zaterdag 22 september 2012

Herbst

Iedereen hier praat over: der Herbst hat wieder angefangen!
En echt iedereen ''Freut sich'' over de herfst. Ik als Hollander denk eerder: hmmm, blaadjes vallen van de bomen, veel regen, wolken, nevelig, af en toe ook best mooie dagen ertussen, maar waarom zijn ze hier eigenlijk allemaal blij met de herfst?
Nou, inmiddels heb ik gewoon meerdere mensen gevraagd...hahaha, zo nieuwsgierig ben ik dan ook wel weer! Vooral in Bleiberg verheugen ze zich erop, omdat de herfst hier een heel mooi jaargetijde schijnt te zijn: heldere en vaak ook zonnige dagen en veelal droog, amper nevelig...daarbij, kreeg ik van Ingrid te horen, is het volgens hen in Villach juist vaak nevelig en een vriendin van haar in Nötsch im Gailtal, schijnt vroeger geregeld gebeld te hebben met Ingrid, om te vragen of het hier goed weer was om te kunnen gaan skieën op de Dobratsch (toen dat nog volop mogelijk was), omdat zij vanuit Nötsch gewoon niet de bergen kon zien...in Klagenfurt is volgens haar de lucht helemaal slecht...het schijnt er stoffig te zijn en bedrukkend...Nee, volgens Ingrid kun je het beste wat hoger wonen!
Ook een moeder van de Kindergarten heb ik er vrijdagochtend over gesproken en ook zij was er stellig van overtuigd, dat de herfst een supermooi jaargetijde is in Bleiberg...
Ik kan hier dus nog niet over meepraten en ben dus wel heel benieuwd hoe het gaat de komende maanden, maar ik moet zeggen, dat de eerste herfstdagen mij heel goed bevallen! Het is in de ochtend echt koud, in de nacht vriest het gewoon al licht, maar het is kraakhelder buiten en de zon schijnt er ook nog eens volop bij, ik heb zowel donderdag als vrijdag gewoon mijn wassen nog buiten aan de lijn droog gekregen en we hebben vrijdagmiddag heerlijk op het balkon ons middageten genuttigd, zonder jas en met onze gezichten lekker in de zon....als het de komende maanden ook zo blijft, ben ik het met ze eens!....hahahaha, in elk geval tot eind november, want dan verdwijnt de zon achter de Dobratsch...

vrijdag 21 september 2012

Elternabend, Jordy, Dämmung

Woensdagavond was er een ouderavond van Luuk...hahaha, op onze trouwdag dus nog meer romantiek! Het begon al om 18.30u, ergens wel prettig, want dan ben je niet de hele avond kwijt. Vlak voordat ik weg wilde gaan, belde mijn moeder nog op: de familie is weer uitgebreid! Mijn nichtje is van haar eerste kindje bevallen! Geweldig goed nieuws dus, dat mocht ook wel, na de eerdere vervelende berichten van Eriks oma en het kleine meisje Jule.

Maar goed, de ouderavond dus...tjee, wat een regeltjes zeg....alles is natuurlijk nieuw voor ons hier, de andere ouders keken nergens van op. De kinderen moeten bijvoorbeeld om 7.45u klaar staan voor de school en dan komt er een juf bij de deur staan, die roept: ''Glück Auf'' (een oude mijnwerkersgroet...), de kinderen roepen hetzelfde terug en dan mogen ze per rij naar binnen. De rijen, daar hoefde niemand iets voor te doen of zeggen, alleen natuurlijk voor de nieuwkomers is dit nieuw, maar dan gaan de kinderen, beginnend bij de vierde klassers, heel rustig naar binnen...geen geschreeuw, geklier of geouwehoer! Vervolgens moeten ze allemaal de pantoffels aandoen en jassen ophangen en dan gaan ze weer in een rij naar de klas toe...niemand vind dit raar of stom, het hoort gewoon zo! Dit alles was inmiddels voor ons ook niet nieuw meer, maar toch, ik vond het wel bijzonder! Er werd de ouderraad gekozen...dat heb ik eerder meegemaakt in Duitsland, dat gaat heel officieel...er wordt een Wahlleiter gekozen, die de stemmen telt en iemand voordraagt als er niemand zichzelf aandraagt....niemand meldde zich vrijwillig aan, dus die moeder droeg zelf iemand voor, iedereen was het daar gelijk mee eens en uiteindelijk stemde ook die moeder ermee in en nu is zij de Elternvertreter...toen moest er nog de Stellvertreter gekozen worden, op dezelfde manier. Zij moet optreden, als de Vertreter zelf niet kan. Deze Vertreters zitten bij vergaderingen van de school, ze moeten wensen van bijvoorbeeld andere ouders aan school doorgeven etc. Pffff, ben blij dat ik hier nog niet voor gekozen ben zeg!!
Verder werd het eten besproken, dat wat bijvoorbeeld in de trommel zou moeten zitten (absoluut geen snoep, het liefst gewoon brood of fruit) en hoe de dag verloopt werd ook besproken. De schoolregels werden doorgenomen, de juf heeft haar regels ten opzichte van de kinderen, de school heeft regels, de kinderen hebben regels en ook de ouders! De regels worden allemaal doorgenomen en geacht na te streven. Dit klinkt allemaal heel streng, maar het valt eigenlijk reuze mee, vooral het respect ten opzichte van elkaar staat hoog in het vaandel en daar is helemaal niets mis mee!
Ik denk persoonlijk dat Luuk een goede juf heeft...het is een iets oudere vrouw, die van aanpakken weet, maar ook wel weer grappig is. En vooral dat aanpakken, dat heeft Luuk, ben ik bang, wel nodig....

Volgende week is er de ouderavond van Jordy, dat zal wel weer anders gaan. Jordy heeft namelijk een aantal zaken nog niet gehad in Duitsland, daar weten wij allemaal van, want dat heeft de juf doorgegeven. Het is nu de bedoeling dat ik samen met de juf zeer regelmatig om tafel ga om te zien wat Jordy nog moet inhalen en hoe het gaat...op dit moment heeft Jordy grote moeite met de snelheid van het werken op school en de behoorlijke hoeveelheid huiswerk....gisteren zag hij het allemaal even niet meer zitten...ik ben dus nu heel blij, dat ik nog niet buiten de deur hoef te werken, want Jordy heeft echt flink begeleiding van ons nodig, net als Luuk, die nu leert schrijven en lezen dit jaar! We zullen zien hoe het gaat dit jaar met Jordy...

Vanmorgen ben ik met een tas vol Zwetschgen naar Martin en Ingrid gegaan. Inmiddels ben ik een stuk beter te pas, dus durfde ik mijn gezicht wel te laten zien! Ingrid was al volop bezig met de middagmaaltijd, maar alles ging aan de kant en we hebben koffie gedronken, gezellig gekletst en ze heeft mij de planten in de tuin laten zien, die ik volgende week van haar krijg! Super gewoon! Martin kwam wat later ook thuis en toen heb ik nog een poos met hem gekletst en het een en ander gevraagd. We zoeken namelijk nog iemand die een tweede offerte voor de Dämmung wil maken en aangezien Martin en Ingrid hun huis vier jaar geleden hebben laten Dämmen, heeft Martin ter plekke voor mij de meneer opgebeld en die komt vanmiddag al langs!! Vervolgens snel naar de winkel gefietst voor een paar boodschappen, naar huis de boel wegbrengen en naar de Kindergarten gelopen om Thijs op te halen!!
Jordy en Luuk kwamen vanmiddag zelf naar huis!

Zow en nu ga ik brood klaarmaken!!!!donderdag 20 september 2012

Zwetschgenmarmelade

Tja, en dan heb je opeens een tuin met een vruchtenboom...eerst afwachten welke vruchten het zouden zijn en toen we door hadden dat het om een pruimsoort ging, zagen we ook hoe vol de boom kwam te hangen....het blijkt de Zwetschgen te zijn en de boom is een flink aantal jaren oud en groot en vol...heel vol Zwetschgen!! De eerste vruchten die eraf vielen, zijn zo opgegeten, de één was lekker, de ander zuur...maar nu, wat doe je met zóveel vruchten? Opeten kan, maar dan is het wcpapier niet aan te slepen, ben ik bang, maar ik had ook nog nooit jam gemaakt...een uitdaging!!
Ik heb eerst Erik dinsdagavond de boom in gestuurd (hahahaha, in plaats van het dak op!), ik was zelf slecht in orde en het werd al schemerig. Na maar 15 minuutjes plukken had Erik een hele plastic tas vol en kwam aan met de mededeling, dat dit nog maar een beginnetje is....oeps!
Op internet naar het recept gezocht, woensdagochtend naar de winkel voor geleisuiker en vanillesuiker....geleisuiker....ze hebben hier gewoon wel 4 soorten! Gelukkig had ik bij het lezen van het recept opgelet en wist ik welke ik mee zou moeten nemen. Dus bepakt weer naar huis en aan de slag!!

1 kilo onbehandelde Zwetschgen...
 
...steriele potjes...helaas heb ik er maar drie kunnen opduikelen, als ik er eerder
aan gedacht had, had ik er meer kunnen verzamelen of kopen...

...de geleisuiker en de vanillesuiker...
 
...de Zwetschgen ontdoen van de pit en klein snijden...

...de boel mengen met de suikers en flink pureren, een paar minuten koken laten...

...en klaar!!
 Zoals ik al vermelde, ik had te weinig potjes...vandaar dat ik nu deze hoeveelheid klaar heb gemaakt. Dit leverde een liter jam en jam wordt bij ons veel gegeten, dus een deel heb ik maar in een gewoon drinkglas gedaan! In de winkel vertelde de mevrouw dat ik de rest van de Zwetschgen gewoon kon schoonmaken en van de pit ontdoen en vervolgens invriezen...totdat ik weer potjes heb! Handig! Ik heb de volgende 2 kilo dus netjes van de pit ontdaan en klein gesneden en in de vriezer gedaan...de rest hangt nog in de boom en zal volgen...mits de jam smaakt natuurlijk! Het lastige is namelijk, dat ik gewoon zo verkouden ben, dat ik het nu niet kon proeven voor de smaak....op goed geluk dus!

Hahaha, een goede tip om je 10e trouwdag door te brengen: drie kilo Zwetschgen schoonmaken en ontpitten en van een deel alvast jam maken...héééééél romantisch!

Inmiddels is de jam geproefd en gegeten en volgens Erik is het iets framboosachtigs en is het lekker! Ik hoop dat ik snel mijn smaak weer terugheb, want ik ben wel benieuwd!

woensdag 19 september 2012

19 september 2002

19 september 2002


VANDAAG ALWEER 10 JAAR GETROUWD!!!!EN NOG STEEDS GEEN SPIJT!


Onze trouwdag was tijdens de hengelose kermis, daar hebben we even gebruik van gemaakt!


Daar moet op gedronken worden!In de afgelopen tien jaar heeft ons leven niet bepaald stil gestaan.....In september 2001 zijn we begonnen met de koop van een stuk grond in Duitsland, in januari 2002 zijn we begonnen met de fundering. We hebben veel zelf gedaan aan ons huis en toch besloten we, ondanks de hele drukke periode, dat we wilden trouwen...we kenden elkaar toen inmiddels 7 jaar! Hahaha, we hebben de familie op mijn verjaardag (24 juli) ingelicht....''willen jullie op 19 september dit jaar allemaal vrij houden?''
Min of meer tussen alle bedrijvigheid door, hebben we de trouwdag geregeld. We kozen voor een klein en intiem feestje met alleen ouders, broers, zus en de oma's die we nog hadden... . Van het gemeentehuis zijn we over de kermis gelopen en hebben zelfs in de vliegtuigjes gezeten voor foto's....daarna naar Delden gegaan en hebben we vanuit de locatie een ritje met de huifkar gemaakt...na de warme maaltijd zijn we naar ons huurhuisje gegaan waar we de boel buiten versierd hadden en met een hapje en een drankje was de dag voorbij.
We konden daarna zo weer verder met de bouw van ons huis...op 27 december 2002 zijn we officieel verhuisd naar Duitsland, al was ons huis nog lang niet klaar. Het heen en weer rijden, dag in dag uit voor Erik, begon zijn tol te eisen. Erik was inmiddels kilo's kwijt en moe...we zijn in het huis getrokken en konden zo langzaam aan verder. Uiteindelijk heeft het nog jaren geduurd voordat het huis helemaal af was...eigenlijk is het nooit voor de volle 100% af geweest. De zolder moest altijd nog afgewerkt worden, daar was Erik net mee begonnen toen we het huis weer te koop hebben gezet en de garage is nooit af geweest.
Toen natuurlijk de geboorte van onze kinderen! Het krijgen van kinderen is bij ons niet geheel 'soepel' verlopen zeg maar, maar uiteindelijk is het dus helemaal goed gekomen, want op 21 juli 2004 kwam Jordy ter wereld, op 15 september 2005 kwam Luuk en op 29 december 2007 werd Thijs geboren!
Bij mij is altijd de wens gebleven om in Oostenrijk te wonen...dat zit er al heel erg lang in bij mij en dat wist Erik. Aangezien Erik eerst één grens wel genoeg vond (naar DL) en dat we daardoor nog vrijwel alles 'om de hoek' hadden, zoals het werk en de familie, hebben we dus gebouwd en konden we een huis bouwen naar onze eigen smaak en zowaar een vrijstaand huis, wat voor ons in Nederland nooit zou zijn weggelegd. We hebben gebouwd met de gedachte, dat we in dit huis oud zouden worden...anders waren we er ook nooit aan begonnen, denk ik. Na een aantal jaren, begon het ons wat te benauwen, letterlijk. Niet het huis zelf, maar de wijk waar we in woonden. De huizen zijn er behoorlijk dicht op elkaar gebouwd, met smalle straatjes en als uitzicht de daken van de omliggende huizen...wij zijn meer van de natuur, vrijheid, wandelen, erop uit! Vandaar dat we toen wel eens keken naar huizen (in Duitsland), die net wat meer buitenaf lagen, niet van de bewoonde wereld af, maar ook niet in een Siedlung. Het bleef wel bij kijken, want iets wat je zelf hebt opgebouwd, doe je niet zomaar weg....
De rest van het verhaal is eigenlijk wel bekend (voor de bloglezers in elk geval)...
Dus nee, van stilzitten was niet echt sprake en daar zal de komende jaren ook geen sprake van zijn!

dinsdag 18 september 2012

Snotter, bank, notaris en Stollenwanderweg

Nou daar zit je dan...snif snotter proest...dikke ogen, zere keel en een energiepeil van niks...fijn!
Ik ben inmiddels aan de Kamillethee en af en toe de neus sprayen en ach...ik zit nog steeds op de stoel! Er staat alleen nog een strijkplank met een stapel strijkgoed klaar...die staat nog maar even...
In het weekend begon mijn keel wat zeer te doen, zondag begon ik iets te snotteren en gisterenavond kwam alles los, bah, ik ben lekker op tijd naar bed gegaan en heb vanmorgen warm gedoucht en verder maar zien hoe het verloopt, kan er weinig aan veranderen!

Het geregel gaat natuurlijk gewoon door. Gisteren heb ik een volgend bedrijf aan de telefoon gehad voor de vensters en die meneer heeft keurig zijn Angebot al per mail toegestuurd, de aanbieding is, dat als je deze week nog besteld, dan krijg je 10% korting op de vensters, niet op de montagekosten...met andere woorden, dit bedrijf is dan nog te duur ten opzichte van de twee andere Angebote!

Gisterenavond is de mevrouw van de verzekeringen geweest, met de meneer die 'verstand' heeft van hypotheken en ik had echt het idee, dat die man een beetje overrompeld was, dat we eigenlijk alles min of meer al in kannen en kruiken hebben...want Erik werkt helemaal nog geen drie maanden en met ons gezin zouden we veel meer aan maandelijkse kosten moeten verbruiken...de meneer was wel vriendelijk hoor en hij gaat bij een paar banken (wel bekendere banken en geen vage 'nog nooit gehoorde' banken) meer na, of ze er nog een betere aanbieding uit kunnen halen (duurt ongeveer een week), maar dan moeten ze al van heel goede huize komen, willen wij overstag gaan...en de kans dat dat gebeurd acht ik bijna nihil!!

De notaris heeft mij teruggebeld zojuist. Een heel vriendelijke mevrouw, die de vorige bewoners goed kent...en als je hier mensen kent, dan scheelt dat genoeg! We hebben even gekletst en ze heeft me een mail gestuurd met alles wat ze nodig heeft en zodra we met de bank klaar zijn, dan kunnen we haar bellen en een afspraak maken! Het komt steeds dichterbij!!

Jordy en Luuk zijn vandaag aan het wandelen met de school! Ze gaan een deel van de Stollenwanderweg lopen! Dat vind ik nog eens leuk en echt waar, alle kindjes stonden te popelen voor de deur vanmorgen. Ze hadden bijna allemaal bergschoenen aan en iedereen had zijn eigen rugtas met eten en drinken! Ze zijn om 8.00u weggelopen met de hele school en alle juffen en ook een heel bekende meneer uit het dorp die ze uitleg gaat geven bij de Stollen. Ik zag de meneer wel staan, een man van een jaar of 75 en misschien nog wel ouder en die vroeg aan mij of ik ook mee ging lopen, maar ik wees op Thijs, dat ik Thijs nog weg moest brengen en toen maakte de man een praatje met Thijs. Ik had geen idee wie die man was. Tot ze dus allemaal wegliepen en een moeder zei, dat dit een heel bekende van Bad Bleiberg is!
Ze trekken er in elk geval de hele ochtend voor uit, dus ik ben benieuwd naar de verhalen!!

maandag 17 september 2012

Geen verveling vandaag!

Vanmorgen rond 9.00u was de meneer er al met de Heizöl! Mooi op tijd dus. Aangezien de jongens op school zijn, heb ik beloofd om wat foto's te maken van de vrachtwagen...want vooral Jordy vond het heel vervelend dat zo'n firma niet voor hem even in de middag kan komen...

de vriendelijke meneer poseerde zelfs!

de 2000 liter is getankt, de slang wordt weer opgerold.
De eerste ochtend alleen vanmorgen en de tijd was zo om...toen de meneer van de Heizöl kwam, was ik net wat aan het opruimen, ik had al geld gehaald en een paar boodschappen, de jongens weggebracht naar school en de Kindergarten.

Thijs had vanmorgen niet zoveel zin. Een echte maandagochtend was het voor hem. Er kwamen een paar traantjes opwellen, maar hij wilde niet dat de juf dat zou zien, dus hij draaide zich weg en ik moest zorgen dat de waterige oogjes er niet meer waterig uitzagen...wat een bikkel hè...

Thuis heb ik, nadat de meneer van de Heizöl weg was, nog weer verder opgeruimd, papierwerk uitgezocht, gebeld met het notariskantoor (de juiste persoon waar ik om vroeg was er vandaag niet, zij belt mij morgen), de meneer van de Dämmung gebeld en de Energieausweis doorgemaild, de wc en badkamer schoongemaakt en stof gezogen, aardappels geschild...we hebben namelijk vanmiddag warm gegeten, want om 18.00u komt de mevrouw van de verzekeringen nog even langs met een collega, om over het voorstel van de bank te kijken en de laatste verzekeringspapieren mee te nemen. Nu kan ik zorgen dat de jongens en ik aan het einde van de dag op tijd klaar zijn met brood eten en het eten voor Erik heb ik klaargemaakt op een bord, dat scheelt vanmiddag om 17.00u een boel stess!

Rond de middag belde een mevrouw voor de kachel die we op internet hebben gezet, of ze kon komen, met haar man samen om de kachel te bekijken. Ze zijn geweest, maar de meneer durft het niet aan de kachel zelf los te halen, omdat er een omhulsel van speciale stenen omheen zit, die er ook bij horen...zonder die stenen heeft de meneer er niets aan, maar ja, als hij het loshaalt en er knalt wat kapot, dan neemt hij de kachel niet mee....vanavond maar even kijken wat Erik ermee wil. De meneer zou nog een keer weer bellen.

Van verveling vandaag dus geen sprake...

zondag 16 september 2012

Der Alltag, Snoopy, balkon, keuken en auto

Het is alweer zondagavond...wat vliegt de tijd weer zeg, de jongens liggen in bed, twee slapen er al...morgen begint er weer een nieuwe week, een week van werken voor Erik, een week van naar school gaan en leren voor Jordy en Luuk, voor Thijs een volgende Kindergartenweek met ook nieuwe dingen en voor mij...een heel nieuw begin! Vanaf morgen begint bij ons in huis eigenlijk pas ''der Alltag'', met andere woorden: het dagelijkse gewone leven. Morgenvroeg ben ik alleen! Vorige week waren mijn ouders er nog en was er dus nog aanspraak of hulp of een auto bij de deur om in Villach 'even' wat te kunnen regelen, morgen niet meer. Dan kunnen we allemaal pas echt met het wennen beginnen, al klinkt dat wat zwaar vind ik zelf. Het zal in elk geval heel anders zijn.
Morgenvroeg staat er gelijk het een en ander op het program! Eerst natuurlijk de jongens allemaal op de juiste plek brengen, daarna naar de bank, want morgenvroeg wordt er 2000 liter olie gebracht...kassa! Ik kan de meneer van de Dämmung bellen, om de energieausweis door te geven, zodat hij zijn offerte compleet kan maken. Ik kan de notaris bellen, voor een afspraak of ik elk geval: wat heeft de notaris allemaal nodig om het Kaufvertrag klaar te kunnen maken!
Ik kan nog een bedrijf proberen te vinden voor een tweede offerte voor de Dämmung en ik heb inmiddels geprobeerd bij nog een bedrijf de gegevens voor nieuwe vensters door te geven, maar dat lukt nog niet. Dit bedrijf maakt nu reclame voor een actie wat vensters betreft...nou ja, ze mogen altijd een offerte doen! Dus die bel ik dan morgen ook maar even.
En verder nog wat poetsen in huis...

Gisteren hebben de konijnen weer even aan het lijntje gelopen. Snoopy vindt het helemaal niet zo erg om een riempje om te krijgen, maar Speedy laat dat niet zomaar toe. Uiteindelijk hebben beide konijnen er wel goed gebruik van gemaakt en even flink de pootjes gestrekt!

Jordy met Snoopy


Snoopy vindt het allemaal heel interessant!

En dan.....TADAAAAAAAAAA!!!!! Erik heeft vandaag het laatste deel van het balkon klaargemaakt en het is nu dus helemaal klaar: eindelijk!!!!! (Nou ja, er moeten nog latten op, maar die erop zaten is zo'n --- -werk om ze te schuren, dat Erik nieuwe latten wil halen en in de garage gaat verfen en ze er dan op schroeft...) Erik is gewoon helemaal opgelucht: het volgende project mag beginnen!


En het volgende project zal de keuken in het appartement zijn, we hebben namelijk een keuken gevonden via Willhaben (soort Marktplaats). Het is een hele mooie keuken, van nog geen twee jaar oud en amper gebruikt! We zijn er anderhalf week geleden al geweest om de keuken te bekijken. Het is een keuken waarnaar wij op zoek waren en eerst niet konden vinden, nieuw was deze nog behoorlijk aan de prijs, maar nu hebben we 'm dan! Zaterdag kunnen we deze ophalen!

Ik las trouwens mijn blog nog even terug en zag, dat ik geschreven heb, dat ik naar het Finanzamt ben geweest om te vragen of ze een Nova berekening voor onze auto wilden maken, maar ik heb er nog niet op geantwoord zeg maar...het antwoord is: ze wilden het niet doen, zonder andere papieren!!! Grrrrrr, ze willen hebben, dat we eerst het Schein bij de dealer ophalen (à € 100,00) en ook het Pickerl bij de ÖAMTC (kosten nog onbekend) en daarna willen ze de berekening pas doen...Ik heb alles uit de kast gehaald, de meneer lief aangekeken, alles duidelijk uitgelegd, maar nee, zonder de andere papieren wilde hij het niet! Nu zou het erop neer komen, dat we eerst onkosten moeten gaan maken, om vervolgens een berekening te kunnen laten maken en daarna een beslissing nemen of het de moeite nog waard is....tssssss, waardeloos! We hebben voorzichtig al naar andere auto's gekeken, want we hebben nu echt het idee, dat het een heel langdradig verhaal gaat worden om onze auto op kenteken te krijgen....een auto van 10 jaar oud en iets van 230.000 km op de teller....