zaterdag 8 december 2012

Klungeldag

Nou Josina, de 'schade' valt mee tot nu toe. Het sneeuwt nog steeds, maar heel zachtjes. Vannacht is er een klein laagje bijgevallen en het was daardoor vanmorgen ook niet zo koud buiten. Jordy is alweer een hele poos buiten nu, hij krijgt er maar geen genoeg van!!

Vandaag een klungeldag weer. Zojuist een Blechkuchen gebakken en straks maar eens naar de zolder om wat kerstversiering tevoorschijn te halen. Erik is in het halletje bij de voordeur bezig...daar hangt dus géén radiator en het is daar zelfs kouder dan in de kelder...het vriest er gewoon!! De sleutel zat gisteren vastgevroren in het slot en de voordeur was van de binnenkant zelfs bevroren. Steeds als de deur van het halletje naar de gang toe opengaat, komt er een hele golf koude lucht naar binnen...brrrrr. Vandaar dat Erik er nu bezig is een gat naar de kelder te boren en zo alvast de voorbereidingen te treffen om er een radiator te plaatsen. Het is de bedoeling dat er volgend weekend eentje hangt (vandaag kun je nergens terecht ivm de feestdag...).

Zow, ga even koffie zetten!!

vrijdag 7 december 2012

Adventmarkt en koud...

Vanmorgen ben ik niet mee geweest wandelen...ergens wel erg jammer, want ik weet zeker, dat ik erg mooie foto's had kunnen maken daarboven!! Maar het liep deze week gewoon allemaal anders dan anders. Drie dagen lang één of twee kinderen in huis gehad, zelf weer even kreupel geweest, morgen is het een Feiertag (kwam ik pas erg laat achter), maar ik moest nog wel boodschappen hebben èn we wilden nog steeds met de jongens naar de Adventmarkt in Villach...tja, toen heb ik maar besloten om niet te gaan wandelen en ben ik vanmorgen naar Villach geweest voor de boodschappen en nog wat andere dingen en vanmiddag rond 15.00u ben ik met de jongens weer naar Villach gereden, Erik opgepikt, ons héél warm aangekleed met mutsen, sjaals, handschoenen en voor de jongens de skipakken en toen zijn we de binnenstad in gegaan! We hebben de markt bekeken, de sfeer geproefd, een warme hap gegeten, een warme wafel meegepakt en toen, met hele koude voeten weer richting huis, maar het was er wel heel gezellig!!
Het is echt koud...brrrrr, vanmorgen toen ik buiten liep om de jongens weg te brengen, hoefde je maar één keer diep te snuiven en al je neushaartjes bevroren!! Haha, terug in huis keek ik op de thermometer die op het balkon hangt en die gaf -14°C aan!!!! En dat was dus om 8.30u!! Toen ik in  Villach kwam vanmorgen, was het daar -6°C, dus dat scheelt nog wel een paar graden! MAARRRRRR, in Bleiberg was het kraakhelder, geen wolkje aan de lucht en Villach lag onder een wolkendek!!
Het is weer heel voorzichtig begonnen te sneeuwen, toen we terugreden naar huis...we zijn dus benieuwd hoe het er morgenvroeg uit ziet...

donderdag 6 december 2012

Een tweede blog voor vandaag, maar dit wil ik jullie niet ontnemen:
Vanmorgen, nadat ik Thijs weggebracht heb, heb ik even een klein rondje gelopen...ik zeg verder niets meer....
Het gedeelte van Bad Bleiberg waar wij wonen. Hier is duidelijk te zien, waar de lijn van de zon ligt...

Der Nikolo en Konijnen


Waar in Nederland Sinterklaas voorbij komt, in Duitsland de Nikolaus, noemen ze deze best man hier in Oostenrijk 'Der Nikolo'. Hoe verwarrend kan het voor een kind worden, dat met al deze landen een soort binding heeft? Toen we in Duitsland woonden en dus nog heel dicht bij alle familie in Nederland, hebben we voornamelijk Sinterklaas gevierd en de kinderen hebben op school dan nog Nikolaus meegevierd. Nu is het anders. Waarom zouden wij nog Sinterklaas vieren, nu we hier wonen? De jongens hebben helemaal nooit in Nederland gewoond, we hebben altijd Sinterklaas meegevierd, omdat het ook makkelijker was voor de familie...het scheelt veel uitleg naar de kinderen toe. Wij hebben de jongens gelijk uitgelegd, toen we gingen verhuizen, dat Sinterklaas niet meer in Oostenrijk komt, véél te ver weg en in Oostenrijk is een andere goede man voor de kinderen (ook de boze mannen, maar dat terzijde). De jongens hebben er eigenlijk niet één moment moeilijk om gedaan! Ze weten dat het de 5e gevierd wordt, het is een paar keer ter sprake gekomen, maar meer ook niet. Der Nikolo (gevierd op de 6e) brengt geen zak met cadeau's maar voornamelijk te eten...mandarijnen, noten, vijgen, chocolade...af en toe een klein presentje, maar dat is het!
Waar ik het al over had, er zijn ook de boze mannen, de Krampussen. Dit zijn vreselijk lelijk uitziende monsters die ook echt de bedoeling hebben, om kinderen angst aan te jagen en dit wordt dan ''gevierd'' op de 5e. Tegenwoordig worden deze twee enigszins samengevierd, dan komt er een Krampus samen met een Nikolo in huis (op bestelling dan...). Kort gezegd moet de Nikolo goed maken, wat de Krampus verprutst! Ik heb het nagevraagd en de meeste mensen vieren het geheel op de avond voor Nikolo, dus op de dag van de Krampus.


                                                   Een voorbeeld van de Krampussen...

Vandaar dat wij ons daar ook aan hebben gehouden en dat de Nikolo bij ons een cadeautje en een zakje chocolade voor de voordeur heeft gelegd! Geen toeters en bellen, de jongens vonden het heel spannend en helemaal geweldig! Jordy pakte zijn cadeautje op, hij glunderde helemaal, keek nog eens naar buiten en riep vervolgens: ''Danke schön Nikolo!''
Ze hebben het uitgepakt, er even mee gespeeld, een chocolaatje gegeten en Nikolo had zijn werk weer goed verricht!!
De echte cadeau's, die brengt het Christkindl...dus niet de Kerstman of de Weihnachtsmann...als het goed is, vliegt het Christkindl op 24 december over en laat dan overal de cadeau's achter! We zijn benieuwd!

Snoopy en Speedy, onze twee holengravende konijnen, bivakeren altijd buiten, ook nu...nu het al flink koud is buiten! Het lastige op dit moment is, is dat het water steeds bevriest. Meerdere keren per dag moet er dus gecontroleerd worden, of ze nog wel water hebben en eigenlijk is het steeds bevroren. Ik heb internet erop nageslagen, maar er is niets anders tegen te doen. Ze hebben sinds een poos al voor het ene hok een houten deurtje zitten, die overdag nog open staat en alleen in de nacht nog dicht gaat (binnenkort blijft het waarschijnlijk de hele dag dicht) en nu hebben we over het hok twee buitenspeelkleden van de jongens gelegd. Ze hebben al een flinke wintervacht gekregen en ze zijn nog steeds heel opgewekt! Ze gaan nu nog steeds, ondanks de kou, wel eens in de ren...hahaha, een paar weken geleden waren ze weer eens heel actief! Erik had een steen op de plek gelegd, waar ze steeds uitbraakpogingen doen, dat zou ze tegenhouden! Haha, Snoopy en Speedy niet! Beide dames hebben samengewerkt en een hol van ongeveer een meter lang gegraven!!!!! Onder meerdere stenen en de ren door!! Erik liep richting de otto en zag opeens Snoopy heel relaxed op het gras zitten, kauwend op een paar sprieten gras! Blijkbaar willen ze echt niet weglopen, want Erik kon Snoopy gewoon oppakken, liep richting hok en zag daar net Speedy zijn poging ondernemen!
Afgelopen weekend (toen er sneeuw al lag) toen heeft Snoopy wel een hol gegraven, maar dit keer een echt hol! Waarschijnlijk voelde ze zich niet beschermd genoeg of had ze het koud, want ze had een gangetje gemaakt en aan het einde ervan kon ze zich omdraaien, want ze kwam er met de snuit naar voren weer uit! Dat mag natuurlijk, ze moeten ook wat te doen hebben en het zijn wel konijnen! Het houdt de nageltjes mooi kort!!

woensdag 5 december 2012

Luuk, Thijs, sneeuw en verhelderend!

Luuk is vandaag weer naar school! Het is bij hem uiteindelijk alleen bij de nacht van zondag op maandag gebleven...ik moet zeggen, dat was gelijk ook voldoende voor het komende jaar... Luuk heeft twee normale nachten gehad en was gisteren eigenlijk alweer helemaal in orde. Vanmorgen mocht hij van mij dus gewoon weer naar school.
Thijs heb ik nog thuis. Gelukkig heeft hij afgelopen nacht wel voor het eerst heerlijk doorgeslapen zonder onderbrekingen voor spugen of andere 'zaken'. Het was voor ons ook wel prettig om door de wekker gewekt te worden...al had die voor ons nog wel een uurtje later mogen gaan! Hahaha, maar goed, dit is een goed begin! Thijs vandaag maar weer eens redelijk normaal laten eten en dan kijken of het goed blijft gaan, hij heeft sinds gisterenmiddag wel weer een hongergevoel, dat is wel weer fijn.

Gisteren heeft het flink gesneeuwd hier! In de ochtend begon het en het is uiteindelijk tot een uur of 19.00u gisterenavond doorgegaan, van lichte sneeuw tot dikke vlokken! Bij elkaar is er gisteren toch zo'n 15cm gevallen! Om 15.00u gisterenmiddag had ik, samen met Jordy en Luuk het oprit helemaal schoongemaakt, het sneeuwen werd minder, het leek zelfs alsof het ging stoppen. In plaats daarvan begon het iets later gewoon weer met dikke vlokken uit de lucht te vallen! Toen Erik in huis kwam, lag het oprit dus alweer vol...

Zelf had ik om 18.00u oudergesprek met de juf van Jordy en tussen 18.00u en 19.00u met de juf van Luuk...handig dus. De juf van Jordy had al uitloop van bijna 40 minuten...ik spreek natuurlijk de juf van Jordy vaker, dus veel nieuws was er niet. Uiteindelijk was ik om precies 19.00u bij de juf van Luuk aan de beurt. Dit was, moet ik zeggen, een verhelderend gesprek! We hebben het een en ander besproken en ze vertelde hoe Luuk het deed met de stof die behandeld wordt. Luuk snapt het allemaal prima, de eerste rekentest was zelfs zonder fouten, net als de eerste twee Absage's (dictee's). Het enige is, dat Luuk in de klas bijna niets afkrijgt...hoe dat komt, dat weten we inmiddels...zijn voortdurende gekletst, daardoor het niet gehoord hebben hoe de opdracht moet en dan zelf bedenken hoe hij ''denkt'' dat het moet...volgens de juf gaat dit allemaal nog wel beter worden...hmmm, ze blijft dus positief! Hahaha!!!
Toen zei de juf opeens dat Luuk zijn gedichten toch wel goed kan opzeggen.
''Gedichten??''
Ze kijkt mij aan: ''Ja, die uit het gedichtenschrift, die ze moeten leren en vervolgens moeten opzeggen voor de klas, Luuk heeft er al...even kijken...zeven opgezegd!''
''Ik weet dat er een gedichtenschrift is, maar ik dacht dat dit in de klas behandeld werd, ik heb het nog nooit gezien!''
''maar Luuk kent ze wel!''
''Ja, ik weet wel hoe...de kindjes die ze opgezegd hebben, daar heeft hij blijkbaar goed naar geluisterd en ze vervolgens zelf opgezegd...''
De juf moest erom lachen: ''Liab ga?!''
De juf liet mij het schrift zien en inderdaad, ik heb het nog nooit gezien!
Zoals ik zei, een verhelderende avond!

Tegen 19.30u was ik weer in huis, nog even met Jordy gesproken over iets wat ik met de juf afgesproken heb en toen is Jordy naar bed gegaan en Erik en ik naar buiten, het oprit weer schoonmaken! Ik weet niet, maar het heeft wat...het was al donker buiten, alles volledig wit besneeuwd, je kon een speld horen vallen (totdat de buurman de sneeuwfrees aanzette..haha) en dan in de wondere witte wereld het oprit goed begaanbaar maken...niks mis mee! (vind ik nu nog steeds, hoe ik dat over een poosje vind, weet ik natuurlijk nog niet).

dinsdag 4 december 2012

Ziek zijn en Engelversammlung

Dank je Josina!

Nou, vannacht maar twee onderbrekingen gehad, van Thijs. Een keer om te spugen, dit keer gelukkig in de bak! De tweede keer was er iets misgegaan in zijn ondergoed, maar het grootste deel is in de wc gegaan. Zo sneu, de jongen is nu ook al voor de derde nacht achtereen aan de gang. Vanmorgen heb ik maar een poeder opgelost, nog uit Duitsland van de Kinderarts. Dit is een poeder die je op moet lossen in water en waar alle benodigde vitamines e.d. in zitten. Ik heb het glas verdeeld over Luuk en Thijs, vanmiddag nog een keertje en dan maar hopen dat het vooral voor Thijs vannacht beter gaat...want aan iets verkeerds gegeten kan het echt niet liggen...en het is vooral alleen in de nacht, overdag is hij alleen maar moe.
Ik grijp niet zo snel naar tabletjes of andere dingen. Ik ben er gewoon niet zo van. Een kind mag best een keer ziek zijn, daar bouwt het lichaam weerstand van op. Ik kan er gewoon een beetje 'kriegel' van worden als kinderen bij de eerste snottebel al een neusspray krijgen, of bij de eerste kuch een hoestdrankje of bij het eerste pijntje in de buik of in het hoofd al een zetpil...mijn mening is, dat het lichaam zelf aan de slag moet om weerstand op te bouwen en niet direct van buitenaf meegeholpen moet worden...maar ja, dat is mijn mening. Dat wil niet zeggen, dat een kind er eerst hondsberoerd aan toe moet zijn, er zijn grenzen natuurlijk, maar het mag best een keer ziek zijn!

Iets anders!
In de kerk wordt er elk jaar hier een voordracht opgevoerd tijdens de dienst op Heiligabend. Ute vroeg mij of de jongens misschien mee wilden doen...ik heb het voorgesteld, maar alledrie wilden ze niet, geen probleem! Toen waren we dus vorige week bij Ute en vertelde ze, dat ze eigenlijk wel een aantal engelen te kort kwamen...in de leeftijd van de Kindergarten tot en met de eerste klas van de Volksschule...toen vroeg Ute aan Thijs of Thijs een engel wilde zijn, Thijs knikte!! Daarna riep ze Luuk erbij en ze legde het uit en Luuk wilde opeens ook!! Tja, wat mij betreft prima, het leek mij sowieso wel leuk om naar die dienst te gaan, want er worden dus door heel veel kinderen uit het Hochtal meegespeeld, er is een voordracht: Engelversammlung en een voordracht: Krippenspiel, die dan door de oudere kinderen van de Volksschule gespeeld wordt. De dienst is dan op Heiligabend om 16.00u in de middag, dus een mooie onderbreking van de dag! Ik weet alleen nog niet of Erik dan ook vrij is of wat eerder vrij is in elk geval... Nu moeten Luuk en Thijs dus de tekst leren en donderdag is de eerste Probe al!!

maandag 3 december 2012

Maandag??

Gesloopt....
was van alles van plan en wilde ook nog verder gipsen boven, maar helaas loopt het even iets anders hier!
Met Thijs ging het gisteren eigenlijk de hele dag wel redelijk, niet meer overgegeven, alleen aan de diarree en natuurlijk weinig energie. Hij heeft over de dag wat kleine beetjes gegeten en gedronken. Vannacht om ongeveer 02.30u riep Thijs, Erik snelde het bed uit, maar ik hoorde het al...en ben  achter Erik aan gegaan. Er stond een bak naast Thijs, maar natuurlijk werd deze niet gebruikt en ging de lading weer over het bed    >>zucht<<. Het riedeltje van voor af aan, Erik met Thijs naar de badkamer en ik het bed verschonen. Ondertussen werd Luuk wakker, ik keek hem aan en hij had zijn ogen wijd open...''mijn buik voelt niet zo lekker''. Ik liet alles vallen en ben naar de Speis gesjeesd om een emmer op te halen. Luuk bleef nog rustig liggen en ik heb Thijs zijn bed verder klaargemaakt.
Net terug in bed en de ogen dicht...roept Luuk...gelukkig had hij de emmer, die zo in de wc leeggekieperd kon worden. Luuk heeft zich nog een aantal keren verspreid over de nacht, de maaginhoud in de emmer gegeven en toen bleeft het rustig....
Totdat vanmorgen de wekker ging om 6.25u, ik het bed uit ging...die lùcht! Ik liep de badkamer in en zag dat de wastafel tot de rand gevuld was...met veel bruin opgelost in het water...Erik liep richting wc en kwam eveneens met dezelfde blik daar weer weglopen....er is vannacht nog iets gebeurd, waarvoor wij blijkbaar niet nodig gevonden werden... Echt, je kunt het bijna niet voorstellen, maar in de stal bij de koeien ruikt het frisser dan vanmorgen bij ons in huis...
Het blijkt dat Luuk niets meer kon tegenhouden (diarree) en het zelf op wilde lossen....de wastafel zat verstopt met de inhoud van zijn onderbroek, de wc en de wcmuur was besmeurd met hetgeen van zijn billen, ik vond na die tijd een verstopt washandje die ik achteraf beter in de ton had kunnen smijten en toen moest Luuk nog uit bed komen...en een weetje: Luuk vindt wat dat betreft niets vies....zoals de wastafel en de wc eruit zagen, zo zagen zijn bed en hij zelf er ook uit, hij heeft alleen het ondergoed geprobeerd schoon te maken en vervolgens gewoon zijn heerlijk besmeurde pyamabroek weer aangetrokken.... en als klap op de vuurpijl bleef Thijs heel stil liggen en meldde dat ook hij zijn onderbroek vol had...
Erik heeft de beide heren nog onder de douche gezet, de zwanenhals van de wastafel eraf gedraaid om de inhoud te verwijderen en geholpen met de matras van Luuk en toen is hij, samen met Jordy gaan eten om naar het werk te kunnen. Ik ben tot 8.15u bezig geweest en de wasmachine draait nu nog een kookwas, ik heb de bleek rijkelijk laten vloeien in badkuip en wastafel, gepoetst, matras geboend, stofgezogen en de wc letterlijk moeten schrobben om 'm schoon te krijgen....
Het is weer zo'n echte DRAMAANDAG!!!

zondag 2 december 2012

Krentenwegge, Thijs en Teeblätter

Vrijdagmiddag heb ik de volgende poging voor de krentenwegge gedaan en ik moet zeggen, het begint erop te lijken! Er zit nu ook echt de smaak van krentenwegge aan...
 
Gisteren is de sneeuw verder gegaan, een klein laagje bedekt Bad Bleiberg inmiddels. De jongens hebben er alweer volop van genoten! In de ochtend zijn Erik en ik eerst boven bezig geweest, verder met schuren en gipsen. Vervolgens ben ik een paar boodschappen gaan doen en heb ik een cadeautje voor het vriendje van Luuk gehaald, een waardebon voor het zwembad hier! Ik heb daarna een warme maaltijd klaargemaakt en Erik is in de keuken boven bezig geweest om het plafond de eerste keer te witten. Na het warme eten hebben we andere kleren aan gedaan en zijn we naar de verjaardag gegaan.
Het was er erg gezellig en het was ook leuk om nu eens een verjaardag op oostenrijkse manier mee te maken, dat is toch wel degelijk een verschil met de nederlandse verjaardagen....er werden tegen 18.00u zelfs bergen met tosti's bereid, zodat iedereen ook gelijk de maaltijd binnen had! Thijs had inmiddels al een paar keer gevraagd wanneer we naar huis zouden gaan, hij was moe... Hij heeft toch nog wel een halve tosti gegeten en kreeg daarna wat meer energie. We hebben nog een paar glazen gedronken en een Schnapps gehad en tegen 19.00u zijn we toch opgestaan om naar huis te gaan...als eerste!! Onze jongens vielen bijna om van de slaap, maar alle andere 13 (?!) kinderen sprongen nog vrolijk in het rond! Ik hoorde vanmorgen dat de laatsten pas om middernacht naar huis zijn gegaan...
 
Eenmaal thuis zijn de jongens gelijk naar bed gegaan, Thijs klaagde wel wat over buikpijn, maar daar hebben we eigenlijk niet zoveel aandacht aan geschonken, want vaak moet hij dan gewoon even goed naar de wc gaan...
 
Erik en ik zaten tv te kijken en opeens hoorden we een geluid...en toen nog eens en dat klonk bekend...Thijs ging gigantisch over zijn nek...we snelden naar de slaapkamer en Erik ging al glijdend naar binnen...De eerste lading over het kopeind, richting de deur dus, de tweede lading over de zijkant van het bed, over het speelkleed...
Erik pakte Thijs op en zette hem in de badkuip, waar vervolgens de derde lading over alle kleding van de jongens ging, die over de rand van het bad hing...geweldig.... De details verder zal ik besparen, maar we zijn bijna een uur bezig geweest om deze totale ravage op te ruimen...
 
Vanmorgen ging het gelukkig een stuk beter, al is zijn energiepeil heel laag natuurlijk. Thijs heeft wel een ontbijt gehad en wat gedronken en dat zit nog steeds. Hopelijk heeft hij het ergste achter de rug en nu maar hopen dat de rest bespaard blijft...
 
Het heeft vannacht volop doorgesneeuwd en nu nog steeds, er is zeker 10 cm bij gevallen, super!! De winter is eindelijk begonnen!!!!! Toen de jongens vanmorgen allemaal buiten waren om sneeuw te ruimen en ermee te spelen, heb ik wat uitgeprobeerd:


dit zijn Teeblätter
 
En het smaakt ook nog! Ik heb het recept gevonden op een site waar ik al verschillende recepten vandaan heb gehaald. Het is bladerdeeg, besmeerd met suiker opgelost in kokend water, daaroverheen weer suiker gestrooid en vervolgens gebakken in de oven. De pudding is een pudding klaargemaakt met slagroom. Dit wordt op het gebakken bladerdeeg gesmeerd en afwerken met chocolade...hmmmmmmmmmm!!!!