zaterdag 13 juli 2013

Erzberg en Dirndl

Op de heerlijke vrijdag ben ik inderdaad in de ochtend met de jongens gaan wandelen op de Erzberg. Jordy had een idee, hij wilde ons graag de Ochsentritt laten zien! Daar is hij namelijk met de klas al naar toe geweest en ik had het alleen nog maar van 'horen zeggen', maar was inmiddels wel nieuwsgierig geworden. Vandaar dat ik wat brood gesmeerd heb, wat lekkers ingepakt, drinken mee en zo zijn we met ons vier, met de bergschoenen aan en ieder zijn eigen rugzak op de rug op pad gegaan! Eerst wist Jordy niet precies meer welk paadje we moesten nemen, maar na één verkeerd weggetje kwamen op de juiste uit en hebben we, na een kleine klim de Ochsentritt gevonden! Het is maar goed dat Jordy mee is gegaan en het wist te vinden...ik was er namelijk zo overheen gelopen!! Je moet er redelijk wat fantasie voor hebben, dan kun je iets herkennen...maar er hangt dan ook een hele ''Sage'' aan vast, die heeft de juf toen de klas voorgelezen. Het is een verhaal waardoor dan die Ochsentritt ontstaan zou zijn. Ach, Jordy was helemaal trots, hij had het gevonden en het hoort een beetje bij de geschiedenis van Bleiberg! We zijn uiteindelijk over de Ochsentritt gelopen, verder de berg op. Het was een pad waar ik zelf ook nog nooit gelopen heb, maar je hoeft niet bang te zijn om te verdwalen, want dat is op de Erzberg eigenlijk onmogelijk! Er zijn verschillende routes die met kleurcodes op de stenen steeds aangegeven worden, maar wij zijn gewoon gaan lopen. Er kwam alleen geen afbuiging bij dit pad, dus we bleven behoorlijk klimmen, dat vond Thijs niet zo leuk...maar met de belofte om ''iets verder'' iets te drinken en een snoepje te eten, liep hij verder... Na een flinke klim, kwamen we weer op de Forstweg uit en konden we een weg naar beneden vervolgen, ik merkte op dat moment, dat we echt heel hoog waren gekomen en waaschijnlijk nog maar zo'n tien minuten onder de top...maar ik wilde het wel leuk laten en we zijn naar beneden gegaan, daar heeft Thijs geen problemen mee en kan zelfs weer rennen! We zijn ook nu steeds weer via tussendoor weggetjes naar beneden gelopen, totdat ik op een bekend punt kwam, daar waar wij normaal onze vrijdagswandeling omhoog lopen! Toen had ik in elk geval een idee, hoe lang we nog zouden moeten.
dit is dus één van de vier Ochsentritten...
 
 

Gisteren zijn onze gasten vertrokken, ik heb dus gisteren later in de middag nog de bedden afgehaald en de eerste machine aangezet en het ook nog lekker buiten kunnen drogen! Erik heeft nog wat dingen in het appartement gedaan en we hebben natuurlijk weer ons gastenboek gelezen, wat ook door deze gasten ingeschreven is...weer een heerlijk verhaal!! Fijn hoor, om te kunnen lezen dat mensen het naar hun zin hebben gehad!
Vanmorgen uiteindelijk de grote schoonmaak gedaan in het appartement en dit keer vijf bedden klaargemaakt. Aangezien ik na de schoonmaak vol in het zweet was, heb ik me lekker gedoucht en tja...het was de bedoeling, dat ik de gasten in Dirndl zou gaan ontvangen, maar aangezien de eerste gasten op een doordeweekse schooldag aankwamen, heb ik dat toen niet gedaan, ook omdat ik geen idee had, hoe laat ze zouden komen. De tweede gasten kwamen eveneens op een schooldag aan, op het moment dat ik naar de Kindergarten wilde lopen, dus ook toen geen Dirndl, maar dit keer...geen onderuit komen meer, dus de Dirndl aan! Uiteindelijk heb ik de hele middag in de Dirndl gelopen en na het avondeten kwamen de gasten. Na het voorstellen en de rondleiding heb ik dan toch maar weer ''normale'' kleding aan gedaan, hahaha, maar toch is het ook wel leuk! 
 

vrijdag 12 juli 2013

Geur

Mijn dag is nu al goed...heerlijk gewoon zo...
Vanmorgen samen met Erik opgestaan, Erik aan het ontbijt en ik heb alleen koffie meegedronken, ontbijten doe ik met de jongens samen. Erik vanaf het balkon uitgezwaaid, net als gisterenochtend, net als elke ochtend eigenlijk. Vervolgens blijf ik gewoon nog even op het balkon staan, genietend en snuivend naar de lucht...die lucht krijg je gewoon nergens anders, een dauwige, al iets warme lucht, de geur met een mengelmoes van dennennaalden, van versgemaaid gras, van bos, van bergen, van verbrand hout...genieten, zoals je dat gewoon echt nergens anders kunt.

Daarna in mijn nachthemd en blote voeten de was al lekker op het balkon gehangen....
ik heb me gewassen en aangekleed en vervolgens kon ik de jongens al fluisterend horen, ze zijn dus wakker en het was al bijna 7.30u!! Super! Ik heb ze uit bed gehaald, ze hebben zich gewassen en nu gaan we zo ontbijten en zien wat de dag brengt!

donderdag 11 juli 2013

Gewone dag

Weer een gewone dag vandaag, niet meer nagenieten van het feestje (gisteren nog wel even gedaan, heb met Ute nog even wat gedronken :-) ) maar weer gewoon aan het 'werk'. Vanmorgen is Thijs maar een keertje naar de Kindergarten gegaan. Hij had er eerst geen zin in, maar hij moest toch en toen ik Thijs er vanmorgen bracht, konden ze gelijk lekker buiten blijven om te spelen, zijn grote vriend was er ook al en de twee renden gelijk richting het speelgedeelte!
Ik ben doorgelopen voor een kleine boodschap en daar heb ik nog weer even in de winkel staan kletsen met een paar bekenden en toen weer naar huis. Thuis had ik Jordy en Luuk al aan het werk gezet, de buitenren van de konijnen schoonmaken, vóórdat ze de konijnen erin zouden zetten. Ik heb het gecontroleed en inderdaad de ren was heel keurig schoon!

De badkamer en de wc hebben weer en grote schoonmaakbeurt gehad en toen heb ik zowaar alle ramen gelapt (van onze eigen woning), gelijk van binnen en van buiten...het blijft gewoonweg een rotkarwei, maar goed, erna ben ik er altijd wel weer blij mee! De stofzuiger er weer een keer doorgehaald en daarmee vond ik het voor vandaag wel even genoeg!

Morgen wil ik eigenlijk, als het weer zo blijft als dat het nu is, met de jongens een stuk wandelen...Thijs zal er niet blij mee zijn, maar hij heeft geen keus! Morgen gaat hij namelijk ook niet naar de Kindergarten, omdat ze dan weer een uitje hebben met de bus en Thijs had aangegeven dat hij echt niet wil, nou ja, ik vind het prima, ik ga er niet moeilijk over doen!

woensdag 10 juli 2013

Gezelligheid!

Even een teken van leven geven hier :-) , hahaha!!
We hebben gisteren echt een reuzegezellige dag gehad, het was gezellig en de locatie was super, echt! Onvoorstelbaar gewoon, de locatie was een onbewoond huis in Hüttendorf...dit huis is het oudershuis van de moeder van de ex-schoonzus van Ute....snap je 'm nog? Ute heeft nog altijd erg goed contact met haar en dit huis staat als het ware achter in de tuin (een hele grote tuin, met veel hellingen). Het oudershuis wordt alleen nog voor familie en vrienden gebruikt, als logeeradres of zoals nu, voor een feestje. Ik heb ernaar gevraagd, maar ze willen het niet verhuren of voor vakantiegasten verhuren, want dan hebben ze steeds 'vreemde' mensen over het grondstuk...het is een leuk huisje, met een slaapkamer, ruime eet- woonkamer, toilet, douche en een behoorlijk ruime keuken mt toegang tot een leuk balkonnetje! De keuken is nog compleet ingericht en al het benodigde is aanwezig. Omdat het zo oud is, zijn de deurposten heel laag en er zitten overal op- en afstapjes in het huisje, maar het is gewoon zó mooi en Erik en ik kunnen er beiden bijna niet bij, dat het er 'gewoon' maar staat...zó zonde! Maar goed, ze hadden zowel binnen als buiten allemaal biertafels neergezet, maar iedereen is buiten gebleven. Bij aankomst daar, met de hele groep waarmee we afgesproken hadden, hebben ze de gril aangestoken en zijn er hele ladingen vlees gebraden en erbij waren er twee soorten Kartoffelsalade, drie soorten rauwkost, bergen met Semmeln, schalen vol Kuchen, Monschnecken, Nussschnecken, Schaumrollen (die Thijs heeeeeel erg lekker vond :-) ) en vast nog meer, wat ik vergeten heb op te noemen...en weet je wat dan weer het mooiste is? Echt ALLES was zelfgemaakt!!!! Iedereen biedt zich ook gewoon aan om iets voor te bereiden, schoonmoeder kwam met de drie rauwkosten, Martina met twee soorten Kartoffelsalade, de Kuchen kwamen dus ook van alle kanten, ik had er zelf twee gemaakt en Ute zelf had alle Schnecken gemaakt. De hele middag werd er dus gegeten en eigenlijk was het de bedoeling, dat we als avondeten chili zouden gaan eten...ook dat is voorbereid door mensen die zich van te voren aan hebben gemeld! Manu had haar befaamde Putenchili voorbereid en er was nog een Rindchili en een Faschiertenchili...maar de magen waren zó vol, dat de pannen onaangeroerd zijn gebleven...voor vandaag hoeft dus niemand te koken, want de hele ladingen worden gewoon opgedeeld!
Het was de hele middag een komen en gaan van mensen, maar de meeste zijn toch bijna de hele tijd gebleven!

Ik had eerst tussendoor nog even weg willen gaan met de kinderen, voor als ze het lang vonden worden of vervelend zouden worden. Maar er waren veel vriendjes en vriendinnetjes, ze mochten kersen plukken (hebben ze goed gedaan, drie emmers vol), dat er niemand ook maar weg is gegaan tussendoor.
de kinderen vermaken zich prima!

Het was gewoon heel ontspannen en gezellig. De werkende personen kwamen achter elkaar later op
de middag er allemaal weer bij en zo hebben ze nog weer een sketch opgevoerd

de sketch...was geweldig!
en daarna weer verder vieren! Ondanks dat de jongens van ons tussendoor niet meer hebben geslapen en zo dus al vanaf 4.15u in de nacht op waren, hebben ze het zonder problemen tot 20.00u volgehouden, toen zijn we naar huis gegaan. Erik was met de fiets, net als Thijs. Jordy, Luuk en ik zijn lopend teruggegaan, wat toch zeker 20 minuten lopen was....thuis lekker gedoucht en toen het bed in en vanmorgen hebben ze heerlijk tot 8.00u geslapen!!! Ik mag de krant wel bellen, want ik denk niet dat dit in de vakantie nog een keer zal lukken...

dinsdag 9 juli 2013

Außerschießen

Toch nog even tijd...
Vandaag hebben we een ''Außerschießen'' gehad, ofwel ''einen Runden'', ofwel iemand heeft een ronde leeftijd bereikt! Dit keer is het Ute, ze is veertig geworden! Aangezien het juist vaak Ute is, die overal alles regelt en de touwtjes in handen heeft, was het nu juist leuk om het voor haar te doen! Een drietal personen hebben zich over de organisatie gebogen en van alles voorbereidt. Ute moest een soort fitnessprogramma doen en daarna was er het ontbijt.
Laat ik bij het begin beginnen...om 4.00u ging hier de wekker...de jongens ietsje later uit bed, toen wij alvast in de kleren waren en met twee eigengebakken Kuchen onder de arm zijn we om 4.35u naar de overkant gelopen, naar Karin. Daar kwam iedereen samen, allemaal kregen we een speciaal bedrukt tshirt aan en één auto werd volgeladen met het onbijt en de koffie en om iets voor 5.00u zijn we richting Ute gelopen, maar met een omweggetje, om niet vóór het huis langs te hoeven... het bleek namelijk uitgelekt te zijn, dat iedereen om 5.00u bij hen voor de deur zou staan voor het außerschießen, dus toen hebben ze wat anders bedacht. Zoals gebruikelijk werd er onder het slaapkamerraam het nodige vuurwerk afgestoken, maar nu stonden alleen de schoonouders van Ute voor de voordeur...er hing ook een brief in een koker in de deuropening  waarin in gedichtvorm geschreven stond, dat de verrassing helaas uitgelekt was en het daarom maar niet doorging...de schoonouders (die in het complot zaten) feliciteerden Ute hartelijk en wij konden een beetje een bedrukte stem horen van Ute en net toen ze haar schoonouder ''dan maar'' uitnodigde om binnen te komen, kwamen er opeens zo'n dertig man achter het huis weg en wij zongen allemaal ''happy birthday''...wat was dat ontzettend leuk! Dat gezicht van Ute!!
We zijn lekker buiten gebleven, want het was absoluut niet koud en ze moest haar program nog afwerken...in pyama...en het eindigde in de zwemvijver, daar waar gisteren wij nog samen aan de rand aanzaten te kijken naar onze kids die erin zwommen! Van het hoelahoepen, naar het touwtje springen, naar het voelen en raden van spullen, het proeven van verschillende soorten chocolade en toen kreeg ze een duikbril op, zwemvliezen aan en werd ze op een luchtmatras de vijver opgeduwd...na het natte pak werd ze door haar oom en tante meegenomen, die ernaast wonen en daar kreeg ze een tenue aan...met onderbroek en beha van haar tante (die de 70 gepasseerd is :-) ) en een jurkje met erop een bedrukt tshirt met haar eigen foto erop!
Toen konden we ontbijten, er waren twee heel grote Brezeln, belegt met veel kaas, vleeswaren, paprika, tomaat, komkommer, augurken, ei...die werden in stukken gesneden, er kwamen van alle kanten verschillende Kuchen, kannen vol koffie...en niet veel later werden er de eerste flessen ontkurkt...
Een aantal, waaronder Erik, moesten naar het werk en wij zijn tegen 8.30u, net als vele anderen naar huis gegaan, met de afspraak, dat we vanmiddag om 13.00u op de plek zijn, waar het verdere feest gevierd wordt!

maandag 8 juli 2013

Zeugnis en schoolmateriaal

Vandaag de eerste vakantiedag van Jordy en Luuk en voor vandaag heb ik Thijs ook lekker vrij gegeven. Eigenlijk wilde ik Thijs de komende twee weken (de laatste twee van dit Kindergartenjaar) helemaal vrij laten, maar dat vonden ze bij de Kindergarten toch wel jammer, omdat ze juist in deze weken veel gaan wandelen, veel buiten zijn, met warm weer gaan zwemmen etc. Ik heb nu met de juf afgesproken, dat ik gewoon de dag van te voren aangeeft, wat we doen! Morgen is Thijs ook vrij (met een reden, maar die vertel ik morgen, waarschijnlijk pas in de avond, wel...) en dan waarschijnlijk woensdag een dagje Kindergarten.

Vrijdag hebben de jongens de Zeugnissen (rapporten) gekregen, heel mooie rapporten en beiden zijn ze over naar de volgende klas! Ook hebben ze gelijk de materiaallijst meegekregen voor het volgende schooljaar, zodat alles in de vakantie compleet gemaakt kan worden. Vrijdagmiddag hebben we gelijk maar even de tassen op de kop gezet, uitgemest :-) en de potloden waar nodig aangeslepen, de te kleine potloden weg en de viltstiften allemaal getest en ook hier de lege stiften weggegooid. De verfkistjes leeg gehaald, schoongemaakt, de verf-tshirts gewassen en weer terug in het kistje, penselen schoongemaakt...ook het werkkoffertje is opgeruimd, de wol allemaal weer netjes op bolletjes gerold... Het oude schoolmateriaal is allemaal in een doos naar zolder gegaan en zaterdag met het boodschappen doen heb ik het eerste materiaal alweer meegenomen! Toevallig lag het in de bakken bij de Hofer, de kleurblokken, tintenkillers, penselen, potloden, stiften etc. dus gelijk het benodigde meegenomen en in de tassen vervolgens afgevuld! Nu hoeven we alleen nog maar een hele stapel schriften te kopen en dan is alles alweer compleet!
Tja, dat schoolmateriaal is hier wel iets meer gedoe als dat ik gewend was van mezelf in Nederland! In Oostenrijk krijg je er gelukkig wel jaarlijks in september een vergoeding voor, om schoolmaterialen aan te schaffen, dus uiteindelijk betaal je het niet zelf. De boeken regelt de school dan weer, dus daar hoef ik gelukkig niet achteraan.

Jordy zal dus alweer naar het laatste jaar van de Volksschule gaan, de vierde klas! Na de vierde zal er een keus gemaakt moeten worden:  de NMS (neue Mittelschule) of het Gymnasium. De NMS zit in het Hochtal, een dorp verder en het Gymnasium zit in Villach. Het duurt gelukkig nog een heel jaar, maar dan zal Jordy in elk geval niet meer te voet naar school kunnen gaan. Zeer waarschijnlijk zal hij naar het NMS gaan in het Hochtal, maar zelfs dan mag hij gewoon met de bus, tegen een kleine jaarlijkse vergoeding kunnen de kinderen dagelijks met de bus naar school! Zelfs Volksschulkindjes komen al dagelijks met de bus, dus wat dat betreft hebben wij echt heel veel geluk gehad, dat we zó dicht bij de school wonen!

zondag 7 juli 2013

Een beetje kleur!

Gewoon een beetje kleur vandaag! De balkonbakken doen steeds meer hun best!