mieke en Tim uit de Steiermark zijn weer op bezoek geweest! Ze waren een paar dagen in Kärnten en konden het dus zo makkelijk combineren en ons verblijden met een bezoek. Ze hebben ons appartement nu kunnen bekijken, de vorige keer was het nog aan het begin van de renovatie...enige veranderingen dus! De honden waren ook mee, maar omdat Luuk er allergisch voor is, had ik doorgegeven ze liever niet in ons huis te hebben...maar buiten of in de auto is ook zielig, dus eerst dacht ik aan de garage, met wat dekens bijvoorbeeld. Nu was het nog handiger geregeld, want de keuken en woonkamer beneden zijn leeg! Een paar dekens erin, de jongens hadden voor wat tennisballen gezorgd, een bak water en de honden konden lekker binnen vertoeven, met onze jongens als speelkameraadjes!

De middag hebben we rustig doorgebracht, het weer werkte ook niet bepaald mee en daardoor was het van de tv, naar toch even naar buiten en toen weer lekker naar binnen. We hebben de ren van de konijnen verplaatst, zodat de graafmachine onder het balkon er beter bij kan en ook de plantenbak bij de voordeur hebben we verplaatst. De man van de graafmachine heeft zaterdg al aangegeven, dat hij maandagmiddag of dinsdag zal gaan beginnen.

Vanmorgen heb ik het beddengoed afgehaald, gewassen, gedroogd en er zo weer op de bedden gedaan...even lekker makkelijk dus! Ik moest ook nog even naar de gemeente, wat papieren wegbrengen. Gelijk even met de meneer van de gemeente bijgekletst en toen ik vervolgens wegfietste, kwam ik daar meneer met hond tegen. De meneer is altijd vriendelijk en ik kom hem geregeld tegen, dus even afgestapt en ook met meneer even bijgekletst en toen toch weer richting huis. Stofzuiger erdoor gehaald en de Herd klaargemaakt om 'm aan te steken, als het te ver zou afkoelen. Na de middag heb ik 'm uiteindelijk pas aan hoeven steken, terwijl om 9.30u de oliekachel al uit is gegaan!

Inmiddels is Jordy al zenuwachtig over wanneer de meneer van de graafmachine eindelijk komt...hij kan niet wachten op de trekkers met aanhangers en op de werkzaamheden van de graafmachine...