woensdag 21 mei 2014

Emmertje vet, kerk en bomen

En weer een heerlijk stralende dag vandaag, ik heb een primeur! Hahaha, voor het eerst dit jaar heb ik een korte broek aan! Erik heeft die primeur weken geleden al gehad, maar ik ben altijd ietsje later :-)
Vanmorgen eerst een paar boodschappen gedaan, de boodschappen naar huis gebracht en toen naar de gemeente, met een emmertje met olie en vet! In Bleiberg krijg je van de gemeente uit een emmertje waar je het oude vet en/of olie in kunt doen, wel te verstaan vet en olie uit de keuken! Als het emmertje vol is, breng je het weg en krijg je een nieuw emmertje, handig en zo geen gesmeer in de afval...
Verder moest ik bij dezelfde meneer nog wat navragen. Wij hebben nog groenafval liggen... nu weet ik tenminste hoe en waar je het af kan voeren, het blijkt zelfs gratis te zijn, terwijl ons gezegd was, dat we er voor zouden moeten betalen... Ook even geïnformeerd over hoe het zit met de bomen die achter ons huis staan. Die staan op een stuk bosgrond en ik wist dat het stuk grond aan iemand in Graz behoord. Niemand houdt het stuk in de gaten, de bomen groeien en groeien, maar wat als er in de winter een boom omvalt? Op ons huis? Of zoals vorige week met harde wind, als er een dikke tak uit de boom zou knappen en op ons huis zou vallen? Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen begroeiing, maar ja, als dat niet door de eigenaar in de gaten gehouden wordt? Ik heb ook geen zin om het eerst zover te laten komen! Misschien zijn alle bomen nog in perfecte staat, maar misschien ook niet!
Bij de gemeente heeft dezelfde meneer in de computer opgezocht van wie het stuk grond is, we hebben er even over gesproken en ik het het adres van de persoon meegekregen.

Toen door naar de volgende persoon bij de gemeente. Weer een loonbrief afgegeven voor de berekening van de Kindergartenbijdrage en tevens een statistisch formulier voor de vakantiewoning afgegeven, de jaarlijkse check vanuit Wenen.
En vervolgens weer een deur verder en navraag gedaan over het uittreden bij de katholieke kerk... In Duitsland was het al, maar ook hier in Oostenrijk is het zo. Als je werkt en je bent als katholiek te boek ingeschreven, dan moet je een bepaald verplicht bedrag afstaan aan de kerk en ook een belasting afdragen... In Duitsland kreeg ik altijd een acceptgiro in huis, voor een vrijwillige bijdrage, maar ik heb nooit iets verplichtends gehad. Hier is de discussie weer eens opgelaaid, ik heb het ook via Facebook gelezen bij oude Duitse bekenden in onze vorige woonplaats (dat ze van de kerk uit bij een man van boven de 80, vader van een bekende, nog even een paar jaar kerkgeld kwamen innen...deed hij het niet, dan kon beslag gelegd worden op bezittingen...) en ook hier hoort Erik wel eens wat van collega's...dat je als katholiek zijnde toch echt verplicht bent een bijdrage aan de kerk af te staan...tja, ik had inmiddels al van verschillende personen vernomen, dat er een oplossing voor is... Ik, als zeer minimaal kerkgangster, ik kom alleen in de kerk voor de kinderen die ergens via school aan meedoen, voor iemand anders (trouwerij, begrafenis of dopen bijvoorbeeld) of jaarlijks met Kerstmis... maar heel eerlijk gezegd, ik doe het niet om het geloof... iedereen zijn ding, iedereen zijn eigen keus in wat hij of zij doet en geloofd, maar ik heb er nooit iets mee gehad, met het geloof, ik zal ook gewoon naar de kerk gaan, als er weer iets is voor de kinderen bijvoorbeeld, maar daarvoor hoef ik niet katholiek te zijn...en om verdere problemen te voorkomen, heb ik besloten om uit te treden. Inmiddels weet ik wat ik ervoor moet doen en heb ik mijn moeder de ''akte'' van het dopen gevraagd, nog een paar papieren extra erbij, een formuliertje invullen en daarmee moet het geklaard zijn...we gaan het meemaken!

In huis gekomen heb ik de verzekeraar gebeld, ons contactpersoon. Ik heb haar gevraagd hoe het zit als er een boom of tak schade aan ons huis aanricht. Ze gaf uitleg, maar aangezien de persoon van die grond niet hier woont en er dus niet altijd kan gaan kijken (misschien wel nooit), kan het misschien wel liggen zoals de man bij de gemeente het omschreef, maar dat gaat ze navragen en belt mij erover terug. De man van de gemeente meende iets gelezen te hebben, dat in zo'n geval, als niemand de eigenaar van de grond erop wijst, dat ze zich ''gefährdet'' voelen door de bomen en als er dan werkelijk iets gebeurt, dat je dan zelf schuld bent...omdat jij de eigenaar had moeten inlichten! Nou ja, dat kijkt ze dus voor mij na en aan de hand daarvan ga ik stappen ondernemen, waarschijnlijk middels een brief naar de eigenaresse van de grond.

Verder heb ik de laatste plantenbak, die Erik gisterenavond onder het konijnenhok weg heeft gehaald, gevuld met schoon zand, voeding en de planten die ik nog had! Ook weer klaar!
Erik heeft gisterenavond ook de gevonden stenen uit de grond, van die hele mooie en grote die onder de Zwetschgenboom lagen, weggehaald en achter het huis neergelegd, uit het zicht. Ik heb de grond onder de boom schoongeharkt en er gras ingezaaid. Het nieuw ingezaaide gras op de andere plekken begint ook goed te groeien overal, dus langzamerhand...wordt het weer een beetje echt allemaal!

Geen opmerkingen: