woensdag 20 augustus 2014

Kaminofen

Zo langzamerhand lijkt het wat temperatuur betreft toch echt niet meer op de zomer, echt niet normaal meer, als het nog heel even zo doorgaat als nu, dan kan de kachel aan!! Tja en als ik dan toch over de kachel begonnen ben...daar moet hier in huis nog het een en ander veranderd worden. Op de nieuwe slaapkamers van de jongens moeten de radiatoren (die al wel in huis zijn) opgehangen worden en in de kelder nog aangesloten worden. En dan de Etagenheizung in de keuken...die gaat weg. Daar zijn we het al wel even over eens, hoe handig het apparaat ook is, het is en blijft een oerlelijk ding. Maar wat dan voor ons toch doorslaggevend is, is dat dit apparaat alsnog stroom nodig heeft om te kunnen functioneren...en dat is iets, waar we niet meer afhankelijk van willen zijn. De stroomuitvallen die we tot op heden gehad hebben, waren niet langdurig en we hebben ons prima kunnen redden, maar als het een stroomuitval van langere tijd zal zijn, dan hebben we geen verwarming in huis... ook is het nog gevaarlijk met de Etagenheizung als er stroomuitval is, gelukkig ging het de laatste keer goed in de winter, want de Herd had net rondgepompt en zijn warmte verdeeld en toen viel het stroom uit...als dat vlak vóór het rondpompen gebeurd, dan wordt de Herd te heet, raakt aan de kook...met alle gevolgen van dien.

Vandaar dus dat ik gisteren eerst aan het poetsen ben geslagen en daarna foto's gemaakt heb van de Etagenheizung. Rond de avond heb ik de advertentie geplaatst en vanmorgen om 8.00u werd ik al gebeld! Vanmiddag komt er een man met zijn moeder langs...en nu maar hopen dat de Herd gelijk verkocht wordt! Tjonge, dat zou natuurlijk mooi zijn...duimen dus!!
In de kamer willen we er een houthaard voor terug hebben...een 'Kaminofen' zoals het hier heet. Een Ofen die de woonkamer, keuken en gang kan verwarmen, op hout en zonder stroom. Erik is deze week met de voorbereidingen begonnen...voor deze toekomstige Ofen moeten we namelijk het andere rookkanaal weer in gebruik nemen...een rookkanaal dat al heel wat jaren niet meer gebruikt geweest is. Het 'poetsdeurtje' van dit rookkanaal is namelijk niet meer in zicht in de kelder...daar is een muur gebouwd, die gebruikt wordt voor de afvoer van de pomp die ons warme water bereidt...en de afvoer wordt door middel van dit rookkanaal het huis uitgebracht, maar hoe, dat wisten we niet, door de gebouwde muur! Inmiddels heeft Erik gisterenavond twee gaten in die muur gemaakt, de ene is uitgemeten en moest direct in het rookkanaal uitkomen, wat ook gelukt is! In dit gat komt het nieuwe poetsdeurtje, die we nog in huis vonden (altijd handig, van die verzamelaars...hihihi). Een tweede gat heeft Erik gemaakt om te kijken hoe de afvoer van de warmwaterpomp verwerkt is...en dat is heel simpel gedaan. Het rookkanaal heeft twee kanalen van binnen en in de ene is gewoon een gat gemaakt, waar de druk van de afvoer weg kan! En de muur is er gebouwd om de boel uit zicht te hebben en om geen buizen te hoeven aanleggen van de pomp naar de schoorsteen!
Hieronder op de foto zijn de twee gaten te zien, het onderste gat, daar komt het nieuwe poetsdeurtje in te zitten (die dus geopend wordt nadat de schoorsteenveegster de schoorsteen geveegd heeft, hier verzameld zich alle roet) en het bovenste gat is even het inspectiegat geweest, die kan op zich gewoon weer dicht gemaakt worden:


Haha, een heel technisch verhaal, maar ik ben vooral blij, dat het zo in elkaar steekt zoals het is en dat we niet nog meer problemen boven water getoverd hebben! Nu de schoorsteenveegster er nog een keer naar laten kijken, maar Erik heeft al getest of er genoeg 'trek' in de schoorsteen zit en dat zit er!

We zijn dus ook alweer een poosje de folders in de gaten aan het houden voor een Kaminofen en ook op Willhaben houd ik alles in de gaten. Er bestaan zóveel soorten en maten en zoveel types...om duizelig van te worden! Je hebt ook Holzherde, van die apparaten waar je tevens ook op kunt koken...nu is dat met stroomuitval niet verkeerd natuurlijk, die moet je in de keuken plaatsen, zien er prachtig uit...en zijn euh...nogal flink aan de prijs zullen we maar zeggen! 
Wij willen er graag eentje die er ook voor de gezelligheid in de woonkamer bij is, dus waar je het vuurtje kunt zien... Nu kregen we net gisteren een folder waar een mooi in staat! Het juiste formaat (wordt bepaald door het aantal kuubs van de warm te maken ruimte), een niet al te grote in formaat, zodat ie kan staan waar wij hem willen hebben en ook met warme kleuren... Ik heb hier een plaatje van die we gezien hebben:

Produktbild
Erik rijdt vanmiddag langs de winkel om nog even wat informatie in te winnen en mocht het in orde zijn, willen we deze wel graag kopen! De aanbieding geldt alleen voor deze vrijdag en zaterdag en is heel scherp, dus ik hoop dat het doorgaat en lukt!
Tja...wij wonen in Oostenrijk...hahaha, daar gaat het verwarmen van een huis over het algemeen ''ietsje'' anders dan in Nederland!

1 opmerking:

Liesbeth zei

Ziet er een hele klus uit maar...zo een Kaminofen is toch weer supergezellig hé! Ben benieuwd naar het eindresultaat...

Liefs,

Liesbeth