zaterdag 6 juli 2013

Boomhut en buitenverlichting

Eindelijk, eindelijk is de boomhut een stuk verder!! Vanmorgen zijn de heren allemaal in de auto met aanhanger gestapt en naar een Sägewerk (houtzagerij) in St.Stefan gereden. Daar heeft Erik een mooie lading hout voor een heel schappelijke prijs op de kop getikt! Allemaal hebben ze vervolgens meegholpen met sjouwen en het omhoog halen van het hout. Voor nu is het platform klaar en Erik heeft een klein begin kunnen maken met de railing...de jongens mogen er dus nog niet spelen, het is nu nog te gevaarlijk. Het wordt in elk geval erg mooi, kijk maar eens:


Verder heeft Erik afgelopen week gezorgd voor alvast een eerste buitenverlichting! Aangezien hier, net als in Duitsland, héél erg weinig straatverlichting is èn er bij ons buiten alleen maar boven de voordeur een lamp hangt, is het bij het donker worden wel een uitdaging, om zonder je nek te breken, de voordeur te bereiken...vandaar dat deze lamp nu elke avond, netjes bij het donker worden aan gaat en later op de avond automatisch weer uit!


Het is de bedoeling dat er nog meer buitenlampen gaan komen, maar voor nu was deze lamp even het belangrijkste!

vrijdag 5 juli 2013

Schulschlussfeier en balkon

Weer terug van voorlopig de laatste vrijdagse wandeling... in de schoolvakantie's gaan we in principe niet, kan zijn dat we wel eens een spontane wandeling met de kinderen maken, maar geen vaste prik in elk geval...negen weken.... Vanmorgen waren we met drie, alleen Martina, Sepp en ik! Het weer is perfect en het uitzicht was wederom geweldig...dit keer zijn we wel via de Rauchfangerwand terug gegaan met Sepp voorop, echt niet normaal gewoon! Die man is 73 en bij het afdalen langs zo'n wand daalt hij af alsof hij een gewone weg naar beneden loopt!!! Hij kent de berg als geen ander en kon onderweg dan ook leuke of wetenswaardige dingen vertellen, erg leuk en gezellig was het weer!!
 
De kleding'beurs' van gisteren...bleek een grote aanfluiting en ik was binnen een kwartier weer thuis! Voor kinderen was er een heel klein rekje met alleen joggingpakjes en niet zoals in het foldertje stond: leuke broeken, tshirts, sokken e.d. zo ongeveer alles bleek alleen voor volwassenen...dan maar in huis een kopje thee, nog voor het feest!
 
Het Schulschlussfeier was erg leuk! Het duurde een uurtje en in dat uurtje hebben de klassen de voorbereidde acts opgevoerd en het was niet langdradig of vervelend of een lange zit! Het was echt leuk, ze hebben allemaal erg hun best gedaan en er zaten heel grappige acts tussen, zodat de kinderen af en toe even moesten wachten om het gelach in het publiek te laten wegebben... Ze hebben nu een project afgesloten, wat vanaf 2011 al in de school de toon voert: ''Fit und froh durchs Jahr'' Ze hebben in die jaren de kinderen kennis laten maken met gezond leven, gezond eten en het bereiden ervan en vooral ook veel bewegen! Ze hebben al die tijd ondersteuning gehad van het GKK (Gebietskrankenkasse) en deze mevrouw was ook uitgenodigd, net als de burgermeester, die bij alles wordt uitgenodigd en ook keurig zijn gezicht laat zien! Aansluitend was er voor iedereen een gezonde Jause voorbereid door de derde en vierde klassers...wow! Tafels vol met belegde broodjes, met allerlei gezonde dingen erop, van sla, komkommer, wortels, paprika, radijsjes en veel soorten strijkbeleg met vis, kruiden etc. Ook gezonde spiesjes met aardbeien, druiven en heel kleine blokjes kaas, maar ook wel kleine stukjes Kuchen erbij dit keer...en het was erg lekker allemaal en er was genoeg voor iedereen!
 
Linksonder op de foto zie je de 'Frau Direktorin' (zo wordt ze ook steevast genoemd) en rechtsonder zie je de burgermeester...een heel normale, zonder pak!
 
 
En dan de balkonplantjes...die hebben echt een behoorlijke achterstand opgelopen door het koele voorjaar....maar het begint langzaam maar zeker steeds vrolijker te kleuren! Ik heb de bakken gevuld met twee kleuren geraniums en één soort Petunia's. Ik weet alleen nu al, dat ik het volgend jaar anders ga doen, minder geraniums en nog een ander soort erbij...ik kijk namelijk steeds bijna kwijlend naar het balkon aan de overkant...die was vorig zomer, toen we hier net waren ook al prachtig en nu weer! Echt wauw gewoon! Maar goed, dit is de eerste keer dat ik groots de balkonnen in kleur wil brengen en het gaat echt wel goed komen hoor, ik ben er al blij mee, maar het kan nog mooier...hieronder de kleurcombinatie van mijn bakken:
 

donderdag 4 juli 2013

Schulschlussfeier en vrouwenverslinder...

Nou, ik ga me zo eens klaarmaken voor het Schulschlussfeier! Jordy en Luuk hebben druk geoefend voor dit Feier en ze hebben er veel zin aan, om het te laten zien, ik ben benieuwd! Aansluitend is er voor iedereen een gezonde Jause!! Voor die tijd ga ik nog even langs het Knappenhaus, daar is een kledingbeurs of zoiets, daar kregen we een folder van en ik ben wel benieuwd, dus daar ga ik mooi even langs en dan om 10.00u bij de school!

Gisteren heeft Thijs met zijn Kindergartengroep een soort zwemfeestje gehad! Ze zijn allemaal uitgenodigd bij een kindje thuis (bij ons aan de overkant), want daar hebben ze een grote waterglijbaan liggen en een zwembadje! De moeder heeft voor de Jause gezorgd...hahaha, volgens de juf hebben ze de hele ochtend gegeten! Er waren Semmeln, meloen, aardbeien, kersen...wel een gezonde Jause dus! Thijs heeft het in elk geval goed naar zijn zin gehad! En wat deze ''vrouwenverslinder'' gezegd of gedaan heeft, dat weet ik niet, maar toen ik Thijs ophaalde bij de Kindergarten, vroegen na elkaar, drie meisjes of ze eens met Thijs mochten spelen...en hij is nog maar vijf... :-)

woensdag 3 juli 2013

Boodschappen en Willhaben

Wederom vandaag een prachtige dag! Het zonnetje schijnt, al is ie af en toe achter de wolken, maar komt keurig steeds weer terug! Het is al heerlijk warm buiten!

Vanmorgen alweer een paar boodschappen gedaan, dat is wel erg lekker hoor, zo'n winkel zó dichtbij! Natuurlijk haal ik er niet de grote inkopen, die doe ik in Villach, maar als je iets nodig bent, wat fruit, bakprodukten, crackers, koffie...dan haal ik het daar! Daarna aan de poets geslagen, opgeruimd en toch nog weer wat administratie weggewerkt...er kwam post vanuit het Finanzamt. Net als in Duitsland, moet je ook hier blijkbaar jaarlijks aantonen, dat jouw recht op de Familienbeihilfe blijft bestaan voor het komende jaar. Waar je in Duitsland jaarlijks naar de gemeente moest, om een formulier te laten ondertekenen dat de kinderen allemaal nog in leven waren, moet je hier nu aantonen dat jouw kinderen daadwerkelijk naar school gaan. Ik heb er voor de zekerheid even achteraan gebeld en navraag gedaan en vervolgens alles gelijk in orde gemaakt en de envelop gaat zo met de post!

Vorige week hebben we na de vrijdagse wandeling hier een Jause gehouden, dat was gelijk een aanleiding voor een aantal om het appartement te kunnen bekijken! Alleen Ute had het nog maar gezien en aangezien we tot op het laatst vol bezig zijn geweest en er daarna gelijk gasten in kwamen, kon ik het niet meer laten zien. Maar omdat de gasten er op donderdag uit zijn gegaan, lukte dit dus op vrijdag wel! Martina was heel benieuwd naar de badkamer, omdat zij haar eigen ook wil gaan verbouwen, ze wilde dus wel ideeën opdoen en Gissie was gewoon benieuwd naar alles, omdat zij jarenlang de postbode in Bleiberg is geweest en de vorige bewoners ook goed kende, maar alleen tot aan de voordeur is geweest, was haar nieuwgierigheid wel flink opgelopen! Ik heb ze meegenomen in het appartement en ze waren enthousiast! Leuk hoor, die verbaasde gezichten, omdat we van te voren even in onze eigen keuken hebben gezeten, waar alles dus nog in de oude staat is... Gissie was vooral onder de indruk van het meubilair! De keuken: ''wow, die is mooi, waar heb je die gekocht?'' Ik vertelde dat ie van Willhaben af kwam en dat we daar echt heel veel geluk mee hebben gehad! Helemaal verbaasd, dat deze keuken dus tweedehands is! De slaapkamer...''wat een leuk bed! En die lampjes passen er zó mooi bij..'' Ute gaf antwoord: ''Willhaben...zowel bed als lampen...''. Gissie was verbaasd. Ik liep al door naar de andere slaapkamer, maar Gissie bleeft staan in de gang, bij de kast met de spiegel: ''Mah, deze is mooi, stond die nog in het huis?'' Hahaha, Ute gaf wederom antwoord: ''W-I-L-L-H-A-B-E-N!!!'' Gissie sloeg haar hand voor de mond: ''Ik ga vanaf nu ook op Willhaben kijken!'' En de badkamer vonden ze helemaal mooi, Gissie vroeg wie de tegels gezet had, toen ik zei dat Erik dat gedaan had, was ze helemaal verbaasd: ''maar hij doet toch iets met elktra?''
Leuk hoor en ook wel erg fijn, dat ze het nu gezien hebben, dat praat toch wat makkelijker! En natuurlijk zijn wij trots!!

dinsdag 2 juli 2013

Poetsen en budget

Gisteren zijn de nieuwe gasten aangekomen, gasten die we kennen! En voor de jongens helemaal fijn, want ze hebben maar liefst vier kinderen bij zich! Gisterenmiddag hebben ze dan ook de hele middag buiten gespeeld met z'n allen, erg leuk!
Het geluk was dit keer voor mij, dat ik dus niet binnen een paar uur de woning helemaal schoon en opgemaakt hoefde te hebben! Vandaar dat ik dit keer ook weer wat uitgebreider schoon heb kunnen maken, de ramen allemaal weer gelapt...(hihihi, ik heb echt waar, nog nooit zó vaak ramen gelapt als de nieuwe ramen van het appartement!!) maar goed, het 'voelt' wel weer lekker fris aan. Alle hoekjes en gaatjes van de ruimte's meegenomen, keukenkastje nog een keer door, kamerkast voor een gedeelte nog weer schoongemaakt...vervolgens van de driepersoonsslaapkamer nog weer twee nieuwe foto's gemaakt, dit keer met iets meer 'aankleding' dan de vorige foto's. En zo klungelde het lekker verder en nu, voor zolang de gasten er zijn, weer een pauze!

Vanmorgen lekker rustig aan gedaan! Nadat Thijs weggebracht is, heb ik boodschappen gedaan en vervolgens Jordy geholpen met de konijnen (Jordy heeft dinsdags het eerste uur vrij). Daarna naar de gemeente gefietst om het bonnetje van de Tax weg te brengen en bij thuiskomst heb ik zowaar een poetslap gepakt en de fiets gepoetst...het zwart was namelijk grijs geworden, van de stof...de fiets glimt dus weer, Erik moet alleen de kettingen e.d. insmeren, dan is de fiets weer helemaal klaar!

Verder weer eens een stapel administratie weggewerkt, rekeningen betaald etc.
Afgelopen week heb ik het hele budget er weer eens bij genomen...nu zijn de onkosten in het appartement wel gemaakt en de laatste 'ontbrekende' spullen zijn gekocht. Ik heb alles op een rij gezet en natuurlijk zijn we over ons budget geschoten, maar dat kon ook haast niet anders...waar we ''alleen'' een andere badkamer wilden, hebben we de hele muur gesloopt, alle leidingen en afvoeren vernieuwd...waar we ''alleen'' een andere keuken wilden plaatsen, moesten heel wat stroompunten geplaatst worden, daardoor dus veel geslepen worden in de muren en uiteindelijk ook veel weer opnieuw dichtgesmeerd worden en een superboiler (grrrr) is er geplaatst. Waar we gedeeltelijk de vloeren wilden hergebruiken, hebben we dit alleen maar in beide slaapkamers gedaan en de rest is helemaal nieuw...en ga zo nog maar even door! Uiteindelijk hebben we ons budget met ruim 12% overschreden, ik weet niet of dit een beetje normaal is, maar ik vond het uiteindelijk wel netjes eigenlijk, voor iemand (ik dus) die voor het eerst zulke inschattingen moest maken! Nu gaat er hier een dikke streep onder en kan de rest gepland worden!

maandag 1 juli 2013

Een jaar...

Onvoorstelbaar, maar waar! Wij wonen vandaag precies één jaar in Oostenrijk!! Het is als de dag van gisteren...
Op zaterdagochtend 30 juni nemen wij afscheid van mijn schoonouders, broers, schoonzussen, zus, zwagers en alle nichtjes, neefjes...en we vertrekken met mijn ouders richting ons overnachtingsadres in Duitsland. We hoeven op die dag gelukkig maar de helft te rijden, wat wel fijn is, aangezien we een behoorlijk rare tijd achter ons hebben op dat moment...een drukke tijd, onze tweede verhuizing binnen een jaar, waarvan de ene binnen hetzelfde dorp, maar deze keer hebben we ons hele hebben en houden in een vrachtwagen gepakt. We hebben nog feestjes gehad en een afscheidsfeestje gegeven, de laatste verjaardagen meegepikt, afscheid van Eriks werk genomen, gezorgd dat de kinderen goed afscheid van de school en Kindergarten hebben kunnen nemen en tussendoor contact blijven houden met de oude eigenaren van het huis waar we nu in wonen. Erik is vanuit Duitsland ook bezig geweest met solliciteren, ik heb contacten gelegd met verschillende banken om een hypotheek te kunnen krijgen en uiteindelijk zijn we vertrokken met een garantie dat we bij aankomst de sleutel van het huis zouden krijgen van de huismeester....tja en dan krijg je vlak van te voren nog van emigranten die ons voor gingen te horen, dat oostenrijkers zich nog wel een keer kunnen bedenken en dat ze voor ons hopen, dat we daadwerkelijk de sleutel krijgen bij aankomst...fijn, dat maakt het er een stuk geruster op!
Op zondagochtend 1 juli, vertrekken we vanaf ons overnachtingsadres naar Bad Bleiberg...met op dat moment alleen dus bij je, wat er in de auto's past...kleding, toiletspullen, beddengoed, wat schoonmaakspullen en de laatste achterblijfselen die niet in de vrachtwagen mee zijn gegaan. We komen na de middag aan en bewonderen ''ons'' huis even van buiten en daarna bel ik de huismeester, dat we er zijn. Binnen tien minuten staat hij er, met wat te drinken bij zich! Hij maakt een vlot rondje met ons door het huis en vertrekt dan weer, met de belofte, dat we later in de week bij hen komen om wat te drinken!
Tja en dan sta je in een vreemd huis...een huis wat anderhalf jaar niet bewoond is geweest, een huis wat volledig nog gemeubileerd is, een huis waarvan zelfs de kledingkasten nog vol kleding zitten, een huis wat na wat knutselen gelukkig een wc heeft, die door kan spoelen, een huis dat in zeer lange tijd geen schoonmaakbeurt heeft gehad...daar staan we dan op zondagmiddag met zeven personen, die er de nacht door moeten brengen en de wetenschap hebben, dat er op maandagochtend om 9.00u een 50m3 vrachtwagen met het hele hebben en houden voor de deur zal staan...en zien dat er eigenlijk bijna nergens plek voor is...de zondagmiddag is het dus echt niet genieten, maar de handen uit de mouwen en sjouwen met meubels, meubels over het balkon smijten, de garage volpakken met troep en tussendoor alvast een klein beetje schoonmaken...schoonmaken zal in de komende weken aan de orde van de dag zijn...
En dat alles is dus een jaar geleden...onvoorstelbaar!