maandag 8 juli 2013

Zeugnis en schoolmateriaal

Vandaag de eerste vakantiedag van Jordy en Luuk en voor vandaag heb ik Thijs ook lekker vrij gegeven. Eigenlijk wilde ik Thijs de komende twee weken (de laatste twee van dit Kindergartenjaar) helemaal vrij laten, maar dat vonden ze bij de Kindergarten toch wel jammer, omdat ze juist in deze weken veel gaan wandelen, veel buiten zijn, met warm weer gaan zwemmen etc. Ik heb nu met de juf afgesproken, dat ik gewoon de dag van te voren aangeeft, wat we doen! Morgen is Thijs ook vrij (met een reden, maar die vertel ik morgen, waarschijnlijk pas in de avond, wel...) en dan waarschijnlijk woensdag een dagje Kindergarten.

Vrijdag hebben de jongens de Zeugnissen (rapporten) gekregen, heel mooie rapporten en beiden zijn ze over naar de volgende klas! Ook hebben ze gelijk de materiaallijst meegekregen voor het volgende schooljaar, zodat alles in de vakantie compleet gemaakt kan worden. Vrijdagmiddag hebben we gelijk maar even de tassen op de kop gezet, uitgemest :-) en de potloden waar nodig aangeslepen, de te kleine potloden weg en de viltstiften allemaal getest en ook hier de lege stiften weggegooid. De verfkistjes leeg gehaald, schoongemaakt, de verf-tshirts gewassen en weer terug in het kistje, penselen schoongemaakt...ook het werkkoffertje is opgeruimd, de wol allemaal weer netjes op bolletjes gerold... Het oude schoolmateriaal is allemaal in een doos naar zolder gegaan en zaterdag met het boodschappen doen heb ik het eerste materiaal alweer meegenomen! Toevallig lag het in de bakken bij de Hofer, de kleurblokken, tintenkillers, penselen, potloden, stiften etc. dus gelijk het benodigde meegenomen en in de tassen vervolgens afgevuld! Nu hoeven we alleen nog maar een hele stapel schriften te kopen en dan is alles alweer compleet!
Tja, dat schoolmateriaal is hier wel iets meer gedoe als dat ik gewend was van mezelf in Nederland! In Oostenrijk krijg je er gelukkig wel jaarlijks in september een vergoeding voor, om schoolmaterialen aan te schaffen, dus uiteindelijk betaal je het niet zelf. De boeken regelt de school dan weer, dus daar hoef ik gelukkig niet achteraan.

Jordy zal dus alweer naar het laatste jaar van de Volksschule gaan, de vierde klas! Na de vierde zal er een keus gemaakt moeten worden:  de NMS (neue Mittelschule) of het Gymnasium. De NMS zit in het Hochtal, een dorp verder en het Gymnasium zit in Villach. Het duurt gelukkig nog een heel jaar, maar dan zal Jordy in elk geval niet meer te voet naar school kunnen gaan. Zeer waarschijnlijk zal hij naar het NMS gaan in het Hochtal, maar zelfs dan mag hij gewoon met de bus, tegen een kleine jaarlijkse vergoeding kunnen de kinderen dagelijks met de bus naar school! Zelfs Volksschulkindjes komen al dagelijks met de bus, dus wat dat betreft hebben wij echt heel veel geluk gehad, dat we zó dicht bij de school wonen!

1 opmerking:

huis tjokvol zei

een hele fijne vakantie,ik ben benieuwd wat je vandaag op het programma hebt staan.

liefs yvonne