zaterdag 1 juni 2013

Winkelen, tuinset en friemelwerkjes

Voor vandaag werd er best wat regen voorspeld, maar toch hebben we een heel behoorlijk dag gehad!Pas tegen het avondeten begon het wat te sputteren, voor die tijd hebben we geregeld een zonnetje gehad en konden we zowaar weer heerlijk buiten zitten! Dat maakt weer veel goed!

Vanmorgen heb ik eerst nog weer in de spuitkabine gewerkt :-) en wat radiatoren gespoten en toen de andere kleren aan en naar Villach gereden.
We zaten al een hele poos te ''bakkeleien'' over wat we nu op het balkon zouden zetten, voor de gasten om er te kunnen zitten...van een bankje, toch maar wat stoelen, toen toch maar weer een bankje of een vaste plank om op te kunnen zitten...maar ja, het is een ondiep balkon en dus als je er teveel of grote spullen op zet, kun je er niet eens meer lopen! We krijgen gasten in aantallen van twee personen tot gezinnen...ik ben aan het meten geweest, aan het rondsnuffelen op internet, al maandenlang speur ik Willhaben erop na, houdt folders in de gaten, maar ik vond het maar lastig. Gisteren zagen we bij de bouwmarkt een hele mooie degelijke tuinbank, loodzwaar en zitplaats voor zeker drie personen en met kinderen zelfs nog meer. Dat leek mij eerst wel wat...wat later bedacht ik mij, dat op die manier het halve balkon door die bank in beslag genomen zou worden en het is een bank, die je niet zomaar even aan de kanten zet...dus toch maar niet... vanmorgen ben ik in Villach naar een andere winkel gegaan en liep daar gelijk op een leuk setje, gewoon twee stoeltjes en een tafeltje, niet te groot, niet te klein. Ik heb Erik gebeld, overlegd en toen meegenomen! Als er dan dus meer dan twee personen komen, zetten we er wat klapstoeltjes bij. Zo blijft er tenminste wel balkon over!
Dat was de eerste winkel! Bij de tweede ben ik ook geslaagd! Ik had nog wat 'onderkussenslopen' nodig...ik heb altijd twee kussenslopen om een kussen zitten, net wat meer bescherming voor het kussen. Dat wilde ik bij het appartement ook, maar die kussenmaat kun je niet overal krijgen en ik had wit nodig en dat bleek lastiger dan verwacht, maar het is vanmorgen eindelijk gelukt, ook gelijk een ovenhandschoen voor het appartement meegenomen en klaar! Dat was winkel twee!
Winkel drie was de winkel van de tuinsets...de winkel had een tuinset in de folder staan, die wij dus nu graag willen hebben! Bij het huisje waar mijn ouders en mijn tante gelogeerd hebben, hebben ze deze set ook staan. Zodoende weten we, dat het goed zit en het zich goed houdt. De tafel is erg handig, op te klappen, vrij zwaar en een weersbestendig blad erop. Ute blijkt hetzelfde te hebben en heeft het al vier jaar in de tuin staan en het ziet er nog supergoed uit! Bij de winkel aangekomen, bleek de tafelmaat iets kleiner dan dat ik gehoopt had, maar daar viel wat aan te doen, er kon een grotere tafel bij, voor een klein extra bedrag. Weer heb ik Erik gebeld, overlegd (dat hadden we thuis ook al wel, maar voor mezelf, voor de zekerheid, want ik praat niet over een paar tientjes...) en we hebben besloten het te nemen, Erik haalt het begin volgende week op! Een set met zes stoelen, een tafel en ook gelijk de kussens erbij!
Toen winkel vier, hier ben ik nog weer voor wat kleinigheden geslaagd en daarna winkel vijf, zes en zeven voor de boodschappen...en toen was ik het echt helemaal zat! Bah, ik ben gewoon geen winkelmens en winkelen heb ik de laatste maanden al meer gedaan dan me lief is! Als het appartement echt helemaal klaar is en dat is het bijna, dan zie ik voorlopig geen winkels meer!

Bij thuiskomst snel nog weer de spuitkabine in, voor een volgende laag en daarna aan de koffie...in de tuin, heerlijk! Oja, ook nog even de schoenenbank in elkaar gezet, net als een 'kledingboy'...

Erik is echt bijna klaar met het tegelen! De laatste friemelwerkjes nog en het laatste stukje voegen nog...en dan kan de douchekraan op de plek gemaakt worden, net als de laatste tierlantijntjes! Erik heeft tussendoor nog een ander slot in de badkamerdeur gezet en...Erik heeft vandaag heerlijke pannenkoeken gebakken!!

vrijdag 31 mei 2013

Reptielen en de Ikea!

Vanmorgen zijn we op tijd vertrokken richting Klagenfurt! Niet over de autobaan, maar gewoon via de toeristische route. Redelijk op tijd kwamen we aan, maar het was er toch al vrij druk... De Reptilienzoo is niet heel groot, waardoor je met zoveel mensen toch al aardig op elkaar gepakt loopt. De kinderen hebben hun ogen uitgekeken in elk geval. Buiten was er niet heel veel te beleven, mede door het slechte weer, schijnt het... een groot hok met konijnen en cavia's (mijn idee: het eten voor de slangen) en een klein beetje een 'afgezaagde' dino-tuin... Wat wel erg mooi was om te zien en te weten dat ze de honderd al even gepasseerd zijn: de reuzenschildpadden! Tjee, wat een enorme dieren zeg! Hieronder even een kleine indruk van de dieren die er zijn:
 

Kijk even goed in het glazen schaaltje...eet smakelijk!
 
 
 


Misschien dat we er van de zomer nog een keer weer langs gaan, als het weer een stukje beter is!

Gisterenavond bedacht ik mij opeens, dat er in Klagenfurt ook een Ikea zit... :-) Tja en aangezien ik nog een cadeaukaart had liggen van de Ikea en het natuurlijk jammer is, om die te laten liggen, zijn we na de Reptilienzoo naar de Ikea gegaan! We kwamen er rond de middag aan, dus zijn we eerst in het restaurant gaan zitten om er iets te eten en te drinken! Daarna met de inmiddels 'waslijst' door de gangpaden, op zoek naar wat we zochten! Uiteindelijk met een behoorlijke kar vol en een lekker ijsje in de hand, weer in de auto gestapt, voor deel twee van de toeristische route, dit keer via een andere weg weer terug, maar eerst kwamen we langs een bouwwinkel, waar we ook nog een redelijke waslijst voor hadden liggen...ook daar met een behoorlijke kar weer naar buiten gegaan...

We zijn teruggereden via een route waar we nog nooit gereden hebben, dus dat was toch wel erg mooi! We zijn nog wel door Rosegg gekomen, maar het was inmiddels te laat voor het kasteel en de jongens waren al behoorlijk moe... dat doen we een andere keer wel, het weer werkte ook vandaag voor helemaal niks mee, dus dan waren we opnieuw nat geworden of hadden we weer moeten schuilen onder de paraplu's.

Het was uiteindelijk toch een geslaagde dag! De jongens hebben genoten bij de reptielen en van het eten bij de Ikea en ik heb weer een buit binnen en Erik ook...voor ieder wat wils!

Na het eten vanavond hebben we nog even een spelletje gedaan met Thijs. Jordy en Luuk wilden liever even televisie kijken en toen zijn de jongens moe, maar voldaan naar bed gegaan. Ik heb de gekochte spullen op de plek gezet, gelegd en de kapotte lamp vervangen en Erik is nog weer de badkamer ingedoken en heeft de laatste wandtegels eraan geplakt. Nu het laatste stukje vloer nog en dan kan het voegen beginnen!
Morgen wordt het een dagje met van alles...Erik gaat weer aan de klus en ik ga nog even Villach in, voor de laatste spullen van de lijst en de boodschappen en ik wil nog weer even wat radiatoren spuiten. Ook nog weer even wat gekochte spullen in elkaar zetten...ik heb tóch het bijpassende schoenenbankje bij de kapstok van het appartement gekocht en nog een kledingstandaard voor een slaapkamer in het appartement. Er kunnen morgen nog wat haakjes aan de muur geboord worden, een schap in de keuken kan worden opgehangen...en dan zal de zaterdag ook al mooi opschieten!

donderdag 30 mei 2013

Fronleichnam, spuitkabine en baggerweer...

Vandaag zo ongeveer heel Oostenrijk plat, het is Fronleichnam...een vrije dag! De dag valt altijd 60 dagen na de Eerste Paasdag, heb ik gelezen op Wikipedia...hihihi, als je dus precies wil weten wat er 'gevierd' wordt, raad ik je aan om het daar te lezen!
Maar goed, Erik is dus ook vrij, net als morgen...het bedrijf heeft dan de deur ook gesloten, wij hebben dus allemaal al weekend. Nou ja, weekend mocht ik het toch echt niet noemen van Erik...er moet geklust worden!
Erik is wederom in de badkamer aan de slag gegaan, met een goedje tegen het waterdicht maken van het douchegedeelte, dat spul moet twee uur drogen en er moesten twee lagen op de muur, gisterenavond is de eerste laag erop gekomen en vanmorgen de tweede laag. In de twee uur droogtijd heeft Erik de laatste stroomdraden van de Vorraum vervangen, de lamp in de woonkamer nagekeken...daar bleek al een lampje van kapot te zijn. Een lamp in de Speis opgehangen, de deur van de Speis op maat gemaakt en voor mij een ''spuitkabine'' gemaakt! Ik ben begonnen met het spuiten van de radiatoren! Tja en het is nu dus echt geen weer om ermee buiten te gaan staan, dus nu heb ik vanmorgen een stuk plastic van zolder gehaald en daarmee heeft Erik een hoek in de garage dichtgemaakt, de radiatoren erin gezet en toen kon ik aan de slag...maar eerst heb ik voor de feestelijke dag vandaag (je moet toch iets bedenken :-) ) een taart in elkaar gedraaid! Een verse aardbeientaart, met gele pudding eronder en dit op een bodem, nog wat banaan er rondomheen, gelei erover en klaar! Taart in de koelkast en toen heb ik mezelf maar weer eens vermomd...oude kleren aan, hoofddoekje op, mondkapje voor en de spuitkabine in!
Op dit moment ben ik met twee van de vier radiatoren bezig (zijn nu al twee keer gespoten) en alle zijkapjes en afdekroosters, alles moet, denk ik, nog één keer en daarna alleen nog twee radiatoren, maar dat lukt vandaag niet meer. Ook nog weer even wat gezellige frutsels van zolder gehaald voor in het appartement, nog wat glaswerk van de keukenkastjes naar de kamerkast verplaatst, zodat er wat meer plek in de keukenkast is...

Om het voor de jongens toch ook nog even leuk te houden, heeft Erik na de koffie met taart een spelletje met ze gedaan en vanmiddag mochten de jongens een film uit de videotheek van de televisie uitzoeken...dit werkt via de aanbieder, je kunt een film uitzoeken, een pincode invoeren (die de jongens dus niet moeten weten :-) ) en daarna heb je die film 48 uur tot je beschikking. Ze kozen voor de tweede film van Free Willy...
Zelf heb ik tussendoor het hele appartement nog weer nagelopen, een paar punten opgeschreven, wat laatste dingen opgemeten...

Morgen willen we een leuke dag houden, ondanks het baggerweer! Het is echt vreselijk buiten...regen, regen en regen. Er gaan al verhalen de ronde, dat het dit hele jaar niet zo heel fraai zou gaan worden...grrr, dat heb ik niet gehoord! De zomer is in elk geval heel ver te zoeken!

De jongens hebben voor de Reptilienzoo Happ (klikken) gekozen, althans Jordy wilde dit al een poosje heel graag, maar Luuk en Thijs vinden het ook wel stoer! Misschien dat we de terugweg via de 'onderkant' van de Wörthersee rijden en dan nog even bij Schloss Rosegg (klikken) langs gaan, maar dat zien we morgen nog wel! Het is in elk geval weer met gebruik van onze Kärnten Card!

woensdag 29 mei 2013

Servies en Chronik

Na de pannen te hebben verkocht vorige week, heb ik nu dan toch ook het engelse servies verkocht! Weliswaar voor weinig, maar ik ben er vanaf! Het was al niet compleet (heel erg niet compleet :-) ) en nu gaat het naar Wenen! Ik kreeg een sms van een mevrouw uit Wenen (?!), ze wilde het servies heel graag hebben...maar haar tante woont in Bleiberg! Kijk, dat is handig, het blijkt zelfs bijna een buurvrouw te zijn, dus ik breng het straks naar haar. Het is de Inhaberin van het café 'op de hoek'.

De laatste jaren komt er van lezen heel weinig terecht...zowel niet in boeken (al heel wat jaren niet meer...) als niet in tijdschriften, wel jammer. Zelfs de tijdschriften die door familieleden achtergelaten worden, liggen nog onberoerd in de kast te wachten...ook een boek, wat ik vorig jaar gekregen heb en wat me best mooi lijkt, ligt nog in de kast...en toch doe ik nu een goede poging om een boek te lezen! Ik heb een boek te leen gekregen, of eigenlijk Jordy, omdat Jordy dat allemaal heel erg interesseert en interessant vindt, maar ik dus ook! Jordy is er ook in begonnen inmiddels, we lezen het dus samen. Het gaat om de ''Chronik'' van Bad Bleiberg. Het is een boek dat is geschreven door oud bewoners van Bad Bleiberg en gaat helemaal terug naar het begin van Bad Bleiberg!! Ze zijn in archieven gedoken, bij dorpsbewoners langs gegaan, oude foto's hebben ze gekregen tijdens het schrijven...het boek is al in 1985 uitgekomen, dus al niet meer 'up to date', maar dat hoeft ook niet, want het is echt mooi om de geschiedenis te leren kennen van het dorp waar je naar toe bent verhuisd. Een best interessante geschiedenis, mede door de bergbouw, waardoor het dorp eigenlijk is ontstaan! Ik ben er nog maar net in begonnen en het is best lastig lezen voor mij, want er wordt ook geregeld met 'dorpse termen' geschreven en er worden namen van gedeeltes van het Hochtal genoemd, die ik alleen nog maar ken, van horen zeggen en dus niet precies weet wáár het is, maar ik vind het nu al een heel interessant en mooi boek! Voor ons zijn de wegen/straten bijvoorbeeld hier normaal, maar ik weet nu, dat dit voor ons dal dus helemaal niet zo normaal was...vooral in de tijd zonder auto's...echt alles komt aan bod, zoals het ontstaan van de huidige busmaatschappij. Die familie blijkt in 1934 de eerste 'autobus' te hebben aangeschaft en is een 'lijndienst' naar Villach begonnen, twee keer op een dag...de rit die nu minder dan 15 minuten in beslag neemt, duurde toen een uur bijvoorbeeld, maar de firma is nog steeds in dezelfde familie! Waarschijnlijk zal ik het boek wel twee keer moeten lezen, om het helemaal te snappen en te begrijpen, maar dat maakt mij niet uit!

dinsdag 28 mei 2013

Lijstjes en een foto...

Vanmorgen eerst maar de televisie- en radiokanalen op een rij gezet en de lijst uitgeprint en netjes erbij gelegd! Weer een klusje geklaard! Vervolgens heb ik nog weer het één en ander nagekeken en uitgeprint voor in de map voor het appartement, toen een lijst gemaakt met alles wat er nog gekocht moet worden en een nieuwe lijst met alles wat er nog gedaan moet worden! Gelukkig worden de lijstjes steeds kleiner...al zijn er ook steeds weer dingen die me te binnen schieten en dan zijn dat met name administratieve dingen, zoals bijvoorbeeld een rekening...gasten die weer vertrekken, wil ik netjes een rekening mee kunnen geven, maar ja, die moet je dan wel gemaakt hebben! Een idee had ik al wel uitgewerkt, maar steeds bedenk je weer iets anders of blijkt het niet zo handig te zijn...
Ik heb een gastenboek voor het appartement, daar wil ik zelf ook een klein stukje in schrijven en dan in twee talen, maar wát wil ik er precies in schrijven... Visitekaartjes heb ik inmiddels geregeld, voorlopigen dan, want ik wil graag een nieuwe maken, zodra ik een mooie nieuwe foto van het huis heb... Een nieuwe foto wil ik wel maken, maar eigenlijk is het keldergedeelte nog niet helemaal klaar...daar komen om de nieuwe vensters, de nieuwe deur en de gewone garagedeur ook nog lijsten omheen, daar heb ik vandaag achteraan gebeld en de meneer doet zijn uiterste best om het nog vóór onze eerste gasten klaar te hebben...de bloembakken had ik aan het balkon, maar door de verwachte kou had ik ze er weer 'even' uitgehaald, dus geen bloemetjes meer aan het balkon. Morgen zal ik de bloemetjes terugzetten en dan is het natuurlijk het mooiste als er flinke bloeiende geraniums aan hangen, maar door het huidige weer groeit het maar heel gestaag en is er nog weinig kleur aan. En dan het weer...de komende dagen wordt er euh...regen en regen en euh...regen voorspelt!!! Tja, dat schiet dus niet echt op, al zeg ik het zelf. Tevens kan ik met een nieuwe foto ook naar het Tourismusburo gaan, zodat ze daar ons appartement in kunnen voeren in het systeem...het moet dus echt even heel zonnig gaan worden!!!

Inmiddels heb ik al vaker de vraag gekregen over wanneer onze eerste gasten nou komen...op 13 juni zullen de eerste gasten arriveren! Gelukkig had ik de dagen vóór 13 juni ''dicht'' gezet, die kunnen we nu nog heel goed gebruiken!

Ook heb ik via een reactie (bedankt Peter, nu weet ik 'eindelijk' :-) wie je bent!), de vraag gekregen of je bij het eindpunt van de Villacher Alpenstrasse nog op een normale manier tot de toren kunt lopen en dat kan dus!! Ik heb er al eens een stukje over geschreven hier kun je de blog lezen/bekijken . Het is dus heel goed te doen, via een normaal pad en bij helder weer heb je geweldige uitzichten. Je kunt dan zelfs de Großglockner zien! Tevens is er een vrij recent Gipfelhaus daarboven bij de toren gebouwd, waar je een heerlijke Jause kunt nuttigen! Een echte aanrader dus, voor een volgende keer Oostenrijk!

maandag 27 mei 2013

Sagamundo, televisie en verjaardag

Inmiddels is Erik alweer vol aan de gang in de badkamer en het wordt er steeds maar mooier!! Hihihi, gelukkig maar, anders was er iets niet goed geweest...

Thijs is vandaag met de bus weg geweest! Een uitje van de hele Kindergarten, naar het Sagamundo in Döbriach! Vanmorgen om 7.45u zijn ze vertrokken en uiteindelijk om 16.00u waren ze weer terug...helemaal munt, maar hij heeft een geweldige dag gehad. Ze hebben ook nog steentjes mogen uitbikken uit een wand, dit blijkt granaatsteen te zijn, we hebben het afgespoeld en dan zie je inderdaad een soort rode gloed over de steentjes...Thijs is helemaal trots!! Ik heb een oud sieradendoosje met watjes opgezocht en daar blinken nu zijn eigen gebikte steentjes in!

Vanmorgen heb ik me verdiept in de televisie van het appartement, nou ja, in de zenders eigenlijk. Deze tv is aangesloten op een receiver. Via de receiver kun je 999 kanalen vinden...heel fijn, maar op zo'n 850 kanalen zit niks uiteindelijk, omdat dit een ''vrije ontvangst'' is, maar wel elk kanaal heeft een naam en ik kan niet aan alle namen zien, waar een juist kanaal zit...euh...juist ja. Ik wil het de gasten niet aandoen om steeds tussen de 999 kanalen naar een goede zender te moeten zoeken, dus dat heb ik gedaan...alle kanalen eerst langsgelopen en waarvan ik dacht, dat het een goede/bekende zender kon zijn, heb ik het opgeschreven. Vervolgens al deze opgeschreven kanalen (2 A4 vellen vol...) daadwerkelijk langszappen en toen bleef er een mooi aantal zenders met tv en radiozenders over, maar wel verspreid over de 999 kanalen. Ik heb de geschreven lijst bekeken en op papier er al een nieuwe nummering aan gegeven, die nummering moet ik nu dus nog aanpassen in de receiver, tevens een lijst in de computer gemaakt met de nummers en namen van de zenders en die lijst gaat in het appartement. Ik bedoel maar, het zijn niet alleen maar lichamelijke klussen, maar ook dit soort karweitjes die ''even'' gedaan moeten worden!!

Vanmiddag hebben we een verjaardag gehad! Martina is jarig en gisteren vroeg Ute of wij ook mee gingen. Het was geen rond getal, maar een kop koffie drinken (en uiteindelijk iets sterkers) wordt vaak wel op prijs gesteld. Vandaar dat wij vanmiddag met vier vrouwen en alle kids op de stoep stonden. Ze wist dat er twee zouden komen, maar ze vond het erg leuk dat er dus nog twee meer waren. Kuchen was er genoeg in elk geval...ze willen onderling geen cadeautjes doen, omdat daar bijna geen beginnen aan is, maar gewoon een leuk creatief kleinigheidje is vaak wel op zijn plek. Vandaar dat ik een pot eigengemaakte Zwetschgenjam en een pakje sultanakoekjes (kennen ze hier niet, die zijn nog uit NL) mee heb genomen, een ander had een paar kruidenplantjes mee, de volgende een sixpack bier en de laatste had nog veel eieren die op moesten en besloot daarvan een Kuchen te bakken en mee te nemen! Net als in Duitsland, kun je je hier tegoed doen aan de Kuchen die op tafel staan...en ze waren errug lekker! Allen zelfgemaakt en in totaal drie stuks...hmmmm!! De kinderen konden er heerlijk buiten spelen en wij hebben gekletst, tussendoor ben ik met Manuela naar de Kindergarten gegaan en hebben we onze kinderen opgehaald, nog even weer wat gedronken en tegen 17.00u waren we weer in huis!

Nu wil ik nog weer even bezig met de inhoud van de map die in het appartement komt te staan...een map met allerlei informatie van het huis, over de afvalscheiding, van de omgeving, van belangerijke telefoonnummers en nog veel meer!

zondag 26 mei 2013

26 mei 2013 Niet geheel gewoon, maar wel prachtig!

Na vrijdag de regen en de sneeuw, gisteren veel regen en daarom veel bewolking, zonder uitzicht op de Dobratsch, troffen we vanmorgen dit aan: