zaterdag 24 november 2012

Krentenwegge, keuken en aanmaningen

Gisteren de twentse krentenwegge gemaakt....het is een krentenwegge, maar geen twentse geworden. Hoewel ik het recept op twee verschillende pagina's gevonden heb, met maar een klein verschil erin, is het toch echt geen recept voor de twentse. Ik vond het al raar dat er geen kruiden door zouden moeten, maar goed. Ik heb 'm gemaakt en het is wel lekker, maar toch heb ik het volgende recept alweer klaarliggen, met dit keer verschillende kruiden erbij door en nog meer krenten en rozijnen!!
Nu wil ik er wel een foto van plaatsen, alleen ben ik door de vrije ruimte van de foto's heen!! Hihihi, nooit aan gedacht, maar je krijgt 1 GB ruimte voor foto's bij dit blog...en dat heb ik dus bereikt. Ik kan het oplossen door foto's te verwijderen uit oudere blogs, daar ben ik mee bezig, maar dat kan 24 uur duren, voordat de foto's verwijderd zijn en daardoor kan ik de foto van mijn twee krentenwegges nog niet plaatsen!

Erik is inmiddels nog druk boven bezig in de keuken! De wanden zijn glad, het plafond heeft inmiddels een nieuwe gipslaag gekregen, dat vanmorgen voor het eerst geschuurd is. Morgen wordt het plafond de eerste keer gewit en dan gaat waarschijnlijk volgende week de keuken op de plek!! Ook al zijn het nu nog kale wanden en plafond, het ziet er al zóveel mooier uit! Ik ben heel benieuwd hoe het zal staan als de keuken er in zit!!

De Telekom heeft donderdag zowaar gebeld...het blijkt dat ze het verkeerd weggeboekt hebben...zoals ik al verwachtte. Ze hebben het zelfs al bij die andere klant teruggestort op de rekening!!!! Tja, dat is natuurlijk niet mijn probleem! Uiteindelijk vond de mevrouw dat toch ook (moest er nog wel even m'n best voor doen !?!?) en zou ervoor zorgen dat wij niet nog meer aanmaningen zullen ontvangen, zij moeten er nu voor zorgen dat ze het geld van die klant weer terugkrijgen....goh, we zijn wederom benieuwd! Het geld is in elk geval boven water.

vrijdag 23 november 2012

De Erzberg

Zojuist lekker gedoucht, na een heerlijke wandeling weer op de Erzberg!! Wauw, je vertrekt in een dauw, een eindje klauteren en we liepen gewoon in de zon, boven een wolkendek!! Ook nu weer een geweldig uitzicht over de Dobratsch, precies op één lijn lag er een wolkendek omheen en wij liepen boven dat wolkendek...wauw, je voelt je gewoon rijk als je dat ziet! Op de terugweg kwamen we weer in de wolken terecht, maar de zon was behoorlijk krachtig en scheen daarmee door de wolken, tussen de bomen door....de volgende keer neem ik echt een fotocamera mee...ik kan hier uitleggen wat ik wil, maar je moet het zien! Hà en wij wonen hier gewoon!!

Ik ga daarom nu ook geen woorden vuil maken aan instantie's, bedrijven etc. laten we het vredig houden!

Vanmiddag wil ik eigenlijk een twentse krentenwegge maken...ik heb een recept opgesnord van het net, een duidelijk recept in elk geval, de ingrediënten heb ik thuis dus daar kan het niet aan liggen...ja, laat het weekend maar komen, ik heb er zin in!!

donderdag 22 november 2012

Thijs, Cana..... en Tele.....

Thijs heeft het heel leuk gehad! Ik liep gisteren net richting school, toen ik de bus aan zag komen, dus in plaats van omhoog naar de Kindergarten te lopen, ben ik snel naar beneden naar de winkel gegaan. Ik zag al een blond koppie heftig zwaaiend voor het raam zitten!! Geweldig!
Ze hebben eerst bij aankomst een Jause gehouden en daarna naar een voorstelling gekeken. Thijs vond het geweldig, het ging over een tovenaar en een krokodil die de zon op heeft gegeten, het was met stoere muziek en lichteffecten...zijn dag kon niet meer stuk!

Gisterenmiddag kwam er een mailtje van de Canaldigitaal! Zo'n mailtje waar je niets mee kunt...ze hebben geconstateerd dat ik niet accoord was met een afschrijving...de afschrijving is gekomen, doordat ze altijd een maand vooruit factureren...maar er wordt dus niets gezegd over dat het nu in orde is, of dat de stornering terecht of niet terecht is....<<zucht>> ik heb er dus zelf maar weer een mailtje tegen aan gegooid. Krijg ik supersnel een mailtje terug, ik was helemaal verbaasd! Wat blijkt? Het antwoord was een automatisch opgestelde mail, dat mijn 'vraag' is ontvangen en geregistreerd onder een contactnummer en dat ze ernaar streven mijn 'vraag' zo snel mogelijk te beantwoorden...
Waarschijnlijk worden door dit soort toestanden de abonnementen zo hoog, als er al een administratie bij dit bedrijf bestaat, dan hebben ze er waarschijnlijk iemand zitten die geleerd heeft voor putje schepper op zee.

De Telekom...ook weer zoiets. Vorige heb ik al verteld van die betalingsherinnering van een rekening die ik allang betaald had. Donderdag heb ik er naar toe gebeld, vrijdag nog eens, toen kreeg ik te horen dat ze 48 uur de tijd hadden om te reageren...
Inmiddels zijn we 168 uur verder....en heb ik wéér zelf gebeld. De mevrouw keek na, keek na en keek na en kwam toen tot de conclusie dat haar andere collega toch echt zelf moest terugbellen en dat ze dat 'waarschijnlijk' vandaag of morgen ging doen...''en oja, dat telefoonnummer dat ik hier in het systeem heb staan, dat begint met 0049...is dat nog recent?'' Ik heb inmiddels al zeker drie keer ons nieuwe mobielnummer doorgegeven... Ligt dit nu echt aan mij??

woensdag 21 november 2012

Planetarium en prijzen

Vanmorgen om 8.15u heb ik Thijs al uitgezwaaid...ze zijn met de Kindergarten naar het Planetarium in Klagenfurt. Pfff, daar zie je dan het jongetje in zo'n enorme bus stappen en dan hebben ze nog wel een stukje rijden voor de boeg, nou ja, bijna drie kwartier... Thijs praat al dagenlang over niets anders, vrijdag hebben ze het op de Kindergarten pas verteld, dus heel veel lang slapeloze nachten waren niet nodig! En of het zo moest zijn, hoor je dezelfde middag nog op de radio dat er een groot busongeluk vol Kindergartenkindjes ergens anders in Oostenrijk is gebeurd....heerlijk zoiets...
Voor Thijs is het voor het eerst dat hij met een school (Kindergarten) in de bus gaat, hij vond het van te voren best spannend en liet zich graag tot in details door Jordy vertellen hoe een bus er van binnen uitziet...Nou ja, Jordy geeft meestal zoveel details over een bus, dat Thijs zijn aandacht af en toe een beetje wegzakte en dan ging Jordy ook nog vertellen over de verschillende bussen, aantal wielen, uitrusting van de binnenkant etc. dat was voor Thijs iets teveel van het goede! Hahaha!

Ik heb Thijs eerst weggebracht naar de Kindergarten en ben toen naar de winkel gegaan Ik wist dat ze om 8.15u van de Kindergarten naar de parkeerplaats van de winkel, waar de bus klaar zou staan, zouden lopen en had Thijs gezegd, dat ik daar zou staan om ze uit te zwaaien. Toen Thijs mij zag staan kwam er een grote glimlach om zijn mond...geweldig, hij voelde zich helemaal groot en helemaal opgewonden over die grote bus! Dan sta je daar, voor een Kindergarten vol kindjes, maar met drie moeders om uit te zwaaien...ik vond het gewoon sneu voor al die kleintjes!! Wij hebben met ons drieën dus maar gezwaaid voor alle kindjes!!
Ben heel benieuwd hoe hij het vindt!!

Inmiddels heb ik op onze website ook de prijzen vermeld, vanmorgen ben ik langs de gemeente gegaan en heb gevraagd wat de toeristenbelasting hier is, zodat ik ook dat kon vermelden. Het is wel raar hoor, om nu prijzen te zien staan...ik vind het nog heel ongemakkelijk eigenlijk. En ook eigenlijk raar om dat hier te schrijven, maar ja, er zijn natuurlijk genoeg mensen die juist daarop zitten te wachten, misschien gewoon uit nieuwsgierigheid, misschien om te willen boeken (haha, of juist niet meer!). Maar goed, we hebben lang nagedacht over de prijs, veel overlegd, gerekend, vergeleken met anderen...we zijn er uitgekomen. Je kunt spieken op www.hausfischer.com

Reactie op reactie:
Nou Josina, dat vind ik nou ook! Dat eigengemaakt (bijna) altijd beter smaakt! Ik blijf wel kritisch en heb steeds het idee: de volgende keer doe ik het zó...maar dat lijkt mij alleen maar goed en dan heb ik eigenlijk gelijk alweer zin om opnieuw aan de slag te gaan...hahaha, maar dan ben ik bang dat we over een poosje allemaal een paar maatjes groter nodig hebben!! Je ziet nu pas hoeveel suiker en andere ingrediënten ergens in gaan...

dinsdag 20 november 2012

Koken en bakken

Sinds wij hier wonen, heb ik al heel wat uitgeprobeerd op 'kook-/bakgebied'! Ik heb het altijd al wel leuk gevonden, maar mezelf er nooit de tijd voor gegund of er op dat moment even geen zin aan gehad, of te druk, of niet alle produkten in huis etc.
Hier is gewoon niet alles te krijgen of het is anders...en anders is helemaal niet erg, maar we zijn natuurlijk wel een beetje verwend. Het begon met soep...ik had ooit eens (ik geloof) twee keer soep gemaakt en ik vond het toen niet zo heel leuk om te doen en het was ook veel sneller en makkelijker om een blik open te trekken. Ik ben wat smaak betreft geen pietlut, het hoeven voor mij niet altijd bepaalde merken te zijn en als het een keer anders smaakt, is het toch ook goed?
Zowel mijn ouders als Eriks ouders hebben hier gelogeerd en beide hebben toen een keer soep gemaakt...en tja, het werk viel toen eigenlijk best mee, dat kon de smoes inmiddels niet meer zijn... Vandaar dat ik, nadat iedereen weg was, de eerst groentesoep heb gemaakt en die was nog lekker ook! Hahaha, van alle heren in huis kwamen er complimenten (oké, niet van Thijs...), met natuurlijk maar één doel: nog vaker zelf soep maken! Inmiddels heb ik ook tomatensoep gemaakt en natuurlijk de Kürbissuppe. Ach, af en toe wat improviseren, maar tot nu toe smaakte het allemaal!

Ook wat de avondmaaltijden betreft gaat het af en toe wat anders. Natuurlijk kennen ze in Oostenrijk ook de gewone aardappel, verschillende groente's en vlees. Maar bij de pasta's zit toch al wel een degelijk verschil en daardoor komt er geregeld gewoon wat anders op tafel en dat vind ik dus helemaal niet erg, want ik ben wel van de pasta's! De macaroni is hier anders, de spaghetti, bami en nasi heb ik het net over gehad vorige week, de lasagne smaakt anders, maar is wel echt lasagne die wij gewend zijn...
Ik teer nog steeds op een paar kruidenmix pakjes vanuit Nederland...dus af en toe zijn er ook nog de 'vertrouwde' smaken!

Een pudding had ik al weleens eerder gemaakt, maar nog bijna nooit kookpuddings en nu? Hahaha, geregeld wordt er in het weekend een pudding gekookt!
Van jam heb ik inmiddels ook al een paar liter gemaakt en wordt hier gretig gegeten.

De leukste catergorie blijft wel het bakken van brood, taart, muffins, cake en nu dan ook de stol, koekjes en pepernoten! Brood was ik natuurlijk in Duitsland al mee begonnen en daar heb ik nu al profijt van gehad. Tijdens het bakken van de stol, daar stond een temperatuur bij van de oven, die in mijn ogen niet helemaal goed was, dus ik heb daarin mijn weg gevolgd die ik ook volgde voor het brood bakken en dat was dus precies goed!

Waar ik eerder nog wel snel de kant en klare pakken van Dr.Oetker gebruikte (nu ook nog wel eens hoor!), vind ik het juist veel leuker nu om met het 'gewone' meel aan de slag te gaan en er zelf van alles aan toe te moeten voegen en dan is het natuurlijk helemaal leuk als het ook nog smaakt!
Hahaha, ik heb nog nooit zóveel eieren verbruikt als in de laatste weken!
Natuurlijk ben ik nog wel een echte beginneling en ziet het er allemaal niet zo uit als bij de bakker of in de winkel, maar ik vind alleen het idee van dat het zelf gemaakt is helemaal super!! Dat heb ik Jordy trouwens ook even aan het verstand moeten brengen...die jongen hoort dat ik een stol wil bakken en begint al bij het samenvoegen van het meel met het ei te zeggen: ''Ik geloof niet dat die stol lekker gaat worden hè?'' (hij rook de gist...tja, dat ruikt ook niet lekker!) en vervolgens is de stol klaar en komt er commentaar over dat het er wel gek uitziet..of dat de stol in het midden zo laag is.... Ik kan best commentaar hebben, ik ben zelf ook wel kritisch, maar ik ben geen bakker! Ik heb hem dus, na de zoveelste opmerking, uitgelegd dat het vooral gaat om het feit dat het zelf gemaakt is...daar was hij het gelukkig wel mee eens!

Ik had trouwens nog wel het 'probleem' dat mijn zelfgebakken koekjes en zaterdag ook de pepernoten, na het volledige afkoelen, vrij snel slof wilden gaan worden, nadat ik ze in een bak had gedaan....gelukkig wist Corine raad! Hahaha, altijd handig om een bakker in de buurt te hebben! Ik moet ze dus niet in een luchtdichte doos bewaren, maar in een koekjesblik.....die heb ik dus niet, vandaar dat ik nu maar even de deksels er niet vast op druk en inderdaad Corine, het werkt!

maandag 19 november 2012

Bezirkshauptmannschaft en Finanzamt!!!!

EINDELIJK!!!!! Vanmorgen heb ik de papieren bij het Bezirkshauptmannschaft opgehaald en nu zijn we dan allemaal echt aangemeld in Oostenrijk! Geen illegalen meer in dit huis!
Gelijk met deze papieren een deurtje verder gegaan, naar het Finanzamt. Daar hebben ze de aanmeldingen gekopiëerd en nu kan dan ook eindelijk de Familienbeihilfe compleet gemaakt worden. Ik heb nagevraagd, maar als alles goed is, krijgen we bericht per post van het Finanzamt.
Tjonge, het duurt even, maar dan heb je ook wat...hoop ik dan! Hahaha!

Vervolgens heb ik boodschappen gedaan, bij de winkel kwam ik Martin nog tegen, dus ook even weer bijgekletst en daarna bij de bouwmarkt een blik verf gekocht voor de kozijnen in de keuken boven. Net de boodschappen allemaal opgeruimd, een was uit de droger gehaald, die ik vanmiddag kan strijken. De vaatwasser moet nog uitgeruimd worden, maar eerst Luuk en Thijs ophalen, brood eten...de dag schiet dan alweer mooi op. Erik vanmiddag ophalen in Villach, want hij is vanmorgen met de bus gegaan, zodat ik de auto had. Hij kan ook wel met de bus terug, maar dan moet hij eerst een poos op het station wachten, dat vind ik niet zo leuk.

zondag 18 november 2012

Pepernoten en Kerststol en een grot...

Het deeg voor de pepernoten had ik vrijdagavond al klaar gemaakt, ik had gelezen dat de kruiden er dan lekker in kunnen trekken, als je het een avond van te voren klaar maakt. Zaterdagochtend na het ontbijt zijn we dus gelijk begonnen! Twee bakblikken vol pepernoten hebben we gemaakt!
Een klusje wat de jongens toch nog wel tegenviel...

Ik had gezegd dat ze de balletjes niet te groot moesten maken, maar dat bleek
toch nog wel lastig

het schiet al mooi op!

deze kunnen de oven in!

hahaha, ze zijn in de oven flink gerezen!
De pepernoten zijn lekker geworden, ondanks de niet officiële speculaaskruiden. Natuurlijk zijn ze 'anders', maar wel lekker! De volgende keer alleen dus de bolletjes nog kleiner maken!

Nadat ik eerst de ravage van de pepernoten op had geruimd, ben ik begonnen om het brooddeeg voor de kerststol te maken! Het recept heb ik van het internet geplukt, dus ik ben benieuwd hoe het gaat worden!
Zo zag de stol eruit, voordat deze de oven in is gegaan...

...en zo toen deze eruit kwam!

Hier is de stol helemaal klaar!
Zo ziet de stol er van binnen uit.
Het is niet zo'n hele 'hoge' stol geworden. Ik heb 'm te lang gemaakt, het voorbeeldje op internet was een stukje korter en daardoor ook hoger. Het rijzen is niet helemaal zo gegaan als ik gehoopt had, ik heb voor het eerst nu verse gist gebruikt en ik betwijfel of het gewicht van de gist dat vermeld stond, voor droge gist of verse gist was. Er zit ook wat teveel spijs in, terwijl ik al 250 gram minder heb gebruikt als dat bij het recept stond! De smaak valt mij trouwens 100% mee! Hij is alleen iets aan de drogere kant, dus ik wil nog even nakijken hoe ik 'm de volgende keer wat 'smeuiger kan krijgen...maar dat maakt verder allemaal niets uit, dit was de eerste keer dat ik een stol gemaakt heb en we vinden het allemaal lekker!

Hahaha, vanmorgen Thijs....
''Mama, is dat die grot die jij gemaakt hebt?''
Ik: ''Waar heb je het over?''
''Ja, die grot die jij gisteren gebakken hebt, die met die spijs erin!''
Ik ben even aan het denken gegaan en had toen door dat hij het over de stol had...en toen viel het kwartje bij mij! Hier in de berg zijn allemaal Stollen...en hij heeft natuurlijk gisteren tijdens het maken van de stol, de hele tijd aan de Stollen in de berg gedacht...die op grotten lijken!!!!