vrijdag 31 augustus 2012

Poetsdag, Telekom, Finanzamt en Steiermark

Donderdag was het vooral een poetsdag...het huis van boven naar beneden gepoetst, gezogen, badkamer en wc een schoonmaakbeurt, wassen gedraaid, gedroogd en weer in de kast gehangen. De keuken kon ik weer 'ruiken' naar vet...bah, normaal maak je bijvoorbeeld de wazemkap schoon of de filters in de vaatwasser...hier is dus nog geen wazemkap, die hebben ze hier ook gewoon nooit gehad!! Dus ik heb weer een flink sopje gemaakt en de bovenkant van alle kastjes goed gesopt, de buitenkant van de deurtjes allemaal weer gedaan en nu kan het er weer mee door, de vetlucht is weer even weg...

In de middag kwam er al een pakket van de Telekom uit Oostenrijk. De Mediabox (ik wist niet hoe het heette...) is al geleverd! De smartcard er ook bij, dus in de avond heeft Erik de boel gelijk geinstalleerd. Het werkt alleen pas vanaf maandag, want dan wordt er het een of ander omgeschakeld door de monteur, dan krijg ik een telefoontje en dan zou het moeten werken.

Van de duitse Telekom heb ik dus het afgeschreven belachelijke bedrag weer teruggehaald. Eerst wilde ik het gewoon zo laten, maar ik heb me bedacht. Ik heb nu het (schriftelijk) afgesproken bedrag zelf overgemaakt en een mailtje naar de toenmalige contactpersoon gestuurd...met een héél duidelijke uitleg. Tevens heb ik dus al geregeld dat de duitse rekening opgeheven is...dus de Telekom Duitsland kan ook niet meer te pas en te onpas bedragen af gaan schrijven. Ik heb zowaar ook al een klein mailtje terugontvangen van de contactpersoon...ze had het gelezen en zou zich erom 'kümmern'....tja, laat ik dat nu al vaker gehoord hebben, maar goed, ze weten nu hoe het is.

Vanmorgen hebben we Erik naar het werk gebracht, om vervolgens zelf eerst naar het Finanzamt te gaan. Gewapend met alle papieren die benodigd zouden zijn voor het aanvragen van de oostenrijkse kinderbijslag....ik had het namelijk telefonisch opgevraagd wat ik mee moest nemen. Eerst kreeg ik voor alledrie de jongens apart een formulier (2 A4-tjes per kind) die ik 'even' in moest vullen. Ik mocht het ook wel meenemen naar huis en volgende week weer langskomen, maar nee, ik wilde er klaar mee zijn, dus ik ben gaan zitten. Gelukkig hadden ze er een eigen tv-zender op staan, wat de jongens nog redelijk interessant vonden, maar wat wel steeds herhaald werd....dus om de vijf minuten hoorde ik: ''kijk mama, nu komt dat met die politiehonden weer!!'' Hahaha, uiteindelijk had ik alles ingevuld en kon ik weer in de rij gaan staan. Ik heb de mevrouw alles overhandigt en toen begon ze op te sommen wat ze nodig had. Geboorteoorkondes: check! Anmeldebestätigung van de gemeente: check! Internationale huwelijksakte: check! Afmelding van de kinderbijslag/familienkasse: check! Inschrijving Volksschule en Kindergarten: ??! Aufenthalsbescheinigung: ??! <zucht> daarvoor bel je dus extra van te voren! Die laatste papieren heb ik dus ook gewoon nog niet, dus die kan ik ook niet even ophalen of zo. Gelukkig wilde de mevrouw wel alles innemen en opsturen en ze heeft er een briefje opgeplakt, dat de laatste formulieren in september nagebracht worden... Helaas ging ze niet akkoord met de duitse Aufenthaltsbescheinigung, maar goed, dat formulier moet uiteindelijk bij de Bezirkshauptmannschaft vandaan komen en daarvoor krijg je normaal gesproken vanzelf een oproep...met dat 'vanzelf' gaat bij ons over het algemeen iets niet goed...we zullen zien.

Daarna, een dik uur verder..., zijn we naar de bouwmarkt gegaan, Erik had nog schuurpapier nodig voor het schuurapparaat en gelijk hebben we bij de Konditorei die er voor bij in zit, wat gedronken en gegeten en toen zijn we naar het Atrio gegaan om nog wat boodschappen te doen...uiteindelijk waren we pas om 12.15u weer thuis...pfffff, wat een ochtend en dat in de stromende regen!! Het weer is hier sinds gisterenavond volledig omgeslagen, het regent, het is fris...bah, wel weer even wennen hoor!

Inmiddels horen we van meerdere kanten, dat het ons niet zal gaan lukken om de auto, zonder invoeringskosten op oostenrijks kenteken te krijgen...het schijnt een aantal jaren geleden wel gekund te hebben (na een verhuizing naar Oostenrijk als inboedel opgeven), maar nu inmiddels niet meer....waarschijnlijk zitten we dus toch sneller met een andere auto dan dat we de laatste weken dachten...

Morgen heerlijk een dagje niks, we gaan namelijk naar Steiermark!! Een bezoekje aan Mieke en Tim, we hebben er zin in!! Nu niet alleen maar alles van foto's vernemen, maar ook in werkelijkheid zien! Hahahaha, laat nu net ons vignet verlopen zijn....we hadden namelijk een 2 maanden vignet en die is ingegaan op 1 juli!! We hebben er vanmiddag dus nog even één gehaald. We kunnen wel buiten de autobaan om, maar dan rijdt je er zeker een half uur langer over....twee uur lijkt me lang genoeg!

woensdag 29 augustus 2012

Auto, kaas en telefoon

Haha, Erik is dus gisteren met de sleepdienst meegereden de berg af. Ik had de man hier al de draai op de grote weg zien nemen, een wit busje erachter moest vol in de ankers...ik dacht heel even: nu is het helemaal gebeurd, auto in de prak....de rest van de reis was niet veel anders, Erik zegt: ''die man knalt gewoon met 100 de berg af, met ònze auto erachter!!''
Erik werd gelukkig al vrij snel gebeld gisteren, door de Werkstatt waar de auto naar toe is gebracht, ze hadden het euvel gevonden. Het bleek een versleten kabel te zijn....vandaag kan Erik de auto weer ophalen, we kunnen dus weer verder gelukkig! Gisteren is Erik door een collega weer naar huis gebracht, de collega woont in Nötsch en gaat normaal over de autobaan, maar heeft nu dus een andere route genomen, netjes toch? Vanmorgen is Erik met de bus naar Villach gegaan en komt, als het goed is, vanmiddag met de auto weer terug...

Wat ik vorige week nog vergeten heb te schrijven en wat ik toch wel heel erg leuk vindt, is dat mijn ouders ook met een kaaspakket aankwamen...grote stukken vacuüm verpakt kaas, mosterd erbij en een zak pinda's...ze hadden dit gekregen van de kaaswinkel in het winkelcentrum bij mijn ouders! Mijn ouders kennen de mensen goed, ik heb zelf tegenover deze winkel in de supermarkt achter de kassa gewerkt als bijbaantje, dus ik ken de mensen ook. Mijn ouders moesten, voordat ze weggingen nog even langskomen en kregen voor zichzelf en voor ons een mooi pakket!!! Dat vind ik nog een attent en ontzettend lief!!
Hahaha, wij hebben dus niet alleen onze Speis gevuld, maar ook de koeling!

En dan kregen we nog iets heel origineels...het was verpakt samen met keukenhanddoeken en theedoeken voor het appartement en nog een verlaat extra verjaardagscadeau voor mij....kijk maar!!!


Dit kunnen we boven bij de voordeur voor het appartement ophangen!!!!Verder heb ik maandagochtend ook nog even een telefoontje naar de telefoonmaatschappij in Oostenrijk gedaan, ik had een aantal vragen. Ik werd vlot geholpen en heb overal een duidelijk antwoord op gekregen. Ik wilde in elk geval nummerweergave op onze telefoon hebben. In Duitsland hadden wij dit vanzelf, we hebben er nooit om gevraagd, maar dan raak je er wel aan gewend. We hebben nu al een paar keer gehad, dat we te laat bij de telefoon waren en vervolgens niet konden zien wie er gebeld had....als het belangrijk is, dan bellen de mensen natuurlijk wel terug, maar toch...de mevrouw kon met één druk op de knop ons de nummerweergave instellen en het werkte direct, heerlijk! Nu hoef ik ook niet elk telefoontje op te nemen met: ''Grüß Gott'', hahaha, ik kan gewoon weer zien of ik familie aan de lijn krijg! Ook even navraag voor de televisie gedaan en daarvoor wordt ons nu iets opgestuurd, een kastje (?), waarmee wij straks meer dan 100 zenders kunnen ontvangen en er zit dan ook een soort videotheek bij, waar je tegen betaling, films kunt kijken, nou ja, we zien wel of we dat gaan gebruiken, misschien in de winter. Dan hebben we straks dus gewoon de regionale zenders, nou ja, wij...de kinderen...Erik en ik zijn nog steeds niet aan tv kijken toegekomen! We hebben in de ruim 8 weken hier nog maar één avond samen op de bank gezeten voor de tv...hahahahaha, het was gewoon onwennig, dus ik zei ook: ''knus hè, zo saampjes voor de tv?'' Ik mis het tv kijken ook helemaal niet, maar ook daar zal in de winter vast wel verandering in komen. Ook heb ik navraag gedaan over het internet, maar daar heb ik achteraf gezien, nog iets vergeten te vragen, dus ik zal ze nog wel weer bellen.

We gaan straks lekker een eindje wandelen. Thijs wil mij nog een bergpaadje langs de Kindergarten laten zien en dan lopen we via het Kurzentrum richting Bleiberg Nötsch, daar schijnt een heel mooi wandelpad te zitten waar Thijs al is geweest met de Kindergarten, we nemen brood en drinken mee, dus we gaan lekker picknicken!

dinsdag 28 augustus 2012

De auto...

Ach, we beleven hier nog eens wat....Vanmorgen wilde Erik dus de auto starten om naar het werk te gaan, de auto sloeg aan en ook gelijk weer af...en het is een diesel, volgens Erik: als een diesel je zo afslaat, krijg je 'm ook niet zo weer aan de praat... Maar goed, Erik snapt best veel van auto's dus de motorkap ging open, er kwamen metertjes tevoorschijn om dingen door te meten, de zekeringen werden nagekeken, het werd nog eens geprobeerd...niets.
Tja, Erik is nog net met de laatste dagen van zijn proefperiode op het werk bezig, dus de zenuwen kwamen best kijken...Erik had de bus kunnen pakken, maar daar los je voor de auto nog niets mee op, dus toen de wegenwacht maar bellen en gelijk Eriks baas. Later kwam de meneer van de wegenwacht aanrijden, die heeft ook van alles geprobeerd, spray gespoten, doorgemeten, maar ook deze meneer kon het zo niet vinden...dan dus maar afslepen! Erik heeft geregeld dat hij met de meneer mee kon rijden naar Villach en de meneer was zo netjes om Erik bij een parkeerplaats af te willen zetten, zodat Erik van daaruit met de auto van het werk naar de bouw heen kan rijden, Erik had namelijk de sleutel van die auto bij zich. Toen ze wegreden, heb ik nog eens naar het kantoor heen gebeld van Eriks werk en uitgelegd dat Erik er met een half uur op de bouw zou zijn. En dan vandaag maar afwachten wat er met de auto verder gebeurd...echt waar, de auto heeft ons horen praten....we zaten namelijk net de laatste dagen weer te overleggen over de auto, laten we deze op kenteken zetten of verkopen we de auto...als je twee maand in Oostenrijk woont, moet je de auto als inboedel op kunnen geven en hoef je geen NOVA te betalen (volgens onze buurman), dus dan zouden we nog een poosje met de auto verder kunnen, zonder er een heel kapitaal aan kwijt te zijn. Maar ja, je snapt dat we daar nu dus niet meer zo zeker van zijn!!!!! Verder hebben we eigenlijk nooit rare dingen met de auto gehad, reparatie's heeft Erik vaak zelf gedaan, maar de keuringen en onderhoudsbeurten netjes bij de garage....afwachten wat we gaan doen dus, maar we hebben nog tòt 1 oktober de tijd....

maandag 27 augustus 2012

Telekom (ja, alwéér) en de Familienkasse

Het huis bleef gisteren uiteindelijk niet leeg!
Onverwacht kwamen er buren van 'vroeger' op bezoek. Ze wonen nog steeds een paar deuren verder dan mijn ouders, ik heb weleens op hun drieling gepast....kijk, wij hebben al het 'kindergedoe' verdeeld gekregen, binnen drie-en-een-half jaar drie jongens...zij hadden drie jongens ineens...pfffff...hahahaha!!
Zij staan dus op de camping aan de Ossiacher See en aangezien het weer gisteren hier even een flinke terugval had en het echt waterkoud werd en het veel regende, zijn ze omhoog gereden om ons een bezoekje te brengen! Gezellig natuurlijk! Zij konden natuurlijk ook van te voren niet weten, dat we hier constant vanaf vrijdagmiddag aangeloop hebben gehad! We hadden net de koffie klaar, dus ze hebben koffie gedronken, het huis bekeken, gezellig gekletst en nog wat fris gedronken en ze zijn toen in de stromende regen naar de caravan gegaan...het regende echt ontzettend!!
Wij hebben vervolgens een makkelijke maaltijd in elkaar gedraaid, de jongens hebben gedoucht en zijn naar bed gegaan.
Zelf ben ik na de koffie nog even gaan bankieren, ik had nog wat rekeningen liggen en af en toe controleer ik, wat er van onze 'oude' bankrekeningen afgeschreven wordt....en toen sloeg mijn humeur weer even om...

Iedereen die mijn blog volgt, weet dat wij enorme ergernissen hebben gehad met de duitse Telekom, van het niet functioneren van de telefoon na een verhuizing, tot het opnieuw afsluiten van een contract waar wij niet om gevraagd hadden, van het volgens hun niet goed functioneren van onze telefoon, toen was het onze router en toen één of andere kaart in de laptop, terwijl het gewoon echt aan de Telekom lag. Het opzeggen van het contract verliep al zeer moeizaam, maar omdat wij naar het buitenland gingen verhuizen, zouden wij het contract zonder problemen op kunnen zeggen, is mij meermaals aan de telefoon duidelijk gemaakt...toen bleek dus, door het nieuwe contract wat HUN hebben afgesloten, waar WIJ niet om gevraagd hebben, dat ons contract pas aan het einde van dit jaar beeindigt zou kunnen worden...ondanks eerder toegezegde opzegging zonder problemen...echt waar, de Telekom komt mij echt de strot uit, ik ben er gewoon ZO klaar mee!!!! Toen kwam er schriftelijk een voorstel vanuit de Telekom. Wij konden de rest van het contract afkopen...voor een bepaald percentage van de maandelijkse bijdragen tot aan december dit jaar. Het gaat dan om een bedrag van € 130,- het is gewoon echt te belachelijk voor woorden, maar om van het hele gedoe af te zijn, hebben wij ingestemd, schriftelijk.
Nu controleer ik dus gisteren onze rekening en wat blijkt? Ze hebben € 430,- afgeschreven!!!!!! AAAAAAAAHHHHHHHH!!!!!!! Het grootste probleem is, al sinds wij hier wonen, ik kan de Telekom niet bereiken...ze hebben een 0800-nummer en ook het faxnummer begint hiermee, ik ben er hier in Oostenrijk zelfs al mee naar een shop heen geweest, zij hebben veel moeite gedaan om op welke manier dan ook de Telekom te bereiken.... en dat kan ik dus niet bellen vanaf hier!! Een email sturen (geloof me, dat heb ik echt geprobeerd), komt op een afdeling waar Jantje niet weet, dat Pietje er ook werkt...Ik heb via onze contactpersoon, die wij er al een paar maanden hebben, per email gevraagd om een wel te bereiken telefoonnummer: is er niet! Volgens haar kwam alles dik in orde....grrrrrrrr...
Ik heb dus besloten om het bedrag terug te halen en gewoon maar afwachten wat de Telekom gaat doen, ik ben er klaar mee.
Vanmorgen heb ik dus de bank gebeld en het bedrag is keurig weer op onze rekening gestort. Vervolgens heb ik de laatste instantie gebeld, die nog van die rekening wat af kan schrijven, of ze akkoord gaan met overboekingen vanuit Oostenrijk en dat is prima, dit gaat namelijk nog om onze auto-verzekering en die zal toch binnen afzienbare tijd opgeheven worden in Duitsland. Toen de bank weer gebeld, hoe ik het makkelijkste de rekening op kan heffen. Dit mag per email met een ingescande handtekening en als de rekening op nul staat, heft onze contactpersoon bij de bank, direct de rekening op. Dat kan ik dus morgen doen, want Erik moet ook een krabbel zetten en dan zijn we van de rekening in Duitsland af...dan kan de Telekom ook geen bedragen meer afschrijven...ik heb nog wel even een laatste overboeking gedaan vanaf die rekening, dus het saldo is er nu nul.

Vanmorgen ook 'even' vier wassen gedraaid en opgehangen en zojuist weer allemaal heerlijk droog afgehaald...strijken kan ik mij vandaag niet meer toe zetten, dat doe ik morgen wel.
Thijs heeft vanmorgen ook weer een ochtend op de Kindergarten gehad en nu konden de juffen duidelijk merken dat Thijs er begint te wennen, hij had allerlei dingen verteld, had leuk meegespeeld met de kindjes en keek in elk geval niet boos toen ik 'm op kwam halen...hahaha, daarmee wilde hij vorige week laten blijken dat hij het zogenaamd niet leuk vond...het probleem is, dat er nog veel op vakantie zijn en het toeval wil, dat er juist wel veel meisjes zijn nu...en dat zegt Thijs niet leuk te vinden, maar de boosheid was steeds zo weg en maakte plaats voor honderuit vertellen over wat hij gedaan had en ik heb zelfs al een nieuw liedje gehoord!

Vanmiddag met de post hebben we eindelijk de brief van de Familienkasse ontvangen, we kunnen nu dus de oostenrijkse kinderbijslag (Familienbeihilfe) aanvragen!! Ook het ontvangen van deze brief ging niet van een leien dakje....toen wij in Duitsland nog woonden, heb ik eerst gebeld, daarna moest ik iets opsturen, toen zijn we verhuisd. We zouden met hetgeen wat opgestuurd was, een afmelding van de Familienkasse ontvangen. Na een paar weken heb ik gebeld, ze zeiden niets te hebben ontvangen....ik mocht het nogmaals opsturen. Ik heb overlegt of het ook per email mocht, want dat zou sneller gaan, zodat we eindelijk eens de Familienbeihilfe aan konden vragen. Het kon en ik zou ook per email de brief ontvangen....je raadt het al, er kwam geen email en geen post. Nogmaals gebeld (begin vorige week), volgens die mevrouw was het die donderdag ervoor klaargemaakt en op de vrijdag opgestuurd...zij gaf aan dat ze zoiets nooit per email mochten versturen (dus net zoiets als het verhaal van Jantje en Pietje...)...pffff. Volgens haar had ik alles uiterlijk afgelopen donderdag moeten ontvangen, gisterenavond, na het gedoe met de Telekom, vervloekte ik de Famlienkasse nog om de brief die we nog steeds niet ontvangen hadden...en nu is het dus eindelijk hier!!! Hopelijk eind goed al goed...al zal dat voor de Telekom nog niet opgaan...

zondag 26 augustus 2012

Leeg huis

Het huis is weer leeg.
Gisteren kwamen inderdaad Eriks oom en tante tegen 17.45u aan! Erik en ik hadden inmiddels gedeeltelijk het eten voorbereid, dus we hebben eerst wat gekletst, gedronken en gegeten. We hadden nog wat soep, een paar gehaktballen, Erik heeft wat worstjes op de barbecue klaargemaakt, brood erbij, wat rauwkost....toetje of ijsje na. Eindelijk konden onze jongens dus spelen met het neefje en nichtje...het wachten werd dus beloond! Ze hebben zich een hele tijd vermaakt op een stukje schuine helling in de tuin, met touw omhoog en omlaag. Vervolgens hebben ze eerst maar even wat spullen uit de auto gehaald en naar binnen gebracht voor de nacht en toen konden ze gelijk het hele huis zien.
Onze jongens zijn wederom pas tegen 20.30u naar bed gegaan...ze waren volledig opgewonden en draaiden bijna door van de energie, maar het was gewoon de hoogste tijd (uiteindelijk was het te laat voor ze, want ze zijn op dit moment niet echt te genieten...).
Eriks neefje en nichtje hebben voor de tv gezeten en wij hebben de rest van de avond op het balkon gezeten, koffie drinken en veeeeeeeel kletsen! Het was gezellig!
Vanmorgen zaten we dus met negen personen aan het ontbijt en tegen 8.15u zijn ze uiteindelijk weer in de auto gestapt om de weg naar huis te vervolgen.

Tegen 10.00u zouden Andy, zijn tante en de meneer voor de Energieausweis komen, maar helaas kwam de tante niet mee, zij was het middageten aan het voorbereiden voor Andy...iets speciaals en Andy verheugde zich er al helemaal op, want hij zou dat wat over blijft, mee naar huis krijgen! Hahahaha, maar goed, de meneer heeft de Energieausweis voorbereid en van alles nagekeken en opgeschreven en als het klaar is, dan ontvangen wij het en toen ging de meneer weer naar huis.
Andy heeft eerst koffie gedronken en we hebben gewoon gezellig gekletst, we hebben weer wat dingen geleerd, hij heeft tips gegeven en verder gewoon over koetjes en kalfjes gekletst. We hebben nog even wat over het huis besproken en eerst wilde Andy geen bier, maar hij bedacht zich toch, want hij zou van zijn tante geen bier meer krijgen, omdat hij na het middageten naar huis rijdt en hij moet 4 tot 5 uur rijden. ''Ach, zegt hij, dan neem ik zometeen wel een kauwgom, dan verneemt ze niets!'' Hahaha, het is gewoon een heel aardige man, heel vriendelijk en oprecht en vooral ook : heel gezellig!

We hadden eigenlijk vandaag de Villacher Alpenstrasse omhoog willen rijden, om vervolgens de weg naar de top omhoog te wandelen, maar er werd voor vandaag al niet zulk mooi weer voorspelt en inderdaad vanmorgen was het al bewolkt en het heeft geregend. De temperatuur is in vergelijk met gisteren 20 graden lager.....(gisteren 33 graden en nu dus 13...).