zaterdag 5 oktober 2013

Diepvries, aanhanger en site

Een goed besteedde zaterdag vandaag! Vanmorgen eerst even de vriezer van het appartement aangezet en na het ontbijt heb ik de inhoud van de onze erin gepakt...daar was ik al druk mee bezig geweest om die inhoud te reduceren :-) zodat het ook zou gaan passen, want onze eigen dat is zo'n grote staander. Het is alleen nog wel een vrij oude, die je eens in het jaar (tenminste, dat doe ik) moet ontdooien, dan komt er weer een litertje of tien aan water uit... ik vind het geen leuk werk, het is koud aan de handen en voordat alles ontdooid is, ben je wel even verder, ook al zet je er pannetjes heet water in! Maar fijn, de boel is weer ontdooid, helemaal schoon en fris en inmiddels alweer netjes ingepakt. Wat strijkwerk weggewerkt en nog wat klungeldingen meer gedaan. Na de middag even samen met Erik naar de winkel gelopen om de wekelijkse broodbestelling en nog een paar dingen meer op te halen en zojuist heb ik alle zes de broden gesneden en verpakt de schone vriezer ingedaan!

Erik is vandaag met de bestrating verder gegaan en heeft voor zover het nu kan, de boel af. Dit betekend dat we vanaf het oprit via de bestrating nu bij de nieuwe zijdeur kunnen komen! Verder heeft Erik de aanhanger leeggehaald, want als het goed is, wordt deze morgen opgehaald, hij is verkocht! Tevens krijgen we morgen bezoek, van mede-emigranten, zij hebben belang bij twee van de drie kinderfietsen, dus ze gaan morgen even kijken of de kinderen ermee overweg kunnen, zo ja, dan zijn we ook twee fietsen kwijt!

Verder ben ik gisterenavond en vanochtend bezig geweest met onze eigen homepage...wij staan inmiddels vermeld bij de officiële pagina van de gemeente, kijk maar eens onder:
Gemeente Bad Bleiberg

en toen kreeg ik opeens een berichtje van Peter, zijn naam is hier al eens eerder gevallen :-). Peter vertelde dat hij een deel van onze foto's op de site niet kon zien... ???? Ik vond het heel vreemd, want ik kon ze wel zien! Volgens Peter had dit te maken met de 'browsing history' van de computer, de computer herkent de geopende pagina's en laat ze zien zoals eerder...ik hoop dat ik het voor de geleerden onder ons een beetje correct beschreven heb :-) . Ik snapte er eerst helemaal niets van, ik zie de foto's wel, maar anderen blijkbaar niet... gelukkig hield Peter vol en vertelde waar het eventueel aan kon liggen. Pas in bed gisterenavond viel bij mij het kwartje! Vanmorgen ben ik gelijk aan de slag gegaan en gelukkig, alles is weer in orde!! Nogmaals bedankt Peter!

Ach en zo krijg je een zaterdag wel vol!!

vrijdag 4 oktober 2013

Fris

De vrijdagse wandeling was weer eens heerlijk, maar toch ook best fris!! Het is weer zo'n periode dat het lastig inschatten is, wat je aan moet doen met het wandelen. Vorige week had ik een shirt met lange mouwen aan en mijn shoftshelljas...ik heb vreselijk gezweet en als je één keer nat gezweet bent, kun je beter niet zomaar je jasje uitdoen. Dit keer had ik een shirt met korte mouw en mijn jas aangedaan en ik had er gewoon echt nèt voldoende aan en wij hadden allemaal steenkoude handen! We liepen in de nevel en er stond een klein briesje, maar oh, wat was het koud! Volgende week toch maar een paar handschoenen in de rugtas! We hebben dit keer trouwens met acht personen gewandeld, een heel internationaal gezelschap: drie kärntner/bleiberger, een nieder-österreicher, twee hongaarse vrouwen, een italiaanse en dan ik, die holländerin! De twee hongaarsen en de italiaanse spreken heel gebrekkig duits, dus voor hen is niet alleen het wandelen, maar ook een talencursus!

donderdag 3 oktober 2013

Finanzamt, heg en Dobratsch

Waar blijven de dagen? Ze vliegen hier echt ontzettend snel voorbij!
Gisteren ben ik naar het Finanzamt geweest, ik kon zo doorlopen en was gelijk aan de beurt, het formulier voor de Mehrkindzuschlag heb ik gelijk ingevuld en achtergelaten en het formulier voor de belastingaangifte 2012 heb ik meegenomen.
Ik ben doorgereden en heb nieuwe autoruitenwissers opgehaald, die Erik de dag ervoor besteld had en daarna bij de Reiter nog even een nieuw laken gekocht, om het tweepersoonsbed van het appartement af te kunnen dekken als het niet gebruikt wordt, voor de andere bedden had ik al lakens. Een paar boodschappen gedaan en toen nog even naar het Atrio, voor Thijs nog twee broeken gescoord en wat ondergoed voor de jongens en toen bij de grote supermarkt boodschappen gedaan en dan vooral boodschappen die ik bij onze winkel niet krijgen kan, gelijk het gespaarde kortingsboekje ingeleverd en hoppa, de kar boodschappen met 15% korting!

Erik en de jongens vermaken zich nog steeds prima met de heg, hahaha, die heg is ook wel zo enorm! Ik had een foto op Facebook gezet van de voortgang en toen kwam er gelijk een idee, om de stronken/staanders van de heg te gaan gebruiken als een soort palen en er twijgen doorheen te gaan vlechten...superidee! De stronken kunnen we niet uit de grond halen, een hele goede tip van de buurman namelijk...dat zou alle stevigheid van de schuine helling erachter wegnemen en bij heel nat weer, of sneeuw, kunnen we dan heel makkelijk last krijgen van een Murenabgang (het wegglijden van de bodemlaag op de rots) en daar zitten we natuurlijk niet op te wachten! Ik heb gelijk Google erop na geslagen en ook op Facebook kwamen er allerlei tips en aanbiedingen :-) binnen, heerlijk dat iedereen zo meedenkt!! Het zal toch volgend voorjaar pas worden, dat we daarmee bezig gaan, maar wat nu weg is, hoeft volgend jaar niet meer en dan hebben we nog even de tijd om precies uit te denken hoe we het gaan aanpakken!

Erik heeft, net als de vorige keren, 'last' van een ander ritme. Net als wanneer je vakantie krijgt van je werk, dan heb je vaak een dag of drie nodig om bij te komen en in een ander ritme te raken. Nu is er natuurlijk ook nog het feit, dat er géén werk is...ook al wil hij dat niet toegeven, dat vreet. Gisteren sloeg het eigenlijk opeens toe, nergens zin in, maar toch doorgaan met de klussen rondom het huis, ontzettend moe zijn en toch doorgaan, eigenwijs! Gelukkig kwam hij wel met een heel goed idee, hij zou vandaag gaan wandelen, de Dobratsch omhoog vanaf huis! Vanmorgen heeft Erik dus Thijs weggebracht en is gelijk met een rugzak op zijn rug de Dobratsch op gegaan! Al voor tien uur kreeg ik een sms, dat hij voor de Deutsche Kirche zat, met een heldere blauwe lucht en in de zon...iets wat ik hier dus niet heb! Dit is iets, wat Erik al vanaf vorig jaar wilde doen, maar het kwam er steeds niet van, te druk, te veel sneeuw...maar nu is het dan toch gelukt! Heerlijk hoor, even lekker genieten, even geen gedoe aan zijn hoofd. Hahaha, en aan de sms die volgde na mijn sms, kon ik opmaken, dat het vanaf nu wel vaker op de planning zal gaan staan!

Terwijl ik dus het eerste sms'je van Erik kreeg, dat hij op de Gipfel was, zat ik met mijn neus in de belastingaangifte...het verschil moet er zijn! Gelukkig is het geen heel ingewikkeld formulier, maar ik twijfelde toch twee keer. Ik heb gebeld en kreeg gelijk goede antwoorden, waardoor ik de aangifte nu dus al klaar heb!! Tjonge, daar kunnen die blauwe brieven in Nederland niet tegenop! Niks geen te moeilijke taal, geen moeilijk gedoe met berekeningen of percentage's van iets, als je belt, gelijk goed antwoord krijgen...tot nu toe, ben ik tevreden! Hoe de verdere afhandeling in zijn werk gaat, dat weet ik dan nog niet, maar daar gaan we vanzelf achterkomen!

dinsdag 1 oktober 2013

Grote buit, tandarts en Mehrkindzuschlag

Goedemorgen allemaal!
Ons uitstapje naar Villach is goed geslaagd! Erik is ook meegegaan en heeft Jordy en mij bij het winkelcentrum afgezet en is met Luuk en Thijs doorgereden. Erik heeft bij zijn 'oude' werkgever nog wat laten ondertekenen en even met de 'oud-collega's' gekletst. Ze zeggen het echt jammer te vinden dat er voor Erik niet meer genoeg werk is...Erik vertelde waar hij inmiddels mee bezig is en waar hij probeert een baan te krijgen, de ene collega zei dat hij bij die bepaalde werkgever iemand kent en dat hij die persoon zal gaan bellen! Inderdaad kreeg Erik een uur later een sms dat die collega er naar toe heeft gebeld en hoopte dat hij iets voor Erik heeft kunnen betekenen, netjes toch?
Inmiddels waren zowel Jordy als ik al geslaagd voor een lekkere wintertrui en had Jordy net bij de andere winkel een mooie winterjas aan, toen Erik er met Luuk en Thijs aan kwam lopen. Thijs kon ook zo de ski-jas en skibroek die ik al vasthield aanpassen en het was goed! Die winkel gingen we dus ook bepakt weer uit en moest Erik nog even meelopen naar de winkel waar Jordy en ik geslaagd waren voor een trui...hahaha, nu hij er toch bij was...ik had een mooie trui gezien voor Erik en zowaar zijn we die winkel opnieuw uitgegaan met voor Erik twee truien, voor Thijs en voor Luuk ook een trui! Dat was dus nog eens een goede middag, met een grote buit, voor niet al teveel geld. En zo heeft Thijs ook een keer wat nieuws...want hij draagt dan veel kleding van Jordy en Luuk en ook heel veel van wat ik krijg van anderen, hij vindt het helemaal niet erg en zegt alles prachtig te vinden, maar heel af en toe een nieuw kledingstuk is natuurlijk ook wel leuk!

Jordy en Luuk hebben gisterenavond de derde Taekwondo-les gehad en ze vinden het nog steeds leuk! We hebben de aanmeldingsformulieren in huis liggen, die zullen we dus maar eens invullen en donderdag afgeven, want ze mogen twee weken Schnuppern en dus vrij meedoen en die twee weken zijn donderdag voorbij!

Vandaag eindelijk een afspraak gemaakt bij een tandarts...oeps, dat hadden we al veel eerder gemoeten, maar de tandarts die ik toen belde had geen plek meer voor een gezin en de andere tandartsen zitten op heel lastige plekken in Villach. Nu hebben we een tandarts gevonden in Nötsch, net zo handig en hooguit tien minuten rijden. Volgende week gaan we er naar toe en dan hopen we natuurlijk dat het goed bevalt! Het lastige is, dat bijna iedereen hier wel een tandarts kent, maar je hoort maar weinig positiefs...de ene durfde ik na een verhaal al helemaal niet meer te bellen en wie ik ook vraag, er mankeert aan elke tandarts wel iets. Nu heb ik niemand meer gevraagd en gewoon een afspraak gemaakt en dan gaan we zelf wel beoordelen hoe deze tandarts is!

Morgenochtend ga ik zelf naar Villach. Ik moet nog even naar het Finanzamt, regelen dat we het Mehrkindzuschlag krijgen...ik had het al veel eerder aan moeten vragen, maar het Finanzamt heeft maar korte openingstijden, alleen in de ochtend, dus ik schoof het steeds voor me uit en tja, nu is de auto er...ik heb er al naar toe gebeld en het schijnt dat ik er gewoon maar even een formulier in hoef te vullen en dan is het klaar. Het Mehrkindzuschlag krijg je bij drie of meer kinderen in een gezin en wordt gewoon elke twee maanden bij de normale Familienbeihilfe uitbetaald.

maandag 30 september 2013

Gekke ochtend!

Maandagmorgen, een gekke ochtend! Erik is nu thuis, deze week worden de vakantiedagen opgemaakt en vanaf volgende week is dan pas eigenlijk echt sprake van werkloosheid...of nou ja, werken zonder geld verdienen, want werkloos ben je in ons huis nooit :-) !
Vanmorgen kon Erik dus Thijs weer een keer naar de Kindergarten brengen, Thijs verheugt zich daar dan heel erg op, want dan kan hij papa van alles laten zien! Vervolgens is Erik de kelder in gegaan...het werd heel nodig tijd, dat daar opgeruimd zou gaan worden. Ahum, als je veel ruimte hebt, dan wordt het ook benut...er wordt overal van alles weggepakt of even om het hoekje gelegd, even ergens bovenop gepakt...er is 8 kuub hout volledig de kelder in gepakt, omdat het met het oog op de komende buitenwerkzaamheden overal in de weg zou liggen, de tuinstoelen zijn naar binnen gegaan, maar die moeten ook een fatsoenlijke plek krijgen. Ach ja, Erik vermaakt zich er voorlopig wel, want ook in de kelder willen we in de toekomst van alles veranderen, maar dan zal er toch eerst opgeruimd moeten worden! Buiten is het nog steeds een waardeloos weer, dus daar kon Erik toch niet verder. Intussen zijn er wel weer mailtjes verstuurd en belt Erik straks nog achter een paar lopende zaken aan.

Gisteren hadden we een paar musea in Villach aan willen doen, er zijn er verschillende, van een automuseum tot een klein museum met een reliëf van Kärnten en nog een paar meer, het was toch slecht buiten, met veel regen, dus dat had mooi gekund, maar in de ochtend dachten we: hmmm, we gaan wel wat later...we hadden inmiddels de Etagenheizung voor het eerst weer aangemaakt, dat is weer heerlijk zeg! Wat later in de ochtend dachten we: we gaan vanmiddag wel. Er werden spelletjes gespeeld, de jongens hebben in de keuken van het appartement de treinbaan opgebouwd en vermaakten zich daar prima. Erik en ik hebben nog weer wat spullen tevoorschijn gehaald en op de foto gezet om nog een paar advertentie's op Willhaben te kunnen plaatsen. Verderop in de middag hebben we toch maar besloten helemaal niet meer weg te gaan, het was in huis net zo gezellig en lekker warm bij het vuurtje...uiteindelijk is het dus een heerlijke luie zondag geworden!

Vanmiddag wil ik met de jongens even naar Villach, ik heb nog kortingsbonnen voor een kledingwinkel en Jordy heeft nog een winterjas nodig en ook nog wel een trui, Thijs nog een ski-jas en wat andere spulletjes. Die bon is alleen vandaag nog geldig en nu is er een auto bij de deur :-). Lang kunnen we toch niet weg, want vanavond is er weer Taekwondo!