zaterdag 24 december 2011

Een groet

Hele Fijne Kerstdagen
en een
Gelukkig en vooral Gezond 2012!!!!


namens:
Erik, Karin, Jordy, Luuk en Thijs

donderdag 22 december 2011

Mandarijen en doppinda's

Het is zover: de kids hebben allemaal vakantie! Jordy was bijna aan het zwijmelen: ''zucht....twee weken géén huiswerk...'' Haha! Bij Luuk en Thijs was vandaag de 'Weihnachtsmann' op school...ze hebben hem niet gezien, maar: ''er bonste iemand héél hard op de deur en toen we gingen kijken was er niemand!''  Toen ze vervolgens in het lokaal kwamen (ze waren boven in het Turnraum) lagen er allemaal mandarijnen en cholade-lolly's!! Helemaal goed natuurlijk!

Misschien wel leuk om te weten: hier in Duitsland is het heel gebruikelijk om bij feesten, zoals Nikolaus, Weihnachten en Ostern niet alleen snoep uit te delen, maar vooral mandarijnen en doppinda's....ja, echt waar! In Nederland worden kleine kindjes bij pinda's uit de buurt gehouden, ze zouden kunnen stikken en hier groeien ze er mee op! Ik vergeet bijvoorbeeld nooit weer, dat bij een feestje bij de Loslöse-gruppe (voor kindjes van 2-3 jaar) van Jordy, hij was toen 2,5 jaar oud een grote schaal doppinda's op tafel stond! Ik had toen dienst (samen met de Erzieherin en één ouder wordt die groep gedraaid) en ik zag die schaal staan en ik zei toen dus: ''oh, ik zal die doppinda's even weg zetten...'' waarop de Erzieherin heel verbaasd keek en zei dat die voor dat moment bedoelt waren! Alle kleintjes pakten daarop doppinda's, kraakten het schilletje en aten de pinda's gewoon op....kindjes van 2 jaar!!!! Nou ja, een cultuur-verschilletje zullen we maar zeggen!

Nu zitten de kids naar Cars2 te kijken, Thijs wil mij zo helpen met aardappels schillen. De laatste weken willen ze alledrie graag helpen! Ik heb twee dunschillers, dus er kunnen er twee helpen en de eerste keer lukte één aardappel met veel moeite en nu wordt de ene naar de andere aardappel geschild! Haha, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

woensdag 21 december 2011

Bijna vakantie en een druk jaar

Vandaag de kortste dag van het jaar: het is winter! Het zijn letterlijk de donkere dagen voor Kerst, donker van de bewolking...voor de regen! Grrr, het is winter, dus het moet gewoon gaan sneeuwen! Helaas kunnen we er niets aan veranderen, dus we moeten het ermee doen...

De kids moeten nog één dagje naar school en dan hebben ze, naar eigen zeggen, EINDELIJK vakantie! Zoals bij bijna elke vakantie het geval is, zijn ze er ook dit keer echt weer aan toe. Ze zijn moe, snel geirriteerd en hebben gewoon even weer zin in...NIKS! Gewoon doen waar je zin in hebt. Jordy is zijn huiswerk zat, haha, dat is hij eigenlijk het hele jaar wel: ''ik HAAT huiswerk'', maar hij maakt het altijd wel zonder gezeur en helemaal uit zichzelf!
Luuk en Thijs zijn gewoon letterlijk moe. Thijs is nu eindelijk, met een extra hoestdrankje, maandag meegekregen van de dokter, enigszins van het hoesten af en Luuk gebruikt inmiddels al een aantal weken dagelijks zijn allergiedrankje en sinds vorige week ook weer de 'slijmoplosser'.
De kerstvakantie wordt natuurlijk al gevuld door alle feestdagen, maar ook nog door Thijs zijn verjaardag, de trouwdag van Eriks ouders en dan willen de jongens natuurlijk ook nog een keer bij opa en oma spelen, Jordy heeft twee keer een Hallenturnier...maar eens zien of alles lukt, het is tenslotte ook nog vakantie!

Onvoorstelbaar zeg, dat het alweer bijna het einde van het jaar is...wat voor een jaar...Vorig jaar, voor de Kerst, zaten we te overleggen 'wanneer' we onze plannen aan de kids en de familie zouden gaan vertellen...
Niet vlak voor de Kerst, want dat zou misschien de 'Kerstgedachte' wreed kunnen verstoren, we wisten tenslotte nog niet hoe de familie zou gaan reageren, maar we wilden ook niet te lang wachten.
Op 12 en 13 februari 2011 hebben we uiteindelijk eerst de kinderen en toen de ouders verteld wat we van plan waren, na de ouders kon ook de rest van de familie ingelicht worden.
De familie kon vanaf dat moment een beetje wennen aan het idee en wij konden vanaf dat moment 'vrijuit' praten.
Toen kwam voor ons het moment van: wanneer gaan we ons huis in de verkoop zetten? Het kan wel 1 tot 2 jaar duren voordat het huis verkocht wordt en als we nog een jaar zouden wachten en het duurt dan nog 2 jaar...dan zijn de kinderen alweer 3 jaar ouder, dat wilden we niet.
In mei hebben we uiteindelijk het bord in de tuin gezet, wat heel vreemd 'aanvoelde', heel dubbel...het huis dat we zelf gebouwd hebben, waar bloed, zweet en tranen in is gaan zitten, staat nu 'gewoon' te koop.
In juli zijn we lekker op vakantie gegaan naar Oostenrijk, dit keer konden de kinderen ook met 'andere' ogen naar het land kijken. We hebben gewoon heerlijk genoten van onze vakantie, al was het met een ander gevoel.
We hebben tot augustus 12 bezichtigingen gehad en toen was het verkocht....wauw, wat snel! Het voelde alsof we in een 'rollercoaster' waren beland. Dit was voor ons te snel om gelijk de stap naar Oostenrijk te maken, we waren nog niet zover. Op zoek dus naar een huurhuis.
In augustus vinden we ook ons huurhuis al! Het plannen voor de verhuizing kan beginnen.
Vanaf dat moment is het druk: opruimen, weggooien, veel regelen, veeeeeeeel inpakken, telefoontjes plegen...
In oktober verhuizen we naar ons huurhuis en gaan Erik en ik naar Oostenrijk om een goede woonplek voor ons te vinden. We moeten vervolgens ons huis nog leeg halen, opruimen en schoonmaken en op 1 november hebben we de sleuteloverdracht gehad.
En na even een poosje 'niks' zijn we weer begonnen om verder dingen uit te zoeken en te regelen voor de emigratie.

Het is dus allemaal niet niets wat er in de afgelopen maanden is gebeurd...

dinsdag 20 december 2011

De pastor en Luuk

Vanmorgen kwam de juf van Luuk naar mij toe: ik moet je nog wat moois vertellen...
Afgelopen vrijdag was de pastor op de Kindergarten. Die beste man komt ongeveer zo'n 8 keer in een jaar bij de Kindergarten en leest de kinderen voor, of laat de kinderen spelender wijs kennis maken met religie, hij doet het in ieder geval op zo'n manier, dat de kinderen ook echt luisteren of opletten. Vrijdag had hij dus iets van een spel of voordrachtje voorbereid waarbij de kinderen actief moesten meedoen en ook nog wat leerden over de religie. Toen het klaar was, is Luuk opgestaan en naar de pastor gelopen en zei:
''dass hast du ganz toll gemacht!''
Luuks juf zei: Luuk zei het gewoon zo oprecht...zo mooi was dat... ze kreeg vanmorgen gewoon de tranen in haar ogen.
Haha, de pastor had het zo leuk gevonden, dat hij volgens de juf bijna over de vloer rolde van het lachen, hij had gezegd dat dit, in al die jaren dat hij nu pastor is, nog nooit tegen hem gezegd was!! Hij vond het geweldig!
De juf van Luuk is ook gewoon een heel leuk, oprecht en spontaan mens en ze zei er ook gelijk achteraan: we hebben heel veel mooie en lieve kindjes in de groep, ieder kindje is uniek....maar ik ga Luuk volgend jaar echt missen...en dan zegt ze dat wederom met tranen in haar ogen...

Dit soort 'dingen' zijn gewoon zo leuk om te horen en ja, Luuk is inderdaad open en spontaan en hij kan je nu voor de gek houden, zonder dat je het in de gaten hebt! Luuk maakt zich voor volgend jaar, tot op heden, ook nog geen zorgen over vriendjes, hij heeft volgens mij gewoon het idee: vriendjes krijg ik toch wel! Op de Kindergarten waar hij nu zit, zit hij sinds een jaar en hij is er toen gewoon naar binnen gestapt en deed mee met de rest...hij heeft er nooit een probleem van gemaakt, dat hij van Kindergarten is gewisseld.

Jordy daarentegen is anders. Hij vroeg zich dit weekend echt af of hij in Oostenrijk wel nieuwe vriendjes zal krijgen...of er wel kindjes zijn die hem leuk vinden...gelukkig kun je met Jordy goed praten en iets goed uitleggen. Ik heb hem verteld dat er zeker genoeg kindjes zullen zijn, want er zijn ook scholen en hij heeft in de klas waar hij nu zit, ook vriendjes gemaakt...dat zal in Oostenrijk niet anders zijn. Hij was ook bang dat niemand hem zou verstaan in Oostenrijk, nou ja, dat probleem kon ik natuurlijk gelijk verhelpen. Maar ik bedoel maar: Jordy is een echt denkertje, maar gelukkig uit hij zich wel! Waarschijnlijk moeten we hetzelfde gesprek nog wel een aantal keren voeren, want hij blijft piekeren...hij kan zich geen beeld vormen in zijn hoofd over iets wat nog moet komen en ook al heeft hij antwoorden gekregen of is hij helemaal tevreden na een gesprek, hij komt er binnenkort toch weer op terug. Voor Jordy zijn veranderingen gewoon heel moeilijk, maar we kunnen ze natuurlijk niet ontlopen.

maandag 19 december 2011

Solliciteren

In het weekend kregen we het over solliciteren en een CV (Curriculum Vitae) maken, iets wat volgend jaar natuurlijk in het duits zal moeten! Maar ja, solliciteren is bij ons al behoorlijk lang niet aan de orde geweest, dus: hoe stel je ook alweer precies een CV samen? Is dat in Oostenrijk op dezelfde manier? Gelukkig hebben we Google!!!!
Ik ben maar eens begonnen met een Nederlandse CV opzoeken en de 'samenstelling' ervan gelijk in een eigen Word-document plaatsen. Vervolgens ben ik zondagmiddag maar eens met alle diploma's en certificaten van Erik aan de slag gegaan....pfff, Erik heeft van de ene opleiding 'gewoon' een diploma, maar van de volgende opleiding vooral veel certificaten (als ik goed geteld heb, negen stuks) en daar is later van het ROC een 'EVC' (=ervaringscertificaat) uitgegeven en ook een diploma van al die verzamelde certificaten...alleen de certificaten zijn van 1996/1997/1998, het EVC is van 2009 en het diploma van 2010....tja, hoe maak je dat nog duidelijk in een CV?
Je kunt het samenvatten door te zeggen dat Erik toentertijd geen diploma heeft behaald (er ontbraken volgens mij nog 1 of 2 certificaten), maar dat het ROC twee jaar geleden heeft bedacht dat mensen met inmiddels veel werkervaring het diploma alsnog hebben behaald....ach, we komen er vast wel uit!! Erik maakt zich er niet zo heel druk om, want hij heeft het gevoel dat hij in Oostenrijk toch iets volledig anders wil gaan doen, maar ja, ik vind het wel handig om het voor die tijd allemaal in orde te hebben en dan beginnen we maar eens met een nederlandse CV en die zetten we daarna gewoon zo duidelijk mogelijk om in het duits.

Het handige van Google is, is dat ik inmiddels ook een site heb gevonden die allemaal tips geeft over het solliciteren in Oostenrijk, wat kun je beter wel doen en zeggen en wat niet...Nou ja, sommige dingetjes zijn wel handig om te weten, bijvoorbeeld dat in het 'buitenland' de nederlanders bekend staan door hun eigenwijsheid...goh...hun directheid en het voortdurend uitlokken van discussie's...nou ja, dan weten we allemaal even hoe er over ons gedacht wordt!! Hahaha!!!

Voor mij zal het iets eenvoudiger zijn, ik heb twee diploma's (telt een strikdiploma ook? en een zwemdiploma?..hihi) en twee werkgevers gehad, waarvan één een bijbaantje was tijdens de schoolperiode, ik heb ooit een curcus gevolgd en tja, volgens mij was het dat wel! Alles nog even een beetje netjes in chronologische volgorde en dan overzetten in het duits!

zondag 18 december 2011

De kerstboom

Zo, gisterenochtend hebben we een kerstboom gehaald, bij de boer uit het land en aangezien de boom mooi droog was, hebben we 'm gisterenmiddag gelijk in de kamer gezet en versierd! De jongens hebben goed meegeholpen.


deze 'kersttafel' is van/voor de jongens. Deze is vorige week geplaatst
en voornamelijk door de jongens 'versierd'!!


 Zodra de gekleurde lampjes (dit keer 200 stuks) er in zaten, konden de jongens zich uitleven!

Goede hulp bij het optuigen....het heeft maar 5 gesneuvelde kerstballen
gekost...tot nu toe dan!!


het eindresultaat!