zaterdag 3 augustus 2013

Vliegshow, Kartoffelsalade en trouwerij

Met een temperatuur in Bad Bleiberg van ruimschoots 35 graden, is het toch wel warm te noemen :-) 

Gisteren is mijn nicht met haar gezin op bezoek geweest! Het was gezellig! Ze hebben het huis bekeken en daarna lekker bijgekletst allemaal. Al is het met het hebben van Facebook ook wel zo, dat je toch veel van elkaar weet! De kinderen hebben met elkaar gespeeld en gezwommen en zich prima met elkaar vermaakt, we hebben gezamelijk een broodje hamburger gegeten en ze zijn daarna weer naar de camping gegaan. Niet veel later ging bij ons de telefoon, Eriks neef! Zij zitten op de camping aan de Weißensee en vroegen of we het leuk vinden, dat ze komende week nog een keer aankomen, natuurlijk! De volgende familieafspraak staat dus alweer!!

Erik is vanmorgen met de jongens naar Nötsch, naar het vliegveld gereden. Daar is een vliegshow gaande dit weekend en er staan veel verschillende vliegtuigjes en zweefvliegtuigen, die ook allemaal stunts laten zien. Je mag ook tegen betaling met een vliegtuigje/zweefvliegtuig mee...dat lijkt Erik dus helemaal geweldig en wil het dan volgend jaar ook graag doen. Erik heeft altijd als hobby modelzweefvliegtuigen in elkaar geknutseld en er veel mee gevlogen en nu heeft Jordy dus voor zijn verjaardag van ons een beginners modelvliegtuigje met afstandsbediening gekregen...daar helpt Erik dan ook graag bij!! Zelfs in de hitte van vandaag hebben ze het vliegtuigje uitgetest op het schoolplein! (dat kon nu pas, want het eerste vliegtuigje bleek niet in orde en moest terug, het nieuwe is gisteren binnen gekomen)

Zelf heb ik vanmorgen voor het eerst een Kartoffelsalade gemaakt. Niet een heel moeilijke, je moet simpel beginnen :-) Aardappels in schil gekookt, daarna gepeld, geplakt en in een marinade van water, olie en een kruidenzakje gezet, vanavond gaan we met ons allen barbecuen, dus dan zal de test zijn (natuurlijk heb ik zelf al een beetje geproefd en het is niet vies!)

Vervolgens ben ik na de middag naar de kerk gefietst. Bekenden uit het dorp, waar we vorige week mee gepoltert hebben, zijn vandaag getrouwd! Het blijkt dat bij de gemeente alleen maar genodigden bij zijn, maar bij de kerk mag je boven erbij gaan zitten, dus dat heb ik gedaan. Mooi om mee te maken op zijn Oostenrijks! Heel wat gebruiken zijn wel gelijk in de kerk, maar ook een aantal niet! Het bruidspaar, met hun twee kinderen, zagen er in elk geval betoverend uit...echt prachtig!!
Bij het binnenkomen van de mensen in de kerk, zagen een aantal mij boven zitten en zwaaiden even kort, maar toen kwam Burgi met haar man binnen...met een groots gebaar en gezwaai, zwaaide ze naar mij...hihihi, het is zo'n leuk mens! Na de kerk, toen ik nog even buiten wachtte op het bruidspaar, kwamen Burgi en haar man naar mij en ik werd omhelst en geknuffeld en ''Oooo, wir haben einander schon ganz lange nicht mehr gesehen!!'' Heerlijk gewoon! Ze namen mij bij zich en vertelden van een aantal gebruiken. Eerst werd er buiten gezegend, er was brood waar je een stuk af kon breken en je kon een glaasje wijn nemen. Ik had geen idee van hoe of wat, maar gelukkig werd het mij dus verteld. Je breekt een stukje van het brood, neemt een glaasje wijn en je deelt het met iemand anders...wij hebben dit dus met ons drie gedeeld!
Vervolgens werden er opeens allemaal muntjes geld gestrooid!! De kinderen vlogen op de grond en begonnen te rapen...ook dit heeft weer een verre betekenis, een gebruik die ik nog niet helemaal mee heb gekregen, maar dat zal mij vast nog weleens uitgelegd worden! Ik heb het bruidspaar gefeliciteerd en ben vervolgens weer naar huis gefietst...erg mooi om ook dit al gezien te hebben!

donderdag 1 augustus 2013

Hittegolf, pensioenfonds en schoolspullen

Aangezien ik gisteren in huis al gepoetst, stofgezogen, badkamer en wc schoon, was- en strijkwerk weggewerkt heb, heb ik vandaag dus een iets ander tempo aangenomen :-) Met de nieuwe hittegolf die er heerst, mag dat ook wel!
Vanmorgen eerst lekker uitgeslapen! De jongens slapen inmiddels echt tot bijna half acht!!! Toen lekker rustig aan gedaan en ontbeten. Jordy en Luuk moeten sinds deze week een paar keer per week wat huiswerk maken...niet omdat het van school moet hoor, maar ze hebben negen weken vakantie...en na de ervaring van vorig jaar met Jordy, die na de vakantie al moeite had met de meest simpele sommetjes, moeten ze vanaf deze week gewoon wat huiswerkoefeningetje doen, die ik voorbereid heb. Het gaat er niet om, dat ze uren aan de bak moeten, maar gewoon de gedachten erbij moeten houden en dus even echt na moeten denken...ze hebben namelijk nog ruim vijf weken vakantie te gaan!!
Na het huiswerk ben ik met de jongens naar het Kurzentrum gelopen, even navraag doen en vervolgens thuis lekker wat fruit gegeten.
De jongens vermaken zich van binnen naar buiten, van het zwembad en de trampoline tot het spelen met de nichtjes, dus zelf heb ik nog even een telefoontje gepleegd naar het pensioenfonds (NL) van Erik. Ze hadden namelijk post nog naar ons oude adres gestuurd...gelukkig zijn de huidige bewoners zo lief geweest om mij op de hoogte te brengen via Facebook! Erg handig zo natuurlijk en ze heeft het mij zelfs toegestuurd! De instantie had wel een adreswijziging gehad, maar de mevrouw aan de telefoon gaf gelijk toe, dat de fout bij hen lag...goh...wel eerlijk in elk geval, maar na een mailtje van mijn kant, zou alles in orde gemaakt worden.

Nog even wat mailtjes meer de deur uitgedaan en de schriften van Jordy en Luuk online besteld...heel lui lijkt dat wel, maar ik had van de winkel, waar ik een pas van heb, een redelijke kortingsbon ontvangen voor de eerstvolgende online aankoop! En aangezien de schriften bij die winkel geschikter zijn, dan bij andere winkels, heb ik de bon gelijk maar vergeldt, zelfs de verzendkosten hoef je niet te betalen! We hoeven alleen nog maar een vulpen voor Luuk te halen en een speciaal muziekschrift voor Jordy en dan hebben we alle schoolspullen weer compleet.

Vanmiddag alvast het eten voorbereid voor vanavond en een Blechkuchen gebakken voor morgen, dan krijgen we namelijk bezoek uit Nederland!

woensdag 31 juli 2013

Aardbeitjes en wandelen

Het is weer prachtig buiten! Net Erik uitgezwaaid met een mok koffie in mijn handen...het is heerlijk fris buiten en de zon schijnt al volop over de Dobratsch
foto van 7.10u vanmorgen
Gisteren weer heerlijk geklungeld en genoten vanaf het balkon, ik heb zowaar weer een paar bladzijdes uit mijn boek gelezen!
Na het avondeten zijn we een stukje gaan wandelen, samen met onze gasten :-). De kinderen verheugden zich er al op en zelfs het jongste nichtje met nog geen twee jaar oud heeft het meeste toch zelf gelopen! Er werden onderweg nog aardbeitjes gevonden en gegeten en we hebben ook nu weer een stuk gewandeld, waar wij zelf nog niet gewandeld hadden! We kwamen precies bij een stukje van het dorp uit, waar wij nog niet eens geweest zijn...moet je nagaan! Dan wonen we hier een jaar!!
Het was even lekker, de kinderen hebben nog wat energie kunnen verliezen en zijn daarna zo het bed ingeduikeld. Wij hebben met ons vier weer heerlijk op het terras buiten gedronken en veel gekletst, het was gezellig!
dinsdag 30 juli 2013

Nudelsalat

De dagen gaan gewoon maar weer verder...tjee, deze week gaan we augustus alweer in!!!
Hier vermaken we ons weer eens prima! Erik werkt en de jongens spelen het liefst de hele dag met hun nichtjes! Hahaha, een nichtje heeft zelfs niet zoveel zin om weg te gaan...ze wil liever spelen :-) Ze gaan dan ook van de trampoline naar het zwembad, van het zwembad naar de boomhut...dan spelen ze een spelletje en zijn ze bij de 'bovenburen' en vervolgens hier even voor de tv. Natuurlijk heeft mijn broer en zijn gezin ook vakantie, dus ondernemen ze ook hun eigen ding, wat ook helemaal de bedoeling is!! Voor de kinderen is het erg fijn, dat er deze vakantie zoveel kinderen zijn om mee te spelen! Ze lopen de deur uit en al snel volgen er speelkameraadjes...super!

Gisterenmiddag wat later op de middag hebben we gelukkig redelijk wat regen gehad, de tuin was er echt aan toe en een beetje verkoeling was ook niet verkeerd, want de temperatuur bleef aardig stijgen. Vandaag is het heerlijk buiten! Vandaar dat ik vanmorgen maar even de tuin heb geharkt, het beetje onkruid (wat gelukkig met deze temperaturen ook amper groeit) weggehaald en daarna het oprit geveegd, het ligt er weer netjes bij.

Gisteren heb ik dan toch maar eens voor het eerst Nudelsalat gemaakt! Afgelopen zaterdag kregen we het weer eens bij het Polteren en wéér smaakte het gewoonweg heerlijk! Vooral met warm weer, heb je op die manier toch een goede maaltijd. Ik had het alleen nog nooit gemaakt...dus ik heb goed gekeken wat er zaterdag allemaal in zat en heb Ute wat gevraagd, gisteren bij een paar boodschappen heb ik een bekende van de supermarkt ook nog eens wat gevraagd en toen ben ik aan de slag gegaan.
En misschien was het beginnersgeluk, maar de smaak was in één keer goed! Jordy en Luuk hebben er ook van gegeten en vonden het niet vies, maar moeten gewoon even wennen, ze hebben beide hun bordje leeggegeten. Thijs...tja, zoals gebruikelijk keurde hij het natuurlijk af!
De Nudelsalat kun je op tal van manieren maken, inmiddels in het afgelopen jaar, heb ik er heel wat verschillende varianten gehad! Nu heb ik deze gemaakt, maar ik weet zeker dat er nog verschillende varianten gaan volgen! Ik heb er voor gekozen om geen mayonaise te gebruiken.

zondag 28 juli 2013

Vakantie!

Dit jaar heeft Erik geen vakantie...hij is natuurlijk pas in april begonnen bij zijn nieuwe werkgever en heeft nog niet genoeg dagen opgebouwd. Vandaar dat Erik nu af en toe een dagje vrij heeft genomen en neemt, zo zijn er dan een paar lange weekenden! Al vindt Erik zelf nog steeds, dat zodra hij thuiskomt, dat hij vakantie heeft... afgelopen vrijdag was het weer zo'n dag dat Erik vrij had en aangezien mijn ouders deze dag als laatste bij ons hadden, hebben we iets uitgezocht voor een dagje uit! Eerst was het misschien naar Mallnitz, de Ankogel, die hebben wij nog nooit gedaan, maar is toch wel een flink stuk rijden voor ons. We hebben het gehad om met een bootje op een See te varen, maar daarvoor was er toch wel erg veel zon...en flink op temperatuur, dus het was logischer om een berg op te gaan! Onze vorige gasten hebben een uitje naar het Nassfeld gemaakt en waren er erg over te spreken en vonden het zeer de moeite waard, vooral met warm weer, omdat de kinderen er ook met water kunnen spelen. Nassfeld zit niet bij de Kärntencard in, maar heeft alleen een korting met de Card. We besloten uiteindelijk om hier naar toe te gaan! Het bleek minder ver rijden, dan dat we verwacht hadden, dus dat viel weer mee! Ik heb de dag in beeld gebracht:
 
Eerst met een mooie gondel de berg op. Het was een stabiele en dichte gondel met ruime zitplaatsen, dus ook mijn moeder (met hoogtevrees) durfde het aan!
Er is boven een Aquatrail gemaakt, een hele route met voor de kinderen allerlei waterpartijen om te kunnen spelen!

Ook bij dit meertje konden ze weer spelen:

Opa moest ook op de foto, tussen de mooie bloemetjes :-)
Hieronder kijk je richting Italië:

Het mooie was ook nog, dat bij het pasje dat je aanschaft, ook de rodelbaan bij in zit! De rodelbaan gaat vanaf het hoogste punt van de kabelbaan, naar het volgende kabelbaanstation. Daar kun je dan wat drinken of bij Schaukäserei bezoeken. Wij hebben alleen wat gedronken en zijn daarna met de kabelbaan verder naar beneden gegaan. De jongens vonden de Rodelbaan geweldig!!
 
Mijn moeder heeft zelf ook nog nooit gerodeld...maar ja, als de hele ploeg wil rodelen, kun je natuurlijk niet achterblijven! Vandaar dat dus echt iedereen eraan moest geloven :-) Thijs is bij Erik in gegaan en Jordy en Luuk gewoon alleen! Het was natuurlijk vreselijk spannend en na zo'n eerste keer krijg je de smaak te pakken en snap je pas goed wat je moet doen, als je over bent...dus Luuk wist al wat hij met zijn verjaardagsfeestje zou willen gaan doen...

Inmiddels zijn mijn ouders alweer doorgetrokken en is mijn broer met gezin gearriveerd!! Erg leuk en gezellig, de kinderen zijn inmiddels alweer in het zwembadje gedoken en hebben vanmorgen ook al op de trampoline gesprongen... gisterenavond, toen de kids in bed lagen, hebben we gezellig tot laat in de avond buiten op ons terras wat gedronken...heerlijk!!

Wij hebben gisterenmiddag ons eerste Polterfest gehad! Polteren is hetzelfde als een vrijgezellenfeest! Nu weten wij wat daar hiervan de gebruiken zijn en hoe het 'in zijn werk' gaat. Het belangerijkste is het gooien met porselein...op straat/oprit... scherven brengen nu eenmaal geluk en daar moet volop gebruik van worden gemaakt. Iedereen brengt daarom oud servies mee en zodra iedereen samen staat, wordt er opeens wat gegooid op de grond en nog meer en dan volgt de rest en vliegen de borden en kopjes en schalen (alleen porselein) over de straat en dat moeten dan de toekomstige bruid en bruidegom opvegen...en terwijl ze aan het vegen zijn, proberen omstanders het opgeveegde snel weer om te gooien. Iedereen staat er bij met wat te drinken in de hand en kijkt toe, hoe het stel alles bij elkaar veegt.... daarna werd iedereen uitgenodigd om binnen te komen, dit keer dus buiten met de temperatuur van nu en daar was te eten en te drinken en een gezellig bij elkaar zijn. Erg leuk om dit ook meegemaakt te hebben!!