zaterdag 17 november 2012

Durf de namen niet meer te noemen...

Canaldigitaal...ik heb hier nog over vergeten te zeggen, dat ik het geld heb laten storneren door de bank, dat kon dus handig online! Ik heb mijn geld netjes terug op de rekening, Canaldigitaal heeft van mij mailtjes ontvangen, maar ik hoor dus niets terug...helemaal niets! Dan concludeer ik maar, dat het in orde is, dat ik mijn geld terug heb gehaald...of we krijgen opeens over een paar weken/maanden weer een brief, of een aanmaning...pffff, wat een organisatie!

Om in de trent te blijven...ik heb bij de oostenrijkse Telekom nog geen machtiging afgegeven. Ik wil eerst een poos aanzien dat het goed blijft gaan, na alle ervaringen in Duitsland. Tot mijn 'verrassing' kreeg ik donderdag een betalingsherinnering in de brievenbus...van een rekening die ik op 18 oktober al betaald heb...er kan natuurlijk een keer iets misgaan, met het wegboeken bij de administratie, ik heb zelf een paar jaar op de administratie gewerkt en weet hoe dit kan gebeuren, maar toch....ik heb gebeld met de Telekom (Oostenrijk) en verteld hoe het zit. De mevrouw deed haar best, maar ons geld was nog niet te traceren, ik heb haar alles doorgegeven, want ik had het bankafschrift voor mij liggen. Mijn manier van overmaken is helemaal juist geweest, alleen waar het geld nu is? Ze kwam er niet uit en zou mij hierover terugbellen... Het gaat om nogal een bedrag, want hier gaan de rekeningen over twee maanden en hier zaten ook nog andere onkosten bij, van de simkaarten van onze mobieles bijvoorbeeld.
Aangezien ik gisterenmiddag nog steeds niets gehoord had, heb ik zelf maar weer gebeld. Een ander mevrouw aan de lijn, ze wist van de situatie af, maar ze gaf aan, dat ze 48 uur de tijd hebben om te reageren en dat ik door de juiste persoon zou worden gebeld, tja...ik zeg maar niks meer.

Even iets luchtigers! De Blechkuchen is heerlijk!! Het is een heel luchtige cake geworden, de volgende keer ietsje minder citroen erdoor, het was niet storend, maar voor mijn gevoel iets teveel, maar verder....hmmmmmmmm!! Ik ga er ook een keer een chocoladevariant van maken! De jongens vinden 'm ook heerlijk! Vanmorgen hebben we pepernoten gebakken en ik ga zo beginnen aan mijn eerste ''beginnende'' stol met spijs...daarover morgen meer!

Ook nog even terugkomend op de verzekering, mijn bril en de inentingen. Sylvia belde mij terug en zei dat ze volgende week toch in Bleiberg zou zijn, dan komt ze de rekening even ophalen, ik krijg 80% vergoed! Wat de inentingen betreft, het is inderdaad zo, dat Erik en ik inentingen tot een bepaald bedrag vergoed krijgen, de jongens niet. Erik en ik hebben namelijk een Privatverzekering genomen en voor de jongens hebben we het Krankenhaus Tagesgeld verzekerd, maar niet de Privatverzekering. Doordat de jongens natuurlijk over ons verzekerd zijn, kunnen ze als ze 18 zijn, zelf bepalen of ze in een Privatverzekering willen of niet. Het is namelijk zo, dat als wij die verzekering niet hebben en één van de jongens ziek wordt (chronisch of heftige ziektes), dan kunnen ze geen Privatverzekering meer nemen, de verzekering laat je er dan niet meer in...dat geldt trouwens ook voor onszelf, je kunt je niet Privat verzekeren, als je ziek bent...

Josina, ik heb jou een mail via het forum gestuurd!

vrijdag 16 november 2012

Blechkuchen

Gisterenochtend heb ik bij de supermarkt hier een bakblik met Haube (draagdeksel) gekocht! Ik had 'm bij de Interspar in Villach in de handen gehad, maar niet meegenomen. Zo'n blik wilde ik al langere tijd hebben, maar ik dacht: ach, een andere keer...
Eenmaal thuis had ik er eigenlijk al spijt van, dit blik niet te hebben meegenomen, want hij was voor een goede prijs. Toen ik bij ons in de Spar kwam, lag het blik ook daar! De Spar, Interspar en Eurospar hebben vaak dezelfde produkten en aanbiedingen! Nu heb ik dus niet getwijfeld en het blik meegenomen....boter bij de vis nu...
 
De eerste Blechkuchen is al klaar en nog warm...
het ruikt in elk geval heerlijk!!!! Vanmiddag uitproberen!
Ik kwam er vanmorgen achter, dat het meel dat ik nog had meegenomen uit Duitsland (twee pakken Weizenmehl en 2 pakken broodmeel) zo de ton in konden....meelworm! Getsie!! Ik had het meel voor de verhuizing in een plastic zak, in een doos gepakt, maar ja, het heeft natuurlijk wel veel verschillende temperaturen doorgemaakt en dat was blijkbaar niet zo goed....gelukkig had ik hier ook al een pak meel meegenomen, maar ik moet er straks wel even wat bij halen, want dit weekend heb ik nog wel wat meer nodig!

Vanmorgen hebben we dus niet gelopen...Ute kon zelf niet, die moest vandaag met haar zoon naar de schoolarts, ik kwam Mattina tegen gisterenochtend en zij had de hele week gewerkt en had in het huis nog niets gedaan...maar als ik echt wilde, dan ging ze mee...ik ben zelf ook een ochtend naar Villach geweest, gisterenochtend met Luuk een hele poos op school geweest en in het huis vrij veel gedaan deze week, we hebben overlegt en voor volgende week een ''Fix'' afspraak gemaakt. Zo kan zij vanmorgen de boel in huis onderhouden en ik kon dus het Blech uitproberen. Toen ze mij daarmee zag staan (ik kwam net bij de winkel wel toen ik haar tegenkwam), vroeg ze wat ik wilde maken. ''Oké, zei ze, volgende week na het lopen drinken we koffie bij jou met Blechkuchen!'' Hahaha, we zullen zien! Hier is een afspraak vaak pas een afspraak als het ''Fix'' is....
Erik vond het maar zwak, na één keer lopen alweer smoesjes verzinnen...hahahaha, maar dit groepje loopt al vele jaren bijna elke vrijdag, dus volgende week gaat het echt wel weer door en ik vind het heerlijk en informatief, dus ik ga dan echt wel!

donderdag 15 november 2012

Schoolarts en inentingen

Luuk moest vanmorgen naar de schoolarts. Ze hebben de klas in twee verdeeld en de ene helft heeft vandaag onderzoek en de andere helft morgen. Op de dag van het onderzoek hebben de kinderen geen les...met andere woorden, Luuk heeft vandaag dus geen les! Jordy vond dit zwaar oneerlijk...hahaha!!
De schoolarts vroeg mij het een en ander over Luuk, vanaf de geboorte, over ziektes, medicijnen etc. vervolgens moest Luuk door een apparaat kijken en de getallen opnoemen, voor de zicht en ze heeft
bij Luuk een piepjestest gedaan voor de oren, nog even geluisterd naar hart en longen en klaar. Goedgekeurd! (over die oren was ik wel verbaasd, ik had Luuk gezegd dat die waarschijnlijk niet helemaal goed functioneerden...hihihi)

Jordy kreeg dinsdag een brief mee, over een inenting. Inentingen doen ze hier op verschillende plaatsen. Ze komen dus op de scholen langs, als de meeste kinderen weer aan een inenting toe zijn, je kunt naar het Gesundheitsamt gaan, maar volgens mij ook bij de huisarts, al weet ik dat nog niet zeker. Ik heb het nagekeken, maar Jordy heeft deze inenting vorig jaar in januari al gehad, dus hij hoeft deze niet te hebben...hij blij! Wij waren gewend dat alle inentingen bij de Kinderarts gedaan werden en de Kinderarts gaf zelf aan wanneer er weer één nodig was, zo waren we eigenlijk altijd op tijd voor de inentingen. Hier gaat dat anders. De schoolarts vertelde, dat hier de ouders vaak heel lang wachten met de inentingen, waardoor het schema is veranderd. Hier moet je de inentingen ook (gedeeltelijk) zelf betalen, dat kan natuurlijk een reden zijn, waarom ze langer wachten of de kinderen dus helemaal niet laten enten.
Bij onze verzekering zit weer iets bij, waardoor in elk geval Erik en ik voor inentingen tot een bepaald bedrag per kalenderjaar vergoed krijgen. Volgend jaar moeten we allemaal onze derde inentingen tegen teken ophalen, daar krijgen we dus een gedeelte van vergoed (want volgens mij geldt deze vergoeding weer niet voor de kinderen...toch nog maar eens navragen).
Heb trouwens net de verzekeringsmevrouw geprobeerd te bellen, ik krijg (als het goed is) mijn bril vergoed, dat laat ik natuurlijk niet zitten, maar eerst maar eens vragen wat ik daarvoor moet doen.

woensdag 14 november 2012

Bezirkshauptmannschaft, notaris, Advent, Lebkuchen

Vanmorgen naar het Bezirkshauptmannschaft geweest...eindelijk!! De mevrouw nam haar tijd, vandaar dat Erik gelijk na het zetten van zijn handtekening weg is gegaan, hij had met zijn collega afgesproken, dat deze hem op zou halen, als Erik klaar was. Erik heeft dus gebeld en is er opgehaald, handig!
De mevrouw bekeek alle formulieren, ze keek alles na, wat we ingevuld hadden op de formulieren die ik toen al mee genomen had. Ze maakte nog meer kopieën, keek een keer onbegrijpelijk, maar vond toen toch het juiste papiertje tussen de rest en vervolgens vroeg ze: ''goh, heb je jullie ID-pasjes niet gekopieërd?'' Grrrrrrrrrrrrrr, heel rustig blijven en ik keek langs haar heen, naar een enorm kopieerapparaat...''Ja, zegt ze, ik maak wel even een kopie...''....Ze had het ook eens niét moeten doen!!
Vervolgens kreeg ik van haar twee kleine kaartjes mee, waar op stond wat ik moest betalen, dus ik pak mijn portemonnee, maar nee, ik moest eerst buiten om het gebouw heen lopen, bij de hoofdingang naar binnen, naar de eerste verdieping gaan en daar kon ik betalen....om het handig te maken...daar kreeg ik weer de betalingsbevestiging mee, weer terug naar die mevrouw en toen was het dan klaar. Na vrijdag kunnen we de aanmeldingen ophalen!!!!!

Ik ben doorgereden naar de stad, naar het notariskantoor. Daar heb ik alvast mijn handtekening onder het papier gezet van de Bergbouwunie, Erik gaat er vrijdag naar toe, want dan kan hij er na zijn werk langs rijden, zonder weer van zijn werk te moeten verzuimen.

Wauw, in Villach zijn ze volop bezig met het versieren voor de Adventzeit! De ijsbaan ligt er al een poosje, om een goed schaatsoppervlakte te 'creëeren, erboven hangt een enorm lichtnetwerk, door de straatjes worden alle knusse houten verkoophuisjes opgebouwd, ook wordt er een kindertreinbaan aangelegd, op een ondergrond van houtsnippers...het ziet er nu al mooi uit, dus ik ben heel benieuwd hoe het er uit ziet als het klaar is! Vanaf vrijdagmiddag wordt het geopend!! Ik zal even een indruk geven, hoe het eruit moet gaan zien....Ik heb bij het Atrio nog boodschappen gedaan, bij de Interspar. Nog steeds vind ik het een vreselijke winkel! Steeds als ik er ben, bekruipt mij een chagerijnig gevoel. De winkel is gewoon zo groot en in mijn ogen zó onlogisch ingedeeld, maar ja, er is dus wel veel te krijgen, dingen die ik in de andere winkels waar ik kom, niet kan krijgen. Ik heb gezocht naar speculaaskruiden (wil pepernoten bakken), maar niet helemaal gevonden. Ik had op het internet gekeken en gezien dat je de kruiden ook zelf op een andere manier kon maken, door weer verschillende andere kruiden door elkaar te mengen. Toen zag ik opeens Lebkuchengewürze liggen, met op de voorkant gevulde speculaas! Ik heb op het zakje gekeken en zag dat de inhoud van die kruidenmix precies die kruiden bevat, die ik anders nodig had gehad om het zelf samen te stellen...dus ik ben er voor nu maar vanuit gegaan, dat dit een soort speculaaskruiden zijn...hahaha, dit weekend gaan we daar achter komen!

dinsdag 13 november 2012

Huis, bergbouwunie, budget en inrichting

Inmiddels is door de bank het geld overgemaakt naar de notaris en vandaar uit wordt het, als alles in orde is bij beide partijen, overgemaakt naar de verkoper!
Ik heb ook bericht van de Bergbouwunie, dat het papierwerk vàn hen klaar ligt bij de notaris ter ondertekening. We moeten beide persoonlijk naar de notaris hiervoor...handig weer! Hopelijk valt het te combineren met het wegbrengen van de hele papierrompslomp naar het BH, daar moeten wij namelijk ook beiden persoonlijk naar toe, om ook daar persoonlijk onze handtekeningen te zetten! De jongens mogen zowaar in huis een handtekening zetten...(ze zijn ook alleen maar onder schooltijden geopend, van 8 tot 12...).Volgens mij heb ik nu het laatste formulier in huis voor de aanmelding bij het Bezirkshauptmannschaft. Ik heb alles wat nodig is gecant, ik geef niet zomaar formulieren weg, die we eventueel nog eens een keer weer nodig hebben. En Corine, jij bent niet de eerste die zegt, dat je niet zoveel formulieren nodig had bij het inschrijven als dat wij dat nodig hebben...zo zie je maar weer dat ieder Bezirkshauptmannschaft blijkbaar zijn eigen 'wensen' heeft en dat zal helemaal weer bij elke deelstaat anders zijn.

Met het huis schiet het in elk geval mooi op! Haha, dat zou ook eens tijd worden!!!! Ach, laat ik maar niet klagen, want we hebben natuurlijk al die tijd hier prinsheerlijk gezeten/gewoond...

Morgenvroeg willen we naar het BH toe. Erik vraagt vandaag of hij morgen wat later kan beginnen, dan breng ik hem weg nadat we bij het BH zijn geweest en als het te lang duurt daar, dan breng ik Erik gelijk na het zetten van zijn handtekening weg en ga ik daarna gewoon terug.

Ik heb het budget van ons weer helemaal op orde gemaakt. We weten nu natuurlijk pas helemaal precies wat alle onkosten zijn, voor de aankoop van het huis. De Eintragung in het Grundbuch, de Grunderwerbsteuer, de bankkosten, de notaris etc. Nu weet ik dus ook hoeveel geld we van ons spaargeld over hebben voor de renovatie van het appartement en de aankoop van de laatste inrichtingsspullen.
Ik heb al eerder gezegd, dat het wel heerlijk is om wat meer tijd te hebben voor de aanschaf van de laatste spullen in het appartement. Ik houd steeds alle folders in de gaten. Op die manier ben ik dus heel geschikt aan goede hoofdkussens gekomen en afgelopen zaterdag ben ik weer naar de winkel gegaan voor dekbedovertrekken! We kregen een folder in huis met een kortingscoupon, omdat die winkel weer een filliaal geopend heeft ergens in Oostenrijk. Het ging om een coupon voor 30% korting op één artikel naar keuze, het maakte niet uit hoeveel je van dit artikel mee zou nemen....hmmmm, op pad dus! Ik wil wel iets hebben, wat ik ook mooi vind en fijn aan vind voelen...ik heb een overtrek in handen gehad, waar mijn handen aan bleven plakken (ik heb momenteel vreselijk droge en ruwe handen), bah, dat hoef ik dus niet! Uiteindelijk heb ik hele mooie overtrekken gevonden en ze hadden deze in twee kleuren, die ik beide eigenlijk wel mooi vond en op die manier kan ik beide slaapkamers een eigen kleur beddegoed geven. Ik heb voor nu vijf sets meegenomen naar de kassa en zo met flinke korting mooie en goede overtrekken gekocht!!

Ook zijn we langs een andere winkel gegaan waar ze voornamelijk matrassen en dekbedden hebben. Ik ben al een tijdje aan het rondsnuffelen voor dekbedden. Op het internet heb ik al verschillenden bekeken en prijsvergelijken gedaan, om een idee te krijgen. Nu zijn we bij de winkel naar binnen gegaan voor informatie. Ik wil wel 4 seizoenen dekbedden hebben, want het verschil in temperatuur van zomer en winter is vrij groot hier. Ik heb de mevrouw gevraagd en ze liet een dekbed zien, maar ik had niet het idee dat ik het daarmee in de winter warm genoeg zou kunnen krijgen! Tja, zegt ze, deze (ze pakte een andere uit het schap) is van betere kwaliteit en daarmee natuurlijk ook een stuk duurder, al is deze nu op dit moment wel afgeprijsd. Dit dekbed voelde inderdaad veel beter aan en ook het wintergeheel is warmer. Alleen de prijs vond ik nog teveel van het goede, dat heb ik haar ook gezegd. Ik heb vermeld dat wij er zes (één op reserve) nodig hebben en dat ik dat veel te veel geld vind. ''Voor dat aantal, kan ik wel een andere prijs maken!'', zei ze. Ze ging rekenen en kwam terug met een prijs waar ik blij van werd! We hebben dit aanbod op laten schrijven en gezegd dat we er nog even over na zouden denken. Zojuist heb ik haar gebeld, dat ik de zes dekbedden op kom halen!
Haha en ik ben normaal absuluut geen onderhandelaar en ik had ook niet verwacht dat ze bij zo'n winkel ook nog wat met de prijs zouden doen! Heerlijk!maandag 12 november 2012

Maandag, Kaufvertrag, BH en Finanzamt

Heb vandaag m'n dag niet...het is een echte dramaandag laten we maar zeggen. Afgelopen nacht slecht geslapen, vaak wakker, veel gedroomd (blijkbaar is het weer een bepaalde periode in de maand...), ik mopper om alles (dus chagerijnig) en vanmorgen met het afhalen van de bedden wilde het hoeslaken van Luuks bed (bovenin het stapelbed) niet van de matras, ik geef een ruk, het ding schiet los en mijn hand vliegt zo knetterhard in mijn gezicht, tegen mijn bril...bril is gelukkig heel, maar ik heb wel een zeer jukbeen, want daar knalde de bril weer tegenaan...pfffff.....

De wasmachine draait nu voor de tweede keer en heeft ook nog wel een keer of twee, drie te gaan, de droger is met de eerste lading bezig. De eerste drie bedden heb ik alweer opgemaakt en nu zit ik even met een kopje thee....uitchagerijnen...

Deze week de aanmelding bij het Bezirkshauptmannschaft (BH) maar eens regelen! Het wachten was op het Kaufvertrag, nu hebben wij hier nog geen heel officieel exemplaar van in handen, maar ik hoop dat het kopie voldoende is....het origineel kan nog wel een paar weken duren misschien, dat schiet natuurlijk niet op en de vier maanden zijn inmiddels om, die je krijgt voor de aanmelding.
Afgelopen dinsdag hebben we dus het kopie van het Kaufvertrag per post toegestuurd gekregen, Udo heeft inderdaad direct na zijn vakantie, afgelopen maandag, bij de notaris zijn handtekeningen gezet. Nu is het wachten nog op een formulier van de Bergbouwunie (wegens het Vorkaufsrecht) en het overboeken van het geld (gebeurd deze week) en ik verwacht daarna dat het Kaufvertrag pas in zijn origineel wordt klaargemaakt.
Voor de aanmelding bij het BH hebben we dus nog wel het één en ander nodig...van de internationale huwelijksakte en de geboorteoorkondes van de kinderen, tot het contract van Erik bij de werkgever, tot het Kaufvertrag van het huis, het bewijs van de Krankenversicherung, het bewijs dat de kinderen hier naar school gaan, voor ieder een pasfoto (van Thijs hebben we zaterdag een nieuwe laten maken).....het gaat dus niet zó maar!

Als je daadwerkelijk alle papieren in orde hebt, krijg je binnen een paar dagen het bewijs dat je aangemeld bent in Oostenrijk en met dát bewijs kan ik dus weer naar het Finanzamt om de Familienbeihilfe (kinderbijslag) aan te vragen....pfffff, gelukkig hebben ze daar de rest van de papieren al wel, dat heb ik al eens ingevuld en afgegeven (als ze het intussen niet zijn kwijtgeraakt tenminste...bij ons is alles mogelijk...).

zondag 11 november 2012

ZESTIG!!

Hieperdepiep....HOERA!!!!!! Onze papa, schoonpapa en opa is vandaag 60 jaar!!
Arnold, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag! Wij wensen jou en de hele familie verder een hele fijne dag toe...wij zullen er helaas niet bij zijn, de reden daarvan weet iedereen...de kinderen moeten als gewoon naar school, Erik werkt nog niet zo lang en kan nog niet zo heel makkelijk vrij nemen en wij vinden de afstand tot op heden, met de kinderen, te groot om 'even' een weekendje heen en weer te reizen...
Vier vanmiddag fijn jullie feest en geniet ervan, wij zullen aan jullie denken!!!!


Mit sechzig wird ein Mann erwachsen,
beginnt, dass Leben zu genießen,
doch leider kommt dann auch die Zeit,
dass viele graue Haare sprießen.
Doch nimm's gelassen und sei froh,
uns allen geht es ebenso!!
 
 
♥♥♥♥♪♫♪♪♫♫♪♪♪♪♫♫♫♥♥♥♥
 
 
♪♫♪    Zum Geburtstag viel Glück, zum Geburtstag viel Glück   ♪♫♪
zum Geburtstag, zum Geburtstag, zum Geburtstag
VIEL GLÜCK!!
 
 
Veel liefs van
 
Erik, Karin, Jordy, Luuk en Thijs!