zaterdag 27 augustus 2011

Heizöl

Gisteravond bij onze verhuurders op de koffie geweest en het was gezellig! Zij wonen straks schuin achter ons. We hebben over van alles en nog wat gekletst: van onze emigratieplannen tot hun eigen verbouwing aan het huis, over de kids (zij hebben er 4) en natuurlijk over het huurcontract. Ze hebben gewoon een beetje uitgelegd hoe het contract in elkaar steekt, waar we op zouden moeten letten en waar we rekening mee moeten houden. Uiteindelijk hebben we gezamelijk het contract ondertekend en kunnen we nu dus voor de volle 100% zekerheid (in zoverre dat natuurlijk mogelijk is) zeggen, dat we voor de komende tijd een huis hebben! We hebben ook geroddeld over de makelaar, degene waar Eriks vuurpijlen op gericht zijn en zij willen niet direct zeggen hoe ze over die man denken, maar uit de reactie's heb ik meegekregen, dat zij ook niet echt van hem gecharmeerd zijn. De makelaar kletst nogal veel en vind zichzelf eigenlijk best heel erg goed...ik heb liever met de vrouwelijke makelaar te doen, maar ja, het meeste via hen is nu toch al geregeld!

Ik moet zeggen, na gisteravond, krijg ik eigenlijk steeds meer zin om daar te gaan wonen...klinkt misschien best raar, maar goed. De buurt schijnt er erg gezellig te zijn, ze laten elkaar vrij, maar wil je gezelligheid, dan is er een 'bank' in de buurt, ook gemaakt door de gezamelijke buurt, waar je bij elkaar kunt gaan zitten kletsen. Silvester (oudjaarsdag), komen ze er ook samen om wat te eten en te drinken, zo aan het einde van de middag en dan gaan ze vervolgens weer naar huis met familie of zo en dan om 0.00u komt de hele buurt er weer samen om 'gelukkig nieuwjaar' te wensen. Hij stelde zelfs voor om er de eerste keer gezamlijk met hen naar toe te gaan!

Aangezien we daar Heizöl hebben, heb ik net even op de site van een 'Preisvergleich Heizöl' gekeken om te weten waar we ongeveer aan toe zullen zijn. De prijzen van olie schommelen natuurlijk best en je weet eigenlijk nooit wanneer je nu het beste een vrachtwagen kunt laten komen en dan moet je ook nog bekijken hoeveel je wilt laten komen. Wij gaan ervan uit dat wij er minder dan een jaar zullen wonen, de verhuurder heeft ons een richtlijn gegeven over wat we waarschijnlijk zullen gaan verbruiken, maar ja, het blijft lastig natuurlijk. Ach, voor ons is het wel handig, nu weten we ongeveer wat wij met ons gezin in een jaar nodig hebben, want in Oostenrijk wordt er ook veel op olie gestookt! Erik vind het vooral interessant om het systeem goed te bekijken.

Vanmorgen zijn de kopers van ons huis langs geweest om de spullen te bekijken. Gelukkig willen ze de kasten in de garage overnemen...hahaha, dat scheelt best wel veel werk! Ook de badkamerkastjes willen ze overnemen, dus daar hebben we ook geen werk mee. De kledingkast helaas niet, want ze hebben zelf een bijna soortgelijke kast die ze mee willen nemen. Die kast heb ik daarom net even op marktplaats gezet, net als de vitrage! Nu weten we in ieder geval waar we aan toe zijn.

Al met al hebben we in de laatste dagen best veel geregeld en besproken en de kopers en verhuurders beter kennen geleerd!

vrijdag 26 augustus 2011

Stortbui en opruimen (alweer...)

Het wordt weer licht buiten! Tjonge zeg, wat was het net weer even donker en alweer een enorme stortbui is er uit de lucht gevallen, onweer erbij...en wat is het binnen nu vies warm en plakkerig. Nu schijnt het zonnetje weer en op de achtergrond hoor ik het nog onweren....raar weer.

Vandaag weer wat opgeruimd! De gangkast kon wel een opruimbeurt gebruiken, alles is nu weer netjes in de mandjes waar het hoort en er is weer wat in de otto beland. Net, tijdens de stortbui, heb ik de garage even geveegd en ook de bijkeukenkast gedeeltelijk schoongemaakt. Ik heb in de bijkeuken een gedeelte van de inbouwkast voor de schoonmaakmiddelen...dat zijn er nogal wat. Zo af en toe krijg je nog eens iets om uit te proberen, er stonden nog schoonmaakmiddelen om de 'bouwsluier' te verwijderen, impregneermiddel voor de marmervloer....ik heb gekeken wat ik nog kan gebruiken, ik heb wat weggesmeten en ik heb een hele (verhuis)doos volgepakt met middelen en doeken, die ik voorlopig toch niet nodig heb. Die doos mag Erik straks even naar zolder brengen (is mij net te zwaar geworden). De kast heb ik meteen schoongemaakt en het spul wat ik nog gebruik, staat er weer in!
De kids hebben in deze tijd 'Toy Story' gekeken, het was toch geen weer om buiten te spelen en ik had ze vanmorgen al beloofd dat ze vanmiddag een film mochten kijken, ze zijn alledrie, zo aan het eind van de week, helemaal kapot. Dit was voor hun de eerste volle schoolweek...dat hakt er best wel weer in!

Morgen komen de kopers weer even langs om de spullen, die wij ter overname aan hebben geboden, goed te bekijken, daar was het uiteindelijk woensdag wat laat voor en ook al donker. Ik ben benieuwd of we ze nog iets kunnen slijten...al verwacht ik er niet heel veel van.

Vanavond gaan Erik en ik naar de mensen die ons het huis verhuren. Ik heb de huurcontracten klaar liggen, die zullen we doornemen en uiteindelijk tekenen! Ben benieuwd hoe het zal zijn bij de mensen thuis, zal het wat ongemakkelijk voelen of juist niet...ik heb ze al wel gesproken en gezien en haar heb ik natuurlijk op de school van Jordy al wel eerder gezien, maar toen nog niet gesproken. We zullen het merken vanavond!

donderdag 25 augustus 2011

Loohuis Keukens Weerselo

Gisteravond zijn dus de kopers van ons huis geweest en het was heel gezellig! Een heel leuk stel, spontaan en gezellig. Gek is dat hoor, ik stond met haar in de keuken en ze vroeg een aantal dingen over het apparatuur, ik heb haar dingen verteld en uitgelegd...over mijn eigen keuken. Ik heb haar de boekjes met gebruiksaanwijzingen (die ik nog van een aantal zaken had) laten zien, ze keek naar de dimverlichting, de kookplaat, combi-magnetron, vaatwasser en ze was in elk geval helemaal blij. We hebben de hele avond lekker buiten gezeten en ook daar waren ze helemaal gelukkig met de rust die er hier is. Erik heeft over allerlei bouwkundige dingen gekletst met hem en we wilden eigenlijk allemaal wel weten hoe het gaat met bijvoorbeeld het gas, water en stroom en met de 'Grundsteuer' aan de Stadt Bad Bentheim, zouden die dingen schriftelijk moeten, komt er iemand langs? Het was wel leuk om te horen dat zij nu al die papierhandel hebben, die wij 10 jaar geleden hebben gehad!

Vanmorgen heb ik de telefoon maar eens gepakt en heb gebeld met een aantal instanties. Gelukkig kan er een heleboel telefonisch, zoals het gas, water en stroom. We kunnen straks gewoon de meterstanden telefonisch doorgeven en dan wordt de rest geregeld! De Stadt Bad Bentheim gaf nog een tip mee, ze zei mij dat de kopers vóór de sleuteloverdracht een 'Übernahme erklärung' moeten ondertekenen, doen ze dit niet, dan moeten we geen sleutel afgeven...want dan zou het betekenen dat wij de gemeentelijke kosten moeten doorbetalen en dat kan wel tot een jaar of langer duren! Ze zei er wel bij dat het eigenlijk in 99% van de gevallen nooit een probleem is, maar je weet maar nooit.

Tevens heb ik ook nog met Loohuis in Weerselo gebeld, daar komt onze keuken en badkamer weg. Wij hebben inmiddels voor de derde keer het probleem met de keukenkastdeurtjes, de folielaag laat los... De eerste keer gebeurde dit bij drie deurtjes en toen viel het nog binnen de garantie. De tweede keer viel het nèt buiten de garantie. Ze hebben toen het materiaal vergoed, maar eigenlijk hadden we toen wel de plaatsingskosten moeten betalen, Erik heeft toen de deurtjes gewoon opgehaald en zelf vervangen. Ongeveer twee jaar geleden zagen we de volgende kastfrontjes opbollen...toen waren we het eigenlijk zat en aangezien wij korte tijd daarna met onze plannen in ons hoofd zaten, hebben we de frontjes even gelaten voor wat ze waren. Toen wij in mei de makelaar hier hadden, heb ik gevraagd wat we met de deurtjes aanmoesten: vervangen of niet. Hij zei dat we het gewoon zo moesten laten, ze zouden het met bezichtigingen vermelden. Het zou namelijk maar zo kunnen, dat de kopers de keuken er toch uitgooien en er een nieuwe inzetten! Onze kopers willen de keuken graag behouden en ik heb gisteravond voorgesteld, dat ik wel een offerte op wil vragen voor het vernieuwen van de frontjes, dat aanbod namen ze graag aan. (vooral ook natuurlijk omdat zij geen Nederlands kunnen...).
Loohuis heeft het genoteerd en ik word teruggebeld over wanneer er iemand langskomt. Ik ben heel benieuwd wat ze zullen zeggen, het gaat inmiddels namelijk om 10 fronten!!!!

Gisteren ben ik ook nog bij de bank geweest om weer het één en ander te bespreken en na te vragen, daar ben ik dus ook weer wat wijzer geworden...ach en zo wordt het langzaam aan toch echt wel heel erg echt...

Vandaag is ons nichtje jarig en daar gaan we vanmiddag dus even gezellig naar toe!

dinsdag 23 augustus 2011

'Verkauft' en 'Mietvertrag'

De makelaar vroeg ons vrijdag bij de notaris of het bord 'zu verkaufen' nog even een weekje in de tuin mocht blijven staan, met een sticker van 'verkauft' eroverheen....weer zoiets, ik vind zoiets eigenlijk wel normaal, maar in Duitsland is dit niet 'normaal'.
Net als toen wij ons huis in de verkoop deden, toen heb ik na een aantal dagen gevraagd wanneer het bord in de tuin kwam. 'Oh', zei de makelaar, 'willen jullie dat?' De meeste Duitse mensen willen absoluut geen bord in de tuin, stel dat de buren het zien....tjee zeg, hoe achterbaks! Zo'n bord in de tuin heeft, naar mijn idee, alleen maar voordelen. Meer mensen zien het, dagjesmensen die hier met de fiets voorbij komen bijvoorbeeld of mensen die wat verder in de wijk wonen, zo kan het van mond tot mond gaan dat het huis te koop is. Ik heb wat dat betreft geen geheimen, iedereen mag weten dat we ons huis willen verkopen!
Nu bleek dus, dat de makelaar bij een vergadering vorige week gevraagd werd, waarom de Volksbank bijna nooit 'verkauft' stickers gebruikt en of ze die vanaf nu wat meer wilden gaan gebruiken.
Vandaag kwamen ze langs met de stickers, nu kan dus ook iedereen zien dat het verkocht is (hihi, de hele buurt wist het al wel...), dit is toch ook een beetje reclame voor de makelaar?

Tevens brachten ze (jaja, de stickers moesten er wel met twee personen opgeplakt worden....) het huurcontract mee! En wel in drievoud (1 voor ons, 1 voor de verhuurder en 1 voor de makelaar). Ik heb het contract doorgenomen, de makelaar nog weer even gebeld voor een paar vragen en vanavond heb ik de verhuurder gebeld. Vrijdagavond gaan we naar ze toe, om elkaar wat beter te leren kennen en ook het huurcontract te bespreken, vooral omdat wij nog nooit in Duitsland iets gehuurd hebben, is zoiets helemaal nieuw voor ons en de mevrouw vond het dan ook wel prettig, dat ze ons daarin wat meer duidelijkheid kon geven, als er vragen of onduidelijkheden zouden zijn. Nou, dat vind ik wel heel erg netjes!

Deze week staat dus wederom in het teken van wonen! Morgenavond de kopers van ons huis op bezoek en vrijdag dus naar onze verhuurders!

maandag 22 augustus 2011

Inspiratie

Vandaag niet zo veel inspiratie...haha, ben nog niet helemaal optimaal na het weekend moet ik eerlijk zeggen! Ik heb zelfs spierpijn gekregen, ik denk van het staan/zitten op de Trödelmarkt...
Vanmorgen veel gewassen en gestreken en de laatste spullen die terug zijn gekomen van de Trödelmarkt uitgezocht. Een deel staat klaar voor de Sperrmüll, er is iets voor het Rode Kruis en ik heb nog wat speelgoed....misschien dat mijn schoonzussen er nog iets aan hebben. Ik heb vanmorgen ook even de lijst klaargemaakt voor het huis: wat is er ter overname en wat vragen we ervoor. Moeilijk vind ik dat hoor. Je moet oppassen dat je niet teveel weg doet of laat zitten, het is niet de bedoeling dat wij voor een aantal maanden in een huurhuis hetgeen opnieuw moeten kopen. Woensdagavond komt het stel wat ons huis heeft gekocht namelijk langs, in eerste instantie gewoon om iets te drinken, maar ja, er zullen ook wel dingen uit te leggen zijn of door te geven, ik heb allerlei boekjes van het keukenapparatuur bij elkaar gezocht. De handleiding voor de ketel op zolder is er nog en de uitleg van de thermosstaat (euh, de bediening van de kachel) heb ik nog gevonden.
Het liefst wil ik van bepaalde zaken ook zo snel mogelijk weten of ze het over willen nemen of niet, dan heb ik namelijk, als ze het niet willen, de kans om het nog te verkopen voor de verhuizing.

De meeste mensen in onze omgeving weten nu wel dat ons huis verkocht is, op school werd vandaag voorzichtig geinformeerd of ons huis nu echt verkocht is...aangezien ik vrijdag nog zoiets had van: eerst die handtekening, voor die tijd geloof ik het nog niet, toen ik 'ja' kon zeggen, werd ik gelijk hartelijk gefeliciteerd! Leuk hoor, veel mensen leven inmiddels echt met je mee, er zijn ook reactie's als: 'oh....ga je nu gelijk al weg dan?' of: 'ik zou het niet kunnen!' Er zijn mensen die het helemaal begrijpen en mensen die wel knikken, maar waarvan je gewoon voelt: ze begrijpen er totaal niets van! Mensen die echt blij voor je zijn, nu het huis verkocht is en mensen die meteen beginnen te fronsen en zeggen: 'wat ga je nú doen dan?'
Ik moet zeggen: elke reactie is welkom! Niet iedereen is namelijk hetzelfde (gelukkig) en dus zal ook niet iedereen het snappen of begrijpen en niet iedereen kan blij voor ons zijn en dat hoeft ook niet, hahahaha, het zou namelijk voor ons ook weer niet leuk zijn, als iedereen staat te springen dat we gaan!!!

zondag 21 augustus 2011

Bruiloft en de balans

Gisteravond een heel gezellige bruiloft gehad. Mijn nichtje is getrouwd! De zaal was goed vol en dan met name de dansvloer! Goed teken lijkt mij! Ben ik misschien toch weer een paar calorien kwijt geraakt...hihihi!!
De kids hebben bij Eriks ouders geslapen, die liggen op dit moment, totaal kapot in bed....en oei, zonder hun lievelingsknuffels, die liggen nog bij Eriks ouders thuis....Jordy heeft even een flink tranendal laten zien, vooral omdat hij zo moe was, maar volgens hem omdat hij zijn koetje zo mist! Thijs hoort Jordy hierom huilen en hij doet vrolijk mee: boehoehoe....mijn pop.....(euh ja, Thijs heeft een pop met knalroze pakje....), maar....ze hebben volgens mij vervolgens nog geen twee minuten wakker gelegen, terwijl ze er al vóór zeven uur in lagen!!

Zo, net even de balans opgemaakt van het dagje Trödelmarkt! Ik moet zeggen, het is niet slecht gegaan! De kids hebben er een flinke spaarcent bij in de spaarpotten! Veel verkocht en ook wel redelijk wat weer mee naar huis genomen....en ik dacht dat er niet  zoveel was om te verkopen, maar ja, als je één keer aan het trekken bent in de spullen, komt er steeds weer meer tevoorschijn. Het begon vanmorgen best lekker, we waren er om 8.00u (ja, echt waar, nadat we om 02.00u in bed lagen...), we konden gewoon zonder jack de spullen uitstallen en de eerste spullen werden ook al verkocht, door de opkopers. Tegen 10.00u begon het te betrekken en vervolgens begon het te regenen....shit! Wij zaten aan de zijkant van een winkel, onder een overkapping van het dak, maar die was niet groot genoeg om alles droog te laten. Erik was inmiddels al even naar huis gereden om een stuk blank zeil op te halen, wat we eroverheen zouden kunnen leggen, maar toen Erik terug kwam, was het weer droog. Aangezien zowel links als rechts van mij, mensen de boel weer inpakten wegens de regen (watjes), konden wij mooi de spullen in de breedte uitstallen, onder de overkapping!
Tegen 11.15u brachten Eriks ouders de kids bij ons. Ze hebben nog een kop koffie gedronken en zijn nog even gebleven, ik ben in tussentijd even naar huis gegaan en toen ik terug was, zijn Eriks ouders naar huis gegaan en is Erik met de kids naar het voetbalveld gegaan. Vanaf een uur of 13.00u heb ik er dus alleen gezeten. De zon begon inmiddels flink te branden en het was echt vreselijk warm/benauwd, maar ja, wel volhouden natuurlijk, het is voor de kids!! Uiteindelijk, tegen 15.30u (toen de lucht flink begon te betrekken), heb ik langzaam aan de spullen bij elkaar gepakt. Eerst nog even de spullen op het kleed laten staan en ja hoor, daar kwamen toch nog weer mensen die erin begonnen te snuffelen en heb ik op dat moment nog weer voor €12,- verkocht! Uiteindelijk was ik om 16.30u weer thuis!

Nou, de spullen die verkocht zijn, hoeven niet meer verhuisd te worden. Een aantal dingen gaan zo de otto in en een aantal andere spullen, probeer ik nog mensen mee blij te maken, maar het gaat niet meer naar de zolder toe!