zaterdag 31 augustus 2013

Poetsen en 'Kaffee und Kuchen'

Het is wel genoeg geweest voor vandaag...eigenlijk wilde ik geen blog meer schrijven, maar ja...ik zit te wachten tot de Gugelhupf klaar is en uit de oven kan! Dan mijn tijd nog maar even benutten.

Vanmorgen zijn er weer gasten vertrokken en dus was de planning voor vandaag wel weer duidelijk, poetsen! De gasten vertrokken niet heel bijtijds...gelukkig komen onze nieuwe gasten morgen pas, want anders had ik wel tijdnood gehad...
Het appartement weer helemaal onderste boven gehad, dekens en kussens weer lekker uit het raam in het zonnetje, matrassen even op de kant, vloerkleedjes naar buiten om te luchten en uit te kloppen, lektuurbak opgeruimd, keuken helemaal nagelopen en gepoetst, badkamer helemaal gesopt, woonkamer gestoft...tussendoor koffie gedronken en wat later brood gegeten, matrassen weer terug, bedden opgemaakt, kasten uitgenomen, goed stofgezogen in alle hoekjes en gaten, tussendoor wasmachine constant laten draaien en de was lekker buiten opgehangen. Inmiddels was het al tijd voor het avondeten... Erik heeft gekookt en ook onze wekelijkse broodbestelling afgehaald, gesneden en in de vriezer gedaan. Erik heeft nog wat tegels gelegd, er is gras gemaaid, geveegd, de jongens bezig gehouden, koffie gezet...
Na het eten hoefde ik alleen nog maar te dweilen...en het balkon te vegen, bloemetjes te verzorgen en alle was af te halen...Erik heeft ervoor gezorgd dat de jongens gedoucht werden en heeft toen voor mij nog wat van zolder gehaald en aangezien ik mijn rug flink kon voelen, heeft Erik voor mij de trap gezogen en gedweild.

Toen was ik dus alsnog niet klaar...er moesten nog twee Kuchen gebakken worden!! Ik heb alles klaargezet en intussen heeft Erik papier, glas en blik naar de containers in het dorp afgevoerd, Thijs mocht nog even mee en toen Erik terug kwam, konden de jongens naar bed! Ik heb eerst een Blechkuchen gebakken, die had het minste baktijd nodig. Tussendoor een lading was opgevouwen en toen heb ik een basis voor de Gugelhupf klaargemaakt en er op de gok wat rozijnen, nootjes, vanillesuiker en een kaneelmengsel doorgedaan...zojuist heb ik deze uit de oven gehaald en het ziet er goed uit en het ruikt nog lekker ook! Hahaha, als die dan morgen ook nog smaakt is het helemaal goed!

Gasten die komen, daar heb ik altijd Kuchen voor klaar staan in de keuken van het appartement, dus ik moest toch bakken...maar normaal geen twee stuks! Dat komt omdat we morgen gaan wandelen!
Vrijdag ben ik met de jongens dus weer naar de Ochsentritt gelopen en aangezien we het er met de Kirchtag toevallig met een paar mensen meer over hadden gehad, die het niet konden vinden (die Ochsentritt), had ik al beloofd, dat we wel een keertje samen konden gaan...vrijdag heb ik met de jongens er wat foto's gemaakt en op Facebook gezet, om het die personen te laten zien en erbij de vraag of ze volgende week een keertje mee wilden! Daar werd gelijk op gereageerd en de vraag erbij of het ook in het weekend kon, dat kan! Maar het is niet bij de twee familie's waar het om ging gebleven, anderen die er met de Kirchtag ook bij zaten, heb ik gevraagd en die ook allemaal kinderen in dezelfde leeftijd hebben en Manu heeft een familie uitgenodigd. Hoeveel er morgen uiteindelijk mee zullen gaan, weet ik niet precies (in elk geval vier gezinnen buiten ons gerekend), maar het zal vast gezellig worden en ik heb er bij vermeld, dat er voor degene die zin heeft, aansluitend bij ons ''Kaffee und Kuchen'' zal zijn...vandaar dus! Hahaha, en dan gaan wij, de Nederlanders die hier een jaar wonen, de geboren en getogen Bleibergers de Ochsentritt laten zien :-)

vrijdag 30 augustus 2013

Wandelen!

Het is gelukkig vandaag weer prachtig weer! Thijs is vandaag met de Kindergarten naar de Drachenbrunnen...en het zonnetje scheen zo lekker, dat ik zelf ook wel heel graag wilde wandelen met Jordy en Luuk. Eerst hadden ze niet zoveel zin, maar ik heb beloofd dat we de ronde niet groot zouden maken en dat we misschien wel nog een keer naar de Ochsentritt zouden kunnen gaan... Ze gingen akkoord! We hebben eerst Thijs weggebracht en toen nog weer even naar huis, zodat de zon eerst even lekker zijn best kon doen, om het 'zonderjastemperatuur' te maken! Tegen 10.00u zijn we uiteindelijk weggewandeld....heerlijk!!!!! Dit keer heb ik alleen maar mijn eigen rugtas meegenomen, een paar Laugenstangen, wat drinken en een paar snoepjes...ik was allang blij dat de jongens mee wilden...hihihi!
Het was echt heerlijk om te wandelen en zelfs de jongens zeiden dit zelf ook, alles was weer wat groener geworden door de koelere temperaturen en de gevallen regen en bijna geen wolken aan de lucht...
Dit keer zijn we dus maar een andere weg terug gegaan dan de vorige keer (toen zijn we verder omhoog gelopen...) en netjes een weggetje genomen wat al afdaalde. Het leuke is nu, vooral ook voor de jongens, dat ze steeds toch weer bekende dingen zien: ''Hé, hier hebben we vaker gelopen!'' Het eerst stuk nog niet, maar wat later kwamen we inderdaad halverwege ons 'normale' pad weer uit, we krijgen steeds een beter beeld van de Erzberg!
donderdag 29 augustus 2013

Winterhuisje en bestrating

Thijs kan weer wat van zijn energie kwijt op de Kindergarten, maar Jordy en Luuk vervelen zich nogal...buiten spelen, binnen spelen, mee Thijs wegbrengen en ophalen...tja... vandaar dat Erik ze maar een project heeft gegeven! In de winter gaan de konijnen weer onder het balkon staan, zodat er de sneeuw niet op het hok kan komen en het hok ook niet nat wordt. Ook de ren zullen we er dan weer onder plaatsen (er ligt toch nog geen sierbestrating), maar ja, alleen de ren of het kleine, inmiddels bouwvallige huisje wat erin staat, geeft natuurlijk niet veel beschutting voor de koude winterdagen. Vandaar dat de jongens zich een buitenhuisje voor in de ren moesten uitdenken!
Ze gingen vol aan de slag, want eerst moest er een tekening gemaakt worden. Erik heeft ze even helpen denken met de maten en daarna moesten ze zichzelf even redden. Gisterenochtend gingen ze verder met tekenen, maar dan is het toch lastiger als dat ze gedacht hadden...want dan moeten er meer maten berekend worden en om het iets 'langduriger' en preciezer te laten worden, had ik gezegd, dat ze van elk onderdeel wat er moet komen, een tekening moeten maken, met overal de maten bij.... pfiew, dat viel tegen, terwijl Jordy dacht: ''oh, maar ik ben een echte knutselman, dat doe ik wel even...'' Hahaha, nadat ik het een poos aangezien had, ben ik bij ze gaan zitten en heb ze flink na laten denken en samen hebben we eerst de buitenwanden uitgedacht en de goede maten erbij gezet. Erik had ze inmiddels een emmer met het benodigde gereedschap klaargezet en het hout wisten ze zelf te vinden, want dat is nog wat over is van de boomhut!
 
Jordy en Luuk hebben helemaal uit zichzelf de workmate erbij gepakt en in elkaar gezet, de juiste planken opgezocht en met een rolmaat en potlood zijn ze gaan aftekenen. Ik heb ze tussendoor een paar keer gecontroleerd, waarna ze iets rechtere lijnen moesten maken bijvoorbeeld. Het zagen zijn ze mee begonnen, maar daarvan had Erik al voorspeld, dat het hout waarschijnlijk te dik is voor ze, om erdoor te kunnen komen, maar dan zou Erik ze na het werk helpen met het zagen. Vandaar dat ze gisteren na het eten samen zijn gaan zagen en alvast het eerste in elkaar gezet hebben en dit is het eerste resultaat:


Verder is Erik begonnen met een klein deel van de bestrating. Rondom het hele huis komt een pad, met tegen het huis aan een rand stenen, zodat het zand niet tegen het huis opspat als het regent. Het wordt een pad van een meter breed. Er komen bandjes omheen, zodat de stenen op de plek blijven liggen. Onder het balkon komt op den duur meer bestrating, zodat we daar een soort terras krijgen, waar je met een beetje regen ook nog lekker kunt blijven zitten.
Hieronder op de foto zie je het begin! Het pad zal straks beginnen bij het oprit, zodat je nergens meer over het gras zou hoeven lopen. De stenen die je in de rand ziet liggen, zijn stenen die uit de grond komen...de jongens hebben ze allemaal schoongewassen! Zo vol stenen is bij ons dus de hele tuin, zodra je de schep in de grond (probeert) te zetten, stuit je gelijk op de stenen.

dinsdag 27 augustus 2013

Kleding, Kindergarten en graafwerkzaamheden

Tjonge, het weer heeft wel een hele omslag gemaakt zeg...als ik naar de vooruitzichten kijk, dan lijkt het of de zomer bijna voorbij is. Temperaturen voor de komende week tussen de 16 en 20 graden!! Nou ja, gelukkig zitten ze er ook geregeld naast met de voorspellingen, daar hoop ik dan maar op.

Gisterenochtend zijn we ook opgestaan met regen...vandaar dat ik de kledingkast maar eens weer op de kop heb gezet en de jongens hadden er zelfs zin in!! Ze hebben van alles gepast, t-shirts, truien, broeken...ze zaten elkaar de gek aan te steken en uit te lachen als ergens de mouwen veel te kort van waren of er 'hoogwater' broekspijpen waren. Ook de winterkleding uit de keukenbank heb ik erbij gepakt, alleen de winterjassen en skipakken liggen nog op zolder. Uiteindelijk bleek er een volle zak weg te kunnen!! Het ruimt natuurlijk wel weer op, maar gelukkig krijgen we nog wel eens wat kleding van dees of geen toebedeeld, dus het is nog steeds niet kritisch, gelukkig maar weer! Alleen dus die jassen moeten nog gepast worden, daar moet zeker wel iets van bijgekocht gaan worden en de jongens zullen allemaal weer snowboots nodig hebben, want die zijn allemaal kapot weggesmeten na het afgelopen winter! Hahaha, al met al lijkt voor nu de schade nog wel mee te vallen!

Gelukkig konden de jongens tussendoor nog wel even buitenspelen...verder hebben we weer spelletjes gespeeld, er is gekleid, gelezen, geklierd, gespeeld en Luuk heeft nog een uur in bed gelegen, want helemaal 100% had hij het nog niet. Met Thijs heb ik gisteren de afspraak gemaakt (of eigenlijk in het weekend al) dat hij vandaag weer naar de Kindergarten gaat....min of meer voor mezelf (onszelf), maar ook voor Thijs. Hij heeft genoeg weken vakantie gehad, Thijs verveelt zich nu snel, gaat enorm zitten klieren, kan bijvoorbeeld een zieke Luuk op de bank niet met rust laten, of een lezende Jordy laten lezen...hij bulkt van de energie en ook al speelt hij veel buiten, het is blijkbaar niet meer genoeg, dus?! Op naar de Kindergarten! We hebben gelijk de benodigde spullen voor de Kindergarten bij elkaar gezocht, in de vorm van reservekleding, sportkleding en euh Stoppersocken...hoe heet dat ook alweer in het Nederlands? Van die sokken met gummidingen eronder, zodat ze niet uitglijden...die bedoel ik :-)

Vanmorgen zijn we dus iets eerder uit bed gegaan en we hebben Thijs weggebracht, hij had er in elk geval echt weer zin in!!

Verder is gisteren een man geweest van een grondverzetbedrijf (zoiets), nadat Erik gebeld had. Wij hebben namelijk een behoorlijk vochtprobleem. Dat probleem was voor ons al bekend toen we hier kwamen. De kelder is behoorlijk vochtig/nat aan de kant waar de kelder echt in de grond zit en het vocht trekt in de muren zover omhoog, dat het ook in het woonhuis van ons, aan dezelfde zijde merkbaar is...badkamer en slaapkamer van de jongens, daar blijven de muren in natte periodes nat, waardoor er iets later schimmelvorming ontstaat, die ik inmiddels al een aantal keren helemaal weg heb gehaald...het is gewoon niet gezond en al helemaal niet fris! Gelukkig zit het appartement een verdieping hoger en daar is er dan ook geen vocht. We hebben er de hele zomer geen last van gehad, omdat het dan simpelweg niet of bijna niet regent, maar de natte periode gaat er weer aankomen. Vóór de zomer was er de tijd niet meer voor, omdat er gasten zouden komen en tijdens het verblijf van de gasten wilden we niet de graafmachine aan het werk hebben. Aangezien we dit weekend nog een wissel van gasten hebben, die een week blijven en daarna geen 'vreemde' gasten hebben voorlopig, willen we het daarna laten doen.
De man heeft alles bekeken en uiteindelijk verteld wat er gedaan zou moeten worden, om het goed te krijgen...Erik wilde het eigenlijk zelf gaan doen en de man alleen alles uit laten graven, maar toen Erik hoorde wát er allemaal gedaan moest gaan worden....het huis zal aan twee zijden helemaal tot op de fundering uitgegraven moeten worden, aan de achterzijde zit de kelder helemaal in de grond en de zijkant voor de helft...de muren moeten worden behandeld, vervolgens geïsoleerd, dan met een noppenfolie ertegenaan, drainage en de regenpijp moet opnieuw gelegd worden, want die gaat wel de grond in, maar zit nergens op aangesloten...met andere woorden, het regenwater van het hele dak, blijft al jaren gewoon tegen het huis aanlopen/staan. Pfiew, dat is nog wel wat, maar we willen natuurlijk wel dat dit probleem, waar ongeveer heel Bleiberg al mee te maken heeft gehad of nog steeds heeft, opgelost wordt en als je het dan zelf gaat doen, zoals je dénkt dat het moet, ga je er spijt van krijgen...
We willen dan ook gelijk aan de achterkant van het huis, waar het nu een schuine helling is en waar je met regenachtig weer genadeloos onderuit glijdt, een vlak gedeelte laten maken, zodat we straks er een gedeeltelijke trap kunnen maken en een gedeelte waar het vlak is. De man heeft alle informatie die hij nodig heeft en kon ons al een schatting geven van de kosten...ahum, daar wordt je niet vrolijk van! Maar hij gaat het allemaal nog even narekenen en zal Erik daarover bellen, de man denkt ongeveer een week nodig te hebben voor de werkzaamheden...

maandag 26 augustus 2013

Frühschoppen

De Kirchtag is ten einde! Zoals gezegd is Erik met Jordy en Thijs naar het Frühschoppen geweest. Dit is, aansluitend aan de kerkdienst (overgeslagen), in de tent. Er is dan dezelfde muziek als de avond ervoor en je kunt dan tevens Hendl (halve haan) eten...echt Kirchtageten heb ik me laten vertellen. Voor een aantal in de tent bleek dit het ontbijt te zijn, waaronder voor onze buurjongen :-) Die hebben de hele nacht doorgehaald, maar volgens Erik waren ze gewoon nog steeds gezellig, wel goed beschonken, maar absoluut niet vervelend! Buiten de tent waren een paar kraampjes met speelgoed en snoep voor de kinderen en binnen konden ze naar hartelust spelen met de vele vriendjes en vriendinnetjes die er ook waren! We hadden de kinderen beloofd, dat ze voor een paar euro wat mochten uitzoeken. Thijs kwam thuis met een heliumballon in de vorm van een enorme ninja, Jordy ging voor een helicopter met lichtjes, die je via een apparaatje de lucht in kan schieten. Ook voor Luuk heeft Erik zo'n helicopter meegenomen, dus hij was ook helemaal blij!
Ik heb met Luuk wat spelletjes gespeeld en we hebben samen wat gedronken, maar zijn maag blijft opspelen...gelukkig niet meer met spugen, maar het eten en het drinken zit hem nog niet lekker en daardoor blijft hij weinig energie houden.
 
Toen Erik met Jordy en Thijs weer in huis kwamen, zaten ze vol verhalen! Het was gezellig geweest. Erik had bij bekenden aan de tafel gestaan en gezeten. Het mooie is, is dat ze je echt opnemen...volgend jaar 'moet' Erik namelijk ook mee met de ''Zechburschen ziehen'' :-) want Erik is nu ook een echte Bleiberger! Het Zechburschen ziehen is het gezamelijk met alle mannen (de getrouwde mannen, de ongetrouwden doen dit op vrijdag) door het Hochtal trekken, met muziek en al! Ze gaan bij de Gasthäuser en hotels langs, spelen een deuntje en krijgen er vervolgens te drinken...en dan beginnen ze rond 10.00u in de ochtend en gaan zo ongeveer tien adressen langs...en eindigen dus in de tent...
Erik had even voor mij opgelet, maar had geconstateerd dat er weinig Dirndl's te zien waren...en aangezien het stevig regende en niet al te warm was, heb ik besloten maar mijn Lederhose aan te doen, wat achteraf een goede keus bleek te zijn!
Ik heb me dus aangekleed, we hebben samen nog iets gegeten en toen ben ik met Jordy en Thijs in de auto gestapt, want Manu woont ietsje verder het dal in. Ik ben dus zo gegaan:

 
Het was echt gezellig. Ze hadden de schuur omgebouwd met de bekende Biertische (tafels met banken), er stond een kacheltje in en een tafel met twee soorten soep, brood, Schweinsbraten, Bratenfett (ieuw, echt vet wat zo, na het bakken uit de pan lijkt te zijn geschraapt en wat gebruikt wordt als boter...brrrrr....) en Reindling. We konden zo aanschuiven! Thijs is niet van de soep, dus hij heeft zich tegoed gedaan aan de Reindling en Jordy heeft de Kirchtagssuppe genomen, met vlees (dit lag er apart bij, zodat ieder kon nemen wat hij/zij lekker vindt) en Jordy vond het lekker! Zelf heb ik eerst Kirchtagssuppe met Backerbsen en vlees genomen...errug lekker!! Daarna heb ik de Fritattensuppe genomen, kende ik ook nog niet en ook dit was lekker! Er was maar een kleine groep en we hebben gewoon heerlijk gezellig zitten kletsen. De kinderen hebben weer gespeeld en zich prima vermaakt. In de ochtend had Sabine aan Erik beloofd, dat ze mij in de middag wat mee zou geven voor hem...en ook Alex beloofde wat soep mee te geven... vandaar dat ik dus in de auto stapte met maar liefst VIJF bakjes en een schaaltje met Reindling! Hoezo verwend :-) !!
 
het meegekregen eten: links boven Fritattensuppe met rechts ernaast de Fritatten,
linksonder de Kirchtagssuppe met ernaast de Backerbsen. Rechtsboven de
Cremeschnitten en rechtsonder de Reindling!
Ook al was het niet de Kirchtag die we voor ogen hadden, doordat Luuk ziek is, maar toch hebben we een heerlijke dag gehad, met wederom de bevestiging dat we hier echt goed zitten!
 

zondag 25 augustus 2013

Erik!!

Eindelijk, eindelijk....daar is Erik!!!!!
 Aangezien Luuk nog ziek is, blijf ik vanmorgen bij Luuk thuis en Erik is naar het Frühschoppen met Jordy en Thijs. Vanmiddag draaien we de rollen om en blijft Erik bij Luuk thuis en ga ik met Jordy en misschien Thijs (als hij nog mee wil) naar Manu voor de Kirchtagssuppe...ik weet alleen nog niet of ik de Dirndl of mijn Lederhose aan doe...Erik zou even voor mij opletten bij het Frühschoppen, waarin de meeste dames lopen :-)
Het is hier alleen niet zulk mooi weer nu...het regent ontzettend!! Dat is wel jammer, maar ja...de konijnen moesten nog wel even voor die tijd gedaan worden: