vrijdag 7 februari 2014

Lawine...

Had Erik het toch goed gehoord...en Jordy goed gezien vorige week! Toen ik vorige week de meneer van de gemeente aan de telefoon had om te vragen wanneer ze bij ons zouden gaan sneeuwruimen op straat en de meneer mij toen mededeelde dat Bleiberg waarschijnlijk afgesloten zou worden, wegens lawinegevaar. Toen kwam Erik iets later naar binnen en vertelde dat hij buiten een enorm lawaai gehoord had, het leek wel op onweer, maar toch ook weer niet en heel voorzichtig opperde hij, dat het wel een lawine leek...en Erik wist toen nog niet, wat ik al van de man van de gemeente gehoord had! Later op die dag, toen we aan tafel zaten, keek Jordy naar buiten en merkte een witte vlek in het bos op...tja, zo goed let ik daar normaal niet op en ze zijn daar ook steeds aan het kappen geweest in het bos, maar dat was volgens Jordy op een andere plek en als Jordy dat zegt, dan kun je er ook wel van op aan, want die jongen heeft een redelijk fotografisch geheugen!
In het dorp waren de meningen verdeeld, de ene vertelde dat er wel een lawine was geweest en de andere vond het 'onzin'... maar nu! Vanmorgen is er een medewerker van de 'Lawinenkommision' uit Kärnten op school geweest...wat ik een heel goede zet vind, want het is natuurlijk niet helemaal niks wat er in de afgelopen week gebeurd is en die kinderkopjes nemen meer op, dan wij denken! Die medewerker had onder andere een GPS bij zich en liet de kinderen spelenderwijs weten hoe het ding functioneert, ook een 'prikstok' had hij bij zich, waar ze mensen mee opsporen die onder een lawine terecht zijn gekomen...hij zelf is er daar één van geweest... en het verhaal kwam toen ook op de witte vlek in het bos, die vanuit de klaslokalen duidelijk in zicht is, dat is daadwerkelijk van een lawine, die gelukkig op tijd gestopt is!! Op de plek zijn dus de bomen bedolven... wel een raar idee hoor!!
Tevens gaf de man nog enkele tips mee aan de kinderen: als je in het bos een lawine waarneemt, dan moet je je verschuilen achter een Lärchenbaum (Larix)...die is namelijk flexibel en buigt mee en zit goed geworteld, een Fichte (Spar) niet, die valt om! Nou ja, die dingen dus en hier op school leren de kinderen inderdaad al vrij vlot het verschil tussen de bomen...dat komt dus echt van pas!
Ik heb vanaf het balkon even de plek op de foto gezet.
Hieronder de witte vlek, de plek waar de lawine dan ook gestopt is:

En op de foto hieronder heb ik die vlek nog een keer gefotografeerd, het is de witte vlek links in het bos, boven het dak van onze buren zeg maar:

Als die lawine dus niet gestopt was, was deze dus midden in Bleiberg uitgekomen.... op de plek waar vaker lawine's het dorp binnengewalst zijn, járen geleden...

donderdag 6 februari 2014

Kurzentrum en stroomuitval

Inmiddels heb ik gisteren het appartement onder handen gehad...de keukenspullen liggen weer op de plek, globaal schoongemaakt en stofgezogen. Het precieze schoonmaakwerk en de bedden kunnen nog wel even wachten, eerst wordt nu eindelijk de gang/trapgat onder handen genomen! Er moet gegipst worden, geschuurd en gewit en pas daarna maak ik het appartement helemaal tiptop in orde. Hier in onze eigen woning begint het erop te lijken...de laatste spullen, altijd de vervelendste, die uit het appartement kwamen, hebben nu ook een plek gevonden...tot de volgende ronde verbouwing! Hahaha, maar dat duurt gelukkig nog een paar maanden! We zullen later in dit jaar, rond dezelfde periode als afgelopen keer, weer naar boven trekken...

Vanmorgen heb ik de ooit verkeerd ontvangen tegellijsten (van die afwerkstrips op hoeken bij bijvoorbeeld een badkamer...) naar het Kurzentrum gebracht!! Ze stonden op Willhaben, al heel lang, maar nu dan eindelijk zijn ze verkocht. Van de man die ze wil hebben, werkt de schoonvader bij het Kurzentrum...dus dat was makkelijk, ik heb aangeboden ze er langs te brengen en dat heb ik dus vanmorgen gedaan. Ook heb ik inmiddels de eerste reactie op het kleinste televisie-kastje gehad! De man moet nog terugmailen, maar we zijn elkaar tegemoet gekomen in de prijs...als het doorgaat, hebben we maar een paar tientjes ''verlies'' gehad op dit kastje...hopen dus dat het doorgaat!
We hadden de optie om één van de kastjes in te korten ook al onder de loep gehad, maar dan zou je het hele kastje eigenlijk uit zijn verband trekken...beide kastjes hebben namelijk schuifdeurtjes en lades...

De sneeuw geeft nog steeds problemen in heel Oostenrijk en vooral dan Kärnten. Voor de ÖBB (treinen) hebben ze vandaag een lawine opgewekt met springstof (bij de autobaantunnels), het was succesvol, de baan kon weer sinds afgelopen week eindelijk vrijgegeven worden. In het Lesachtal, het dal wat al sinds vorige week alleen nog maar vanuit Ost-Tirol te bereiken is, hebben ze vandaag met springstof vanuit Kärnten weer vrij kunnen maken, het dal ligt ook in Kärnten... In het Gailtal, helemaal in de uiterste hoek, liggen nog een paar boederijen die al sinds vorige week volledig afgesloten zijn van de buitenwereld...daar hopen ze vandaag aan het einde van de dag naar toe te kunnen komen. Wat tegenwoordig wel van voordeel is, is dat over het algemeen de mensen internet en telefoon hebben!! Ze hebben dus wel contact met deze mensen! Afgelopen nacht heeft het Hochtal een paar uur zonder stroom gezeten, want de ene naar de andere boom valt nog steeds om en dan ook vaak op de stroomkabels! Vandaar ook dat het Hochtal ook al sinds gisteren alleen nog maar bereikbaar is vanuit Villach.... in heel Kärnten vallen de bomen nu met bosjes om!!
Vanochtend hebben we ook bijna twee uur zonder stroom gezeten! Ik had net de stofzuiger in de handen, maar die kon ik dus laten staan! Toen er een uur verstreken was, heb ik het campinggastel maar van zolder gehaald, zo kon ik een kop koffie zetten en tevens voor later op de dag voor warmte gebruiken of om op te koken, maar na bijna twee uur ging het stroom er weer op, eens kijken voor hoe lang nu!

Rond de middag ging er nog weer een controle vlucht met de helicopter over het dal, ze houden alles nog steeds goed in de gaten. Ik heb één van de familie's die hun huis uit moesten, gesproken, maar pfoe, dat is nog allemaal niet niks hoor! Ze bellen gewoon aan en verzoeken je vriendelijk doch dringend om een paar spullen bij elkaar te pakken en je huis te verlaten...er wordt gevraagd of je ergens naar toe kunt gaan of dat ze iets voor je moeten regelen en dan weet je dus niet voor hoe lang je weg bent uit je huis! Deze familie heeft al wel voorzorgsmaatregelen aan het huis, er zit een extra muur aan de kant waar de lawine vandaan zou komen en het dak is daarover doorgetrokken...het ziet er heel raar uit, maar als er een lawine zou komen, zou deze bij hen over het dak heen 'vliegen'.
Ik ben heel blij dat wij in de groene zone wonen! Er wordt voor het weekend nog weer het een en ander aan sneeuw voorspelt, vooral het Lesachtal zou weer flink wat bij krijgen...niet zoveel als er al gevallen is, maar toch. Voor Bleiberg weten ze het volgens mij nog niet, dat ligt aan de temperatuur...of het regen zal worden of sneeuw. De vrouw die ik sprak, is heel bang dat ze misschien in het weekend weer het huis zal moeten verlaten (zo'n vijf jaar geleden moesten ze ook twee keer binnen een maand het huis uit...), maar als ik de huidige weersberichten zie, verwacht ik het niet...ik hoop het voor ze van niet!


dinsdag 4 februari 2014

Een beeld...

Nu even geen sneeuw...hihihi, het is droog op het moment, al wordt er wel weer iets sneeuw voorspelt, maar dan ook echt iets...daar gaan we dan ook maar even van uit!
Erik is vanmorgen weer naar het werk gegaan, de weg bleek goed begaanbaar en hij was om de normale tijd over, dus dat is alweer mooi! Thijs is vanmorgen naar de Kindergarten gegaan, die haal ik zo weer op en Jordy en Luuk zijn nog thuis, ik zal vanmiddag nog wel horen of er morgen weer school is, waar ik eigenlijk wel vanuit ga. 
Gisterenavond hebben we voor onszelf geprobeerd te schatten, hoeveel sneeuw we sinds donderdag (dus niet dat wat er al lag) erbij hebben gekregen en we weten het niet precies, maar we hebben tussendoor wel een paar keer werkelijk gemeten en een aantal keren geschat (van dat wat we van het oprit schuiven steeds) en we komen in elk geval op een 1.20 m uit...en dat is het dan minimaal geweest!

Ik had al gezegd, dat we inmiddels weer in ons eigen vertrek zijn getrokken...ik zal even een beeld geven, schrik niet! Hahaha, voor ons is het al een hele verademing, maar voor een aantal zullen de wenkbrauwen omhoog schieten...
We komen nu ook in de knoei met een aantal meubels, twee kasten om precies te zijn, twee keer een model televisiekast...dat is wel erg balen moet ik zeggen, want juist het ene meubelstuk vinden wij erg mooi en willen we liever niet kwijt, maar het past gewoon echt niet meer in ons vertrek...we hebben van alles geprobeerd en van alles gemeten, maar nee, het lukt echt niet. We hebben al een poging gedaan om het in het appartement te kunnen plaatsen, maar ook daar kan het gewoon echt niet!! Vandaar dat ik dus nu beide meubelstukken op de foto heb gezet en te koop aanbied op Willhaben....natuurlijk probeer ik er het maximale uit te halen, wij hebben er ook veel geld voor betaald. Het kan dan ook zijn, dat het voorlopig niet lukt, maar wij hebben de tijd! 
Op de foto hieronder gaat het om de kast rechts naast de bank...


Het ene bankstel hadden we al verkocht en het overgebleven stuk staat er nu nog...ook daar zal in de toekomst verandering in gaan komen...ik heb namelijk een hoekbank uitbedacht...die zou hier super staan!!


op deze foto gaat het om het kastje waar de tv op staat...die staat nu ook te koop

Op de foto hieronder zie je nog de oude bank bij de tafel staan, voor nu als oplossing, maar bij de tafel, willen we buiten onze eigen stoelen aan de ene kant om, ook hier graag een bankje hebben, zodat je die voor zowel bij de tafel kunt gebruiken, als dat je die bij de woonkamer kunt betrekken! En de keuken op de achtergrond...ach ja, die is functioneel!

Hieronder de gang! Veel van jullie zullen die misschien nog niet eerder hebben gezien...maar voor degenen die 'm wel kennen, zien de verandering! Hier staat voorlopig onze Speis (helemaal rechtsachter), de garderobe (daar weer voor, rechts) en daarvoor de kast die nu als boeken- en spelletjeskast dient! Hier zal in de toekomst het plafond er ook uitgaan en hier komt dan eenzelfde vloer die we in de kamer/keuken willen hebben...

maandag 3 februari 2014

Bereikbaar!

Zow, vanmiddag om 15.00u is de weg van Bleiberg naar Villach vrijgegeven! De andere kant op, richting Nötsch is nog wel gesloten, sinds gisterenavond, door omvallende bomen... vanmorgen ging iedereen er ook vanuit, dat vandaag de weg vrij gegeven zou gaan worden, het lawinegevaar was drastisch verminderd, door de vrieskou en net toen het er goed uitzag, viel er een boom om in een paar dorpjes terug, in de richting van Villach... gelukkig kon deze redelijk vlot geruimd worden en kon dus om 15.00u de wegversperring weg en mochten de geëvacueerde familie's eindelijk weer terug in hun huizen!!
We zagen vanmorgen wel opeens een vrachtwagen het dorp binnen rijden! Wij keken elkaar verbaasd aan, want we hadden nog niet gehoord dat het weer vrijgegeven zou zijn! Ik was iets later bij de winkel en het bleek dat ook de winkel (net als het Kurzentrum) een ''Antrag gestellt'' had (pfff, het nederlands???) om een levering te mogen krijgen...ze hebben er zelf een chauffeur bij moeten vinden, die het naar Bleiberg toe zou willen brengen, want dat mag een chauffeur weigeren in zo'n situatie! Nou ja, de schappen in de winkel begonnen nu toch wel gaten te vertonen, dus heel verkeerd was het niet! Mijn broodbestelling bleek ook onderweg in de vrachtwagen te zitten, de bestelling die ik normaal op zaterdag ophaal, ze vroegen of ze het gelijk af zouden bakken na aankomst, maar ik gaf aan, dat ze rustig aan zouden doen en ik het morgen wel op zou komen halen, dus ze hoeven het ook dan pas morgenochtend af te bakken...ik voelde mij niet tot de vele hamsters in de winkel behoren!
Hahaha, toen ik eerst in de winkel liep, wist ik nog niet dat er een vrachtwagen ook voor hen onderweg was, maar er liep iemand rond, die in deze periode op de enorme graafmachine rondrijdt, om de grote hopen sneeuw weg te brengen...de cheffin van de winkel verzocht de meneer vriendelijk maar dringend naar de apotheek te rijden, want 'haar' vrachtwagen stond er vast! De meneer liet zijn boodschappen staan en sjeesde direct naar de graafmachine! Dat is handig natuurlijk, ieder kent ieder en ieder helpt elkaar voort! De vrachtwagen kwam inderdaad aan, toen ik bij de kassa stond, het was de meneer met de graafmachine dus gelukt!

Net als gisteren...we zagen de Unimog rijden om alvast wat wegen schoon te maken en die reed overal netjes naar toe, maar niet naar ons....ik Whatsappte verbaasd naar de meidengroep, dat ze ons alweer over wilden slaan, echt, een paar seconden later bleef de Unimog op Landesstrasse stilstaan...twee minuten later kwam er een Whatsapp terug: ''Karin, ze komen nu bij jullie...'' Het bleek dat Ute wist dat de burgermeester weer op de Unimog zat en zij heeft gelijk gebeld, omdat hij toch naast het straatje stond! Inderdaad reed de Unimog ons straatje in, maar kon bij ons weggetje al helemaal niets meer beginnen en reed weg...vijf minuten later kwam er een graafmachine en die heeft netjes de boel vrij gemaakt!
Ook de brandweer houdt iedereen goed in de gaten...bijna dagelijks nemen ze een kijkje bij onze hoogbejaarde buren, ze bellen aan en vragen of ze iets nodig hebben...en DAT vind ik helemaal geweldig!!

We zullen dus zien hoe het morgen gaat! Morgen kan Erik dus ook weer naar het werk toe! De jongens hebben nog wel schoolvrij, al is de Kindergarten wel weer geopend.

Inmiddels zijn we weer helemaal in onze eigen woning getrokken! Gisteren hebben we nog heel even toch de schouders eronder gezet, ondanks de weinige energie, zodat we vandaag, samen met de jongens, niet de hele dag trap hoefden te lopen. De jongens hebben voornamelijk het eigen speelgoed teruggebracht naar de slaapkamer en ik heb de bedden gelijk verschoond en in orde gebracht.
Ook moesten we vanmorgen nog voor de verandering :-) een klein laagje van zo'n 10cm sneeuw van het oprit ruimen...tjonge, wat een spierballen zullen we hebben inmiddels!!


zondag 2 februari 2014

Code rood!

Langzaam gaat het de goede kant op...code violett is omgezet naar code rood, eentje lager. De Lawinenwarnstufe is van de hoogst categorie nummer 5, nu naar nummer 4 gebracht. De jongens hebben morgen dan nog wel geen school, besloten door de Landeshauptmann, omdat de situatie om naar school te komen nog te gevaarlijk is. Tja en verder...door de regen gisteren werd de sneeuw loodzwaar...dus om het oprit leeg te scheppen (je schuift er namelijk niets meer aan), had je flink wat kracht nodig! Gisterenavond kon ik dan ook mijn rug, schouders, nek en armen voelen...hahaha en de eerste blaar in mijn handen!! Vanmorgen was gelukkig het meeste wel weer over, totdat je natuurlijk de sneeuwschuif weer pakt...maar goed, er lag dan gelukkig ook niet zoveel als gisteren.
We hadden eerst gisteren een wandeling willen maken, maar door de regen hebben we dat maar niet gedaan. Vanmorgen zijn we gelijk na het ontbijt wel een ronde gaan lopen:
in de zomer staan hier prachtige bloemen in....


Aangezien er buiten de bewoners om, door de versperring van het dorp, niemand rijdt, kun je gewoon midden op straat lopen!


Tadaaaaa, hier is ie dan, de versperring aan de ene kant van het dorp:
Wij houden ons oprit en de bocht die we moeten maken om eraf te komen, heel netjes bij, maar ja...de weg naar ons toe is nog niet echt begaanbaar!!

Erik helpt Luuk om voor de zoveelste keer weer een hut te bouwen!

voor de duidelijkheid, Luuk stáát hier...


De tuin...maanlandschap!

Er zit verbetering in het weer, het sneeuwt nu af en toe nog en ook af en toe regent het. Vannacht zou er weer redelijk wat sneeuw kunnen vallen. Of Erik morgen naar het werk kan, hangt van de situatie op dat moment af! Op dit moment kom je met de auto niet eens het weggetje weg bij ons.
Daar waar we eerder netjes het gastenoprit vrij wilden laten, is dat dus echt niet meer gelukt!! We konden er geen kant meer mee op en dus is dat opritje nu beladen met een enorme muur van sneeuw...we hebben er gelukkig nog een paar weken voor om die weer leeg te maken!

Buiten het sneeuwschuiven om, zitten we binnen niet stil... de radiatoren hangen inmiddels en draaien ook al mee! Ik heb beneden de badkamer een flinke schoonmaakbeurt gegeven, de slaapkamer van de jongens is helemaal schoon, de grote kast staat in de woonkamer, de Speis staat dan weer op de plek waar eerder de kast stond...nu alleen de energie nog vinden om alle laatste spullen naar beneden te sjouwen...en die energie heb ik eerlijk gezegd niet meer... Het beneden wonen zal zich dus een dag verschuiven, de jongens kunnen morgen mooi helpen :-)