zaterdag 7 juni 2014

Hochnebel en feestje hier en daar!

Het wandelen gisteren werd niet wat...de ene kon weer eens niet, de ander had nog wat werk liggen en heel eerlijk gezegd, toen ik het rolluik optrok en de Hochnebel nog aan de lucht hing, was mijn motivatie nog niet echt aanwezig...niet wetende dat de Hochnebel snel weg zou trekken en de rest van de dag een prachtige warme en zonnige dag zou gaan worden! Sabine reageerde op de Whatsapp of er nog gewandeld zou gaan worden, eerder kon ze nooit mee, wegens veel werken, maar ze werkt minder nu...en ik weet dat ze eigenlijk helemaal niet zo van wandelen houd :-). Sabine zou nog steeds bij mij een keer op de koffie komen, kon ik haar gelijk wat geven als dankjewel voor de hangmat die we van haar gekregen hebben...en ze had het huis nog nooit helemaal gezien van binnen, dus het werd tijd!
Vandaar dat ik Sabine een app deed, of ze in plaats van wandelen zin had aan een kop koffie...vandaar dat ze om 8.15u voor de deur stond! Hahaha, dat is voor een kop koffie hier al aan de late kant, maar ja, ik moet natuurlijk Thijs nog eerst wegbrengen! Ik heb haar het hele huis laten zien en wat blijkt? Zij en haar man hadden het huis eigenlijk net willen bezichtigen toen het nog te koop stond...en toen kwamen wij! Haha, ze gaf toe, dat het helemaal prima was, zeggende, dat door het werk wat er nog in het huis zou zitten, ze het toch niet gekocht zouden hebben. Nu heeft ze dus voor het eerst alles kunnen bekijken en we hebben vervolgens gezellig gekletst en koffie gedronken.

De jongens zijn in de middag niet thuis gekomen...ze werden namelijk allemaal opgehaald door Burgi en Gerhard! Na het zingen een paar weken geleden, voor de verjaardag van Gerhard, besloten hij en Burgi toch voor de zingende kinderen en een paar kinderen extra, een kinderverjaardag te geven! De jongens kregen op de verjaardag van Martina allemaal de uitnodiging mee naar huis, die Gerhard er uitdeelde en zo hebben Burgi en Gerhard in totaal 20 kinderen opgehaald, ze hebben gegrild, broodjes gegeten en hebben de kinderen meegenomen naar een speelplek in het bos! Ze hebben er zich helemaal uitgeleefd allemaal en iets na half vijf kregen we een telefoontje, dat ze weer bij het huis waren, of wij allemaal konden komen om wat te drinken. En zo zat ik, met een aantal andere vrouwen meer, gezellig bij Burgi en Gerhard in de tuin om het feestje af te sluiten!

Vandaag heeft Thijs een verjaardagsfeestje en Jordy mag ook mee, want de grote zus van Thijs zijn vriendje zit bij Jordy in de klas en zij wilde ook graag een paar kinderen van haar leeftijd erbij hebben...dus werd Jordy ook gevraagd.
Erik is op dit moment even naar de bouwmarkt om materiaal voor de konijnenren op te halen, het gat is gegraven, dus het gaas kan op de bodem en de bandjes eromheen en dan kan het weer dicht gemaakt worden! Gelijk er buiten om de ren heen ook netjes afwerken...

Morgen is het hier vaderdag!! Haha, daar kwam ik ook een beetje laat achter, eigenlijk pas, toen Thijs het over het cadeautje had, wat hij mee naar huis mocht nemen! Vandaar dat ik dus straks maar even een taart ga bakken, om het toch een beetje feestelijk te maken morgen! Tevens is het dan ook een beetje verjaardag voor ons...mijn vader is morgen jarig!!

Voor mijn ouders wil ik voor vandaag zeggen: Heel veel plezier, geniet ervan en ik hoop dat jullie net zo'n prachtig weer hebben als dat wij hier vandaag hebben, dan komt het helemaal goed!!

donderdag 5 juni 2014

Artsenronde

Erik en ik zitten beide flink onder de moedervlekken, van heel veel kleintjes tot wat grotere en dikkere, Erik heeft er ook flink wat op zijn hoofdhuid, onder het haar en op zijn rug heel veel. We hadden al eens bedacht, dat het niet verkeerd zou zijn, om er eens naar te laten kijken, maar ja, wanneer zeg je: en nu ga ik naar de arts! Er is altijd wel een uitweg te vinden! Tja, tot eergisteren. Ik had wat kriebel op mijn rug en ik reikte er naar toe om te krabben, maar ik voelde een gek bultje onder mijn nagel en het was al te laat, bloed. Niet veel en het stopte ook gelijk, maar waar ik eerst dacht aan een pukkel, liet ik Erik kijken: ''daar moet je niet aan krabben, dat is een moedervlek''. De moedervlek is redelijk opgeblazen en als je erop drukt is het ook gevoelig... tja, dan toch maar naar de huisarts. Vandaar dat ik vanmorgen in de wachtkamer zat en iets later bij de huisarts binnen. De arts nam de tijd, dit was voor mij de eerste afspraak bij hem, vandaar ook dat hij tussendoor nog wat andere vragen stelde, zodat hij het in mijn dossier kan zetten. Hij bekeek de moedervlek en vindt het er niet verontrustend uitzien, maar hij vindt wel dat ik naar de huidarts moet gaan. Ik had zelf al een beetje in het telefoonboek gekeken voor een huidarts, want ik wist namelijk al zeker, dat ik er naar toe zou gaan. De huisarts heeft zelf ook de computer erop nageslagen en een huidarts in Villach opgezocht (onze huisarts komt niet uit deze omgeving en is hier net nieuw, vandaar dat hij zelf gelijk meezoekt). Hij vertelde nog wat over hoe een huidarts te werk gaat en ook dat ik, gezien het aantal moedervlekken, vanaf nu geregeld op controle zal moeten bij een huidarts, vervolgens maakte hij de doorverwijzing in orde. Ik heb gevraagd of hij ook een doorverwijzing voor Erik in orde kon maken en dat kon, dat is handig! Zo kan ik namelijk een dubbele afspraak maken! Gelijk heb ik hem gevraagd naar een volgende doorverwijzing, eentje voor een gynaecoloog. Want waar ik in Duitsland de standaard jaarlijkse controle bij de gynaecoloog deed, is dat er hier nog niet van gekomen, door de drukte, door de verhuizing, door duizend andere dingen, maar ja...het is wel je gezondheid! En ook voor een gynaecoloog sloeg hij de computer erop na, hahaha, hij opende zelfs gelijk Google Maps, zodat ik kon zien waar die praktijk zit! Met in totaal drie doorverwijzingen stapte ik de deur weer uit!

Je mag in Oostenrijk, als ik het goed heb, drie keer per kwartaal naar een vak-arts (is dat een goede nederlandse benaming?), het maakt niet uit welke, zonder dat je er een doorverwijzing voor hoeft te hebben! Of het dus om een oogarts, huidarts, orthopeed of noem maar op gaat, dat maakt niet uit, je hoeft er normaal niet eerst voor naar een huisarts te gaan. Vanmorgen gaf de huisarts aan, dat als je wèl een doorverwijzing hebt, de huisarts in elk geval bericht krijgt van de arts waar je geweest bent, zodat de huisarts ook van alles op de hoogte is, vandaar dat ik dan toch maar doorverwijzingen heb genomen.
Ik heb dus de belronde maar gestart en voor Erik en mij over anderhalve week een afspraak bij de huidarts heb en voor volgende week heb ik een afspraak bij de gynaecoloog. Vanaf nu de artsenbezoeken maar eens weer bij gaan houden, het is niet verkeerd namelijk!

dinsdag 3 juni 2014

München

We hebben Erik opgehaald! Gisterenochtend heb ik Erik weggebracht naar zijn werk...ze hebben eerst nog een paar uur gewerkt en zijn in de middag vertrokken naar München voor het 'uitje'. Gisterenavond hebben we even gebeld en Erik stond toen in een enorm groot 'Brauhaus' zoals het genoemd werd, een megagroot restaurant met drie verdiepingen! Ze hadden er gegeten en zijn daarna München nog even in gegaan. Vandaag zijn ze over de beurs geweest en om 17.00u kreeg ik een sms dat ze inmiddels alweer in Oostenrijk reden...om 19.00u konden we Erik in Weißenbach ophalen!
De beurs was ergens wel interessant, maar na de eerste hal waren eigenlijk de nieuwe dingen wel gezien en toen kwamen er nog vijf hallen....en dat slenteren is na een avondje stappen ook niet zo fijn :-). Ach, het eten was gezellig geweest, ze hebben een klein stukje München gezien en dan natuurlijk de beurs.

Zelf heb ik gisterenochtend nog een paar boodschappen gedaan, tevens bij de Lidl een soort weekendtas op wieltjes opgehaald. Stond in de folder en aangezien Jordy over iets minder dan 3 weken op kamp gaat, leek me dit wel een handige tas!

Vandaag heb ik de auto ook weer gebruikt, ik ben vanmorgen naar de bouwwinkel gereden en heb er een paar plantenbakken voor bij de voordeur opgehaald, plantjes erbij en klaar! Ook even een paar cadeautjes op de terugweg meegepikt, voor Thijs, die heeft zaterdag een kinderfeestje en toen naar huis. Ik had nog net tijd genoeg om de plantenbakken/potten in te poten en bij de voordeur te zetten en toen kwamen Jordy en Luuk alweer aanlopen!

Thijs is vanmiddag naar het theater geweest met de Kindergarten. Ik heb hem wel om 12.00u opgehaald, we hebben brood gegeten en om iets voor drie uur hebben we Thijs bij de bushalte afgezet, waar ook net de hele Kindergarten aan kwam lopen. Het weer was niet zo lekker, wat regen en het heeft zelfs even geonweerd! Maar het werd droog...dus ben ik op de gok met Jordy en Luuk doorgereden naar Nötsch im Gailtal, naar het aarbeienveld....maar helaas, al flinke planten, maar er mocht hier blijkbaar nog niet geplukt worden. Bij de Ossiacher See en bij Wernberg werd er al wel op de velden geplukt...jammer, dan volgende week nog maar weer eens proberen, het weer zou ook een stuk beter worden met veel meer zon en wat warmer, dat is natuurlijk ook weer goed voor de aardbeien!
Om iets na zessen kon ik Thijs weer ophalen! Het theater was leuk geweest, de busreis volgens mij nog leuker!

En zo is de dag alweer voorbij en zijn wij weer kompleet :-) !!

maandag 2 juni 2014

Uitje, bezoek, theorie en Maiwipferln

Zoals gezegd hebben we zaterdag onze Kärntencard ingezet! Eerst nog het een en ander bij elkaar gepakt, ik heb de broodbestelling opgehaald bij de winkel en de tuin gesproeid, Erik is met de jongens en wat cadeautjes onder de arm naar Burgi en Gerhard gelopen. De zoon van Burgi was namelijk bij hen aan het werk en van hem hebben we het aquarium gekregen! Rond 10.00u zijn we ondanks de wisselende weersvoorspellingen gewoon gegaan. We hebben in Annenheim de auto geparkeerd en zijn eerst de rondvaartboot opgestapt! Gewoon lekker zitten en genieten van al het moois om ons heen, we hadden een pakje kaarten meegenomen, want de rondvaart zou een goede twee uur duren, dus we hebben ook nog een potje kaarten gespeeld! Op de foto hieronder zie je onze ''huisberg'' (zo wordt het onder de leden van de Facebookpagina 'Naturpark Dobratsch' genoemd) de Dobratsch! Die met de witte top en als je goed kijkt, zie je rechts op de foto nog net een kleine punt, grenzend aan de rechterkant van de Dobratsch zeg maar...dat is de Erzberg:

Toen we de boot afstapten, was het inmiddels wel ietsje koeler geworden...maar we besloten toch de Gerlitzen op te gaan! De auto kan daarvoor blijven staan, we hebben alleen even wat extra kleding aangetrokken en de rugzak omgepakt en er onze broodmaaltijd in gedaan. Het eerste deel omhoog is met een dichte kabelbaan, gelukkig. We stapten uit en brrrrrrr.....wat was het afgekoeld zeg!! Oh, echt fris! We zochten een plekje om ons brood op te eten en toen begon het te regenen...we hadden gelukkig een bankje onder een overkapping gevonden, dus we konden droog zitten. Ik was inmiddels flink afgekoeld, bah...en met die flinke regen erbij, weigerde ik om verder omhoog te gaan! Maar ja, de regen hield op en de jongens wilden toch wel erg graag de volgende lift in...een open lift! Nou ja, ik heb Erik laten beloven, dat we boven in het restaurant een kop koffie zouden gaan drinken, anders ging ik niet mee...hihihi!! Het werd beloofd en zo stapten we in de volgende lift, frisjes...boven aangekomen, stapten we uit en het begon... te sneeuwen!! Brrrrrrr, wat was het koud! Erik wilde nog wel even een kleine wandeling maken, genieten van het uitzicht, maar ik niet, dat doe ik wel als het 20 graden warmer is, want ondanks de extra kleding, toch nog redelijk zomers, was het echt koud! We zijn dus maar gelijk het restaurant in gegaan en hebben daar warme chocolademelk en koffie besteld. We konden ontdooien en daarna zijn we ook gelijk maar weer naar beneden gegaan, het zit bij de Kärntencard in, dus we kunnen de hele zomer hier gewoon omhoog met de lift!

Het was toch een lekkere dag, even weg, even in de boot over de Ossiacher See, in de lift de berg op en toen gewoon weer naar huis...het voelt nog steeds als vakantie op die momenten!! Heerlijk!

Zondag was een rustig dagje. De jongens hadden nog wat huiswerk te doen, wat te leren. Jordy voor zijn schriftelijke Radfahrprüfung die hij vandaag gehad heeft en Luuk nog wat oefenen met de tafels. Erik zou ook nog met Jordy gaan oefenen voor de praktische Radfahrprüfung, die volgende week is, maar eerst ging de telefoon! Mieke en Tim vroegen of we thuis zouden zijn voor een kop koffie! Gezellig! Vandaar dat we dus wat later koffie hebben gedronken en de jongens lekker met de twee honden konden spelen buiten! Leuk hoor, we hebben weer even bijgekletst en na de koffie hebben ze hun reis weer voortgezet!

We hebben een Jause genuttigd en toen is Erik met Jordy op de fiets gestapt. Bij de laatste ouderavond heeft de juf gezegd waar ze de praktische fietsproef zouden gaan houden en die route is Erik met Jordy gefietst. Jordy moet echt bepaalde verkeersborden kennen, weten hoe je ergens links af moet slaan op een grote straat...in Oostenrijk zijn ze niet zo van de fietspaden en fietsen de fietsers op straat, ook op wegen waar je dus 100 km/h rijdt met de auto... en je moet ook eerst de schriftelijke proef behalen, voor je überhaupt voor de praktijk mag! En als alles gehaald is, krijg je je fietsrijbewijs. Jordy zal, als hij het haalt, pas na zijn verjaardag het rijbewijs op mogen halen, want je krijgt het echt niet eerder dan je 10de verjaardag!

Later op de middag zijn we met ons allen nog weer even de tuin in gegaan...ik heb het stuk nieuw ingezaaide gras nogmaals met de bladhark uitgeharkt en er vier (?!) emmers met stenen weer uitgeharkt! Toen weer nieuw bijgezaaid en vervolgens gesproeid. De jongens hebben met Erik weer een stuk verder gegraven voor de plek van de ren van de konijnen... en toen was de zondag wel voorbij!

Jordy is zojuist in huis gekomen met goed nieuws!! Hij heeft zijn schriftelijke fietsproef gehaald!!! Nu mag hij in elk geval dus volgende week de praktische proef doen! Joehoe!!

Inmiddels gaat het goed met mijn ''Maiwipferln''! Vrijdag heb ik bij de apotheek een paar bruine flesjes gehaald, waar ik de siroop in kan doen als het klaar is. Ik heb ook al een volgende lading geplukt en in potten gedaan, want ik had gelezen dat de siroop nog beter zou worden met Rohrorhrzucker...een bruine suiker. De eerste zending ziet er inmiddels zo uit:De volgende zending heb ik zaterdagavond pas in de potten gedaan, dus die ziet er nu zo uit, met precies de goede verhouding van Maiwipferln en suiker
: