zaterdag 14 april 2012

Weekend!

Heerlijk weekend! Het eerste brood is gebakken en het tweede staat in de oven!
Thijs heeft voor het eerst na de vakantie weer zwemles gehad en het gaat steeds beter!!

Gisteren belde de meneer van de tweede bank terug. De meneer heeft voor ons een klant gebeld, een nederlands echtpaar, woonachtig in Villach of in elk geval in die buurt en van dit echtpaar werkt de man bij een heel groot bedrijf in Villach, een enorm bedrijf die bijna constant vacatures open hebben staan in de elektrobranche...de bankmeneer heeft mij het telefoonnummer van dit echtpaar gegeven, zodat ik zou kunnen bellen en op die manier wat meer informatie zou kunnen krijgen! Volgende week zou ik kunnen bellen, want het echtpaar zit nu in een verbouwing. De bankmeneer vertelde erbij dat het in Oostenrijk erg belangrijk is om contacten te hebben....haha, dat is voor ons inmiddels niets nieuws! Toch vind ik het heel netjes van de bankmeneer. Volgende week gaan we dus zeker dit echtpaar bellen, zo kan Erik meteen wat meer informatie over dit bedrijf krijgen hopelijk, het schijnt dat de man een leidende functie heeft binnen dit bedrijf...kan natuurlijk altijd handig zijn!!
De bankmeneer had inmiddels de foto van het huis gezien en de tekeningen en wilde nog wel even melden, dat hij het huis echt prachtig vindt en dat het er goed uit ziet! Dat is altijd fijn natuurlijk, hihi, maar het gaat ons op dit moment om een lening!!

Nog even twee mooie plaatjes....


DSC01388

vrijdag 13 april 2012

Bedonderd en rattaplan aan mailtjes

Weer een dagje verder en wederom alweer telefoontjes gepleegd en ontvangen. Vanmorgen belde voor 8.00u al de mevrouw van de gemeente Zlan, of wij er al uit waren wat we wilden met de huurwoning in Zlan. Gelukkig hadden Erik en ik gisteren duidelijk overlegd dat we deze woning niet zullen nemen en dat ik de mevrouw vanmorgen zou gaan bellen, nu was zij mij voor. Deze woning zouden wij ook eerst nog het een en ander aan moeten veranderen, voordat we erin zouden kunnen, wat op zich niet zo erg is, maar we zijn nu natuurlijk met iets heel anders bezig en we kunnen niet alles en iedereen aan het lijntje houden.
De woning in Treffen daar loopt nu nog onze inschrijving van en die laten we gewoon lopen, mensen kunnen zich tot 20 april inschrijven...de kans dat we deze woning zullen krijgen is al vrij klein, maar nu hebben we nog 'iets' zeg maar. Alleen de burgemeester heb ik niet persoonlijk gebeld, ik wil het niet voor het woord hebben, dat ik eerst ons 'aanprijs', we daardoor misschien de woning krijgen en dat ik vervolgens zou kunnen bellen: 'sorry, we hebben een huis gekocht...'. Nu we het gewoon zo laten, zal er straks niemand zich 'bedonderd' voelen.

Verder heb ik gisterenmiddag een volgende bank gebeld, in Villach. Gelukkig blijkt ook deze meneer heel vriendelijk en hij had de tijd. Ik heb dus eerst het hele verhaal uitgelegd en hij is bereid om te kijken wat hij voor ons kan doen. Ik heb deze meneer dus ook de hele rattaplan aan formulieren op de mail gezet...wow, dat is inmiddels echt behoorlijk, want ook de bouwtekening hebben we inmiddels per mail ontvangen en ook de papieren van de grond/kadaster, een mooie foto en zelfs de verklaring dat het huis daadwerkelijk van de twee broers is...zelf heb ik er de huidige loongegevens van Erik bijgedaan...
Vanmorgen heb ik de meneer van deze bank voor de zekerheid nog even gebeld of hij daadwerkelijk alles ontvangen heeft gisteren en dat klopte wel. De meneer had ook nu weer tijd en we hebben nog een hele tijd gekletst over hoe wij het voor ons zien, wat werk betreft en hij kwam met een 'eis' die zij zullen stellen, voordat er een lening rondgemaakt kan worden, maar die 'eis' was voor ons al wel enigszins duidelijk en dat is dat Erik tegen die tijd iets op papier heeft staan van een werkgever in Oostenrijk. Ook daar droeg hij nog weer ideeën aan, maar daar kon ik gelijk op ingaan en zeggen wat wij inmiddels ondernomen hadden en wat wij inmiddels uitgevonden hadden. Aan het einde van het gesprek zei de meneer, dat hij nu inmiddels een aardig beeld had van hoe wij zijn en dat klonk positief naar mijn idee...hij zal nu de gestuurde mails allemaal doornemen.

donderdag 12 april 2012

Olie, Schufa en het lot.

Zojuist is er weer Heizöl geleverd, het was bijna op. Van te voren wisten we natuurlijk totaal niet hoeveel we nodig zouden hebben, we hebben navraag gedaan bij verschillende mensen. Iemand zei dat 800-1000 liter genoeg zou zijn voor een jaar...de volgende zei dat voor een maand of tien 1000 liter genoeg moest kunnen zijn....en aangezien de verhuurder het niet over wil nemen als er teveel olie overblijft, wilden we er ook niet teveel in doen, vandaar dat we in oktober 1000 liter hebben laten komen. Als jullie meerekenen, dan zijn we nu 6,5 maand verder...en de tank was tot op de minimumstreep leeg (er zelfs al iets onder). Wij verwarmen echt niet abnormaal, overdag met 19 graden en ja, we douchen natuurlijk met 5 personen in de huishouding, en het warm water komt ook via de olie. Natuurlijk verbruik je in de winter meer en zal het verbruik in de komende maanden wel een stuk minder zijn, maar goed...nu kunnen we als het goed is verder tot we weg zullen gaan. We hebben straks natuurlijk wel een aardig beeld van wat wij zelf zullen verbruiken, al zal dat bijvoorbeeld bij het huis in Bad Bleiberg weer anders zijn...daar is geen vloerverwarming bijvoorbeeld en daar kun je ook op hout stoken.

Ik heb inmiddels de twee personen die via de Flohmarkt-advertentie een woning aanboden, een nette mail teruggestuurd, dat we er niet op in zullen gaan. Ook heb ik de meneer van de bank nog gebeld. Ik bedacht me opeens, dat ik de Schufa-Auskunft alleen voor Erik heb aangevraagd, ik wist niet zeker of ik er zelf ook één nodig zou hebben. Nu weet ik het dus zeker, ik heb er ook één van mezelf nodig, die heb ik dus net ook even aangevraagd.
Ik heb de meneer van de bank inmiddels nog wat 'papieren' per mail gestuurd en volgens de meneer zelf kan hij met een aantal dagen wel een uitsluitsel geven...pffff, spannend hoor. Het voelt een beetje alsof 'het lot' bij hem in de handen ligt. Ik ga er nu nog even een bank of twee bij opzoeken, om die dezelfde papieren te overhandigen en dezelfde vraag te stellen, maar ja, die banken zal ik dus eerst moeten bellen en die kennen ons dus nog niet persoonlijk...ik ben dus benieuwd of ze er dan ook iets mee willen doen, of dat we dan toch echt eerst langs moeten komen.

woensdag 11 april 2012

Het begin van alledag?

Het leven van alledag moet eigenlijk weer beginnen, Luuk en Thijs zijn voor de tweede dag naar school geweest en Jordy begint morgen weer...maar het alledag-leven is er nog niet...

Jordy heeft met Pasen, in zijn Nagelneue spijkerbroek, een giga-gat gevallen...en de andere knie een kleiner gaatje...normaal, als het zou gaan om een oudere spijkerbroek, knip ik 'm af en is het een korte broek voor de zomer, maar deze broek... ik heb al eens knie-strijkplaatjes gehad, die liggen er binnen twee dagen weer af of helemaal los en ik heb geen naaimachine...vandaar dat ik vanmorgen voor het eerst naar het naaiatellier in het dorp ben gegaan en ik laat er voor een paar euro de broek maken.

Thijs zijn lip gaat er steeds beter uitzien, de pleister begint steeds meer los te laten, die zal er met een paar dagen wel af zijn. Hij heeft er geen pijn aan, tenzij Thijs te onbenullig zijn mond afpoetst. De zwelling is eigenlijk wel weg.

Tja en dan verder...ik heb gisteren en vandaag verschillende telefoontjes gepleegd. De huurwoning in Villach, die we bezichtigd hebben en die wel groot genoeg was, heb ik afgebeld...het wordt gewoonweg geen Villach. De meneer in Tragail heb ik een paar keer proberen te bellen en uiteindelijk vandaag zijn Sprachbox maar ingesproken, dat we ook die woning niet zullen nemen. Zijn vrouw wil het namelijk helemaal niet meer verhuren en de meneer wilde ons beide woningen laten nemen, waardoor de huur op een belachelijk bedrag uit zou komen. De makelaar van het huis in Treffen heb ik gebeld en gezegd dat we met zekerheid het huis in Treffen niet nemen, simpelweg omdat het veel te duur is.
Inmiddels heb ik in de afgelopen dagen twee mailtjes gekregen van mijn zoekopdracht op de oostenrijkse Flohmarkt, er worden ons twee woningen aangeboden...beide liggen totaal buiten ons 'zoekgebied', die twee personen moet ik nog terugmailen. Vanmorgen werd ik door een makelaar gebeld, ze hadden voor ons een huurwoning in Villach gevonden....''helaas, maar bedankt voor de moeite.''
Afgelopen vrijdag werden we trouwens in de auto, op de terugweg, nog gebeld door de meneer die woensdags afgebeld had, omdat hij ziek was. Deze woning hadden we wel van buiten bekeken en lag wederom in Villach. Erik had de meneer aan de telefoon en heeft de meneer vriendelijk duidelijk gemaakt, dat we inmiddels op de terugweg waren en niet meer zouden komen kijken.

Nou ja, dat dus. Plus het feit dat ik wederom al een paar dagen weer slechter slaap, door alle overpeinzingen in het hoofd. We hebben ontzettend veel gepraat, voors en tegens tegen elkaar afgewogen over het huis in Bad Bleiberg. Op een moment was Erik al het hele huis aan het indelen, verbouwen en ideeën aan het aandragen...toen ik dus meldde: ''je zult eerst een stap terug moeten zetten...we hebben nog geen huis hè...'' Uiteindelijk hebben we samen besloten, dat we ervoor willen gaan...we willen daadwerkelijk gaan proberen om het huis in Bad Bleiberg te gaan kopen....het voelt gewoon heel goed, gelijk in Bad Bleiberg al, ervoor al, omdat we het huis te koop hebben zien staan op het internet en het precies is, wat wij voor ogen hebben...na de bezichtiging werd het bevestigd....en nu, na onze hoofden te hebben gebroken, hebben we de knoop doorgehakt en we willen proberen een financiering rond te gaan krijgen.
Dat is een heel ander verhaal dan een financiering in Nederland...het zal ook veel meer tijd in beslag gaan nemen, maar ik heb inmiddels gisteren en vandaag de eerste stappen gezet, door de eigenaar van het huis te bellen en de bank waar we vorige week geweest zijn...
Voordat wij uiteindelijk zullen weten, of een bank (we gaan natuurlijk naar meedere banken), met ons in zee wil gaan, zullen we toch zeker wel twee weken verder zijn...dit komt ook omdat ik verschillende formulieren aan moest vragen en die ik per post thuis krijg (de Schufa-Auskunft = BKR registratie in Duitsland) en die zullen dan weer per mail naar de bank kunnen.
Tegen de tijd dat verschillende banken het één en ander voorbereid hebben, zullen we weer naar Oostenrijk gaan en tevens ook weer het huis voor een tweede keer gaan bekijken...waarschijnlijk met één of meerdere van de kinderen...

Er volgt ongetwijfeld nog veeeeeeeeeeel meer....

dinsdag 10 april 2012

...

Nadenken, veel praten, nadenken, rekenen....nog meer rekenen, nadenken, praten, piekeren...niet kunnen slapen en een voorzichtig besluit nemen...

maandag 9 april 2012

Huizen en pen en papier

Gisteren zijn we uiteindelijk de hele dag thuis gebleven. We wilden misschien nog naar Eriks familie, voor het eieren zoeken en gezamelijk eten, maar we zijn toch niet gegaan. Erik en ik hebben beide nog steeds niet de volledige energie terug...mede natuurlijk door de hele 'bagage' die we mee hebben genomen uit Oostenrijk. Vandaar dat we vanmorgen naar Eriks ouders zijn gegaan, voor de koffie en we hebben er brood meegegeten.
Iedereen die het huis in Bad Bleiberg ziet, is er eigenlijk enthousiast over. Dat is natuurlijk wel erg fijn om te horen, beter dan dat ze heel gematigd zijn in hun reactie's en dat je het idee krijgt, dat je min of meer voor gek wordt verklaard...haha, dat zijn we misschien wel...
Nog steeds heb ik pen en papier bij de hand liggen en schrijf van alles op, wat in mij op komt... Inmiddels heb ik bij Corine al navraag gedaan over verzekeringsbijdrage's die je in Oostenrijk ongeveer zult hebben, erg handig om op die manier een realistisch beeld te krijgen.

We zijn ongeveer alle huizensites alweer langs geweest, om te kijken of er nog meer huizen te koop zijn in dezelfde prijscategorie. Die zijn er zeker, alleen ga je nu natuurlijk alle huizen vergelijken met het huis in Bad Bleiberg...de ene heeft veel minder grond, de ander staat heel dicht op de buurman, maar er zijn ook huizen die bijvoorbeeld allemaal al nieuwe kozijnen hebben, maar van die is de ligging weer niet zo handig van...

Ik blijf gewoon maar schrijven, alles op een rij zetten...wat zal er in de nabije toekomst aan het huis moeten gebeuren, wat zal er direct aan moeten gebeuren, wat zullen de eerste onkosten zijn....
Dit blijft echt een beslissing voor onszelf, alle reactie's zijn welkom, alle kritieken ook...maar wij zullen de beslissing moeten nemen en dan zal het een beslissing zijn voor heel wat jaren...