zaterdag 28 september 2013

Feestje, schoorstenen en Willhaben!

Wát een kleine wereld was het vandaag! De bewolking heeft de hele dag laag in het dal gehangen, af en toe was zelfs de overkant niet meer te zien! Tjonge, dat waren we niet meer gewend. Het is ook een flink stuk afgekoeld, je kunt echt niet meer zonder jas naar buiten...hihihi, dan laat gewoon gelijk de sneeuw maar komen, wordt de wereld weer een stukje mooier van!

Gisteren heeft Luuk zijn feestje gehad, helemaal blij! Toch nog weer leuke cadeautjes gekregen, daarna muffins met wat te drinken erbij. Het leuke is, we hebben bij de muffins wat slagroom op tafel gezet en een schaaltje hagelslag om ze te versieren, dat (de hagelslag) kennen ze in Oostenrijk niet, dus dat was een feest en viel goed in de smaak! Verder hebben ze lekker gespeeld, van binnen naar buiten in de boomhut, toen even bij de konijnen in de ren en vervolgens weer op slaapkamer spelen. Tussendoor wat lekkers snoepen en toen ben ik poffertjes gaan bakken, ook dit was bij beide heren een onbekend iets, maar ook dit viel in de smaak, vooral omdat ze ook poedersuiker en stroop mochten gebruiken :-)

Vandaag was het een echte klungeldag. Vanmorgen heb ik eerst lekker broodjes voor het ontbijt gehaald bij de winkel en na het ontbijt hebben we met Jordy en Luuk nog wat gelezen voor het huiswerk. Erik is vervolgens het dak op gegaan om er kappen op de schoorstenen te maken! De kappen lagen al klaar in de garage, dus Erik moest wat gaten in de schoorstenen boren en de kappen monteren. Vanaf nu kan er dus niet meer zoveel water in de schoorstenen regenen, dat was namelijk nogal vervelend afgelopen najaar. Als het regende, kwam het zo bij de schoorsteen in en wil je vervolgens gaan stoken, dan is de schoorsteen erg nat van binnen waardoor de rook terugslaat...met andere woorden, het werd af en toe een beetje blauw in de keuken...dat moet nu dus verholpen zijn! Het is gelijk ook een behoud van de schoorstenen, dus twee vliegen in één klap!

Ik heb een lading planten bij de tuin in gepoot. Ute was al druk aan het terugsnoeien geweest en heeft er voor mij weer een hele lading uit haar tuin gehaald. Ik had alleen afgelopen week nog niet zoveel zin om het te poten, maar ja, het moest er nu toch van komen. Ik heb alles bij de voortuin ingezet, om het hopelijk volgend jaar bij de volgende rotstuin in te kunnen poten! De voortuin staat nu dus goed vol :-)

Vanmiddag kwam een het zoontje van Ute weer aanwaaien om te spelen en is vervolgens de hele middag hier gebleven...de jongens mochten namelijk allemaal helpen met het slopen van de heg...tja, Erik heeft toch besloten om er nu alvast mee te beginnen, in de hoop dat straks de man met de graafmachine er de wortels uit wil trekken. Ach, de heg zou er toch uit gaan. Die heg is gewoon zo onbenullig groot, is jaren niet gesnoeid en helemaal dood van binnen...we willen er wat jongs voor terugzetten volgend jaar. Ze hebben er net een gat in kunnen krijgen...zóveel werk zit er dus in en van dat gat zijn al kruiwagens vol groenafval gekomen! En slopen doen jongen nu eenmaal graag! Het houdt ze van de straat hè...en ach, omdat het jongens zijn, zijn ze maar gewoon midden in de heg begonnen...In tussentijd heeft Erik het één en ander buiten klaargezet en ik ben de zolder even op geweest...ik heb spullen op de foto gezet die weg gaan!! Een heel deel staat inmiddels te koop op Willhaben, hahaha, mijn hobby is dus weer in volle gang! Maar liefst 12 nieuwe advertentie's heb ik erbij geplaatst, naast nog twee oudere en dat zal voorlopig nog niet helemaal het laatste zijn, maar wel het meeste! Het grappige is, dat ik de link van de advertentie's ook op facebook heb gezet, gewoon om even te melden dat ik Willhaben weer even verrijkt heb vandaag en daar kwamen gelijk heel wat reactie's op! Inmiddels zijn twee dingen al verkocht zelfs! Heerlijk!

vrijdag 27 september 2013

Sepp en Luuk

Even een blogje tussen de 'bedrijven' door! Vanmorgen weer heerlijk gewandeld, dit keer met vijf. We hebben weer volop gekletst en waar we normaal bijna nooit iemand tegenkomen, stuitten we nu op de terugweg op een man die bezig was de weg naar de Drachenbrunnen te verbeteren. Het pad was volgens hem op bepaalde punten wat slecht geworden. Het blijkt dat dit de man is, waarvan de Markusstollen bij de Drachenbrunnen is! Ik vertelde dat ik er laatst, samen met mijn ouders, een partytent had zien staan en een zwembad en véél drinken, het blijkt dat dit inderdaad van deze meneer was, hij had er op dat moment zijn 'Runde' gevierd. Hij vroeg waar ik vandaan kwam, want hij kon het niet zo thuisbrengen, mijn spraak :-) Haha, hij was flink verbaasd dat ik Hollander ben! Ute vertelde gelijk dat wij dit huis gekocht hebben en die meneer vond het geweldig, heerlijk dat het niet meer leeg hoeft te staan, dat het door een gezin bewoond wordt en dat ik al kon vertellen over de Erzberg. Hij vroeg of we de Ochsentritt al kenden...hihihi, de groep keek gelijk mij aan: ''wij niet, maar die Hollander wel!'' De meneer vertelde nog wat over de Stoll die er in de buurt zit, erg leuk! Hij heeft zelf zijn leven 'Untertag' doorgebracht, zo noemen ze het hier, als iemand in de Stollen heeft gewerkt. We zijn doorgelopen en nog geen vijf minuten later liepen we twee mannen tegen het lijf, de twee mannen die Erik en mij vorig jaar ons huis hebben laten vinden! Weer even gekletst en toen zijn we toch maar doorgelopen. Het blijkt dat Sepp vandaag jarig is, dus Ute nodigde ons allemaal uit om bij Sepp even iets te drinken...eigenlijk kon ik genoeg andere dingen bedenken, maar ja, ik ken Sepp best goed, dus we zijn met de hele groep naar Sepp gegaan. Er een kop koffie gedronken en de lekkerste tiramisu gegeten, die ik ooit gehad heb, zelfgemaakt en echt waar...zóóó lekker! Hier is het gebruikelijk dat iedereen gewoon maar dooreet in het gebak, dus iedereen kreeg het tweede stuk voorgeschoteld...slecht voor de lijn, maar we hadden de calorieën er vlak van te voren toch al afgelopen...hihihi!! Daar kregen we het over de man die we tegenkwamen, die de weg aan het verbeteren was, ik had die man heeeel hooguit 70 geschat, omdat hij een ronde leeftijd gevierd had bij zijn Drachenbrunnen, maar dat vond ik al ouder, dan dat hij eruit zag, wat blijkt? Die man heeft gewoon zijn 80e verjaardag gevierd!!!! Onvoorstelbaar, ik heb haast nog meer rimpels dan die man en die man was gewoon met kruiwagens vol split aan het sjouwen en leegscheppen!

Nu gaan we even een broodje eten en daarna komt Erik thuis van zijn laatste werkdag bij de huidige werkgever...weer iets later komen de twee vriendjes van Luuk en zullen we dunnetjes Luuks verjaardag overdoen! Ik heb muffins gebakken en vanmiddag eten we poffertjes, dus het gaat vast gezellig worden!

donderdag 26 september 2013

Wandertag, zon en plannen

Jordy en Luuk hebben gisteren een Wandertag gehad, gelijk om 8.00u zijn ze weggewandeld. Luuk is met zijn klas richting Bleiberg Nötsch gelopen en Jordy een stuk de Erzberg op en via de Kadutschen terug. Alle kinderen hebben dan een Jause in de rugtas mee, dus er worden een paar pauze's gehouden, veel bekeken en uitgelegd en vooral gewoon een ochtend genoten van de natuur!
Thijs loopt vanochtend met de groep van de Kindergarten naar de boerderij van een meisje uit zijn groep, ze zijn er uitgenodigd voor Kuchen en elk kindje mag kijken of het een wortel, appel of oud brood in huis heeft, voor de paarden!
Zo geniet iedereen toch nog even van de heerlijke herfstdagen, heerlijk hoor, dat dit toch steeds weer gedaan wordt met de school en Kindergarten.

In het Hochtal zien we de zon echt duidelijk zakken aan de hemel! De dagen worden vanaf het begin van de herfst al dagelijks vier minuten korter (dat geldt voor zo ongeveer alle landen) en voor ons betekend het dat de zon weer meer naar de Dobratsch toe zakt...en eind november zal voor ons dan de zon weer voor zo'n zeven weken achter de Dobratsch zijn. Gisterenavond verdween de zon om 18.10u achter de Dobratsch en dat zal elke dag een paar minuten eerder zijn. We hebben het nu al een keer meegemaakt, dus we weten wat het inhoud en hoe het is om straks weer een poos geen zon in het dal te hebben, geen drama in elk geval, als die periode net zo mooi wordt als het vorige jaar, dan al helemaal niet!

Erik en ik zijn inmiddels weer voorzichtig aan het plannen voor de volgende 'verbouwing'. We moeten het voorlopig low budget houden, want de graafwerkzaamheden vallen een heel stuk boven het budget wat we ervoor gepland hadden. Dat betekend niet dat we niets kunnen doen! De wand tussen keuken en woonkamer gaat eruit, het verlaagde plafond in de keuken zal er daarvoor ook uitmoeten, een deuropening kan dichtgemetseld worden, het trappenhuis moet nog gegipst en geverfd worden, de slaapkamer van de jongens moet nog gescheiden worden naar twee slaapkamers...er moet dus een muur tussengezet worden, een extra radiator komen en nog meer van die dingen. Als de kelder 'droog' is, dan kan er een Speis worden gemaakt, zodat deze uit onze huidige woonkamer kan verdwijnen...tja, dan is de winter waarschijnlijk allang voorbij!! De grootste kostenposten zullen een nieuwe keuken en een badkamer zijn, dus die moeten wachten, maar met wat ik opgenoemd heb, vermaken we ons voorlopig wel :-)
Wij zullen dus, nadat onze volgende gasten in de herfstvakantie geweest zijn, onze intrek nemen in het appartement en beginnen met het slopen van het plafond en de muur, zodat we in elk geval deze winter een groot vertrek zullen hebben met meer licht en een betere warmteverdeling van de Etagenheizung!

woensdag 25 september 2013

Lokkertje, offertes en verjaardagsfeestje

Vandaag even niet zo veel, heb gewoonweg geen zin! Maandag en dinsdag vol aan de gang geweest, appartement is weer helemaal tiptop in orde, de was was helemaal weg, net als het strijkgoed. Ik heb vanmorgen, nadat ik Thijs weg heb gebracht, een paar boodschappen gedaan, de stofzuiger er even doorgehaald en wat opgeruimd, vaatwasser uitgepakt, toch nog even een nieuwe was aangezet en nu is de zin op. Ik heb me dus een cappuccino gemaakt en zit nu lekker achter de laptop :-)

Erik is nog steeds op verschillende manieren naar werk aan het zoeken, er lopen inmiddels wat dingen, maar ja, ik heb volgens mij een vorige keer al vermeld, het is wel Oostenrijk hè...niks of niemand heeft haast en ook al zegt de persoon aan de telefoon dat ze iemand op hele korte termijn zoeken, dan nog laten ze er rustig een week, zo niet langer, overheen gaan en dan nog moet je er zelf weer achteraan gaan. De bureau's beloven ook van alles en hebben vele vacatures online staan, maar dat is echt gewoon een lokkertje, Erik heeft het ene bureau's al minstens vier keer gebeld over iets, maar steeds zeggen ze: ''dat duurt nog even...''. Ook de werkgever waar Erik nu nog tot waarschijnlijk vrijdag werkt, denkt mee, maar deze man zegt wel, nu gewoon zelf niet genoeg werk meer te hebben, maar als hij binnenkort toch iemand nodig heeft, dat hij dan Erik graag zou willen hebben...

En dan onze graafwerkzaamheden...we hebben twee offertes, beiden verschillend in prijs, maar ook in materiaal...de ene vindt dit beter, de ander zegt dat dàt beter is, de ene zegt een heel pak isolatie tegen de keldermuur aan, de ander zegt dat dit onder de grond helemaal geen zin heeft...de één komt betrouwbaar over, de ander wat 'geniepiger'. De één was gewoon gelijk eerlijk in alles en zegt, dat veel ook afhankelijk is, van hoe de muur er onder de grond uitziet...is deze nog goed? Hij verwacht van wel, maar zeker weten doet hij het natuurlijk niet, de ander heeft hier niets over genoemd en daar zul je misschien ineens op een grote 'verrassing' stuiten... Je snapt het, het is niet zomaar even iets, iets waarvan wij dachten: 'hup, graafmachine aan het werk, de boel dichten en klaar'. Maak je de kelderwand van buiten 'té dicht' kun je jarenlang problemen houden en misschien zelfs altijd wel, dus dat is ook weer niet goed...pffffff, zo zie je maar weer, wij weten er zelf niet genoeg van en daarom lijkt het mij ook niet verstandig om hier zelf aan te beginnen...daar gaan we spijt van krijgen, als je het niet op de goede manier doet! Het gaat om handen vol geld, dus daar speel je ook niet zomaar mee! Erik had wel opgevraagd bij de bouwmarkt wat al het materiaal kost, als je het zelf gaat doen, maar ja, doe je het dan goed? Je wilt ook niet over twee jaar alsnog een keer alles moeten uitgraven, omdat je nu een 'foutje' maakt... inmiddels zijn we zover, dat we één van beiden de opdracht hebben gegeven, maar wel dat alles in goed overleg gaat. We hebben de offerte, maar als de keldermuur niet goed is, dan zal het nog gaan oplopen. Er moet gewoonweg iets gaan gebeuren, want zoals het nu is, kunnen wij binnen hier niet verder.

Donderdag de ouderavond op school, jaja ideaal, van elke klas de ouderavond op dezelfde avond en dezelfde tijd! Ik ga dan maar naar de ouderavond van Jordy, want hij zit nu in de laatste klas van de Volksschule, daar zou nog wel iets belangrijks gezegd kunnen worden...Erik zal dan morgenavond Jordy en Luuk naar de Taekwondo brengen en kan ook zo zelf even meekijken, samen met Thijs, want ook zij zijn nieuwsgierig geworden naar de les!

Vrijdagmiddag houdt Luuk een klein verjaardagsfeestje, met zijn verjaardag waren opa en oma er en we hebben toen gelijk gezegd, dat we later iets zullen doen. Luuk vroeg of hij zeven of meer kindjes kon gaan uitnodigen...hmmm, ik heb gevraagd met wie hij nu echt veel speelt op school en wie echte vriendjes zijn, daar bleven eigenlijk maar echt twee jongens over. Om gewoon maar te gaan uitnodigen is niet zo moeilijk, maar kindjes waar ze normaal ook niet veel mee spelen, hoeven dan nu er toch ook niet te zijn? Vrijdag komen er dus twee jongens en we zien wel wat we gaan doen, ik maak geen programma, we wachten het weer wel af. Ik heb Luuk wel beloofd dat we poffertjes gaan maken, dat vindt Luuk namelijk altijd leuk en lekker en de kindjes hier kennen ze niet!

dinsdag 24 september 2013

Taekwondo

De Taekwondo! Pfieuw...dat is nogal wat zeg! Ik had me er een voorstelling bij gemaakt, maar die was niet helemaal juist :-)
Op maandag wordt de les door een mevrouw gegeven, een heel leuke mevrouw die leuk met de kinderen omgaat ook, na het voorstellen en het opstellen op de juiste manier, zijn ze begonnen. Ik was samen met nog drie moeders en een vader om te kijken...de mevrouw begon met de les en eerst dacht ik: 'ze maakt een grapje, begint zo te lachen en wil ons alleen even aan het schrikken maken...' Maar nee, het was serieus!! Het was het opwarmen, maar gelijk volle snelheid en springen, armen zwaaien en dat ontzettend snel achter elkaar. Wij keken elkaar allemaal aan met open mond...hihihi, gelukkig zaten wij op het bankje! Na een flinke opwarming, waarbij de meeste kinderen zelfs ook nat van zweet waren, hebben ze wat bewegingen geoefend. Alles wordt tien seconden gedaan, ook met het opwarmen en dat wordt dan weer geteld, hardop in het koreaans! Nooit geweten dat het een koreaanse sport zou zijn...ook de opdrachten geeft ze in het koreaans, maar natuurlijk ook in het duits. Om beurten moeten ze tot tien tellen met een oefening en dan wordt bijvoorbeeld van been gewisseld of van arm, of van beweging. Ook de Schnupperkinderen moesten gelijk om beurten tellen, gewoon in het duits. Het zijn volwassenen en kinderen door elkaar, een niet al te grote groep, al waren er nu wel heel veel kindjes om te schnuppern, maar ik verwacht niet dat deze kindjes allemaal zullen blijven.
Aan het einde van de les keken Martina en ik elkaar aan en slaakten een zucht, Martina zei: ''Pfuh, vom zuschauen bin ich sogar erschöpft!'' Jordy en Luuk hebben aangegeven het leuk te vinden, maar dit was natuurlijk nog maar één keer...voor Jordy zou het heel goed zijn, als hij het door zou blijven doen. Het is goed voor lichaam en geest...en dat is iets wat hij wel kan gebruiken. Luuk had zijn vriendje ook in de groep en die combi is niet zo heel goed :-) Een paar keer heb ik beide heren gemaand dat ze op moeten letten en voor 'alleen' een slokje water drinken, heb ik ze bij de wc's weg kunnen halen en terug kunnen sturen de les in...

Donderdag is de volgende les, normaal wordt deze les door een meneer gegeven, maar die is met vakantie, vandaar dat de mevrouw het overneemt. Ik hoop dat ze het dan nog steeds leuk vinden, ik zeg zelfs: ik hoop! Het is echt heel interessant om ernaar te kijken en binnen deze eerste les kon je al zien, dat ze er ook echt leren omgaan met het eigen lichaam, met de beheersing en controle ervan en met zelfverdediging...dat is nooit verkeerd. Op de koop toe is het ook nog eens erg goed voor de conditie!

maandag 23 september 2013

Wasmachine en Taekwondo

Na de mooie en ontspannen dag van gisteren, was het vandaag toch echt gewoon weer maandag! De wekker ging weer op tijd af en alle heren zijn weer naar werk en school vertrokken.
Zaterdag had ik alle beddengoed gewassen, omdat het op dat moment erg mooi weer was en ik het dus mooi buiten kon drogen...tja, vandaag is het ruim boven de twintig graden (nu, 16.30u, nog 22 graden) en volle zon! Hahaha, het had dus vandaag ook gewoon gekund, maar ik heb alsnog de wasmachine de HELE dag aan het draaien gehad en hij draait nog! Aangezien er voorlopig (ruim drie weken) geen boekingen zijn, heb ik lekker alle matrasschoners van de bedden gehaald en allemaal uitgewassen! Het zijn van die dikkere versie's, waarvan je er maar één in de wasmachine kunt doen, met nog een molton erbij bijvoorbeeld, maar meer ook niet. Ik heb ze allemaal al heerlijk fris weer op de geluchte bedden gedaan, schone moltons eroverheen, dekbedden en kussens er bovenop en afgedekt met een laken...hmmmm, echt lekker fris! Ook gelijk nog wat andere was erbij doorgejaagd, dus de manden zijn weer voor heel even leeg!
Vanmorgen ook gelijk het eerste weer gepoetst in het appartement, deze week nog één keer een ochtend en dan is ook dat weer helemaal in orde en kunnen de jongens er bijvoorbeeld de woonkamer gaan gebruiken als speelruimte/televisieruimte of kunnen we zelf bijvoorbeeld gebruik maken van een heerlijke nieuwe douche :-)

Vanavond gaan Jordy en Luuk kijken bij Taekwondo! Van Adelina hoorde ik, dat dit in de Volksschule gegeven wordt, dat is natuurlijk superhandig! Lekker dichtbij. De zoon van Adelina zit erbij en is er heel erg over te spreken, het is goed voor beweging, voor lichaamsbeheersing en voor zelfverdediging...het kan dus echt geen kwaad vind ik en wat ik wel prettig vind, het is geen contactsport of vechtsport waarbij ze de hele tijd over elkaar heen hoeven te rollen, want dat vind Jordy al helemaal niks! De zoon van Ute is vorige week al geweest om te kijken en hij wil er nu graag bij, hij vindt het gaaf. Aangezien vorige week het bij ons natuurlijk allemaal anders was, doordat Eriks ouders er waren, wilde Jordy er helemaal niet naar toe...terwijl ik wel het gevoel had, dat hij het nog wel eens leuk kan gaan vinden. Ik heb toen ook maar gezegd, dat wij wel komen kijken, als het weer wat rustiger is in huis...en Jordy zei vanmiddag uit zichzelf, dat het hem juist wel erg leuk lijkt en ook heel stoer...ik bedoel maar! Ik ben benieuwd hoe ze het zullen vinden! Hihihi, ik was het alleen vergeten op te schrijven...Ute hielp even herinneren, ik heb inmiddels het avondeten helemaal startklaar staan, want het begint om 18.00u, dan hoef ik niet zo te haasten als Erik terug komt en kunnen we gewoon rustig eten.

zondag 22 september 2013

Tierpark Rosegg en Faakersee!

Zeg het met foto's, ik zeg dus verder maar niets meer, het zijn heeeeeeel veel foto's, waaruit blijkt dat wij weer eens een prachtige dag hebben gehad!