vrijdag 7 februari 2014

Lawine...

Had Erik het toch goed gehoord...en Jordy goed gezien vorige week! Toen ik vorige week de meneer van de gemeente aan de telefoon had om te vragen wanneer ze bij ons zouden gaan sneeuwruimen op straat en de meneer mij toen mededeelde dat Bleiberg waarschijnlijk afgesloten zou worden, wegens lawinegevaar. Toen kwam Erik iets later naar binnen en vertelde dat hij buiten een enorm lawaai gehoord had, het leek wel op onweer, maar toch ook weer niet en heel voorzichtig opperde hij, dat het wel een lawine leek...en Erik wist toen nog niet, wat ik al van de man van de gemeente gehoord had! Later op die dag, toen we aan tafel zaten, keek Jordy naar buiten en merkte een witte vlek in het bos op...tja, zo goed let ik daar normaal niet op en ze zijn daar ook steeds aan het kappen geweest in het bos, maar dat was volgens Jordy op een andere plek en als Jordy dat zegt, dan kun je er ook wel van op aan, want die jongen heeft een redelijk fotografisch geheugen!
In het dorp waren de meningen verdeeld, de ene vertelde dat er wel een lawine was geweest en de andere vond het 'onzin'... maar nu! Vanmorgen is er een medewerker van de 'Lawinenkommision' uit Kärnten op school geweest...wat ik een heel goede zet vind, want het is natuurlijk niet helemaal niks wat er in de afgelopen week gebeurd is en die kinderkopjes nemen meer op, dan wij denken! Die medewerker had onder andere een GPS bij zich en liet de kinderen spelenderwijs weten hoe het ding functioneert, ook een 'prikstok' had hij bij zich, waar ze mensen mee opsporen die onder een lawine terecht zijn gekomen...hij zelf is er daar één van geweest... en het verhaal kwam toen ook op de witte vlek in het bos, die vanuit de klaslokalen duidelijk in zicht is, dat is daadwerkelijk van een lawine, die gelukkig op tijd gestopt is!! Op de plek zijn dus de bomen bedolven... wel een raar idee hoor!!
Tevens gaf de man nog enkele tips mee aan de kinderen: als je in het bos een lawine waarneemt, dan moet je je verschuilen achter een Lärchenbaum (Larix)...die is namelijk flexibel en buigt mee en zit goed geworteld, een Fichte (Spar) niet, die valt om! Nou ja, die dingen dus en hier op school leren de kinderen inderdaad al vrij vlot het verschil tussen de bomen...dat komt dus echt van pas!
Ik heb vanaf het balkon even de plek op de foto gezet.
Hieronder de witte vlek, de plek waar de lawine dan ook gestopt is:

En op de foto hieronder heb ik die vlek nog een keer gefotografeerd, het is de witte vlek links in het bos, boven het dak van onze buren zeg maar:

Als die lawine dus niet gestopt was, was deze dus midden in Bleiberg uitgekomen.... op de plek waar vaker lawine's het dorp binnengewalst zijn, járen geleden...

1 opmerking:

huis tjokvol zei

o joh wat heftig,een hele ervaring zo he?

fijn weekend
liefs yvonne