zaterdag 2 maart 2013

Werkbank, moestuin en waterpokken

Donderdagavond is er een meneer uit Wenen gekomen om bij ons de grote metalen werkbank op te halen! De meneer heeft maar liefst vier uur gereden!! Het bleek een handelaar in metaal en dergelijke, maar de werkbank was echt voor hemzelf. De werkbank is groot, log en bestond uit één deel...en de meneer kwam gewoon alleen! Nou ja, Erik heeft geholpen natuurlijk, maar de werkbank moest dus wel echt door het midden geslepen worden...het is gelukkig gelukt om het ding in de aanhanger te krijgen. Erik vroeg of de meneer nog belang had bij andere spullen (lees:troep) en ''ja hoor, ik neem alles mee wat van metaal is en waar jij vanaf wilt!''
Dat had die meneer beter niet kunnen zeggen...hihihi, maar hij vond het allemaal prima, Erik heeft oude gasflessen gepakt, oude zware metalen dingen die nog in de werkbank lagen en ja, zelfs de oude badkuip...alles is met de meneer meegegaan en wij zijn er mooi vanaf!

Met het boodschappen doen heb ik nog spullen meegenomen...voor wat een 'hobby' moet gaan worden voor de jongens èn voor mezelf...aangezien we toch niets te doen hebben voorlopig... (gewoon negeren, dat er volgende week nieuwe kozijnen komen, dat de badkamer nog helemaal geinstalleerd moet worden, dat er nog 50m2 vloer gelegd moet gaan worden, dat er nog door een aantal vertrekken de witkwast door moet, dat er nog een balkon opgeknapt moet worden, dat er buiten nog een parkeerplek gemaakt moet worden, dat er nog buitenverlichting moet komen...voor 1 juni.)...
Yep...dit lijkt verdacht veel op een toekomstig groente tuintje...
Jordy wilde dit vorig jaar al graag, maar toen was het simpelweg te laat in het seizoen. We willen het nu gaan proberen met 'vensterbankkassen' om echt van zaadje tot hopelijk wortelen, tomaten, komkommer, sla, veldsla, paprika's, pompoenen...en ook wil ik proberen bloemetjes te kweken die later in de bloembakken van het balkon kunnen! Aardbeiplantjes moeten er ook nog komen, maar die kopen we wel echt als plantjes. Dit kan dus eerst allemaal in de kasjes, maar wat later zal het toch echt in een tuintje moeten...die er nog niet is...en die omheind moet worden, want de reeën houden ook wel van de lekkernij...

En gisterenmiddag nog een ontdekking bij Jordy gedaan...waterpokken! Gisterenochtend had hij al een vrij grote 'pukkel' op zijn neus zitten en toen hij uit school kwam, ook één naast zijn mond. Wat later begon hij te krabben in zijn nek en achter zijn oor en Jordy vertelde erbij, dat er opeens overal muggenbulten zaten...??...muggenbulten zonder muggen lijkt me lastig! Mijn vermoeden werd bevestigd, toen ik hem zijn hemd omhoog liet doen, Jordy schrok zich rot! Hij begon te huilen en riep: ''dat wil ik niet!!'' Ik legde uit wat het was en kreeg toen door, waarom Jordy zo geschrokken was...hij was bang dat hij het komende jaar gestippeld door het leven moest gaan!! Hij kalmeerde toen hij door kreeg, dat dat echt niet het geval zou zijn.
Maar ja, waterpokken...ik heb er hier niets of niemand over gehoord! Op internet alleen even nagekeken wat de incubatietijd is...14 tot 21 dagen...onze week Nederland! Via Facebook hoorde ik van mijn schoonzus, dat er wel weer een soort golf met waterpokken door Nederland is gegaan...dus waarschijnlijk heeft hij het daar ergens meegepikt. Tja, als dus nu over een week of twee Bad Bleiberg geveld is door waterpokken...weten we in elk geval waar het vandaan komt!

vrijdag 1 maart 2013

Strakblauw!

Het is weer....VRIJDAG!! De voorspellingen gisteren waren: nevel... dus ik dacht, ik laat mijn fotocamera maar in huis en wat zie ik vanmorgen bij het opstaan? GEEN nevel en een prachtige strakblauwe lucht!! Dit keer waren we met ons drie en hond! Aangezien de sneeuw niet zo lekker loopt als vorige week en ik als enige fit was (hihi, ja echt waar en nu durf ik dat wel te zeggen!), zijn we ook dit keer niet naar de Hubertushütte gelopen. We zijn naar de Drachenbrunnen gegaan, een wat vlakkere weg. De sneeuw is namelijk behoorlijk aangevroren en dat terwijl het al een paar dagen flink dooit...het voorjaar doet zijn best, maar ja, als dan in de nachten het wel blijft vriezen, houdt je niet zo'n heel handige 'wandellaag' over.


Volgende week zal ik er niet bij zijn, dan krijgen we namelijk de nieuwe kozijnen...

donderdag 28 februari 2013

Knutselwerk, vloer en Kärnten card!

Thijs mocht een knutselwerkje mee naar huis nemen en ik vond het zóó leuk toen ik 'm op school al zag hangen...dat wil ik delen! Dit is toch geweldig? En hoe simpel...je moet er maar op komen. En kijk maar eens goed hoe de sneeuwpop bij elkaar gehouden wordt, vanaf de muts tot de onderkant...dat heeft Thijs helemaal alleen met de naaimachine gedaan bij de Kindergarten! De gekleurde balletje is gedaan met een speciale soort verf, daar moesten ze een hele poos met de föhn op blazen en toen begonnen de verfsputtertjes te zwellen...ik ben er trots op!!

Vanmorgen ben ik naar Villach geweest...weinig zin in, maar ja, af en toe moet je iets...een enorme auto vol boodschappen gehaald (was al een aantal weken niet meer voor fatsoenlijke boodschappen op pad geweest) en ik heb een vloer gekocht! Hihihi, zo makkelijk gaat dat bij ons! Natuurlijk hadden we al eerder rondgekeken en we wisten wat we wilden, nu stond het op de folder...dus ja, het zou jammer zijn, dat je dat dan laat gaan! Ik ben naar de winkel gegaan, met een lijst prijzen van andere winkels en heb eerst zelf rondgekeken. Ik had de vloer zojuist gevonden, toen er een meneer bij kwam. Ik heb nog het een en ander gevraagd, o.a. over het leggen, maar ook over het onderhoud en over de geluidsnorm...het is natuurlijk wel voor het appartement en dat is boven ons...ik heb geen zin in een vloer, die veel geluid veroorzaakt...vloerbedekking wil ik ook absoluut niet! Het moet enigszins onderhoudsvriendelijk zijn...het is een 'Designer Boden' geworden...klinkt heel luxe, hahaha, maar het is een soort PVC vloer. Dus geen laminaat en geen parket, maar het is in het model van laminaatplanken en wordt op dezelfde wijze gelegd...de meneer pakte een laminaatplank en een plank van deze vloer en tikte op beide met zijn eigen ring...een wereld van verschil! De laminaatplank klonk heel luid en hol en de andere vloer heel gedempt, zoals we graag willen! Maar ja, er moet natuurlijk ook een ondervloer en plinten komen en ik had het budget in mijn achterhoofd... De meneer heeft deze zaken laten zien, ik heb gevraagd wat het zou gaan kosten en heb toen gezegd dat ik even zou gaan rekenen en mijn man even zou bellen. Later ben ik naar de man toegegaan en heb gezegd dat we natuurlijk wel een budget hebben, maar dat we best wel een aantal vierkante meters nodig zouden hebben...of hij een mooie offerte voor ons wil maken...hihihi, ik word er steeds beter in! Met Erik had ik al afgesproken, dat als hij bij het bedrag wat ik uitgerekend had, in de buurt zou komen, dat we dan het zouden nemen...ik heb het wel gelijk helemaal kompleet laten maken...met strips in de deuropeningen (voor de werking) en van die klikgevallen, die je aan de muur kunt boren en waar je de plint op kunt klikken en een goede ondervloer...en het werkte! De meneer zat er zelfs nog net ietsje onder, van wat ik uiterlijk had willen betalen! Heel relaxed knikte ik en keek nog een keer peinzend (hihi, wel hard blijven hè...) en zei vervolgens dat hij het in orde mocht maken...heerlijk, weer iets geregeld!!

Hahaha, met het 'verdiende' geld, ben ik naar het Atrio gegaan en heb voor ons de Kärnten Card gekocht! In Bleiberg kun je de pasjes wel laten opwaarderen en vakantiegangers kunnen ook voor de vakantie de Card wel in Bleiberg aanschaffen, maar als Einheimische krijg je een pas en die moet je eenmalig in Villach ophalen...de mevrouw was zo lief om voor Thijs ook gelijk een lege pas mee te geven, zodat we volgend jaar niet voor die ene pas naar Villach hoeven te gaan, Thijs is namelijk nu nog gratis!

Zojuist het eten alvast voorbereid en dan kunnen we straks Erik weer ophalen!

woensdag 27 februari 2013

Luuk en sneeuwfrees

De week wordt al bijna door het midden gezaagd!
Luuk is vanmorgen weer naar school gegaan, hij hoest nog wel, maar het klinkt heel slijmerig en hij hoest het nu eindelijk flink op...daar heeft hij altijd moeite mee, of moeite...hij heeft geen zin om dat te doen, want meestal houdt hij, als hij een kriebel voelt, zijn adem even in om niet te hoeven hoesten, of hij hoest maar half, terwijl je kunt horen dat hij door moet hoesten! Daardoor heeft hij in de afgelopen jaren al een paar keer bijna een longontsteking opgelopen...handig...maar nu gaat het de goede kant op en ik hoop dat het goed blijft gaan!

Gisteren is, zoals ik al een beetje verwachtte, geen gemeente geweest om de sneeuwhoop weg te ruimen...grrrrr....ik bel nóóit, ook niet als ze ons weggetje weer eens 'vergeten' te ruimen. Nu kunnen wij heel beroerd het oprit af en op, dóór de gemeente, dus dan bel ik en komen ze niet! Vanmorgen dezelfde meneer dus nog eens gebeld en hij zegt, dat hij het verkeerd begrepen had, want ze hebben inderdaad de weg onder ons gisterenavond nog met de bagger geruimd, maar niet 'onze' sneeuwhoop. Hij wilde zich eruit kletsen, door te zeggen, dat het weggetje naar ons oprit toe, Privatweg is en dat ze het eigenlijk niet eens hoeven te ruimen...toen heb ik heel vriendelijk gezegd, nogmaals, hoe het is gegaan en dat wij zelf de hele winter netjes ons oprit en de hele bocht ónder ons oprit schoonhouden en zout strooien, maar dat wij nu niets kunnen beginnen, doordat de gemeente er een bende van heeft gemaakt en dát terwijl Erik de meneer ter plekke netjes twee keer gevraagd heeft om die hoop nog weg te ruimen, maar die meneer had er blijkbaar geen zin in!!
Het was even stil en toen gaf de meneer mij gelijk en zei dat er in de loop van de dag een frees voorbij zal komen, want een sneeuwschuiver schuiven ze er vast weer op kapot....en raadt eens wie er net aankwam? Juist, de gemeente met een enorme frees en de meneer heeft heel netjes de bocht weer helemaal vrijgemaakt!
Zojuist de meneer van de gemeente weer even gebeld en bedankt! Hihihi, die meneer was eerst even stil en toen ik bedankte voor het vrijmaken van de bocht, klonk hij helemaal blij...nou ja, je moet ze natuurlijk wel te vriend houden!

dinsdag 26 februari 2013

Gemeente en vloeren

Na een heerlijke zonnige dag gisteren, is het vanmorgen tegen 7.00u weer begonnen te sneeuwen! Niet veel, maar ik heb zojuist het oprit wel even geruimd, maar het was amper 2cm. Vanmorgen toch de gemeente maar even gebeld, want gisteren heeft een sneeuwruimer de schuifbak bij ons voor de deur kapot gereden. Erik is er twee keer naar toe gelopen, toen de meneren een poging deden om de boel te repareren, of ze niet zouden vergeten die hoop sneeuw precies in de bocht van het oprit weg te ruimen...''Nee hoor, we komen er zo aan...'' Nou, niet dus! Erik heeft gisterenavond een doorgangetje gemaakt voor de auto, maar dan is het natuurlijk zo'n loeizware hoop geschoven sneeuw. Bij de gemeente bleek de juiste persoon niet aanwezig te zijn, maar ze zou het doorgeven...toevallig bij de Kindergarten, toen ik Thijs ophaalde, liep ik de meneer tegen het lijf! Ik heb het hem dus rechtstreeks gevraagd, of ze de hoop even een paar meter door kunnen schuiven: ''komt in orde, want dat kan natuurlijk niet!'' Nou ja, ik ben natuurlijk benieuwd!
Geloof het of niet, maar de sneeuw verveelt ons nog steeds niet! De mensen in het dorp vinden het zo langzamerhand wel genoeg, maar ze zijn niet aan het klagen in elk geval...want dat vind ik nou zoiets nederlands! Klagen over het weer! Hahahaha!!!
In Villach is het heel anders, Erik komt er natuurlijk dagelijks en daar is het meer een papperige sneeuw en daar is het ook lang niet zo helder als hier boven! Toen Erik gisteren eerder thuis kwam, slaakte hij een diepe zucht: ''heerlijk, zon!'' Dat had hij voor twaalf uur in Villach nog niet gehad, terwijl toen hij naar Villach toe reed, om 7.15u hier in Bleiberg al wel de zon scheen!

Luuk gaat het inmiddels zoveel beter, dat hij morgen weer lekker naar school gaat. Jordy had ik gevraagd om het huiswerk voor Luuk bij de juf van Luuk op te halen en dat had hij gisteren inderdaad bij zich, dus Luuk is gisterenmiddag en vanmorgen al bezig geweest met het huiswerk! Daar loopt hij dus geen achterstand in op. Dat is hier natuurlijk anders dan in Nederland, omdat hier alleen in de ochtend school is, zijn ze vanaf de eerste schooldag huiswerk gewend...maar ja, als je ziek bent, is het niet zo, dat je dan niets hoeft te doen! Dat zijn onze kinderen natuurlijk al wel gewend, want in Duitsland ging dat hetzelfde.

Vanmorgen heb ik de vloeren boven precies opgemeten, dan kan ik deze week, als Erik een dag met de bus gaat, gelijk boodschappen doen en op jacht voor een vloer! We weten wat we willen, maar nu nog even een beetje ervoor rondshoppen. De ondervloer en plinten moeten er natuurlijk ook komen en daar zullen ongetwijfeld redelijke prijsverschillen in zitten. De kamer, keuken en gang krijgen dezelfde vloer, wel zo mooi! In de gang liggen nu plavuizen, maar van die hele glimmende hoogglanzende...waar je je nek over breekt als je met natte schoenen binnen komt! Dat lijkt mij niet de bedoeling voor de vakantie vierende mensen!

maandag 25 februari 2013

Luuk en vrij!

Vandaag Luuk thuis. Hij is, sinds we weer in huis zijn, aan het hoesten en dan vooral binnen...ik heb het idee, dat het door de Etagenheizung komt. Luuk heeft hetzelfde namelijk ook een paar dagen gehad toen we begonnen met het stoken in de Etagenheizung, daar komt natuurlijk een stof bij vrij, die de longen even genoeg kan irriteren...na de week Nederland, moet hij er blijkbaar weer even door en dat lukt niet op eigen kracht...helaas! Gisteren was hij zó ontzettend moe, dat hij koorts had en echt heel wat uren extra heeft geslapen. Vandaag gaat het alweer een heel stuk beter!

Vandaag was het weer de 'beddendag'...wat dus inhoud: bedden afhalen, wassen, drogen, strijken, wassen, drogen...maar goed, bijna alles is alweer opgeruimd en de bedden zijn al weer helemaal opgemaakt! Op dit moment bezig om de ingredienten voor te bereiden voor de zuurkoolschotel... hmmmmm!!

Het is heerlijk weer vandaag, echt! Vanmorgen scheen vóór half acht de zon al volop en hij is er nog steeds! Het sneeuw smelt dus letterlijk als sneeuw voor de zon...zoals ze hier zeggen: ''es rinnt!'' Het is een prachtplaatje nu...alles met bergen sneeuw bedekt, de zon er vol op...als kristalletjes glinstert het!!

Rond de middag belde Erik op: ''Ik ben vrij!'' Ik dacht natuurlijk eerst aan iets anders...maar Erik is vanmorgen mee geweest met een collega om in Villach een aantal dingen te repareren en ze waren al vroeg weer op de zaak, toen is Erik nog even bij de buren van de zaak geweest, daar hadden ze geen stroom en toen Erik weer terug kwam, zaten ze even te denken...iedereen rijdt met een auto van de zaak naar de klussen toe en daarom was er op dat tijdstip niemand meer op de zaak aanwezig, Erik vroeg of hij nog iets kon doen òf dat hij kon gaan....Erik mocht het zelf weten, daarom besloot Erik naar huis te gaan. De chef vroeg wat Erik dan in huis allemaal van plan was en zo vertelde Erik het hele verhaal. De chef was helemaal verbaasd...volgende week vensters vervangen in Bleiberg?! En dat Erik met een fikse verbouwing bezig is, om een vakantiewoning klaar te maken?
Erik was er wel blij mee, dat de chef nu zelf ernaar vroeg, Erik krijgt nu pas het gevoel, dat ze hem echt serieus nemen en de gesprekken komen steeds spontaner op gang...nou ja, Erik was dus lekker met het middageten al thuis en is nu volop aan het klussen...iets wat de laatste weken op een heel laag pitje heeft gestaan!

zondag 24 februari 2013

Nudeln en sneeuw!

Laat ik beginnen met het etentje van gisteren! Wij hebben nu dus voor het eerst echte Kärntner Nudeln gegeten en Erik en ik vonden het beide heerlijk! Het ziet er een beetje raar uit, helemaal blank zeg maar, dat komt omdat het alleen maar gekookt hoeft te worden. Ze hadden drie soorten bereidt voor ons. De échte Kärntner, dat zijn Nudeln gevuld met aardappels, kwark en onder andere mint...klinkt niet aanlokkelijk, maar het was echt lekker, een beetje kruidenboterachtige smaak van binnen! De andere waren 'Schwammerle Nudeln' (met paddenstoelen, gezocht door Martin zelf) en eroverheen wat uitgebakken spekstukjes...ik was er een beetje bang voor, maar deze waren haast nog lekkerder dan de andere! Erik vond deze variant de lekkerste en de jongens ook. Jordy heeft een halve gegeten, Luuk een hele en Thijs heeft van alles een hapje geproefd, maar vond het niks. Ingrid had ons dat van te voren al gezegd, ze zei erbij, het gaat om het proeven. Ingrid: ''ik zelf vond ze de eerste keer helemaal niet lekker!'' Ze vonden het wel geweldig, dat de jongens het in elk geval geprobeerd hebben...hihihi, die boodschap hadden wij de jongens van te voren goed ingeprent! ''Ook al is het maar één hap, proberen doen jullie het!''
Als nagerecht hadden ze 'süße Birne Nudeln' en een stuk peer erbij naast en vanillesaus...deze variant vond ik zelf de minste, maar het was niet vies. De inhoud van deze Nudeln waren klaargemaakt met een speciale soort peer, die je echt niet zo kunt eten, maar die worden gedroogd, gepeld, gekookt, gemalen etc.
Het was een geslaagde avond, verschillende soorten wijn werden er opengetrokken en ik moest toch alles proberen (héél vervelend...hihihi)! Het zijn gezellige mensen en je hoeft niet bang te zijn, dat er een stilte valt!
 
Toen we naar ze toe liepen, was het nog droog, maar er werd al voorspelt, dat het ergens in de avond flink zou gaan sneeuwen....toen we terugliepen, lag er al wel een kleine 10cm sneeuw! Hahaha, vanmorgen lag er 'ietsje' meer:
 
Luuk en Thijs op het terras...


gisterenavond is de auto niet meer naar binnen gezet, gelukkig hoefden we vandaag
niet weg!!

hier moet ergens het trapje naar de voordeur zitten...
 
zo ziet het er nu uit, als je bij ons de voordeur uitstapt!

iedereen helpt mee!

het trapje is helemaal schoon...nou ja, nu ligt er inmiddels al weer een flinke
laag op...

Jordy baant zich een weg naar Luuk en Thijs

wel aan het werk blijven hè!!

het oprit is...euh...was schoon, maar vanaf nu kunnen we het weer gewoon bijhouden!