vrijdag 4 april 2014

Bladhark, schuren en poffertjes!

Het is vrijdag, maar geen wandeldag voor mij...ik had gewoon mijn hoofd niet leeg genoeg om lekker te kunnen wandelen! Er stonden gewoon nog teveel dingen op mijn doe-lijstje...haha, geen geschreven lijstje, maar een lijstje in mijn hoofd. Het weer is deze week een heel stuk beter geweest dan vooraf voorspelt is, dat betekende dat ik daardoor ook veel naar buiten kon...maar er was/is gewoon nog zoveel te doen, nadat de sneeuw weg is gesmolten...en morgen wordt er dan nu toch regen voorspelt en een stuk lagere temperatuur. Ik ben dus thuis gebleven vanmorgen, heb eerst een was buiten gehangen en een tweede was aangezet en toen naar buiten, weer in de aanslag met bladhark! Al heel snel kon ik de bodywarmer uit doen en iets later ook de trui, en nu loop ik nóg in tshirt! Eerst heb ik het hele terras, het stuk onder de bomen (bij de schommels van de jongens) en het stuk boven het terras met de bladhark gedaan...JEE wat een blad, takken en dennenappels!!! Alleen al op het terras had ik drie grote hopen liggen en verderop nog eens drie...
Vorig jaar heb ik alles met de kruiwagen afgevoerd het bos in, maar je moet een behoorlijk schuine helling op, wat dus heel zwaar is en je komt met de kruiwagen niet ver het bos in. Vandaar dat ik nu in de aanslag ben gegaan met drie emmers! Alleen vanmorgen al, heb ik bij elkaar zeker 50 emmers volgepropt gedumpt in het bos! Gewoon netjes verdeeld hoor en wel zo, dat je het eigenlijk niet eens terugziet, maar wel ver genoeg dat wij het niet meer in onze tuin krijgen :-).
Vanmiddag na het eten, ben ik met Thijs nog weer even het weiland op gegaan en heb daar alles bij elkaar geharkt en samen met Thijs emmers gevuld en weer naar het bos gebracht...en nu ziet het er allemaal weer netjes uit!! Hahaha, ik heb vandaag dus meer beweging gehad dan dat ik met het wandelen gehad zou hebben, ben bang dat ik het vanavond, zoals bijna elke avond deze week, zal moeten berouwen, maar goed, dat heb ik er voor over! Dit karwei, op deze schaal, hoeft eigenlijk maar eens per jaar! De rest van het seizoen doe je steeds stukje bij beetje en met grasmaaien blijft het weiland gewoon netjes, dus hoef je daar niet met de bladhark meer bij.

Erik is inmiddels met de kamer van Jordy klaar met het schuren, morgenochtend de kamer van Luuk en Thijs en daarna kan er geschilderd worden!

Zometeen eten we poffertjes! Voor het eerst met eigengemaakt beslag! Ik had steeds nog de mix uit Nederland meegenomen, maar die is op, vandaar dus weer even een speurtocht op het internet, recept gevonden en dat staat nu te rijzen en de poffertjespan staat al klaar op tafel! Wij hebben zo'n pan op stroom, zodat je gezellig aan tafel de poffertje kunt bakken!

Ik wens jullie allemaal een fijn weekend!!

donderdag 3 april 2014

Saharazand, Furby, fietsen en inkt...

Het is buiten een beetje onstuimig! Het is helemaal niet koud, ik ben net in bodywarmer naar de winkel gelopen, maar het waait ontzettend!! Ook hier gaat het Saharazand over...ik heb gelezen dat dit in Nederland ook het geval is of is geweest. En ik had nog wel met de bladhark in de weer gewild, maar ja, dat heeft weinig zin zo! Ach, komt ook niet heel erg slecht uit...ben al flink aan de poets geweest hier in huis en ik heb hoofdpijn, dus ik treur er niet om :-)

Ik heb vanochtend de Furby als pakket naar de winkel gebracht! Hij is verkocht! Dat is mooi en ook gewoon tegen de gevraagd prijs, zonder gedoe, super! Thijs treurt er dus geen seconde om, ik hoop dat hij er iets van geleerd heeft, maar ik ben er bang voor...het geld is wel voor Thijs, met de bedoeling, dat hij er iets voor koopt of het geld ergens bij doet...al is hij er al uit, want nu moet het dan toch een Nintendo gaan worden, tja...dan zal hij er flink geld uit de spaarpot bij moeten doen! Uiteindelijk hebben we op de Furby weinig verlies gehad, als ik het zo kan zeggen. Die dingen zijn stuiterduur, maar ik had 'm via het internet redelijk voordelig gekocht, de doos en beschrijving goed bewaard en nu voor een 12 euro minder verkocht...dat valt mij erg mee! Thijs heeft dus geluk gehad.

Jordy en Luuk moeten volgende week nog naar school en dan hebben ze een ruime week, eigenlijk anderhalf week vakantie! Thijs blijft in die vakantie ook een paar dagen thuis, omdat Erik dan ook vrij is. Lekker hoor! Het Ikea uitje blijft gepland staan, we hebben afgesproken er een dagje uit van te maken...haha, een dagje uit naar een winkel! Dat leek de jongens eerst maar niets, maar ja, we hebben gezegd dat we er ook gaan ontbijten en dat het dan vooral om spullen voor de nieuwe slaapkamers zal gaan, toen draaiden ze al bij! Het is voor ons toch ook nog een redelijk stuk rijden en we zullen dan ook de aanhanger mee moeten nemen, omdat er voor de beide slaapkamers ook kasten gekocht gaan worden, kasten waar ze speelgoed, boeken en knutselspullen in kunnen doen.

De jongens zijn toch weer helemaal in hun sas nu de sneeuw goed weg is, want nu kunnen ze tenminste weer fatsoenlijk fietsen! In de afgelopen paar weken crossen ze er wat af en ja, af en toe gaat er wat mis...waar de ene goed kijkt waar hij fietst en goed afstand bewaard, crosst de ander zonder nadenken daar waar hij crossen wil <<zucht>>. Er is niets ernstigs gebeurd, nog niet in elk geval, maar als het zo doorgaat... gisteren is Thijs met een noodvaart van zijn fiets gevallen, maar vertelde niets...totdat ik de gaten in zijn mouw van de trui zag zitten! Ik vroeg ernaar en ik kreeg uitleg en nu is het dus alleen een kapotte trui en vanmorgen was er een flinke blauwe plek op zijn been zichtbaar. Die jongen maakt bochtjes op plekken waar het eigenlijk niet kan, hij fietst over straatrandjes (niet van de grote straat hoor, maar van 'ons' weggetje) en hij kan ook heel stoer 'zonder handen' fietsen...echt, hij heeft eerder met ogen dicht gefietst en dat leverde een hechting in zijn lip op, ik zit niet op herhaling te wachten eerlijk gezegd! Gelukkig dragen ze altijd een helm met fietsen...

Ik vraag Jordy en Luuk altijd na, of er iets in het Mitteilungsheft van school staat, het schrift waar van alles door de juf, door henzelf of als ik iets moet melden, in staat. Er staat in wanneer er toetsen zijn etc. Inmiddels gaat dat best goed allemaal, zowaar meldt Luuk nu uit zichzelf dat er een Ansage of iets anders te leren is! Dat is al een vooruitgang. Eergisteren toen ik naar het schrift vroeg, plukte Luuk er een los blaadje tussenweg en gaf het: ze hebben een toets volgende week en daarvoor moet geleerd worden. Tja, maar de schriften die hij nodig zou hebben, laat hij dan weer op school liggen...nou ja, als hij die een dag later mee zou nemen, hoefde hij van mij niet terug te lopen naar school. Gisteren had Luuk dan ook keurig de schriften mee...maar wat een bende had die jongen er van gemaakt! Het is een vak waar ze veel blaadjes van krijgen, die ingeplakt moeten worden, het tweede schrift bleek inmiddels ook vol, vandaar overal losse blaadjes...een deel wat hij moest leren, daar kon hij het blaadje niet van vinden, na een speurtocht van mij, bleek dat hij die in het midden van het eerste schrift geplakt had! Pffff, hij moet dus toch nog het een en ander leren! Voor wat afleiding tussen het leren door, ging Luuk zijn deel stenen zoeken buiten :-) en ik zag zijn Mitteilungsheft liggen en vroeg mij af, waarom hij het laatste blaadje niet gewoon ingeplakt had...ik pakte het schriftje, sloeg het open en zag dat er wat geschreven stond door de juf, iets van ruim een week geleden, wat ik nog niet gezien had...ik wist gelijk waarom hij het blaadje dus aan mij gaf, in plaats van, zoals gebruikelijk, het in te plakken in het schrift en ik wist gelijk waardoor nu werkelijk vorige week zijn handen onder het inkt zaten... :-) Er stond:
''Luuk hat aus Spaß 10 Tintenpatronen in einer Trinkflasche geleert''
(Luuk heeft uit plezier 10 inktpatronen in een drinkfles geleegd)

woensdag 2 april 2014

Slag in de rondte

Precies toen Erik begonnen is op de slaapkamers van de jongens, werd het ook weer druk op het werk...wat dus inhoud dat er overgewerkt wordt. Dat is natuurlijk niet zo handig, als je thuis nog zoveel te doen hebt en jezelf ook nog eens een limiet hebt opgelegd over wanneer je klaar wilt zijn met de slaapkamers! Haha, nu zijn Eriks inschattingen wat werk in huis betreft ook altijd erg positief! Maar toch. Al een paar weken is het nu dus in de ochtend dan wel om de normale tijd opstaan voor Erik (6.00u) en om 7.00u beginnen op het werk, maar in plaats van om 15.30u klaar zijn met werken (pauze is maar een half uur) werkt hij nu tot 17.00u. Dat lijkt niet lang, maar het wordt dan na 17.30u dat Erik thuis is, dan gaan we eten en heeft Erik nog even wat tijd met de jongens en rond 19.15u gaat hij weer verder met werken op de slaapkamers van de jongens...tot ongeveer 21.00u, dan drinken we koffie, moet er worden gedoucht en voor we in bed liggen is het meestal rond 22.30u en dat dan vier dagen in de week en op vrijdag is Erik normaal heel vroeg klaar met werken, maar ook die dag wordt er nu langer doorgedaan, maar daarmee hoeft hij dan niet op zaterdag te werken, al zou de baas dat waarschijnlijk wel graag zien...

Vorige week hebben ze een klein overleg gehad op het werk, er is nu gewoon zoveel werk en veel moet tegelijkertijd af en de baas is niet zo van de juiste planning... en daarnaast dacht de baas dat iedereen dan wel voor de zoveelste keer een slag in de rondte gaat werken, inclusief de zaterdagen erbij! Tja, daar waren Erik en de collega's het niet mee eens, al durven de collega's tegenover de baas dan weer geen mond open te doen...dat doen trouwens veel Oostenrijkers niet hoor! De baas is de baas en je doet wat hij zegt! En zo is Erik niet... maar dat kan de baas dan wel weer waarderen, zegt hij zelf! Daardoor is er nu dus een overleg geweest en daarin is het een en ander duidelijk gemaakt, overlegd hoeveel overuren iedereen maximaal zou willen maken en de lucht is geklaard...want dat was het inmiddels niet meer, omdat de baas het als vanzelfsprekend zag, dat iedereen maar door zou gaan! Er zijn twee mensen extra ingezet nu... Tja, ik denk dat de Hollandse nuchterheid en spraakzaamheid wel een beetje meer doorgevoerd mag worden in het arbeidsleven hier :-)

Inmiddels vordert de voortgang op de slaapkamers gestaag. Het ene wil niet zoals Erik het wil en dan moet het op een andere manier uitgevoerd worden... stroom was er dus helemaal niet meer voorhanden en de handigste weg daarvoor is via de kelder. Ook ontbreekt er natuurlijk op één kamer een radiator en de radiator die op de andere slaapkamer aanwezig is, moet veranderd worden wat aansluiting betreft, omdat die nu via een 'verkeerd' circuit loopt...tja, dat is Eriks pakkie aan natuurlijk, maar hij wil het nu natuurlijk wel allemaal ineens goed hebben, vandaar dat er dus gaten geboord zijn van de slaapkamervloer naar de kelder en vandaaruit moeten de verwarmingsbuizen en het stroom op de slaapkamers gebracht worden. De puinhoop werd dus nog iets groter! Maar de nieuwe muur is in elk geval helemaal gestuct! De slaapkamers zijn bijna klaar voor het schuren en dan kan er geschilderd worden!! Misschien kan er in het weekend ook een begin gemaakt worden met het leggen van de vloer, maar dat zien we nog wel. Voor nu slapen de jongens nog steeds boven en daar liggen ze goed natuurlijk!

Zelf heb ik vanmorgen weer een goede 2,5 uur met de hark en bladhark in de weer geweest...de helling achter het huis, daar waar de graafmachine ook bezig is geweest...het was er een enorme bende, vol stenen en dikke keien, de helling vol blad, takjes en dennenappels, maar ja, driekwart van de helling is geen gras meer, dóór die graafmachine! De helling zelf heb ik nu aardig glad, glad genoeg om er voorlopig gras op te zaaien, daar wil ik wat later bodembedekkers tegenaan laten groeien. Het vlakke stuk direct tegen het huis aan, daar heb ik ook een ''harksessie'' gedaan...er liggen nu vier enorme bulten met stenen, zand en andere troep, wat eerst weggehaald moet worden en dan kan daar ook weer gras gezaaid gaan worden... en dan had ik vanmorgen niet zo heel veel willen doen...tja, soms loopt het anders!

dinsdag 1 april 2014

Tuin...

Tja, de sneeuw is weg...geen excuus dus om in de tuin de boel de boel te laten. Maar ja, het is ook een 'waanbeeld' om alles weer 'even' netjes te maken...al wil ik dat wel graag, hmmmm, dat levert me nu dus al een paar dagen flinke spierpijn op!
We zijn nog steeds bezig met stenen rapen in het stuk tuin/gras/zand onder ons balkon zeg maar...ik had daar eerst heel verwoede pogingen gedaan om alles bij elkaar te harken, wat al loodzwaar was, door de hoeveelheid stenen, maar de bergen die ermee bij elkaar geharkt werden, kon je niet zomaar opscheppen en na een klein regenbuitje leek het alsof ik niets gedaan had... >>zucht<< Nu dus toch maar op een andere boeg gegooid en de stenen heel gewoon maar oppakken....het is niet één model stenen zeg maar, het gaat van enorme keien tot de mooi geslepen ronde stenen die de firma afgelopen jaar gebruikt heeft voor de kelder en alles wat daar weer tussenin zit. Ik heb nu een sortering gemaakt, ik heb de allergrootste stenen onder de Zwetschgenboom gelegd, daar lagen er al een heel aantal, die zullen gebruikt worden voor een volgende rotstuin, de mooie ronde liggen op een berg en zullen straks rondom de ren gebruikt gaan worden en dan een berg met de kleinere hoekigen die direct rondom het huis gebruikt gaan worden. En nog steeds zie je hieronder niet dat er ook maar iets gedaan is :-( . Zo krijgen we er dus nooit meer een fatsoenlijk grasveld van! Ik ben dus inmiddels aan het informeren naar een paar kuub zwarte grond...

Jordy en Luuk hebben deze week de opdracht gekregen om het uitgezette stuk grond, dat heb ik samen met Jordy gemeten, waar de ren en het konijnenhok komen, leeg te rapen van de stenen...ieder dagelijks een emmer met stenen. Geen heel vervelend karwei, want het was gisteren al prachtig weer en vandaag ook!
Op de onderstaande foto kun je het uitgezette vlak zien, het grotere rechthoekige deel voor de ren en daar waar de emmer staat, daar komt het hok. En met een beetje goed kijken, kun je wel een beetje verschil zien in de hoeveelheid stenen, met het deel buiten het afgezette vlak...

Gisteren heb ik mijn tuintje bij de voordeur voor het eerst geharkt...ontdaan van rommel, bladtroep/smurrie, onkruid en stenen...het is nog niet helemaal op en top, maar er is duidelijk verschil! De eerste bloembollen zijn al in bloei! Ook heb ik gisteren twee hellingen, die naast het oprit en de hele schuine helling van het terras èn het wandelpad langs de trap, helemaal flink met de bladhark 'afgekrabd'... zodra de sneeuw namelijk helemaal weg is, dan is er veel dor en kapot gras èn mos...en met de bladhark haal je dat best goed weg. Het kostte flink wat kracht, maar het resultaat is verbluffend! Helaas was dit nog maar een begin :-) ik wil het hele weiland nog doen op die manier en het terras ook....
Tja, toen zag ik de Zwetschgenboom met heel veel zijloten die er niet horen! Gisteren was mijn tijd op, maar vanmorgen, na wat dingen binnen gedaan te hebben, ben ik gewapend met een trapje en knipschaar letterlijk de boom in gegaan :-). Ik kwam nog niet eens op de helft van de boom helaas, maar toen zag ik een versmeerd oprit...de bezem gepakt en een groot deel van het oprit geveegd en tevens het snoeisel weggegooid. Vanmiddag bedacht ik mij opeens, dat er vast achter het huis een ladder zou liggen! En ja, één ladderdeel kon ik vinden en daarmee net een stuk verder de boom in komen, dus een tweede snoeisessie gedaan! Het enige waar ik nu niet bij kon komen, was echt het allerbovenste deel van de boom, maar de boom ziet er echt anders uit nu! Maar eens zien hoe de oogst dit jaar gaat worden.
Tja en dit alles levert mij al een paar dagen spierpijn aan de achterkant van mijn bovenbenen en zo langzamerhand voel ik mijn armen ook...gewoon even weer inkomen dus! Want het rotstuintje moet nog helemaal weer opgelapt worden, het hekje ervan is gesneuveld door de sneeuw en moet gerepareerd worden... 

maandag 31 maart 2014

Recepten

Waar je tegenwoordig toch veel op de pc opslaat in een bestand of op het internet opslaat onder je inlognaam, heb ik inmiddels toch ook nog wel een schriftje aangelegd...voor recepten! Ik heb netjes een Wordbestand op de laptop hoor, waarin ik mijn recepten uit heb gewerkt, maar als je dan aan de slag moet, moet je dus eerst de laptop openen, bestand opzoeken en lezen...nakijken, nog even teruglezen of je het wel goed gedaan hebt etc. en dat vind ik dus niet handig! Nu is het voor recepten die je jaarlijks een keer uitvoert niet zo erg, maar er zijn recepten die je vaker maakt en nee...die zitten niet allemaal in mijn hoofd :-)
Ik had inmiddels een A4-formaat papier vol geschreven en ik moest wat toevoegen...een tweede blad? Nee, dat is ook weer niet handig! Ik had nog een schrift liggen, dus daar heb ik keurig de recepten in opgeschreven nu. Een schriftje kun je tenminste op de goede bladzijde openslaan en op het aanrecht of op tafel leggen, zo hoef ik niet meer met handen onder het meel of een deeg naar de laptop te lopen! Ach ja, ik had al nooit van mezelf verwacht, dat ik nog eens zo ''veel'' recepten nodig zou hebben! Maar ja, pannenkoekenmeel kennen ze hier niet...het is nu ook niet moeilijk te maken, maar de hoeveelheden moet ik nog steeds nakijken! Blechkuchen had ik eerder nog niet gemaakt, nu kan ik ze al niet meer op twee handen tellen! En ook daar moet ik nog steeds de hoeveelheden van meel e.d. nakijken. Ook het recept voor pizzadeeg en de pizzasaus is handig om gewoon bij de hand te hebben...

Afgelopen vrijdag heb ik voor het eerst 'Drie in de Pan' gemaakt! We aten het geregeld bij mijn oma op de boerderij, maar ik had haar nooit naar het recept gevraagd...nu had ik een recept opgezocht op het internet, het vrijdag gemaakt en het blijkt gewoon een schot in de roos te zijn! Ze waren heerlijk, ook de jongens waren vol lof :-) en ik verander dan ook niets meer aan het recept, het staat inmiddels in mijn schriftje!
(onderstaande foto's komen van mijn mobiel...zijn dus niet superfraai...)


Nu ik het over de recepten heb...voor veel van de recepten heb je meel nodig...iets waar ik eerder (een jaar of drie geleden) heel hooguit een kilopak meel in de twee jaar voor de helft in de ton knikkerde, gebruik ik sinds we hier wonen kilo's per jaar!! Ik heb, sinds we in Oostenrijk wonen (een jaar en negen maand) toch zeker een 25 kilo meel verbruikt!! Hahaha, ik sta versteld van mezelf! Het zijn ook wel redelijk simpele recepten hoor, geen hoogstandjes, maar toch! Het gaat van de Blechkuchen naar de pizza, van Palatschinken (pannenkoeken) naar nu dus Drie in de Pan, van de oostenrijkse Reindling (die tijd komt weer met Pasen) naar de nederlandse gevulde speculaas, van een nederlandse Stol met (zelfgemaakte) spijs naar .... nou ja, dat onder andere dus! En er komt dus af en toe toch weer een receptje bij!

zondag 30 maart 2014

Zondag

En het was weer een heerlijke dag! Jordy kwam op het idee om naar de Nötschbachquelle te lopen! Hij had alleen dan wel echt alléén dát in het zin en dan eigenlijk wel weer richting huis, maar ja...dat is wel saai natuurlijk. We spraken af om nog langs de forellenvijvers te lopen en dan via de overkant weer terug te lopen. Zo gezegd zo gedaan...de wandeling werd alleen wel echt ietsje langer dan bedoeld, maar het was toch wel erg mooi...

We begonnen met een kleine speurtocht in onze tuin en ja, ook daar is het voorjaar toch echt in gang gezet:

Daarna zijn we naar de overkant gelopen, om daar de route naar de Nötschbachquelle te beginnen, wat we niet verwacht hadden, was dat we door een redelijke hoeveelheid sneeuw moesten lopen!


Op de volgende foto is redelijk duidelijk te zien waar de schaduwkant en waar de zonkant van het dal is! Je ziet er een paar redelijk grote woonblokken op de foto, aan de andere kant ervan loopt de grote weg en tevens is daar ook de scheiding van Erzberg en Dobratsch. Wij wonen dus op de Erzberg en daar zie je amper nog sneeuw liggen, terwijl het punt waar ik de foto gemaakt heb, van de Dobratschkant, daar ligt nog behoorlijk wat sneeuw!


Op onderstaande foto zie je de ''Schneerosen'' staan. Dit is een roos, die al onder de sneeuw begint te groeien en zelfs al volledig in knop onder de sneeuw vandaan komt! Dit is dan ook echt de eerste bloeiende bloem van de natuur die je bij ons ziet en deze bloeien behoorlijk lang en je ziet ze vooral bij ons in het bos erg veel! Ze bloeien dan vooral op plekken waar geen direct zonlicht is:

Natuurlijk hadden we een rugtas met drinken, appels en wat te snoepen mee! Hahaha, dat is vooral een lokkertje ook voor Thijs!

Dit is nou echt het heerlijke...vol in de zon, sneeuw rondom en gewoon zonder jas kunnen wandelen!
Kijk, allemaal Schneerosen:

En ja, de bestemming die Jordy zich uitgedacht had, de Nötschbachquelle! Het water stroomde er wel, maar nog niet heel veel, eerder kabbelend! De grote stroom moet nog komen, dat zal nog een week of vier duren, zodra de sneeuw boven op de Dobratsch echt de smeltperiode inzet!

Daarna op weg naar de forellenvijvers:Op zoek naar de forellen, dan moet je natuurlijk wel goed kijken, op de knieën dus:

Hieronder een rondje langs de kweek'bakken'En toen een stukje doorgelopen, daarna de straat overgestoken en via de Erzberg weer de weg naar huis vervolgen...en als je goed kijkt, dan zie je ook nog eens wat: