zaterdag 19 oktober 2013

Kerstmis!

Zaterdagavond...net drie jongens gedoucht die nu boven aan het spelen zijn...met hun twee nichtjes en neefje! Vanmorgen rond 7.30u stonden ze voor de deur! Een voorspoedige reis achter de rug en in een koud, maar toch al zonnig Oostenrijk beland! Het heeft vannacht weer gevroren, maar wat later in de ochtend kon je dus gewoon weer zonder jas naar buiten, heerlijk!!
Mijn broer had een flinke auto vol...natuurlijk met zijn gezin en de eigen nodige spullen, maar ook met de toegeschoven spullen voor ons!! Tjee, ik had niet verwacht dat er nog zoveel mee zou komen!! Van kleding voor Thijs van de zoon van mijn nicht, tot zakken engels drop van mijn andere nicht...hihihi, daar had ik wat onder een door haar geplaatste foto geschreven en het ging dus om engels drop...ik schreef dat ze dat wel mochten verschepen naar Oostenrijk...nou ja, en dan komt het dus gewoon echt naar Oostenrijk!! Zo leuk en lief allemaal! Van mijn ouders kwam er nog weer het een en ander te snoepen en te eten mee, net als een leuk cadeautje voor de kinderen en van mijn broer en schoonzus ook nog allemaal lekkere dingen...van mijn schoonouders een knikkerpot (een tegel voor buiten, daar hadden we een keertje om gevraagd, maar toen was de tegel niet op tijd binnen...), die heeft Erik gelijk in de grond geplaatst, dus er kan ook volop geknikkerd worden! Tjonge, het leek wel kerstmis! Bij deze voor een ieder nog een keer: BEDANKT!

De kinderen hebben elkaar natuurlijk een lange poos niet meer gezien, er viel dan ook wel wat te bespreken, maar vooral natuurlijk te laten zien! Ze konden met z'n allen niet wachten om naar buiten te gaan...daar waar ze vervolgens bijna de rest van de ochtend geweest zijn. Van de boomhut op de trampoline, van de skelter op de schommel...er is wat afgerend! Mijn schoonzus en ik hebben brood gesmeerd en we hebben heerlijk buiten in de zon ons brood opgegeten, tien personen rond de tafel!

Na het middageten zijn wij met ons vijfen naar Villach geweest. We hadden namelijk snowboots in een folder zien staan en ook sneeuwschuivers, er moesten ook nog boodschappen gedaan worden...de jongens hadden er totaal geen zin in, maar ja, er was gewoon even geen keus! Ze hebben alledrie mooie nieuwe snowboots, we hebben twee nieuwe sneeuwschuivers erbij en de boodschappen zijn binnen! Bij thuiskomst werden ze zo ongeveer al opgewacht en zijn ze zo weer met z'n allen buiten gaan spelen totdat er gegeten moest worden.

Het gaat vast gezellig worden deze week!

vrijdag 18 oktober 2013

Ik zeg niets

Het is vrijdag... :-) en meer zeg ik niet:
 


donderdag 17 oktober 2013

Opfrisbeurt, belastingaangifte en natuur

Nou, ik dacht dus dat ik de grote schoonmaak toch al gedaan had en nu het appartement 'alleen' maar even een opfrisbeurt zou hoeven geven...dat was ook wel zo, maar je verkijkt je er dan toch weer op! Maar goed, inmiddels zijn er vier bedden en het reisbedje opgemaakt, alles is stofvrij gemaakt, badkamer nog eens dunnetjes over gedaan, balkon nog eens geveegd en ik moest nog even naar de zolder, een aantal spullen er naar toe en dan toch maar even de mutsen en handschoenen ervan af gehaald. Tussendoor ook nog twee wassen gewassen en wederom aan het balkon gehangen, weer heerlijk in de zon. Vlak voor twaalven kwam Luuk thuis en ik ben Thijs op gaan halen, daarna nog even alle vloerkleedjes van het appartement uitgeklopt en op de plaats gelegd...morgenmiddag nog even een Kuchen bakken en dan zijn wij er klaar voor!
Net nog even het strijkgoed gelijk weggewerkt en zo even de aardappels schillen en dan ben ik er voor vandaag ook wel klaar mee! Heel misschien ga ik vanavond nog naar het Kurzentrum, er is daar een powerpointpresentatie van het Naturpark, die wordt gehouden door de 'manager' van het Naturpark, die woont in Bleiberg. Het lijkt me wel interessant, maar op dit moment heb ik eigenlijk geen energie meer...en ook niet zoveel zin...ik zie het wel.

Gisteren was er opeens een verrassing op de bankrekening! Heel apart, maar het tegoed van de belastingaangifte, die ik vorige week maandag in heb geleverd, was gewoon al bijgeschreven!! Ik snapte er eerst niets van, dat kan toch nog niet? Maar er stond duidelijk een referentie van het Finanzamt bij en dat terwijl ik nog niets per post ontvangen had! Uiteindelijk kwam er vandaag de specificatie per post. Nou ja zeg, zo kan het dus ook! Niks geen gedoe! Daar kunnen de 'blauwe enveloppen' met de slogan: makkelijker kunnen we het niet maken.... nog iets van leren! Deze aangifte is, met misschien een telefoontje plegen, goed door een ieder in te vullen.

Ach en verder blijven we gewoon lekker genieten van de natuur om ons heen:


De foto van Thijs hieronder, is vanochtend om 7.35u genomen...kijk eens op de achtergrond, daar zie je het zonnetje al op de Erzberg schijnen!

woensdag 16 oktober 2013

Aanwaaien en ramen

Getsie het regende vannacht en vroeg in de ochtend...maar gelukkig! Tegen de tijd dat wij naar buiten gingen voor school en Kindergarten, was het droog en nog geen twintig minuten later scheen de zon!! Toen ik dus voor acht uur alweer thuis was, was de lucht alweer helemaal blauw, super! Dat vind ik nou zo heerlijk aan dit land :-)

Gisterenmiddag werd het onverwacht gezellig druk met twee vriendjes die aan kwamen waaien! Eén vriendje van Luuk en het andere vriendje (van Jordy) was eigenlijk met zijn moeder onderweg naar de Kindergarten om het kleinere zusje op te halen, maar bij de aanblik van vier spelende jongens op de trampoline, vroeg hij of ook hij mocht blijven spelen, tuurlijk! Ik was op dat moment bezig om het groenafval van de weggezaagde heg van de schuine helling af te halen, heel onhandig werk, maar met resultaat, Erik heeft gisterenavond uiteindelijk acht kruiwagens af kunnen voeren! Maar goed, ik kon dus de jongens een beetje in de gaten houden en heb wat later een dienblad met drinken en wat koekjes opgehaald, die heerlijk buiten in het zonnetje genuttigd werden!

Vanochtend aan de poets geweest, vandaag ons eigen woongedeelte en morgen doe ik het appartement nog even dunnetjes over! Een grote schoonmaak had ik daar al gehouden, dus nu is het alles even stofvrij maken en de bedden opmaken, dan heb ik vrijdag in elk geval een wandeling zonder een vol hoofd met alles wat ik nog zou moeten doen.
De ramen waren ook hoognodig weer aan een poetsbeurt toe...pfffff, iedereen die hier meeleest weet wat voor een hekel ik aan ramen lappen heb, ook al heb ik van die handige speciale doekjes...maar goed, ALLE ramen, van binnen en van buiten, inclusief voordeur, zijdeur en de garagedeur, alles is schoon! We kunnen dus weer genieten van een helder uitzicht :-)

dinsdag 15 oktober 2013

Normaal en twee vliegen in één klap

Ik wil heel even laten zien, wat ik gisteren bedoelde...dit was vanochtend om 8.00u:

En dan nog even de herfst:
onze tuin


ook op de Dobratsch is de herfst goed zichtbaar


Waar het vorig jaar allemaal nog nieuw en spannend was met de Etagenheizung, is dat nu heel anders...het is normaal! De oliekachel warmt in de ochtend het huis op (en het warme water) en rond een uur of tien in de ochtend laten we de oliekachel uit gaan. Je verneemt dan wel of het direct nodig is om verder te stoken met de Etagenheizung of dat je nog even kunt wachten. Met dagen als gisteren en eergisteren was het pas na 15.30u in de middag nodig, om de Etagenheizung aan te steken! Het hoort al helemaal bij mijn ochtendritueel, nadat ik Thijs weg heb gebracht, schud ik de Heizung even flink op met de hendel, zodat het overtollige as door het rooster zakt. Dit laat ik even 'bezinken' en daarna ga ik met de pook nog even over het rooster en verdeel het as in de aslade gelijkmatig, vervolgens vul ik de Heizung alvast met hout en indien nodig haal ik een volle korf hout uit de kelder erbij op. Tegen de tijd dat het dan nodig is om 'm aan te steken, hoef je er alleen nog maar een aanmaakblokje bij te leggen en aan te steken! Hahaha, je moet natuurlijk wel de hendels in de Kesselraum goed zetten/draaien, anders heb je iets later een probleem...dit hele omzetten kan pas nadat de oliekachel uit is natuurlijk. Klinkt misschien ingewikkeld, maar het valt best mee!

Bij de Taekwondo hebben ze de tijden iets aangepast, gelukkig! Eerst was het van ongeveer 18.00u tot ongeveer...nou ja, de ene keer 19.15u en de andere keer is het zelfs 19.45u geworden...toen heb ik er wat van gezegd, want dat is echt te laat! De jongens moesten daarna thuis nog douchen en dat terwijl ze normaal om 19.30u in bed liggen en dat dan twee keer per week! Aangezien er nu opeens vier nieuwe kinderen bij zijn gekomen, hebben ze besloten de groep op te delen en voor de kinderen daarmee om 17.30u te beginnen en de volwassenen om 18.30u. Volwassenen denk ik wel blij, les zonder al die kids en de ouders blij dat de kinderen er eerder door thuis zijn! Twee vliegen in één klap, noem ik dat. Jordy en Luuk zijn nu officieel ingeschreven en er is dus geen weg meer terug! Ze weten dat ze nu in elk geval een jaar bij de les moeten blijven, maar dat vinden ze geen probleem, want het is nog steeds reuze interessant wat ze er allemaal leren, ze hebben er ècht lol in! Ze zijn na het uur volledig gesloopt, maar ze hebben wel lachende gezichten! Gisterenavond hebben ze de maten van het Taekwondo pak bekeken en gepast en donderdag zullen dan de pakken er voor ze zijn! Dan wordt het natuurlijk nog weer interessanter :-). Ze kunnen nu thuis ook best al wat laten zien en ze leren er les voor les weer nieuwe bewegingen spelenderwijs bij, ook het tellen tot tien in het koreaans begint al vormen aan te nemen. De trainers zijn allebei heel serieus en strikt, net als de sport is en daar houd ik wel van...ik had namelijk doorgegeven vorige week, dat als Luuk en zijn vriendje teveel met andere dingen bezig zijn (en daarmee de les verstoren), dat ze er dan echt wat van mogen zeggen (niet iedereen durft of doet dat) en er desnoods een ander kindje tussen plaatsen, toen begon de ene trainer te lachen en zei: ''dat hadden we al in de gaten en dat gaat wel goed komen hoor!''

Vanmorgen weer heerlijk een was aan het balkon gehangen...


En dan nog even iets laten zien, wat ik steeds vergeten ben...Eriks kappen op de schoorstenen! Nu regenen ze in elk geval niet meer zo nat van binnen:

maandag 14 oktober 2013

Broodjes, koud en zwart water...

Om te beginnen: de broodjes waren heerlijk!!! Echt goed gelukt zelfs! Hmmm, dit recept kan ik ook gaan gebruiken voor kaasbroodjes...of broodjes met sesam of maanzaad erop, lekker en handig! Thijs was ook helemaal trots!

Vanmorgen was het euh...brrrr, echt koud, maar echt heeeeeerlijk! Mooi blauw in de lucht, rijp op het gras en de zon was er ook al vroeg bij, zo hoort herfst te zijn! Ik heb daarom lekker twee wassen op het balkon gehangen, die inmiddels alweer gedeeltelijk af zijn gehaald! Vanmorgen met Thijs wegbrengen liep ik in de kraag van mijn jas gedoken en vanmiddag met ophalen had ik alleen een bodywarmer open aan...heerlijk!

Ik heb gisteren de balkonnen met een handstoffer afgenomen en toen geveegd, maar ja, het houtwerk was nog wat nat van die verregende bloembakken, dus nu de zon erop scheen, kon ik zien dat er inderdaad een laagje smeer op zat. Ik heb dus een emmer water opgehaald en een doek en ben gaan poetsen...emmertje schoon water genomen en weer poetsen...en nog een emmertje schoon water...zow, uiteindelijk heb ik voor twee balkonnen zes emmers water volledig zwart gekregen...oeps!!!! Maar het ziet er nu weer heerlijk schoon en fris uit!

zondag 13 oktober 2013

Kenteken, balkonnen, heg en broodjes!


 Zaterdagochtend regende het echt weer gigantisch...en dat terwijl ik net besloten had dat de balkonbakken nu toch echt aan het einde waren...maar ja, ik laat me niet drijfnat regenen! Dus gisterenochtend een rustig ochtendje gehouden. Aan het begin van de middag hebben we ons allemaal omgekleed en zijn we op ons 'paasbest' naar de Terra Mystica gegaan, voor het feestje van Gerhard en Burgi. Ze hadden de ruimte zelf helemaal gedecoreerd, met mooie kleden op de tafels en de bijbehorende decoratie, dingetjes opgehangen...het zag er heel fraai uit en heel gezellig! We werden ontvangen met sekt en er stond al het een en ander klaar...jeetje, een goede vriendin van Burgi en tevens de kok van de Kindergarten, had een taart gemaakt...W-A-U-W!! Ik heb nog nooit zo'n fraai uitziende taart gezien. Het was in de vorm van een opengeslagen boek, met de ene 'bladzijde' het wapen van Bleiberg en op de andere een tekst, alsof het een kopie van iets was, echt mooi en supergroot ook! De ene bladzijde had een koffiesmaak en de andere een nougat...heerlijk!! Erbij ook nog allerlei andere lekkere dingen, door vrienden gemaakt. Er werden wat voordrachtjes gedaan en natuurlijk de afsluiting van de inburgeringscursus, die overigens succesvol was, waardoor hij zich nu ook bleiberger mag noemen :). Echt leuk gedaan. Familie van zijn kant hadden een aantal oude foto's opgezocht en die werden dan geprojecteerd, Gerhard zelf vertelde er gebonden bij wie en wanneer het allemaal was. Het was totaal niet langdradig, maar gewoon leuk, zelfs voor de kinderen! De kinderen hadden helemaal een eigen hoek met een grote tafel vol knutselspullen en spelletjes en daarbij ook nog genoeg ruimte om te kunnen ravotten. Ze hebben zelfs nog even buiten gespeeld, wat natuurlijk wel interessant is op zo'n terrein! Rond half zes kwam er een buffet binnen en kon iedereen zich tegoed doen aan typische oostenrijkse kost. Na het eten werd er nog weer wat opgevoerd, de vriendengroep heeft de Strumpfhosentanz opgevoerd....Gerhard wilde dit namelijk zelf heel graag op zijn feestje erbij hebben...om een idee te krijgen wat dit is, moet je maar eens op youtube kijken en 'Strumpfhosentanz' invoeren...

Tijdens het feestje kwam Jordy ons vertellen dat ons kenteken van de auto weg was...het bleek geen grapje, het zat er echt niet meer op! Tja, wanneer ben je het kwijtgeraakt? Op de zaterdag zelf of al een dag eerder? Ow, wat balen was dat zeg! Onder de vrienden zit ook een verzekeringsmeneer die ons even uit heeft gelegd wat we moeten doen om geen boete te krijgen...
Op de terugweg ben ik nog even langs de bank en de winkel gereden, daar waar ik met de auto geweest was...normaal ga ik nooit binnen het dorp met de auto, maar het regende zo vreselijk hard, dat ik dus wel de auto gepakt heb, maar daar lag geen kentekenplaat.
Gelukkig konden we vanmorgen bij daglicht constateren dat de plaat op het oprit lag....fieuw!!!! Gelukkig maar!

Het bleek vanochtend wel droog te zijn met zelfs een heerlijk zonnetje erbij, dus ik ben na het ontbijt maar de balkonnen op geweest en heb alle bakken leeggekieperd over het balkon...de balkonnen goed schoongemaakt, de bakken buiten in de zon laten drogen en schoongeveegd en die liggen nu weer keurig binnen...maar wat is het nu kaal zeg:


 
 
Erik is weer verder gegaan met de heg, nu maar eerst alle takken en troep opgeruimd...kruiwagens vol zijn er weggebracht, zolang naast de komposthoop, met de bedoeling om het nog af te voeren. Voor nu blijft het even zo, want volgend weekend krijgen we nog weer gasten (nou ja, gasten...hihihi, mijn broer en familie) dus Erik wil niet weer nieuwe troep gaan maken:

 
Thijs heeft een paar weken geleden een recept voor broodjes mee naar huis gekregen, dit wilden we nog steeds maken, maar het is er nog niet van gekomen. Ik had van de week de laatste ingredienten in huis gehaald en Erik beloofde gisteren aan Thijs, dat hij Thijs zou helpen! Vandaar dat Erik samen met Thijs het brooddeeg voor heeft bereidt. Na het rijzen heb ik samen met Thijs broodjes gevormd en klaargezet voor de tweede rijs. Toen bestrijken en gedeeltelijk met Kurbiskernen bestrooid en dit is het resultaat, waarvan we vanavond de proef op de som nemen: