vrijdag 4 juli 2014

Vakantie

Joehoe vakantie!! Nou ja, de jongens hebben nu allemaal vakantie dan, Erik moet nog twee weken werken.
Jordy en Luuk hadden vandaag maar twee lesuurtjes waarin ze spelletjes mee mochten nemen en aan het einde hebben ze het Zeugnis gekregen en konden ze naar huis! Zowel Jordy als Luuk hebben een supergoed Zeugnis! Wauw zeg, ik was min of meer wel verbaasd eigenlijk, beide hebben zich op iets verbeterd, Jordy zelfs op twee vakken! Trots! Beide hebben nu dan ook echt wel een vakantie verdiend :-). Gisteren heb ik mij al met Jordy en Luuk aan tafel gezet en hebben we alle schrijfspullen doorgelopen. Alle potloden aangeslepen, stiften gecontroleerd, daar waar nieuw nodig was, vervangen. Faulenzer en Federpinal (twee verschillende soorten etui's) uitgemest en schoongemaakt, tassen op de kop, stofzuiger erdoor...een lijst gemaakt met ontbrekende spullen en vervolgens de spullen allemaal naar de zolder!

Vanmorgen heb ik nog van alles gedaan, om 9.00u had ik de Kuchen voor onze gasten ( :-) ) al klaar, ik heb de stofzuiger en de stofdoek door ons huis gehaald, twee wassen gedraaid en weggewerkt, samen met Thijs boodschappen gedaan, de kelder opgeruimd en uitgeveegd en de laatste schoolspullen van de jongens allemaal naar de zolder gedaan! Tussendoor nog even zo'n tuinkussenbox in elkaar gezet en op de plek gezet.
Erik heeft gisteren het hekwerk bijna klaar gekregen, morgen moet het laatste deel vastgemaakt worden, maar daarvoor moet dus een stuk conifeer weg. Vandaag heeft Erik het gras gemaaid. Het was weer flink gegroeid, ook de kanten moesten weer gemaaid worden en de beide Hügels, maar dat is niet helemaal klaar. Het weiland en de grote Hügel moeten morgen nog. Het grasmaaien kost gewoon flink wat uren tijd! Thijs en ik hebben de Hügel die Erik wel gedaan heeft, met de bladhark afgeharkt en ik heb de tuin nog weer geharkt en alles geveegd.
Al met al is het zo de laatste weken toch nog flink veel werk geweest wat er verricht is...het is goed om af en toe een stok achter de deur te hebben, maar het is ook wel weer fijn dat het werk gedaan is, wat op de planning stond...dat Hollandse (moet af) hè... :-) Vanaf nu geen grote klussen meer op de planning, ook Erik is namelijk wel aan vakantie toe!

woensdag 2 juli 2014

Siroop, jam, hekje en Hügel

We hebben inmiddels de Fichtensiroop geproefd! We zijn begonnen met de heldere en die smaakt helemaal niet gek! Heel zoet, dennensmaak en echt stroopachtig dik! Prima gelukt en als het dan ook nog de beloofde werking heeft ben ik helemaal blij! Gisteren hebben we de bruine Fichtensiroop geproefd. Tijdens de 'bereiding' en het staan rook deze een stukje lekkerder, maar nu blijkt, vinden wij, dat die ietsje minder lekker is dan de heldere, maar ook weer niet vies! De kinderen zullen, als het nodig is, de heldere wel kiezen! Tja, hopelijk hebben we het niet al te vaak nodig, maar zo ja, dan ben ik erg benieuwd naar de werking!

Ook de eigengemaakte jam (hier wordt het marmelade genoemd) met de smaak perzik/aardbei blijkt verrassend lekker te smaken! Haha, het was gewoon een probeersel, ik heb een kilo aardbeien en een kilo perziken genomen en daar dus jam van gemaakt. Het is een frisse, zoete en smaakvolle jam geworden!

Erik schiet inmiddels mooi op met het hekje. Er zal alleen nog wel een deel van een conifeer afmoeten, want de totale lengte van het hek wat we erbij gekocht hebben, blijkt breder uit te vallen. Erik heeft besloten het houten hek zelf te maken...hij had naar verschillende houten hekjes gekeken, maar vond van vele het hout te ''gammel'', het moet natuurlijk wel tegen de Oostenrijkse...corrigeer...Bleibergse winters kunnen! Vandaar dus dat we gemeten en gerekend hebben en Erik gisteren en eergisteren na het werk bij twee verschillende bouwmarkten alle materiaal gekocht heeft. Het eerste staalhekje staat erin en het houten deel daarna is in de maak. Grotendeels worden de palen in beton gezet, zodat ze goed stevigheid hebben.

Zelf heb ik vandaag een goede drie uur op de Hügel achter het huis gestaan...oei oei, daar ga ik spijt van krijgen later vandaag...benen, rug, heupen...maar goed, in die drie uur heb ik een enorme hoeveelheid onkruid verwijderd tussen al mijn gepote takjes bodembedekkers...helaas zijn er dus echt heel veel van die takjes niet aangeslagen, maar gelukkig ook best wel wat die nog steeds groen zijn. Ik wil er nu steeds weer verse groenen tussen poten, het zal vanzelf een keer goed komen...nou ja, niet helemaal vanzelf natuurlijk :-)
Na het onkruid verwijderen heb ik er met de handhark helemaal overheen geharkt...ahum...de Hügel bestaat, net als al onze grond, uit enorm veel stenen...doordat het gras er weg is gehaald, spoelen de stenen met de regen steeds weer boven de aarde uit...en met het harken wilde ik gelijk weer wat stenen wegharken en gewoon de Hügel af laten rollen. Dat heb ik ook gedaan, maar toen ik klaar was en achter mij keek, sloeg ik eerst een diepe zucht...ik heb uiteindelijk vijf grote en loodzware emmers stenen weg kunnen dragen en dan ook nog twee zulke grote keien, dat ze niet in een emmer pasten. Maar wederom, ook van dit karwei is het resultaat duidelijk zichtbaar!

dinsdag 1 juli 2014

Twee jaar!

Twee Jaar!
Twee jaar wonen wij nu in Oostenrijk! Vorig jaar schreef ik op deze dag al, dat de tijd snel gaat, het eerste jaar was zo om, maar nu...het tweede jaar...ging minstens zo snel! Waar het eerste jaar vooral alles nieuw was, alles maakte je voor het eerst in Oostenrijk mee, is het tweede jaar wat dat betreft een stuk relaxter. We hebben alles al een keer meegemaakt, de verjaardagen hier vieren, feestjes niet mee kunnen maken in Nederland en hoe je daarmee omgaat, de Oostenrijkse winters :-) , nieuwe/andere feestdagen hier, hoe verjaardagen hier gevierd worden, hoe mensen in Oostenrijk met elkaar omgaan, hoe het op scholen verloopt en nog veel meer, alles hebben we in het eerste jaar moeten ondervinden en was met sommige dingen best moeilijk, vreemd, spannend e.d. maar het tweede jaar weet je wat je te wachten staat, het is allemaal...euh...normaal!

Normaal en toch ook niet. Hier is ons leven, ons reilen en zeilen, het werk, de scholen en ons huis. Allemaal dezelfde dingen die vele mensen onder ons ook hebben in hun eigen land, in hun eigen huis. Voor ons is het hier echt ons thuis...en wij vinden het een bijzonder thuis, in een bijzonder mooi land, in een bijzonder mooi dorp, de kinderen zijn hier helemaal op hun plek en wij voelen ons hier helemaal goed. Wij zijn nog steeds blij, dat wij de stap hebben genomen...daar hebben we toevallig afgelopen weekend nog met onze buurman en zijn vriendin over gekletst. Zijn vriendin vroeg of wij nog geen spijt hadden, omdat wij altijd bezig zijn rondom het huis, al zoveel hebben moeten doen in en rondom het huis, de vensters, het renoveren, de kelder waterdicht maken...maar nee, daar gaf Erik al antwoord op: dit is ONS huis, het eerste jaar was wat renoveren betreft best stress, omdat we gasten zouden krijgen en alles op tijd af moest, er was tijdsdruk. Nu, nu kan alles in een ander tempo (hihi, Oostenrijks tempo?), nu doen we klus voor klus (nou ja, soms vijf tegelijk...) en komt het vandaag niet af, dan morgen... 
We proberen ons steeds meer aan te passen wat dat betreft, maar daar blijft de Nederlandse mentaliteit toch nog vaak de baas...''alles het liefst gisteren af'', maar we doen ons best om daar iets meer Oostenrijks in te leggen en ik moet zeggen, dat lukt steeds beter :-)
Wij vinden het wonen hier inmiddels normaal...maar toch ook weer niet! Nog steeds hebben wij zeer geregeld een vakantiegevoel, nog steeds genieten op ons balkon van de mooie Dobratsch in al zijn facetten, nog steeds genieten van het zomaar even een stukje wandelen: gelijk in bos en op de berg en ook nog steeds genieten van de mega-winters die we hebben gehad, genieten van de ruimte om ons heen, genieten van ons huis... ik kan zo nog wel even doorgaan, hahaha, maar dan wordt het wat klef ben ik bang!

Dus! Wij beginnen aan ons derde jaar in Oostenrijk!

maandag 30 juni 2014

Laatste keer...

Thijs heb ik vanmorgen voor de laatste keer naar de Kindergarten gebracht! Het is gek, maar ook niet zo heel erg, eerlijk gezegd... zowel Thijs, als in elk geval ik zelf, waren er aan toe! De laatste maanden merk je echt dat Thijs meer wil, dat hij wil weten, dat hij wijzer is gaan praten, dat hij wil lezen zelfs, dat hij wil schrijven en steeds vaker over de Volksschule praat. Zelf ben ik de Kindergarten al wel even beu...de leidster ervan en tevens ook één van de juffen van Thijs, is geen makkelijke...hoe zij met bepaalde situatie's omgaat, dat bevalt niet alleen mij niet zo heel erg, maar heel erg veel mensen niet...ze jaagt de kinderen met haar gedrag haast angst aan. Discipline vind ik goed, kinderen moeten luisteren naar de juf en ze luisteren ook allemaal heel erg goed naar haar, maar ze slaat er nogal in door zullen we maar zeggen. Ook in de afgelopen weken, vergat ze nogal eens bepaalde uitstapjes van te voren aan te geven...zo onhandig! Maar goed, vandaar dus, dat Thijs en ik allebei geen traan zullen laten om de Kindergarten :-)
Het is dan wel weer een afsluiting van heel wat Kindergartenjaren!
Jordy is begonnen met de Loslösegruppe (een soort peuterspeelzaal), twee middagen in de week, in 2006!
Een jaar later, in 2007, is hij naar de Kindergarten gegaan voor vijf ochtenden. Luuk is in dat jaar twee middagen naar de Loslösegruppe gegaan.
In 2008 is Luuk op de Kindergarten begonnen en toen waren dus zowel Jordy als Luuk voor vijf ochtenden op de Kindergarten!
In 2010 ging Jordy, na drie jaar, van de Kindergarten af en is Luuk naar een andere Kindergarten gegaan, die dichter bij de Grundschule in Duitsland zat... Thijs kon in datzelfde jaar twee keer per week naar de Loslösegruppe, maar dat was wat tijden niet zo handig. Wat later kon ik voor Thijs een plek krijgen bij dezelfde Kindergarten als Luuk, maar dan in een andere groep voor kleinere kinderen...een Loslöse maar dan gelijk voor vijf ochtenden!
In 2011 begon Thijs dan echt op de Kindergarten.
In 2012 heeft Luuk, na vier jaar, de Kindergarten afgesloten in Duitsland en kon in Oostenrijk gelijk naar de Volksschule en Thijs heeft hier in Oostenrijk dus nog twee jaar Kindergarten gedaan en sluit nu, na in totaal drie jaar Kindergarten, het tijdperk Kindergarten voor ons hele gezin af!! Acht jaren hebben we dus bij Kindergartens gelopen in zowel Duitsland als Oostenrijk...lang genoeg dacht ik zo :-).

En dan nu is er dus alweer een wissel...Jordy verlaat na vier jaar de Volksschule en gaat na de vakantie naar de NMS (Neue Mittelschule) in Bleiberg Nötsch en zet daar de vijfde klas voort. Luuk gaat naar de derde klas van de Volksschule en Thijs komt dus in de eerste klas!

zondag 29 juni 2014

Heg, tuin en stenen

Een druilerige zondag vandaag en dat terwijl de dag zo goed met de zon begon! Jammer, maar ja, er moest nog wel even de handen uit de mouwen gestoken worden! De oude heg moest nog worden afgevoerd... hahaha, een voorzichtige schatting een poosje geleden was twee volle aanhangers...het zijn er uiteindelijk vijf volgepropte aanhangers geworden!! Erik heeft er tussendoor steeds op gesprongen om maar meer in de aanhanger te kunnen krijgen en een paar aanhangers zijn een meterhoog opgestapeld, sjorbanden erom heen...maar goed, wij zijn ervan af! De oude heg is compleet afgevoerd en ik heb gelijk alles met de bladhark opgeharkt, nu kan het gras er weer doorkomen. Een heel deel hebben we in de regen gedaan vandaag...en dan dus een heg die een heel winter al heeft gelegen en deels is gaan rotten...wat een heerlijk vies werkje was het dan ook! Erik en ik zijn inmiddels gedoucht en weer schoon nu :-)


Vrijdagmiddag ben ik naar Villach gegaan, boodschappen gedaan, tuintafels gekeken en voor de heren wat nieuw ondergoed en sokken gekocht. Ook heb ik een extra folderstandaard gekocht, want de huidige in het appartement puilde helemaal uit! Nu is alles weer netjes en overzichtelijk!
Erik heeft op deze vrijdagmiddag de schutting verder afgemaakt! Nou ja, de drie gekochte delen die we hadden dan, de andere lage delen moeten nog gekocht worden.

Zaterdag is Erik begonnen met de stenenrand voor de ren die nog gelegd moest worden en ik heb mij ontfermd over de tuin bij de voordeur en de rotstuin, alles daar is weer onkruidvrij!


Na de middag hebben we het worteldoek neergelegd en konden de stenen uitgezocht worden achter het huis...en dus maar sjouwen met emmers vol stenen...heftig karwei, maar met een superresultaat!


Luuk heeft zich zowel vrijdag als zaterdag super vermaakt met zijn vriendje, vandaar dat ik aan het einde van de zaterdagmiddag een telefoontje kreeg, of Luuk mocht blijven slapen! Ja hoor, Luuk en zijn vriendje kwamen nog even langs om wat spullen op te halen en vervolgens waren ze weer verdwenen. De zus van het vriendje, een meisje waar Jordy goed mee kan spelen, is veelal bij ons geweest en zo heeft een ieder zich goed kunnen vermaken, want Thijs mocht steeds met hen meespelen...

Vandaag na de middag kwam Luuk weer thuis en is nu heerlijk moe...Erik en ik waren rond half drie klaar met het afvoeren van de heg, hebben gedoucht en daarna hebben we een lekkere Jause klaargemaakt en nu, nu regent het alweer buiten, de heren doen een spelletje aan tafel en ik schrijf dus...
Het was dan wel een vol weekend, maar het mooie is wel, dat alles wat we gedaan hebben, een zichtbaar resultaat heeft!