vrijdag 17 januari 2014

Laf, verjaardagsfeestje en planning

Helaas, vanmorgen ging het wandelen niet door, regen...erg jammer, maar ik was er toch niet helemaal met de gedachten bij, heel erg vond ik het eigenlijk niet eens...wel hebben we nog koffie gedronken met ons drieën (Ute, Manu en ik) en gekletst, dat was even nodig, laten we maar zeggen... er gebeuren af en toe gewoon dingen, waarvan je niet zou willen dat ze gebeuren en als je dan ook nog op afstand woont, is het wel eens lastig. Op Facebook gaat het inmiddels de ronde al, dus ik zal het kort uitleggen: ons nichtje is, zoals de politie het noemde, gemolesteerd door vijf jongens, terwijl ze op weg was naar school...nou ja, wat er dan door je heen gaat...het is gelukkig (lichamelijk) nog redelijk goed afgelopen. Echt waar, hoe laf moet je zijn om met vijf jongens, die allemaal een aantal jaar ouder dan haar zelf zijn, een meisje zo te mishandelen!! Gewoon op haar weg naar school!! Geen woorden voor...alleen wel de hoop dat ze die jongens te pakken krijgen!! En ze er dan niet alleen maar met een waarschuwing vanaf laten komen...

Wat anders...
Thijs heeft vandaag zijn langverwachte verjaardagsfeestje gehad! Het kon niet snel genoeg 15.00u zijn en gelukkig waren ze er alledrie voor die tijd al! Drie kindjes mocht hij uitnodigen, dat leek mij in de leeftijd van 5 en 6 jaar genoeg! We hadden het ook maar tot 17.30u gepland en dat was maar goed ook, want het weer werkte dus totaal niet mee. Ze zijn begonnen met het uitpakken van de cadeau's...nou ja zeg, daar sta ik toch vaak versteld van, wat er toch gegeven wordt! Voor onszelf hebben we daarin een bedrag afgesproken met een aantal ouders, maar twee van de drie hadden toch echt ongeloofelijk uitgepakt zeg...maar goed, Thijs was er natuurlijk helemaal blij mee: van lego tot boekjes, van een knutselkoffer tot zakken snoep, van een etui tot een cdrom die we nog moeten bekijken, maar dit alles dus van maar drie kids... daarna waren de muffins aan de beurt! Ze konden ze zelf versieren met slagroom, hagelslag en wat andere strooisels, wat te drinken erbij en daarna konden ze spelen. Tussendoor nog wat lekkers en een spel waar de kinderen zelf mee kwamen: een snoepje in een bakje of een pan ergens op de vloer zetten, zonder dat de ''Blinde Kuh'' het ziet...dat kindje krijgt een blinddoek om, een paar keer rond draaien en gaat vervolgens op handen en knieën door de kamer op zoek naar het bakje, onder geroep van 'warm', 'warmer' of 'koud', ze vonden het geweldig! Verder weer gewoon gespeeld en de boel enigszins in het gareel houden. Als afsluiting patat met worstjes en toen werden ze opgehaald! Het was een geslaagd feestje!

Morgenvroeg kan het plafond in de woonkamer beneden de eerste keer geschuurd worden! Erik is nu nog met het laatste stukje stucwerk bezig beneden, morgenmiddag kan er nog een keer wat bijgewerkt worden en eventueel zondag nog weer wat schuren en dan is het voorlopig even klaar. Het is dus in elk geval niet bruin meer!! Na dit weekend gaan we toch echt beginnen met het schoonmaken beneden...want in de planning staat, dat in elk geval Erik en ik het volgende weekend weer beneden zullen slapen, de jongens zullen wat later nakomen, want dan kan ik eerst hun slaapkamer daar fatsoenlijk schoonmaken en de muren nog een keer helemaal poetsen ivm de laatste schimmelresten... Erik zal de komende week nog een aantal andere zaken in orde moeten maken, voordat we de badkamer en de wc beneden weer in gebruik kunnen nemen!

donderdag 16 januari 2014

Schoolarts en verjaardagsfeestje

Vanmorgen moest Jordy naar de schoolarts! Ik ben om 8.55u naar de Volksschule gelopen en om 9.00u was ik bij Jordy's klas om Jordy op te halen, maar ja, daar werd ik al opgewacht door een andere juf: de arts had zich iets verlaat, de juf was nu nog met haar in gesprek, of we even geduld konden hebben...want de moeder van het kindje voor mij stond er ook al te wachten! Pffff, het zal ook eens anders gaan! Uiteindelijk, terwijl wij als tweede aan de beurt waren, was er al een uitloop van een half uur....ná ons al 35 minuten...ik had al medelijden met de ouders en kinders die als laatste gepland stonden! Maar goed, die arts is een beetje een raar mens...ik heb haar inmiddels al vaker meegemaakt, voor Luuk, voor Thijs en voor de inentingen, maar ze is echt apart... a fijn, ogen en oren goed, alleen ziet zij iets van een scheefstand bij de rug van Jordy, zijn wervelkolom is recht, maar de rechter kant naast de kolom is ietsje ''dikker/hoger'' dan de linkerkant...nu was ik van te voren al gewaarschuwd door verschillende moeders, de arts ziet nagenoeg bij elk kind wel iets, de ene moeder heeft ze met haar dochter bange uren laten doorstaan, omdat haar dochter volgens haar binnen een afzienbare periode wel eens doof kon worden...de andere zou toch echt een bril nodig hebben en niets van dat alles bleek achteraf ook maar iets van te kloppen! De moeder voor ons was al chagrijnig voordat ze naar binnen ging, ze zei dat ze ''die arts'' niet uit kan staan... De arts wil in elk geval, dat ik met Jordy naar de Orthopeed ga...ik zal eens zien, Jordy is voor nu weer klaar en hoeft pas over twee jaar weer!

Bij thuiskomst ben ik gaan opruimen, schoonmaken en stofzuigen en vanmiddag heb ik nog een paar boodschappen gedaan samen met Luuk en Thijs, waarna ik muffins gebakken heb... Thijs viert morgen namelijk zijn verjaardagsfeestje!! Er komen als het goed is drie vriendjes en we zullen eens zien wat we gaan doen, ik bereid niets in het bijzonder voor, want als het droog is, kunnen ze lekker buiten iets doen, maar ik heb de voorspellingen gezien en het ziet er niet best uit wat weer betreft, dus dan zal het iets binnen moeten worden... ach, ze kunnen muffins versieren met slagroom en decoratie, de vriendjes zijn hier nog nooit geweest, dus alles is hier nieuw voor ze, aan het einde gaan we patat met worstjes eten...het zal wel goed komen!

Ik hoop alleen dat de voorspelling voor morgenvroeg niet klopt....ivm het wandelen...

woensdag 15 januari 2014

Emigreren, radiatoren en gips

Zijn er echt zoveel mensen Nederland zat? Die vraag kon ik mij in het weekend toch eigenlijk wel stellen...in het weekend werd ik namelijk door een derde familie (binnen een aantal weken) benaderd via de mail, of ze misschien wat vragen mogen stellen over emigreren, iets over ervaringen omtrent het emigreren mogen vragen! Natuurlijk mag dat! Maar het zet je haast wel aan het denken... Eén familie heeft contact gelegd dmv het interview wat ik eens gegeven heb bij Expatmama's, een andere familie via onze website en een derde familie naar aanleiding van mijn blog. Hahaha, oké, als je het zo wil zien, voor een doorsnee gezin zijn we best veel op het internet te vinden natuurlijk!
Maar ik doe het graag, ik beantwoord graag de vragen, want ik weet hoe fijn het kan zijn om toch iets te horen of te lezen van mede-emigranten! Ook al ervaart natuurlijk een ieder het emigreren anders, een ieder gaat er anders mee om, maar je zit niet alleen maar te wachten op de bloemetjes en de bijtjes als je zulke grootse plannen hebt. Ik ben en blijf erbij, dat een goede voorbereiding een 'must' is en aan een bepaalde vorm van voorbereiding, waar ik aan mee zou kunnen helpen, doe ik dat graag!

Gisterenochtend had ik het ietsje rustiger, na een paar boodschappen, een beetje opruimen en stofzuigen, heb ik mij achter de computer gezet. Op zoek naar radiatoren...beneden in de woonkamer was het een ''bij elkaar geraapt'' euh...zooitje, wat radiatoren betreft! Ze zijn er allemaal vanaf en nu moeten er dus andere komen. Eerder heb ik al eens flink tijd besteed aan tweedehands, maar ja, we hebben er drie nodig, drie gelijke wil ik dan natuurlijk, twee moeten dezelfde afmeting hebben en een andere moet kleiner, maar een grotere Wärmeleistung (euh..nederlands woord even zoek) hebben. Tweedehands gaat het 'm niet worden in elk geval, niet te vinden of wel te vinden en nog in een slechtere toestand als die we hier hebben! In de bouwmarkten hier wordt je niet echt heel vrolijk van de prijs, voor een onbekend merk zelfs, vandaar dat ik al enige tijd op het internet aan het speuren ben geweest. Bij Amazon.de shoppen we geregeld voor allerhande spullen en ook daar kon ik de juiste radiatoren vinden. In het weekend wilde ik ze bestellen, even tussen de bedrijven door, maar toen bleek dat ze niet naar Oostenrijk verstuurd werden...grrrrr. Gisteren heb ik de leveranciers van deze site, twee verschillende, gecontacteerd, maar helaas, de ene verstuurd zeker niet naar Oostenrijk en de andere wel, maar de verzendkosten zullen er vreselijk hoog zijn. Balen. Erik had inmiddels bij een andere firma een offerte opgevraagd en daar heb ik zojuist achteraan gebeld, omdat Erik vergeten was te melden dat we in Oostenrijk wonen.... zelf heb ik gisteren een tweede firma gebeld en daar krijgen we, als het goed is, vandaag een aanbod van. Ik hoop dat er een goede bij zit! We hebben nog even en het is er nu ook niet koud beneden, want er hangen natuurlijk nog wel op andere plaatsen radiatoren.

Vanmorgen heb ik de badkamer gepoetst en direct daarna kwam de schoorsteenveegster! Mooi! Ik moest haar namelijk nog even wat vragen. Nadat zij haar werk gedaan had, heb ik haar meegenomen naar de woonkamer beneden en haar de schoorsteen laten zien, met het gat wat er nog zit. We mogen dit gat op de juiste manier dicht maken en ter zijnde tijd, als we weten waar een nieuw gat moet komen, daar dan gewoon een gat maken! Nou ja, zo makkelijk dus, maar mooi, het huidige gat mag dicht, dus kunnen we verder. Toen heb ik mijn oude kleren aangedaan en gips klaar gemaakt. Erik had gevraagd of ik de hoeklijsten bij de ramen even met gips vast wilde zetten, zodat de gebruikte spijkers om de lijsten op de plek te houden, weggehaald kunnen worden. Het overige gips kon ik op andere plekken op maken! Zo kan Erik tenminste in de avonden met bepaalde werkzaamheden verder. En zo is ook deze ochtend inmiddels alweer om en kan ik zo Thijs ophalen!

maandag 13 januari 2014

Heizkostenzuschuß

De maandag is alweer om!! Foei zeg, wat is de dag snel gegaan! Vanmorgen eerst, nadat ik Thijs weg gebracht had, naar het Tourismusburo gewandeld, nakijken hoe laat deze vandaag geopend zou zijn, dit bleek om 9.00u het geval. Het was op dat moment net 8.00u, dus ik ben doorgewandeld naar de gemeente. Daar moest ik voor de korting op de bijdrage van de Kindergarten, Eriks loonstroken weer afgeven. Deze geef ik om de drie maanden ongeveer af en aan de hand van het inkomen wordt er iedere maand afzonderlijk berekend wat je moet betalen. Verder moest ik nog een rol gele zakken (voor hard plastic afval) ophalen, wij hadden er maar één gekregen voor dit jaar, terwijl wij er met ons huishouden recht hebben op twee rollen, dus die tweede heb ik vanochtend gelijk maar even meegenomen. Ook heb ik navraag gedaan voor de Heizkostenzuschuß... dit is een financiele bijdrage van het land op de stookkosten, heel apart, maar waar! Ook dit wordt aan de hand van het inkomen berekend en kun je eenmaal per winter aanvragen. Ik weet nu in elk geval dat we er recht op hebben, maar ik moet nog even de loonstrook die deze week komt afwachten en met deze weer terug naar de gemeente. Ik heb geen idee wat het bedrag voor dit winter zal zijn, wat we terugkrijgen, maar elke euro is er natuurlijk één!
Verder heb ik nog een hele poos gekletst met de mevrouw van de gemeente, ik ken haar inmiddels goed, ook via de school. Vandaar dat het al bijna 9.00u was, toen ik pas bij de gemeente weg kwam!

Zo kon ik dus gelijk weer teruglopen naar het Tourismusburo, voor mijn vragen daar! Deze mevrouw (er werken er daar minstens drie) kende ik nog niet en zij mij nog niet :-), maar na even kletsen wisten we van elkaar wie we waren! Zij een zus van een stel wat we inmiddels beter kennen en zij heeft nu een gezicht bij de nederlandse familie met een vakantiewoning, waarvan wij bij hen op de site en in een prospekt staan! Mijn vragen zijn beantwoord en het was inmiddels al na 9.30u dat ik weer thuis was!

Mijn vanochtend vroeg aangezette was kon inmiddels de droger in en een ander opgevouwen worden en daarna ben ik naar beneden gegaan, voor een volgende ronde opruimen van puin en gruis en een aantal keren dweilen. De Etagenheizung schoongemaakt en klaargezet om aan te steken en weer naar boven, daar kreeg ik een sms van Erik, of ik nog aan het doormailen van de uren van afgelopen week gedacht had...euh...nee dus! Gelijk de uren ingescand en doorgestuurd en nog even de kelder in, de brander van de oliekachel een standje hoger zetten, maar voordat ik dat kon doen, stond ik al met de voeten in het water....zucht...de jongens....elke ochtend pakken Jordy of Luuk schoon water voor de konijnen en ze weten heel goed welke kraan ze open moeten draaien en ook weer goed dicht, alleen wordt dat in de praktijk nog wel eens vergeten...er stond wel een emmer onder, maar die was natuurlijk allang overgelopen! Grrrrrrr, eerst dus de ruimte helemaal uitdweilen! En tevens vanmiddag de jongens een verbod opgelegd om die kraan nog te gebruiken, want dit was niet de eerste keer...en ook niet de tweede keer...dan moeten ze maar een paar trappen op voor het water!

Vanmiddag was de middag ook zo om! Jordy en Luuk hebben beide morgen een toets. Luuk een Ansage (dictee) en Jordy een Sachunterrichtwiederholung, hahaha, een hele mond vol, maar het is een soort proefwerk en dit keer gaat het over de dalen, Seeën, Flussen en bergen van Kärnten en dan voornamelijk de bekendere van deze. Met beide kon ik dus aan het oefenen en Thijs zat aan tafel te verven. Het eten daarna voorbereid, Willhaben even bijgewerkt en toen was Erik alweer thuis! Jordy en Luuk zijn weer naar de Taekwondo geweest en zo was de dag dus echt zó voorbij!

zondag 12 januari 2014

Genieten!

Sorry, ik kon geen keus maken in de foto's...vandaar dat er een paar meer op staan :-)
Wij hebben vandaag ons uitje naar de Dobratsch gemaakt! Gewoon om de hoek dus!
Het was HEERLIJK!!!!Het was wat auto's betreft ook heel druk, maar gelukkig vind je die op de berg niet weer terug al die mensen! Op de foto hieronder zie je alleen maar de laatste parkeerplaats van de Alpenstrasse, daar konden wij al niet eens meer parkeren, wij stonden een parkeerplaats lager!

Wat een pret...geweldig!

Kopje koffie en wat lekkers erbij:


 ...en genieten van het uitzicht:


Klaar voor de start: Erik met Thijs in aktie:

Jordy:

Luuk bekijkt het sneeuw even van dichtbij:


en weer omhoog:

Joehoe, Thijs zelfs zonder slee:

En je hebt altijd mensen die denken dat ze Superman zijn :-) :
Maar goed dat je op de foto geen snelheid ziet... Erik in aktie!