vrijdag 14 maart 2014

Oudershuis

En ja hoor, het is weer vrijdag! En het is vandaag weer heerlijk weer buiten, de zon schijnt weer volop (waarschijnlijk de komende dagen een stuk minder helaas), dus gebruiken...
Gisterenavond ging de telefoon, Burgi belde met de vraag of ik nog ging wandelen. Ze vroeg of ik zin had, nu de Erzberg bij ons lastig is om te bewandelen, om met hen in de auto mee te gaan. De auto te parkeren bij de Terra Mystica en van daaruit een stuk te wandelen richting de oude boerderijen, dan kon ze mij laten zien, waar haar oudershuis staat! Leuk!! Vandaar dus, dat ik vanmorgen naar ze toe ben gegaan en we zijn gelijk in de auto gestapt. We waren dus met ons drieën: Burgi, Gerhard en ik! We hebben heerlijk gewandeld, Burgi en Gerhard hebben van alles verteld, mijn vragen beantwoord, ze hebben van alles laten zien en dus ook waar Burgi vandaag komt...toevallig hebben we er afgelopen zondag nog gereden!! Toen niet wetende dat dit haar oudershuis is, waar haar broer nog steeds woont. Het was echt heerlijk en ook gezellig!

Mijn camera hangt natuurlijk al vanaf huis om mijn nek en ja, daar maak ik dan ook gebruik van :-)
Hieronder een soort kunstwerk, dit staat bij de Kindergarten van Thijs:

Hieronder loop ik een klein stukje terug, nadat ik Thijs weg heb gebracht, op weg naar Burgi en Gerhard:

En vanaf hier zijn de foto's vanaf de ''echte'' wandeling:

Leuk om te weten nu, dit vervallen huis hebben we al eerder gezien, maar nu weet ik, dat in dit huisje vroeger twee gezinnen gewoond hebben:
Aangekomen bij het oudershuis van Burgi, blijkt dat ze daar altijd al dieren gehad hebben, Burgi is ermee opgegroeid. Ze hebben er paarden, schapen en koeien! Ik werd dus meegenomen in de stallen...geweldig!Het blijkt dus, dat bij het oudershuis een echt enorm stuk grond hoort...niet een weiland, maar gewoon meerdere landerijen, een heel bos en dan tot aan de top van de berg...Burgi vertelde honderuit, verhalen over vroeger, hoe ze dingen deden en aanpakten, hoe ze naar school gingen en hoe ze met een koe aan de hand naar de ''Gemeentestier'' die een flink eind verderop stond, gingen om de koe te laten bevruchten... Hoe ze de koeien naar de Gipfel van de Dobratsch brachten ieder seizoen en ook weer terug moesten halen. Hoe ze te paard naar de kerk gingen iedere week... heerlijk!!
Hieronder loopt Burgi nog op het land van haar familie:

Hieronder zie je de Kobesnock:
  De kerk waar ze te paard naar toe gingen, in Bleiberg Kreuth:

En hieronder een grassoort dat op een heel aparte manier groeit:

Ik heb genoten...ik hoop jullie ook een beetje nu!

donderdag 13 maart 2014

De gang!

 Ow wat ben ik blij!! Na dinsdag staan lakken aan kozijnen, heb ik gisteren de latex ter hand gepakt...zoals gebruikelijk viel het tegen. Door alle kozijnen die er zitten in de gang, waren er dus extra veel obstakels waar je netjes omheen moet en op nieuw gegipste stukken en dus ook rondom de voordeur die vernieuwd is, zoog de muur nog flink, waardoor ik er twee keer bij moest...vervolgens natuurlijk alles schoonmaken (ook de schildersspullen) en opruimen en uiteindelijk was ik gisterenmiddag (met natuurlijk wat pauze's :-) ) om 15.45u klaar...een ontzettend zere rug, maar met een smile op mijn gezicht! Toen Erik thuiskwam, vroeg ik voorzichtig wat hij die avond wilde doen...eigenlijk de radiator in de gang terughangen, maar hij wilde wel eerst mij 'even' helpen...na het eten heeft Erik daarom eerst de nieuwe lamp in de gang opgehangen en toen de gaatjes in de kozijnen gemaakt, die ik al uitgetekend had, voor de Plissees...ook dat liep niet helemaal zoals Erik dat wilde, hij kon het juiste boortje niet vinden waardoor de hele kelder op de kop is gezet, maar gelukkig, gevonden! (hihi, het wordt dus echt tijd dat alle gereedschap naar één ruimte gaat). Door dit alles, is het ophangen van de radiator niet meer gelukt, maar dat zal dan vanavond wel gebeuren. Ik ben echt helemaal happy met de nieuwe uitstraling van de gang! Alleen dus nog wat aan de muur hangen, een aantal dingen heb ik al thuis, maar ik ben er nog niet precies uit, waar het komt te hangen.
Ik heb weer even in de oude 'doos' gezocht, naar wat oude foto's van de gang, jammer genoeg had ik niet van die hele duidelijke, maar let bij de oude foto's vooral op details als een lamp, het 'mooie' zwart/witte behangetje bij de trap en het oude raam met houten kozijn en fantastische vitrage...
De oude foto's zijn trouwens gemaakt toen wij er nog niet in woonden, maar het huis een middag bezichtigd hebben met de kids...
 OUD:

NIEUW:

OUD:

En de foto's hieronder zijn ook van nu:
En ik bedacht mij, dat ik het had over het kozijn van de meterkast...nu is het voor ons al heel normaal, hoe deze eruit ziet, maar ik wil het jullie ook even laten zien! We kunnen natuurlijk de kwast pakken en de deurtjes overschilderen, maar ik vind dit nu eigenlijk juist iets, wat hier hoort...dit detail mag blijven! :-)

dinsdag 11 maart 2014

Verven, vroeg bezoek en stortkoker

Toch vanmorgen al een begin gemaakt! Gelijk nadat ik Thijs weggebracht heb, heb ik oude kleren aangetrokken (dit keer niet zo zwaar undercover...hihihi) en het een en ander afgeplakt. Erik had mij de verf en het toebehoren al bij elkaar gezocht gisterenavond (het ligt niet echt op één plek... :-) ) en zo kon ik al vóór 9.00 beginnen met verven! De twee kozijnen aan de gangkant en het kozijn rondom de meterkast heb ik geverfd. Ik had nog wat verf en wat tijd over, dus ik heb het zolderluik goed afgenomen (Erik had het al geschuurd) en ook gelijk dit luik meegeverfd! Ik hoop dat het met één keer goed is, zover ik het kan zien wel... dan ga ik morgen of overmorgen met latex de gang uitwitten!

En vanmorgen hadden we weer eens vroeg bezoek...ik lag nog in bed, maar Erik was er al wel uit...om 6.05u stond de schoorsteenveegster voor de deur! Ach, zij doet haar werk!

Inmiddels heb ik in de afgelopen dagen ook weer twee advertentie's op Willhaben gezet. Een kast van de Ikea, zo eentje waar kinderen speelgoedkratten in kunnen doen en een paar bergschoenen van Thijs! De kast van de Ikea past straks niet meer op de slaapkamers en in de woonkamer heb ik die liever niet, we hebben er twee en de ene blijft wel, maar de grotere, zo'n trapmodel, die gaat weg. En normaal zet ik weinig tot geen kleding of schoenen of Willhaben, maar ik vond het met deze bergschoenen toch wel jammer om ze zo weg te doen...ach, een poging wagen kan geen kwaad! Afgelopen week is onze oude vertikuteerder nog opgehaald en dus verkocht! Hihihi, die hebben we in Duitsland gekocht, voor ons grasveldje, maar ja, hier hebben we dan wel gras, maar het is geen siergazon :-) half gras, half rots laten we maar zeggen! Na één keer gebruiken zullen alle messen er krom aan zitten... Dan is het alleen maar een sta-in-de-weg en jammer van de ruimte!

Gisterenmiddag was het gezellig! De kinderen hebben zich prima met elkaar vermaakt en wij hebben lekker zitten kletsen en natuurlijk het huis bekeken. Het is geen Oostenrijkse stijl, maar Italiaans. Wauw, ik vind het geweldig van binnen! Niet te onbenullig groot, wat veel huizen hier toch vaak zijn, mooi licht allemaal, niet te vol gepakt en leuke ideeën zijn er ingestopt...zoals een stortkoker voor de was: vanaf de badkamer beland de was zo in de kelder in de wasruimte! Het huis van de buitenkant is niet zo mijn ding, maar de binnenkant maakt veel goed!

maandag 10 maart 2014

Bureau en Kaiserschmarrn

Al met al hebben we een heerlijk weekend gehad! Zaterdag heeft Erik in de gang nog wat gipswerk gedaan en geschuurd, tevens ook twee kozijnen geschuurd die eraan grenzen. Er moeten nog een paar kleine dingen gedaan worden en aangezien het gipswerk echt goed moet drogen eerst, ga ik waarschijnlijk woensdag de gang uitwitten en beide kozijnen aflakken (zal wel niet in een ochtend lukken...). Ook het zolderluik moet geschilderd worden, maar dan is het ook echt allemaal wel weer netjes! De Plissees heb ik afgelopen week ook binnen gekregen, dus het wordt echt wat :-). Zelf heb ik weer een zoektocht op het internet gedaan...we zoeken nog een nieuwe kledingkast voor onszelf, zodat de jongens allemaal hun eigen kasten weer terugkrijgen als de kamers zover klaar zijn en voor Jordy moesten we nog een bureau hebben. Op Willhaben ben ik al tijden aan het rondspeuren, maar bleek voor een bureau toch lastiger als gehoopt. Het ene te klein, het ander te lelijk, dan weer een goede maat, maar een donkerbruin bureau dat eerst geschilderd zou moeten worden of ze vroegen gewoon goudgeld...nu had ik afgelopen week in een folder al een mooi bureau gezien en in eerste instantie had ik ook een mooie linnenkast gevonden, die nog tot afgelopen zaterdag in de aanbieding zou zijn. Vandaar dat we besloten om midden op de zaterdagmiddag nog de aanhanger op te halen en naar Villach te rijden! In de winkel hebben we eerst rondgekeken en na beraad toch besloten dat de linnenkast toch aan de lage kant is voor ons, waardoor er maar één schap en een kledingstang aan beide kastkanten zou zijn...jammer. Erik was ook gelijk al niet echt gecharmeerd van de uitstraling van de kast, op het internet al niet echt, maar in het echt nog minder. Jordy's bureau hebben we opgezocht in de winkel en die was wel helemaal mooi, dus we hadden nog geluk en de laatste uit het magazijn is nu voor Jordy! Een mooi bureau met aan beide kanten een lade en een kastje en tevens een stuk breder dan zijn huidige (die dus voor Thijs wordt). We zijn dus niet helemaal voor niets naar Villach gereden! Het bureau voor Jordy wordt nog niet opgezet, want de kamer moet voor dit weekend juist eerst helemaal leeg!

Zondag vóór ons uitje had ik voor het avondeten (wat op zondag toch vaak brood is) alvast een pudding gekookt, die intussen lekker kon afkoelen. Later in de middag bedacht ik mij, dat ik wel eens een recept kon opzoeken voor Kaiserschmarrn (een soort dikke pannenkoek, met rozijnen). Die aten we in Duitsland wel eens, maar dan uit zo'n kant en klare mix die je even moest opkloppen met melk en dan bakken. Aangezien ik, sinds we hier wonen, standaard voldoende meel en eieren in huis heb, kan ik dit soort dingen op het laatste moment bedenken :-)
Het recept had ik inmiddels op mijn ''vaste receptensite'' ( Chefkoch ) gevonden en de ingrediënten verzameld en zo zaten we dus wat later aan de Kaiserschmarrn! Het is goed gelukt, al zal ik een volgende keer het recept iets aanpassen, maar iedereen heeft gesmuld in elk geval! Het is niet echt bedoeld als hoofdmaaltijd, maar eigenlijk eerder als een tussendoor, dessert of bijgerecht. Wij hebben gewoon nog wat brood erna gegeten en toen de gekookte pudding met aardbeien, aardbeiensaus en slagroom...mmmmmmm!!

Vanmorgen heb ik alweer lekker een was op het balkon opgehangen en wat opgeruimd en stofgezogen en vanmiddag gaan we naar Alexandra. De mevrouw van de gemeente en de moeder van een Kindergartenvriendinnetje van Thijs en haar zoon zit bij Jordy en Luuk op de Taekwondo! We wilden al erg lang een keer afspreken, maar op de een of andere manier was er steeds wel iets, zowel van haar kant als van de onze. Vanmorgen sprak ik haar en hebben we gelijk maar voor vanmiddag afgesproken, anders zou het wéér opgeschoven gaan worden! Kunnen we ook eindelijk het nieuwe huis bekijken wat ze gebouwd hebben!

zondag 9 maart 2014

Erlachgraben

Vandaag besloten we om niet te gaan wandelen, maar om met de auto nog een stukje Hochtal te verkennen...het is vijf minuten rijden bij ons vandaan, een afbuiging van de Landesstraße, een stukje van ons dal, waar we nog nooit door zijn gereden, waar een kleine Siedlung (woonwijkje) ligt. Het stukje wordt ''Erlachgraben'' genoemd. Het is geen doorsnee woonwijk, maar een oud deel van het dal, waar veelal boerderijen (van oud vervallen tot mooi gerenoveerde), maar ook mooie woonhuizen staan en smalle steilere straatjes doorheen lopen. We hebben er gewoon wat rondgereden en zijn af en toe even uitgestapt. Ook zijn we een stukje hoger gereden en daar hebben we een kleine Jause gehouden...met uitzicht op de voet van de Dobratsch!
Hieronder zie je een deel Hochtal met op de achtergrond de toren van de Terra Mystica. Het is precies het deel van het Hochtal, waar het een bocht om de voet van de Dobratsch maakt:
Hieronder zie je in het midden de Dobratsch:

Een klein kapelletje, genoemd de ''Hubertuskapelle'' en het valt onder Bleiberg Kreuth:

Wij hebben de achterzijde even gebruikt om te genieten van de zon en een lekkere appel :-)

De berg links op de foto hieronder is de Erzberg! Rechts van het dal zie je nog net weer de Dobratsch:


De Julische Alpen: