zaterdag 24 mei 2014

Zaterdag

En dat was de zaterdag! Erik is vanmorgen op tijd vertrokken voor het laatste deel van de cursus, we hebben Erik uitgezwaaid en toen eerst even in onze pyama geklungeld. Na het ontbijt ben ik met Luuk en Thijs naar de winkel gelopen, met de kruiwagen :-) en Luuk en Thijs een boodschappentas. Een paar diepvriesspullen, waaronder ijsjes natuurlijk, want met dit weer moeten er natuurlijk genoeg ijsjes in huis zijn! In de kruiwagen gingen drie zakken aarde en toen weer naar huis. Jordy heeft het konijnenhok weer netjes gemaakt en leeggeschept, onder het konijnenhok netjes gemaakt en daarna is hij begonnen met takken rapen onder de bomen weg, voor het maaien later vandaag.
Ik ben daarna nog een keer naar de winkel gelopen, dit keer met Jordy en alweer met kruiwagen. Nu heb ik de broodbestelling opgehaald en nog weer twee zakken aarde. Zo de boel was binnen!

Ik had een paar bedden afgehaald en het schone wasgoed had ik inmiddels buiten opgehangen, lekker in de zon! Net toen ik wat te drinken wilde klaar maken, ging de telefoon: Ute! Ze belde met de vraag wanneer ik mijn planten bij haar kennis wilde ophalen, nou ja...nu? De kennis had een paar weken geleden Ute gebeld of ze nog planten kon gebruiken, Ute zelf gebruikte ze niet, maar ze gaf gelijk aan dat ze wel iemand wist, die de planten wel zou kunnen gebruiken! Haha, ik dus! De kennis heeft in het Hochtal een stuk grond met een soort tuinhuis erop, waar ze vooral in de zomer veel tijd doorbrengen, ze zijn er dus niet dagelijks, maar dit weekend wel, vandaar. Ik ben met vier kinderen op de fiets er naar toe gegaan en Ute met de quad en aanhanger en zo had ik later op de ochtend een paar mooie vaste planten in emmers gezet om later te kunnen worden ingepoot! Heerlijk als mensen zo met je meedenken.

Erik was mooi op tijd weer thuis en na een bak koffie is hij gelijk begonnen met maaien... en met een paar uur maaien en met de Sense, is het nog steeds niet helemaal klaar, maar ziet het er al wel weer super uit allemaal!! Jordy heeft geholpen met gras maaien en heeft later een vriendje opgehaald om te spelen. Luuk is bij zijn vriendje geweest en heeft er in de zwemvijver gezwommen en Thijs heeft overal en nergens gespeeld, van binnen naar buiten, met Jordy en zijn vriendje en toen even papa helpen.
Zelf ben ik weer met de stekjes bezig geweest. De stekjes van de bodembedekker die ik gekregen had, zijn allemaal gepoot. Ook heb ik twee rododendrons (zaten bij de gekregen planten) in de Hügel gezet en ik kreeg vanmiddag nog van Ute een stek van een Lindeboom, ook die heb ik in de Hügel gepoot. De andere gekregen planten moeten nog een plek krijgen, maar het was inmiddels al 17.30u dus een mooie tijd om er voor vandaag mee te stoppen. En net toen we aan het opruimen waren, kwamen daar Burgi en Gerhard aanrijden met ons aquarium! Het aquarium is van Burgi's zoon geweest, hij had er geen tijd meer voor en wilde het weg doen...tot ik onder het wandelen een paar weken geleden dus met Burgi in gesprek kwam en het over vissen ging...toen beloofde ze ons het aquarium en nu hebben we het dus in huis! Vooral Thijs is helemaal blij, hij heeft het al goed bekeken en weet al precies welke visjes hij er in wil hebben! Op de Kindergarten hebben ze ook een aquarium en daar houden de kinderen het schoon en ze mogen de visjes ook voeren, dus Thijs is de profi :-)

vrijdag 23 mei 2014

Schnuppertag, bodembedekker en hoestsiroop

Thijs heeft gisteren zijn Schnuppertag in de Volksschule gehad. Hij mocht, samen met alle andere kindjes die na de vakantie in de Volksschule komen, een paar uurtjes meekijken! Thijs krijgt straks Jordy zijn schooltas, deze is namelijk nog helemaal goed en mooi en ook heel! Ik had al met Jordy afgesproken, dat Thijs op deze dag de schooltas ook mee mocht hebben. Jordy zijn spullen in een rugtas gepakt en zo kon Thijs met de schooltas op de rug naar de school, net echt! Thijs vond het enorm spannend en had er echt zin in! Hij heeft ook zijn nieuwe sporttasje in de grote tas gepakt en nog wat spulletjes meer waarvan hij dacht dat hij ze misschien wel eens nodig zou kunnen hebben. En zo ging Thijs gisterenochtend op weg, eerst naar de Kindergarten en omdat Erik naar het ziekenhuis moest, kon Erik ook mee om Thijs weg te brengen:Thijs kwam uiteindelijk vol verhalen terug. Hij heeft het geweldig gehad, ze hebben ook echt wat leerstof gedaan, ze hebben wat gesport, de school bekeken...en Thijs zat naast Jordy! De oudere broers/zussen mochten de jongere broer/zus begeleiden, leuk hoor! Thijs heeft geluk, er zijn na de zomervakantie zoveel nieuwkomers op de school, dat de klas gesplitst wordt naar twee kleinere klassen!

Bij Erik was de controle goed! Ze hebben naar de vinger gekeken en gevoeld. De nagel zal eraf gaan, die laat al wat los, maar de nieuwe nagel zal eronder door groeien. Het nagelbed (zo heet het geloof ik) is namelijk precies onder de huid boven de nagel, gebroken... Erik moet alleen straks weer in de gaten houden, dat als de nagel eraf gaat, dat er geen nieuwe ontsteking bij komt.

Gisteren ben ik begonnen met de ''Hügel'' zoals wij het noemen. Een Hügel is een helling en daar hebben we er dan wel meerdere van, maar dit is de Hügel achter het huis...daar waar de graafmachine afgelopen najaar bezig is geweest. Deze Hügel is gebruikt om het zand en de stenen voor het uitgraven, op te leggen...vervolgens is het er weer af gehaald en de Hügel weer enigszins glad gemaakt... Tja, deze Hügel was toch al niet handig met grasmaaien, net te schuin. Met de Sense (kantenmaaier), is het een flink karwei waar veel tijd in gaat zitten. Ik had inmiddels bij meerdere mensen gezien (o.a. onze buren), dat ze een Hügel laten begroeien met een bodembekker en dan eentje waar je over een paar jaar ook gewoon overheen kunt lopen en waar je jaarlijks een keer de snoeischaar overheen moet halen. De bodembedekker zorgt ook voor stevigheid aan de Hügel, wat ook niet in het geheel onbelangerijk is! Ik had namelijk al wel gemerkt, dat sinds het meeste gras eraf is, de stevigheid ook niet meer geweldig is, steeds als je eroverheen loopt, zakt er wat van het zand naar beneden...
Tja en dan. Om voor zo'n Hügel allemaal bodembedekkers te kopen, is nogal aan de prijzige kant...planten en bloemen zijn hier nogal duur in het algemeen. En dan mag je ook nog hopen, dat het aanslaat en niet dat het allemaal dood gaat! Ute kwam met de tip om allemaal stekjes te poten. Zelf heeft ze ook zo'n bodembekker en ze wist ook dat Karin er eentje heeft! Vandaar dat het gekomen is, dat ik van beide al een flinke lading ''snoeiafval'' gekregen heb. Ook van onze eigen bedekker die bij de voordeur groeit, had Erik een emmer afgesnoeid.
Gisteren ben ik dus begonnen met een lijn gras afsteken, netjes harken en vervolgens de stekjes inpoten...pffffff, het is een hels karwei moet ik zeggen, maar ik heb het er voor over! Ik wil het groen hebben! Erik had woensdagavond al een klein stukje gras weggehaald en ik ben daarmee verder gegaan, vandaag ook weer en ook met het inpoten en steeds maar weer nat houden. Waarschijnlijk zal de helft van de stekjes het niet overleven (wisten anderen uit ervaring te vertellen), maar als de andere helft dan hun best doet, hebben wij over een paar jaar een dichtbegroeide helling!!

Hieronder zie je het begin:Tja, een letterlijk begin, want hieronder zie je de donkere vlek in het zand, daar zitten de stekjes...de rest van de Hügel moet nog... De bovenste graslijn (onder de heg) laten we nog even zitten, voor de stevigheid van de bodem, zodat niet straks met een flinke bui regen de hele Hügel naar beneden rolt:

Het vlakke deel, direct achter het huis, daar heb ik een paar weken geleden gras gezaaid en heel langzaam begint het er gelukkig door te komen. Dit is namelijk een kant van het huis, waar weinig zon komt. Wel op de Hügel, maar niet direct op het vlakke deel.

Vanmorgen heb ik nog wel lekker gewandeld, ook dit keer weer samen met Burgi en Gerhard. Ze hebben mij weer een deel van de Erzberg laten zien, wat ik nog niet kende! Mooi en ontzettend leuk! Burgi vertelt er verhalen bij, verhaaltjes van vroeger en ze weet veel van bloemen en planten, ze weet waar je welke thee van kan koken, welke thee dan weer goed is voor de maag en zo verder. Ze heeft me ook verteld hoe je een hoestsiroop kan maken, dat deed haar oma vroeger al en zij heeft het ook altijd gedaan voor haar kinderen. Ze liet zien wat ik ervoor moet plukken en hoe je het moet maken en dat ga ik echt doen ook!! Volgens haar is het een hoestsiroop wat alle kinderen ook lekker vinden en het daardoor ook willen nemen! O, ik heb er nu al zin in om het te maken!! Ik moet er alleen even weer voor de Erzberg op, maar dat lukt dit weekend hopelijk nog!! Erik heeft morgenvroeg namelijk nog cursus, net als vandaag en ook komt morgen het aquarium :-) en ik ga nog met Ute planten ophalen bij een bekende van haar...maar eens zien dus wanneer het er van komt!

woensdag 21 mei 2014

Emmertje vet, kerk en bomen

En weer een heerlijk stralende dag vandaag, ik heb een primeur! Hahaha, voor het eerst dit jaar heb ik een korte broek aan! Erik heeft die primeur weken geleden al gehad, maar ik ben altijd ietsje later :-)
Vanmorgen eerst een paar boodschappen gedaan, de boodschappen naar huis gebracht en toen naar de gemeente, met een emmertje met olie en vet! In Bleiberg krijg je van de gemeente uit een emmertje waar je het oude vet en/of olie in kunt doen, wel te verstaan vet en olie uit de keuken! Als het emmertje vol is, breng je het weg en krijg je een nieuw emmertje, handig en zo geen gesmeer in de afval...
Verder moest ik bij dezelfde meneer nog wat navragen. Wij hebben nog groenafval liggen... nu weet ik tenminste hoe en waar je het af kan voeren, het blijkt zelfs gratis te zijn, terwijl ons gezegd was, dat we er voor zouden moeten betalen... Ook even geïnformeerd over hoe het zit met de bomen die achter ons huis staan. Die staan op een stuk bosgrond en ik wist dat het stuk grond aan iemand in Graz behoord. Niemand houdt het stuk in de gaten, de bomen groeien en groeien, maar wat als er in de winter een boom omvalt? Op ons huis? Of zoals vorige week met harde wind, als er een dikke tak uit de boom zou knappen en op ons huis zou vallen? Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen begroeiing, maar ja, als dat niet door de eigenaar in de gaten gehouden wordt? Ik heb ook geen zin om het eerst zover te laten komen! Misschien zijn alle bomen nog in perfecte staat, maar misschien ook niet!
Bij de gemeente heeft dezelfde meneer in de computer opgezocht van wie het stuk grond is, we hebben er even over gesproken en ik het het adres van de persoon meegekregen.

Toen door naar de volgende persoon bij de gemeente. Weer een loonbrief afgegeven voor de berekening van de Kindergartenbijdrage en tevens een statistisch formulier voor de vakantiewoning afgegeven, de jaarlijkse check vanuit Wenen.
En vervolgens weer een deur verder en navraag gedaan over het uittreden bij de katholieke kerk... In Duitsland was het al, maar ook hier in Oostenrijk is het zo. Als je werkt en je bent als katholiek te boek ingeschreven, dan moet je een bepaald verplicht bedrag afstaan aan de kerk en ook een belasting afdragen... In Duitsland kreeg ik altijd een acceptgiro in huis, voor een vrijwillige bijdrage, maar ik heb nooit iets verplichtends gehad. Hier is de discussie weer eens opgelaaid, ik heb het ook via Facebook gelezen bij oude Duitse bekenden in onze vorige woonplaats (dat ze van de kerk uit bij een man van boven de 80, vader van een bekende, nog even een paar jaar kerkgeld kwamen innen...deed hij het niet, dan kon beslag gelegd worden op bezittingen...) en ook hier hoort Erik wel eens wat van collega's...dat je als katholiek zijnde toch echt verplicht bent een bijdrage aan de kerk af te staan...tja, ik had inmiddels al van verschillende personen vernomen, dat er een oplossing voor is... Ik, als zeer minimaal kerkgangster, ik kom alleen in de kerk voor de kinderen die ergens via school aan meedoen, voor iemand anders (trouwerij, begrafenis of dopen bijvoorbeeld) of jaarlijks met Kerstmis... maar heel eerlijk gezegd, ik doe het niet om het geloof... iedereen zijn ding, iedereen zijn eigen keus in wat hij of zij doet en geloofd, maar ik heb er nooit iets mee gehad, met het geloof, ik zal ook gewoon naar de kerk gaan, als er weer iets is voor de kinderen bijvoorbeeld, maar daarvoor hoef ik niet katholiek te zijn...en om verdere problemen te voorkomen, heb ik besloten om uit te treden. Inmiddels weet ik wat ik ervoor moet doen en heb ik mijn moeder de ''akte'' van het dopen gevraagd, nog een paar papieren extra erbij, een formuliertje invullen en daarmee moet het geklaard zijn...we gaan het meemaken!

In huis gekomen heb ik de verzekeraar gebeld, ons contactpersoon. Ik heb haar gevraagd hoe het zit als er een boom of tak schade aan ons huis aanricht. Ze gaf uitleg, maar aangezien de persoon van die grond niet hier woont en er dus niet altijd kan gaan kijken (misschien wel nooit), kan het misschien wel liggen zoals de man bij de gemeente het omschreef, maar dat gaat ze navragen en belt mij erover terug. De man van de gemeente meende iets gelezen te hebben, dat in zo'n geval, als niemand de eigenaar van de grond erop wijst, dat ze zich ''gefährdet'' voelen door de bomen en als er dan werkelijk iets gebeurt, dat je dan zelf schuld bent...omdat jij de eigenaar had moeten inlichten! Nou ja, dat kijkt ze dus voor mij na en aan de hand daarvan ga ik stappen ondernemen, waarschijnlijk middels een brief naar de eigenaresse van de grond.

Verder heb ik de laatste plantenbak, die Erik gisterenavond onder het konijnenhok weg heeft gehaald, gevuld met schoon zand, voeding en de planten die ik nog had! Ook weer klaar!
Erik heeft gisterenavond ook de gevonden stenen uit de grond, van die hele mooie en grote die onder de Zwetschgenboom lagen, weggehaald en achter het huis neergelegd, uit het zicht. Ik heb de grond onder de boom schoongeharkt en er gras ingezaaid. Het nieuw ingezaaide gras op de andere plekken begint ook goed te groeien overal, dus langzamerhand...wordt het weer een beetje echt allemaal!

dinsdag 20 mei 2014

Leuke actie, bloemen en planten

Het was leuk vanmorgen vroeg!! Het was voor Burgi en Gerhard totaal onverwacht, haha, Gerhard werd ter plekke uit bed getrommeld door Burgi en beiden stonden ze met tranen in de ogen naar de zingende kinderen te luisteren...tien kinderen waren er. We werden naar binnen gehaald, de kinderen mochten allemaal naar de speelzolder en Ute, Martina en ik werden aan de koffie gezet. Rond 7.30u hebben we de kinderen weer bij elkaar gehaald en konden ze naar school. Gewoon een leuke actie :-)

Nadat ik boven de ramen heb gelapt en beneden wat opgeruimd, ben ik naar buiten gegaan. Er moesten nog wat plantjes gepoot worden, die over waren en die uit de vrije natuur komen... maar eerst moest ik toch even ernstig over de tuin bij de voordeur heen. De bloembollen die het niet hebben gedaan, of waarvan de ree misschien de bloemetjes opgegeten heeft, de bloembollen die eigenlijk uit de kluiten gewassen waren, die echt een enorm blad hadden, maar amper een tulp...die heb ik er gewoonweg allemaal uitgetrokken, met bol en al! Wat onkruid weg en toen moest er toch echt wel flink wat zand opgebracht gaan worden...de bandjes die de rand van de tuin vormen daar, zijn bijna volledig in zicht aan de binnenkant! Zoveel zand is er dus verdwenen.
Eerst heb ik de plantenbak bij de voordeur gevuld, het oude zand eruit, de al rotte wortels van een paar vaste planten eruit, voeding erin, nieuw zand erbij in en toen wat planten! Ik had nog een halve zak met aarde over en heb dat op de tuin gekiepeld, maar ja, veel te weinig natuurlijk...ik ben dus met de kruiwagen naar de winkel gelopen en heb daar vier zakken aarde opgehaald en tevens wat plantjes!
De vier zakken verdwenen allemaal op de tuin, alles netjes verdeeld, een paar plantjes erbij in gepoot en toch kon er nog wel wat aarde bij... maar ja, ik moest Thijs ophalen inmiddels!

Na het middageten en na het helpen met het huiswerk van Jordy en Luuk, ben ik met Thijs samen weer met de kruiwagen naar de winkel gelopen en heb er nog twee zakken aarde bij opgehaald. Eén zak heb ik bij op de tuin gedaan en de andere zak bewaar ik nog voor de volgende plantenbak die ik kan vullen, alleen staat deze nog onder het konijnenhok en is loodzwaar...daar moet Erik dus even bij helpen.

Het begint er inmiddels rondom het huis al aardig fraai uit te zien:


En ook het balkon voor de gasten is weer klaar!

En hieronder het tuintje bij de voordeur...vijfeneenhalve zak aarde zitten erop en ik heb er wat stenen bij ingelegd, de volgende stap is dat er hier ook schors op komt te liggen:

maandag 19 mei 2014

Rustig, slurpen en zingen

En zo is een nieuwe week begonnen...een wel heel rustig begin moet ik zeggen!! Nou ja, wat mensen betreft in elk geval...Erik weer aan het werk en dan natuurlijk mijn ouders er niet meer, de jongens gewoon naar school...wel weer heeeeel rustig hoor!
Ik heb vanmorgen gelijk de schouders eronder gezet en de bovenwoning helemaal schoongemaakt! Alles is er weer helemaal fris, de bedden die nog dubbele dekbedden hadden, heb ik er het winterdeel vanaf gehaald en opgeruimd, het wasgoed is allemaal weer schoon van het appartement. Er konden wat spullen naar de zolder, het strijkgoed weggewerkt en vervolgens de bloembakken in het balkon gezet!! Joehoe!! Dat staat nu al geweldig en dat terwijl de bloemen natuurlijk nog even lekker mogen groeien, maar dit jaar zitten de bakken veel voller en terwijl er drie bakken minder dan vorig jaar in de balkons zitten, lijkt het juist of er meer in staan! Nu natuurlijk goed verzorgen!

Luuk heeft gisteren een superdag gehad! Hij mocht in de kerk zelfs overal bij mee doen! Natuurlijk niet in het witte gewaad, wat de communiegangers aan hadden, maar hij mocht overal bij staan. Ook het Ritteressen later op de dag, vond Luuk geweldig! Ze móesten er zelfs slurpen...deden ze dat niet, dan kregen ze een straf...er mocht geboerd worden en met handen gegeten...nou ja, ik geloof niet dat je kinderen een groter plezier kan doen! Na het verhaal van Luuk, heeft Jordy nog meer zin in zijn schoolkamp, over een paar weken!! Jordy gaat dan drie dagen naar Friesach en ook Jordy heeft dan een Ritteressen!

Morgen is het vroeg dag! Ute belde vanmiddag of wij er morgen ook bij wilden zijn, om voor Gerhard een lied te zingen voor zijn verjaardag... Gerhard is de man van Burgi en beiden hebben veel met kinderen. Hij is leraar geweest en zij altijd Tante op de Kindergarten. Hij wil absoluut niets voor zijn verjaardag hebben en normaal wordt het ook niet gevierd (alleen dus de ronde getallen), maar ze doen zo vaak wat voor anderen...dat Ute het idee had opgevat om de kinderen waar ze ''iets'' mee hebben in de ochtend een paar verjaardagsliederen te laten zingen! Leuk, wij zijn van de partij! Morgenvroeg om 7.00u staan we dus voor het huis van Gerhard en Burgi :-) en daarna brengen we de kinderen naar school en Kindergarten.

zondag 18 mei 2014

Zwemmen en afscheid

En daar is inmiddels al een ruime week voorbij...Opa en Oma zijn de reis begonnen...
We zaten vanochtend al op tijd voor een zondag aan tafel. Luuk heeft namelijk vandaag het communiefeestje van zijn vriendje en zou er om 9.00u vanochtend zijn! Vandaar dus dat we om 8.00u aan een goedgevulde ontbijttafel zaten, samen met mijn ouders. We hebben heerlijk rustig ontbeten, Luuk heeft zich verder klaargemaakt en toen was het tijd voor Luuk om afscheid te nemen van Opa en Oma. Voor Luuk waarschijnlijk een beetje dubbel, want hij wist niet wat hij moest verwachten van het feestje bij zijn vriendje, helemaal spannend dus, maar aan de andere kant, Opa en Oma die hij niet meer terug zou zien voorlopig. Luuk uit zich daarin ook niet, dus hij is na het afscheid met een tasje met het cadeautje vertrokken naar zijn vriendje en zal vandaag ongetwijfeld een mooie dag hebben!
Opa en Oma hebben de tassen in gepakt en de auto volgepakt en we hebben gezamenlijk nog een kop koffie gedronken en daarna wilden Jordy en Thijs skeeleren. Thijs is er deze week mee begonnen en vindt het wel gaaf, hij heeft geoefend in de garage en nu wilde bij buiten verder oefenen. Het was meteen afleiding voor ze...voor het afscheid, want beiden waren ze al enigszins geprikkeld en hadden in de badkamer om een onbenulligheidje al krokodillentranen gelaten... en nu hadden ze zich dus in de skeelers gestoken, beschermers aan en om en zo hebben ze afscheid genomen van opa en oma. We hebben mijn ouders uitgezwaaid en zijn naar de Promenade gegaan om daar wat te oefenen, Jordy redt zich er best aardig mee en Thijs is niet bang, dus ook hij redt zich er best mee, al is het natuurlijk wel even wennen, van die flinke dingen aan je voeten! En zo was er wat afleiding rond het afscheid...

Gisteren zijn we naar het zwembad geweest en hebben we heerlijk gezwommen! We waren er bij opening en hebben het de eerste uren heerlijk rustig gehad. We hadden een heerlijk plekje in de hoek van het zwembad, ieder een eigen relaxstoel en vol zicht op het zwembad waar de jongens zich vermaakten. Natuurlijk zijn we allemaal aan het zwemmen geweest!! Opa en Oma, Erik en ik en de jongens...die hadden eigenlijk geen tijd om tussendoor iets te drinken! Het middageten hebben we lekker bij het restaurant van het zwembad gedaan en daarna nog weer het zwembad in. Het was leuk, gezellig en voor herhaling vatbaar! Op de terugweg nog een ijsje meegepikt bij de Mac en daarmee zijn we allemaal moe maar voldaan weer huiswaarts gegaan!

De jongens hebben deze week allemaal een nachtje bij Opa en Oma gelogeerd en hebben ieder zo ook weer heerlijk de aandacht gehad, ze hebben ontelbare spelletjes gespeeld met Opa en Oma, we hebben op een paar keer ontbijt na (omdat de jongens natuurlijk vroeg naar school moeten) alle maaltijden samen genuttigd, we hebben een gezamenlijke wandeling gemaakt in het dorp en Erik en ik de avonden met mijn ouders verbracht. En zo is er dus echt al een hele week voorbij gevlogen!!

Erik gaat morgen weer aan het werk. De vinger is nog steeds dik, rondom de nagel. Onder de nagel is het nog helemaal bont, net als de nagelriem aan de ene kant, bijna zwart zelfs. Het gevoel is nog anders in de vinger, een beetje 'doof', zoals Erik het omschrijft en de bovenkant is nog gevoelig. Nu maar eens kijken hoe het in zijn werk gaat! Donderdag moet Erik weer voor controle naar het ziekenhuis.