donderdag 21 augustus 2014

Etagenheizung, Kaminofen en vrije dag!

Volgens mij heb ik nog nooit iets zo snel verkocht als onze Etagenheizung! De man met zijn moeder kwamen gisteren kijken, de moeder trok haar portemonnee en deed een aanbetaling, zodat beide partijen er zeker van zijn dat het apparaat voor hen is! Super! Erik was al wel begonnen met het 'afbouwen' van de Etagenheizung, het elektra is er vanaf, maar nu nog leidingen doorslijpen en het ding uitbouwen uit onze keuken...en daarvoor moet zo ongeveer de halve keuken uit elkaar, maar ja, wij zijn er straks vanaf! En de opbrengst kan gelijk bij onze nieuwe Kaminofen! Volgend weekend komen ze de Etagenheizung ophalen.

Erik is gisteren langs de bouwmarkt gereden om naar de Kaminofen te kijken en wat vragen te stellen, Erik belde mij nog even en we besloten het te doen! Er is er één voor ons gereserveerd, dat hebben we maar wel gedaan, want de winkel had er acht staan, waarvan er al twee verkocht waren! De derde is dus voor ons en toen Erik wegliep, informeerde er al een volgende klant naar! Tja, het is ook gewoon een mooie en goede Kaminofen!

Vanmorgen deed Erik al een sms, dat hij morgen vrij heeft! De firma die de machine bouwt, die Erik zou moeten verkabelen, is nog niet klaar... en aangezien Erik nu dus de Etagenheizung uit moet bouwen, de nieuwe Kaminofen morgen of overmorgen op moet halen, ik morgen het appartement weer volledig schoon moet maken, omdat de huidige gasten morgen vertrekken en de nieuwe gasten zaterdagochtend op de stoep staan en Erik ook nog moet sleutelen aan de auto (nieuwe remmen e.d.) kwam het eigenlijk als erg welkom, een vrije dag morgen!

woensdag 20 augustus 2014

Kaminofen

Zo langzamerhand lijkt het wat temperatuur betreft toch echt niet meer op de zomer, echt niet normaal meer, als het nog heel even zo doorgaat als nu, dan kan de kachel aan!! Tja en als ik dan toch over de kachel begonnen ben...daar moet hier in huis nog het een en ander veranderd worden. Op de nieuwe slaapkamers van de jongens moeten de radiatoren (die al wel in huis zijn) opgehangen worden en in de kelder nog aangesloten worden. En dan de Etagenheizung in de keuken...die gaat weg. Daar zijn we het al wel even over eens, hoe handig het apparaat ook is, het is en blijft een oerlelijk ding. Maar wat dan voor ons toch doorslaggevend is, is dat dit apparaat alsnog stroom nodig heeft om te kunnen functioneren...en dat is iets, waar we niet meer afhankelijk van willen zijn. De stroomuitvallen die we tot op heden gehad hebben, waren niet langdurig en we hebben ons prima kunnen redden, maar als het een stroomuitval van langere tijd zal zijn, dan hebben we geen verwarming in huis... ook is het nog gevaarlijk met de Etagenheizung als er stroomuitval is, gelukkig ging het de laatste keer goed in de winter, want de Herd had net rondgepompt en zijn warmte verdeeld en toen viel het stroom uit...als dat vlak vóór het rondpompen gebeurd, dan wordt de Herd te heet, raakt aan de kook...met alle gevolgen van dien.

Vandaar dus dat ik gisteren eerst aan het poetsen ben geslagen en daarna foto's gemaakt heb van de Etagenheizung. Rond de avond heb ik de advertentie geplaatst en vanmorgen om 8.00u werd ik al gebeld! Vanmiddag komt er een man met zijn moeder langs...en nu maar hopen dat de Herd gelijk verkocht wordt! Tjonge, dat zou natuurlijk mooi zijn...duimen dus!!
In de kamer willen we er een houthaard voor terug hebben...een 'Kaminofen' zoals het hier heet. Een Ofen die de woonkamer, keuken en gang kan verwarmen, op hout en zonder stroom. Erik is deze week met de voorbereidingen begonnen...voor deze toekomstige Ofen moeten we namelijk het andere rookkanaal weer in gebruik nemen...een rookkanaal dat al heel wat jaren niet meer gebruikt geweest is. Het 'poetsdeurtje' van dit rookkanaal is namelijk niet meer in zicht in de kelder...daar is een muur gebouwd, die gebruikt wordt voor de afvoer van de pomp die ons warme water bereidt...en de afvoer wordt door middel van dit rookkanaal het huis uitgebracht, maar hoe, dat wisten we niet, door de gebouwde muur! Inmiddels heeft Erik gisterenavond twee gaten in die muur gemaakt, de ene is uitgemeten en moest direct in het rookkanaal uitkomen, wat ook gelukt is! In dit gat komt het nieuwe poetsdeurtje, die we nog in huis vonden (altijd handig, van die verzamelaars...hihihi). Een tweede gat heeft Erik gemaakt om te kijken hoe de afvoer van de warmwaterpomp verwerkt is...en dat is heel simpel gedaan. Het rookkanaal heeft twee kanalen van binnen en in de ene is gewoon een gat gemaakt, waar de druk van de afvoer weg kan! En de muur is er gebouwd om de boel uit zicht te hebben en om geen buizen te hoeven aanleggen van de pomp naar de schoorsteen!
Hieronder op de foto zijn de twee gaten te zien, het onderste gat, daar komt het nieuwe poetsdeurtje in te zitten (die dus geopend wordt nadat de schoorsteenveegster de schoorsteen geveegd heeft, hier verzameld zich alle roet) en het bovenste gat is even het inspectiegat geweest, die kan op zich gewoon weer dicht gemaakt worden:


Haha, een heel technisch verhaal, maar ik ben vooral blij, dat het zo in elkaar steekt zoals het is en dat we niet nog meer problemen boven water getoverd hebben! Nu de schoorsteenveegster er nog een keer naar laten kijken, maar Erik heeft al getest of er genoeg 'trek' in de schoorsteen zit en dat zit er!

We zijn dus ook alweer een poosje de folders in de gaten aan het houden voor een Kaminofen en ook op Willhaben houd ik alles in de gaten. Er bestaan zóveel soorten en maten en zoveel types...om duizelig van te worden! Je hebt ook Holzherde, van die apparaten waar je tevens ook op kunt koken...nu is dat met stroomuitval niet verkeerd natuurlijk, die moet je in de keuken plaatsen, zien er prachtig uit...en zijn euh...nogal flink aan de prijs zullen we maar zeggen! 
Wij willen er graag eentje die er ook voor de gezelligheid in de woonkamer bij is, dus waar je het vuurtje kunt zien... Nu kregen we net gisteren een folder waar een mooi in staat! Het juiste formaat (wordt bepaald door het aantal kuubs van de warm te maken ruimte), een niet al te grote in formaat, zodat ie kan staan waar wij hem willen hebben en ook met warme kleuren... Ik heb hier een plaatje van die we gezien hebben:

Produktbild
Erik rijdt vanmiddag langs de winkel om nog even wat informatie in te winnen en mocht het in orde zijn, willen we deze wel graag kopen! De aanbieding geldt alleen voor deze vrijdag en zaterdag en is heel scherp, dus ik hoop dat het doorgaat en lukt!
Tja...wij wonen in Oostenrijk...hahaha, daar gaat het verwarmen van een huis over het algemeen ''ietsje'' anders dan in Nederland!

maandag 18 augustus 2014

Zondags uitje en op bezoek!

Zondag waren we voor een zondag vroeg uit bed...om 7.00u zijn we opgestaan! Ons uitje naar de Obir Tropfsteinhöhle en aansluitend het bezoekje aan mede-emigranten! 
Aangezien het beter is ofwel raadzaam is om de Pendlerbus van te voren te bespreken en daarmee te voorkomen dat je een uur of langer moet wachten, had ik dat ook gedaan. Ik had voor ons de bus van 10.00u besproken en je moet dan een kwartier van te voren de tickets ophalen... Bad Eisenkappel is een tachtig minuten rijden...dus ja, we moesten wel op tijd vertrekken! Erik had op zaterdagavond ons brood al gesmeerd om mee te nemen en ik had gezorgd voor alle kleding en ook zwemspullen. Uiteindelijk reden we rond 8.10u weg. Om 9.30u parkeerden we de auto in Bad Eisenkappel, we hebben wat gedronken, de goede schoenen aangedaan, een dunne trui aangetrokken en ook de jassen...in de Höhle is het namelijk zo'n 8 graden :-)
We haalden de tickets op en konden iets later plaats nemen in een heerlijk rustige bus! Haha, bespreken was voor dit moment blijkbaar niet nodig geweest, maar dat weet je natuurlijk nooit van te voren!


De busreis duurde zo'n 20 minuten...over een redelijk smal weggetje, met toch wel een redelijke afgrond ernaast, maar we hebben het overleefd, hahaha! Bij de Höhle aangekomen begon vijf minuten later de rondleiding van zo'n 80 minuten door de grot. Je mag er helaas geen foto's maken, maar ik heb later gewoon een paar ansichtkaarten gekocht :-)Hieronder op de foto/ansichtkaart, zie je een trap...we hebben uiteindelijk, volgens de gids, aan het einde van de rondleiding zo'n 690 traptreden genomen...


Het was mooi, de moeite waard! Heel bijzonder hoe het eruit ziet, de rondleiding werd ook leuk gedaan, geen saaie lange toespraken, maar korte bondige vertellingen, af en toe iets met muziek en/of beeld.

Eenmaal buiten aangekomen moet je echt even acclimatiseren...het temperatuurverschil en ook de andere lucht! In de grot heerst er, net als in de Stollen in Bleiberg, een luchtvochtigheid van 98%...een goed klimaat vooral voor astmatische mensen!
Het zonnetje was er ook lekker doorgekomen, dus konden de jassen en truien weer uit en bij de auto hebben we onze korte broeken aangedaan!  Hieronder het uitzicht vanaf het punt waar je de grot in gaat:


 Hieronder zie je het gebouw waar de ingang van de grot zit:

Na de reis terug met de bus, ben je in totaal zo'n drie uur weg geweest!
Wij hebben de auto een stukje 'terug' langs de Vellach geparkeerd en hebben daar ons brood gegeten en wat gedronken, de jongens konden nog even bij het water spelen:


Daarna zijn we doorgereden voor ons bezoek! We kregen halverwege de ochtend al een app, of we zouden blijven barbecueën! Nou ja... :-) lekker! Martine en Stefan, met de kids, wonen nu tijdelijk in een vakantiewoning op de boerderij! Een groot zwembad is er aanwezig, dus de kinderen hebben eerst even lekker gezwommen en zo konden wij allemaal even bijkletsen en de vorderingen van de emigratie aanhoren! De barbecue werd georganiseerd door de eigenaar van de boerderij, dus zo zaten we met een heel groot koppel gezellig aan de barbecue! Een gezelschap van Duitse vakantiegangers, bevriende geëmigreerde Nederlanders, die acht jaar geleden al zijn verhuisd, een Oostenrijks gezin uit de buurt van Wenen, wat op zoek is naar een andere boerderij, de eigenaar, de zoon van de eigenaar, Stefan en Martine met de kinderen en wij dus! Het was gezellig! Dank jullie wel!!En vandaag weer 'gewoon' maandag...wasdag voor vandaag. Het weer was namelijk vandaag nog goed en zonnig, dus daar heb ik gebruik van gemaakt! De bedden moesten verschoond worden en van het weekend was er flink wat was verzameld...uiteindelijk heb ik zes volle machines gedraaid, alle zes buiten lekker gedroogd en inmiddels ligt alles weer in de kast, gestreken en al! De bedden zijn dus allemaal verschoond, de stofzuiger heb ik door het huis gehaald...genoeg gedaan dus! Zo lekker douchen, een bak koffie drinken en vanavond wordt het denk ik niet al te laat :-)