vrijdag 30 november 2012

Ideaal apparaat, gewandeld en site

Toch nog een keer over de Etagenheizung...wat een geweldig ding is dat toch eigenlijk!! Het is absoluut geen fraai apparaat, maar wel een ideaal apparaat!
In de ochtend beginnen we met Heizöl, die kun je instellen op een tijd, zodat je in de ochtend bij het uit bed komen, een aangename temperatuur in huis hebt (en dus ook in de badkamer!), tevens wordt op die manier de watervoorraad op de goed temperatuur gebracht. Op dit moment laten we de brander van de Heizöl om 11.00u in de ochtend weer uitgaan (op de doordeweekse dagen dan). Ik zet daarna de pomp handmatig aan, die de restwarmte van de brander weer door de radiatoren pompt. Met de huidige buitentemperaturen blijft het huis tot een uur of twee in de middag nog rond de 19/20 graden en dan doe ik de Etagenheizung aan. In de ochtend maak ik 'm altijd eerst schoon, dat is niet veel werk, eerst flink opschudden (het as) en laten bezinken, eventueel de as in de aslade even 'gelijk' maken, want soms is het een grote bult as op één punt en daarna met een bezempje erbij. Eens per week haalt Erik de aslade leeg.
Het hout ligt in de kelder en in het huis lag nog een hele mooie 'mand' (volgens mij iets van brons/koper) waar een mooie hoeveelheid hout in meegenomen kan worden, zodat het ook nog te beuren is en in de keuken niet ontzettend in de weg staat. In de lade onder de oven ligt een voorraad aanmaakhoutjes en aanmaakblokjes.
In de kelder moet ik wel het één en ander aan hendels en draaiknoppen omzetten, voordat ik op hout kan gaan stoken, maar dat is inmiddels dagelijkse routine geworden!
De rest van de dag wordt het huis dus verwarmd op hout. Ik heb al eerder geschreven (en een foto laten zien) dat je op de Etagenheizung ook kunt koken. Het bevalt inmiddels zó goed, dat ik in elk geval elke dag wel iets erop klaarmaak, maar vaak zelfs de hele maaltijd! Het ligt er net aan, hoe heet de Heizung is, het kost iets meer tijd, maar ja, ik ben nagenoeg altijd thuis in de middag, dus dan zet ik de aardappels toch een half uur eerder op de Heizung? Gisteren de hele maaltijd van rijst met Kip/Kerrie erop bereidt, mijn theewater staat er steevast op te pruttelen...ideaal!!
We hebben er zelfs al een paar keer ham/kaas tostie op klaar gemaakt! Gewoon een stuk bakpapier erop gelegd en het ging prima!
In de avond gaat tegen een uur of acht het laatste stuk hout erop. Zo loopt de temperatuur van de Heizung niet meer te hoog op, voor als Erik alles weer omschakelt om de volgende ochtend weer op Heizöl te beginnen!

Ben inmiddels weer terug van de wekelijkse wandeling op de Erzberg! Dit keer met vijf dames en hond. Ik had het fototoestel meegenomen, maar het sneeuwt! En de sneeuw is heel fijntjes, er zijn dus wolken en daarom was er weinig te zien, jammer, maar de volgende keer neem ik 'm weer mee voor de volgende poging! Het is echt leuk, dit keer ging de mevrouw van de post ook mee en een mevrouw die 'boven' ons woont, beide praatgraag....hahahaha, dus ik was zelf ook een paar keer flink buiten adem tijdens het klimmen (oh nee, wandelen...) van het kletsen, maar het is gewoon super! We hebben over vriendschappen gekletst, over de cultuursverschillen van Nederland en Oostenrijk, over de kinderen gekletst...gewoon over van alles! Dit keer ben ik niet meegegaan voor een bak koffie...ik heb natuurlijk deze week al bij Ute gezeten en morgen hebben we er verjaardag, want het vriendje van Luuk is jarig en in plaats van een kinderfeestje, heeft ze gewoon de gezinnen erbij uitgenodigd! Ik heb zojuist wat gips uit de garage gehaald, dat maak ik zo even klaar en dan ga ik nog weer even op de slaapkamer boven verder...

Heel even nog iets! Sinds gisterenavond zijn we ook online bij een site in Duitsland, voor mensen die een vakantieadres zoeken. Ik had deze site doorgekregen van een mede-emigrant en zijn familie die ook een vakantiewoning hebben. Hen bevalt de site goed, dus wij proberen het hier ook maar eens! Onze eigen site is natuurlijk lastig te vinden tussen alle enorme maatschappijen die vakantie's aanbieden...vandaar dat ik ons hierbij aangemeld heb, kijk maar eens:
http://www.ferienhausmiete.de/ferienhaus_suche1000.php?subregion=399&city=Bad-Bleiberg

Zow en nu ga ik snel wat doen!

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Karin,

Van de week nog aan je gedacht hoor met je handige apparaat toen mijn brood niet zo goed wilde rijzen.. Lijkt me ook handig om je deeg op te kunnen zetten.

En ik geloof dat ik ook weer een ouderwetse theeketel zou kopen. Kost het geen stroom om water te koken.

Groetjes Corine