zaterdag 15 december 2012

Fijne kerstdagen!

Voor iedereen die met ons leven meeleest, wensen wij:
 
(op de foto klikken voor de vergroting)

Het is een heel...hoe moet ik het nu noemen...vol jaar geweest...een bewogen jaar geweest, een fijn jaar, met verdriet, met lol, met vreugde, met spanning, met geluk...
Een jaar dat we wederom nooit zullen vergeten, een jaar waarin we een grote stap hebben gezet, waarin we afscheid hebben genomen van Opoe, van het kleine meisje Jule... een jaar waarin we familie, vrienden en kennissen 'tot ziens' hebben gezegd...sommigen zullen we nog vaak gaan zien, anderen minder vaak en heel enkelen misschien nooit weer...wij hebben natuurlijk ook een leven gehad in Duitsland, waar we ook veel mensen hebben leren kennen, een aantal van hen zullen we ongetwijfeld nog weer eens zien, maar velen ook niet...

Wij zijn blij met de stap die we genomen hebben, de kinderen voelen zich hier thuis, wij voelen ons hier opgenomen, ons leven gaat gewoon alweer verder...zoals het hoort!

vrijdag 14 december 2012

Lampjes, engelen en Vrijdag!

Om goed te beginnen: we hebben de brief van de Familienbeihilfe (oostenrijkse kinderbijslag) binnen!! Nou, het heeft 'maar' 5,5 maand geduurd...hahahaha, maar goed, we hebben bericht dat het vanaf nu gaat lopen en natuurlijk krijgen wij het gewoon vanaf afgelopen juli. Het is toch wel erg fijn moet ik zeggen, in de eerste plaats: wéér wat geregeld! En in de tweede plaats, het is een flink bedrag, dus dat is altijd prettig! In Oostenrijk wordt het elke twee maanden uitbetaald.
 
Het is niet zo'n heel duidelijk foto, maar bij de voordeur, in het uit de kluiten gewassen boompje, zitten de lampjes die Jordy erin heeft gehangen!
 

 
Woensdagmiddag hebben Luuk en Thijs weer geoefend voor de Engelversammlung...ze kregen dit keer alvast de kleding aan...Haha, Jordy zat ze uit te lachen! Luuk en Thijs zijn dus de twee achterste kindjes op deze foto. Het is in de kerk gewoon zó koud, dat alle kinderen de complete 'buitenuitrusting' eronder aan kunnen laten...
 

de kindjes doen stuk voor stuk heel hard hun best om straks op Heiligabend het
voor de hele kerk goed te kunnen laten zien!
En...het is weer vrijdag!!!! Vanmorgen ben ik weer heerlijk meegegaan met wandelen! Ute is nog niet goed in orde, maar samen met Mattina, Burgi en Onkel Seppi hebben we een heerlijk route gemaakt weer. Ik heb de camera meegehad, maar steeds als deze in mijn rugtas zit, gaat het sneeuwen...haha, ik heb toch een paar foto's gemaakt, maar er was helaas geen mooi zicht op de Dobratsch, maar gelukkig wel een paar foto's waardoor jullie een beeld krijgen, van waar ik zoal loop!
Wij zijn uit het linkerpad gekomen, ik sta hier met mijn rug naar de Hubertushütte

De Hubertushütte

De voetsporen die naar rechtsvoor gaan, daar beginnen wij de afdaling!


Het is best lastig om te bepalen welke kleding je aan gaat doen...maar elke keer had ik het veel te warm, vandaar dat ik een shirt minder aan heb gedaan, dat was al beter, want nu kon ik het jack gewoon aan laten...handschoenen heb ik hooguit een kwartier aangehad...ik loop nu ook met ski-stokken en daarmee worden je handen voor mijn gevoel ook warmer! Haha, ik heb dus nog geen echte wandelstokken, maar ik denk ook niet dat ik die voorlopig ga halen! We hebben hier in de kelder nog het een en ander gevonden en ik heb nu skistokken die voor mij de goede hoogte hebben, dus waarom andere?
Het was weer heerlijk!! Ik ga mij nu even douchen en daarna alweer Thijs ophalen! Vanmiddag hebben we Adventfeier van de Kindergarten, in het Knappenhaus. Het begint om 17.00u, dus Erik kan ook gewoon mee, gezellig!

donderdag 13 december 2012

Koffie en een rare dag...

Mijn goedbedoelde ochtend vanmorgen...huis schoonmaken, even gipsen boven, even dit en even dat...bijna niets van dit alles is gelukt!!
Eerst liep ik vanmorgen nog terug van de winkel naar huis, belt Ute. Tja, ik wilde haar anders bellen om te overleggen voor zondag, maar ze vroeg of ik dan even langs kon komen...heel even dan! Eenmaal aan de koffie en overleg voor zondag, kwam daar de tante van Ute binnen. Een heel gezellige tante, dus die dronk ook een bakkie mee, toen kwam Onkel Seppi, de man van de tante binnen. Seppi heb ik al leren kennen tijdens het wandelen, een heel gezellige man, dus ook hij aan de koffie...al met al was het al bijna tien uur voordat ik thuis kwam...snel keuken opgeruimd, vaatwasser uitgeruimd, was in de droger gedaan en toen gips klaargemaakt. Ik was halverwege het gipsen, ging de deurbel...Martin! Kom binnen, met mijn handen nog vol gips! Haha, hij kwam even nog de rekening van de bril ophalen, want hij gaat vanmiddag naar zijn dochter, onze verzekeringsmevrouw Sylvia...en Sylvia had nog geen tijd gehad de rekening op te halen en eerlijk gezegd was ik deze helemaal vergeten. Even gekletst en ik vroeg of hij even boven wilde kijken: ''graag!'' Hij kent het huis natuurlijk heel goed, dus hij kon flinke veranderingen zien en de keuken!? Zijn mond viel open: ''Wat een mooie keuken! Wat een verschil!'' Haha, nou ja, echt mooi moet het nog worden, maar het is inderdaad geen vergelijk met hoe het er eerst was...en dan is zo'n reactie natuurlijk heerlijk!! Tegen de tijd dat Martin weer weg ging, was de rest van mijn gips hard geworden...tja, soms heb je van die dagen...moet ook nog bedenken wat we vanavond gaan eten...

Wat een dag gisteren...het was natuurlijk 12.12.2012, de dag dat mijn oma 89 is geworden! Het was ook de dag dat ik precies mijn 400ste bericht op mijn blog heb geschreven, ik blog inmiddels anderhalf jaar...en ook de dag dat er precies 20.000 pageviews waren, onvoorstelbaar. Op 1 oktober waren dat er nog 15.000... Pageviews zeggen natuurlijk niet zoveel, iemand kan ook per ongeluk op je blog terecht komen en snel weer doorklikken, maar toch, het zijn er wel veel! Dank jullie wel allemaal voor het meelezen, het is eigenlijk een heel fijn idee, dat blijkbaar zoveel mensen ons welzijn interesseert...BEDANKT!!!

Het was gewoon een rare dag gisteren. Het was eigenlijk voor het eerst, dat ik er echt moeite mee had, niet naar een verjaardag te kunnen...de verjaardag van oma. Dan gaat het natuurlijk echt niet om het eten of het drinken, maar om oma zelf. Ze is wel 89 geworden, een leeftijd die veel mensen niet eens halen, een leeftijd die juist iedereen in volle gezondheid wel zou willen behalen. Toen wij afscheid hebben genomen, voelde het ook heel dubbel...wij staan voor de volle honderd procent achter onze keus en ik durf wel te zeggen nu, dat het een hele goede keus is geweest, maar toch opeens heb je een dag als gisteren...een oma die, laten we eerlijk zijn, haar grootste deel van het leven wel gehad heeft en niemand weet natuurlijk welk deel ze nog voor zich heeft...zullen we haar nog eens in levende lijve zien?
We weten inmiddels hoe snel het kan gaan, aan Eriks oma...ze breekt haar heup, net nadat we hier zijn gaan wonen, wordt geopereerd, het lijkt prima te gaan, ze verslikt zich, krijgt longontsteking en een dag later is ze er niet meer!
Pfff, van dit soort dagen moet je er niet teveel van hebben! Dan maar een dag als vandaag, het schiet niets op, maar eigenlijk maakt me dát niet uit!

woensdag 12 december 2012

Oma is Jarig!

Lieve Oma, van harte gefeliciteerd met jouw verjaardag!
 
Vandaag is mijn oma jarig, ze is 89 jaar geworden!!! Zoals al vele jaren zal ze vandaag ook weer een feestje geven, dit jaar helaas zonder ons... Het feestje is gewoon altijd op de dag zelf, geen dag eerder of later omdat het beter uitkomt, nee, gewoon op 12 december! Het wordt ook niet meer in huis gevierd...de familie is aardig uit de kluiten gewassen, dus dat is ook bijna geen doen! Haar verjaardag viert ze op een locatie bij haar in de buurt, er wordt altijd een heerlijke maaltijd geregeld en ook het toetjesbuffet ontbreekt niet.
Mijn oma heeft in haar leven heel wat moeten meemaken...ze heeft, samen met mijn opa, meerdere keren moeten verhuizen voor de gemeente... Ze woonden altijd op een boerderij, maar altijd was er weer de gemeente die de grond nodig had...
Mijn opa is in 1995 al overleden, toen was er al een aantal jaren sprake van wéér een verhuizing, maar mijn opa heeft dit gelukkig niet meer mee hoeven maken...mijn oma had dit ook liever niet gehad, maar toch moest ze, samen met mijn oom, tante en twee nichtjes die naast haar woonden, hebben ze een nieuwe boerderij laten bouwen, met ook voor mijn oma een eigen woning in de boerderij. Ze heeft dus ook de plek moeten verlaten, waar ze als laatste met mijn opa nog heeft gewoond...
 
hier wordt ze, in de armen van haar zoons naar de helicopter begeleidt, die haar van
haar geliefde boerderij heeft weggevlogen, naar haar nieuwe stek...

...jaja, in een helicopter! Ze vond het geweldig en ze zijn met haar over alle plekken
gevlogen, waar ze ooit gewoond heeft...dat waren er dus heel wat.

Dit was in juni...een week voor ons vertrek, hier nemen we afscheid van elkaar...

Oma, voor vandaag wens ik jou een hele fijne verjaardag, met nog heel veel gezonde jaren!!!!!!!!!!!

Liefs en een hele dikke kus van:
 
Erik, Karin, Jordy, Luuk en Thijs!

dinsdag 11 december 2012

Beter, halletje en schuren

Allereerst bedankt voor de reactie's en mailtjes!! Het gaat weer helemaal goed met ons! Jordy is vandaag nog thuis gebleven, maar gaat morgen echt weer naar school. Ik vind altijd dat ze een hele dag helemaal beter moeten zijn, voordat ze weer naar school of Kindergarten gaan... Bij Erik heeft niets doorgezet (hopelijk blijft het natuurlijk zo) en bij mij is het bij een eenmalige 'actie' gebleven, gisteren waren we alleen nog wat moe en slap, maar we hebben gewoon kunnen eten! Om geen hele vette of te 'volle' maaltijd te hebben, heb ik gisterenmiddag soep gemaakt, ik had er echt zin in! Heerlijke groentesoep met rundvlees en balletjes, volop groente...hmmm!!

Nou Josina, hier geen nieuwe sneeuw, zoals elders in Oostenrijk, helaas...ik heb vanmorgen zelfs gehoord, dat er een dooi zou intreden!! Nog voor de kerst zelfs...het schijnt hier al twee jaar te zijn, dat ze geen witte kerst hebben,voor die tijd wel, maar met de kerst was alles weggedooit...ik hoop het echt niet!! Het is nu al lang niet meer zo koud als dat het vorige week was...

In het halletje is het al een wereld van verschil! Het is er nog steeds fris, maar het vriest er niet meer. De wanden en vloeren zijn daar natuurlijk ook zó vreselijk koud en klam geweest, dat zal nog wel even nodig hebben, voordat dat eruit is. Het hoeft daar echt geen kamertemperatuur te zijn, dat zou onnodig zijn en jammer, maar het hoeft er natuurlijk ook niet te vriezen!!

Aangezien Jordy vanmorgen zichzelf kon redden met de konijnen, het oefenen voor rekenen en hij mocht even televisie kijken, kon ik eindelijk weer eens wat boven doen! Ik heb m'n oude kleren aangetrokken en ben van de slaapkamer alle wanden gaan schuren...ahum, hahaha, ach, het stuift een beetje, ik was daarna dus compleet wit! Vervolgens onder de douche gestapt en met Jordy fruit gegeten, nog wat klungeldingen gedaan, Luuk kwam alweer thuis en het was tijd om Thijs op te halen!

maandag 10 december 2012

Ontdooien, versieringen en Adventfeier

TADAAAAAAA, hij doet het!! Hahaha, het ontdooien van de hal kan beginnen!! Heerlijk hoor, wat kun je dan toch blij zijn met zoiets 'simpels'! Erik heeft de radiator bewust wat hoger gehangen, zodat we de schoenen eronder kwijt kunnen...en dat is met de dagelijkse 'sneeuwloop' geen overbodige luxe!

Hierboven een kleine indruk van de huidige versieringen! Jordy heeft samen met Erik nog wat lampjes opgehangen bij de voordeur, in de boompjes van de tuin. Daar zal nog een foto van volgen, want dat heeft Jordy wel verdient...hij vond namelijk met handschoenen niet handig om te versieren...de ziel kwam binnen met vuurrode handen!!
De kerstboom, daar wachten we nog mee. In de eerste plaats, omdat de kans vrij groot is, dat Luuk er last van gaat krijgen, in de tweede plaats is het zowel in Duitsland als in Oostenrijk gebruikelijk om de boom pas op Heiligabend op te zetten en in de derde plaats...wij zijn nooit vroeg met het opzetten!! Tja en dat Luuk er last van gaat krijgen...dat heeft hij al een paar jaar, het ene jaar erger dan het andere jaar, maar een nepboom? Nee, die komt er voorlopig in elk geval niet! Wij vinden het allebei lang niet zo mooi als een echte.

Komende zondag gaan we met een aantal gezinnen de berg op!! We gaan een Adventfeier vieren, gewoon voor de gezelligheid. We nemen de sleetjes mee, Kuchen, Glühwein en dan maken we het gewoon gezellig en de kinderen kunnen lekker sleeën. Het zijn gezinnen, die we ook op de verjaardag vorige week al hebben ontmoet. De kinderen kennen elkaar allemaal al van school, maar ja, de ouders zie je natuurlijk lang niet allemaal, of je ziet ze wel, maar weet niet bij welk kind ze horen! Haha, daar begint heel voorzichtig verandering in te komen!

Erik is gisterenavond behoorlijk verwarmd het bed in gegaan, heeft daarna nog op het toilet gezeten en kwam met een emmer terug de slaapkamer in om vervolgens gelukkig wel de hele nacht door te slapen...zelf werd ik vannacht wakker, dat ik het ontzettend warm had en misselijk was. Ik heb me anders neergelegd en ben weer gaan slapen. Iets later werd ik vreselijk misselijk wakker, snel naar de wc en daar kon ik voor het eerst sinds héél veel jaren overgeven...daarna kon ik me omdraaien en gaan zitten...en ook met een emmer weer richting bed. De rest van de nacht wel heerlijk door kunnen slapen.
Vanmorgen...Jordy zei al, als er kindjes op school ziek zijn, dan wordt er naar huis gebeld en worden ze opgehaald...maar hij zei nergens last van te hebben. Goed 9.00u telefoon...de Volksschule: ''Jordy ist schlecht, kann er abgeholt werden?''
Ik heb Jordy opgehaald, hij zag behoorlijk witjes. In huis heeft hij eerst bij mij in de keuken gezeten (ik was vleeswaren aan het snijden, tussen de wassen door), ik heb er wel een emmer bij gezet. Een goede twintig minuten later voelde hij hetzelfde in zijn buik als op school, hij greep de emmer en daar kwam de hele handel eruit. Mijn gevoel zegt, dat dit weer een paar heel leuke dagen gaan worden...

zondag 9 december 2012

Radiator, versieren, bezoek

Op zaterdag (8 december)!! kreeg ik een mail van de Canaldigitaal (tjonge, als antwoord op de verzonden mail van 21 november...) dat volgens hen nu alles is afgehandeld, er staan geen rekeningen meer open en daarmee is definitief het contract beëindigd! Daar moet op gedronken worden!!

Gisteren schreef ik over de feestdag hier in Oostenrijk en dat daardoor bijna alles aan winkels dicht zou zitten en we geen radiator zouden kunnen halen...iets later belde Mieke om te vertellen dat de bouwwinkels wel open zouden zijn en kortingen geven! Erik heeft dus toch besloten om naar Villach te gaan voor een radiator! Thijs is met Erik meegegaan en Luuk en Jordy zijn bij mij gebleven. We hadden de kerstversiering van zolder gehaald en hebben het een beetje versierd voor de kerst!
De lampjes buiten, dat wilde Erik eigenlijk gisteren doen, maar ja...de radiator heeft voorrang!

Vandaar dat Erik vanmorgen met de jongens de kerstlampjes op het balkon heeft gemaakt!
Vanmorgen gezellig bezoek gehad uit Liebetig! Het was leuk om weer echt bij te kletsen in het 'echt' en niet alleen maar via berichtjes!! En voor Louise: beterschap...

Erik is nu met het aansluiten van de radiator bezig...gisteren heeft hij de radiator nog op kunnen hangen en in de gang de aansluitingen klaar kunnen maken. Nu is hij bezig in de kelder voor de laatste werkzaamheden en dan hopelijk kan de radiator vandaag nog meedraaien...