vrijdag 30 mei 2014

Rotstuin, mevrouw en shoppen

Donderdag was het, net als overal geloof ik, hemelvaart! Wij hebben deze dag gebruikt om in de tuin te werken...het rotstuintje bij de straat ziet er weer netjes uit nu! Wat meer gras heeft Erik afgestoken, grotere stenen geplaatst, we hebben er plantjes, die we vorig jaar uit eigen gras gehaald hebben en dus eigenlijk ''onkruid'' is, uit gehaald en opgedeeld. Wat planten erbij in en ook al wat verplaatst, wegens de groot gegroeide planten ernaast bijvoorbeeld. Een flink aantal uren zijn erin gaan zitten, maar het resultaat mag er zijn:


Erik is vervolgens met de jongens nog weer aan het graven gegaan, voor de plek waar de konijnen komen te staan en ik heb op de andere helling nog weer wat planten gepoot en de gewone voortuin geharkt. En zo was de dag weer goed gevuld, maar wel een voldaan gevoel moet ik zeggen! En waar er niet zo warm werd voorspeld, bleek het toch goed warm te zijn in de zon...heerlijk toch?


Woensdag ging opeens het luchtalarm af! We zagen politie en brandweer rijden...politiehelikopter kwam aangevlogen en landde bij het voetbalveld, iets verderop bij ons...hmmm, wat was er aan de hand? Ik raadpleegde de ''Mädelswhatsapp'' en al snel werd er vermeld dat er een vrouw vermist werd. Een 66 jarige mevrouw die in het Kurzentrum logeert, was op zaterdag voor het laatst gezien door mensen in het hotel en op maandag heeft ze zich niet bij de therapieën gemeld...en pas op woensdag bedacht het Kurzentrum zich dat er iets niet kon kloppen. Er ging niet veel tijd overheen, toen er op de App een foto van de vermiste vrouw verscheen, twee van onze groep begonnen te twijfelen: ''Is dat niet die mevrouw die we zondag bij de Drachenbrunnen gezien hebben?'' De foto bleek wat verouderd, want de vrouw zou inmiddels grijs zijn, dat wat één van de vrienden gelijk zei: ''dat kan niet, want de mevrouw die wij gezien hebben, was grijs...''. Tja, toch klopte het dus. Er ging een tweede keer luchtalarm, er werden meer troepen ingezet, vanuit Villach, vanuit Nötsch im Gailtal, zoekhonden, twee helikopters...ik vond het maar een vreemd idee, al die mensen rond, in en boven Bad Bleiberg en de Erzberg, zoekend naar een vrouw...brrrr....

Wij waren zelf zondag ook op de Erzberg en tijdens de wandeling kregen wij toevallig van onze groep een foto toegestuurd, dat ze bij de Hubertushütte zaten en naar de Drachenbrunnen zouden gaan, die wij inmiddels al gepasseerd waren. En dus daar bij de Drachenbrunnen hadden ze deze mevrouw getroffen, ze leek wat vermoeid, maar verder hebben ze er geen acht op geslagen.
Eén van de vrienden besloot zich te melden bij de brandweer, om te zeggen dat ze de mevrouw gezien hadden, maar ze moesten zich melden bij de politie. Het bleek dat er nog een melding was gekomen en na het omschrijven van de kleding, wat overigens haar dochter heeft gedaan (het oplettende oog van kinderen), bleek het inderdaad om dezelfde mevrouw te gaan. Ze hadden nu in elk geval een aanknopingspunt van de richting van de mevrouw, maar het werd al donker, dus de zoekactie werd voor de woensdag gestaakt...

Donderdagochtend om 7.00u zou de zoekactie weer worden voortgezet...en inderdaad, terwijl wij in de tuin bezig waren, zagen we de zoekhonden overal lopen, de helikopters vlogen af en aan en opeens ging de Whatsapp weer, iemand had gezien dat er politie en brandweer vertrok...of de mevrouw misschien gevonden zou zijn? En ja, binnen een paar minuten kregen we via de App te horen, dat de mevrouw inderdaad gevonden was...te laat. Niet heel veel later steeg er weer een helicopter op, met iemand van de redding er onderaan hangend...mijn voorgevoel was dat de mevrouw misschien wel op deze manier opgehaald zou worden. De jongens vonden het natuurlijk reuze interessant en bekeken de helikopter en de eronder aanhangende meneer aandachtig. En ja hoor, niet heel veel later kwam de helikopter terug, met de meneer en een zwarte zak bij zich... tja, dat was natuurlijjk voor de jongens wel helemaal vreemd...het idee, dat daar zomaar een mevrouw in zit, die niet meer leeft!! En dan vliegt het ook nog zo over het dorp...heeeeeel apart inderdaad.... maar goed, de mevrouw is in elk geval gevonden, ze bleek een 'Einzelgänger' te zijn en is tijdens haar wandeling naar een top van de Erzberg gevallen en 100m over een rotswand naar beneden gestort...vreselijk.

Vandaag zijn we gaan shoppen, er moesten boodschappen gedaan worden, nog een paar dingen voor Jordy's fiets gehaald worden (voor de Radfahrprüfung), we zouden visjes bekijken in de vissenwinkel (voor het aquarium), een schooltas voor Jordy moest er gekocht worden, ik moest nog een paar kussenslopen hebben, bruine flesjes waarin ik straks de Fichtensiroop kan doen en...we hebben de jongens een plezier gedaan, we hebben bij de Mac ons middageten genuttigd.


Morgen doen we een uitstapje, niks raars of ver weg, want uiteindelijk waren we vandaag pas weer om 17.00u in huis, maar we gaan in elk geval onze Kärntencard inzetten!!


woensdag 28 mei 2014

Tuin, Palatschinken, Pradamano en uitstapje

Zowaar zit ik weer achter de laptop! Maandagavond heb ik er heel even achter gezeten, maar kon nergens inspiratie vinden om te schrijven...dat gebeurt mij niet snel :-) , maar ik had dan ook aardig de knollen gaar, dus ik heb het scherm weer dichtgeklapt. Gisteren is het er ook niet van gekomen, gewoonweg tijdgebrek en vandaag komt het er dan eindelijk weer van! Gelijk even weer wat administratie weggewerkt en nog wat andere dingen gedaan, buiten kon ik toch niks, want tot een half uur geleden regende het nog flink.

Maandag was een dag met wasgoed, strijken, opruimen, in de tuin nog weer planten poten, maar ook toen begon het te regenen...en al mijn was hing aan de lijn... aan het einde van de middag, samen met Erik nog weer naar buiten in de tuin. Jordy en Luuk waren toen naar de Taekwondo en Thijs ging nog even fietsen. Erik heeft mij boven mijn rotstuintje het gras wat begon te woekeren weggestoken en heeft een begin gemaakt om er wat grotere keien neer te leggen...het ziet er gelijk alweer wat netter uit allemaal! Het is nog niet klaar, want er moeten ook wat planten verpoot worden en als laatste nog wat boomschors er weer bij... Ach, de dag ging zomaar voorbij!

Gisterenochtend, nadat ik Thijs weggebracht had, heb ik pannenkoekenbeslag klaargemaakt en in de koelkast gezet om te laten rusten. Intussen heb ik een was opgevouwen en weer wat opgeruimd en daarna alles klaargezet om pannenkoeken te bakken! Vandaag is namelijk een klas van de basisschool van de Partnergemeente van Bad Bleiberg, bij ons in Bad Bleiberg bij de Volksschule te gast. Het ene jaar gaat Bad Bleiberg met twee Volksschule-klassen (3e en de 4e klas) naar hen toe en het andere jaar komen ze bij ons. Het gaat om de Italiaanse gemeente Pradamano. De twee klassen van ons en de klas van Pradamano inclusief alle volwassenen, worden verzorgd op deze dag...de gemeente regelt broodjes en worstjes voor het middageten, maar het buffet wat ze erbij doen, komt van de ouders... iedereen kon aangeven wat hij of zij kon en of wilde meenemen. Ik had aangegeven dat ik wel Palatschinken (pannenkoeken) wilde bakken. Ze kennen in Oostenrijk alleen maar de naturel versie, dus ik besloot twee andere ''Hollandse'' versies te bakken. Vandaar dat ik een hele lading ham-kaas pannenkoeken en spekpannenkoeken gebakken heb!
Ik heb er gelijk meer gebakken, om ook een schaal mee te kunnen nemen naar de verjaardag van Martina gisterenmiddag.
En zo was de hele ochtend verder al vol gisteren. Om 11.00u had ik alles gebakken, gerold en in stukken gesneden op de schalen liggen en toen ben ik me maar eerst gaan douchen!


Ute is onze taxi geweest, zij heeft ons naar Martina gebracht om zelf wat later te komen. Het was gezellig! Iedereen kwam enigszins versnipperd over de middag, dus niet allemaal tegelijk, wat ook wel eens prettig is om gewoon bij te kunnen kletsen! Ik heb dit keer ook wat beter Martina's huis kunnen bekijken...Martina is vreselijk creatief, heeft een aparte smaak en pakt gewoon van alles aan, of het nu om een badkamer tegelen gaat, een nieuw kozijn inbouwen of het elektrische gedeelte van het huis in orde maken, ze doet het gewoon! Ze heeft ontzettende mooie en aparte details in het huis gemaakt...wauw!
De pannenkoeken werden gisterenmiddag in elk geval op prijs gesteld! Haha, ze dachten dat ik de ham, kaas en spek gewoon in de pannenkoek gerold had! Nee hoor! Ik heb uitgelegd hoe ze gebakken worden en ze vielen in de smaak!

De andere twee schalen heb ik vanmorgen bij de Volksschule afgeleverd.
Het heeft vannacht heel flink geregend en vanmorgen ook nog, dus ik kon wederom de tuin niet in, terwijl er nog een aantal planten wachten om te worden gepoot! Maar goed, voor de stekjes die ik gepoot heb is de regen welkom, hoef ik niet te sproeien! En deze temperatuur is voor de net gepote planten wel wat beter, meer kans op goed aanslaan!

En dan hebben we vanaf vanmiddag lekker een heel lang weekend, ook Erik! Thijs heb ik vrij gegeven van de Kindergarten op vrijdag en Erik had al vrij gevraagd voor de vrijdag. We willen een uitstapje doen in één van deze dagen, we weten alleen nog niet wanneer en waar naar toe, dat is weersafhankelijk.

Volgende week maandag heeft Erik een uitstapje van het werk...nou ja, het is onder het mom van een uitstapje dan...ik vind persoonlijk dat een uitstapje van het werk helemaal niets met het werk te maken moet hebben...maar ze gaan naar een beurs...in München! De baas heeft gelijk een hotelovernachting geregeld en ze gaan uit eten. Maandagmiddag vertrekken ze en op dinsdagavond zijn ze weer terug. Erik kan er nog niet warm voor draaien: relatief lang in de auto zitten, hapje eten, in een hotel overnachten, dinsdag over een beurs slenteren en dan weer in de auto naar huis...maar ze zijn met z'n zessen, dus het zal best gezellig worden.

zondag 25 mei 2014

Wandeling en Fichtensiroop

En zo zag onze heerlijke zondag eruit: Een wandeling op de Erzberg!
En zoals ik eerder schreef, ik wil proberen eigen hoestsiroop (Fichtensirup) te maken en daarvoor had ik met de wandeling een zak meegenomen om er de bloeisels van de Fichten (dennen) in te doen. We hebben verschillende stops gehouden om weer even te plukken:
Het eerste stuk van de wandeling hebben we gewandeld daar waar ik vrijdag met Burgi en Gerhard heb gewandeld. We kwamen langs een oud huis/boerderij en Burgi nam mij er mee naar binnen en vertelde van alles over dit huis, het stamt van de Bergbouw. Het huis is aan het vervallen...zóó zonde, het is een prachtpand ook al begint het te vervallen, maar ik zie het al helemaal voor me hoe het er ooit uit heeft gezien...dat moet geweldig zijn geweest:

Nu zijn we er gezamenlijk met de jongens in geweest

Er staat ook een schuur bij en daar moesten de heren natuurlijk even onderin spieken:

Dit is de schuur in vol zicht:

We hebben onze wandeling verder vervolgd en een picknick gehouden. We hadden brood, drinken, wat te snoepen en te snaaien mee...want Erik en ik wisten dat we al verder zouden willen lopen dan dat de jongens wisten...anders waren er al twee bij huis beginnen te mopperen...gemeen hè? :-)


Op de Erzberg kom je dus echt overal de Stollen tegen:Jordy en Thijs waren er niet zo van gecharmeerd dat we nog hogerop gingen...precies de twee waarvan we het al wisten! We hebben ze erdoor moeten kletsen, maar uiteindelijk vonden ze het toch wel mooi... We hadden eigenlijk de top van de Erzberg willen aandoen, maar de zon was vrij heftig en we hadden natuurlijk eerst de boerderij bekeken, die met een redelijke omweg van de top af was...uiteindelijk hebben we de top vandaag dan ook niet gehaald, we besloten de weg naar beneden te vervolgen. Als we rechtstreeks naar de top waren gegaan, hadden we het zeker gehaald!! Maar het moet wel leuk blijven natuurlijk en Thijs had het er echt helemaal aan... we hebben afgesproken dat we de volgende keer rechtstreeks gaan en dat ze dan zelfs minder ver hoeven te lopen dan vandaag. Luuk vindt het allemaal prima, die loopt gewoon mee en die hoor je ook niet mopperen, maar de andere twee... hahaha, pfieuw...


We zijn uiteindelijk een goede vijfeneenhalf uur weg geweest, met veel stops en een lange middagpauze, met geregeld plukken van de Fichten en we waren het allemaal eens: het was een mooie wandeling!! Erik en ik hebben beide vandaag weer een stuk Erzberg gelopen, wat we nog niet kenden!

Thuis aangekomen heb ik, na de koffie, gelijk de Fichten verwerkt. De bloeisels zitten nu in glazen potten, in lagen van de bloeisels en een laagje suiker, opgebouwd tot alles op was:

En zo moeten de potten een aantal weken op een lichte of zonnige plek staan om daarna gezeefd te worden! Ik heb na het eten vanavond nog wel even een klein rondje plukken gedaan en de potten nog iets meer gevuld dan hieronder op de foto. Terwijl ik aan het plukken was, liepen er een man en een vrouw langs. De man keek in het bakje en zei: ''Ah, wird Schnapps gemacht?'' Haha, ik schudde en zei dat ik er een siroop van ging maken en de vrouw lichtte op: ''Hustensaft? Der ist besser als welche man wo auch kaufen kann!!'' Nou ja, dat is natuurlijk goed om te horen! Ik ben benieuwd hoe het gaat worden!