zaterdag 10 november 2012

St.Martin en de hemel

Thijs zijn feest...
Thijs moest zijn Laterne om 12.00u, na de Kindergarten mee naar huis nemen,
om deze om 17.00u, met kaars aan, weer mee terug te nemen. Je ziet op de foto
hoe trots hij op zijn eigen Laterne is
 
Kijk, de echte kaars!

Vol in spanning over de optocht die gelopen wordt,
ze houden hier allemaal het touw vast, zodat ze bij
elkaar blijven!

De verzamelplek, voor de Kindergarten
 
 
Eindelijk is het zover, ze vertrekken!
 
De Pfarre heeft zijn zegje ook weer gedaan...

Bij de Bartholomäuskapelle was de plek waar de Pfarre zijn woordje hield en
probeerde uit te leggen wie St.Martin was. De kinderen hebben liederen gezongen.
Tevens is dit de plek waar vroeger de kerk heeft gestaan, maar door een lawine
totaal verwoest is, vandaar dat er nu een kapel neer is gezet.

De dorpsgemeenschap zorgt er elk jaar voor, dat er voor
de kinderen thee en Krapfen zijn...hahaha, die was zo op!
Het was een mooi feest en Thijs is helemaal trots. Het was trouwens wel berekoud! Gelukkig had Thijs zijn sneeuwbroek aan. We hebben op de weg naar huis met z'n allen nog even stil gestaan en naar de hemel gekeken...wat een prachtige sterrenhemel! Doordat het zo helder was, waren er ontelbaar veel sterren, Jordy zei: ''wauw, zoveel sterren heb ik nog nooit gezien...''

vrijdag 9 november 2012

Gewandeld en appeltaart!

Heerlijk gewandeld vanmorgen!! Er zijn een aantal vrouwen die meelopen, maar het is heel vrij en als je zin hebt, loop je mee, zo niet dan niet, er wordt niet moeilijk om gedaan! Eentje was er ziek, een ander kon niet, dus nu liepen we met drie vrouwen en een man! De oom van Ute, die aan de overkant woont, die loopt ook vaak mee. Het is een oudere man, die we al vaak gezien hebben, hij is steeds de eerste die met de sneeuwfrees aan de gang is! We kijken regelrecht op zijn huis. Nu heb ik die man dus ook leren kennen, het is een vriendelijke man met humor.
We zijn de Erzberg omhoog gelopen op een stuk waar wij al eerder gelopen hebben, het eerste stukje in elk geval, maar nu pakken ze steeds de routes tussendoor zeg maar...ietsje steiler, maar wel goed te doen. Door de sneeuw waren er al een flink aantal bomen omgevallen, precies over het pad, dus we hebben ook af en toe moeten klauteren (op af en toe best steile stukken...). Haha, toen we net een eindje op weg waren, voor mijn gevoel redelijk 'klimmend' omhoog, was de temperatuur voor ons al flink gestegen, mede door de zon die volop scheen. Ute deed haar jack uit, ik ook en toen zei ze:
''het vlakke gedeelte hebben we nu wel gehad...''
?!, vlak? Haha, ik heb niets gezegd natuurlijk, dan laat ik mij ook niet kennen! Jack omgeknoopt en weer verder. Maar ik ben trots op mezelf, want ik kon ze prima bijhouden, zonder (zoals Erik weleens zegt) als een stoomblok er achteraan te puffen... Het was echt leuk, gezellig gekletst, nieuwe dingen geleerd. We zijn gelopen tot de Hubertushütte, een jachthut, gewoon een hut die nu van iemand is, geen Gaststätte of zoiets. Daar op de veranda hebben we wat gedronken en van het uitzicht genoten en toen weer naar beneden! Af en toe, vooral de terugweg, zaten er flink steile stukken bij...als je weg zou glijden, dan lag je wel een aantal tientallen meters lager...ook de 'oude' oom (zeker de 70 gepasseerd) liep moeiteloos mee.
De terugweg kwamen we langs een ontzettend mooie grot! Wauw, het leek wel een soort grote kamer, waar een klein en ondiep 'riviertje' van water in stond nu, door alle smeltwater. Je kon er zo twee gangen inkijken van de Stollen. De oom wist te vertellen, dat dit nog wel een overblijfsel is van de bergbouw, maar het is echt prachtig! Het probleem is alleen dat ik dit weggetje, ben ik bang, nog niet zo terug kan lopen...maar dat komt vast nog wel en daarbij is het voor Thijs nog wel een gevaarlijk stuk!
We kwamen uiteindelijk terug via het paadje 'langs' ons huis. Bij Ute hebben we nog koffie gedronken en ja, echt waar, ik heb appeltaart gegeten en die was lekker!!!!!! Hahaha, mensen die mij kennen weten dat dit echt iets nieuws is, ik eet geen appelflap, appeltaart, appelcake etc. Ik heb het Ute gezegd, dat ik een stukje wilde proberen, ze zei voor de grap: ''als je het niet lekker vindt, krijg je nooit meer iets!'' Haha, maar het was echt lekker en heb vervolgens een groter stuk genomen! Dit was geen appeltaart boordevol appel en rozijnen, maar het was volgens haar een heel simpel recept die je voor alle vruchtensoorten kunt gebruiken. Ze had er een laagje appel in zitten en een soort kruimeldeeg erboven op met kaneel en suiker. Geen dikke stukken druipende, kledderige appel...brrrr, maar dit ga ik zelf ook eens proberen!

Eenmaal thuis heb ik snel gedoucht en toen Thijs opgehaald. Vanmiddag om 17.00u hebben we Laternenfest. Thijs kan al bijna niet meer wachten!

donderdag 8 november 2012

Rekening, Canaldigitaal en wandelen!

Mijn ouders kregen nog een verrassing in de brievenbus... Thijs is in april, toen Erik en ik in Oostenrijk zaten, met zijn ogen dicht van de fiets gevallen (tja, je moet alles geprobeerd hebben!) en zijn lip is toen gescheurd. Via de huisarts zijn ze doorgestuurd naar het ziekenhuis in Almelo. Ik had alle pasje meegegeven, dus alles was bij de hand. Alles is ook gescand en opgeschreven en we hoorden er niets van weer...tot eergisteren! Er zat een brief in de brievenbus bij mijn ouders met een rekening van het ziekenhuis...Thijs zijn lip is door een plastisch chirurg gehecht en hij heeft daardoor ongeveer 20 minuten een behandelruimte van het ziekenhuis gebruikt...om niet in details te treden, de hoogte van de rekening overschrijdt het getal met drie nullen.
Vandaar dat mijn ouders even hebben geskypt om te overleggen hoe we dit het beste aan konden pakken. Dit moet namelijk bij het CVZ (laat ik over deze instantie maar niet meer uitwijken, bloglezers weten genoeg, ben ik bang...) ingediend worden. Ik ben zelf de zolder opgegaan om wat papieren erbij te halen en heb pasjes van Thijs ingescand en doorgestuurd naar mijn ouders, mijn moeder heeft een brief gemaakt en ze sturen het hele zooitje aangetekend naar het CVZ...
We zijn allemaal van mening dat dit een erg lange geschiedenis gaat worden, maar ik hoop natuurlijk van niet...

Dezelfde avond heb ik even een controle gedaan van de nederlandse bankrekening. Gewoon om na te kijken of er geen rare dingen gebeuren...tja, daar werd mijn gemoedstoestand niet beter van...Canaldigitaal vond het toch nog weer nodig om een volledige jaarlijkse bijdrage af te schrijven!! Dit was juist, waar ik aan de telefoon duidelijk om gevraagd heb, of dit niet kon gebeuren, maar de meneer verzekerde mij, dat dit echt niet meer kon. Het meest irritante is, is dat ze drie dagen later netjes een restitutie van het afgelopen jaar terugstorten, van maar liefst twee euro. Met andere woorden, het is opgezegd, ze storten het teveel betaalde netjes terug en vervolgens incasseren ze gewoon een heel nieuwe jaarlijkse bijdrage van 75 euro! Dezelfde avond heb ik ze nog een email gestuurd met een kort maar krachtige uitleg en dat ik mijn geld terug wil hebben...het antwoord moet nog volgen.

<<zucht>> waarom zou het ook goed gaan?

Het weer is buiten weer heerlijk! Na maandag is de zon er weer doorgekomen en in de nacht vriest het. Het is dus koud, helder en daardoor heerlijk! We genieten nog maar even met volle teugen van de zon hier...volgens de juf van Jordy is het namelijk op 19 november gedaan met de zon, volgens Andy op 25 november (maar hij is al bijna 30 jaar weg uit Bad Bleiberg). Zondag zou er weer kans op sneeuw zijn!

Morgenvroeg ga ik met een groepje dames wandelen! Ute vroeg mij een paar weken geleden of ik op vrijdags in de ochtend mee wilde. Ze gaan normaal elke vrijdagochtend, alleen niet op schoolvrije dagen en toevallig waren de afgelopen twee vrijdagen schoolvrij. Maar morgenvroeg gaan ze weer! Eerst worden de kinderen naar school gebracht en dan tegen 7.45u vertrekken we (ze komen bij de Kindergarten om mij op te pikken). Ze lopen altijd de Erzberg op, naar een bepaalde hut....normaal zijn ze tegen 10.00u/10.30u terug...ahum, ik met mijn superconditie...dan kan het misschien wel iets later worden!! Het is wel echt wandelen, dus misschien valt het mee, ik ben natuurlijk wel iets meer gewend geraakt de laatste maanden!woensdag 7 november 2012

Uitleg

Even nog over gisteren, mijn vermelding over de website aanpassing. Ik bedacht mij, dat er nu best mensen zullen denken: ''goh, moet dat allemaal zo lang duren dan?''
Graag wil ik dit toch even toelichten, het is zo, dat het meeste door Erik zelf gedaan wordt/zal worden. Ik help waar ik kan en ook de jongens dragen af en toe hun steentje bij! Om een voorbeeldje te noemen: de keuken...
Een paar weken geleden is Erik daarmee begonnen. De oude keuken hebben we verschonken en is afgehaald. Er zaten tegels, gezet in cement, aan de muur, die we echt niet konden gebruiken en te lelijk en/of kapot waren. In plaats van alleen de tegels te kunnen verwijderen, brokkelt er ook de cementlaag af...dus ook die heeft Erik in het geheel verwijderd. Er zaten 'maar liefst' twee stroompunten in de keuken, terwijl er een magnetron, vaatwasser, koelkast, diepvries, kookplaat, wazemkap en verlichting in komt, plus dat er natuurlijk boven het aanrecht nog een paar stopcontacten moeten komen voor koffiezetapparaat, waterkoker etc....dus Erik heeft er meerdere stroompunten bij gemaakt, leidingen in de muur gemaakt voor de bedrading. De waterleiding zat 'natuurlijk' op de verkeerde plek en is nu ook verplaatst. Erik is inmiddels begonnen met het gipsen van een muur en ik heb eergisteren de piepschuimplaten van het plafond gehaald en ook een gedeelte behang verwijderd.
Erik werkt natuurlijk van maandag tot en met vrijdag, als hij terugkomt, gaan we eten en daarna heeft hij nog even tijd met de jongens. Als de jongens in bed liggen, kan Erik niet meer gaan boren of sleuven frezen, want Jordy is een behoorlijk slechte slaper de laatste tijd... Blijven voor uren maken, de zaterdagen over. Buiten dit alles, wonen we natuurlijk niet in een spiksplinter nieuw huis en komen we af en toe nog iets tegen, als een lekkende waterkraan, een radiator die het niet goed doet...nu hoeft er gelukkig geen gras meer gemaaid worden, maar ook daar ging in de zomer best veel tijd in zitten, om nog maar iets te noemen. En ja, Erik doet het liefst alles zelf, maar dat kan gewoon niet...de kozijnen vervangen bijvoorbeeld, wilde hij ook eerst wel 'even' zelf gaan doen...daar heb ik hem vanaf kunnen praten en volgend jaar worden de kozijnen door iemand anders geplaatst.
Simpelweg hebben wij er het geld niet voor om te zeggen dat we alles uit handen geven, dat is ook absoluut niet wat Erik wil, maar daardoor duurt het allemaal wat langer. Gelukkig hebben wij er geen grote haast mee en heeft er niemand geboekt voor die tijd, dus wij doen niemand te kort.
En na de keuken, komt de badkamer en de wc...
Waarschijnlijk kunnen we de kozijnen ergens in maart laten plaatsen, dat ligt een beetje aan het weer, het zou dus ook nog later kunnen worden. Nadat de kozijnen geplaatst zijn, dan kunnen pas de wanden aan de binnenkant, waar de kozijnen geplaatst zijn, afgewerkt worden...dus ook de laatste tegels in de badkamer geplaatst worden bijvoorbeeld.

Vandaar dat we besloten hebben, om het zekere voor het onzekere te nemen en de uiteindelijke datum voor de opening naar 1 juni 2013 te verplaatsen, zo hebben we nog een flink aantal maanden de tijd!

dinsdag 6 november 2012

Website-aanpassing en Laternefest

Om gelijk met de deur in huis te vallen: ik heb de site van ons appartement aangepast! Eerder heb ik al verteld, dat we al wel wisten, dat we 1 december niet zouden gaan halen, maar welke datum ben je wel klaar? Wij zijn hier behoorlijk afhankelijk van het weer. Wij bleven positief ingesteld en verwachtten dit jaar nog nieuwe vensters te kunnen plaatsen...tijdens het aanvragen van de offertes, werd ons al duidelijk gemaakt, dat het in Bad Bleiberg op zijn allerlaatst nog in oktober zou kunnen...dit in verband met plotselinge sneeuwval (hebben we inderdaad gehad) of flinke kou. Ook duurde het allemaal langer, voordat we het huis op naam kregen (helemaal officieel moet het nog steeds worden) en zonder dat je het huis op naam hebt, ga je geen grote uitgaven doen!
De Dämmung waar ik het eerder over had, wordt voorlopig niets...de kosten daarvoor zijn een heel stuk hoger, dan voor die tijd gedacht, dus dit willen we nog wel doen, maar niet volgend jaar...
Al met al, hebben we alles op een rij gezet: wàt moeten we nog doen en wànneer kunnen we dit doen?
Ik heb ook al gezegd, dat het geen vertrouwen schept, als je een datum steeds maar weer aanpast...vandaar dat we een flinke verschuiving hebben gedaan.... kijk maar eens op: www.hausfischer.com

En dan verder:
Thijs is helemaal blij! Vrijdag hebben ze vanuit de Kindergarten het Laternefest! Hij heeft al een Laterne geknutseld op de Kindergarten en hij vroeg mij, waar de juf bij was, waar ik die lampjes aan stokjes had liggen (pfff, ergens op zolder...)...''Nee, zegt de juf, Thijs die heb je niet nodig, wij doen er een echte kaars in!''
Dat gezicht van Thijs! Wauw, een echt kaars! De juf legde even uit hoe het verloop van het Fest is en Thijs stond te luisteren en vond het natuurlijk zwaar interessant! Toen we thuiskwamen, voelde hij zich heel groot, want Thijs heeft zelf gevraagd of Jordy en Luuk ook mee mochten en dat mocht! Nu kon Thijs dus het goede nieuws gaan vertellen. Hahaha, als een volwassen minimens vertelde hij later hoe het zat. Het kwam heel geleerd over!

Reactie op reactie:
Josina, wij zitten inderdaad hoog en droog...gelukkig, wij hebben hier in het dorp wel 'wat' overlast, maar niet in extreme mate. Bad Bleiberg ligt op 920m hoogte en hier 'loopt' geen grote rivier door het dorp, alleen een kleine ''Bach'' die in Bad Bleiberg onder de promenade doorloopt...die kan het nu niet allemaal aan, maar het is nog steeds niets alarmerends. Ik hoorde wel iets over ondergelopen kelders, maar niet bij ons...

maandag 5 november 2012

Luchtalarm

Vorige week ging het luchtalarm ook al een keer en vanmorgen alwéér, rond een uur of 06.15u! Ik zei nog tegen Erik, als ze zo gaan beginnen, dan reageert er straks niemand meer op, als het serieus is!
Maar ja, ik wist op dat moment nog niet dat er overstromingen waren...en dat ze bij dit soort voorvallen het luchtalarm laten gaan!
Het blijkt dat de Drau en de Gail buiten zijn oevers is getreden en voor flinke problemen zorgt in de omstreken. Brandweerkorpsen worden al sinds vannacht 03.00u overal vandaag getoverd om de problemen te verhelpen. Stroomuitvallen, Murenabgänge, spoorrailsoverstromingen en straten die weggespoeld zijn...er is dus wel degelijk wat aan de hand, maar wij zijn het niet ''gewend'' dat er voor zulke toestanden het luchtalarm wordt ingezet...dan weten we dat dus ook weer!

Gisteren hebben we bezoek gehad van mede-emigranten, Roel en Corine met hun twee kids. Ze hebben het campinggasstel teruggebracht, voor het geval we weer een stroomuitval hebben!! Haha, toen we namelijk stroomuitval hadden, bedacht ik mij, dat als het erg lang zou gaan duren, we ook op die manier wat warmte kunnen creëren, koffie of thee kunnen zetten en eten kunnen koken...multifunctioneel dus! Maar ja, dan moet je natuurlijk wel het gasstel voorhanden hebben! We hebben het dus nu weer terug, voor de volgende stroomuitval...
De jongens hebben gisteren lekker kunnen spelen met z'n vijfen en wij hebben even weer 'live' bijgekletst, het was gezellig!

http://www.kleinezeitung.at/kaernten/index.do Deze link geeft een kleine indruk van de huidige toestanden in de omgeving...
En ook deze: http://kaernten.orf.at/news/stories/2557455/