vrijdag 7 juni 2013

Zwembad, Villacher Alpenstrasse en Privat

Vanmorgen waren de dames er mooi op tijd, al voor 7.30u, ik heb ze dus nog even gezien en daarna heb ik Thijs weggebracht om aansluitend te gaan wandelen! De dames hebben het vandaag helemaal afgemaakt! Voor de verandering was het weer heerlijk! Het zonnetje scheen heerlijk door de bomen...en omdat we een kortere route hebben gedaan, omdat Adelina en ik om 10.00u in het zwembad moesten zijn, hebben we een stuk van de Stollenwanderweg gelopen, dat is weer eens wat anders en minstens zo mooi, alleen lang niet zulke mooie uitzichten, omdat je wat meer in het bos loopt èn omdat we nu natuurlijk maar een klein deel hebben gelopen.
 
Om iets voor tien waren we keurig bij het zwembad en na best wat gedoe, zijn we uiteindelijk (zonder echte toestemming) het zwembad binnengegaan om toch onze kinderen te kunnen zien zwemmen...wat een gedoe zeg, maar goed. Gelijk bij binnenkomst, zag ik al dat het er met de zwemles heel anders aan toe gaat, als dat wij gewend zijn...plus dat de zwembeweging voor de kinderen makkelijker wordt gemaakt, maar waardoor ze zich helemaal suf bewegen met de armen om boven water te blijven....Thijs was aan het zwemmen met een ''Zauberschnur''. Het blijft 'm bij Thijs echt tussen zijn oren zitten, dat hij niet kan zwemmen. De juf zegt, dat hij in het ondiepe gedeelte, waar hij weet dat hij kan staan, gewoon zwemt, maar zodra hij weet dat hij niet kan staan, gaat hij heel paniekerig zwemmen en dus echt ook kopje onder...vandaar dat hij dus het Zauberschnur heeft gekregen, dit is gewoon een formaat riem, opblaasbaar, maar er kan bijna geen lucht in en ik zag zelfs, dat er bij Thijs gewoon helemaal geen lucht in zat, maar het gevoel voor hem, dat hij wat om zijn buik heeft, is voldoende dat hij gewoon ook in het diepe gaat zwemmen!! Het Zauberschnur mocht Thijs houden! Thijs heeft ook een Urkunde meegekregen van de juf, dus Thijs is helemaal blij en wij helemaal trots!
 
Jordy is gisteren niet met de bus naar Nötsch gegaan, maar even gewoon de Villacher Alpenstrasse omhoog gegaan! En ook niet alleen met zijn eigen klas, maar ook met de vierde klassers...tja, dat luisteren wat de juf zegt, zit er nog niet helemaal in :-) Ze zijn tot de voorlaatste hut gereden en daar stonden een aantal jagers en mensen van het Naturpark Dobratsch klaar, om van alles over de omgeving en zijn dieren te vertellen. Jordy vond het helemaal geweldig, want de jagers hadden ook wat opgestopte roofvogels bij zich, nu kon hij ze dus echt heel goed bekijken! Ze hebben vervolgens nog een informatieboekje meegekregen, een potje met een loepdeksel en een tubetje zonnenbrand voor op de alm.
 
Vanmiddag heb ik de voordeur van het appartement een grote poetsbeurt gegeven en het bordje met de naam heeft Erik erop geschroefd! ook onze eigen voordeur, kelderdeur en een deur in de kelder even opgepoetst en het schildje 'Privat' erop geplakt...tja, dat zijn ook kleine dingen die er allemaal bijhoren...net als dat ik gisteren eindelijk geslaagd ben voor een mooie sleutelhanger voor de sleutels van het appartement! Ik had wel wat sleutelhangers, maar gewoon niets toepasselijks of een versleten...maar gisteren bij het geschenkenwinkeltje, tegenover de supermarkt, daar hadden ze gewoon dat wat ik zocht!!
 
het bordje voor onze eigen deurenen dit is dus de voordeur van het appartement!!
Vanmiddag hebben we de bouwsluier van de badkamertegels gepoetst en een handdoekrek opgehangen, net als de douchestang, Erik is nu met het laatste kitwerk in de badkamer bezig en dan kan morgen de kraan eraan gemaakt worden van de douche en de plaat die het in de winter warm moet maken (radiator) kan worden opgehangen... oh, het gaat echt super-de-super-mooi worden die badkamer!!!!!!

donderdag 6 juni 2013

Nog één keer: radiator

Tjonge jonge, de dagen vliegen echt vreselijk snel om! Vanmorgen nog weer aan de klus geweest en tussendoor kwam Ute nog even op de koffie. Vanmiddag het huis nog een beetje op orde gemaakt, want morgen is de ochtend ook alweer zo weg...eerst wandelen en daarna bij Thijs kijken in het zwembad! Ook heb ik vanmiddag de laatste radiator voor de laatste keer gespoten en dan hoef ik voorlopig het woord radiator ook niet meer te horen!!

Door alle andere dingen, ben ik volgens mij helemaal vergeten te vertellen, dat de dames hier ook al weer even aan het werk zijn!! Vorige week belde ik naar de meneer van het bedrijf om te vragen of er al een vooruitzicht was, wanneer er gewerkt zou gaan worden. Toen had hij het over volgende week (deze week dus), maar dezelfde avond belde hij nog terug, of het een dag later ook ging...natuurlijk! Vorige week zijn ze dus een dag geweest, ze hadden bij de klus ervoor nog wat tijd over gehad en toen al wat voorbereidend werk gedaan, in de zin van materiaal snijden, dus ze konden nu vrij vlot doorwerken! Vandaag zijn ze er weer geweest en morgenochtend hebben ze nog heel even werk. Dan hebben we dus toch nog het huis helemaal klaar van buiten, voordat de eerste gasten komen!! YES! Na morgen komt er dus voorlopig ook een einde aan het werkvolk over de vloer...daar treur ik echt niet om! Er kan dan in elk geval weer iets afgesloten worden, heerlijk!

Het zijn nu echt allemaal 'kleine' dingen die nog gedaan moeten worden, al zijn het er best nog wel wat, maar het is redelijk te overzien!
Ik heb mij in de laatste weken ook veel bezig gehouden met de inhoud van de ordner voor het appartement en ik heb er zojuist weer wat bij in gestopt! Het gaat niet alleen over serieuze dingen, maar dus ook over een aantal restaurants of eetgelegenheden in de omgeving en ik heb net een paar bladzijden van het boek wat ik lees gekopieerd! De komende dagen wil ik weer even met mijn rotstuintje en de rest van de tuin bezig, als het weer tenminste meewerkt...en vanaf maandag begin ik de grote schoonmaak in het appartement! Erik heeft nog het laatste werk in de badkamer en heeft vanavond de eerste radiatoren weer geplaatst!

woensdag 5 juni 2013

Pradamano en Scheißknie

Thijs is inmiddels van zijn gele zwemband af en heeft alleen nog maar de witte om! Dat gaat prima dus, gelukkig maar!
Jordy is vandaag naar de Partnergemeinde van Bad Bleiberg: Pradamano! Pradamano ligt in Italië, direct naast Udine. Vanmorgen om 8.00u hebben we de bus uitgezwaaid en vanmiddag om 17.00u zullen ze weer terugkomen, een lange dag dus! Ze gaan er in elk geval naar de basisschool, het ene jaar komen de kinderen van de school in Pradamano hier in Bleiberg en het andere jaar gaan de 3e en 4e klassers daar naar toe.
Morgen gaat Jordy met zijn klas weer met de bus, maar nu niet zo ver. Ze gaan naar Nötsch en vanaf daar gaan ze een wandeling op de Dobratsch maken. Er gaat een kenner mee, die van alles zal vertellen over de dieren op de Dobratsch en over de planten en bomen etc. Jordy heeft ook daar veel zin in!
Zaterdag hebben zowel Jordy als Thijs een verjaardagsfeestje! Een klasgenootje van Jordy is jarig geweest en haar broertje, vriendje van Thijs, is morgen jarig en het kinderfeestje houden ze gezamelijk, zaterdag dus!
Volgende week schijnt het Schulabschlußfeier te zijn...in Klagenfurt! Daar gaat dan de hele school naar toe en volgens Jordy is dat op woensdag...zou zomaar kunnen! Ik heb nog geen briefje ontvangen, al heb ik het wel in de wandelgangen gehoord.
Kortom, het schooljaar nadert zijn einde, al is de laatste schooldag pas op 5 juli, maar dat is het nu zo!

Zelf heb ik vanmorgen niet heel veel kunnen doen...ik heb een was buiten gehangen en toen de papieren van de gemeente erbij gepakt, want volgens mij klopt de jaarafrekening van het water niet helemaal. Wel ongeveer in het aantal kuubs, maar de tellerstanden...of ik zie het verkeerd, of bij de gemeente zit het fout!
Toen ik daarmee bezig was, ging de deurbel. Ik kijk en zie daar onze buurman van 88 (of was het 87) staan, al wiebelend met een stok, ik vraag of hij binnen wil komen maar nee en hij loopt richting de buitenbank naast de voordeur, maar het ziet eruit alsof hij zo omvalt...hij ziet dat ik wat geschrokken kijk: ''Ah, meine Scheißknie...'' en wuift een keer. Hahaha, wat een man! Hij wilde even laten weten, dat de heg tussen ons in, vroeger gezamelijk met de vorige bewoner geplant is, maar dat er vandaag iemand komt om zijn kant te snoeien...niet dat ik zou denken dat het alleen onze heg zou zijn en ik boos zou kunnen worden. Ik moest lachen en vertelde dat Andreas (de zoon van...) ons al uitgelegd had, hoe het zit met die heg, dat deze precies op de scheiding van de grondstukken gepoot is en dat ik echt niet zomaar boos word! Hij was blij en vervolgde zijn weg alweer terug, want hij was druk... ik wilde helpen met onze voordeur trap, maar nee, dat kon hij best zelf...hoezo eigenwijs!

Maar goed, eerst heb ik zelf alles nagekeken en toen ben ik naar de gemeente gegaan. De meneer waar ik was, was eigenlijk overvraagd, ik moest een ander hebben, maar die was net ergens naar toe. Die meneer werd gebeld en zou met een kwartier terug zijn...nou, dan loop ik wel even naar een winkel aan de overkant en kom dan terug. Vervolgens weer terug op de gemeente, zag ik de juiste meneer al druk kopieërend staan en hij riep vanaf een afstand: ''Ah, Frau Fischer, ich habe heute leider kein Zeit...'' Nou ja zeg, hij is gebeld, dat ik wat te vragen had en nu is hij er en heeft geen tijd! Grrrr, toen maar weer naar die andere meneer, want ik wilde de inschatting van het waterverbruik wat laten ophogen, in verband met de gasten die komen. Ik klop aan en zie dat er net iemand anders staat, dus ik wacht even op de gang...en nog even....en nog even en net toen ik dacht: ik kom een andere keer wel terug, kwam daar Alexandra aanlopen, een moeder van Thijs zijn klasgenootje, zij werkt bij de gemeente. Ze vroeg wie ik nodig had en ik vertelde dat ik inmiddels al een uur verder ben, thuis nog genoeg te doen heb, de één geen tijd heeft en de ander een persoon voor de balie die gigantisch aan het teuten is...ze besluit even om het hoekje te kijken en komt ietsje later terug: je bent zo aan de beurt, een oud belangerijk persoon stond er gewoon te kletsen en daar komen ze heel slecht vanaf als hij er is, maar ze heeft verteld dat er al iemand een uur zit te wachten...hihihi, een minuut later zwaait de deur open en stapt er een krommende meneer met stok, van minstens de 80 gepasseerd uit, hij verontschuldigde zich zelfs bij mij en met een glimlach verdween hij en kon ik verder! Het één heb ik nu dus geregeld en het ander dus nog niet, maar dat doe ik later wel. Maar al met al was het al 11.00u toen ik thuis aankwam, nog net even met de latexkwast in het rond gegaan, wat bijwerkpunten in het appartement en toen kwam Luuk er alweer aan...zucht...dan vanmiddag nog maar even wat doen.

dinsdag 4 juni 2013

Zwemcursus, radiatoren, administratie en tuinset!

Deze week is de zwemcursus van Thijs! Gisterenochtend gingen ze de eerste keer. Ik breng Thijs gewoon net als anders rond 7.45u naar de Kindergarten en tegen 9.00u lopen ze dan vanaf de Kindergarten naar het zwembad en toen ik tegen 12.00u weer bij de Kindergarten kwam, kwamen ze net weer aanlopen! De zwemjuf heb ik gevraagd of ik Thijs zo mee kon nemen, of dat ik eerst even mee moest lopen naar binnen om het te melden, maar ze zei dat zij het door zou geven, dat ik Thijs opgehaald heb. Ze zei gelijk, dat het heel goed ging met Thijs! Aangezien Thijs in Duitsland natuurlijk al een gedeeltelijke zwemcursus gehad heeft, heeft hij daar nu zijn voordeel van en in plaats van de oranje band (beginnersband) om te krijgen, kreeg Thijs gelijk de gele en daar hadden ze zelfs al wat lucht uit laten lopen, met andere woorden: het gaat goed! Na de gele band krijgen ze alleen nog maar een bandje om voor het gevoel...die witte band doet niets meer, er zit geen lucht in, maar kinderen moeten het vertrouwen krijgen, dat ze niet verdrinken en dat vertrouwen zit eerst nog tussen de oren en daarom die witte band. Thijs vond het in elk geval geweldig en had vanmorgen weer enorme zin om te gaan zwemmen!

Ik heb me gisterenochtend gestort op de radiatoren...grrrrrr...drie stuks heb ik er buiten neergezet, eentje heb ik er gewoon licht geschuurd (die had teveel zakkers....), een volgende heb ik de kleine 'bladderpunten' afgekrabt en toen geschuurd en de derde...pffff, die heb ik eerst afgestoken (?!), toen met de staalborstel behandeld en daarna met schuurpapier...en toen nog eens met de staalborstel en weer met schuurpapier...vervolgens schoongemaakt en vetvrij gemaakt...uiteindelijk heb ik van de vier radiatoren er gisteren nog twee helemaal klaar kunnen krijgen, de derde heb ik vanmorgen al klaargemaakt en de vierde moet nog zeker twee keer gespoten worden...maar het begin is er! Het is alleen geen aanbeveling voor de rug, die radiatoren verslepen...

Tussendoor vanmorgen een uur strijkwerk weggewerkt en nog wat administratie gedaan. Ik moest nog een telefoontje plegen voor de verzekering van het appartement, mailtjes versturen...leuk hoor, een gast had een aantal vragen gesteld via de mail, dus daar ben ik echt even voor gaan zitten om het te beantwoorden! Het voelt wel grappig...alsof je een echt eigen bedrijf hebt!

Erik heeft gisteren de tuinset opgehaald!! Wauw, ik ben helemaal blij, het is MOOI!! Zes donker anthraziete stoelen met kussens erbij en de tafel...wauw, die is echt fraai. Het is een vrij donkere met donkerbruin, anthrazit en goud! Heel apart, ik heb het in elk geval nog bij niemand zien staan en dat bevalt met wel :-) ! Vanmorgen heb ik mijn vaders advies maar opgevolgd...de hele boel in de autowas gezet! Om een extra beschermlaag aan te brengen...ik kan leuker werk bedenken (en dan bedoel ik niet radiatoren spuiten), maar goed, als dit er goed voor is...ik moet het zometeen alleen nog even uitboenen, want het wilde niet zo goed drogen, de autowas en er zit natuurlijk al een soort laag vanuit de fabriek op, dus daardoor zal het ook langer duren...ik ga dus nu maar weer even naar de 'werkplaats'.

maandag 3 juni 2013

Welkom en droog

Even een berichtje...als dank jullie wel! De laatste weken krijg ik steeds vaker reactie's van nieuwe lezers en lezeressen, erg leuk! Blijkbaar vinden de mensen (jullie dus!) het leuk of fijn om mee te lezen, de één vooral vanwege de emigratieverhalen, de ander voor het dagelijkse leven,de foto's of gewoon voor alles! Via deze weg wil ik laten weten, dat ik het helemaal leuk vind, dat jullie de moeite nemen om mijn verhalen te lezen. Leuk om te weten, is dat het niet alleen in Nederland gelezen wordt, door familie, vrienden en bekenden, maar ook in ons 'oude' woonland Duitsland en nu zelfs een leuk berichtje uit Thailand...wauw, WELKOM ALLEMAAL!! In een heel aantal andere landen wordt er ook meegelezen, erg leuk!
Ik wil ook gelijk even laten weten, dat ik niet op alle reactie's kan reageren, wel natuurlijk zo in de blog, maar dat wil ik niet al teveel doen, want dat leest, denk ik, niet altijd leuk voor een ieder. Zodra iemand onder 'anoniem' reageert, ook al is het met naam erbij, ik kan dan geen berichtje teruggeven...ik heb het wel eens geprobeerd, maar dan krijgt de persoon die gereageerd heeft, geen berichtje, dat ik gereageerd heb...dus dan wordt het waarschijnlijk ook niet gelezen! Bij deze, ik lees en zie alle reactie's die geschreven worden en ik vind ze allemaal even leuk!! Vooral blijven reageren :-) !

Inmiddels is het vandaag maandag wasdag...het zonnetje schijnt gelukkig weer! De eerste twee wassen hangen buiten, de volgende kan ik nu ophangen en weer een andere zit in de machine en daarna kan er nog weer een was aan en daarna....nou ja, ik zie wel hoever ik vandaag kom!
Gelukkig ook voor andere delen in Oostenrijk geen regen op dit moment, al is de situatie in sommige delen nog alarmerend en treden rivieren nog buiten de oevers, huizen onder water gelopen etc., in weer andere delen kan het opruimen beginnen...sterkte voor allen!

Ik ga mijn volgende was ophangen en dan nog even verder met de radiatoren...twee stuks werken niet mee en heeft de verf gereageerd op iets en is begonnen te zwellen, dat kon er ook nog wel bij...

zondag 2 juni 2013

Zondag

Ook al is het zondag, we hebben niet echt stilgezeten...allerlei klungeldingen hebben we gedaan vandaag. Tochtstrips op de deuren geplaatst, een schap opgehangen, handdoekhaakjes in de keuken gemaakt, haken in de Speis opgehangen en de verplichte rookmelders zijn geplaatst! Ik heb het balkontafeltje in elkaar gezet, een radiator schoongemaakt en ontdaan van de bouwsluier...en nog wat kleine dingen meer. Op dit moment is Erik met de jongens een stukje aan het fietsen! Gewoon even lekker een frisse neus halen!

Hier kunnen we fietsen en is het droog, dat is elders in Oostenrijk wel wat anders...kijk maar eens:
het nieuws (klikken). Sterkte voor een ieder die in de getroffen omgeving woonachtig is.

Even nog terugkomend op de reactie van Peter, betreffende de oeroude schildpadden in de Reptilienzoo: de oudjes liggen nog steeds in (v)echtscheiding blijkbaar, want ze zijn apart van elkaar ondergebracht...heel zielig zelfs, de ene echt helemaal alleen en bij de ander zijn er twee meer bij ondergebracht!