zaterdag 25 mei 2013

Sneeuw, vitrage en Plissee's


Het is alweer zaterdag...de week is voorbij gevlogen en vanmorgen zijn mijn ouders en mijn tante alweer richting Nederland gegaan...
Ze hebben zich de afgelopen week goed vermaakt volgens mij! Ze zijn zelfs naar Italië en Slovenië geweest! Hahaha, dan hebben ze al meer bekeken dan wij...maar goed, wij zijn niet van plan om hier te vertrekken dus wij hebben er nog tijd genoeg voor!
Ook had mijn moeder dit keer voor de derde keer haar naaimachine bij zich om vitrage's te naaien/vernaaien...en dit keer is het dan eindelijk gelukt! De eerste keer zaten we gewoon nog volop in de rotzooi en smeer, de tweede keer zaten de nieuwe kozijnen er nog niet in en hadden we net alle rails die er waren van het plafond gesloopt en nu! Nu met de nieuwe kozijnen en de nieuwe rails aan het plafond en voor mezelf de duidelijkheid over wáár ik vitrage wil hebben, is het dan eindelijk allemaal gelukt, samen met mijn tante!!
Gisteren, onze eigenlijke wandeldag...ging het wandelen helaas niet door vanwege...SNEEUW!! Whaa, hahaha, van de regen in de sneeuw en omgekeerd, de sneeuwgrens is inderdaad tot in ons dorp gedaald, maar niet lang, toen trok de grens zich alweer op, maar toch...ik heb al mijn balkonbakken van het balkon afgehaald en op de grond gezet, afgedekt en wel, tegen de vorst. Mijn vader had graag met onze wandeling mee gewild...echt jammer natuurlijk, maar in de zomer, als ze er weer zijn, dan gaan we gewoon voor een nieuwe poging!
Als de wandeling door was gegaan, dan waren mijn moeder en tante al vroeg met de vitrage begonnen, maar nu konden ze iets rustiger aan doen en kwamen ze wat later in de ochtend naar mij toe. Op dat moment zat Ute er, een kop koffie drinken en tevens met een uitnodiging...voor ons allemaal! Ik heb het haar rechtstreeks aan mijn ouders en tante laten vragen, want ik wist niet wat er bij hen de rest van de dag in de planning lag, dus toen mijn ouders en mijn tante kwamen, vroeg Ute gelijk: ''Hebben jullie zin om vanavond bij ons te eten!'' Nou ja, we werden gewoon allemaal weer uitgenodigd om bij Ute te komen eten en ze hebben de uitnodiging aangenomen, gezellig!
 
Toen was het tijd om de naaimachine erbij te pakken en de vitrage's die nog uit Duitsland komen en ook nog door mijn moeder genaaid zijn! Eerst meten en bekijken, de schaar erin, afspelden, naaien, het nieuwe band erop uitmeten en afspelden en vervolgens eraan naaien, haakjes erin en ophangen! Maar ja, dat wel keer zes! Voor drie ruimte's en dan twee delen...pfff, dat was behoorlijk wat werk uiteindelijk en is dan ook pas gisterenavond, na het eten afgerond!
In het appartement aan de keukentafel, met toeschouwers!
We hadden met Ute een tijd afgesproken, maar dat konden we niet echt halen, dus ik heb gebeld, dat we iets later zouden komen, maar toch is het niet gelukt om alles voor het eten af te krijgen...we zijn tegen 17.00u naar Ute gelopen en hebben een kop koffie gedronken en ze had zelfs nog een Kuchen gebakken. Vervolgens hebben we chili gegeten met brood, op een manier zoals wij dat helemaal niet kennen, maar het was erg lekker! En natuurlijk kwam er nog een Radler aan te pas...en een gewoon biertje voor de heren...en een schnapps...hahahaha! Ik ben met mijn moeder en tante als eerste naar huis gelopen, voor de laatste vitrage en wat later kwamen mijn vader, Erik en de kinderen eraan.
 
Nadat ze vanmorgen weggegaan zijn, hebben we de brandblussers meegenomen en zijn naar de brandweer in het dorp gelopen. Je kon er, tegen een kleine prijs, de brandblussers weer laten controleren! Tevens waren er een paar sloopauto's neergezet en kon je kijken hoe ze een auto open 'knippen' en het glas eruit zagen, voor de jongens best interessant natuurlijk!
Erik heeft verder alle vensterbanken afgewerkt met afkitten en daarna hebben we ons samen gebogen over de Plissee's! Ik had een heel ingewikkeld verhaal verwacht voor de ophanging, maar dat bleek erg mee te vallen, ze zitten er allemaal aan!
Hieronder zie je de vitrage in de slaapkamer!! Het maakt de ruimte gewoon 'af', het doet warmer en gezelliger aan, nu alleen hier de radiator nog op de plek en dan is deze slaapkamer echt helemaal klaar! 

Hieronder de woonkamer! Hier kun je dus de vitrage en de Plissee's zien! Ook hier moeten de twee radiatoren nog op de plek gezet worden, maar ik ben er zelf helemaal blij mee!!
En uiteindelijk hieronder het keukenraam! Hier zijn alleen Plissee's voorgemaakt, want omdat het in een dakkapel zit en de ramen helemaal open kunnen, passen hier geen vitrage's voor. De Plissee's kun je verplaatsen voor het raam en hangen zoals je ze hebben wilt! Ze kunnen helemaal dicht, of zoals hier op de foto te zien is of nog weer anders...ik vind het een geweldig systeem en denk dat ik dat straks ook in ons eigen woonhuis hebben wil!

Er kan dus weer wat van het lijstje afgestreept worden, heerlijk!! Nu is Erik weer verder gegaan in de badkamer en zijn de jongens ook in het appartement, met lego aan het spelen!

Hierbij nog even een ''dank je wel'' voor mijn moeder en mijn tante!! Ik ben helemaal blij met de vitrage's!!!!!!

woensdag 22 mei 2013

Nötsch im Gailtal en oude pannen

Nadat we de kinderen weg hebben gebracht, zijn Erik en ik nog even een rondje gereden. Wij rijden altijd het Hochtal uit richting Villach, maar bijna nooit richting Nötsch im Gailtal. Vandaar dat ik die omgeving niet eens zo goed ken en ik gewoon een beetje een idee van de dorpjes daar wilde hebben. Ook wilde ik nog visitekaartjes van een paar restaurants hebben en even bij het Bergbad in Wertschach kijken. Dit bergbad is een zwembad buiten bij een camping, maar voor iedereen toegankelijk, een leuke glijbaan erbij, het ligt er mooi en het is dichtbij!
Zo zijn wij dus met een grote boog naar huis terug gereden en kan ik mij eindelijk een beeld vormen bij de dorpjes ''onder aan de berg''. Hahaha, en nu kan ik tenminste ook uitleggen aan gasten, waar bepaalde restaurants liggen of juist het bergbad!

Dinsdagochtend was het wel heel raar...Erik was al naar het werk en de jongens niet in huis....heel erg stil dus!! Uitslapen kan ik niet zo goed, dus ik was er tegen 7.45u uit en ben gaan rommelen in huis. Beddengoed afhalen en in de wasmachine, konijnen verzorgen en toen een keer ontbijten...zonder geluid...stil hoor! Maar goed, ik heb lekker alle bedden verschoond, nog een deurkozijn van het appartement afgelakt en nog even in de tuin weer wat verzamelde stenen in de rotstuin gelegd! Later in de middag kwamen de jongens weer in huis!! Ze waren naar Villach geweest, hadden geshopt en bij de Mac gegeten en kwamen vol verhalen terug en ook helemaal gesloopt!! Hahaha, dit was natuurlijk voor hen ook wel gek, logeren bij opa en oma en mijn tante en dat allemaal in Oostenrijk! Alle partijen hebben het naar hun zin gehad, ze hadden nog spelletjes gedaan en gewandeld met de jongens...gewoon even lekker genoten dus!!

Ach en vandaag is het weer zo'n klungeldag. De jongens zijn allemaal naar school, ik ben al even bij de gemeente geweest om een brief af te geven en heb voor het appartement allerlei foldermateriaal uitgezocht. Zojuist heb ik de doos met oude pannen ''pakketklaar'' gemaakt, ik heb ze verkocht!! Ze gaan straks met de post mee, weer een doos van zolder!

maandag 20 mei 2013

Pinksteren

Inmiddels alweer een paar dagen verder! Het bleek inderdaad dat ze zaterdag ons huis voorbij zijn gereden...ze hadden ook niet verwacht dat we ze gezien hadden, dus toen er een sms kwam, met de vraag of de koffie klaar was, heb ik ook keurig terug ge-sms't: ''eerst ons voorbij rijden en nu koffie willen?'' Hahaha, daar hadden ze even niet van terug! Maar fijn, ik heb koffie gezet en we zijn eerst lekker op het balkon gaan zitten. Zo konden ze even lekker bijkomen met een bak koffie! Na te hebben bij gekletst hebben ze het huis helemaal bekeken. Mijn ouders hebben natuurlijk het verschil bekeken en mijn tante zag het nu in het echt, na alle foto's. Toen ze de tuin aan het bekijken waren, heb ik het eten verder klaargemaakt en konden we een poos later eten.
Na een volgende bak koffie zijn ze uiteindelijk naar hun eigen huisje gereden.

De eerste Pinksterdag hebben we in de ochtend lekker geklungeld en na de middag heb ik mijn moeder een sms gestuurd, of we in de middag een kop koffie konden komen drinken en dat kon. Zo hebben we de toren van de Dobratsch even van een andere kant kunnen bewonderen! Het is natuurlijk geen fraaie toren, zo boven op een berg binnen zoveel natuur, maar aan de andere kant, het is voor ons altijd een herkenningspunt! Of we nu in Villach, Klagenfurt of aan de Ossiachersee zijn, wij kunnen door deze toren altijd ''onze'' berg en daarmee onze leefomgeving traceren!

En ook in deze omgeving is het prachtig...de Nötschbach, die al bij ons in Bleiberg begint, stroomt bij mijn ouders en tante langs het huisje:

En ook hier vinden we onze huisdieren gewoon in de tuin:

De jongens mogen nog een nacht bij mijn ouders en mijn tante logeren en dat hadden ze eigenlijk afgelopen nacht zullen doen, maar dat ging niet door, want wij hadden een ''Runden''... een ronde leeftijdsverjaardag...en die worden hier vrij uitbundig gevierd! De man van Burgi is vandaag 60 jaar geworden en als complete verrassing voor hem, geregeld door Burgi en Ute samen, stonden we vanochtend met ongeveer 50 personen om 6.30u met vuurwerk onder het slaapkamerraam...er werden een paar flinke knallers afgestoken!! En daar zwaaide het slaapkamerraam open en stond Burgi met een bijna nietszeggend topje (hihihi, dat maakt haar werkelijk niets uit!) in het slaapkamerraam! Ze heeft haar man nog even in bed kunnen houden, want hij wilde er al uit, maar het moest en zou op deze manier gedaan worden en toen verscheen hij met een redelijk slaperig hoofd ook in de raamopening....VERRASSING!!!!! We hebben op ons allerbeste een ''happy birthday'' gezongen en daarna mochten ze even wat kleren aan doen en bij ons komen!
Ik zal er even bij vertellen, dat dit gebeuren normaal gesproken om een uur of 04.00u in de nacht gebeurd....maar omdat nu ook alle kinderen mee mochten komen, hebben ze het iets 'verlaat' in de ochtend gedaan, nou ja, verlaat....6.30u vond ik best nog wel op tijd! Tijdens dit gebeuren nemen de mensen die bij je komen, een heel ontbijt met zich mee! Maar omdat Burgi nogal van het regelen is, heeft ze zelf, samen met Ute alles voorbereid en geregeld en dus stonden wij vanochtend met alle 50 personen om 6.30u bij Ute en hebben we alles voor het ontbijt meegenomen. Zelf werd ons alleen gevraagd om een kan koffie mee te nemen, want daar zou anders niet tegenaan te zetten zijn! En het ontbijt...tjonge zeg, dat was wat!!! Hele baguette's gebakken door de bakker uit het dorp, gevuld met ladingen vlees, kaas, sla, komkommer, tomaat, paprika...hele bakken vol met Kuchen, Schnecken, schuimrolletjes, meerdere Reindlingen, taarten...ontzettend veel en allemaal even lekker...

Maar goed, Burgi en haar man kwamen bij ons staan, hij werd gefeliciteerd en hij vermeldde er gelijk bij (ze zijn pas twee jaar getrouwd en hij komt uit Niederösterreich), dat dit hem nooit gebeurd/overkomen zou zijn in Niederösterreich...hij was letterlijk ontroerd, zóveel mensen op de vroege ochtend, die dit voor hèm allemaal gedaan hebben... de vader van Burgi (rond de 90 jaar) hield een hele toespraak en vervolgens werd er een ''inburgeringscursus'' (gemaakt door Burgi en Ute) overhandigd aan de man van Burgi, omdat hij nu natuurlijk een echte Bleiberger moet worden! Wij hadden daarna verwacht, dat we buiten zouden blijven met het ontbijt, maar nee, iedereen moest naar binnen!! Ute had de Biertische bij zich en die werden naar binnen gezet en zo kreeg iedereen een plek ergens in het huis...de kinderen hebben zich eerst tegoed gedaan aan alle lekkers en mochten toen door het hele huis spelen, van de slaapkamer van de kleinkinderen (die er natuurlijk ook bij waren) tot de speelzolder en vervolgens konden ze heerlijk buiten spelen! We hebben weer nieuwe mensen leren kennen, de familie van Burgi wat beter leren kennen (ze heeft een nederlandse schoondochter!) en we hebben heel veel gekletst, koffie gedronken, baguette's gegeten, Kuchen gegeten...en toen kwam de drank...nou ja, het was in elk geval erg gezellig, maar tegen 9.45u hebben wij de kinderen bij elkaar gehaald en zijn wij weg gegaan, richting mijn ouders en mijn tante. Een flink deel van de mensen zat er nog, er stond zelfs een gril op een aanhanger, er waren worstjes geregeld, soep en nog veel meer, zodat de mensen die langer zouden blijven, ook een hele middagmaal konden gebruiken...maar alles geheel vrij, er waren ook al mensen eerder dan ons weg en tegelijkertijd met ons weg, maar ook nog genoeg die langer bleven...

De jongens zijn nu dus in Nötsch om te logeren! We hebben vanmorgen eerst heerlijk buiten koffie gedronken in het prieeltje:

en we zijn daarna even een klein stukje, achter het huisje, het bos in gegaan. Erik had daar een watervalletje gevonden en wilde dat de jongens laten zien, maar we zijn er allemaal even naar toe gelopen:

De jongens hebben, samen met Erik, een kleine dam gebouwd en daar moesten en zouden mijn ouders en mijn tante overheen lopen...met gevaar voor eigen leven :-)  hebben ze het allemaal, onder begeleiding van onze jongens, gered!

En nu zijn we, voor het eerst sinds we hier wonen, zonder kinderen in huis!! De jongens hebben morgen alledrie nog vrij en Erik moet morgen gewoon werken. Morgen gaan de jongens op pad met mijn ouders en tante, naar Villach...