vrijdag 11 april 2014

Beduusd, tuin en Osterhase

Wat een ochtend... ben een beetje beduusd en ik zeg gelijk maar even waarom, ik hoorde net (het is nog niet officieel bevestigd, maar ja, we leven in een dorp...) dat onze huisarts is overleden vanochtend! De beste man genoot net een paar dagen (sinds 1 april) van zijn pensioen, al bleef hij zijn praktijk nog wel draaiende houden, maar dan alleen nog maar Privat en niet meer over de Krankenkasse. En dat dit... Niet leuk! Ik had het net nagevraagd bij onze verzekering, maar wij mochten gewoon naar onze eigen huisarts blijven gaan, omdat wij Privat verzekerd zijn, al wilde ik even een bevestigend antwoord van de verzekering hebben wat de huisarts betreft. Tjee...het fijne zullen we nog wel horen, maar de Mädelsapp staat roodgloeiend... iedereen was bij deze huisarts, de meeste al vanaf hun geboorte...

Blijkt maar weer: Geniet van het leven!! Geniet van de dag alsof het je laatste kan zijn!

Tja, dan laat mij het maar 'gewoon' weer eens in de rug hebben...
Gisterenochtend, nadat ik het huis enigszins aan kant had, ben ik de tuin in gegaan. Het stukje tuin bij de voordeur, aan de zijkant, dat is een rottig stukje tuin. Niks wil er goed groeien, de bloembollen zijn zeker de helft kleiner als in het andere stukje tuin, heide gaat er kapot, de grond zit er boordevol wortels van de begroeiing die er staat sinds waarschijnlijk een jaar of 30... met de hark kom je er dus niet door en na de winter waren er weer eens duizenden kleine steentjes naar de oppervlakte gekomen >>zucht<< Ik was gewapend met emmer, hark, bladhark en wilde aan de slag gaan, onkruid eruit, steentjes bij elkaar proberen te harken...ik werd met de minuut chagrijniger: het zag er gewoonweg niet uit! Mijn oog viel toen op de nieuwe zakken boomschors, bedoelt om mijn rotstuintje mee aan te vullen...en ik zag toen de berg stenen die we verzameld hebben voor de toekomstige volgende rotstuin...tja...
Uiteindelijk heb ik de boom die er staat flink teruggesnoeid, de bodembedekker wat teruggehaald, onkruid weg, middelgrote stenen er naar toe gehaald en geplaatst en twee zakken met schors erin verdeeld...en klaar! En ik ben trots! Het staat weer netjes! En ik vind het aangezicht wel zó mooi, dat ergens in de zomer ook het andere tuintje op die manier gedaan wordt, alleen daar kan ik er dan worteldoek onder doen, wat bij dit stukje niet mogelijk was, omdat het te schuin is en anders mijn schors weg zal gaan rollen.
En dit is het resultaat:


Helemaal in orde is het nog niet, maar voor nu ben ik er tevreden mee!

Tja en toen ging ik aan het einde van de middag naar binnen, ik ging zitten en BAM, daar was mijn rug! Ik was er al bang voor, maar dit was wel opeens redelijk fel. Alles dus verder met voorzichtigheid, maar fijn is het niet, ik heb het gisterenavond tot 21.30u volgehouden en toen kon ik echt niet meer zitten, hangen, van de ene bil op de andere, onderuit gezakt, benen opgetrokken...niks werkte meer, dus ik ben naar bed gegaan en gelukkig was ik ook wel moe genoeg om aardig vlot in slaap te vallen. Na een nacht met gewoel en gedraai, ben ik vanmorgen redelijk opgestaan. Het voelt nu haast als spierpijn, al begint het naarmate de uren verstrijken wel wat meer te irriteren, dus ik denk dat ik er straks wel even iets voor neem... en toch ben ik blij met mijn tuin :-) , al heb ik er vandaag dus de vrijdagse wandeling voor moeten afzeggen!

Vandaag komt op de Kindergarten de Osterhase...hahaha, toevallig werd deze net naar binnen gedragen, heel stiekem, toen ik nog buiten bij de Kindergarten stond te kletsen. Ze mogen namelijk een echt konijn lenen, die dan in de groep op de grond gezet wordt en de kinderen zitten er dan in een grote kring omheen...en echt waar, ieder kind gelooft zo'n beetje dat dit konijn de geknutselde mandjes mee heeft genomen de dag ervoor en dat dit konijn ze gevuld heeft en vandaag weer mee heeft genomen...zo zielig...zelfs Thijs, die eigenlijk wel weet, dat er geen Osterhase bestaat, want dat is hier vaker ter sprake gekomen, was zelfs helemaal opgewonden en rende bijna naar de Kindergarten vanochtend...hij meende zelfs ergens hasenoortjes te hebben gezien...
(even ter verduidelijking, een konijn wordt hier in Oostenrijk een Hase genoemd...wij hebben dus geen konijnen, maar hazen :-) en zo noemen wij ze eigenlijk ook onderling)

woensdag 9 april 2014

Aanvragen en gehobbel

Helaas...we hebben geen douche meer in de kelder! :-) Hahaha, het is mij gisteren goed gelukt om het water uit het systeem te laten lopen, daardoor kon Erik de eerste voorbereidingen voor het eten al treffen en na het eten kon het water er weer op, alles ontluchten en de kachel doet het weer. Ik heb vanochtend toch nog maar even gecontroleerd, maar het is gelukkig droog!
Inmiddels ligt het egalisatievloertje in de slaapkamer van Luuk en Thijs, dus daar is de vloer nu ook klaar voor het laminaat!

Wat de aanvragen betreft voor het appartement...daar sta ik versteld van! Het zijn dan helaas wel veel aanvragen in periode's waar we al boekingen hebben, of er wordt een overlappende periode gevraagd, maar gewoon het idee! De laatste weken hebben we een aantal aanvragen gehad van o.a. Italianen, zeker vijf stuks! Ook van andere buurlanden hebben we er al een paar gehad. Waarschijnlijk verwachten de mensen dat we meerdere appartementen hebben...dat blijkt uit vooral de Italiaanse mails. Onze site heb ik niet in het Italiaans (alleen in het Nederlands, Duits en het Engels) en veel Italianen zijn niet erg goed in het Engels (hihi, ik geef ze geen ongelijk, is ook niet mijn taal), vandaar waarschijnlijk dat ze het per mail navragen. Ook de vraag of we een ''kamer met toilet en gebruik van keuken'' hebben, is al twee keer voorbij gekomen. Een aantal mensen mailden na mijn antwoord nog eens terug, of ik nog iets anders in Bad Bleiberg weet...toch leuk!! Ik doe, als wij geen plek hebben in de gevraagde periode, vaak een link of meerdere links mee van andere woningen of de site van de gemeente bijvoorbeeld, waar de onderkomens in Bad Bleiberg vermeld staan en natuurlijk probeer ik of ze niet net een paar dagen anders kunnen of willen, zodat het bij ons wel zou kunnen. Het blijft leuk op deze manier!

Tja en verder...ik heb mezelf sinds een week of twee een schop onder mijn achterste gegeven
:-) Ik voelde aan mezelf (niet eens aan mijn kleding) dat ik ergens rond de 'bovenlijn' van mijn eigen vastgestelde maximale gewicht zat...gewoon tijdens het lopen of af en toe rennen of gewoon ergens de berg op klauteren. Het gevoel dat er wat meer meehobbelde dan alleen ik! Nu ben ik absoluut niet van het dieëten, ik vind het niks en ik houd het ook niet vol en sinds we hier wonen, is het ook niet meer nodig geweest in die zin, maar ik ben de afgelopen tijd (maanden) meer gaan eten. Het middageten is langzamerhand uitgebreid met een extra boterham èn een cracker bij datgene wat ik normaal gesproken zou eten... en dan het snaaien...ik ben een zoetekauw, ik ben gek op chocolade! En in de ochtenden, onder het huishouden, erna of gelijk na het wandelen, was ik toch wel flink gaan snaaien...je weet dat je het doet, maar het is zo lekker! En twee weken geleden was ik er klaar mee. Het enige wat ik dan ook doe, is het middageten weer teruggebracht naar wat ik eerder at en het snaaien in de ochtenden is afgelopen, ik neem nu gewoon weer netjes een stuk fruit :-) Verder doe ik net als anders, ook in de weekenden, ik laat er niets om, want ik weet best waar ik het van gekregen heb (niet van de wind in elk geval). Ach en de weegschaal gaf idd exact de bovenlijn aan voor mij, met stip...nu, twee weken verder zit ik alweer op mijn ''lekkere'' gewicht! Heerlijk weer!
Mijn bovenlijn van gewicht is hier, wat ik in Duitsland altijd minimaal gewogen heb...ik zat er altijd wel wat boven, een kilo of twee zelfs... en sinds we hier wonen, ging vrij vlot een aantal kilo er zo af, natuurlijk door de stress in het begin, maar later toch vooral ook door de beweging die ik hier krijg en wat ik in Duitsland bij lange na niet had!! Een leuke bijkomstigheid van het hier wonen! Maar ik voel me weer lekker in mijn eigen lichaam, geen extra gehobbel meer :-)

dinsdag 8 april 2014

Wapperende was en nieuwe douche!

Vanmorgen om 8.00u had ik al heerlijk twee wassen buiten aan het balkon hangen! O, ik vind dat zo heerlijk hè! Fris wapperende was, in het zonnetje te drogen, later vandaag lekker in de kast na wat strijkwerk...super!
Inmiddels is de oude radiator van Jordy's kamer weg, de buizen zijn afgeslepen en de gemaakte gaten in de vloeren op beide kamers zijn gedicht! Vanavond wil Erik het egalisatievloertje erin doen. Erik heeft gisteren bij de bouwmarkt ook de twee vensterbanken voor de slaapkamers besteld, die waren er ook nog niet...we hebben in ons woonhuis nog nergens vensterbanken, sinds de nieuwe kozijnen erin zitten. De jongens krijgen dus de primeur :-) !

En ach...waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt...oei, wat baalde ik een uur geleden!! Zoals ik al zei, de oude radiator is verwijderd, in de kelder moesten er daarvoor de twee oude leidingen doorgeslepen worden en van het circuit verwijderd worden, waardoor dus ook weer het water uit het hele verwarmingscircuit moest. Erik heeft de koppelingen weer dichtgesoldeerd en toen kon het water weer op de radiatoren, ik heb gisterenavond geholpen met alle radiatoren te ontluchten, zodat ze weer goed vol konden stromen met water. Vanmorgen nog weer een rondje ontluchten gedaan (even tellen...15 stuks aan radiatoren op dit moment) en wat geklungeld in huis.
Ik moest nog een plakrand van plakband wat op de vloer heeft gezeten voor de slaapkamers verwijderen, dus ik moest toch op ''jacht'' in de kelder naar iets van wasbenzine of terpentine...van de ene ruimte naar de andere, van de ene kast naar de andere, totdat ik in de houtruimte kwam
?!?! >!&%§$%&/()<  (ik vertaal het maar even zo, wat ik uitkraamde :-) )
We hebben een nieuwe douche!! Aan het plafond van de kelder, hangen de verwarmingsleidingen en het water sproeit ergens uit! Er stond een grote plas water op de vloer, het liep van de muur naar beneden, over een deel van het laatste hout in de kelder, over Eriks eigen euh...bende...ik ging op zoek naar waar het vandaan kwam en had het lek snel gevonden! Waar Erik gisterenavond, na een opmerking van mij, nog opperde dat in de kelder alles ''pipifein'' dichtgesoldeerd was, bleek het dus niet zo ''pipifein'' dicht te zijn!! Argh, emmers gezocht en gevonden en eronder gezet, maar ja, dit kan niet een hele dag zo doorgaan! Het is weliswaar geen enorm lek, maar wel genoeg om het niet zo te laten. Ik deed Erik een sms en vermelde vooral het woord ''pipifein''... Erik sms-te terug of ik kon bellen (ik bel namelijk gratis en Erik niet). Om het te verhelpen op dit moment, zou ik de kachel uit moeten doen en het water eraf moeten laten lopen...
tja, de kachel moet gewoon nog even een uurtje aanblijven en dan mag die wel uit, dat doe ik altijd rond de middag, want dan hebben we de eerste uren ook geen kachel meer nodig, zo warm is het wel! Maar het water eraf laten lopen...hoe? Ik kreeg uitleg aan de telefoon, waar ik de slang vandaan kon halen, waar ik de slang aan moet koppelen en welk kraantje ik moet openen, want geloof mij, in de Heizraum bestaat alles uit hendels, knopjes en kraantjes! Inmiddels heb ik de slang dan ook aangekoppeld en als ik straks de kachel uit doe, laat ik het water eraf lopen...ach, heb ik ook weer wat geleerd! En zo kan Erik namelijk gelijk het soldeerwerk een keer overdoen, als hij uit zijn werk komt en dan begint het ritueel weer van voor af aan...het water er weer op en ontluchten...en vooral hopen dat het dan wel goed dicht zit, maar ik denk dat Erik zichzelf nu wel ietsje beter controleert :-)

maandag 7 april 2014

Voorstrijk en Leberkäse

Zow, de voorstrijk van de wanden op de slaapkamers is klaar, ik ben vanochtend al in de weer geweest. Niet alle wanden moesten worden gedaan, maar vooral de nieuwe muur en dan daar waar met gips het een en ander bij is gewerkt...en dat waren best wat plekken, want er is natuurlijk veel geslepen voor het plaatsen van de stopcontacten, de nieuwe stroompunten in het plafond en voor de nieuwe radiatoren! Aansluitend gelijk maar weer de dweil door de kamers gehaald, want alles wat je er ook doet, stuift!
Gisteren...nadat Erik in de ochtend het laatste klus en rommelwerk gedaan had op de slaapkamers en daarna de bezem erdoor had gehaald en na de middag, toen alles goed 'bezonken' was, heel voorzichtig het plastic tussen de slaapkamers en de gang weg haalde...OEI...ik dacht serieus dat ik een vieze bril had, ik zag gewoon een waas en nou ja, mijn bril is wel vaker erg vies, dus ik nam mijn bril, hield 'm onder de kraan, met een theedoek schoongepoetst, opzetten en...Aaahhh, het lag niet aan mijn bril!! Er hing gewoon door het hele woonhuis een waas! Erik zag het ook en keek eerst verbaasd, zich afvragend wat dat was...nou ja, het kwaad was al geschied...tuindeur open en alles maar even laten gaan. Tja, dat hebben we ook weer gehad.
Vanaf nu zal het alleen nog maar opbouwen zijn op de slaapkamers!

Gisteren heb ik weer het een en ander gebakken. Vorige week vroeg Thijs wanneer we eindelijk weer eens van die jamflappen gingen eten :-). Ik had dus bladerdeeg gehaald en gisterenochtend zowel jamflappen gebakken als flappen met een notenvulling. Van de tweede rol bladerdeeg heb ik vlak voor het avondeten worstebroodjes gemaakt, knakworsten in stukken en daar bladerdeeg omheen draaien en afbakken, erg lekker en makkelijk! Ook had ik nog een Leberkäse liggen...dat had ik voor het eerst gehaald, nadat Erik het een keer op het werk gegeten heeft. De Leberkäse moet je opwarmen in de oven en dan warm snijden en op een broodje doen, wat mosterd erbij en smullen maar! Voor ons was dit dus voor het eerst. Luuk en Thijs wilden het al niet eens proeven, maar Jordy, Erik en ik hebben er lekker van gegeten, dat kennen we nu ook weer!
Alleen....toen we nog maar net in bed lagen, begon mijn maag een beetje op te spelen. Ik draaide verschillende kanten op, maar fijn voelde het niet. Ik ben heel rustig blijven liggen, hopende in slaap te vallen, maar net toen ik in slaap wilde vallen, hoorde ik boven een redelijke knal (bleek dat Thijs weer eens uit bed gevallen is) en gelijk speelde mijn maag weer heftig op. Snel uit bed, een emmer gepakt, maar ik wist niet zo goed waar ik naar toe moest, oh, wat was ik misselijk! Ik ben, met de emmer tussen de benen geklemd, op de bank gaan zitten, maar ja, mijn probleem: ik kan heel slecht tot niet spugen... ik word gewoon vreselijk misselijk, maar er komt niets! Ik voelde het bloed uit mijn lippen trekken en mijn benen en armen begonnen te tintelen, het zweet brak mij uit, maar ik klapperde van de kou...ik ben een verdieping lager gegaan, op de knieën op de grond, emmer onder mij en hangend met mijn hoofd erin en de armen steunend op de rand van de emmer...dat zal er ongetwijfeld grappig uit hebben gezien! Ik heb gepuft alsof ik moest bevallen, geprobeerd mijn maag iets samen te drukken, maar nee, er kwam niets. Na een goede vijftien minuten zo op de grond het hebben gehangen, ben ik voorzichtig opgestaan en vergezeld van de emmer naar bed gegaan, lamp aangedaan en aan gelaten, omdat ik nog steeds zo draaierig was. Gelukkig ben ik in slaap gevallen en heb de lamp tussendoor nog uitgeknipt...ik heb verder goed geslapen, ontzettend gedroomd, mijn maag voelt nog niet helemaal als vanouds, maar ik ben niet misselijk meer. Tja en dan zeg maar waar het van komt!

zondag 6 april 2014

Slaapkamers en pizza

Wij zijn ons weekend wel weer doorgekomen! Erik is gisteren weer druk geweest op de slaapkamers van de jongens en helaas, niet zover gekomen als hij gewild had, maar dat had weer te maken met extra dingen! Er moest toch nog weer even gebikt worden...de overgang van plafond naar muur gaat in het hele huis met rondingen, in plaats van hoeken van 90 graden. Nu is er natuurlijk de nieuwe muur geplaatst, met echte hoeken, maar die nieuwe muur is bij de kamer van Luuk en Thijs aan een bestaande muur doorgetrokken en ja, die bestaande muur had een ronding en die zat er nog...over het hoofd gezien, maar geen optie om het te laten, dus die ronding heeft Erik eruit gebikt en met gips aangesmeerd in een mooie hoek. Ook besloot Erik om dan gelijk de deur van de kamer van Luuk en Thijs (de voormalige Speisdeur) andersom te laten draaien. Dat zat al wel in de planning, maar dan voor later...wat voor nu in zou houden, dat de kamer eigenlijk niet zo zou kunnen worden ingericht als dat we zouden willen...en dat de deur heel raar de kamer indraait...en dat de jongens nog minder vloerruimte over zouden houden om te spelen...dus besloot Erik het kozijn eruit te slopen en zo te verbouwen, dat de deur nu naar buiten open draait! Tja, dat is natuurlijk wel het mooiste nu! Dan wordt het allemaal maar wat later, maar dan is het wel zoals we het willen en hebben de jongens gelijk de kamer goed! Het schuurwerk is allemaal klaar nu en het plastic is verwijderd, dus er is weer een normale toegang tot de slaapkamers!
Gisterenavond zijn we lekker uit eten geweest! We hebben heerlijk pizza gegeten in Nötsch! Oew, dat is wel weer een keer lekker hoor, gewoon gezellig met z'n allen eten bestellen, lekker kletsen, we hadden zelfs een kaartspelletje meegenomen :-). We hebben heerlijk gegeten!!

Ik heb weer even de oude doos open getrokken en een paar foto's van de voormalige Elternschlafzimmer opgedoken (op het moment toen wij het huis bekeken hebben en er nog niet woonden)...de slaapkamer die dus nu verbouwd wordt. Het meubilair zal bekend voorkomen, dat is het meubilair van de ouderslaapkamer van het appartement geworden, met wat aanpassingen hier en daar, maar het gaat dus nu vooral om de ruimte. Op onderstaande foto's zijn vooral de details dan wel weer erg fraai :-)


De foto hieronder is een oude foto van de Speis, de Speis die dus al niet meer bestaat, omdat deze ruimte bij de slaapkamer betrokken is... Je ziet hier wel hoe de draairichting van de deur is, als je bedenkt dat de muur rechts van de Speis eruit gebroken is, dan snap je, dat voor de huidige slaapkamer de draairichting echt totaal verkeerd was!

En dan hieronder een paar foto's van hoe het er nu uitziet...morgen ga ik de muren die een voorstrijk nodig hebben met voorstrijk behandelen. In de avonden gaat Erik de vloer leggen en die dekken we dan later in de week weer even af, om vrijdag te kunnen schilderen. Normaal zou het andersom het handigste zijn, maar het komt nu gewoon zo uit. Hopelijk kan Jordy dan in elk geval het komende weekend in zijn kamer slapen en Luuk en Thijs daarvoor zal het een aantal dagen later worden.
Op onderstaande foto zie je de toekomstige slaapkamer van Jordy, vanuit hetzelfde punt gemaakt als de eerste foto in deze blog (de foto waar je op het tweepersoonsbed kijkt). De radiator die er nu nog zit, gaat deze week nog weg en er komt een kleinere voor in de plaats, maar dan wat meer naar rechts:
En hieronder zie je waarvoor de nieuwe radiator wat meer naar rechts gaat komen, want hier zie je de nis waarin Jordy zijn stoere zitzak krijgt! Die nis wordt dus zijn relax-nis of lees-nis, met uitzicht op de Dobratsch!

En dan nog één foto van Jordy's kamer:

En dan de slaapkamer van Luuk en Thijs:

Op de onderstaande foto kijk je als het ware in de voormalige Speis. Het raam aan de rechterkant was dan ook het raam van de Speis en de deuropening dus ook:

Ik ben heel benieuwd hoe het er al uit gaat zien met alleen al een nieuwe vloer!! Dan wordt het een geheel! Het vloertje waar het kleed nu nog op ligt, de voormalige Speisvloer, die ligt een stukje lager...daar komt dus deze week ook nog een egalisatievloer overheen...
Het is leuk zo! De kinderen verheugen zich er al op, helemaal Jordy! Die kan niet wachten op zijn eigen bereik, zijn domein! Met een mooi nieuw bureau, de zitzak waar hij lekker kan lezen, een mooi schapje bij zijn hoge bed waarop een eigen wekker kan gaan pronken en een mooi bedlampje...
Luuk en Thijs moeten het eerst allemaal zien, die kunnen zich er beide nog geen voorstelling bij maken, maar dat komt vanzelf! Haha, in mijn hoofd is de kamer al helemaal ingericht!