zaterdag 20 oktober 2012

Shoppen en herfstkleuren

Vanmorgen waren we vroeg uit de veren, voor een zaterdagochtend...ik ben om 7.40u weggereden naar Villach. Onderweg heb je een heel mooi uitzicht over Villach heen, nu was dit een bijzonder gezicht, want precies boven de hele stad hing een dichte nevel, of wolkenpakket, net hoe je het noemt, terwijl het bij ons gewoon kraakhelder was! Alles kleurt geweldig mooi in de herfstkleuren...van geel, oranje, rood tot bruin en ook de 'gewone' groene kleur schijnt er door de bossen...een prachtplaatje...

Bij de kapper is er weer een lekker stuk van mijn haar afgegaan, daarna naar de supermarkt en nog een paar andere winkels, toen naar de Innere Stadt gereden, naar de opticiën. Een leuk montuur uitgezocht, de ogen zijn nog even nagemeten en over anderhalf week kan ik de nieuwe bril ophalen. Langs de Reiter (soort Kwantum), want daar hadden ze hoofdkussens in een hele mooie aanbieding, hele grote en ook tevens anti-allergie-kussens. Ik heb er voor het appartement de kussen gekocht! Ze hadden ook dekbedden in de folder, maar die was voor de winterdag te koud, dan heb ik liever vierseizoenendekbedden...we houden gewoon de folders in de gaten! Vervolgens nog naar de bouwwinkel voor een paar dingen en nog naar de volgende supermarkt...en toen was ik het goed zat, maar ja, ik had gewoon een flinke waslijst, bij verschillende winkels... op de terugweg had ik weer heel even een gek momentje...ik stond voor het stoplicht, waar je afslaat naar Bad Bleiberg en had uitzicht op de Gerlitzen en de mooie herfstgekleurde bergen en opeens ging er door mij heen: we wonen ècht in Oostenrijk! Een heerlijk momentje gewoon, want ik voel me hier gewoon zo op m'n plek, het voelt al zó normaal en toch ook weer niet...met de jongens gaat het goed, met Erik gaat het goed, al is hij wel heel druk natuurlijk...

Vanmorgen heeft de meneer de Mellerofen opgehaald, dus de kamer is een stukje groter geworden, toen ik terug kwam, heb ik maar eerst de boel goed schoongemaakt...want die oven bestond uit de oven zelf en de 'warmteblokken' die er rondomheen gebouwd waren en die zaten gelijmd...lekker veel stof dus...de boodschappen heb ik opgeruimd en Ute kwam nog even voor een praatje langs. Toen Ute weg was, heb ik handschoenen aangetrokken en heb m'n haar weer eens geverfd! Dat had ik, sinds we hier wonen, nog niet gedaan, dus ik was weer helemaal bij mijn eigen haarkleur. Nu is het weer zwart!

Erik is vandaag met de keuken van het appartement verder gegaan, hij heeft strips aan de muur gemaakt, om straks de muren weer te kunnen egaliseren en hij is met de leidingen en het stroom bezig geweest. Vanmiddag heeft Erik de heg gesnoeid...nou ja, heg, het lijkt wel een kasteelmuur, zo dik! Dat ding is waarschijnlijk in geen jaren gesnoeid en is zwaar uit de kluiten gegroeid, die zal er ook volgende jaar of later een keer uitgaan, maar nu niet, vandaar dat Erik 'm in elk geval wat netter heeft gemaakt.

Morgen wil Erik nog even in de keuken bezig en daarna gaan we weer lekker wandelen, waarschijnlijk een stuk van de Stollenwanderweg doen, maar nu vanuit huis.

vrijdag 19 oktober 2012

Subsidie, slaapbank, Mellerofen, Skype

Gisterenochtend ben ik, nadat ik de jongens weg heb gebracht, eerst even langs de gemeente gegaan. Voor de maandelijkse Kindergartenbijdrage (en die is niet mis...) krijgen wij een subsidie. Dat wordt berekend naar het loon wat er binnenkomt en aangezien ik niet werk, is dat dus in het voordeel voor de bijdrage en hoeven we in elk geval nooit het volle pond te betalen. Ze berekenen het hier keurig elke maand opnieuw (met de hand...) en daarvoor hebben ze ook dus steeds de loonbriefjes nodig. Dat heb ik ook weer even langsgebracht, een kleine moeite, want ik kan er lekker naar toe lopen! Even nog een praatje gemaakt met de meneer van de gemeente en toen ben ik doorgelopen naar de 'Bauernstand', elke veertien dagen is er van de plaatselijke boer een marktje met eigen produkten. Ik was er nog niet eerder naar toe geweest, maar ik was wel benieuwd...hahahaha, ik moest bijna zoeken naar de kraam! Er lag eigen gemaakte boter, een paar potjes kruiden, wat olie, een taart waarvan je een stuk kon kopen en een stuk spek en ham met een snijmachine ernaast....en dat was het! Ik vind het knap dat deze mensen er steeds weer de moeite voor nemen!!
Ik ben ook nog even langs de drogist gewandeld en toen weer richting huis. Het was heerlijk buiten, net als nu! Het zonnetje schijnt volop en het is kraakhelder! (de sneeuw is allemaal weg...). Gisterenmiddag stond de thermometer zelfs boven de 22 graden en dat zou vandaag ook gehaald kunnen worden, misschien zelfs warmer...

Er belde ook nog een meneer voor de tweede keer voor de slaapbank, die wij nog steeds hebben staan, hij wilde deze af komen halen. Gisterenmiddag is hij inderdaad gekomen en heeft de slaapbank opgehaald!! Weer wat ruimte erbij dus!

Wat later hebben we weer even genoten van het skypen!! Heerlijk gewoon dat je op die manier kunt communiceren! Twee vriendinnen in Nederland hebben gisterenmiddag samen wat gedronken, met de kindjes erbij en toen hebben we de skype er dus bij aangezet en waren wij er ook 'bij'! We hebben een hele lange tijd gewoon lekker gekletst, wij konden de kindjes weer even zien en de jongens konden even meekletsen, super!! Monique en Karin, het was gezellig!!

In de avond belde er een volgende meneer, ook voor de tweede keer, of wij de Mellerofen nog steeds hadden, 'ja, die staat er nog'. Dat is de 'haard' die in de woonkamer staat. Het rookkanaal is in elk geval niet goed meer en deze staat opgebouwd op een plek, waar de muur straks verdwijnt...we willen van de kamer en keuken, ter zijne tijd, één vertrek maken. Hij wilde vanochtend om 9.00u de haard komen bekijken en gelijk zeggen of hij 'm zou komen ophalen.
Vanmorgen was de meneer klokslag 9.00u hier, hij heeft de haard bekeken, drukte mij het geld in de hand en zei dat hij 'm morgenvroeg op komt halen! Prima!

Morgen gaan de laatste latten aan het balkon...niet de sierbalkjes die erop zaten, dat was een enorm karwei om die kaalgekrabd te krijgen, maar we hebben nieuwe gekocht en die heeft Erik in de garage allemaal op kleur gebracht en gaan er morgen aan. Hahaha, zelf heb ik een afspraak bij de kapper gemaakt toen ze de tijd 8.00u noemde, zei ik zonder na te denken: prima! Hmmm, dat betekend dat ik toch wel op zaterdagochtend om 7.40u op z'n laatst weg moet rijden...na ja, ben ik mooi op tijd! Ik heb nog een waslijst die ik verder wil afhandelen (boodschappen, ik heb een andere bril nodig...), dus het komt toch wel goed uit...

donderdag 18 oktober 2012

Föhnwind en Telekom...

Vanmorgen alweer wat geleerd! Zodra er een 'Föhnwind' staat, zijn de kinderen rebels...
Hier in huis ging het vanmorgen alweer tekeer, ruzie om de plaats aan tafel (altijd ruzie om wie er naast papa mag zitten...zó vermoeiend...), de ene ergerde zich aan de ander, de volgende stak er weer één de gek aan, na het ontbijt begon het ge-ren in de woonkamer, na een waarschuwing gingen ze gewoon door en kwam er één brullend naar mij toe...dan ben je dus aan het verkeerde adres: een gewaarschuwd mens telt voor twee, weg dus! Ik vond het dus niet zo erg dat het tijd was om naar school te gaan!
Bij de Kindergarten aangekomen stond ik even met de juf te kletsen en de juf zei: ''het wordt vandaag waarschijnlijk een drukke dag...''. Ik vroeg haar waarom en toen vertelde ze dus, dat er nu een Föhnwind staat en dat de kinderen dan vaak erg rebels en lawaaierig zijn...ze had het nog niet gezegd, of de kinderen gingen allemaal naar hun eigen groep (vóór 8.00u worden ze allemaal in 1 groep opgevangen en daarna gaan ze pas naar hun eigen groep) en ze stuiterden langs ons heen, met een geschreeuw, er struikelden er wat over elkaar heen...(normaal moeten ze rustig lopen en niet schreeuwen, als ze over de gang gaan en dat doen ze dan ook vrijwel altijd...normaal...), de juf keek mij aan met een blik van: dat bedoel ik nu!
Hahaha, heel apart!

Het oneindige verhaal van de Telekom Duitsland is nog steeds niet ten einde... ik heb al verteld, dat wij akkoord zijn gegaan met een aflossingsbedrag...dat hebben wij netjes betaald en daarmee zouden wij van de Telekom af zijn. Niet veel later kwam er gewoon weer een rekening in de bus! De maandelijkse bijdrage hadden ze geprobeerd te incasseren en dat lukte niet, of ik het even over wilde maken...niet dus! Ik heb de rekening bij de rest van de papieren gestopt. Eergisteren kregen we een aanmaning in de bus! Er stond in dat het kon gebeuren, dat in de dagelijkse bezigheden wel eens iets vergeten wordt, maar of ik per ommegaande het bedrag (inclusief boete) wilde overmaken, NIET DUS!
Toeval of niet, maar een paar uur later kreeg ik een mailtje van ons kontaktpersoon bij de duitse Telekom, ze verontschuldigde zich voor de zoveelste keer, dat het allemaal zo lang had geduurd, maar ze had het opgelost...we hebben zelfs nog een bedrag tegoed! Maar het kon wel een langere tijd duren, voordat we dit terug zouden krijgen....ik heb haar teruggemaild over de aanmaning. Ik kreeg netjes een bericht terug dat ik deze in de papierbak kon smijten, want alles was nu in orde...we wachten weer eens af!!

woensdag 17 oktober 2012

Een heerlijk dagje!

Gisterenmiddag was het gewoon een heerlijk rustige middag!
Na Jordy's huiswerk hebben we eerst wat gedronken en toen probeerde de moeder van Jordy's vriendje uit Duitsland te skypen, maar dat ging niet helemaal goed, dus zij heeft het later (gisterenavond) nog eens geprobeerd en toen ging het wel. Ik zag op dat moment dat mijn moeder online was, dus ik heb de jongens op een rij gezet achter de laptop en we hebben geprobeerd. Haha, je weet (ook al is er iemand online) natuurlijk nooit zeker of er aan de andere kant ook gereageerd wordt! Zowaar, mijn moeder was in de keuken, maar had het gehoord! We hebben dus even gezellig geskypt! Mijn vader moest werken (jaja, hij is met pensioen...), maar kwam toevallig ook even langs, dus ze konden ook even met opa kletsen! Thijs vroeg opeens tijdens het gesprek: ''Wanneer komen jullie weer eens een keer hier?''
Mijn moeder vroeg, wanneer ze dan volgens Thijs moesten komen, Thijs dacht even na en zei toen: ''over zes dagen!''
Tja, dat is natuurlijk lastig...Thijs hoor je eigenlijk niet vaak over het missen van iemand, bij hem komt het dus op het moment als hij iemand ziet... Maar voor Thijs is het daarna ook goed, het is niet dat hij na het skypen erover blijft praten, nee, hij heeft het gezegd of gevraagd en dan is het goed voor hem. Hij uit zich in elk geval wel.
Na de skype waren ze zowaar eensgezind en ze wilden kleuren/knutselen! Er werd dus van alles aangesleept naar de keuken en ze hebben toch zeker een uur aan tafel gezeten en allerlei mooie kleurplaten en tekeningen gemaakt! Het was een verademing! Geen geruzie, ge-ren, geschreeuw...heerlijk!

In die tussentijd heb ik voor het eerst een 'Hörnchenauflauf' gemaakt...ik heb ooit Macaroni Carbonara geprobeerd....dat was geen succes...dus het was even afwachten hoe dit zou gaan smaken, maar het viel goed! We vonden het allemaal lekker! Het is iets lasagne-achtigs, maar dan met macaroni. Je maakt een saus van gebraden gehakt met water en een zakje kruiden, je giet dit over de ongekookte macaroni in een schaal, crème fraiche en geraspte kaas erover en een half uur in de oven! Lekker makkelijk dus en nog lekker ook! De volgende keer doe ik er alleen wat meer ingrediënten bij in en ik moet een grotere schaal nemen...was even vergeten dat de macaroni uitzet...maar zelfs Thijs heeft twee keer opgeschept, dat zegt genoeg!

dinsdag 16 oktober 2012

Regen, sneeuw en Luuk

Wat een regen hebben we gehad zeg! Het is ergens in de nacht van zondag op maandag begonnen en vanmorgen pas weer opgehouden...ik durf bijna wel te zeggen, dat wij nog niet zoveel regen achter elkaar hebben gehad hier! (op die waterval na, maar dat was kort maar heftig...). Het is weleens druilerig, maar nooit een hele dag eigenlijk. Maar goed, het was zó bewolkt gisteren en die bewolking hing heel laag, dat we de hele Dobratsch niet meer konden zien, die kwam vanmorgen pas tevoorschijn en ja hoor: wit! Het is nog maar een heel dun poederlaagje en het ziet er niet naar uit dat het blijft liggen, maar toch is het een mooi gezicht!
Op dit moment is het hier 5 graden...

Met Luuk gaat het gelukkig een stukje beter! De medicijnen doen het werk zo langzamerhand en de schoonmaakbeurt ook...hij hoest 's nachts bijna niet meer, totdat hij in de ochtend wakker wordt natuurlijk. Als hij hoest, dan klinkt het weer als een oud opa'tje, heel rochelig en slijmerig, maar ik hoop dat hij het goed kan weghoesten...

maandag 15 oktober 2012

Liebetig en Luuk

Gisterenochtend was het erg gezellig in Liebetig! We hebben elkaar leren kennen nu en Luuk wilde dat op een heel speciale wijze aangeven...we kwamen net aan en stonden nog handen te schudden bij de voordeur en opeens geeft Luuk de inhoud van zijn maag voor de voordeur...gezellig... Luuk heeft momenteel flink last van zijn longen en hoest daardoor erg veel en we hadden er op dat moment net een rit van een minuut of veertig opzitten en in de nieuwe auto hoest Luuk nog extremer...en volgens de heren gisterenochtend, ja ook de persoon waar we op bezoek gingen, lag het voornamelijk aan mijn rijstijl...wijselijk niet op antwoorden...
Maar goed, de boel is opgeruimd en toen zijn we naar binnen gegaan, hebben het huis bekeken en gedronken, de kinderen hebben mooi samen gespeeld en we hebben nog lekkere zelfgemaakte saucijzenbrood gegeten! Dit ga ik zeker ook een keer zelf proberen, het was echt lekker!!
Nadat we weg zijn gegaan, zijn we nog even bij de Ossiachersee gestopt en hebben langs het water nog even lekker gezeten en toen weer richting huis.

Luuk is al een poosje wat verkouden, dan gaat het weer beter, dan weer wat minder. Vorige week ging het dus weer minder en vanaf zaterdag is Luuk weer benauwd...zelfs de schone lucht hier in de bergen kan er blijkbaar niet tegenop...zaterdagavond zijn we dus toch maar weer met zijn medicijnen begonnen, voor het eerst sinds we hier wonen.
Aangezien Luuk ook allergisch is voor van alles en nog wat (stofmijt, dierenharen, dierenveren...) proberen we dus een handje te helpen door in huis nog wat vaker met de stofzuiger er door te gaan. Normaal zou ik vandaag alle bedden verschonen, maar toch hebben we gisteren de bedden van Luuk en Thijs maar afgehaald...Luuk heeft speciaal beddengoed, maar dat heb ik er niet altijd omheen, behalve op zijn kussen, daar zit altijd een speciale hoes omheen. Nu heb ik er dus gisteren ook maar weer de hoes om de matras en de hoes om het dekbed heen getrokken. De vitrage hebben we weggehaald en de overgordijnen heb ik uitgewassen en er wel weer voorgehangen. Nu zitten de gordijnen van de keuken in de wasmachine en ik ben er alweer met de stofzuiger doorgegaan en heb gedweild...Luuk wilde vanmorgen wel naar school en ik heb hem er ook gewoon naar toe laten gaan, ik heb alleen wel in zijn Mitteilungsheft geschreven dat Luuk astmatisch is en dat hij medicijnen gebruikt en dat als hij zich druk maakt, het hoesten erger wordt doordat hij te weinig lucht krijgt (en hij hoest veel slijm op...). Nu weet de juf dus wat er aan de hand is, als Luuk wat benauwder is of veel hoest. Hopelijk krijgen we Luuk er met zijn medicijnen weer bovenop, het heeft natuurlijk wel een paar dagen nodig voor effect... Luuk gaat er zelf gewoon om door, hij blijft spelen, hij lacht en doet alsof er niets aan de hand is (maar goed ook), hij eet alleen een stuk minder.

zondag 14 oktober 2012

Pechdag...

Gisteren was het een dag...een pechdag mag je wel zeggen! En dan met name voor Erik...
De radiator in de gang, daar was de draaiknop niet helemaal goed van, dus die heeft Erik eerst gerepareerd en ik heb gelijk gevraagd of hij even dat gat wilde boren, zodat de kabel van de televisiebox door de muur zou gaan en niet meer door de deuropening, dan kan namelijk de deur van de woonkamer weer gewoon dicht. Erik haalde dus ook de grote boormachine erbij en begon te boren....tijdens het boren, zag hij opeens een vonkje in de muur...en toen de boor uiteindelijk uit de muur kwam, zat er electradraad omheen gedraaid...shit. Erik verwachte dat het ging om stroom voor de bovenverdieping, dus hij zei: we komen er vanzelf wel achter, waar geen stroom is!
Wat later is Erik, samen met Jordy, in de keuken boven verder gegaan met de tegels van de muur afhalen. Die tegels zijn in cement gezet, dus dan heb je een idee, hoe vast ze zaten...
Erik is (bijna) altijd van de veiligheid, veiligheidsschoenen, handschoenen waar nodig, veiligheidsbril, oordoppen...dus Jordy moest in elk geval laarzen aantrekken, toen hij wilde helpen. Met een boorhamer (of iets dergelijks) en Jordy met hamer en beitel gingen ze aan de slag. Ik was in de keuken en hoorde al vrij snel een langere pauze in het werk...ja hoor, daar kwam Erik aan: kun je me even verbinden? Erik had zonder handschoenen de tegels in een emmer willen doen en had zich gesneden aan een tegel...een flinke snee in zijn vinger. Ik heb hem de vinger eerst onder de kraan laten houden, schoonspoelen die handel! Je kon best een stukje in zijn vinger kijken moet ik zeggen, maar hij kon 'm nog goed buigen. We hebben enigszins ervaring, zeg maar, paniekerig worden we er niet meer van...dus nu heb ik er netjes jodium opgedaan en goed verbonden met gaas en leukoplast.
Erik is weer verder gegaan met het werk.

Ik wilde tomatensoep gaan maken en was inmiddels al balletjes aan het draaien en had er al een pan water voor opgezet. Toen ik de balletjes klaar had, vernam ik dat de pan nog steeds niet warm was! Toen zag ik ook geen lampje bij de kookplaat, ik probeerde de oven, die deed het ook niet: dát was dus blijkbaar het geraakte stroomdraad!
Erik was niet blij...dat moet natuurlijk gerepareerd worden en het gaat om de kookplaat, dus je kunt er niet gewoon even een kroonsteentje tussen zetten...er moest nieuw draad getrokken worden! Balen, hij wilde juist een flink begin met de keuken maken! Maar goed, ik heb de Etageheizung aangestoken, zodat ik daar in elk geval de balletjes op kon laten koken en zo kon Erik eerst boven de boel verder glad maken. Tegen het middageten hadden ze de muur boven kaal en ik hoorde dat Jordy een zere teen had...Erik had er een tegel op laten vallen en ook zijn eigen teen was niet gespaard gebleven....

Tja, gisterenmiddag heeft Erik dus alle stroom eraf gehaald, de meterkast zover klaargemaakt om de draden op de goede plek door te kunnen halen en de oven eruit gehaald en toen hebben we samen nieuwe draden getrokken (een elektromonteur heeft gelukkig de materialen wel thuis liggen...), gelukkig werkte dat allemaal wel mee (al moest ook het draden trekken twee keer, omdat één draad net te kort was...). De hele handel kon opnieuw weer aangesloten worden, alles weer opgeruimd worden en stofgezogen...en toen was de middag zo'n beetje alweer om! Een behoorlijk pechdag dus!!

Vanmorgen gaan we op koffievisite bij mede-emigranten! We kennen elkaar alleen nog maar via het forum en Facebook, dus straks zien we elkaar voor het eerst, leuk!!