zaterdag 9 februari 2013

Nederland!!

Eindelijk!! Eindelijk kan ik eruit flappen: wij zijn voor een weekje in Nederland! Het was allemaal één grote verrassing! We wilden in elk geval dit jaar een keertje naar Nederland, maar ja, wanneer is dat het handigste? De paasvakantie...dan zijn we waarschijnlijk te druk om het appartement klaar te krijgen. De zomervakantie...dan willen we niet weg, na de gekke zomer afgelopen jaar en Erik wil dan ook heerlijk gaan genieten van de bergen en erop uit om te wandelen bijvoorbeeld, want sinds we in Oostenrijk wonen, was het eerst de verhuizing en het huis op orde maken, toen is Erik gelijk begonnen met werken en erbij komt nog de verbouwing van het appartement en daarna nog ons huis, maar dat doen we na de zomervakantie en absuluut niet eerder! Het najaar...kan, maar voor de jongens werd het ook wel tijd om naar Nederland te gaan en de familie weer te bezoeken. De laatste weken vroegen ze steeds vaker iets uit Nederland: wanneer gaan we weer skypen? Wanneer gaan we weer naar die speeltuin in Nederland? Wanneer gaan we weer naar dat ene zwembad toe? En weet je nog, toen ik op die Kindergarten in Duitsland zat? Toen speelde ik heel veel met...
Zo ging het steeds vaker en vandaar dat we dan ook besloten hebben om de Semesterferien aan te pakken en naar Nederland te gaan. Erik heeft vrij geregeld en we konden bij mijn ouders terecht voor een slaapplek...dat hadden we in december al geregeld, toen ze bij ons waren.
Maar voor Jordy is het heel moeilijk om met zoiets om te gaan, als hij het lang van te voren weet...dan slaapt hij slecht, maakt zich druk en stelt ons honderden vragen over van alles. Op die manier zou Jordy al helemaal uitgeteld zijn, vóór ons vertrek...dus toen hebben we besloten om het geheim te houden...maar dan ook voor iedereen!! We hadden niemand van te voren ingelicht, alleen mijn ouders wisten ervan (om de slaapplek), maar verder niemand!!!!! Ja, toch wel, ik heb een aantal afspraken gemaakt voor de jongens...ik heb geregeld dat Jordy even naar zijn oude klas mag en dat Luuk en Thijs weer even naar de oude Kindergarten mogen om te spelen. Een afspraak met het beste vriendje van Luuk uit Duitsland heb ik ook nog geregeld en waarschijnlijk gaat Jordy ook nog naar een vriendje...dit alles heb ik wel op één dag gepland, het worden geen ontzettende lange bezoekjes, maar gewoon even iedereen weer zien en zo kunnen ze vertellen hoe het gaat!

We hebben de jongens uiteindelijk pas gisterenochtend bij het ontbijt verteld dat we naar Nederland zouden gaan! Haha, eerst ongeloof van: jaja, dat zal wel... maar vervolgens waren ze helemaal blij!! Heerlijk om die gezichten te zien! Na het ontbijt hebben ze nog even zelf wat spulletjes gepakt voor in de auto en toen zijn ze naar school gegaan. Erik was gisteren ook al vrij en heeft de konijnen een schoon hok gegeven, de auto schoongemaakt, de Etagenheizung schoongemaakt...ik heb de al klaargezette, maar verstopte weekendtassen uit de linnenkast van het appartement gehaald en 'afgevuld', de toilettassen klaargemaakt en een grote stapel pannenkoeken gebakken voor de avondmaaltijd. Nog wat laatste boodschappen gehaald, een afwasje weggewerkt...en toen was het wachten totdat de jongens terugkwamen! Ze hebben de Zeugnissen (rapporten) meegekregen, dus die zijn zo bij de boel ingepakt, joggingbroeken aan, naar de wc en in de auto! Om 13.00u zijn we weggereden...en begonnen aan de reis van bijna 1100 km. Erik had brood gesmeerd om mee te nemen en tegen onze principes in, hebben we in de auto gegeten...als we namelijk nog eerst zouden gaan eten in huis, dan zou het nog later worden voordat we weg zouden kunnen gaan. We wilden graag redelijk 'op tijd' aankomen, zodat wij allemaal nog een paar uur zouden kunnen slapen, als we aangekomen waren, zodat we ook nog wat aan de zaterdag zouden hebben!

Het was niet echt een fijne reis...natuurlijk is het vrijdagmiddag, maar we waren verbazingwekkend snel voorbij Salzburg en konden ook zo de ring van München op! Vlak voordat we de ring af wilden gaan, kwamen we in langzaam rijdend en stilstaand verkeer....zo ongeveer tot aan Nürnberg....toen kregen we flinke ladingen sneeuw en konden we nog 60 tot 80km per uur rijden...bij Münster aangekomen, begon het voor de zoveelste keer weer te sneeuwen en bleek het spekglad op de weg...de auto draaide steeds weg...maar goed, toch waren we alsnog om iets over 01.00u vannacht over!! Mijn ouders hebben op ons gewacht en zo hebben we nog even heerlijk gezeten, bijkomen! Toen de jongens de pyama aan en het bed in en wij hebben nog nagezeten met een biertje en een heerlijke Prosecco...tegen 03.00u zijn we naar ons bed vertrokken!

Wat is het toch ontzettend leuk om zo'n verrassing te hebben!
Vanmorgen op tijd al, heb ik mijn schoonzus opgebeld om te vragen hoe het ermee is, maar ik belde dus met de huistelefoon van mijn ouders en dat kunnen zij zien...en ik heb geen naam gezegd en alleen gezegd: ''ik wilde even vragen hoe het ermee gaat!'' Het was even stil en toen: ''Karin!?!?!'' hahaha: ''Ja!!'' Wat later heb ik mijn broer gebeld en hetzelfde gevraagd...mijn broer vroeg: ''maar wie heb ik er nu aan dan?'' Hihihi!!!
We hadden Eriks zus ingeschakeld om ervoor te zorgen, dat Eriks ouders op zaterdagmiddag thuis zouden zijn...ze heeft gezegd dat ze zaterdagmiddag nog even wilde komen en zo kon haar dochter het rapport laten zien...en zo kwam het dat wij zelf vanmiddag het straatje inliepen en opeens fietste Eriks vader van het oprit af, hihi, zonder lensen en met een haast, waardoor hij zo langs ons heen wilde fietsen!! Hij zei nog netjes 'hoi' tegen Jordy, die vooraan liep, en wilde verder fietsen, hij keek nog eens en nog eens en toen opeens met een slinger de fiets in de halt!! Hahaha, Eriks moeder zag ik al zitten, ik zwaaide naar haar...zó leuk!! Totaal verbaasd en helemaal verrast! Iets later kwam ook Eriks zus eraan met haar gezin en ze had zelfs haar eigen man en kinderen niks verteld!! Hihi en dan moet je weten, dat ze er normaal niet heel goed in is, om zoiets voor zich te kunnen houden, maar het is haar gelukt!!!! Dank je wel Judith!! Eriks broer en schoonzus met de kinderen waren er ook en zo is onze verrassing, denk ik, goed geslaagd!

Het zal de komende week een rare week worden...dat begon voor ons natuurlijk gisteren al, met de reis! Voor het eerst weer naar Nederland reizen en dan nu het omgekeerde dan eerder: op vakantie!! Het is voor ons nu ook weer acclimatiseren, het was hier vanmiddag 3 graden boven nul, maar het voelde voor ons echt vreselijk koud aan, waterkoud!! Het kan in Bleiberg minus 11 graden zijn, maar niet zo koud aanvoelen als hier nu!
We vertoeven deze week dus bij mijn ouders, ze hebben voor ons vijf bedden in orde gemaakt, we hebben de huissleutel en kunnen zo gaan en staan als we willen...super! De jongens zullen deze week ook twee nachten bij Eriks ouders slapen, zodat ze ook met deze opa en oma gewoon heerlijk de tijd hebben om leuke dingen te doen...het scheelt dat mijn ouders en Eriks ouders erg dicht bij elkaar wonen, heel handig!!

We vermaken ons deze week wel!! Ik heb mijn oma ook al gebeld, daar gaan we maandag naar toe. Ze reageerde fantastisch! Helemaal verbaasd, toen ik vroeg of ze maandag in huis zou zijn...
''Kom ie hier hen dan!!''
''Ja oma, we zijn er zelfs al...''
''Oooo, ma das hatstikke mooi! Ik heb disse wek vôl op 'n kalender stoan, ma noe kan iedereen mie bel'n, ma moandag blief ik in hoes, want jullie komt!''
Hihihi, ik doe mijn best, maar ze praat dus onvervalst twents, maar het klinkt weer heerlijk!

Ook zullen we deze week naar de begraafplaats gaan en daar Eriks oma onze laatste ''tot ziens'' brengen...

vrijdag 8 februari 2013

De weg naar de Kindergarten!

Nou Josina, hier een paar foto's van de verse sneeuw! Hahaha, je vroeg erom, dan krijg je ze ook! Ik heb besloten om de weg naar de Kindergarten, die we dus dagelijks lopen, op de foto te zetten, dan hebben jullie ook gelijk allemaal een idee, hoe vervelend het is, om deze weg te moeten lopen... hihihi:
 
Kijk, ons startpunt, we lopen van het oprit af...

...vervolgens lopen we langs onze tuin omhoog...de 'haag'
rechts op de foto grenst aan de tuin. Bovenaan dit paadje
gekomen....

...steken we de straat over en lopen aan de overkant
een stukje langs de weg omhoog...

...vervolgens gaan we van de weg af en lopen hier links het
spoor van onszelf door... (het oranje gebouw is het Kurzentrum)

...en een stukje verderop is de Kindergarten in zicht!
(het gebouw met de groen/blauwe luiken)
 Jullie snappen, het is echt een straf om hier dagelijks te moeten lopen!! (hahaha)

verse sneeuw!

En Josina, als klap op de vuurpijl, onder het lopen naar de Kindergarten, komen we hier langs,
hier onderaan de Dobratsch, in het 'weiland' is de Langlaufloipe, die voor iedereen vrij
toegankelijk is! De baan loopt trouwens nog verder uit beeld hoor, maar dat paste niet op de foto!

donderdag 7 februari 2013

Telekom en Bauerntopf

Alweer druk in de weer geweest hier! Hahaha, er komt gewoon nooit een einde aan: wassen, strijken, poetsen etc.
Buiten is het prachtig nu, alles weer met een nieuwe laag sneeuw bedekt en de zon schijnt heerlijk!

De Telekom heeft eergisteren al teruggebeld! Zowaar! Tja, ik ben omgeschakeld van papierrekeningen naar online rekeningen en volgens de mevrouw ligt het daaraan....eerder werd er elke twee maanden gefaktureerd, maar de online rekeningen worden elke maand gedaan, maar....de vaste kosten worden nog steeds elke twee maanden op de rekening gezet...volgens haar klopt het allemaal nog steeds en op de volgende rekening zouden dan weer de vaste lasten moeten staan...laat ik nu net gisteren de nieuwe rekening hebben ontvangen...ZONDER vaste lasten...pffff, dan wacht ik de daarop volgende rekening nog maar even af, misschien dat het dáár dan wel goed op staat. Ik vind het nu wel even goed.

Gisteren heb ik weer eens een keertje 'Bauerntopf' gemaakt. Dat was al een poosje geleden namelijk. Bauerntopf is een éénpansgerecht met gehakt, aardappelblokjes en paprika. Je braadt het gehakt aan, vervolgens de paprika en de rauwe aarappelblokjes kort meebraden en dan het water en het zakje kruiden eraan toevoegen en zo'n 25 minuten laten smoren. Omdat het op deze manier een beetje 'kaal' is en op de paprika na, geen groente bevat, heb ik er een schaaltje diepvriesdoperwten, wat prei en ui bij aan toegevoegd. Ik had verwacht dat in elk geval twee van de drie jongens commentaar zouden gaan geven, maar niks!! Iedereen heeft zelfs een tweede keer opgeschept! Ja, ook Thijs! De pan was dus helemaal leeg: hond in de pot! Goed teken en eindelijk ook van Thijs een keer waardering... hahaha, dat heeft hij normaal alleen voor pannenkoeken en patat, al hoop ik toch echt, dat daar een keer verandering in gaat komen. Thijs is wat dat betreft wel de 'vervelendste' eter aan tafel. Luuk vindt altijd alles lekker en keurt maar heel zelden iets af. Jordy piept over paprika, ui en champignons, al eet hij die nu ook al makkelijker, want ik ga het niet altijd uit de gerechten laten, want dan leren ze het nooit eten!
Tja, maar Thijs....hij heeft wel een eerlijke mening, als iedereen zegt dat het lekker is, zegt Thijs: ''je hebt vies gekookt mama''. Haha, ik bedank altijd wel, hij is tenslotte eerlijk! Gelukkig komen er al steeds vaker gerechten bij, waar van hem geen commentaar meer op komt...want hij moet wel altijd eten wat de pot schaft, dan maar een keer minder, maar dat maakt me niet uit.

woensdag 6 februari 2013

Jungscharstunde en storm?

Vanmorgen een verrassing: sneeuw! Hahaha, ik had gehoord dat er sneeuw zou gaan vallen ergens op de dag, maar niet precies wanneer...vanmorgen voor het ontbijt 'traceerde' Erik de sneeuw en tja...laat Erik nu net gisterenavond de auto niet binnen hebben gezet...vergeten, omdat hij nog even wilde klussen in de garage! Dus wat eerder naar buiten voor Erik en ik heb, nadat Jordy en Luuk naar school waren het oprit verder schoongemaakt, maar ik kan zometeen alweer! Heerlijk weer hoor, een lekkere frisse laag sneeuw erbij bovenop!

Jordy en Luuk zijn gisterenmiddag dan voor het eerst naar de Jungscharstunde geweest, een middag die eens in de paar weken plaats vindt voor alle kinderen van de Volksschule. Ik had het eerlijk gezegd vergeten, maar Luuks vriendje belde en vroeg of Jordy en Luuk mee gingen...ze konden wel met hen meerijden en ze zouden weer teruggebracht worden! Zo kon ik mijn jam in de potjes maken, met Thijs een potje WII spelen, daar vroeg hij steeds al naar... en het eten voorbereiden.

Thijs wil vrijdag toch echt in stijl als cowboy...na zijn gezichtstoetakeling van eergisteren, wilde hij mij gisterenmiddag helpen met aardappels schillen, dat doet hij geregeld. Dit keer wilde hij de aardappels in stukken snijden...''Kijk eens mama, hoe snel ik dan kan...kijk...zó!'' Gelijk trok hij zijn vingers weg en keek even naar mij, maar zei niets, ik vroeg of hij zich gesneden had, maar nee, volgens Thijs niet. Toch keek hij heel 'ongemerkt' even naar zijn duim en ik zag het al: bloed! Gelukkig redelijk oppervlakkig, maar het bloedde best, dus een pleister erop. Tja, hij heeft blijkbaar zijn week niet!

De Jungscharstunde is de jongens wat tegengevallen geloof ik, ''we hebben alleen maar geknutseld aan een poppetje'' (die ze ook bij zich hadden toen ze terug kwamen). Er was namelijk gezegd dat er ook spelletjes gedaan zouden worden en dat ze nog naar buiten zouden gaan om te spelen...tja, ik ben benieuwd of ze de volgende keer nog mee willen!

Vanmorgen liet Luuk nog een mok kapot vallen...dus wat er hier aan de hand is de laatste dagen...misschien storm op komst? Hahaha, of het was een voorbode op de huidige sneeuw!

dinsdag 5 februari 2013

Zwetschgen, Fasching en val

Twee kilo Zwetschgen staan inmiddels te 'trekken' in de geleisuiker en de glazen potjes zijn allemaal schoon en uitgekookt, klaar om gevuld te worden! Jam wordt hier ontzettend veel gebruikt, als het niet voor op het brood is, dan is het voor in flappen of taart...kilo's Zwetschgen zijn inmiddels in de vorm van jam opgegeten en na deze twee kilo heb ik nog maar een kilo in de vriezer...tijd voor nieuwe vruchten aan de boom!

Thijs heeft vrijdag Fasching op de Kindergarten en hij wil alweer als cowboy! Haha, ik heb geprobeerd hem om te kletsen en als Nar te gaan, maar nee, cowboy moet het worden en vandaag heeft hij dat ook doorgegeven op de Kindergarten en ze hebben zichzelf allemaal al moeten kleuren zoals ze vrijdag zullen komen en dus zei Thijs: 'Nu kan ik echt niet meer als nar!'. Haha, groot gelijk!

Gisteren...De jongens waren nogal euh...wild, zeg maar. Vandaar dat ik ze eerst al uit de woonkamer gezet had, want het ging eraf alsof er een komplete school door de kamer marcheerde...ze vertrokken naar de slaapkamer, maar ook daar ging het binnen 5 minuten alweer mis en heb ik ze vervolgens naar buiten gestuurd, een frisse neus halen en daar kunnen ze rennen wat ze willen! Ook toen ging het niet helemaal goed...binnen 10 minuten kwam Thijs al brullend naar binnen...tranen met tuiten en ik keek hem aan en zag zijn hele gezicht onder de bloedsputters en waterdruppels (van de sneeuw) ?!?!?!? Wat was hier in godsnaam aan de hand? Zijn lip was beschadigd en allemaal kleine, zag ik na het schoonmaken, bloedpuntjes in zijn gezicht. Jordy kwam er ook al aan en vertelde wat er gebeurd was en later vertelde Thijs hetzelfde...Thijs heeft een flinke set gekregen van Luuk, twee zelfs, zodat hij, vanaf de sneeuwhoop, dwars door onze coniferenhaag (van zeker anderhalf meter dik) is gevallen en daarachter loopt een flink schuine helling naar het straatje toe en daar is Thijs dus vervolgens naar beneden gerold...<<zucht>> Eerst tot tien tellen en nadenken, vervolgens de dader naar binnen gehaald, even uit mijn zichtveld gezet op zijn slaapkamer en daarna pas verhaal gehaald...laat ik het zo zeggen: ik was niet blij...en nu is het ook zo, dat Thijs iemand tot het uiterste kan drijven...maar dan nog...
Thijs klaagt over een zere arm en zijn gezicht is door de coniferen rood geirriteerd en wat gezwollen, zijn lip is waarschijnlijk een tand doorgegaan, maar daar zie je inmiddels al bijna niets meer van, hij heeft gewoonweg heel veel geluk gehad...laten we het houden op ''broederliefde''.
Inmiddels zijn we natuurlijk flink wat gewend en het geluk, dat ik niet zo snel paniekerig wordt...nadat ik het 'resultaat' van Thijs zijn gezicht bekeken had, was ik alleen vreselijk boos!! Maar goed, we hebben het allemaal uitgesproken, ieder heeft zijn straf gehad en daarmee is het klaar nu.

maandag 4 februari 2013

Begin van de week...

Een echt begin van de week weer...deze maandag! Alle bedden verschonen, wasmachine draait overuren, net als mijn strijkbout. Rekeningen betaald, telefoontjes gepleegd, dingen geregeld...

Allereerst moest ik de monteur van de vensters bellen, de loopdeur die ingemeten is, is wel erg laag...hij pakt de de hoogte van het huidige kozijn, maar dat is voor een redelijke loopdeur niet hoog genoeg...Erik wil er nu eerst achteraan om te bekijken of we wat meer van de bovenrand boven het kozijn weg kunnen halen en zo een hogere deur kunnen plaatsen...je wil natuurlijk geen problemen krijgen met scheuren in de muren of zo, of met zelfs een inzakkende muur...dus nu heb ik geregeld dat ze de vensters in elk geval op een aparte opdracht geplaatst hebben, zodat ze die wel kunnen gaan maken, maar de deur dus nog even niet.

Vervolgens kon ik de telefoonmaatschappij bellen...alweer ja...op een onverklaarbare wijze worden ons nu alleen nog maar de belkosten van onze mobieles in rekening gebracht...we betalen niets meer voor onze vaste aansluiting van telefoon en internet of voor de tv, dat lijkt natuurlijk niet zo erg, maar ik heb geen zin in gedonder achteraf en dat we over een aantal maanden opeens een rekening van een paar honderd euro op de deurmat krijgen. De mevrouw heeft het nagekeken en kon helaas zo geen passend antwoord geven...<<zucht>>...ze gaat het aan haar collega's overhandigen, die zullen het tot op de bodem uitzoeken en dan word ik teruggebeld. Wanneer? Ja, dat kon ze mij niet vertellen, dat kan vandaag zijn, maar ook misschien vrijdag, dat ligt eraan hoeveel werk haar collega's op het bureau hebben liggen....<<grrrrrrrr>>...ik geloof dat we maar een postduif aanschaffen, dat geeft geloof ik minder gedonder...

Er ligt nu nog een heerlijke stapel strijkgoed te wachten, maar ik wilde eerst even zitten, voordat ik het brood uit de vriezer haal en we gaan eten...ik heb net het oprit 'losgebikt'...we hebben de hele tijd het oprit schoongehouden van sneeuw, maar zaterdag heeft het zo ontzettend gesneeuwd en het was zo'n enorme drekboel...in de nacht is alles aangevroren...Erik is gisteren al even met de jongens bezig geweest en ik heb zojuist het laatste deel weg kunnen krijgen, in samenwerking met de zon! Voor de zekerheid ook maar weer zout gestrooid en nu blijft het hopelijk zoals het is!

Nou, dan ga ik nu het brood uit de vriezer halen en gaan we een boterham eten!

zondag 3 februari 2013

Bed en kast!

Wat een heerlijke dag alweer, de zon schijnt volop! Na ons zondagse ontbijt zijn we naar Villach gereden om de woonkamerkast en het bed te bekijken en we doen het!! De kast is ideaal, omdat er de tv in kan staan en tevens glaswerk wat we eventueel niet in de keukenkastjes kwijt kunnen. Zo hoeft er ook geen apart televisiekastje in de woonkamer, dus dat bespaart weer ruimte en dat is vanwege de grote hoekbank wel zo prettig! Het bed is mooi en heeft de goede maten. Nu hebben we dus binnen een half uurtje een bed, twee nachtkastjes, twee nachtlampjes, een plafondhanglamp, een woonkamerkast, een televisie en een DVDspeler op de kop getikt, want dat doet de mevrouw er allemaal bij!!!!! We halen het over twee of drie weken op, want de mevrouw moet over vier weken haar huis uit zijn. Nu moeten we alleen dus nog een kast voor de slaapkamer zien te regelen, maar dat gaat vast lukken!

We hebben zojuist heerlijk buiten koffie gedronken, dat is wel weer een fijne bijkomstigheid van de zon! Je moet natuurlijk wel een jas aan hebben, maar met het zonnetje erbij is het gewoon heerlijk!

Erik is inmiddels weer brandhout aan het 'maken'...hihihi, in de garage stond nog een hele oude kast en het regaal wat ik uit elkaar geslagen heb, moet ook nog op formaat gemaakt worden, zodat het de kachel in past. Tjonge, wat kan er dan toch overal weer een rommel vandaan getoverd worden...

En zo komen we deze heerlijke zondag wel weer door!