vrijdag 20 juni 2014

Brandweer, kattenluik en ruimte!

De volgende vrije dag zit er alweer op! Thijs heeft een leuk uitje gehad, is met de bus naar de brandweer toegegaan, hebben er van alles mogen doen, de brandweer heeft een Jause verzorgd en ze zijn met de brandweer weer terug naar de Kindergarten gebracht!! Helemaal leuk!!

Hier is vandaag weer flink geklust! De bestrating in de ren is geslepen, de bestrating ernaast, waar het hok op komt te staan is gelegd. Het hok zelf, daar heeft Erik een stuk van de poten afgezaagd, zodat het goed uitkomt met het kattenluikje...het kattenluikje zit inmiddels in het hok en dit weekend nog wordt het zo klaar gemaakt, dat de konijnen er gebruik van kunnen gaan maken! Het hok is nu voor de jongens in elk geval veel makkelijker, omdat het een stuk lager is geworden, ze hebben nu geen bankje meer nodig om het hok schoon te maken bijvoorbeeld! De konijnen hebben de ren op de nieuwe plek vandaag kunnen verkennen, hahaha, de één sjeest rond en begint gelijk aan het gras te knabbelen en de ander duikt eerst het vertrouwde hok in en komt er later heel voorzichtig uit...stapt met één pootje op het gras en strekt daarna eerst haar nek uit om te zien of alles veilig is!!

Zelf heb ik onder het balkon stenen weggehaald, geharkt en met de bladhark bezig geweest. De muren geveegd en de onderkant van het balkon ook en toen heb ik gesproeid, nog een keer met de hark en bladhark, weer sproeien, bemesting erop, weer gesproeid en daarna gras gezaaid...en nu is het voor de komende tijd even afgezet, zodat het gras er hopelijk goed door kan komen! Sinds dat we hier wonen, is dit voor het eerst dat het helemaal leeg is onder het balkon...hahaha, het eerste wat we tegen elkaar zeiden, toen de ren en de stal eronder weg waren: ''tjee, wat een ruimte!'' We kunnen er straks in elk geval droog zitten, of uit de zon...en ik kan de hangmat er laten staan! Het is in elk geval niet meer de bedoeling dat het een pakhok gaat worden...

donderdag 19 juni 2014

Konijnendag

Wij hebben onze Feiertag goed besteed vandaag! Alles in het teken van de konijnen :-)
Erik had gisterenavond de ren al onder het balkon weggehaald, de deksel ervan af geschroefd, net als het trapje en met een handstoffer helemaal afgenomen. Zo kon ik vanmorgen gelijk beginnen met beitsen! Jordy heeft de helft van het trapje gebeitst, ik de andere helft en ook de ren twee keer in de beits gezet, het konijnenhok helemaal van buiten en toen ik het getimmerde hok van de jongens wilde doen, was de beits toch echt op (een blik van 750ml...)...die moet dus nog afgemaakt gaan worden. Ook moet er nog meer gebeitst gaan worden, dat kan als de deksel van de ren klaar is, die wordt anders namelijk! Er komt op twee derde van de bovenkant een soort golfplaatdak op...zo kunnen de konijnen in elk weertype buiten zijn en tevens als behoudt van de ren. De tegels moeten ook nog afgemaakt worden, maar Erik wilde vandaag niet gaan slijpen ivm de feestdag...netjes hè?De konijnen hebben vandaag dus weer even in de oude driehoek-ren vertoefd...en dat vonden ze niet zo heel gezellig...ze zaten de hele tijd te katten op elkaar, grommen zelfs en bijten naar elkaar, we hebben ze dus maar afwisselend in de ren gedaan en de ander in de stal en Jordy en Luuk hebben ze geregeld gezelschap gehouden:

Bij het onderstaande projectje raakte de beits dus op:

Luuk heeft van de deksel van de ren het oude materiaal eraf geschroefd en Thijs heeft geholpen met het verplaatsen van steentje, in de aanhanger van de traptrekker!

Haha, vanmorgen hebben we even goed bekeken hoe de konijnen in de ren onder het balkon gegraven hadden...want inmiddels is alles onder het balkon weg en kunnen we daar alles netjes gaan maken, maar dat was toch wel een flink iets waar ze mee bezig waren!! De hele schep paste er in de lengte in!! Het bleek dat ze dus al zover gegraven hadden, dat ze zich alleen nog maar weer omhoog hadden hoeven te graven en dan waren ze weer eens ontsnapt...maar gelukkig komt het niet meer zover!

Morgen gaan we weer verder! Erik is ook nog vrij en Thijs heeft een uitstapje van de Kindergarten naar de brandweer.
Morgenmiddag komt er iemand kijken naar de twee kasten die ik te koop heb staan en zaterdagochtend gaat Erik drie schuttingdelen ophalen! Bij Willhaben kwam ik ze tegen, eigenlijk precies dat wat we zochten! Ik heb een bod gedaan, er kwam een bod terug en we konden het eens worden over de prijs! Deze drie delen komen dan als het ware op de rand van de helling te staan, daar waar we de heg weg hebben gehaald. We willen er namelijk vanaf de hoek eerst een hoog deel hebben staan en daarna verder met wat laags, maar geen schutting helemaal. We hoeven ons niet te verstoppen! En zo komen we steeds een stapje verder, heerlijk! Er zal nog vreselijk veel moeten gebeuren buiten, maar niet allemaal dit jaar...daar hebben we het geld en de tijd niet voor en we willen ook nog genieten ipv alleen maar klussen!

woensdag 18 juni 2014

Ren, Fronleichnam en barbecue

Nou, als de plek van de ren klaar is, krijgen Snoopy en Speedy het wel heel deftig! Hieronder op de foto is te zien hoe het er nu bij ligt. De tegels die er liggen, zijn nog niet klaar, er moet nog wat geslepen worden en de laatste twee moeten er dan ook nog in. Het gras zit er al wel in! Erik heeft het gras achter uit de helling gehaald, hier ingelegd en opgevuld met schone grond, voeding erover gedaan en nu dus volop water geven! Op de hoeken komen nog profielen, waar de ren aan vastgezet gaat worden. De stal komt er links naast te staan, met dus straks een doorgang van de stal naar de ren! We hebben een kattenluikje gekocht en die gaat Erik aan de zijkant in het hok bouwen en dan met iets van een tunneltje de ren in...zoals ik al zei, ze krijgen het deftig voor elkaar! Zo hoeven de jongens ook niet meer steeds zelf de Hasen naar buiten te dragen en later in de dag weer ergens uit een gegraven hol zien te krijgen, om ze weer in de stal te kunnen zetten :-)
Rondom willen we het afwerken met steentjes...het wordt wat!

Maandag, toen ik na het artsenbezoek Erik bij het werk afgezet heb, ben ik naar de bouwmarkt gereden en heb er een regenton gehaald, die komt achter het huis, met een kraantje. Ook heb ik twee van die tuinkussenboxen meegenomen. Eentje voor de tuinkussens in de stoelen van de gasten, die zetten we aan die kant van het huis, waar de gasten naar het terras toe lopen. Nu liggen de kussens in de garage, vorig jaar hadden we ze op het tussenstuk van de trap naar het appartement liggen en dat is niet altijd handig voor gasten die geregeld buiten zitten. De tweede box is voor onszelf en komt straks onder het balkon te staan. De tuinkussens hoeven nu dus niet meer overal rond te zwerven, maar kunnen netjes in de boxen!

Als de ren en de stal onder het balkon weg zijn, dan kan ik daar alles glad maken. Het is daar bijna een woestijn inmiddels...er komt geen regenwater, het zand is er kurk en kurkdroog... ik wil daar de stenen weghalen die de konijnen in de afgelopen twee jaar naar boven hebben gegraven :-( en dat zijn er heeeeeel wat! Vervolgens schoon zand erop en voorlopig gras inzaaien...is niet zo handig misschien, want we zullen het vaak water moeten geven, maar om er nu al bestrating in te leggen, is er de tijd niet voor. Dat zou anders betekenen dat Erik de hele zomer met de bestrating bezig is, want je valt ook dan weer van het één in het ander. Voor nu dus gras en volgend jaar zien we verder, er zijn voorlopig nog meer dan genoeg andere karweitjes rondom het huis! En als het allemaal glad is onder het balkon, dan kunnen we er wat leuke dingen aan de muren ophangen! Ik heb nog twee grote windlichten, we hebben nog houtsnijwerk-gezichten (gekregen van Eriks ouders) en misschien hangen we er de oude zeis ook wel op! Maar eens zien hoeveel ruimte er is, maar ik wil het er wel gezellig maken, zodat we er ook kunnen zitten met een beetje regen bijvoorbeeld of juist als het ontzettend heet is, want dan zit je er uit de zon!

Morgen is het een feestdag in Oostenrijk! Fronleichnam. De jongens hebben dus vrij van school en Erik van het werk. Het werk zit op vrijdag ook dicht, dus Erik heeft vanaf vanmiddag al lekker weekend! Thijs heeft vrijdag een uitje met de Kindergarten naar de brandweer, dus hij gaat in de ochtend nog wel weg. Wij hebben nog niet echt plannen gemaakt om erop uit te trekken, want we willen nu eindelijk toch wel de ren en de stal op de plek krijgen....
Zaterdag hebben we waarschijnlijk wel even een onderbreking! Er werd namelijk door Martina het voorstel gedaan om op een vrije barbecueplaats langs de Gail te gaan barbecueën! Leuk! Het schijnt een mooie plek te zijn, waar kinderen met water kunnen spelen en kunnen klauteren en waar ze brood kunnen bakken boven een vuur... ik ben heel benieuwd, want je weet natuurlijk niet van te voren of de plek vrij is, maar zoals het er nu voorstaat gaan er in totaal vijf gezinnen mee!

dinsdag 17 juni 2014

Fichtensirup

Vanmorgen de eerste zending siroop in de flesjes gedaan:


Het is even wat werk, flesjes en een trechter schoonmaken en uitkoken. Een hydrofieldoek heb ik gebruikt voor het zeven, maar die is wel eerst gewassen, uitgespoeld en gestreken... en dan alles zeven door de doek en in de flesjes! Het is meer siroop dan ik verwacht had! Als ik de Maiwipferln nog beter uitgeknepen had en de laatste Wiperln zitten zelfs nog in de pot! Maar goed, vier keer over 200ml is wel genoeg, ik heb tenslotte ook nog de Maiwipferln in de bruine suiker in de pot staan!! Daarvoor moet ik dus eerst weer naar de apotheek om flesjes te halen. Die flesjes is maar een eenmalige aanschaf natuurlijk, die kun je steeds weer gebruiken. Inmiddels heb ik deze flesjes in de koelkast in de kelder gezet. Zoals ik gelezen heb, kun je het op deze manier (in bruine flesjes en donker en koel) wel een jaar bewaren!
Tja en de smaak...het zal nu anders worden, nu het in de koelkast staat, maar het is maar net waar je van houdt! Het is logischerwijs heel zoet, stroperig en dan echt een natuurlijke smaak van de den. Ik heb het al wel geproefd en het is een heel overheersende zoete smaak, die lang in je mond blijft hangen. Het is ook de bedoeling dat het koffielepel-wijze ingenomen wordt, of door de thee of joghurt genomen wordt! Het schijnt ook goed te zijn om er gewoon dagelijks een koffielepeltje van te nemen...

maandag 16 juni 2014

Huidarts

Vanmorgen zijn Erik en ik beide bij de huidarts geweest. De man heeft gekeken en de moedervlek op mijn rug die pas geleden begon te jeuken en die ik per ongeluk kapot gekrabd heb, die wordt weggehaald, samen met nog eentje op mijn rug meer. Die twee vond de huisarts niet verstandig om te laten zitten. De ene die ik kapot gekrabd had, die is al wel weer geheeld en ziet er weer uit zoals ervoor, maar het hoort niet te. De moedervlekken bij Erik zien er niet verontrustend uit, dus dat is mooi!
De huidarts raadde mij aan om een volledige moedervlekken-scan te laten maken...het is iets vrij moderns en net vernieuwd, zo wordt elke moedervlek op je lichaam (en dat zijn er bij mij best heel veel) gescand en in kaart gebracht. Je moet die scan dan elk jaar opnieuw laten doen en zo kan elke verandering in een moedervlek direct in kaart gebracht worden, net als dat je er bijvoorbeeld opeens veel nieuwe moedervlekken bij krijgt, alles komt in kaart...want voor mij zou de kans op een melanoom (vorm van huidkanker) aanzienlijk groter zijn door de hoeveelheid moedervlekken.
Zo'n scan moet je alleen wel zelf betalen...en dat dus jaarlijks...ik heb met de verzekering al gebeld en het wordt alleen vergoed, als er daadwerkelijk een ''verdacht'' is op iets, dus als de scan wordt voorgeschreven. Ik heb daarop de huidarts weer gebeld en de vraag neergelegd, ik kan later terugbellen, want de assistente zal overleggen met de arts zelf, maar ik kon er beter maar niet vanuit gaan, dat ik zo'n briefje krijg... maar eens zien.
De twee moedervlekken die ik weg moet laten halen, dat kan op korte termijn, maar ik zit er niet op te wachten, dat ik er in de zomervakantie mee rondloop, want er komen hechtingen in die twee weken moeten blijven zitten! Ik heb dus gevraagd of ik het na de (kinder)vakantie mag laten doen en dat is geen probleem. Ik ga ervoor om het dan ergens in september te laten weghalen.

zondag 15 juni 2014

Vaderdag, aardbeien en grasmaaien

Wij wensen in het speciaal onze vaders een:

fijne vaderdag 1201
verf strepen
fijne vaderdag

maar natuurlijk geldt het voor alle vaders die dit lezen :-)
Wij hebben vaderdag al gevierd, op de Oostenrijkse vaderdag...vandaar dus dat deze dag een normale zondag voor ons is!

Wij hebben vandaag bezoek gehad! Een oud collega van Erik is geweest! Heel erg leuk, dat op deze manier mensen, tijdens een vakantie, even langskomen! Gewoon even bijkletsen, laten zien waar we wonen, wat drinken...echt leuk en gezellig!

Gisterenochtend ben ik na het ontbijt weer naar het aardbeienveld gereden en heb er nog een emmer vol aardbeien geplukt! Het weer was er namelijk perfect voor geweest, op vrijdag wat regen en ook zon en inderdaad op zaterdagochtend geweldig mooie dikke rode aardbeien! Op de terugweg heb ik de broodbestelling meegenomen en een kilo perziken. Van de kilo perziken heb ik samen met een kilo aardbeien jam gemaakt! Gewoon proberen, hahaha, of het smaakt weet ik nog niet, we hebben nog teveel jam aangebroken, dus of het daadwerkelijk smaakt, horen jullie nog! Ook heb ik weer een kilo de vriezer in gedaan en de rest wordt weer heerlijk opgegeten in de joghurt, op beschuit of lekker zo tussendoor :-)
Bij elkaar hebben we nu 12 kilo aardbeien van het veld gehaald...4 kilo zijn gewassen en gesneden de vriezer in gegaan en van 5 kilo is er jam gemaakt! Wij kunnen dus weer even verder!

Onze gasten waren er gisteren mooi op tijd en gelukkig helemaal tevreden over de woning, dus dat is weer fijn!
De heren hebben gisteren en eergisteren de buitenboel weer helemaal gemaaid en netjes gemaakt, alles ligt er weer netjes bij. De buurman zag dat Jordy aan het grasmaaien was vrijdag, dus hij stopte en vroeg of Jordy ook bij hem het gras kon maaien...hij had het zelf namelijk te druk en er niet bepaald zin in, Jordy daarentegen wilde het heel graag! Vandaar dus dat Jordy gisterenochtend bij de buurman het gras gemaaid heeft en Luuk heeft met de kruiwagen het gras weggebracht. Buurman blij, jongens blij! Haha, Thijs heeft er met de traptrekker gespeeld en zo zaten dus onze drie heren al heel op tijd aan het ijs, wat later aan de chocolade en wat drinken en ze kregen ook nog wat in de hand gedrukt toen het grasveld klaar was!