vrijdag 11 oktober 2013

Geen wandeldag, zolder en AMS

Vrijdag, maar geen wandeldag! Schoolvrij...maar goed, het regende vanochtend ook pijpenstelen, dus het wandelen had toch niet door kunnen gaan! In delen van Oostenrijk is de voorspelde sneeuw inderdaad gevallen, in Vorarlberg hebben ze er flink last gehad met omvallende bomen, waardoor sneeuwploegen niet goed konden rijden en stroomuitval waardoor vele huishoudens zonder stroom zaten. Ach, het is even weer inkomen met de sneeuwval :-)
Bij ons heeft de Dobratsch weer even bepoederde toppen, maar echt meer dan poeder is het ook niet. Inmiddels is de regen gelukkig wel opgehouden en af en toe schijnt het zonnetje door de wolken.

Inmiddels ben ik de fietskorf en de kindermeubeltjes kwijt! Het ene is met de post gegaan en het andere is bij Eriks werk, na werktijd, opgehaald. Een heel kleine opruiming heeft er dus plaatsgevonden op zolder...heeeeeeeel klein! Het wordt namelijk nodig tijd om daar eens op te ruimen, de ene doos is iets uitgehaald, de andere doos is iets bij in gestopt of een doosinhoud ligt ergens naast een doos....en dan dus de spullen die er eigenlijk niet meer hoeven te liggen! Voor die grote opruiming moet ik nog even moed en zin verzamelen...het is een zolder waar je niet rechtop kunt staan, het is er koud en er is geen vaste verlichting...niet echt een gezellig klusje daar dus.

Erik is inmiddels net weer thuis gekomen, hij moest nog even langs het AMS, een formulier wegbrengen. Dit formulier is maandag meegegeven en Erik had eigenlijk gisteren een afspraak staan daar en zou dan het ingevulde formulier weer af moeten geven voor een uitkering. Tja, het liep anders! Zodra je werk hebt, mag je die afspraak afbellen, wat Erik dus ook gedaan heeft, maar het formulier moet wel worden afgegeven, voor die ene werkloze dag. De vrijdagen zijn ook bij dit bedrijf waar Erik nu werkt, eerder vrij. Ze hebben relatief weinig pauze op een dag, waardoor ze vrijdags eerder weg kunnen. Het is voor Erik allemaal nog even inkomen bij dit werk. Je hebt een vreemd bedrijf, vreemde collega's, je werkt aan de besturing voor machine's maar hij weet in eerste instantie nog niet eens wat voor soort machine het gaat worden bijvoorbeeld. Er werken daar op dit moment vrij weinig mensen in vast dienstverband, het is de bedoeling dat daar verandering in gaat komen, want het bedrijf heeft zo veel werk en blijkbaar een goed perspectief voor de komende maanden/jaren, dat ze het team uit willen breiden met voor nu twee vaste krachten. Ze nemen alleen niemand rechtstreeks aan, iedereen komt er via een bureau. We zullen het zien, het moet in eerste instantie Erik zelf goed bevallen.

donderdag 10 oktober 2013

Tandarts en Thijs

We hebben gisteren ons tandartsbezoek overleefd...ternauwernood, hihihi, grapje natuurlijk! Het was natuurlijk even spannend, voor iedereen, voor het eerst naar een andere tandarts! Het is een niet al te grote praktijk in een woonblok, bij binnenkomst krijg je niet echt een tandartsidee of lucht onder je neus, maar een gewoon iets. Er werken leuke assistente's en we werden gelijk geholpen. Ze voerden onze gegevens in en er werden röntgenfoto's van een ieders gebit gemaakt. Thijs hoefde eigenlijk nog niet, maar ik heb aangegeven dat hij twee tanden teveel heeft en dat het nog niet bekend is of die twee er ook bij zijn volgende gebit extra nog in zijn kaak zitten... dus Thijs mocht ook, hahaha, je moet dan natuurlijk heel erg stil staan en het was een supermodern apparaat, die helemaal om je heen draait voor de foto, tja en wat doet een kind in Thijs zijn leeftijd? Die volgt het apparaat! Die foto is dus niet gelukt, maar ze hebben het ook niet nog een keer gedaan, hij heeft nog geen problemen, dus dat komt een andere keer wel. We zijn allemaal gecontroleerd en Jordy had zijn eerste gaatje in een melkkies. Hij was heel dapper en vond het helemaal geen pijn doen! Luuk en Thijs hadden niets...nou ja, Thijs heeft een apart gebit, twee tanden extra en mist al een tand en heeft twee tanden met stukjes eraf, maar het is zijn melkgebit, dus laat de tandarts het voor wat het is, Thijs heeft nergens last van. Ik zelf had ook twee gaatjes, maar die waren mij al bekend, het gaat om de verstandskiezen en daar waar de tandarts in Duitland te kennen gaf, dat als die gaatjes groter werden, de verstandskiezen eruit zouden gaan, heeft de tandarts hier ze gewoon gedicht! Tja, ik heb er geen last van, dus dan laat vooral die kiezen lekker daar waar ze zitten! Erik daarentegen heeft gelijk een dik uur gelegen...Erik heeft een moeilijk gebit en er is al het één en ander aan gedaan. De tandarts in Nederland, daarvan was Erik blij dat hij er weg was, die had elke keer wel een wortelkanaalbehandeling op het program staan of een gewoon gaatje boren, waarna Erik dagenlang met een zeer gebit rondliep. De tandarts in Duitsland was een verademing, ook daar moest er wel het één en ander gedaan worden, maar vrijwel alles zonder pijn en gelukkig is het hier hetzelfde. Een aardige tandarts, alles in overleg, een grapje tussendoor en tegelijkertijd behandelen met weinig pijn...en inderdaad, het ziet er bij Erik op dit moment een stuk fraaier uit dan de laatste jaren! Hahaha, de tandarts hield Erik elke keer een spiegel voor en tot slot zei hij er lachend bij: ''veel mooier dan het was hè?!'' Conclusie: wij zijn tevreden! En het prettige, de tandarts heeft gewoon gelijk tijd en je hoeft er niet voor terug te komen!

Thijs is vandaag naar de Terra Mystica geweest, hij heeft het geweldig gehad! Heel serieus vertelde hij alles wat hij na kon vertellen van de mevrouw en alles wat hij gezien had en dat hij van die glijbaan af is geweest, in een stollentreintje heeft gezeten en ook nog in een lift is geweest...en dan ook nog met de bus er naar toe en weer terug, dat maakte de dag compleet! Jordy gaf heel eerlijk toe: ik ben jaloers...

woensdag 9 oktober 2013

Pensioenfonds, zolder, huiswerk en sneeuw?

En zo opeens ben je een brief aan het schrijven! Het pensioenfonds van Erik in Nederland...die hebben voor de verhuizing binnen Duitsland al een brief ontvangen...maar nooit iets mee gedaan. Ik heb hier geloof ik een paar maanden geleden al gezegd, dat ik een berichtje kreeg van de kopers van ons huis in Duitsland, dat ze post ontvangen hadden van ons. Ik ben er toen gelijk achteraan gegaan, heb gebeld en kreeg een mailadres om de wijziging door te geven, maar de mailtjes komen keer op keer terug. Nu maar weer gebeld, kreeg ik een ander mailadres door, maar ik had er weinig vertrouwen in en vroeg nog eens...de mevrouw informeerde bij haar collega en terug aan de lijn zegt ze: ''ow, ik hoor net dat je vanaf het buitenland geen wijzigingen per mail door mag geven, dat moet schriftelijk per post...''

Verder vanmorgen even aan de poets geweest en ook de zolder op geweest. Ik had een muts voor Thijs nodig, voor morgen als hij naar de Terra Mystica gaat, het is er natuurlijk koud in de berg, ze krijgen er een pak aan en moeten een helm op, maar de juf raadde aan om toch een dun mutsje onder de helm te doen. Menig kind loopt hier op dit moment in de ochtend al met muts...tjonge, daar zijn de duitse moeders ook altijd zo snel mee, ik werd er af en toe bijna raar op aangekeken, dat de jongens 'nog steeds' geen muts op hadden! Hier zijn de moeders er dus ook vrij vlot mee, maar bij mij ligt de hele boel nog op zolder! Nu dus alleen voor Thijs even een mutsje opgevist, de rest kan snel genoeg van zolder als het echt nodig is! Gelijk ook maar even de kindermeubels (twee keer een set met tafel en twee stoeltjes van de Ikea) van zolder gehaald, deze worden (als het goed is) morgen opgehaald!

Aangezien Jordy en Luuk vrijdag vrij zijn, heb ik Thijs gezegd dat hij ook wel in huis mag blijven...maar hij wil niet!! Hahaha, ik was helemaal verbaasd! Thijs vindt het op dit moment helemaal geweldig op de Kindergarten, de muziekjuf is er weer, dus eens per week is er muziekles en daarnaast hoort Thijs nu bij de grote kinderen, de kinderen die voor het laatste jaar in de Kindergarten zijn. Daar hoort bij, dat deze kindjes eens per week apart worden genomen in een ruimte en daar oefenen ze dan voor de grote school...ze schrijven hun eigen naam, voor degenen die de kleuren nog niet kennen, wordt het ze geleerd, ze krijgen zelfs al wat engelse woordjes en moeten allerlei opdrachtjes op papier doen. Ze hebben ieder een eigen map waarin ze zelf alles op moeten bergen, ze mogen dus de perforator gebruiken en een sticker uitzoeken als ze iets goed gedaan hebben... elk kindje heeft zijn eigen etui op de Kindergarten met kleurpotloden en een gum en een puntaanslijper, er wordt ze bijgebracht dat ze de punten steeds netjes aangeslepen moeten hebben...nou ja, dat allemaal dus en Thijs vindt het helemaal geweldig!! Als iets niet af is, mogen ze het mee naar huis nemen...dan noemen ze het huiswerk en dan gaat Thijs heel parmantig aan tafel zitten en heel geconcentreerd aan het werk en voor iedereen die het maar wil horen: ''ik heb ook huiswerk hè...ik leer ook al voor de grote school...'' en daarbij een heel serieus gezicht...heerlijk!! Hopelijk houdt hij deze concentratie nog even een paar jaar vast...

In delen van de alpen in o.a. Oostenrijk en Zwitserland, wordt er vanaf donderdag flink sneeuw voorspeld! De sneeuwgrens zou op zo'n 850m komen te liggen en op sommige plaatsen misschien wel 70cm of meer aan sneeuw vallen! Nou ja, ik heb het even nagekeken, maar het geldt niet voor onze omgeving, hier zal het vooral regen gaan worden, helaas...

dinsdag 8 oktober 2013

Schoolvrij, tandarts, Kino en feestje!

Vanmorgen is Erik voor de 'eerste' werkdag de deur uitgegaan, hij kon rustig inkomen, want hij hoefde zich pas om 8.00u te melden! De normale werktijden zijn van 7.00u tot 16.00u...andere koek dus! Erik vindt het altijd wel prettig om op tijd te beginnen, want dan ben je ook op tijd weer klaar! Ik hoop dat Erik een goede indruk krijgt vandaag en dat er leuke collega's werken.

En dan vanmorgen nog een verrassende ontdekking gedaan...hahaha, 10 oktober is in Kärnten een feestdag (Volksabstimmung) en dan hebben de scholen vrij, ik had helemaal in mijn hoofd zitten, dat dat op een vrijdag zou zijn. Niet dus en daar kwam ik vanmorgen op de Kindergarten pas achter! Jordy en Luuk hebben dus zowel donderdag als vrijdag vrij, vrijdag noemen ze hier een Fenstertag. Tja, dan loopt de week dus iets anders dan gedacht. Thijs heeft daarentegen donderdag een leuk uitje op het program staan, ze gaan met de Kindergarten naar de Terra Mystica (hier klikken)!! Dan is Thijs dus de eerste van ons die alles in de berg kan bekijken! Wij hebben het nog steeds op onze planning staan...

Jordy gaat vanavond naar het Kino! De vierde klassers hebben een uitnodiging van de bank uit het dorp ontvangen, dat ze naar het Kino in Villach kunnen en er een bepaalde film kunnen gaan bekijken, de bank overneemt zowel de buskosten als de entree! Nou, dat zijn nog eens leuke uitjes! Het zal alleen wel flink laat worden, want rond 20.30u zijn ze pas weer terug met de bus...maar ach, voor een keer is dat niet zo erg. Jordy verheugt zich er in elk geval heel erg op!

Morgen zullen we onze eerste afspraak bij de tandarts hebben. Erik heeft bij zijn nieuwe werk gelijk maar gevraagd en gezegd dat we een afspraak hebben staan, maar dat we die afspraak ook zo kunnen verzetten, dit was niet nodig. Als ik me niet vergis, krijg je hier vanuit de tandarts een briefje voor de werkgever mee, dat je geweest bent, tenminste dat heb ik gehoord. Wel fijn dat we de afspraak kunnen laten staan, ik had al gekeken of ik er misschien met de jongens met de bus naar toe zou kunnen gaan, maar de bus gaat niet zo vaak richting Nötsch en dan ook nog precies om de verkeerde tijden, dus dat was geen optie.

Zaterdag hebben we een feestje! De uitnodiging hadden we al bij een verjaardag in de zomer ontvangen. We hebben een keer eerder dit jaar een verrassings 'außerschießen' gedaan...voor de man van Burgi, hij werd toen 60. Nu is er dus het officiële feestje en dan viert hij zijn verjaardag nog eens dunnetjes over, het feit dat hij nu met pensioen is én het is gelijk een inburgering...hij komt namelijk uit Niederösterreich en is een paar jaar geleden getrouwd met Burgi, een echte bleibergerin! Hij ondergaat er een soort cursus, samengesteld door vrienden en als hij die goed afrond, ontvangt hij een oorkonde :-). Het gaat vast erg gezellig worden en toevallig is dit feestje in de zaal bij de Terra Mystica!

maandag 7 oktober 2013

Handel, werkloos en goed nieuws...

Zaterdag schreef ik in mijn blog al:''als het goed is, wordt de aanhanger opgehaald...'' Tja, zoals vaker voorkomt, werd er zaterdagavond een sms geschreven door de meneer, terwijl we hem een paar uur ervoor nog aan de telefoon gesproken hadden, dat hij geveld is door de griep...het kàn natuurlijk, hij zou zich weer melden zodra hij beter is. Ik ben bang dat hij niet meer beter gaat worden...
Ach, maar we zijn zondag wel twee fietsen kwijtgeraakt! De mede-emigranten zijn gezellig op bezoek geweest, de kinderen hebben de fietsen uitgeprobeerd, dat ging prima, dus de fietsen werden in de auto geladen!
Inmiddels ben ik ook in onderhandeling over de fietskorf en er heeft iemand gebeld over de kindermeubels...het is nog niet weg, maar er zit in elk geval reuring in de handel :-)

Sinds vandaag is Erik officieel werkloos en daarom moest hij zich vanmorgen melden bij het AMS, de ArbeitsMarktService. Ik ben vanmorgen, na het afhalen van alle bedden en het aanzetten van de was, meegegaan naar Villach, want zo kon ik gelijk de belastingpapieren weer afgeven bij het Finanzamt. Het handige is, dat ze dit gelijk nakijken en eventuele fouten er gelijk uithalen, dus als je weggaat, weet je dat het in elk geval correct is ingevuld! Ik ben daarna naar de Lidl gereden en daar kwam Erik vervolgens ook naar toegelopen vanaf het AMS, het melden is goed gegaan en was zo klaar. Nog even naar een andere supermarkt en toen naar huis, koffie gedronken, volgende was aangezet en toen naar school! Ik moest mij al melden bij de juf van Jordy...tjonge, het jaar is amper begonnen! Gelukkig bleek het om een bekend probleem te gaan en ik ga weer samen met de juf aan de slag om Jordy te laten merken, dat de juf en ik op één lijn zitten...en we blijven moeite doen, om Jordy minder chaotisch te laten zijn en netter te laten werken, maar ja, ben bang dat dat niet zo gaat lukken, dat ís gewoon Jordy!

En dan het HELE GOEDE NIEUWS van de dag...Erik blijft officieel ook alleen vandaag werkloos! Morgenvroeg kan hij zich melden bij de volgende werkgever!!! Vrijdag heeft Erik al een sollicitatiegesprek gehad, het gaat jammer genoeg wederom via een bureau, maar er is gezegd, dat de werkgever na een paar maanden de werknemer van het bureau overneemt, mits het van beide kanten goed bevalt...het is wel de functie die Erik graag wilde hebben...dus we hopen er het goede van! Ik ben in elk geval supertrots op Erik!