vrijdag 30 november 2012

Ideaal apparaat, gewandeld en site

Toch nog een keer over de Etagenheizung...wat een geweldig ding is dat toch eigenlijk!! Het is absoluut geen fraai apparaat, maar wel een ideaal apparaat!
In de ochtend beginnen we met Heizöl, die kun je instellen op een tijd, zodat je in de ochtend bij het uit bed komen, een aangename temperatuur in huis hebt (en dus ook in de badkamer!), tevens wordt op die manier de watervoorraad op de goed temperatuur gebracht. Op dit moment laten we de brander van de Heizöl om 11.00u in de ochtend weer uitgaan (op de doordeweekse dagen dan). Ik zet daarna de pomp handmatig aan, die de restwarmte van de brander weer door de radiatoren pompt. Met de huidige buitentemperaturen blijft het huis tot een uur of twee in de middag nog rond de 19/20 graden en dan doe ik de Etagenheizung aan. In de ochtend maak ik 'm altijd eerst schoon, dat is niet veel werk, eerst flink opschudden (het as) en laten bezinken, eventueel de as in de aslade even 'gelijk' maken, want soms is het een grote bult as op één punt en daarna met een bezempje erbij. Eens per week haalt Erik de aslade leeg.
Het hout ligt in de kelder en in het huis lag nog een hele mooie 'mand' (volgens mij iets van brons/koper) waar een mooie hoeveelheid hout in meegenomen kan worden, zodat het ook nog te beuren is en in de keuken niet ontzettend in de weg staat. In de lade onder de oven ligt een voorraad aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes.
In de kelder moet ik wel het één en ander aan hendels en draaiknoppen omzetten, voordat ik op hout kan gaan stoken, maar dat is inmiddels dagelijkse routine geworden!
De rest van de dag wordt het huis dus verwarmd op hout. Ik heb al eerder geschreven (en een foto laten zien) dat je op de Etagenheizung ook kunt koken. Het bevalt inmiddels zó goed, dat ik in elk geval elke dag wel iets erop klaarmaak, maar vaak zelfs de hele maaltijd! Het ligt er net aan, hoe heet de Heizung is, het kost iets meer tijd, maar ja, ik ben nagenoeg altijd thuis in de middag, dus dan zet ik de aardappels toch een half uur eerder op de Heizung? Gisteren de hele maaltijd van rijst met Kip/Kerrie erop bereidt, mijn theewater staat er steevast op te pruttelen...ideaal!!
We hebben er zelfs al een paar keer ham/kaas tostie op klaar gemaakt! Gewoon een stuk bakpapier erop gelegd en het ging prima!
In de avond gaat tegen een uur of acht het laatste stuk hout erop. Zo loopt de temperatuur van de Heizung niet meer te hoog op, voor als Erik alles weer omschakelt om de volgende ochtend weer op Heizöl te beginnen!

Ben inmiddels weer terug van de wekelijkse wandeling op de Erzberg! Dit keer met vijf dames en hond. Ik had het fototoestel meegenomen, maar het sneeuwt! En de sneeuw is heel fijntjes, er zijn dus wolken en daarom was er weinig te zien, jammer, maar de volgende keer neem ik 'm weer mee voor de volgende poging! Het is echt leuk, dit keer ging de mevrouw van de post ook mee en een mevrouw die 'boven' ons woont, beide praatgraag....hahahaha, dus ik was zelf ook een paar keer flink buiten adem tijdens het klimmen (oh nee, wandelen...) van het kletsen, maar het is gewoon super! We hebben over vriendschappen gekletst, over de cultuursverschillen van Nederland en Oostenrijk, over de kinderen gekletst...gewoon over van alles! Dit keer ben ik niet meegegaan voor een bak koffie...ik heb natuurlijk deze week al bij Ute gezeten en morgen hebben we er verjaardag, want het vriendje van Luuk is jarig en in plaats van een kinderfeestje, heeft ze gewoon de gezinnen erbij uitgenodigd! Ik heb zojuist wat gips uit de garage gehaald, dat maak ik zo even klaar en dan ga ik nog weer even op de slaapkamer boven verder...

Heel even nog iets! Sinds gisterenavond zijn we ook online bij een site in Duitsland, voor mensen die een vakantieadres zoeken. Ik had deze site doorgekregen van een mede-emigrant en zijn familie die ook een vakantiewoning hebben. Hen bevalt de site goed, dus wij proberen het hier ook maar eens! Onze eigen site is natuurlijk lastig te vinden tussen alle enorme maatschappijen die vakantie's aanbieden...vandaar dat ik ons hierbij aangemeld heb, kijk maar eens:
http://www.ferienhausmiete.de/ferienhaus_suche1000.php?subregion=399&city=Bad-Bleiberg

Zow en nu ga ik snel wat doen!

donderdag 29 november 2012

Gips en sneeuw

Ik ben al met gips in de weer geweest! In de tweede slaapkamer van het appartement heb ik nu voor het eerst de gaatjes/barstjes gedicht. Ook waren er wat grotere...de vorige bewoners hebben er namelijk de radiatoren geplaatst en de verwarmingsbuizen door de muur geboord van de ene naar de andere slaapkamer en daar zaten me nog gaten in! Ook zaten er nog twee doorvoeren naar een rookkanaal in die slaapkamer. Die rookkanalen zijn niet meer nodig en ook al ontzettend lang niet meer gebruikt, maar ja, je hebt wel twee enorme gaten in de muren...de vorige bewoners hebben deze rookkanalen gewoon afgedopt...geen gezicht! Er stak gewoon nog een stuk buis door de muur, daar zat een deksel op en klaar! Nou ja, Erik heeft die buizen verwijderd, de boel erachter schoongemaakt en goed afgedicht en nu maak ik het dus weer helemaal glad met gips, zodat we gewoon weer nette muren hebben!

Ze voorspellen hier inmiddels dat de winter eindelijk gaat komen! Pffff, dat werd tijd, de afgelopen twee dagen hebben we regen gehad...het waren maar twee dagen, maar het voelde als een hele week! Ik heb gewoon zo'n hekel aan regen, bah! Het voelde vanmorgen buiten ook wat frisser aan dan de laatste dagen en op de Dobratsch is een poederlaagje sneeuw gevallen, ik schat dat de sneeuwgrens er op zo'n 1500m ligt. De ene weersvoorspelling zegt dat er vanavond of uiterlijk morgen hier verandering in gaat komen en de andere voorspelt zondag de eerstvolgende sneeuw. In het westen is er inmiddels al 15cm nieuwe sneeuw gevallen...van mij mag er hier een meter vallen...

Oh ja, nog even iets om te lezen: http://www.telegraaf.nl/reiskrant/bestemming/italie/campanie/21110298/__Drie_trendy_Europese_bestemmingen_in_2013__.html
en dan vooral de tweede plaats!!!!!!!

woensdag 28 november 2012

Gewoontes en gebruiken

Gisterenochtend kwam ik Ute tegen bij de winkel en ze vroeg of de jongens nog naar de Jungscharstunde gingen. Jordy wil dit normaal nooit en zegt steevast: ''daar ga ik niet naar toe hoor!'' Ze weten eigenlijk helemaal niet wat het inhoud en ik eerlijk gezegd ook niet helemaal, dus Ute vertelde. Het blijkt gewoon een leuke samenkomst van kinderen te zijn, ze gaan spelletjes doen en knutselen...dit wordt door de Religionlerares van de Volksschule gedaan, dus de jongens kennen de mevrouw ook nog eens! Ik zei dat ik ze het voor zou stellen.
Toen ik Luuk vroeg of hij er naar toe wilde en dat er dan ook zijn vriendje en vriendinnetje uit de klas zouden zijn, wilde hij heel graag! Luuk vertelde dit Thijs en ook Thijs wilde er naar toe. Jordy moest er eerst over nadenken...Na het middageten had Jordy besloten dat ook hij er wel naar toe wilde. Ik belde Ute en vertelde er alleen bij, dat als het knetterhard zou regenen, we dan niet zouden gaan, want wij moeten er wel lopend naar toe...
Het regende wel iets, maar met paraplu zou het prima gaan, maar toch belde Ute vlak voordat we weggingen, dat ze ons op zou halen, ze zou eerst haar kinderen en een vriendinnetje wegbrengen en zou dan ons komen halen. De jassen dus maar even weer uit en tien minuten later weer aan, de jongens stonden net voor de tweede keer buiten, belde Ute weer....de lerares is ziek, de Jungscharstunde ging niet door, maar kom maar gewoon bij mij!
We zijn dus naar Ute gelopen en hebben daar wat gedronken, cake gegeten en veel gekletst. Iets wat ik nog steeds 'raar' vind en wat wij als 'Hollanders' niet kennen en wat Prinses Maxima juist vreemd vond aan Nederland: EEN koekje bij de koffie...dat is hier dus ook vreemd... Ute had namelijk een grote cake gebakken voor de Jungscharstunde, maar ja, dat was niet meer, dus de cake ging op tafel...we waren met zes kindjes en 2 volwassenen en de cake is gewoon helemaal opgegeten!! Sommige kinderen hebben gewoon drie plakken cake gegeten! Heel normaal! Je zou snel denken dat de mensen er hier aardig vierkant bij moeten lopen, maar juist het tegendeel is waar....hahahaha, irritant gewoon! Het komt heel hartelijk over vind ik altijd en nu was ik zelf daarin ook al wel iets veranderd, door al jarenlang eigenlijk een schotel met koekjes op tafel te zetten bijvoorbeeld, in plaats van een koekje rond te delen, maar toch...

Hahaha, nog zoiets, na de koffie keek Ute op de klok en vroeg: ''A Glaserle Sekt?'' Haha, mijn reactie schoot eigenlijk wat snel mijn mond uit: ''Sekt?? Jetzt?'' Ute begon te lachen en vond dat het er laat genoeg voor was, dus ik heb toegestemd. Ute vindt het wel interessant om te horen hoe in Nederland de gebruiken en gewoontes zijn en vindt ''ons Nederlanders'' af en toe wat vreemd! Hahaha, nu ik een beetje hier in de gebruiken en gewoontes bekend raak, snap ik dat best!

Zow, genoeg gekletst, ik ga maar eens schoonmaken...

dinsdag 27 november 2012

Luuk en aan de klus

Ik heb Luuk er in elk geval al op aangesproken...eerst verscheen er een glimlach om zijn mond, toen werd ik toch echt even boos! Dit is toch geen grapje? Ik heb Luuk gevraagd of hij dingen niet snapt in de klas, of het rekenen wel goed gaat en het lezen, maar zoals ik al dacht, dat gaat volgens hem goed, dat kan ik ook in zijn schriften wel zien. Het is gewoon echt zijn aandacht...en hij ziet het nut van de school volgens mij ook nog niet helemaal in! Hij kan zich heel goed concentreren...als hij er zin in heeft, hij kan heel goed luisteren, als hij wil... Het vervelende bij Luuk is, dat heeft hij al vanaf zijn geboorte ongeveer, je krijgt nooit het gevoel dat je hem ergens mee hebt... als hij op de gang moest zitten, dan ging hij zitten en verder niets. Moest hij voor straf naar zijn slaapkamer, dan ging hij op bed zitten of zelfs liggen om in slaap te vallen, wat ook nog wel eens lukte zelfs... Tegenwoordig kan hij wel boos worden, heel boos zelfs en dat richt hij dan altijd naar mij of naar Erik, ook al heeft Jordy bijvoorbeeld iets gedaan, dan nog ligt het aan Erik of aan mij! Hahahaha, hij heeft flink karakter! En dat karakter is hardnekkig...als Luuk bijvoorbeeld boos is en daarom zelfs zijn snoepjes (bijvoorbeeld) niet zegt op te eten, dan doet hij dat ook niet...of dat hij zijn drinken niet drinkt, dan laat hij het ook echt staan...voor de rest van de dag!
Tja en deze jongen heeft door, dat de juf hem 'hooguit' apart zet: dat is toch zo erg niet?

Inmiddels ben ik zelf op de volgende slaapkamer van het appartement begonnen, dat was eigenlijk vorige week al de bedoeling, maar toen werkte mijn rug niet mee. Eerst het één en ander opgeruimd, er hingen nog tekeningen van Jordy aan de muur (Jordy heeft eerst op deze kamer geslapen). Op die slaapkamer moeten de muren bijgewerkt worden met gips, ik heb de gordijnrail eraf geschroefd en Erik heeft gisterenavond alvast wat afgepurd. Ik ga zo maar weer even verder!

Reactie op reactie:
Corine, hier vinden kindjes het echt leuk om naar de Förderunterricht te gaan...ik heb er, echt waar, nog niets negatiefs over gehoord. Jordy gaat zelfs áltijd, om zijn achterstand bij te werken, maar ook hij gaat er met plezier naar toe. Luuk kwam afgelopen week helemaal blij terug, hij had zijn niet gedane zaken afgemaakt en mocht toen een spelletje doen...ze doen er hier vanuit de leraressen ook echt alles aan, om het niet als straf over te laten komen en dat lukt ze dus ook echt!

maandag 26 november 2012

Luuk!

De nieuwe week is weer begonnen! Het beddengoed is weer aan de beurt om verschoond te worden, dus de wasmachine en de droger zijn weer druk! Het eerste strijkgoed is ook alweer weg, tussendoor nog wat 'gewone' huishoudelijke klusjes gedaan, het is dus wel een productieve ochtend!

Vanmorgen, toen ik nog even bij de Volksschule stond en Jordy en Luuk naar binnen gingen, kwam de juf van Luuk naar mij toe...gek misschien, maar ik wist gelijk wat ze wilde zeggen...
Afgelopen week moest Luuk naar de Förderunterricht, dit is een ingeroosterd lesuur die de juf kan gebruiken voor kindjes die iets niet onder de knie krijgen of iets niet af hebben of gewoon extra aandacht nodig hebben. Een kindje hoeft er pas naar toe, als het in het Mitteilungsheft geschreven staat. Bij Luuk stond het dus in het Heft afgelopen week, dat hij donderdag naar de Förderunterricht moest komen. Förderunterricht is totaal niet erg, het schijnt erg leuk gedaan te worden en kindjes moeten het niet als straf zien, maar als een extra'tje...ik hoor ook alleen maar positieve dingen over dit uur, want elke klas heeft dit. Ik vroeg Luuk waarom hij er naar toe moest, maar dat wist hij niet...ik keek in zijn tas en zag een schrift die normaal gesproken op school blijft, ik kijk erin en zie minstens onder vijf bladzijdes : ''Fertig stellen'' staan... Luuk gaf toe dat hij dat in de klas niet klaar gekregen had, ik keek 'm aan en bedacht een tactische aanpak...
''Je vindt het wel gezellig in de klas hè?''
Luuk: ''Jaha, en ik heb weer nieuwe vriendjes nu, want ik zit nu niet meer naast Fabian, maar naast Sarah en...''
''Kan het zijn Luuk, dat je niet meer naast Fabian zit, omdat jullie teveel kletsen?''
Luuk kijkt naar de grond...en knikt vervolgens...
Ik leg Luuk uit, dat hij het best gezellig mag hebben in de klas, maar dat het niet de bedoeling is, dat hij de gangmaker is, het iedereen naar zijn of haar zin maakt (want dat doet hij) en dat iedereen z'n opgaves klaar heeft, behalve hij zelf...
Ik geloof niet dat het helemaal aan is gekomen bij Luuk, maar daar moet ik nog mee bezig.

De juf gaf vanmorgen dus aan, dat Luuk in de klas overal is met zijn gedachten, behalve bij de les...hij is er altijd vrolijk, lacht veel, maar hij kletst heel graag en ook heel graag met Sarah, maar ook daar zit hij inmiddels dus niet meer de hele ochtend naast, want ook met haar kletst hij teveel...Luuk heeft dus al een paar keer apart gezeten. De juf vroeg of ik Luuk er thuis op aan wil spreken en hem met het huiswerk nog beter in de gaten wil houden...dat laatste gaat lastig worden, want het huiswerk heeft hij zo klaar en in mijn ogen doet hij dat ook goed, het lezen gaat ook steeds beter. Natuurlijk spreek ik hem op dit alles aan, maar ja, het is wel Luuk...(wat dit alles betreft een kopie van mijn broer...hahaha, niks negatiefs, maar het is voor mij ook niet vreemd).
Juf gaf aan dat er volgende week Elternsprechtag is en dat we het er dan over zouden hebben, want de juf heeft het idee dat Luuk de stof niet goed snapt, maar ik weet dat het dat niet is (nu nog niet in elk geval)... Zoals Luuk nu in de klas is, zo had ik het vanaf het begin al verwacht, ik was juist heel verbaasd dat hij het zo goed deed en alles steeds netjes deed in de klas...het was boven mijn verwachting. Luuk zal in de klas iets strakker aangepakt moeten worden, ben ik bang...maar daar heb ik het volgende week wel met haar over.

zondag 25 november 2012

Twents?

Gelukt, dit zijn dan de twentse krentenwegges, die geen twentse krentenwegges zijn!! Haha, ik heb het volgende alweer in huis om het toch meer twents te laten worden!

Verder hebben we vandaag weer een heerlijke klungeldag. De jongens hebben aan de keukentafel al met Lego gespeeld (hihi, álle jongens...), nu zijn de kinderen buiten aan het spelen, Erik is nog even boven in de keuken aan het schuren en ik ben met van alles bezig, met een wasje, de fotocamera een keer weer opgeschoond, net als alle foto's op de laptop...
Eens kijken of we vanmiddag nog weer gaan wandelen of gewoon lekker door blijven klungelen...