zaterdag 27 oktober 2012

Verjaardag, uit eten, de buit

Mieke en Tim zijn gisteren bij ons geweest, het was weer eens heel gezellig. We hebben koffie gedronken, het huis laten zien, brood gegeten en een stukje gewandeld.


De jongens vinden het nog steeds helemaal geweldig bij de waterval en dit keer heeft Guus, één van de labradors, er ook van mee kunnen genieten!!
 
Luuk vindt her heerlijk om over de stenen te klauteren en dan trots laten zien, hoe ver hij gekomen is! Hij werd de hele tijd vergezeld door Guus!

Nadat gisterenmiddag Tim en Mieke, samen met de honden weer weg waren, hebben we eerst geskypt met mijn ouders. We hadden begin van de week er al een tijd voor geprikt en zo konden de jongens weer even gezellig met opa en oma kletsen en later hebben Erik en ik even met mijn ouders bijgekletst. Daarna was het tijd om in de auto te stappen en zijn we uit eten gegaan! Het was er goed vol, dus maar goed dat ik besproken had. We hebben weer heerlijk gegeten!

Donderdagavond, toen Martin, Ingrid en Andy bij ons waren, beloofde Martin ons, dat hij nog een grote sneeuwschuiver had staan en een mooie slee voor de jongens, die konden we zaterdagochtend komen ophalen! Vanmorgen is Erik met de jongens er naar toe gegaan en kwamen ze helemaal trots met de 'buit' weer in huis!!
.

Op dit moment regent het nog steeds...ze hadden voor afgelopen nacht sneeuw voorspeld, dat is er ook wel gekomen, maar dan in andere delen van Oostenrijk. Hier, in het zuiden, zal het het langst wachten zijn op de sneeuw. Jordy was vanmorgen al in tranen :''Oh man, ze hadden gezegd dat er sneeuw zou komen...''.
Volgens de huidige weersberichten, moeten we nog even wachten en zal het hier komende nacht gaan sneeuwen...

vrijdag 26 oktober 2012

Erik!!

Dit was de baksessie van donderdagochtend!! Een 'gewone' chocoladetaart, een glutenvrije brownie-taart, mini jamflappen en een bak vol gehaktballetjes...een gedeelte was voor gisterenavond bij de Jause en het andere gedeelte is voor vandaag: Erik is jarig!!
Vanmorgen waren we allemaal al op tijd wakker, we hebben Erik gefeliciteerd en cadeautjes gegeven, daarna lekker ontbeten, nu is iedereen een beetje voor zichzelf bezig en straks komen Mieke en Tim met Sosja en Guus, hun twee labradors!

Vanavond gaan we lekker uit eten en we zijn heel benieuwd naar...sneeuw!!!!!

donderdag 25 oktober 2012

Notaris en doop!

Vandaag een gekke dag! Het voelt nu...euh....iets meer eigen, denk ik...
We zijn bij de notaris geweest vanmiddag en hebben onze handtekeningen gezet!! Om 15.00u waren we in Villach bij de notaris, Andy was er ook net. Hij moet vanuit Bregenz komen en dus een flinke rit rijden en vandaag was er op zijn weg veel meer file dan anders en dus is hij rechtstreeks gekomen, in plaats van eerst naar Ingrid en Martin, waar hij slaapt, te rijden...gelukkig heeft hij het dus wel gehaald!
De notaris was een hele leuke vrouw, die netjes alles heeft uitgelegd en als we iets niet snapten of vragen hadden, mochten we haar gewoon onderbreken, dat was vorig jaar in Duitsland, bij de verkoop van ons huis wel anders...die man ratelde het hele verkoopkontrakt op en je had het lef niet om hem te onderbreken, bij wijze van, maar dit was in elk geval een leuke vrouw.
Andy is daarna eerst nog bij zijn oom op bezoek gegaan en vroeg hoe laat wij wilden eten. Ik heb gevraagd of hij het leuk vindt, dat we Martin en Ingrid er ook bij uitnodigen, dat vond hij zeker leuk, omdat hij namelijk morgen ook alweer naar huis rijdt, zo heeft hij ook wat meer tijd met hen. Ingrid en Martin zijn voor Andy en Udo als een soort ''tweede ouders''. Dus toen we thuis waren, heb ik Martin en Ingrid gebeld en gevraagd of ze ook wilden mee'jausen', dat wilden ze! Tegen 18.00u kwamen ze alledrie aanlopen en zijn we aan tafel gegaan. We hadden een Jausenplatte klaargemaakt, kleine gehaktballetjes gebakken, broodjes, brood en nog wat andere dingen op tafel gezet. Hier is het dus gebruikelijk om bij de Jause geen koffie of melk te nemen, maar bier en prosecco...hahahaha, Erik en ik hebben er wel een kop koffie bij naast genomen, maar de anderen niet, na 17.00u is er voor de oostenrijkers geen koffie meer...

Ik heb hierbij ook nog even het huis gedoopt...letterlijk....Andy had een fles Prosecco meegenomen, dus ik dacht, dan haal ik nu geen fles uit de kelder, maar dan maak ik deze gewoon open! Tja, onervaren natuurlijk en er niet bij nagedacht dat de fles in een plastic zak mee is genomen en dus goed geschud was...ik sta bij het aanrecht, de rest zit al aan tafel, ik draai de opening open en druk de kurk omhoog.....en alles spuit in het rond!!!! Ik drukte mijn hand erop, maar de druk was te groot, Andy schoot te hulp, maar er was weinig meer te redden...hahahaha, het plafond, de keukenkastjes, zelfs over mij heen, over de tafel...Ingrid was nat, het droop langs Martins hoofd naar beneden, de vloer...ALLES zat onder!! Ik heb een ander shirt aangetrokken en de ergste troep gauw opgeveegd met een theedoek... ach, zegt Ingrid, je hebt hierbij het huis gedoopt!

We hebben gezellig gegeten, veel gekletst, er werden anekdotes verteld...erg leuk allemaal! De jongens zijn tegen 20.00u naar bed gegaan, we hebben nog een keer bijgeschonken (de derde keer denk ik...) en tegen 21.00u zijn ze naar huis gegaan. Ja, het was echt gezellig, het zijn heel gewone mensen, met een leuke humor en mensen waar je iets aan hebt, die bereid zijn iets uit te leggen...Super!

Zodra Udo de handtekening heeft gezet en alle papieren de goede weg hebben begaan, dan is het huis pas echt van ons, maar vandaag voelt het voor ons als ''echt''...een heerlijk gevoel!!

woensdag 24 oktober 2012

Vorkaufsrecht, Andy en sneeuw?

Gisterenavond kregen we te horen, dat het niet mogelijk was, dat Udo een volmacht kon geven aan Andy...dit betekend dat we morgenmiddag wel met Andy naar de notaris gaan en alles ondertekenen, maar dat Udo dus pas mag ondertekenen, als hij terug is van vakantie...dat wordt dus rond 5 november. Ach ja, ik kan er niet meer wakker van liggen, bijna alles loopt anders dan anders, dus waarom zou dit opeens soepeltjes gaan? Dit betekend ook, dat we dus ons nog niet kunnen inschrijven bij het Bezirkshauptmannschaft volgende week, maar dat ook dat weer doorschuift...dat is dan maar zo!
Udo heeft het wel geprobeerd, maar het mocht echt niet en vóór dat hij op vakantie ging, was het koopcontract gewoon nog niet klaar, dus daar kon hij ook weinig aan veranderen.
Er zat namelijk nog een 'Vorkaufsrecht' op de 'Liegenschaft'. Dit houdt in, dat er nog een kooprecht op het huis zat. Dit kooprecht lag bij de Bergwerkersunie, daar wisten we geen van allen wat van, dat kwam pas een aantal weken geleden naar voren, leuk zoiets! Aangezien niemand er een probleem van inzag, hebben wij dat ook er niet in gezien, hahahaha, je wordt hier gedwongen om relaxter te leven!! Waarschijnlijk is dat recht er al op gekomen, toen de grond is gekocht door de familie, want, zoals ik eruit wijs kan worden, is de opa van Udo en Andy een bergwerker geweest en heeft die unie geholpen bij de bouw/financiering of iets dergelijks.
Ik heb er echt geen minuut wakker van gelegen...terecht of niet, dat weet ik niet. Maandag kwam het bericht, dat de Bergwerkersunie er inderdaad geen belang bij heeft...daar was ik ook niet vanuit gegaan eerlijk gezegd...
Ach en daarom, die laatste handtekening komt wel, alleen wat later! Erik baalde er eerst wel even van, dan is morgen nog steeds niet 100% rond.

Andy blijft morgenavond wel bij ons eten. We eten in de middag warm, ik maak de lasagne vanmiddag alvast klaar en morgenavond eten we brood. Aangezien Andy aan heeft gegeven, door problemen met buikorganen, dat hij maar weinig kan/mag eten en dat ik me niet uit moet gaan sloven, want dan voelt hij zich er schuldig over, bereid ik een broodmaaltijd voor. Hier is het gebruik om een Jausenplatte op tafel te zetten, dus ik heb al verschillende soorten worst en kaas in huis en ik wil nog wat kleine gehaktballetjes maken.
Morgenvroeg maak ik ook alvast de taart voor Eriks verjaardag. Met name Jordy wilde graag een keer weer chocoladetaart, dus dat maken we dan maar!
Erik is morgen lekker de hele dag vrij, net als vrijdag natuurlijk, omdat dat een nationale feestdag is in Oostenrijk!

We zijn hier heel benieuwd of er in het weekend werkelijk sneeuw gaat vallen. Op de bergen in elk geval, maar of het ook de dalen gaat bereiken...die berichten wisselen nogal eens! We zullen het zien!!

dinsdag 23 oktober 2012

De laatste zon...

Volgens mij heb ik het al eens eerder genoemd, dat Bad Bleiberg in bepaalde weken zonder zon zit...
De zon zakt dan achter de Dobratsch en zorgt ervoor dat wij hier vanaf ongeveer 24 november tot 18 januari zonder zon zijn...de mensen hier weten niet anders en vinden het heel normaal. Het is dan wel gewoon normaal licht buiten, alleen de zon is er niet bij. De winterdag zorgt dit ervoor, dat het toch ook echt wel erg koud zal zijn! De bleibergers zoeken de zon gewoon zelf op, door bijvoorbeeld de Erzberg (waar wij op wonen) wat hoger op te lopen en van de zon te genieten of om gewoon een dorp verder het vertier een paar uutjes op te zoeken, ze doen er in elk geval niet moeilijk over: het is gewoon zo! Voor ons zal het dus allemaal afwachten zijn, maar wij wisten er in elk geval al vanaf het begin af aan vanaf. Al voordat wij in het huis trokken, is het verteld aan ons, door bleibergers en ook door andere oostenrijkse mensen. Zo konden wij zelf beslissen wat we ermee wilden. Het is namelijk nogal een 'ding' om altijd zon te hebben...sommige mensen kunnen er heel panisch over doen, of heel erg negatief...tuurlijk hebben wij ons er in het begin ook door laten beinvloeden, we zochten een huis dat het hele jaar zon zou hebben...
Maar dan kom je erachter, dat dat in Oostenrijk toch best lastig is! Door natuurlijk de bergen, maar ook door bijvoorbeeld een stuk bos, wat er voor zorgt dat een huis aan de zon wordt onttrokken, of door de omliggende huizen op de berg...als jouw buurman bijvoorbeeld een heel mooi huis heeft, dat net iets hoger staat (ik noem maar iets), dan kan dit er al voor zorgen, dat jij een flink aantal uren geen zon hebt...
Wij wonen wel aan de ''Sonnenseite'' van Bleiberg, wij kunnen hier nog het langst genieten van de zon. Dat betekend voor nu, dat wij tot ongeveer 15.30u in de middag nog zon hebben, dan verdwijnt de zon achter de Dobratsch en dat zal natuurlijk elke dag een stukje eerder zijn. Na het verzetten van de klok gaat het natuurlijk helemaal snel!
Gisterenmiddag om 14.30u was het nog 19 graden op het balkon en om 16.00u was de zon dus weg en was het nog 15 graden...

maandag 22 oktober 2012

Notaris, pakketje, Telekom en Canaldigitaal

Vanmorgen weer even een paar mailtjes de deur uit gedaan. We hebben nog steeds ons Energieausweis niet ontvangen...pffffff....
De notaris wilde ik nog even wat vragen en gisterenavond heb ik Andy een mailtje gedaan om te vragen of hij donderdag bij ons wil mee eten. Donderdag is het dan eindelijk de grote dag!!!! Donderdag zijn we bij de notaris en zullen we ons koopcontract ondertekenen!!!!!!!! YES!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Tevens heb ik vanmorgen al het pakketje van mijn ouders terugontvangen!! Mijn ouders zijn vrijdag bij het Finanzamt geweest en hebben onze auto en aanhanger afgemeld en de papieren weer aangetekend naar ons toe gestuurd en vanmorgen was het dus al over!! Weer wat geregeld!!

Zowaar heb ik ook de brief van de Telekom ontvangen!!!!!! Er staat in dat we inderdaad nog een klein bedrag tegoed hebben en er zit een verrekenings-check bijgevoegd, die ik hier bij de bank kan inleveren, zou dan nu EINDELIJK het TELEKOM verhaal ten einde zijn??

Nog zoiets...Canaldigitaal...daar zijn we jarenlang bij geweest, met een schotel en receiver hebben we er iets van acht jaar de zenders van ontvangen, maar nu hebben we het oostenrijkse zenderpakket en hebben geen belang meer bij de Canaldigitaal. Toen we hier kwamen heb ik op de site gekeken en daar stond dat je ook telefonisch kon opzeggen. Om niet weer te komen met een verhaaltje dat zo'n instantie niets heeft ontvangen en dus ook niets van een opzegging weet, heb ik ervoor gekozen om dan maar te bellen. Vanuit het buitenland was er een speciaal nummer wat je kon bellen, maar die was niet te bereiken met een vaste aansluiting, alleen met mobiel...handig...je wordt in de wacht gezet met 'alle medewerkers zijn op dit moment in gesprek...' uiteindelijk krijg je er iemand aan, je legt het verhaal uit en aan het einde van het verhaal zegt de meneer doodleuk: 'daarvoor moet toch echt de contracthouder zelf bellen....' (grrrrr. ik mòet al mobiel bellen!!!!) Tja, ook al ben ik Eriks vrouw, Erik moest echt zelf bellen...grrrrrr....maar goed, later heeft Erik zelf gebeld. Ze gingen moeilijk doen! Ze wilden voor ons gaan bepalen, dat wij toch gewoon de Canaldigitaal aan konden houden...Erik was vrij vlot zijn geduld kwijt, maar die man bleef vervelend doen aan de telefoon en wilde zeker een driedubbele check doen of het echt Erik was die belde en het zou toch voor ons ook fijn zijn om nog naar de nederlandse televisie te kijken..(dat bepalen we toch zeker zelf wel!?). Na een heel gesprek was het dan toch geregeld en zouden we een brief ontvangen van de opzegging. Niets...
Mijn ouders adres is het postadres voor de Canaldigitaal, dus ik had mijn ouders gezegd, dat als ze post ontvingen, mochten ze de envelop openen. Een poos later krijg ik mijn vader op de Skype, ze hebben een brief ontvangen en opengemaakt en wat zat er in? Een betere aanbieding voor ons zenderpakket... <zucht>...Mijn vader bood aan om te bellen in onze naam, zodat wij niet nog weer ''ik weet niet hoe lang'' met de mobiel naar Nederland hoefden te bellen. Helemaal goed! Zo gezegd zo gedaan, er zou een brief komen... . Niets...
Vandaar dat ik vanmorgen wéér heb gebeld en dit keer niet zo vriendelijk meer was. De meneer was wederom getraind met een klantvriendelijkheidscursus en hield zijn geduld, hij keek alles na en kon vertellen dat alles in het systeem toch helemaal goed was, onze opzegging was binnen en zou (goh, toevallig) vandaag of morgen doorgevoerd worden.
Tja, ik wil graag geloven, dat dit soort dingen niet alleen bij ons voorkomt....maar zo voelt het af en toe wel!

zondag 21 oktober 2012

Zondag

Het is weer een heerlijke zondag! Nog steeds genieten we volop van het zonnetje en zoals gisteren gezegd, hebben we vandaag een stuk van de Stollenwanderweg gedaan. We zijn vanuit huis begonnen.

De eerste pauze was bij de koeiendit kalf is net bij de kapper geweest...

Deze Stolleningang kwamen we zomaar tegen, zonder
dat deze aangegeven werd en je kon er een flink stuk in
lopen...spannend!
 
Jordy was dit keer onze gids, hij heeft hier met de klas al een keer gelopen
en wilde ons wat laten zien...hij kwam er opeens achter dat het toch niet
helemaal de goeie weg was en hij baalde vreselijk...maar zowaar kwamen we
opeens weer op de goede weg uit!!
 
Onze Jause! Ik had een Striezel (vlechtbrood) gehaald, een pot jam mee, wat
fruit, chipjes en wat snoep!


 
 
Zo worden de Stollen aangegeven onderweg,
het nummer is dan ook het Stolnummer, er zijn
er ontzettend veel van!
  
Moet je nagaan, de mensen hebben hier
jarenlang (eeuwenlang zelfs) gewerkt...
de mensen waren toen misschien ook wel
kleiner, maar dan nog....


Erg leuk, bij het 'Mundloch' hangt een pikhouweel
en een hamer, zodat je zelf eens kunt proberen hoe
zwaar het is...
Dit is natuurlijk wel erg interessantDe laatste pauze, met uitzicht op Bleiberg Nötsch