zaterdag 22 december 2012

Oberkärnten of Unterkärnten en een bedrijfsongevalletje

Eerder heb ik al eens gezegd, dat wij ook best nog wel leren van de dingen die Jordy en Luuk op de Volksschule krijgen. Met het vak 'Sachunterricht' moet Jordy bijvoorbeeld veel over Bad Bleiberg en z'n geschiedenis leren, maar ook over heel Oostenrijk. Het dochtertje van Ute zit in de vierde klas en liet mij laatst háár Sachunterrichtschrift zien. Daar stonden voor mij ook weer een paar nieuwe dingetjes in, maar ook nog iets anders, iets wat ik mij al vaker afgevraagd heb, waar de lijn ligt en ik had het opgezocht op het internet, maar zelfs daar werd het mij niet helemaal duidelijk! Ik doel hier op de lijn tussen 'Oberkärnten' en 'Unterkärnten'! Zowel met het nieuws als ook vooral met de weersberichten wordt er hier onderscheid gemaakt in deze gedeeltes. Wat ik op het internet gevonden had en wat mij ook logisch leek, is dat deze lijn horizontaal door Kärnten gaat...een boven (Ober-) en een onder (Unter-) en deze lijn zou dan ongeveer bij Villach liggen. Dit klopt dus niet! De lijn tussen Ober- en Unterkärnten gaat verticaal door Kärnten!!! Deze lijn gaat verticaal en dan, grof gezien, tussen Villach en Klagenfurt door. Villach ligt nog in Oberkärnten en Klagenfurt in Unterkärnten! Wij wonen dus in Oberkärnten!

Gisteren heeft Erik een goed begin gemaakt met het schuren, het is alleen niet gelukt om het helemaal klaar te krijgen, vandaar dat er vanmorgen eerst weer geschuurd moest worden in de keuken en de slaapkamer. Ik heb in die tijd de Etagenheizung van binnen schoongemaakt...de schoorsteenveegster zei het de laatste keer, dat je die af en toe van binnen even moet 'uitkrabben' van al het aangeslagen roet, dat bespaart ook weer energie, want zo wordt het water wat erachter langs loopt sneller warm. Nou ja, zo'n Heizung is van binnen natuurlijk euh...zwart! Hahaha, met een zaklamp heb ik mezelf bijgeschenen en van bovenaf ben ik met een staalborstel de binnenkant gaan schoonborstelen. Er kwam flink wat troep van de wanden af en aansluitend heb ik ook gelijk de plaat schoongemaakt en weer even ingeolied. Daarna heb ik het bestelde brood opgehaald (elke week hebben we een vaste broodbestelling) en mijn oude kleren aangedaan en Erik geholpen met het uitwitten. Jordy heeft ook een hele poos geholpen!! Voor het middageten hadden we in elk geval de slaapkamer helemaal wit.

Na het eten het brood even allemaal gesneden en in de vriezer gedaan en de haard aangestoken en toen weer verder met het witten van de keuken! Het schoot al mooi op en toen moest de radiator even aan de kant om erachter ook goed te kunnen witten en zo ook de leidingen even naar voren te kunnen 'buigen', zodat ze niet helemaal onder de verf komen...toen ging het niet helemaal goed...Erik vroeg mij om de radiator in evenwicht te houden op de plank waar deze op kon rusten en Erik trok de leidingen iets naar voren, de plank schoot weg, die ik probeerde tegen te houden, maar ik had daardoor twee voeten onder de radiator staan...gelukkig had ik mijn klompen wel aan, maar helaas zitten hier geen stalen neuzen in...en het is een dubbelplaats, nog gevulde radiator...die is dus 'best' wel zwaar...tja...nu heb ik dus tien zere tenen en een paar zere gewrichten, waar ik wel vaker last van heb...ik heb een hele tijd met mijn voeten in een bak water gezeten, kan alles nog goed bewegen, maar fijn is anders! Ben benieuwd hoe het er morgen uitziet...

vrijdag 21 december 2012

Kortste dag en winterbegin?

Het is alweer de kortste dag van het jaar!! De winter is nu officieel begonnen...hahaha, voor ons gevoel hebben we al een stukje winter gehad, maar er mag nog veel meer komen!!!! Van mij mag het weer volop gaan sneeuwen, heerlijk! Hier gaan intussen flinke discussie's over het weer de rondte, wordt het nu wel of geen witte kerst...ik moet zeggen, het zou raar zijn, als al het witte wat er nu nog ligt, weg zou zijn met kerst...maar voor de oostenrijkse begrippen is dit geen sneeuw meer. Echt sneeuw is het ook niet meer, het is allemaal hard aangevroren, je kunt nu letterlijk óp het sneeuw lopen! Het aangezicht is nog steeds wit...al mag er van mij een flink pak bovenop vallen! Tot op heden schijnt het nog even opnieuw te gaan dooien vlak voor kerst, anderen berichten dat er toch wat sneeuw gaat vallen, maar dan wel een heel klein beetje...ach, we wachten maar gewoon af!

Maar de korste dag...die is hier toch wel wat langer dan we gewend waren! Al vrij vlot werden de dagen iets korter hier, maar daarna is het blijven steken. Tegen 16.45u begint het hier te schemeren en tegen 17.00u is het opeens donker! In Nederland/Duitsland waren we toch wel anders gewend.

Vanmorgen alweer van alles gedaan, aan de poets geweest, aan het strijken, ben al met gips in de weer geweest en om 10.00u was ik op de Volksschule voor het Weihnachtsfeier van Jordy en Luuk. Het was erg leuk gedaan, met kleine toneelstukjes en veel liederen, onze beide heren hebben goed meegedaan!!! Zometeen Thijs ophalen en daarna zullen Jordy en Luuk in huis komen, ze zijn nog op school gebleven voor het spelen van spelletjes! Dan kunnen we brood eten. Daarna ga ik de lasagne voor vanavond vast voorbereiden en het laatste van de wanden bijschuren vanmiddag. Als Erik in huis komt, gaat hij eerst met de jongens een kerstboom uit het bos halen en daarna gaat hij de plafonds schuren...
Erik heeft trouwens zijn mobiel vergeten mee te nemen, dus ik had vanmorgen al de architect aan de telefoon!! Haha, die best meneer was even helemaal stil en vroeg of Herr Fischer er ook was... Dit is de architect van het gebouw waar Erik al vanaf het begin werkt en de werkzaamheden lopen daar nu op het einde. Erik is er nu nog als laatste van zijn collega's achtergebleven, al een paar weken, om de laatste puntjes op de i te zetten. En daarbij valt hij van het één in het ander, bij het ene appartement werkt de wazemkap niet, bij het volgende moeten de lampen opgehangen worden, dan weer moet er een schakelaar toch op een andere muur gezet worden...een aantal mensen wonen al in het complex, vandaar dat Erik nu ook daar wat mensen leert kennen. Hij krijgt koffie aangeboden, mensen willen een praatje maken, vervolgens heeft de architect Erik weer nodig etc. Hahaha, had ik nog niet verteld, maar Erik heeft een flink blauw oog!! Bij het opruimen van een haspel, schoot hem de kabel in zijn oog...het is gelukkig goed gegaan, maar het ziet eruit alsof hij een flinke ruzie heeft gehad!! De oudere mevrouw en meneer waar Erik gisteren nog wat in het appartement moest veranderen, vroegen Erik ernaar en vervolgens kwam de mevrouw met een wattenstaafje met zalf uit de badkamer en moest Erik zijn oog dicht doen en werd het heel voorzichtig ingesmeerd... lief toch?

Ik ga verder!

donderdag 20 december 2012

Kaufvertrag en de rest...

Zow, even snel tussendoor een blog schrijven!
Gisteren kregen we dan eindelijk de langverwachte papieren: Het officiële Kaufvertrag!!!! Het is binnen!!!! Voor ons was het al wel officieel, na het ondertekenen, maar nu pas, nu ook het Vorkaufsrecht weg is, alle partijen ondertekend hebben en WIJ het origineel hebben, is het toch pas echt ECHT! Wat heerlijk, zo voor de feestdagen...we kunnen het jaar dus goed afsluiten! Haha, en niks netjes in een platic mapje en dikke kaft om het Vertrag, zoals tien jaar geleden...het zat gewoon dubbelgevouwen in een envelop! Zo kan ik het tenminste ook netjes in de ordner stoppen!!

Vanmorgen naar Villach geweest, bij terugkomst had ik nog net de tijd om de boodschappen allemaal op te ruimen, toen Thijs ophalen, konijnen weer ontdooid water brengen, tafel klaarmaken, Jordy en Luuk kwamen alweer terug uit school en eten...
Na het eten eerst de vaatwasser nog uitgeruimd en opgeruimd, de Heizung schoongemaakt en straks even aansteken, maar zo eerst even naar de post lopen, een paar brieven ophalen, geen idee waarvan! Gelijk daar bij de winkel een paar laatste boodschappen halen en dan weer naar huis. Jordy en Luuk hebben net het huiswerk gemaakt, ik zou nog een paar foto's op een stick zetten voor Ute, heb ik net ook al even gedaan, van het Adventfeier.
En dan straks Erik weer ophalen uit Villach...oja, en ook nog even het eten voorbereiden zo...

?

woensdag 19 december 2012

Stuiteren

Naar aanleiding van de reactie's op mijn blog van gisteren, weet ik, dat ik dus niet de enige met het muts- en haarprobleem! Altijd fijn om 'bondgenoten' te hebben, hahahaha! Het meest aangedragen worden de oorwarmers...of zo'n band...zou een optie kunnen zijn, maar helemaal weg gaat het probleem er niet mee en geloof me, met minus 16 graden, wil je graag een muts op...

De dagen naar de kerst toe, schieten al behoorlijk op! Gisteren weer een keer in de kerk geweest om te oefenen met Luuk en Thijs (ben nog nooit zó vaak in zo'n korte tijd in de kerk geweest) en komende zondag is de generale repetitie! In huis houd ik de boel bij, boven in de slaapkamer en de keuken is het gipsen bijna klaar. De jongens komen al stuiterend de dag door...pffff, wat zijn ze druk met z'n drieën zeg...het Chriskindl mag van mij komen...ze struikelen over elkaar heen, kom er op de Kindergarten achter dat Thijs een klein gaatje in zijn achterhoofd heeft, onder zijn muts, omdat hij achteraf achtergekomen, over Jordy gestruikeld is, er ligt er steevast één eerder in bed en niet omdat ze moe zijn, maar voor straf...
Donderdag ga ik naar Villach voor de laatste boodschappen, vrijdagochtend is het Weihnachtsfeier op de Volksschule van Luuk en Jordy en vrijdagmiddag, na het werk, wil Erik de plafonds in de keuken en de slaapkamer boven gaan schuren (dat wil ik mijn rug niet aandoen) en dan zaterdag willen we eigenlijk deze twee ruimte's helemaal uitwitten. Zondag dus eerst de generale repetitie en daarna de kerstboom maar even optuigen.

Ik denk dat we zo aardig de week doorkomen tot de kerst...

dinsdag 18 december 2012

Mutsen en haren

Jarenlang heb ik geen mutsen gedragen...nooit! Hooguit knoopte ik mijn sjaal wat hoger om mijn nek, zodat mijn oren er wat bij instaken, maar een muts? Dahaaaaag, dacht het niet! Daar raken je haren helemaal van in de war, mijn haar bijvoorbeeld, heeft de neiging om rechtop te gaan staan, na het afzetten van de muts en aangezien ik heel lang hele lange haren heb gehad en het elke ochtend precisiewerk voor de spiegel was, om mijn kroezige krullende haar toch enigszins in het gareel te krijgen, heb ik dus nooit een muts opgezet...
Tja en dan verhuis je dus naar Oostenrijk, waar je met ochtendtemperaturen (op dit moment niet meer) van minus 16 graden toch echt wel iets op je hoofd kunt hebben. Mijn haren zijn niet meer lang, maar al een paar jaar behoorlijk kort, maar dat maakt het dragen van een muts er niet handiger op, weet ik nu...maar ik doe het toch! Het heeft voordelen en nadelen...het is natuurlijk heerlijk warm en een voordeel is, dat je in de ochtend geen kwartier over je haar hoeft te doen, als je daarna een muts op je hoofd plant! Als je de muts (in mijn geval) af zet...is er geen eer meer aan te behalen...en met gel of lak in de haren, vind ik het idee van een muts niet prettig en wordt de harenramp alleen maar groter, want het blijft dan namelijk in het model van de muts op je hoofd zitten...
Het nadeel is, als je naar iemand toe gaat...ik heb al een paar keer de kou getrotseerd om geen muts op te hoeven zetten en mijn haren in 'model' te kunnen houden, maar die vlieger gaat natuurlijk niet altijd op...
Met mijn hele korte haren, steekt er geen sprietje onder de muts weg...vind ik eigenlijk niet fraai, maar ja, wat er niet is...vandaar dat bij mij het idee is ontstaan om een ander 'model' te creëren van mijn kapsel...voorzichtig probeer ik het iets te laten groeien en dan maar eens zien welk model ook wel leuk zou zijn bij mij...heel lang zal het niet meer worden, dat heb ik ongeveer 25 jaar lang gehad. Maar een tussenweg misschien en ik weet, voor dit winter heeft het geen zin meer, maar misschien dat het mutsendrama volgend jaar wat minder is! Ik heb namelijk het gevoel, dat mensen met iets langere haren onder een muts er veel leuker uit zien, dan ik met mijn hele korte haar en ach, ik heb inmiddels al een aantal jaren hetzelfde kapsel, dus nu maar eens weer wat anders!
Pfffff, wat een muts al niet teweeg brengt!

maandag 17 december 2012

Kindergarten Adventfeier

Vrijdagmiddag hebben we het Adventfeier van Thijs gehad! Dit werd gevierd in het Knappenhaus, voor de bekenden, dit zit boven het restaurant De Bergmandl. Het was erg leuk gedaan, ze hadden namelijk met alle kinderen een heel toneelstuk voorbereid! Thijs heeft de os gespeeld...hij was zó trots en vond het helemaal geweldig!!!!
 

 
Thijs stond letterlijk te stralen op het podium! Hij kon
zijn tekst echt luid en duidelijk opzeggen!
 
hier wordt het afsluitende lied gezongen
 
Moet je nagaan, dat de hele zaal echt stampvol zat! Volgens mij waren echt alle ouders, kindjes, vele opa's en oma's, de juffen iedereen was er, maar geen enkel kindje vond het moeilijk om op het podium te staan!
Aansluitend kon je bij de 'bar' Glühwein of thee ophalen. Er waren Kuchen en gesmeerde plakjes brood, voor iedereen meer dan genoeg en dat allemaal tegen een vrijwillige gift.
 
Het is zo geweldig om mee te maken hoe hier alles gevierd wordt! Zowel het Adventfeier van Thijs, als dat van gisteren, gewoon het idee van een aantal dorpsbewoners... Vrijdag is er een Weihnachtsfest op de Volksschule, dit wordt in de ochtend gevierd, dus daar ga ik naar toe en aansluitend kunnen Jordy en Luuk mee naar huis, kunnen we Thijs ophalen en dan hebben ze vakantie!
 
 


zondag 16 december 2012

Adventfeier

Adventfeier in Bad Bleiberg!
We gaan op pad, met 29 personen maar liefst!

We zijn gaan wandelen naar de Drachenbrunnen

Het was gewoon in kolonne! Haha, sommige weggetjes moet je namelijk achter elkaar lopen

Plaatje toch?

We hebben een ware dienst gehouden, Burgi had een klein 'dienstboekje' gemaakt...heel mooi
de eerste tekst was zelfs in het nederlands en een paar hebben er dus uit voorgelezen! Voor het nederlandse
deel vroeg ze ons om het voor te lezen. We hebben kaarsjes aangestoken en bij het liedje klingklokjekling
hebben de kinderen sterrenflikkers ontstoken...heel mooi!

Genoeg Glühwein, thee, Kuchen, brood en lekker dingen! Iedereen had een rugzak bij zich!

Er waren ook twee honden mee, die kunnen vanavond wel slapen!

Thijs

Luuk

Jordy op de quard

Luuk op de quard

...en de terugweg!