zaterdag 2 november 2013

Beweging

Gisterenmiddag hebben we de laatste hand gelegd aan het wegpakken van de meubels, zodat Erik echt kan beginnen met het plafond en de muur. Voor de zekerheid laten we er nog wel iemand naar kijken...we slopen niet zomaar de muur eruit. Er is ons wel gezegd, dat het geen dragende muur is, maar ja, dat zijn woorden....we laten er liever een iemand naar kijken, die er verstand van heeft! Vandaar dat in elk geval al wel het keukenplafond eruit gehaald kon worden en allerlei fraaie plafondplintjes, wandplintjes en nog meer plintjes...daar waren ze in dit huis gek op! Ik zal eerst even laten zien, hoe op het moment de woonkamer beneden eruit ziet:

 en dan ook nog even het keukenplafond:

Alle meubels zijn in de slaapkamers gezet, wel zo, dat we nog bij de ramen en radiatoren kunnen en dat we er eventueel nog iets kunnen pakken, maar het meeste is er toch echt wel weg, wat we nodig hebben.

De graafwerkzaamheden zijn dus echt in zicht! Erik had van de man begrepen, dat hij zondag de graafmachine langs zou brengen en dan maandag of dinsdag beginnen. Ik was vanmorgen naar Villach en toen ik terug kwam, stond er een graafmachine in de tuin!! Ook de meneer was er nog, heeft een bak koffie gedronken en toen dachten we dat hij weer weg ging. Maar hij had de trekker en aanhanger bij zich en vond het natuurlijk jammer om een lege aanhanger mee te nemen, terwijl er toch zo'n 50 kuub zand weg moet in de komende week...dus hij zette de bak in de grond en begon gewoon een gat te graven! De aanhanger heeft hij volgemaakt en daarna ging hij inderdaad weg:


Erik heeft vanmorgen het plafond in de keuken eruit gehaald en het viel gelukkig mee met hoe het eronder uitziet:
Er zit beweging in de volgende verbouwing!

Verder heb ik afgelopen week dus al de droogmolen verkocht en wat later belde er een mevrouw die heel graag de oude fiets van Thijs wilde hebben! Zo graag, dat ze nog geen tijd heeft om de fiets deze week op te halen, maar misschien bang was, dat de fiets intussentijd weg zou zijn...ze vroeg om de bankgegevens en heeft een redelijke aanbetaling gedaan! Daar kan ik dus wel vanuit gaan, dat ie opgehaald gaat worden. Verder is één van de speelgoeddingen van de jongens ook zo goed als zeker verkocht, vanmorgen belde een mevrouw en zij heeft beloofd om uiterlijk woensdag te melden wanneer ze echt kan komen, ze komt namelijk vanuit Spittal. Ook in de handel zit dus beweging :-) Hihihi, Erik zei al gekscherend: ''wanneer word ik verkocht?''

vrijdag 1 november 2013

Halloween en skeletjes

Vandaag een nationale feestdag, Allerheiligen, heel veel mensen hebben dus vrij! Voor ons maar goed ook...
Gisteren hebben we onze eerste Halloweenviering gehad! Het was gezellig! De vaste groep was zo'n beetje al helemaal aanwezig toen wij kwamen. Erik moest natuurlijk gewoon werken, de jongens hadden Taekwondo en zijn daarna gelijk naar Ute gegaan. Wij waren inmiddels met Thijs al daar. De kinderen konden eerst gaan eten, vervolgens omkleden en toen in groepjes, gewapend met een grote zak, de straat op en mensen aan het schrikken maken bij de huizen... ze mochten een uur rondlopen, niet elk groepje hield zich er precies aan, maar ze kwamen allemaal goed bepakt weer terug...echt waar elke groep bracht een zak vol met snoep, fruit en geld binnen, waarna alles verdeeld werd...

In de tijd dat de kinderen de straat op waren, zijn de volwassenen gaan eten, er waren twee soorten Kürbissuppe (pompoensoep) met Backerbsen, er was stokbrood, geroosterd brood, Thunfischsalat (tonijnsalade), Thunfischaufstrich (tonijnbroodbeleg), Rippalan ( :-) spareribs), Nudelsalat en veel zelfgemaakte monsterlijk uitziende snoepgoed...van ogen (ferrerobonbons extra omhuld met witte chocolade, kleine rood opgespoten adertjes en een smartie als pupil...), negerzoenen met skeletjes erop uit uitgesneden eetbaarpapier en ook spookjes, gemaakt van opgeklopt, opgespoten en gedroogd eiwit met suiker... Wederom echt alles zelfgemaakt en alles even lekker...eerlijk is eerlijk, de oostenrijkse mensen zijn wat eten betreft echt creatief en het mooie is, het hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en toch smaakt het altijd goed!
Uiteindelijk was het na 22.00u dat we weg kwamen...de jongens waren bezweet en vies van het buiten spelen en al het snoepen, dus nog even snel gedoucht en uiteindelijk lagen ze pas om 22.45u in bed, totaal gesloopt, direct in slaap, maar vanmorgen om 7.00u was het dan toch alweer een feestje op de slaapkamer naast ons....

donderdag 31 oktober 2013

Schoon en droogmolen

Zo, de keuken, badkamer en wc beneden zijn schoon...misschien klinkt dat wat vreemd, als je gaat verbouwen, dat ik dan nog sta te poetsen, maar de keuken was al aan een poetsbeurt toe...nu is in elk geval de smeer eruit en na de verbouwing gaat het dan vooral om bouwstof weghalen. Tja en de badkamer, daar staat nog wel de wasmachine, dus daar moet ik geregeld bij en de wc lijkt mij logisch dat ie ook tijdens de verbouwing gepoetst wordt! Nu is het vooral nog de meubels verplaatsen en de slaapkamer van de jongens de laatste spullen even opruimen, want die slaapkamer gaan de meeste meubels naar toe...het klinkt nu zelfs al hol beneden...heel gek, want dat heeft het daar nog nooit gedaan!! Hahaha, toen wij hier vorig jaar aankwamen, stond het huis vele malen voller dan nu! Wat mij nu ook eigenlijk pas opvalt, is dat de woonkamer niet eens zo heel erg klein is...maar door alles wat erin stond/staat en door de euh...geweldig mooie wanden en plafonds (?!) leek de ruimte echt veel kleiner. Als er straks de wand tussen keuken en kamer weg is, valt er echt wat moois van te maken!

De eerste reactie's op het speelgoed van de jongens zijn al binnen, nu nog iemand die het echt wil kopen en dan hebben de jongens er mooi wat spaargeld bij in de spaarpotten! Vanmorgen ben ik zelf alweer wat kwijtgeraakt! Gisteren belde een vrouw over de droogmolen die ik te koop had staan, hihihi, een oudere vrouw, ik begreep haar amper en op de achtergrond bemoeide haar man zich ermee waardoor ze de telefoon aan haar man gaf...die verstond ik bijna nog slechter, maar hij was vooral aan het praten over oude familieleden die ook in Bleiberg gewoond hebben, woonden daar en daar: ''kent u dat?'' Nou nee...het was even stil en toen: ''nou ja, die zijn toch ook allemaal allang dood...'' Maar goed, de man probeerde eerst of ik het niet langs kon brengen, hij woonde daar en daar...nou, dat wordt op z'n vroegst volgende week...ik vroeg of hij het niet op kon halen en toen begon hij te lachen, hij bleek wel een auto te hebben en zou vandaag of morgen langskomen. Een half uur geleden ging de telefoon weer, de man stond al in Bleiberg! Hij kwam langs, bekeek de droogmolen, nam zijn portemonnee, gaf het gevraagde geld, nog een compliment voor ons huis en de ligging en vertrok toen weer! Weer wat weg!!

woensdag 30 oktober 2013

We zijn verhuisd!

Na vanmorgen nog minstens 20 keer de trap op en neer lopen, is het dan net voor de middag gelukt! Alles wat ik denk nodig te hebben, zit nu in het appartement! We hebben dan ook heerlijk op onze nieuwe stek brood gegeten...hahaha, het voelt echt wel heel gek! Maar ook wel erg lekker...ik loop hier bijvoorbeeld op sokken...dat doe ik normaal niet, omdat dat gewoon niet ''fris'' aanvoelt. Ik weet, dat ligt aan mij, alles is er beneden echt wel schoon, maar zo ziet het er voor mij gewoon nog niet uit! En hier is alles lekker fris en mooi! Een mooie keuken waar we nu gebruik van maken, een badkamer met een mooie wc en een heerlijke douche...geen zalmroze bad, die 30 jaar geleden al verwijderd had moeten worden...nou ja, ik geniet in elk geval en de jongens ook. Ze spelen vrolijk rond, zijn aan het puzzelen geslagen, aan het knutselen en het lezen. Ik denk dat ik vanavond wel erg goed kan slapen!! Hihihi, ik ben nu dan ook echt wel moe eerlijk gezegd...tjee, wat verkijk je je erop! Ik dacht vanmorgen alleen nog maar even de laatste spullen te moeten verhuizen...pfffff, de ontbijtspullen, de spullen uit de badkamer, de laatste kledingstukken, de inhoud van de vaatwasser die gedraaid heeft, alle beddengoed...vervolgens bedden opgemaakt, nog twee wassen tussendoor gedraaid, gedroogd en vanmiddag nog even weggestreken...ik ben er wel klaar mee voor vandaag!
Morgen wil ik dan eigenlijk de keuken beneden wat schoonmaken...het hoeft niet te blinken, maar het was ook wel aan een poetsbeurt toe...nu is natuurlijk alles leeg en dan is het ook zo klaar!

De komende twee maanden zo ongeveer gaan wij even lekker genieten van het appartement, daarna zullen wij weer onze intrek nemen in ons eigen woongedeelte...hoe het er dan uitziet, weten we alleen nog niet helemaal :-) Maar vanaf dan (januari) is in elk geval het appartement weer vrij voor wie van een heerlijke vakantie wil genieten!

Waar normaal de slaapkamer van het appartement vrij neutraal ingericht is, ziet het er voorlopig even zo uit:
 

 Bij thuiskomst na school, is er meestal wel even een kwartiertje tijd voor de tv...even tot rust komen:
 en na het huiswerk begonnen ze:

dinsdag 29 oktober 2013

Nog één nachtje!

Dat waren vandaag minstens zoveel traptreden...ik denk eigenlijk nog wel meer!! De inhoud van de keuken heb ik vanmorgen naar boven verplaatst en vanmiddag de inhoud van de linnenkast... Gisterenavond hebben we de Speis (het regaal) verplaatst naar de gang. We willen deze niet in het appartement zetten, maar staat ons in het huis hier ook in de weg, dus dan de gang maar op! Eerst op de overloop boven, bij de voordeur van het appartement, maar daar stond het eigenlijk onhandig en in de weg...toen hebben we het regaal één trapdeel naar beneden verplaatst, waardoor deze nu dus halverwege de trap staat. Gisterenavond ook gelijk het eerste nog ingepakt en vanochtend de rest. Tjonge jonge, dan denk je: och, de keuken is niet heel groot, dus de inhoud doe ik zo wel 'even' naar boven...blijkbaar ben ik goed in economisch inpakken, want er kwam me daar toch een lading uit de keuken!!!!
Ook vandaag hebben de jongens zich weer ingezet! Ze hebben de Bruderspullen (Bruder is een merk van o.a.speelgoedtrekkers, vrachtwagens etc.) eerst allemaal schoongepoetst (na voorzichtig aandringen van mij :-) ) en toen naar boven gebracht!! Ze hebben er inmiddels een heel behoorlijke verzameling van, dat we een sortering hebben gemaakt van wat er mee naar boven gaat zo lang. Kijk ze eens druk zijn:


Hieronder de 'oude Speis', het regaal dus, wat we halverwege de trap neer hebben gezet. Je kunt er nog ruimschoots langs, dus hier plaats ik spullen, die je niet persé in de woning hoeft te hebben.
 En dan hieronder de huidige Speis van het appartement...hihihi, vakantiegasten die zijn geweest, weten dat de Speis er normaal wel 'ietsje' leger uit ziet!!
 De jongens kunnen al niet wachten tot morgen!! Morgen blijven we echt in het appartement voor in elk geval de komende twee maand... hieronder zie je de huidige slaapkamer van de jongens! Morgenvroeg alleen de bedden nog even opmaken en dan is het hier klaar!
 

En dan! Natuurlijk moeten de Taekwondo pakken nog even geshowd worden! (ook speciaal voor Josina :-) )
maandag 28 oktober 2013

Traplopen en Halloween

Nou, ik heb vandaag wel weer genoeg trapgelopen...
Gisteren hebben we het overbodige uit het appartement naar zolder gepakt en ik heb vervolgens al wat in de kasten aan het schuiven geweest, zodat spullen van ons erbij in kunnen. De inhoud van de keuken heb ik even verplaatst naar een deel van de grote linnenkast op de ouderslaapkamer en de woonkamerkast heb ik gewoon wat op en in elkaar gezet, waardoor er flink wat ruimte gekomen is. De jongens hebben gisteren het speelgoed doorgespeurd...wat moet echt mee naar boven en wat niet, maar ja, dat is voor kinderen nog erg lastig beslissen! Vandaar dat Erik zich er mee bemoeid heeft, Erik heeft gelijk alles nagekeken en het kapotte spul en van dat prullaria spul eruit gegooid. De Ikea-kratten zijn weer netjes en niet meer zo overvol! Ook stuitten we nog op speelgoed wat bijna bij de inboedel hoort...maar eigenlijk toch echt bedoeld is voor kleine kindjes...wat doen we? Het is nog heel...we hebben met de jongens overlegd, wat ze ermee wilden. We hebben voorgesteld om het netjes te maken, op te bouwen, in elkaar te zetten, er foto's van te maken en het proberen te verkopen. De opbrengst wordt dan verdeeld onder de spaarpotten...ze waren het ermee eens!! Ze zijn dus heel druk geweest om het mooi te maken voor wat foto's en ik heb het tussendoor alvast op internet gezet!

Vanmorgen heb ik eerst met een doek door het appartement geweest en gedweild en toen ben ik alvast wat van onze woning naar het appartement gaan brengen...met hulp van twee boodschappenmandjes heb ik ongeveer driekwart van de Speis en al mijn bakprodukten naar boven gebracht, ik heb het aantal keren traplopen maar niet geteld :-)
Na het huiswerk hebben de jongens meegeholpen en alle speelgoedkratjes naar boven gebracht, net als wat uitgezochte spelletjes en nog een paar mandjes die ik klaar had gezet. Ook een radio voor op de slaapkamer bij de jongens heb ik er neergezet en de eerste kast waar de speelgoedkratjes in kunnen, de andere is te zwaar en doe ik vanavond wel samen met Erik!

Uiterlijk vrijdag willen we in het appartement zitten, maar misschien wordt het wel iets eerder. Vrijdag is het hier weer eens een feestdag en is iedereen vrij! Donderdag is het Halloween en dat wordt hier toch nog wel gevierd. Na de Taekwondo gaan de jongens naar Ute, waar Erik en ik dan ook al zullen zijn, daar kunnen alle kinderen (er is dan de gehele vaste groep aanwezig) wat eten en omkleden en dan gaan ze langs de deuren...de volwassenen blijven om te eten en gewoon gezellig bij elkaar te zitten!

Er zal voorlopig dus weer geen last van verveling zijn...want als het goed is, beginnen volgende week ook de graafwerkzaamheden...

zondag 27 oktober 2013

Terra Mystica en wiebeltanden?

We hebben een heerlijk relaxte verjaardag gehad! Veel buiten geweest, lekker gesnoept en gesnaaid, taart gegeten en we hebben nog een laatste uitstapje met de Kärntencard gemaakt...die loopt dit weekend namelijk voor dit jaar ten einde! Ik heb het al vaak over de Terra Mystica gehad, nou en daar zijn we dus gisteren geweest!! Het is alleen maar een bonuspartner van de Kärntencard, wat inhoud dat je er alleen een korting krijgt. Het is niet heel goedkoop, maar wel iets wat hoog op ons lijstje stond. Het is voor ons natuurlijk ook een beetje kennis maken met de geschiedenis van Bad Bleiberg! Vooral Jordy bleef er maar vragen over stellen en Thijs bleef maar honderduit vertellen naar aanleiding van zijn Kiga-uitstapje...vandaar dat we gisteren besloten te gaan:

iedereen moet eerst een heel tenue aan!

de machines die gebruikt zijn tijdens de bergbouw

de Grubenbahn


 
en dan vandaag, een rustige zondag...na een heerlijk ontbijt en het verzorgen van de konijnen zijn Jordy en Luuk aan het huiswerk begonnen. Normaal doen ze dit gelijk op vrijdagmiddag, maar omdat dat de laatste middag was van de nichtjes en het neefje, mochten ze het doorschuiven. Thijs is toen vast begonnen met blaadjes ruimen van het terras en wat later hoorde ik hem op de trampoline... Erik was Jordy en Luuk nog aan het helpen en ik was voorbereidingen aan het treffen om een rozijnenbrood te bakken, toen ik Thijs opeens hoorde huilen... ik ging naar het balkon, maar hij was al weg, ik liep naar de gang en daar ging de voordeur open, met een huilende bloedende Thijs:

de kras op zijn wang zit er al een paar dagen...
Tja, wat moet je daar nu van zeggen...hij was kunstjes aan het doen op de trampoline...eerst schrok ik van de aanblik, ik heb met hem eerder zoiets meegemaakt! Hij viel toen van de wc, met zijn mond op een krukje en toen leek het alsof er wel drie tanden ontbraken, maar die bleken volledig naar achteren geklapt te zijn, die zijn trouwens wel weer goedgegroeid. Toen was er al een hoekje van een tand af, na een volgende valpartij knapte er van een andere tand een stukje af, Thijs heeft ook al twee tanden teveel...dus zijn gebit ziet er al anders uit! Vervolgens komt hij een paar maanden geleden terug van een verjaardagsfeestje en ontbrak er gewoon een tand in zijn mond...en dan nu dit...<<zucht>>. Tja, zegt Erik: ''het is wel een jongen hè...''
Het waren nog niet eens wiebeltanden en dat is waar hij juist op zit te wachten, want wiebeltanden zijn stoer...als hij zo door gaat, zal hij nooit wiebeltanden krijgen...