zaterdag 3 november 2012

Kürbissuppe

Gisterenmiddag hebben we dus Kürbissuppe gemaakt!! Jordy vindt het ontzettend leuk om mee te helpen met voorbereidingen, dus hij struinde het aanrecht af, zag de wortels en vroeg of hij die mocht snijden, natuurlijk! Zelf heb ik eerst een hele lading prei gesneden, hahaha, niet allemaal voor de soep, maar vooral ook om in te vriezen. Prei is hier nogal duur...vaak betaal je, bij verschillende supermarkten €2,99 PER prei...het was deze week in de aanbieding, dus ik heb flink ingeslagen!

Het recept voor de soep is eigenlijk een samenraapsel van verschillende recepten, mijn vader had al verteld hoe ze in de horeca de pompoensoep klaarmaken, met dat in het achterhoofd en het zoeken op internet naar verschillende recepten, heb ik er een aantal doorgenomen en uiteindelijk die ingrediënten genomen, die mij wat leken...ook met het bereiden, heb ik deels de recepten gevolgd en deels op gevoel gedaan...


pffff, ik wist niet dat er in een pompoen zóveel pitten zaten! Wat een bende!!

Een kilo pompoenvlees, dat leek me wel genoeg voor de soep!

Het is gelukt om de pompoen netjes uit te hollen
 
Eerst wat olie in de pan en de ui, prei en pompoen 'aanfruiten', wat later de wortel
erbij en deksel op de pan. Na 5 minuten de bouillon erbij en 20 minuten laten
koken en vervolgens pureren... en afmaken met kruiden, crème fine en wat
peterselie

de bouillon heb ik voorbereid op de Etagenheizung

toen Erik terug was, hebben de heren zich vermaakt met de pompoen...

...met dit als resultaat!!! Oké, iets te laat, maar dat maakte ze niets uit!En dan het resultaat van de noeste arbeid....
de Kürbissuppe!!Tja, hoe smaakt de soep...allereerst, als je de pompoen snijdt, komt er een geurmengelmoes van komkommer en watermeloen naar voren...hahaha, tijdens het snijden, zei Jordy: ''ik denk niet dat je daar lekkere soep van kunt maken...''
Maar goed, de uiteindelijke smaak, moet je er toch echt zelf aan geven door kruiden en cremefine (soort creme fraiche) toe te voegen. Ik heb er peper, zout en kerrie aan toegevoegd en achteraf had er nog meer doorgemogen. Ik heb meerdere keren geproefd, maar dan weet je het op een bepaald moment gewoon niet meer. Het was niet vies, Erik en ik hebben een tweede keer opgeschept, maar wij kennen die hele smaak gewoon niet en dan moet je er aan wennen. Jordy en Luuk vonden het niet lekker (Thijs eet nooit soep...al vanaf zijn eerste vaste hapjes niet...), al heeft Luuk wel netjes zijn bordje leeggegeten. Ik had er toast met geraspte kaas bij gedaan, om er iets bij naast te kunnen eten, want de soep zelf is natuurlijk volledig gepureerd...
We hebben het resterende in de vriezer gedaan, dus zo erg was het niet!

vrijdag 2 november 2012

Gugelhupf en Kürbissuppe...

Het is vandaag ''Allerseelen'', de dag na Allerheiligen. Jordy en Luuk hebben vandaag vrij en Thijs is ook gewoon lekker in huis, hij mocht naar de Kindergarten, maar dat doe ik niet. Vanmorgen hebben we eerst samen Erik uitgezwaaid, ze waren dus voor een vrije dag behoorlijk op tijd wakker vanmorgen...nou ja, we moeten niets, we hoeven niets, dus we zien wel hoe het loopt vandaag!

Eerst wat geklungeld in huis, wat opgeruimd, bedden opgemaakt en daarna hebben we  pas ontbeten. Toen ik in de Speis kwam, heb ik even gekeken welke bakmixen ik nog had...hmm, een Marmor Gugelhupf, dat lijkt me voor het weekend wel lekker, alleen had ik nog maar 1 ei en te weinig boter in huis!
Vandaar dat ik Jordy heb gevraagd of hij alleen naar de winkel durfde te gaan, maar dat durfde hij nog niet. Thijs vindt de supermarkt erg leuk en iedereen kent hem inmiddels, dus Thijs bood zich aan om met Jordy mee te gaan: dat was prima!
Na het wassen, heb ik Thijs zijn portemonnee om zijn nek gehangen met wat geld en Jordy een mandje meegegeven en zo gingen ze op pad! Het moest wel goed gaan, want ze hebben vorige week met z'n drieën een kaartje naar het postkantoortje (zit bij de supermarkt in) gebracht en daarvan heb ik gehoord dat het in elk geval over is gekomen!! Haha, ik had gevraagd om een grote doos eieren, een kuipje boter en crackers.
Een goede tien minuten later kwamen ze keurig weer aanlopen! En ja hoor, de eieren, crackers en boter zaten keurig in het mandje. Thijs gaf het kassabonnetje aan mij: ''hier, die mag jij wel houden, want daar heb ik toch niets meer aan.'' Hahaha, ik kreeg netjes uit zijn portemonnee het wisselgeld weer terug en zo was de missie geslaagd!

Eerst heb ik nog wat strijkwerk weggewerkt en intussentijd hebben Jordy en Thijs alle bakspullen bij elkaar gezocht, zelfs de mixer stond klaar met de gardes er in! Luuk zat gewoon lekker aan de keukentafel te knutselen en keek mee. Ze hebben allemaal geholpen met de ingrediënten klaarmaken en afwegen en met mixen en nu is inmiddels de Gugelhupf klaar!

Vanmiddag het volgende project...Vorige week heb ik van Ingrid een Kürbis (pompoen) gekregen, toen ze bij ons gegeten hebben. Ik heb ooit een keer Kürbissuppe gegeten, samen met de jongens bij de Kindergarten in Duitsland voor het Erntedankfest...toen was het niet echt een succes, zeg maar...het had ergens iets erwtensoeps-achtigs (wat ik wel lekker vind), maar toch ook weer niet...ik heb toen keurig mijn bordje leeggegeten (maar was ook blij dat ie leeg was!).

Tja, maar deze Kürbis komt uit eigen tuin...en ik ben wel de persoon die zoiets dan ook wel eens wil proberen te maken (we hebben genoeg brood in de vriezer voor het geval dat...).

Dit staat dus voor vanmiddag op het program...de jongens willen ook nu weer meehelpen, er moet nog het één en ander gesneden worden en ook de pompoen natuurlijk...we willen proberen de pompoen uit te hollen, zodat ze er nog een gezicht kunnen uitsnijden, maar ik heb wel gezegd, dat als dit niet goed lukt, dan gaat ie in stukken. De pompoen weegt 4 kilo, dus er moet wel een redelijke pan soep uit te halen zijn...en dan natuurlijk hopen dat ie smaakt!! Morgen volgen er ongetwijfeld foto's!!

En Josina bedankt voor de leuke reactie!! Kan inderdaad zijn, dat de sneeuw ons over een poos de neus uitkomt, maar vooralsnog ga ik daar niet vanuit! Als ik de foto's weer terugzie, dan is het ook echt sprookjesachtig...dat gevoel overheerst...

donderdag 1 november 2012

Sneeuwpret en heerlijke dag!


Het is hier vanaf zondag al volle sneeuwpret!! Maandagochtend, tijdens de stroomuitval, hebben Erik en ik samen nog sneeuw geschoven en daarna was het even niet meer nodig. Tot vanmorgen!! Het geluk was wel, dat Erik vandaag vrij is, het is Allerheiligen, vandaar dat we er niet extra vroeg het bed voor uit hoefden!

Luuk en Thijs helpen elkaar met de slee!Jordy lukt het alleen om met de slee omhoog te klauteren en weer naar beneden
te sleeën. Voor de duidelijkheid, dit is in onze tuin, we hoeven er dus geen
helling voor op te zoeken.Ook samen gaan Luuk en Thijs geregeld naar beneden...al komen
ze nooit gezamelijk aan...
Zo zag het er vanmorgen uit!!De natuur laat ons goed kennis maken met Bad Bleiberg! De bewoners proberen ons al steeds een voorstelling te geven...hahaha, al is dat natuurlijk lastig! Ze zeggen allemaal: dit is pas het begin!
Vooral Jordy vindt het steeds weer heel bijzonder, vanmorgen kwam hij om 7.00u onze slaapkamer opstormen: ''Euh, als jullie vandaag nog weg moeten, dan moet je eerst weer sneeuwschuiven hoor!''

Gisterenochtend is Erik met de bus gegaan, omdat ik nog wat moest doen in Villach. Gelijk heb ik boodschappen gedaan en mijn nieuwe bril afgehaald. 's Middags ben ik met de jongens op tijd weer naar Villach gegaan voor de laatste boodschappen en daarna hebben we Erik opgepikt.
Vandaag is het een heerlijke klungeldag, Erik heeft vanmorgen met de jongens het oprit weer schoongeschoven en ze hebben een kasteel gebouwd in de sneeuw...al heb je er wel wat fantasie voor nodig om het te herkennen, hihi!
Zelf heb ik chocoladeflappen gemaakt! Bladerdeeg gevuld met speciale chocolade in plaats van appel of jam en het smaakte ook nog lekker!! De Etageheizung brandt weer lekker, Jordy is met zijn gekregen Lego race-auto (van opa en oma voor zijn verjaardag) aan het bouwen, Erik helpt waar nodig. Luuk is ook met verjaardagsbouwmateriaal aan het bouwen en Thijs heeft ook bouwmateriaal uit de kast opgeduikeld, spullen die hier in het huis nog lagen en ik, ik ben dus hier aan het typen!!

gewoon alweer een heerlijke dag!

dinsdag 30 oktober 2012

Feiertag en zon!

Net de ene feestdag achter de rug en de volgende is alweer in het verschiet! Donderdag is het Allerheiligen!! Het is een nationale feestdag, dus ook voor Erik is het een vrije dag. De jongens hebben vrijdag ook vrij!
Het verschil is natuurlijk wel voor de kinderen, dat ze hier in Oostenrijk nog steeds geen herfstvakantie kennen, maar door deze Feiertage hebben ze toch een paar keer vrij! Die herfstvakantie schijnt er nog wel eens te komen...maar wanneer? Ik heb de zomervakantiedata voor volgend jaar bekeken en ik zie daar nog gewoon de 9 weken vermeld staan, dus of ze dan volgend jaar al een herfstvakantie zullen hebben? We zullen het merken.

Op dit moment schijnt de zon echt volop! Je ziet de sneeuw bijna letterlijk verdwijnen!! Maar voordat hier alles weg is, zijn we waarschijnlijk wel een paar dagen verder. De zon is hier natuurlijk ook niet meer de hele dag, hij is aan de laatste weken/dagen hier bezig...Volgens Andy is het precies op zijn verjaardag, 25 november, dat de zon verdwijnt. Tja, dus als er dan weer sneeuw zou gaan vallen, zal het ook wel langer blijven liggen...

maandag 29 oktober 2012

Saai? Bij ons niet....

Waar zal ik eens beginnen....ik kan beginnen met het zeggen, dat er vannacht zo'n 12 tot 15 cm sneeuw is bijgevallen!!!! Erik had gisterenavond om 21.00u het hele oprit schoon gemaakt, maar vanmorgen lag er dus alweer een heel pak op!

Verder...Zaterdagavond, we zaten net voor de tv (jaja, echt waar!) en we hadden ons wat te knabbelen op tafel gezet, toen Erik nog iets uit de keuken wilde pakken, vervolgens liep hij gelijk door naar de kelder en kwam terug met de woorden: ''Houston Houston, we´ve got a problem...''.
Als Erik zoiets zegt, dan is er vaak ook wel iets...de pomp van de Etagenheizung pompte niet en daardoor wordt de Heizung dus weer veels te warm...
Ik, als profi..., ben gelijk naar de keuken gegaan en heb op de temperatuur gekeken, 120 graden, dat schoot al mooi op. Het zuurstof had Erik al afgeknepen en ik heb er de hete kraan bij open gezet (tip van Andy) om wat warmte weg te laten stromen via de buizen. Erik ging de meterkast in, want in de kelder was er geen stroom...hmmm....in de meterkast klopte alles, dus Erik weer de kelder in en kwam een tien minuten later weer terug, ik had het water alweer horen stromen, dus blijkbaar werkte het weer. Wat bleek, Erik had de auto naar binnen gezet, dat past echt nèt, maar moest toen aan de voorkant langs de auto lopen en is zo met zijn rug tegen de 'Fluchtschalter' aan gaan staan...die zorgt er dus voor dat de hele Heizraum zonder stroom komt...nou ja, het euvel was dus gevonden!

Gisteren is er dus 'flink' wat sneeuw gevallen. De jongens hebben zich de hele dag zó uitgeleefd, dat nu de snowboots nog steeds niet droog zijn en ze op ander schoeisel naar school moesten...
Vannacht was ik ontzettend aan het dromen en toen ik vervolgens een beetje wakker werd en op de wekker wilde kijken, zag ik geen wekker! Ik voelde, maar hij stond er wel. De babyfoon op het nachtkastje werkte op de accu en dus ook niet meer op het netstroom...dus ik heb Erik wakker geschud: ''we hebben geen stroom meer''.
We zijn er beiden uitgegaan en op de tast naar de gang, daar stond de spiksplinter nieuwe ledzaklamp, die Erik van Andy gekregen heeft voor zijn verjaardag, dus die kwam gelijk van pas! Ik heb de klok van de muur afgehaald en ben richting Erik gelopen, om te kijken hoe laat het was....03.50u. We hebben ons dus niet verslapen. Erik heeft in de meterkast gekeken, maar constateerde dat alles in orde was, maar dat er geen stroom het huis binnen komt....en daar ging Erik weer: ''Houston Houston, we´ve got a problem...'' ik keek uit het raam en inderdaad de gemeentelantaarns deden het ook niet! Ik heb de mobiel gepakt en daarop de wekker gezet en we zijn weer in bed gaan liggen. Erik is vervolgens weer redelijk snel in slaap gevallen, maar ik kan dat niet....ik ben dan té wakker en er gaan téveel dingen door mijn hoofd. Erik werd even wakker en wist uit te brengen dat de auto binnen staat en de garagedeur gaat elektrisch...kan dus zijn, dat ik met de bus moet...draait zich om en slaapt verder!
De wekker stond al om 6.00u, voor als we sneeuw zouden moeten ruimen, dus dan stond ie ook goed voor als Erik met de bus zou moeten gaan.
Ik heb dus echt niet weer geslapen, zó irritant! Opeens zag ik de radiowekker weer knipperen! Yes, stroom! Ik heb de tijd, inmiddels 05.45u, en het alarm weer goed gezet, ging weer liggen en bam, stroom was alweer uit! Tja, we kunnen er weinig aan veranderen! Om 06.00u zijn we er uit gegaan en hebben ons in het zaklamplicht gewassen en aangekleed en zijn naar buiten gegaan om sneeuw te schuiven. Erik is vlak voor 6.30u naar binnen gegaan om brood te smeren, maar probeerde toch even de garagedeur open te krijgen en zowaar, er zat een noodschakelaar aan, waardoor de deur toch open ging, dan kon hij dus gewoon met de auto! Ik heb de trap naar de voordeur nog even schoongemaakt en ben toen ook naar binnen gegaan. De jongens waren zich inmiddels ook allemaal in de keuken aan het wassen, bewust daar, zodat de keuken zich een beetje kon opwarmen. Ze zagen het allemaal zitten: ''zonder stroom kunnen we toch niet naar school?''
Net toen de jongens in de kleren waren, ging het stroom weer aan! Ik dacht bij mezelf: stel dat het zo weer uit gaat, wat is dan nu belangerijk? KOFFIE! Haha, dus snel de koffie aan gezet en toen zijn we gaan ontbijten.

De stroom werkt nog steeds, dus het zal wel verholpen zijn...ik heb inmiddels de Etageheizung aan het branden, de wasmachine draait, de vaatwasser is al klaar en de droger draait...wat een stroom...

Thijs heb ik vanmorgen een sneeuwbroek aangedaan, voor het naar school lopen, Jordy en Luuk hoeven maar zo'n klein stukje, dat het bijna de moeite niet waard is. Het was gewoon super om naar school te lopen! Overal een flink pak sneeuw, bomen hangen helemaal scheef van het gewicht en op elke tak ligt dan ook een lading sneeuw! De weg naar de Kindergarten was best lastig te begaan, Thijs liep tot aan zijn knieën in de sneeuw en bij mij kwam het tot de bovenrand van mijn snowboots! Thijs wilde ook hebben, dat ik voor hem ging lopen, om een spoor te maken.... Het laatste stukje konden we niet helemaal goed zien, waar we liepen, dus daar heb ik ook bijna twee keer een uitglijder gemaakt! Haha, het zou een zachte landing geweest zijn!

zondag 28 oktober 2012

Toch even een kleine aanvulling op de foto's...
De klok is natuurlijk een uur verzet vannacht en ik had bij Jordy de radio netjes verzet en hem gezegd, dat hij vanmorgen best tot 7.30u kon wachten, voordat hij zijn bed uit zou komen...had ik toch vergeten dat Jordy op zijn slaapkamer altijd de gewone klok gebruikt...vanmorgen dus om klokslag 6.30u stonden er drie ADHD-kindjes op slaapkamer: HET HEEFT HEEL VEEL GESNEEUWD!!!!
Wow, ik keek op de klok en heb ze weggestuurd...dit is toch geen tijd? Kom over een uur maar terug...

Erik is op zo'n tijdstip in het weekend normaal nog in een soort coma-toestand, maar toen de kinderen weg waren, zei hij: ''wie was dat ook al weer, die een aantal jaren geleden 's morgens om 6.00u de kinderen uit bed trommelde om de kleren aan te schieten en met z'n allen op zo'n belachelijk tijdstip in de sneeuw te gaan spelen...??''
Hmmm, daar had hij een punt, ik verheug me altijd zo op de sneeuw, dat ik toentertijd inderdaad, nadat ik naar het toilet geweest was en per ongeluk zag dat het gesneeuwd had, helemaal opgewonden de kinderen uit bed heb gehaald, ze allemaal in de kleren heb geholpen, net als mezelf en dat we om 6.15u al in de sneeuw aan het spelen waren, terwijl Erik nog volledig in coma-toestand in bed lag....en dan stuur ik ze nu terug, terwijl ze zich er zo op verheugen...
Schuldig ben ik dus het bed uitgegaan en heb ze er toch maar uitgehaald, maar ze wel gezegd, dat we eerst zouden gaan ontbijten en wassen en dat ze daarna naar buiten mochten...dat was een deal!

SNEEUW!!!!!!!!!!!

Eindelijk is het dan zover...de langverwachte sneeuw!!

vanmorgen 7.00ude jongens doen het voorwerk...

...en nu het echte schoonmaakwerk!Joehoe!! Jordy in actie!

Ook ik ben in actie gekomen...

Erik laat even zien hoe het moet!zelfs de landing ging op de voeten!Thijs

Mooi toch?

Sneeuwballengevecht!!!!