vrijdag 13 juni 2014

Bomen, Frauenarzt en onweer

Een tijdje geleden schreef ik al eens over de bomen op het stuk grond achter ons huis. Ik heb nagevraagd bij de verzekering, wat er gebeurd, als er een boom omvalt en ons huis beschadigd (ik ga nog niet gelijk van erger uit). Ik wilde weten, dat dan niet wij zelf aansprakelijk gesteld kunnen worden, want ik hoorde hier de raarste verhalen rond gaan. De mevrouw van de verzekering heeft het nagevraagd bij de specialist op dat gebied en kon mij vertellen, dat inderdaad iedereen voor zijn eigen begroeiing verantwoordelijk is, ook als een stuk grond langer niet in de gaten gehouden wordt, dan nog is de eigenaar van het stuk grond verantwoordelijk voor eventuele schadeposten. Ze raadde mij wel aan, om foto's te maken van de bomen die direct achter ons huis staan. Mocht er daadwerkelijk een flinke tak uitknappen bijvoorbeeld, dat de eigenaar dan niet kan zeggen: ''maar die komt niet uit mijn boom...''. Tja, ik heb dus flink wat foto's gemaakt van de bomen en misschien toch ook maar een keer de eigenaar aanschrijven, niet boos, maar gewoon even attent maken, dat er misschien wel eens naar de bomen gekeken moet worden.

Inmiddels heb ik het eerste artsenbezoek achter de rug! Gisteren bij de ''Frauenarzt'' geweest. Haha, ik ben niet zo goed in het vinden van wegen, dus ik heb eerst op de computer gekeken, waar ik moest zijn en toen de kaart erbij gepakt. Gelukkig vond ik het in één keer! Ik ben bij een Privatarts geweest, dat voelde bijna luxe! Aangezien wij een privéverzekering erbij hebben, mag ik daar dus naar toe, zonder op extra kosten te komen zitten. Je betaalt namelijk de behandeling contant en je krijgt een deel terug bij de Krankenkasse en de rest van de privéverzekering. Normaal zou ik niet naar zo'n arts toe gaan, maar de mevrouw van de verzekering gaf echt aan een voorkeur te hebben voor dit soort artsen, bijna nooit een wachttijd in de wachtkamer (dat klopte in elk geval), snelle afspraak (klopte ook) en het is meestal gemoedelijker (dat klopte zeker!). Onze huisarts had haar min of meer aanbevolen omdat ze goed gewaardeerd werd op internet...al kent hij haar zelf niet, omdat hij hier natuurlijk nog nieuw is! Tja, ik kende nog geen enkele ''Frauenarzt'' hier, dus daar kon ik niet over oordelen, maar het klonk wel prettig in elk geval en in dit geval dus ook nog een vrouwelijke arts! Haar praktijk zit in een heel oud gebouw, gelukkig stonden er namen van artsen op de poort, anders was ik er niet zomaar naar binnen gegaan geloof ik! Gelukkig zat er een heel spontane vrolijke assistente, die de gegevens op heeft genomen en toen kon ik gelijk met de arts meelopen, die net uit haar ruimte kwam. Een rustige en open vrouw, de vijftig gepasseerd (ik ben slecht in schatten...) en haar kamer bestond uit een soort woonkamertje! Twee bankstellen, een salontafel waaronder ze haar toetsenbord vandaan haalde en van alles hing er aan de muren en stond er in de vensterbanken, leuk! We maakten een praatje en daarna naar de onderzoeksruimte, ook gezellig ingericht en ze bleef ook gezellig kletsen, over koetjes en kalfjes, over ons huis, over de kinderen etc. Ik ben dus tevreden, de Frauenarzt is helemaal tevreden en ik hoef pas over een jaar tot anderhalf jaar terug te komen! Nou ja, het voelt wel weer prettig nu, alles is weer eens goed gecontroleerd!

Gisterenmiddag, toen ik dus bij de arts was, brak de hemel open!! Na dagen van flinke hitte, kwam er dan nu toch een flinke onweersbui en heeeeel veel regen! Achteraf vernam ik, dat in Villach het toch een flink stuk harder tekeer is gegaan en ook meer regen is gevallen, maar in Bleiberg heeft het gisterenavond nog ''netjes'' geregend, ik hoefde dus voor de verandering een keer niet te sproeien! Vandaag schijnt de zon, maar het begint alweer te betrekken af en toe, het zou vanmiddag nog weer een keer kunnen gaan onweren, we zien het wel.
Vanmorgen heb ik me gestort op het bakken van een Kuchen voor de gasten, een was opgehangen en de ordner die in het appartement staat weer 'up to date' maken. Ik heb prijzen gecontroleerd, van uitstapjes die ik in de map heb zitten, nieuwe telefoonnummer van de nieuwe huisarts moest er nog bij en wat andere informatie bij de map in gedaan, al met al redelijk wat zoek-, speur- en printwerk, maar de map is er weer klaar voor!

woensdag 11 juni 2014

Klussen...

Er wordt rondom het huis nog volop geklust, helaas hebben we ook een poosje minder goed weer gehad, maar nu kunnen we er weer tegenaan! De plek waar de konijnenren komt te staan, krijgt al gestalte...bedenk niet: ''goh, dat heeft lang geduurd...'' , want ik denk dat Erik dan niet vrolijk wordt!! Haha, het gat wat je ziet, waar Erik in gehurkt zit, daar is flink wat zweet voor nodig geweest om het erin te krijgen! De grond die we hebben, bestaat nu eenmaal voor een deel uit zand en dan voor een heel groot deel uit stenen...de schep kon dus niet één keer gewoon de grond in, maar moest steeds de grond in gewrikt worden! Maar goed, het gaas ligt nu op de bodem en ik heb er samen met Jordy het schoon gezeefde zand weer in geschept, maar dit is nog niet genoeg... 

tja, voordat Erik hier weer mee verder kan, móet toch echt eerst de trap naar de voordeur gerepareerd worden!! Zoals ik al eerder gezegd heb, laat een winter hier flinke sporen na en dan ook vooral in bestratingen...de trap naar de voordeur is een zeer onhandige trap, loopt niet lekker, maar ja, hij zal toch nog wel echt even mee moeten gaan voorlopig! Een flink aantal grindtegels zijn losgeraakt... afgelopen jaar begonnen een aantal al los te zitten, maar na de afgelopen winter, was het toch wel heel erg. De lijmlaag onder de tegels is volledig kapot, de tegels zitten helemaal los en als er dan iemand verkeerd op gaat staan, zouden er misschien ongelukken kunnen gebeuren! Erik had er voor de afgelopen periode al een paar wigjes onder gezet, zodat de tegels niet konden kiepen, maar we krijgen dit weekend weer gasten, vreemde gasten, en dan willen we het aangezicht toch wel weer strak hebben! Vandaar dat Erik gisterenavond de loszittende tegels eruit heeft gehaald, de boel schoon heeft gemaakt en nu is Erik bezig om ze er weer vast in te lijmen!En dan de Radfahrprüfung! Vanmorgen om 7.30u ben ik met Jordy en Thijs op de fiets naar Bleiberg Nötsch gegaan. Luuk bleef nog heel even in huis en is toen naar school gelopen. Om 7.45u moest iedereen bij de afgesproken plek staan, gewapend met een complete fiets (dus met lampjes, reflectoren in de wielen en op de pedalen etc.) en een goedzittende helm. Ik heb gewacht tot de juf van Jordy er was, net als de politie die de Prüfung afneemt en toen ben ik met Thijs weer naar huis gefietst, fiets neergezet en toen Thijs lopend weggebracht.
Rond half tien hoorde ik de groep lopen, de groep van Jordy. Ze zouden na de Prüfung weer naar school lopen en ik had Jordy gezegd, dat ik de fiets op dat moment van hem over zou nemen en thuis neer zou zetten. Allemaal lachende gezichten trof ik aan en inderdaad, alle kinderen hadden de Prüfung goed doorstaan!! Joehoe, het fietsrijbewijs is dus binnen!! Eén kindje uit Jordy's klas heeft niet deel mogen nemen, want dit kindje had de schriftelijke Prüfung tot twee keer toe niet doorstaan...

De temperatuur van de afgelopen dagen liegt er niet om! Met gemak zitten we al dagen boven de 30 graden...volle zon en bijna geen zuchtje wind...ik heb er dus voor de avonden een taak bij: Sproeien! Veel van het gezaaide gras is er al wel door, maar ik heb inmiddels al twee keer bijgezaaid en het is nog jong gras...ook ben ik nog in de tuin bezig geweest en wil ik mijn mooie rotstuin natuurlijk wel mooi houden!! Vandaar dus dat ik een flinke sproeironde door de tuin doe in de avonden en ook de balkons moeten natuurlijk bijgehouden worden! Twee keer per dag krijgen de bakken met dit weer water en ook de uitgebloeide bloemetjes er steeds netjes uithalen...maar ik doe het graag!! Het staat gewoon mooi, ik heb er lol aan en je ziet de planten en bloemen groeien en meer kleur krijgen! We krijgen ook weer veel reactie op onze rotstuin aan de straatkant, veel mensen blijven even stilstaan en bekijken alles :-), zo leuk! Mensen die mij vorig jaar hebben zien beginnen met deze tuin, gasten uit het Kurzentrum, die trof ik de afgelopen weken weer. Ze komen al elf jaar met twee stellen naar Bad Bleiberg, kenden het huis dus ook in onbewoonde staat en net als vorig jaar, toen ze al vele complimenten over de tuin en het huis maakten, bleven ze ook nu weer staan. Inmiddels heb ik ze in de afgelopen weken meerdere keren gesproken (ze zullen nu weer naar huis zijn) en ze vinden het prachtig allemaal en dat vind ik dan weer heerlijk, dat mensen zich zo uiten en positief zijn en ze zien het ook echt, ze hebben echt van alles opgenoemd, wat er sinds vorig jaar veranderd is aan het huis en de tuin!

dinsdag 10 juni 2014

Aardbeienjam en Maiwipferln

Gisteren bij het aarbeienveld plukten we 7,5 kg aardbeien! Ow, wat zijn ze lekker! Heerlijke dikke rode en sappige aarbeien...mmmmm!! 4 kilo heb ik gisteren ook gelijk nog verwerkt tot jam:


Twee kilo aarbeiden heb ik gewassen en in stukken in de vriezer gedaan, die wachten op een volgende jam, maar dan eentje met twee soorten vruchten, misschien wel de Zwetschgen! En de rest smikkelen we gewoon lekker op, op een beschuit, in de joghurt, bij het ijs en gewoon lekker zo!

Het gaat nog steeds super met de Maiwipferln! Er heeft zich al een behoorlijke hoeveelheid siroop afgezet. Ik heb de twee potten, die ik met de soort bruine suiker gemaakt heb, bij elkaar in gedaan inmiddels. De onderstaande foto's zijn op verschillende dagen gemaakt:
Op internet zoek ik nog geregeld naar geschreven stukjes over deze siroop en ze zijn bijna allemaal even veelbelovend! Het zou erg goed zijn tegen vastzittend slijm, tegen een zere keel en gewoon tegen een verkoudheid in het algemeen, we laten ons verrassen dus!
Waar ik eerder las over twee weken laten staan, de Maiwipferln in de suiker, lees ik eigenlijk steeds vaker, dat je ze juist wat langer moet laten staan, de takjes mogen best bruinig worden allemaal, juist dan betekend het dat de werkstoffen uit de takjes zijn!

Vandaag hadden de jongens nog vrij, morgen mogen ze weer naar school. Jordy moet ik morgen om 7.45u in Bleiberg Nötsch met de fiets afzetten, hij heeft dan zijn Radfahrprüfung!

maandag 9 juni 2014

zondag 8 juni 2014

Gefeliciteerd!

Voor mijn vader:

Inmiddels heb ik gelezen en gezien, zowel via Facebook als op de Whatsapp (thanks aan broers en schoonzussen) dat jullie gisteren een mooi feest hebben gehad, fijn! Voor vandaag wensen wij mijn ouders nogmaals een fijne dag!

Van harte gefeliciteerd en wij hopen op nog vele gezonde jaren!

Liefs Jordy, Luuk, Thijs, Erik en Karin

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Hier in Oostenrijk is het niet alleen, net zoals overal, Pinksteren, maar ook Vaderdag!! Vandaar dat ik gisteren toch maar even een chocoladetaart gebakken heb voor zo meteen bij de koffie en een Nudelsalat voorbereid heb, voor vandaag bij de barbecue!
Wij maken er een mooie dag van, allemaal heerlijk zomers gekleed want het beloofd een zeer warme dag te worden, de parasol staat, de hangmat staat klaar...mmmmm, dat wordt een heerlijk dagje!

Voor een ieder wensen wij een zelfde heerlijke dag vandaag!!