zaterdag 11 augustus 2012

Weekend!

Een echte weekend-zaterdag vandaag! Erik heeft nu natuurlijk, na een hele werkweek, echt weekend....tja, uitrusten is er natuurlijk niet bij! Hij is met het laatste stuk balkon aan het afkrabben....
Gisterenavond heeft hij het bed uit elkaar gehaald, het bed dat nog beneden in de slaapkamer stond en wat voor het appartement wordt. Vanmiddag hebben we alle onderdelen (bed, kommode en nachtkastjes) naar boven verplaatst, de vloerbedekking die nog op die slaapkamer lag, is eruit gerold, de houten vloer eronder heb ik inmiddels helemaal schoon, de Singer-naaimachine die ook nog op die kamer stond, heb ik op een hondje (plank met 4 wielen eronder) gezet, zodat deze straks nog naar boven gezet kan worden. Dan gaat later vandaag in elk geval het bed van Thijs er alvast naar toe! Het is de bedoeling dat ook Luuk dit weekend nog naar die kamer gaat verhuizen. Zo hebben we boven wat meer werkruimte...

Zelf ben ik vanmorgen naar de XXXL Lutz geweest en heb wat informatie ingewonnen over een keuken voor het appartement...we zijn ook naar tweedehands keukens aan het kijken...lastig hoor! Bij een tweedehands heb je alle apparatuur er bij zitten, vaak, alleen dan is het vaak ook al wel tien jaar oud. Bij nieuwe keukens betaal je weer wat meer, maar is natuurlijk ook het apparatuur nieuw en heeft het nog garantie, plus het feit dat je de keuken op maat hebt...wat is wijsheid!
Het ene online Angebot voor Fensters heb ik inmiddels compleet! Het is, na een telefoontje, toch gelukt om alle vensters erbij op te krijgen, net als de benodigde rolluiken. Dinsdag komt een ander bedrijf om ook een offerte uit te brengen, ben benieuwd!
Gelijk heb ik vanmorgen de boodschappen binnengehaald en ik heb nog iets gedaan....een Dirndl gepast!! Hahahaha, het was niet echt de bedoeling om er één te kopen, want ik zou zo niet weten wanneer ik 'm aan zou moeten doen, maar ik vind het gewoon geweldig! Altijd al gevonden en ach, ik was vanmorgen naar die winkel gegaan, omdat ik in de folder een leuke bloes, echt Oostenrijkse style, gezien heb. Die bloes heb ik inmiddels gekocht! En de Dirndl heb ik gepast en ik vond 'm nog leuk staan ook! Maar dan wordt het voor nu echt een hebbending....dus niet gekocht.

Met Thijs gaat het inmiddels weer goed, na zijn val van de keldertrap...gisteren is hij tussen de railing van de keldertrap doorgeschoten en op het onderste deel van de betontrap terecht gekomen....hij heeft een klein gaatje in zijn achterhoofd, maar we hoefden niet naar de arts...gelukkig! Ik heb Thijs wel helemaal goed nagekeken en alles gebogen en overal gedrukt, want hij heeft een enorme smak gemaakt natuurlijk, hij heeft af en toe nog wel hoofdpijn, maar hij speelt alsof er niets gebeurd is.

Gisteren zijn mijn broer en schoonzus met de drie kids geweest om afscheid te nemen, voor hen zit de Oostenrijkvakantie er alweer op. Ze kwamen onverwacht eerder dan gezegd, door een miscommunicatie met de beheerders van het appartement waar ze sliepen, dus ze hebben de middag hier doorgebracht, de kinderen konden op deze manier nog even spelen en daarna zijn ze vertrokken. Vanmorgen hebben we een sms ontvangen dat ze inmiddels goed over zijn gekomen. Dat is natuurlijk altijd weer fijn om te weten!

Oja! Erik heeft woensdag al zijn eerste vrije dag! Het is dan Maria Himmelfahrt....en dan is blijkbaar iedereen vrij, geen probleem natuurlijk!!

donderdag 9 augustus 2012

Suf, verjaardag en vensters

De hele dag ben ik gewoonweg al suf...na het bericht van gisterenavond...vannacht een slechte nachtrust gehad, gedroomd over de meest rare dingen (heb Eriks gezicht zelfs nog afgevoeld in het donker, in mijn slaap...).
Door dit vreselijke nieuws ben ik gewoonweg vergeten om te melden, dat er ook een leuke kant aan de woensdag zat! In de ochtend heb ik, met de jongens, Erik naar zijn werk gebracht en van daaruit zijn wij naar Arriach gereden, want Mike, ons neefje was jarig! Dit is de jongste van mijn broer en schoonzus, hij is alweer twee geworden! Doordat we Erik weg hebben gebracht en het niet meer zo handig is, om eerst weer naar huis te gaan, zijn we rechtstreeks naar de verjaardag gegaan...toch nog maar even de laatst tegengekomen Lidl aangedaan, om tijd te rekken en toen waren we om 8.30u in Arriach!
Ze zaten nog aan de ontbijttafel, dus we hebben ons er gewoon bijgezet en hebben ze eerst rustig laten ontbijten. We hadden natuurlijk dit alles wel overlegt hoor...we kwamen voor hen niet onverwacht op dit tijdstip... Na het ontbijt hebben we pas gefeliciteerd, kon Mike de cadeautjes uitpakken en ook de middelste van de drie mocht cadeautjes uitpakken...zij heeft namelijk zondag verjaardag, maar dan zijn ze niet meer zo 'in de buurt'....
Ze hadden van het logeeradres een Gugelhupf gekregen, niet in de vorm van een cake, maar een soort rozijnenbrood...het is ietwat droog, maar het was erg lekker! Dus daar werden twee kaarsjes ingepoot, die Mike mocht uitblazen, de slingers en ballonnen hingen in het appartement, dus de verjaardag was compleet! Iets later skype-ten mijn ouders nog met de jarige...die vooral zwaaien naar de camera wel leuk vindt...hahaha!
Na de verjaardag ben ik met de jongens naar twee winkels gegaan, om alle schoolspullen in te slaan...pffff, wat een waslijst zeg! We hebben de boel bijna compleet, gelukkig...
Vanmorgen hebben we aan tafel alle Einbände (soort kaften) om de schriften gedaan...elk type schrift (ik wist niet dat er zoveel soorten schriften bestonden) kreeg een eigen kleur Einband...die van Jordy moeten ook beschrift worden. Ik laat ze zoveel mogelijk zelf doen, ze hebben tenslotte vakantie en genoeg tijd en het zijn ook hun eigen schoolspullen!!!! Nu heb ik dus twee grote plastictassen, waar alles in verdeeld is...de Turnisters (schooltassen) kunnen van zolder gehaald worden, zodat we de boel daarin kunnen pakken. (Onze zolder vind ik niet zo'n heel prettige locatie...het staat vrij vol, het is er warm en erg krap....ik begin van te voren al bijna te hyperventileren! Maar gelukkig is er niet zo'n haast bij...ze hebben tenslotte nog 4,5 week vakantie....(help...).

Verder heb ik vandaag gebeld naar een Fensterfabriek, om een offerte uit te laten brengen voor onze vensters, ik zou nog teruggebeld worden...maar we zijn natuurlijk in Oostenrijk...
Gelukkig kon ik zelf ook al wat. Van een andere Fensterfabriek, hadden we een folder gekregen en op de site van deze fabriek, kun je automatisch een offerte laten maken, ideaal! Ik heb dus alle maten opgenomen, de boel ingevuld en een offerte laten maken voor het 'normale' glas en een offerte voor het 'beste' glas. Het enige wat jammer is, is dat ik hier de grotere vensters niet kon laten berekenen...op vijf na, weet ik dus wat de vensters bij die fabriek kosten (dit zijn dan 9 vensters en een balkondeur)...zonder montage.....

Nu maar eens even eten koken, Erik komt zo thuis.

woensdag 8 augustus 2012

Totaal onverwacht...

Vanavond, na het eten, stond er opeens een oud Kindergarten klasgenootje van Thijs voor de deur! Ze hadden inderdaad gezegd dat ze langs wilden komen, maar ik vond het tijdstip een beetje raar...onze kids zouden al bijna naar bed...het bleek dat ze een beetje alle kanten op gingen tijdens de vakantie en ze kwamen ook bij ons in de buurt en dachten toen: we kunnen vast, met ons vijfen, wel een nachtje bij ze slapen....nou, nee dus! Ik heb ze via internet de camping in Annenheim laten zien, want ze hadden de tent bij zich, ze heeft gebeld en bij de camping hadden ze plek...maar ja, voordat ze weggingen, was het inmiddels 20.15u, het begon te sputteren en het begon al te schemeren...zodra wij ons appartement klaar hebben, zijn ze welkom!
En toen...ze hebben een kop koffie gedronken, we kletsten wat en toen zei de moeder opeens:
''Hoe heet ze ook alweer, dat zusje van Emma...''
Emma is een vriendinnetje van Thijs (geweest) op de Kindergarten in Duitsland en ik ken de moeder van Emma goed, zeker al van de Kindergarten, maar daarna nog beter omdat Emma en Thijs ook samen op zwemles zaten en dan kon ik kletsen met de moeder van Emma en ook een beetje kletsen en spelen met het zusje van Emma, Jule.
Ik zei dus, met een lach op mijn gezicht: ''Jule!! Dat is zo'n leuk grietje, spontaan en een ontdekkertje!!''
''Ze is gestorven...''
''?????? Wat? Jule?''
''Ja, Jule''
Ik kon het niet bevatten wat ze vertelde...Jule was 15 maanden oud, ze waren net naar een warm land geweest in een hotel, omdat de moeder ook eens echt een relax vakantie wilde vieren...op de laatste Kindergarten dag van de jongens, kwam ik haar bij het weggaan nog bij de auto tegen, ik heb haar omhelst, ze had Jule op de arm, dus ik aaide Jule over haar wangetje en de moeder zei: ''We komen echt een keer naar Oostenrijk om bij jullie vakantie te vieren...'' Niet wetende dat precies twee weken later Jule er niet meer zou zijn...
Het blijkt dat Jule op een vrijdagavond wat jengelig was, wat koorts had en ze moest een keer spugen. Ze hebben de huisarts er nog wel bij gehad, maar ja, een kindje van 15 maand wordt net zo snel weer beter als dat ze ziek worden, dus de arts heeft haar nagekeken en is toen weer weggegaan. Die nacht hebben ze Jule bij hen in bed gehouden, omdat ze niet ging slapen....in de nacht is zowel Jule als de moeder toch beiden in slaap gevallen, alleen is Jule nooit meer wakker geworden....ze bleek een streptokokkenbacterie te hebben en iets van meningitis...ik ken die termen gelukkig niet goed, maar aan zoiets is ze dus overleden.
Onvoorstelbaar, zo vreselijk oneerlijk....
Ik kan persoonlijk nu niets meer betekenen, maar ik ga de moeder zeker een brief schrijven....

RUST ZACHT LIEVE JULE....dan ben jij vast dat heldere sterretje aan de hemel hier boven de berg...
Dit wil je niet horen, niet meemaken....een gezond kindje, dat binnen een dag er niet meer is....

dinsdag 7 augustus 2012

Opoe, familie en werk

Vandaag wordt Opoe begraven...de familie heeft alles geregeld en zullen haar vandaag een mooi afscheid geven...
Eerst kunnen de mensen afscheid nemen van Opoe zelf, daarna is er een dienst en vervolgens de begravenis...voor iedereeen die daar is: sterkte.
Gelukkig is er tegenwoordig veel via de mail te regelen...ik kreeg namelijk een berichtje van Eriks oom, of ze een stukje uit mijn blog mochten gebruiken om voor te lezen tijdens de dienst, zodat wij er toch een beetje bij zijn...ik heb gisterenavond begrepen, dat Eriks broer dit stukje voor zal lezen...erg mooi en fijn...
Verder hebben wij natuurlijk een brievenbus voor de post, maar dezelfde oom heeft voor ons ook de rouwkaart ingescand en per mail verstuurd, zodat wij gelijk met alle anderen de kaart al hadden...gisteren is het origineel per post aangekomen.

Heel raar om nu wat anders te schrijven, maar het is wel het leven...het gaat gewoon maar door...

Gisterenochtend zaten we met ons allen om 7.00u aan de ontbijttafel. We hebben heerlijk samen ontbeten, al zijn onze magen niet aan dat tijdstip en dat brood, gewend. Eerder ontbeten we rond 8.15u en we zijn inmiddels gewend aan een bepaald soort brood, maar vorige week hebben we ergens anders boodschappen gedaan en dus ook ander brood meegenomen, om te testen....geen aanbeveling, dit brood. Maar goed, om 7.30u hebben we Erik uitgezwaaid vanaf het balkon (kantoortijden volgens Erik). De jongens mochten eerst even televisie kijken en heb ik de vaatwasser uitgeruimd en de stofzuiger erdoor gehaald. Toen hebben we ons allemaal gewassen en aangekleed, de jongens zijn het bos ingegaan om hun pad verder 'mooi' te maken (met snoeischaren...). Ik heb de badkamer en de wc een poetsbeurt gegeven, daarna fruit gegeten en toen even naar de Spar voor een paar boodschappen. Bij de winkel werd ik gebeld door mijn schoonzus over het hoe en wat voor de dag, want zij zouden ook komen.
Rond 12.00u hebben we alweer brood gegeten, want dan verneem je natuurlijk het verschil met het ontbijttijdstip wel (en het feit dat ik maar één zo'n boterham weg kreeg...). Tijdens het eten kwam mijn broer, schoonzus en hun drie kinderen en net iets later kwam daar mijn nicht met haar gezin al aan! Volle bak dus!
Ik heb het huis laten zien en in tussentijd heeft mijn schoonzus koffie gezet en mijn broer op de kinderen gelet...de taken dus mooi verdeeld! Vervolgens hebben we koffie gedronken en gekletst, de kinderen hebben gespeeld van het bos tot de trampoline en rond 14.15u (? volgens mij) zijn mijn nicht en haar gezin doorgereden naar Kroatië, voor de vakantie.
Er kwamen steeds meer wolken aandrijven, terwijl ze toch echt gezegd hadden, dat het in het zuiden droog zou blijven (ik moet gewoon echt niet meer naar de voorspellingen luisteren). Dus tegen de tijd, dat we eigenlijk de barbecue aan wilden steken, begon het te sputteren...en toch heeft mijn broer 'm maar aangestoken, want het vlees was toch al uit de diepvries. We konden alleen dus niet buiten zitten en hebben daarom de keukentafel maar gedekt. Toen de barbecue op temperatuur was, kwam Erik aanrijden, precies 17.30u!
We hebben dus buiten het vlees gebraden/geroosterd en binnen aan de keukentafel alles opgegeten! Het was gezellig en pastte net, met tien personen aan de tafel!! Een ijsje na en toen was het voor mijn broer de tijd om weer terug te rijden, want het was inmiddels 19.30u en de kinderen geven het natuurlijk wel een keertje op en ze moesten nog zo'n 40 minuten rijden.

Eriks eerste werkdag was dubbel. Het gaat allemaal nogal 'losjes' en daar moet je gewoon aan wennen. Er werd nog niets geen 'papierkraam' in orde gemaakt, ja, de mevrouw heeft bankgegevens genoteerd en ons vaste telefoonnummer. Erik heeft zich voorgesteld aan de nieuwe collega's en kon toen gelijk met hen in de bus stappen naar het werkadres! Het werk zelf, is niets mis mee, alleen Erik vindt het prettiger als je gewoon weet, waar je aan toe bent...zoals hij dat gewend was. Nu kan het zo zijn, dat je de ene dag in Villach zit, de andere dag er buiten, de ene keer op een bouw, de andere keer bij mensen thuis en Erik zelf heeft liever een vaste werkplek, maar goed, het was de eerste dag en dat is natuurlijk zeker al wennen en ook het feit dat Erik natuurlijk 6,5 week vakantie heeft gehad...geen drie pauze's op een dag, maar één middagpauze van een uur...ook dat is wennen! En aan het einde van elke werkdag, moeten ze weer terug naar de 'winkel' om een werkbriefje in te leveren...en die winkel zit in het centrum van Villach, terwijl Erik dus gisteren onder aan de berg, in onze richting, aan het werk was...dat vindt hij dan weer zonde!!
We zullen zien hoe het vandaag verloopt, maar Erik blijft wel positief, het is vooral wennen.

We zullen ons eens aan gaan kleden....

zondag 5 augustus 2012

Willhaben, werk, Andy en BBQ!

Vandaag genieten we nog even extra van de vrije dag...morgen gaat Erik aan de slag in Villach. Eerst lekker ons zondagsontbijt genoten, daarna geskyped met mijn ouders, even weer bijgekletst!
Toen heb ik boven van de keuken in het appartement een foto gemaakt en ook van de slaapbank/sofa en van een paar enorme luidsprekers. Die staan op Willhaben inmiddels en de luidsprekers worden volgend weekend al opgehaald! Een mevrouw heeft vanmorgen de loodzare krukken en stoel opgehaald en gisteren is dus de hometrainer al afgehaald. Allemaal blije mensen! Zo komen wij ook van de 'rommel' af en hoeven we het niet zelf af te voeren, handig dus!
Vanmiddag zijn we even het stukje bos achter ons huis ingelopen, kijken of we konden traceren waar de waterval van vorige week vandaan is gekomen, maar daar is niet echt iets aanwijsbaars voor te vinden...we zien wel het platte gras waar het water overheen is gegaan, maar verder geen raars. Het stukje bos is behoorlijk verwilderd, veel brandnetels en jonge boompjes die een poging doen om tussen de grote bomen, die de zon weg halen, te groeien. We hebben ons een pad gebaand, met knipscharen op zak...de jongens hebben nu een soort ronde die ze zelf verder kunnen 'schoon' maken door te snoeien, het is een leuk stuk speelbos!
Erik heeft in een stuk, direct achter onze heg, iets gecreëerd waar we hout kunnen verzamelen voor de winter...sprokkelhout is er voldoende, maar we moeten nog ergens anders hout vandaan halen, zodat we in de winter ook langere tijd op hout kunnen stoken (er zit een systeem in het huis, waarmee je op hout de centrale verwarming warm kunt krijgen).

Morgen gaat Erik dus aan het werk, hij kan zich om 8.00u melden bij de ''Chef'', zoals hij genoemd wordt en dan worden er even een paar papieren in orde gemaakt...hahaha, niks geen moeilijk gedoe, maar toch voelt het wel raar...je hebt nu gewoon niets vaststaan, nergens staat dat hij er werkelijk een baan heeft...het is nu volledig op vertrouwen...ach, daar raak je ook wel aan gewend, want dat is tenslotte ook wat we doen met dit huis...we hebben nog steeds niets gekocht en we wonen hier toch maar 'gewoon'...

Ik weet eigenlijk niet eens of ik al geschreven heb, dat we Andy (Andreas), de broer van Udo, al hebben ontmoet...even nakijken...ik heb niets gevonden, dus dat zal dan wel niet!
Ik geloof ongeveer twee weken geleden, toen ging mijn telefoon en toen had ik dus Andy aan de telefoon! Ik dacht eerst dat ik Udo eraan had, want hij heeft dezelfde stem. Hij vroeg of het allemaal gelukt was en dat hij die dag, voor een paar dagen in Bad Bleiberg bij Martin en Ingrid zou logeren. Ik heb hem gelijk uitgenodigd om te komen, zodat we kennis konden maken en daar verheugde hij zich op!
Op die zaterdagmiddag stond hij voor de deur. Ik dacht, naar de stem weg, dat ik een kopie van Udo zou zien...een typische Oostenrijker met gebruinde huid, donkere haren en een grote zonnebril, hahahaha, niet dus! Andy is volledig het tegenovergestelde! Een kop kleiner, vrij lichte haren, een bleke huid...maar wel heel hartelijk...voor Erik had hij een traytje bier, voor mij een fles Prosecco en voor de jongens ieder een eigen grote zak colaflesjes-snoep...
We hebben op het balkon gezeten en kennis gemaakt, verhalen verteld over hoe alles ging, verhalen van vroeger van Andy en Udo gehoord, van de buurt en de omgeving. Het bleek dat alle mail die ik naar Udo gestuurd had, ook allemaal doorgestuurd zijn naar hem, dus hij had wel enig idee van wie wij zijn, maar hij wilde ons graag leren kennen! Andy is, zeg maar, de serieuse van de broers. We hebben het gehad over de koop van het huis, dat dat pas kan, zodra Erik een baan heeft (dat wist hij natuurlijk al), maar daar hoeven we ons niet druk om te maken...het maakte hem niet uit wanneer we het uiteindelijk zouden kopen, hij was allang blij dat wij erin wonen...en dat meende hij, dat kon ik gewoon aan zijn gezicht zien. Hij vond het fijn, dat er al het één en ander aan het huis gedaan was en dat er was op het balkon hing...zoals vroeger...
Oostenrijkers zijn wat sneller aanrakerig en omhelserig (correct woord?), dus toen Andy wegging, omhelsde hij mij en gaf Erik een stevige handdruk. Een dag later, toen we met Eriks ouders een eindje aan het wandelen waren, toen kwam hij ons toevallig, met zijn neef, achterop rijden...hij stapte uit, brede lach op zijn gezicht en zei: ''Hahaaaaa, schon wieder Küssen...kom her!!'' En een dikke omhelsing volgde, Eriks ouders kregen een hand en hij wenste ons veel plezier en stapte weer in de auto!
Hij is ook nog naar de gemeente geweest, om daar het een en ander te regelen voor ons, wat betreft het water en de Müllgebühr, dus dat loopt nu ook. En zoals ik al zei, hij is de serieuse versie van de twee, want Udo hebben we nog steeds niet gezien sinds we hier wonen!!

We gaan zo lekker barbecueën, ik ruik al het afgebakken stokbrood vanaf hier...hmmmmm...

Morgen komt mijn nicht met haar gezin op de koffie! Ze gaan op vakantie naar Italië en komen op de heenweg langs Villach, dus ze wijken nu iets af en drinken een bak!