zaterdag 30 augustus 2014

Vogelvlucht

En het is alweer zaterdag! De dagen vliegen echt voorbij zeg... Ik zal de week een beetje in vogelvlucht beschrijven:
Begin van de week heb ik gelijk de daad bij het woord gevoegd en mijn donatie overgemaakt aan de ALS-stichting in Oostenrijk. Het blijft maar doorgaan die ''gekte'', ondanks verschillende oproepen van mensen in verschillende landen om ermee te stoppen. Ze hebben wel bereikt, dat bijna iedereen nu weet wat ALS is, wat het inhoud en wat de ziekte betekend...dat is natuurlijk een mooi bereikt resultaat.

Afgelopen woensdag is de Etagenheizung opgehaald! Oeps...wat een zwaar ding zeg...ik had de meneer een sms gestuurd, dat hij de Heizung in elk geval niet in zijn auto kon vervoeren (wat hij van plan was) en dat hij ook niet alleen kon komen, maar hulp mee zou nemen. Gelukkig luisterde de meneer en hij informeerde bij zijn installateur en die gaf hetzelfde aan: een loodzwaar apparaat, van ongeveer 150kg... vandaar dus dat hij met een auto met aanhanger kwam en maar liefst met z'n drieën. Samen met Erik probeerden ze ieder een kant van de Heizung op te pakken en in de aanhanger te tillen, maar dat werkte niet, ze stonden elkaar in de weg, uiteindelijk na enige creativiteit is het gelukt om 'm in de aanhanger te zetten en wij zijn de Etagenheizung kwijt!

Het weer heeft zich gelukkig nog even van zijn zomerse kant laten zien! We hebben nu alweer een aantal dagen warm tot heet weer gehad, lekker in de korte broeken en t-shirts kunnen lopen, weer de maaltijden op het balkon kunnen nuttigen, de wassen hebben weer lekker kunnen wapperen in de zon en we zijn allemaal zelfs weer bijgekleurd...heerlijk!!

De jongens vermaken zich steeds moeilijker. Het is echt tijd dat de school weer begint. Er wordt geregeld wat huiswerk gemaakt, er wordt gespeeld met vriendjes, Luuk heeft gelogeerd bij een vriendje, ze spelen met de kinderen van onze gasten, maar toch, zodra er even niks is, dan vervelen ze zich. Gisterenochtend hebben ze van mij de opdracht gekregen om de fietsen te poetsen. Om ze niet alleen hun gang te hoeven laten gaan, heb ik mijn fiets ook onderhanden genomen, wat ook hoognodig tijd werd. Vandaar dus dat we met ons vieren op het oprit stonden, fietsen boenen. Ik heb de fietsen stuk voor stuk op de kop gezet, zodat echt de hele fietsen goed schoongemaakt werden, af en toe heb ik een handje geholpen, de velgen goed gepoetst etc.
Erik heeft later de kettingen schoongemaakt en ingespoten met één of andere olie, de fietsen kunnen er dus weer tegen en de ochtend schoot voor de jongens als een mooi eind op.

Erik kwam gisteren mooi op tijd terug en na het gezamenlijke middageten ben ik naar Villach gegaan voor de grote boodschappen. Erik heeft in die tijd gras gemaaid en het zwembad leeg laten lopen...

Vanmorgen hoefde ik dus lekker niet weg en we zijn lekker rustig opgestart! Het zwembad heeft er vandaag aan moeten geloven, het is schoon gemaakt en gedroogd in de zon en inmiddels ligt het alweer opgeruimd in de kelder, want ook al hebben we nog een paar dagen mogen genieten van het mooie weer, de vooruitzichten zijn niet echt meer om in het zwembad te springen...helaas. De laatste weken is het toch al erg weinig tot niet gebruikt, omdat het simpelweg te vaak bewolkt was, te koud was, teveel wind was... ze hebben er deze week nog net twee keer in kunnen spelen en nu is het opgeruimd. Kan de grond eronder misschien nog even herstellen...

Verder heeft Erik vandaag weer de grote helling gemaaid. Aangezien er regen voorspelt werd, ben ik gelijk erna met de bladhark in de weer gegaan om de helling schoon te maken. Bij elkaar zijn er drie overvolle kruiwagens gras vanaf gekomen!! Eer van je werk dus! Haha, waar de regen eigenlijk al voor rond de middag voorspeld werd, is het nu (20.00u) nog steeds droog en aangenaam buiten! Ik heb verder tussendoor nog de helling achter het huis onderhouden. Het onkruid er weer eens verwijderd, de helling geharkt en de niet aangeslagen stekjes van de bodembedekker verwijderd. Gelukkig begint het nu toch wel vorm te krijgen en zijn er heel veel stekjes aangegaan! Ben heel benieuwd en ik hoop natuurlijk dat ze de winter zullen overleven...

Tja, de tuin en het zwembadje hebben zoveel tijd in beslag genomen, dat Erik niet eens aan de schoorsteen toe is gekomen...er moet een nieuw gat in komen voor de nieuwe Kaminofen! Dat gaat dan misschien morgen nog gebeuren en anders komende week. We gaan de nieuwe haard wel op de plek zetten, ook al is de rest eromheen nog helemaal niet klaar. Nu de Etagenheizung weg is, willen we natuurlijk niet volledig van de olie afhankelijk zijn! Vandaar dus, dat we de haard wel op de plek zetten, zodat we op hout kunnen gaan stoken als het nodig is.

maandag 25 augustus 2014

Klungeldingen, sigaretten en Ice Bucket

Toch vandaag nog maar een keer stof gezogen en de dweil erdoor gehaald...ik haat dweilen :-) . Maar ik vond de vloer toch te viezig na het weghalen van de Etagenheizung, ook al was die plek helemaal geboend en geschrobt en was alles gezogen en gestofd met natte doek... de vloeren in het huis hebben wel wat meegekregen van het roet...nu is alles weer heerlijk fris!
Daarna heb ik me maar even over de enorme berg strijkgoed gebogen, die loopt helaas niet vanzelf weg al heb ik dan weer geen hekel aan strijken! Strijkwerk houd ik ook altijd keurig bij, maar na zo'n weekend als het afgelopen weekend, was er simpelweg geen tijd voor.
Ach en toen nog wat klungeldingen meer in huis gedaan en daarna vond ik het wel prima voor vandaag! Inmiddels was een vriendje van Jordy aan komen fietsen. Jordy, Luuk en Thijs waren op het school'plein' aan het voetballen met de kinderen van onze gasten, toen het vriendje ook aan kwam fietsen en besloot mee te voetballen!

De jongens kwamen wat later binnen en na een uitnodiging van mij voor het middageten, is het vriendje blijven eten, nadat ik zijn moeder gebeld had. Na het eten is Jordy op zijn beurt met het vriendje meegegaan en die komt straks ergens weer thuis...zo kom je de vakantie wel door!

Gisteren, bij de Kirchtag, stonden er ook kraampjes buiten, waar kinderen speelgoed en snoep konden kopen. Thijs had tijden geleden al eens zijn oog laten vallen op kauwgomsigaretten. Ik ben ze in de winkel nog niet tegengekomen (al heb ik er ook niet naar gezocht), maar bij het kraampje lagen ze...dus ja, Thijs kwam vragen of hij die mocht halen. Aangezien we al gezegd hadden, dat ze best een kleinigheidje mochten kopen, mocht Thijs de kauwgom halen. Luuk haalde ze vervolgens ook van het geld wat hij buiten gevonden had :-)
Tja, daar zaten de heren dus, een (kauwgom)sigaret tussen de vingers, stoer te doen...hihi, het zag er best grappig uit, maar ja...de heren vinden het natuurlijk stoer stoer, omdat roken hier de normaalste zaak van de wereld is, helaas. Natuurlijk wordt er overal, ook in Nederland, veel gerookt, maar ik denk dat het hier nog wel meer leeft. Op elke straathoek vindt je een tabakswinkel, de automaten hangen door de dorpen heen nog aan de muren en jong of oud, maakt niet uit, ze roken zo ongeveer allemaal.
Vandaag kwam dan ook het gesprek bij de jongens op gang, uit hen zelf. De ene wist al zeker dat hij ging roken, de ander was ook van de partij en nummer drie zat vol vragen. Ik heb op het niveau van de jongens gezegd wat ik vind en hoe ik erover denk. Twee van de drie vonden prima wat ik dacht, maar denken er het eigen over, want het is toch wel erg stoer, vooral bij zo'n Kirchtag...waar zóveel leuke meisjes rondlopen, om dan indruk te maken met zo'n sigaret. Nummer drie bleef bij mij hangen, de andere twee waren alweer aan het spelen, Jordy wilde meer weten. Hij vroeg mij bijna de hemd van het lijf en dan geef ik ook eerlijk antwoord...heel eerlijk. Het ging van de schade wat het roken aanricht met als voorbeelden onder andere mijn eigen opa, tot de kosten wat het met zich meebrengt...en dat kinderen die ermee beginnen, vaak nog te jong zijn om zich deze dingen te beseffen...nou ja, Jordy denkt er in elk geval wel over na en is nu vol van overtuiging dat hij nooit zal gaan roken...ik glimlachte en vertelde, dat één van mijn broers dat ook ooit zei...
Ach ja, alles is bespreekbaar zullen we maar zeggen!

En dan...de Ice Bucket Challenge...ik ben via Facebook genomineerd. Het is een gekte...ik zal hieronder even kopiëren wat ik met mijn nominatie op Facebook gedaan heb:
Ik ben genomineerd voor de Ice Bucket Challenge... iets wat is opgestart om geld in te zamelen voor onderzoek naar de ziekte ALS. Alleen wordt zo langzamerhand de plank een beetje misgeslagen en is het een waar Mediacircus geworden. De bedoeling van de Challenge is: óf je doneert geld aan de stichting óf je gooit een emmer ijswater over je hoofd…als je er even bij nadenkt en al die filmpjes voorbij ziet komen, snap je dat er blijkbaar weinig mensen doneren, want iedereen gooit een emmer water over zijn of haar hoofd!!
Heel even was ik al een plan aan het smeden om hetzelfde te doen en hoe ik het aan zou pakken, wie ik zou nomineren…ik wil geen spelbreker zijn…maar het gaat hier niet om een spel, het gaat om ALS!! Vandaar dat ik tot het besluit ben gekomen om niet de emmer water over mijn hoofd te gooien, maar iets te doen, wat ik normaal gesproken (heel eerlijk gezegd) nooit doe: ik doneer een bedrag aan de stichting ALS…
Ik nomineer dan ook niemand, ik hoop maar gewoon dat er meer mensen hetzelfde doen…

En daar laat ik het ook bij...er wordt alsnog geprobeerd om mij zover te krijgen een emmer water over mijn hoofd te laten gooien...die mensen snappen nog steeds de lading van het verhaal niet!

zondag 24 augustus 2014

Kirchtag, Kaminofen en Laptop

Zondag...dit weekend is het ook nog eens Kirchtag in Bad Bleiberg! Gisterenavond zijn we niet geweest, maar vanmorgen zijn we met de jongens naar de tent gelopen. Vorig jaar was Luuk ziek en ben ik met Luuk thuis gebleven, Erik is toen met Jordy en Thijs gegaan en het was er toen niet zo heel druk geweest...vanmorgen kwamen we aangelopen en hadden we geluk nog net een plek te hebben!! Het was er gezellig druk, de banken vol, sta-tafels vol en bij de verschillende barren die er stonden, was het ook goed gevuld. We hebben een plek genomen en wat te drinken erbij, gezellige muziek werd er gemaakt op het podium...af en toe even kletsen met bekenden en na een goede twee uurtjes zijn we weer gegaan. Nu genieten we van een luie zondag, na thuiskomst lekker een Jause gehad, wat te drinken erbij en de Trachtenkleding hangt weer op de hanger :-)

Vrijdag en zaterdag waren voor ons goed gevulde dagen weer...vrijdag heb ik de dag in het appartement doorgebracht met poetsen, opruimen, bedden gereed maken etc. tussendoor een Kuchen gebakken en ook moest er flink gewassen en gedroogd worden. Ik heb namelijk in totaal tien sets beddengoed en een behoorlijke hoeveelheid badlinnen, maar ja, als er net vijf gasten vertrokken zijn en er komt daarna een gezin met in totaal zes personen...dan moet je wel!
Erik heeft zich vrijdag bezig gehouden met de voorbereidingen op het uitbouwen van de Etagenheizung...daarvoor moesten er in de kelder de nodige leidingen doorgeslepen worden, een aantal dingen afgekoppeld worden.. na de middag is Erik met de jongens naar Villach gereden om er de nieuwe Kaminofen op te halen! Joehoe, we hebben hem dus! De Ofen staat nu in de gang te wachten :-)
In de middag heeft Erik nog het balkon van het appartement op orde gebracht en daarna was de vrijdag toch al wel om.

Zaterdagochtend heb ik me gelijk in mijn Dirndl gehesen, de volgende gasten kwamen namelijk in de ochtend aan! Erik daarentegen is in zijn oude werkkleren begonnen...nu was het daadwerkelijk tijd geworden om de Etagenheizung eruit te halen...ahum...dat ging niet zomaar. Na een boel gewrik, gesleutel, gevloek, nog meer wrikken en uiteindelijk met brute kracht kwam het ding van de muur los! Het bleek dat de buis die het rookkanaal in ging, vastgeroest zat...maar goed, hij was van de plek! Helaas ben je dan met roet bezig...de schoorsteen ligt open...aan het einde van de middag kon dus eerst de kamer en keuken schoongemaakt worden, maar ja, daarentegen zijn we het apparaat wel kwijt nu, hij staat inmiddels in de kelder! Erik heeft de gaten even afgedicht met karton, de oven en de kookplaat staan weer op de plek, de muur en vloer op de plek van de Etagenheizung zijn schoongemaakt...daar lag zo ongeveer 30 jaar roet en vet en stof onder en achter....brrrr....

Tja en dan de laptop...hij wordt er niet beter op ben ik bang...steeds vaker vertoont ie kuren, beeld verkleurd nogal eens, hij wordt steeds trager...problemen met de mail, problemen met de printer, die de laptop ineens niet meer ziet :-(. Gelukkig hebben een aantal mensen er meer verstand van dan ik, dus ik heb mijn broer geïnformeerd, ook de persoon die mij jaren geleden geholpen heeft met het opzetten van de site en uiteindelijk gisterenavond bijna twee uur lang heeft Tim geholpen...Tim woont in de Steiermark en heeft al eerder eens geholpen en hij boodt het nu spontaan aan, nadat ik eigenlijk met Mieke (zijn vrouw) had willen skypen... Tim heeft met mij ''meegekeken'' op de laptop en is dus bijna twee uur bezig geweest, waarna ik wel weer de printer kan gebruiken en de laptop opgeschoond is...maar hoe lang het goed blijft gaan weet ik niet!